The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.07.2014, 17:05
IncognitoTSW napisał(a):Wyświetl post
I znowu historia. Lata 2005-2007 to już historia. Patrzę w program partii. Nie widzę propozycji likwidacji podatków/zwiększenia kwoty wolnej od podatku. Nic takiego nie ma. Wyjaśniłem.

Trafiłeś w sedno. Proponujesz wspieranie małych rolników, żeby mieli "równe" szanse z dużymi plantatorami jak mniemam, bo inaczej zostaną wygryzieni. Czy to nie jest zaprzeczenie regułom wolności? Dlaczego chcesz pomagać jednym, a drugim już nie? To nie jest równość, to jest forowanie chłopów małorolnych. Gospodarstwa większe niż 300 ha to przyszłość rolnictwa.
Być może nie mam tam takich rzeczy, ze względu na to, że robią obiecanki wyborcze i mówią tym durniom co na nich głosują, że oni im coś dadzą. Wiadomo jak się kupuje wyborców: "ja ci dam". Być może pójdą drogą na odwrót niż platforma która kłamała że będzie liberalna a jest socjalna, tak PIS może kłamać że jest religijno-socjalny a będzie liberalny. Jednak ja wolę nie ryzykować, bo dla mnie kredyt zaufania obecnemu ustrojowi się skończył dawno temu.
Należy wprowadzić to co Milton Friedman proponował 25 lat temu a nie iść drogą państw zachodnich.
Trzeba najpierw się rozwinąć, mieć kapitał. Póki co go nie mamy, dlatego jak najszybciej trzeba zlikwidować większość podatków i obciążeń. Ja się PIS-u boje, i chcę rewolucji w tym temacie a nie pudrowania. ZUS trzeba zlikwidować, podatek dochodowy też. PIS nie jest odważny do tego typu działań.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
york09
Banita

Od: 04.2013

Stary 26.07.2014, 17:33
Dzord napisał(a):Wyświetl post
gdyby nie Macierewicz i Polscy naukowcy nie była by znana nawet godzina katastrofy. Nie wspominam o kwestiach światopoglądowych, bo tu dla PiS nie ma żadnej alternatywy. I żeby się nikomu nie wydawało, że uważam PiS za szczyt politycznej ewolucji. Wśród ślepców, wyrosłych na nocnej zmianie pasożytów, jednooki, czyli mający choćby odrobinę troski o dobro wspólne, musi być królem. Inaczej nawet kupy kamieni nie będzie.
Do czego takiego przyczynił się Macierewicz? Przecież napisał 3 raporty smoleńskie i każdy o czym innym, każdy o innych przyczynach katastrofy a raczej dla Antka przyczyny zamachu.
Co do światopoglądu Kaczyńskiego, to on takowego nie ma. Jedynie co widzi to siebie na fotelu premiera. Żadnych planów na ratowanie gospodarki nie przedstawił.
Ostatnio edytowane przez york09 : 26.07.2014 o godz. 17:38.
Dzord
Banita

Od: 07.2014

Stary 26.07.2014, 18:33
IncognitoTSW napisał(a):Wyświetl post
I znowu historia. Lata 2005-2007 to już historia. Patrzę w program partii. Nie widzę propozycji likwidacji podatków/zwiększenia kwoty wolnej od podatku. Nic takiego nie ma. Wyjaśniłem.

Trafiłeś w sedno. Proponujesz wspieranie małych rolników, żeby mieli "równe" szanse z dużymi plantatorami jak mniemam, bo inaczej zostaną wygryzieni. Czy to nie jest zaprzeczenie regułom wolności? Dlaczego chcesz pomagać jednym, a drugim już nie? To nie jest równość, to jest forowanie chłopów małorolnych. Gospodarstwa większe niż 300 ha to przyszłość rolnictwa.
Co wyjaśniłeś? Z historii mądrzy wyciągają wnioski, a jeden jest taki, że socjalista najbogatszym podatków by nie obniżył, a że w programie nie ma populistycznych hasełek to moim zdaniem duży plus. Jeżeli będzie odpowiednia sytuacja wszystko to czego się domagasz zostanie wdrożone, bo dlaczego nie?

Jak to dlaczego, bo to nie są jedni i drudzy tylko mali i duzi w związku z czym wymagają różnego traktowania to chyba logiczne. Między innymi przez takie myślenie jak Twoje chłop nie może dziś sprzedać turyście ogórka bo nie ma zarejestrowanej działalności i nie zatrudnia księgowej. Trzeba myśleć, a nie powtarzać wytarte slogany. A gdyby mógł to plantator nie mógłby windować cen zgodnie z własnym widzimisię bo klient poszedłby do chłopa, który ma trzy grządki z jednej zjada sam, a dwie sprzedaje.

Jeżeli pozostaną tylko gospodarstwa większe niż 300 ha to będziemy w czarnej dupie i ja zrobię wszystko żeby do tego nie doszło. Np. nigdy nie zagłosuję na kogoś kto o takim kołchozie marzy.

york09 napisał(a):Wyświetl post
Do czego takiego przyczynił się Macierewicz? Przecież napisał 3 raporty smoleńskie i każdy o czym innym, każdy o innych przyczynach katastrofy a raczej dla Antka przyczyny zamachu.
Co do światopoglądu Kaczyńskiego, to on takowego nie ma. Jedynie co widzi to siebie na fotelu premiera. Żadnych planów na ratowanie gospodarki nie przedstawił.
Stworzył komisję parlamentarną która rzetelnie próbowała wyjaśnić co się tam stało. Zamiast powielać kłamstwa rozsyłane smsem godzinę po tragedii.

Wybacz ale Twoje oceny Kaczyńskiego są mało przekonujące z bardzo wielu powodów . A może wyjaśnisz dlaczegóż to gospodarkę trzeba ratować. Siedem lat rządów nowoczesnych europejczyków tak ją zniszczyło? Bo nie rozumiem. No chyba, że to nie ich wina tylko poprzedników, a najbardziej to Urlicha von Jungingena?
Ostatnio edytowane przez Dzord : 26.07.2014 o godz. 18:48.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 26.07.2014, 19:25
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Co wyjaśniłeś? Z historii mądrzy wyciągają wnioski, a jeden jest taki, że socjalista najbogatszym podatków by nie obniżył, a że w programie nie ma populistycznych hasełek to moim zdaniem duży plus. Jeżeli będzie odpowiednia sytuacja wszystko to czego się domagasz zostanie wdrożone, bo dlaczego nie?
Jeśli PiS nie ma zamiaru obniżyć podatkowego uciemiężenia, to nie ma o czym rozmawiać. Ich program nie ma zawiera żadnych konkretów. "uprościmy, poprawimy, zbudujemy, pomożemy, rozwiniemy itp". Ale jak, co i gdzie - nie podane. To jest dla mnie populizm.

Drozd napisał(a):Wyświetl post
Jak to dlaczego, bo to nie są jedni i drudzy tylko mali i duzi w związku z czym wymagają różnego traktowania to chyba logiczne. Między innymi przez takie myślenie jak Twoje chłop nie może dziś sprzedać turyście ogórka bo nie ma zarejestrowanej działalności i nie zatrudnia księgowej. Trzeba myśleć, a nie powtarzać wytarte slogany. A gdyby mógł to plantator nie mógłby windować cen zgodnie z własnym widzimisię bo klient poszedłby do chłopa, który ma trzy grządki z jednej zjada sam, a dwie sprzedaje.

Jeżeli pozostaną tylko gospodarstwa większe niż 300 ha to będziemy w czarnej dupie i ja zrobię wszystko żeby do tego nie doszło. Np. nigdy nie zagłosuję na kogoś kto o takim kołchozie marzy.
Ależ kto tu mówił o działalności, rejestrowaniu itp. Nikt nie wymaga różnego traktowania, nie wolno forować na wolnym rynku odgórnie jednego typu przedsiębiorcy (małorolnych chłopów). Tak Cię boli to, że ten chłop nie będzie mógł sprzedawać tego ogórka drogo, a nie dostrzegasz, że dzięki plantatorowi tysiąc osób może kupić tego ogórka taniej !
Dzord
Banita

Stary 26.07.2014, 20:25
No przecież już raz obniżył, więc skąd pomysł, że nie ma zamiaru. Myślisz ze lata rządów indolentów i przekręciarzy pozostaną bez wpływu? Trzeba było w 2007 nie wybierać cudaka to nie byłoby 800 mld długu do spłacenia i można by obniżać podatki. Za głupotę się płaci. I nie miej o to pretensji do PiS tylko do bezmózgich lemingów.

Skoro banki forują dużych to państwo powinno celem wyrównania szans forować małych. Nie rozumiem w czym widzisz problem.

Pewnie że mnie boli, bo jak chłop będzie miał ogórka zbyt drogiego to pójdę do innego chłopa to samo jak ogórek nie będzie mi smakował. Ty marzysz o świecie gdzie będą tylko jedne ogórki od plantatora po cenie jaka się plantatorowi przyśni i w jednakowym smaku. Jak będą za drogie albo niesmaczne to co mam zrobić? Komu się poskarżyć? Myślisz że nie będzie tak, że zostanie jeden plantator? Otóż idąc za Twoją wizją będzie musiał zostać jeden, ale wtedy obudzisz się z ręką w nocniku.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 26.07.2014, 20:44
Skoro banki forują dużych to państwo powinno celem wyrównania szans forować małych. Nie rozumiem w czym widzisz problem.
W tym, że to niezgodne z zasadą równości? Państwo nie powinno się wtrącać w WOLNY rynek.
Dzord
Banita

Stary 26.07.2014, 22:07
A co z zasadą równości w banach? Banków ona nie dotyczy? Chop jak chce pożyczkę to za 10% plantator za 2,5% co z zasadą równości? To jest ten wolny rynek? Wybacz ale mam głęboko taki wolny rynek, który prowadzi do nieuchronnej katastrofy. We wszystkich wymiarach. Nasze stocznie padły bo nie można było ingerować w wolny rynek, w Niemczech jakoś się wolnym rynkiem nie przejmowali. I kto na tym wyszedł lepiej? Więc nie miej złudzeń, że wolny rynek rozwiąże wszystkie problemy, bo on ani nie był wolny ani nie jest ani nigdy nie będzie.

Dlatego potrzebna jest władza, która w ten teoretycznie wolny rynek tak ingeruje, że w wyniku tej ingerencji powstają warunki równe dla wszystkich i plantatora i chłopa. Bo na przykład francuski bank da swojemu ziomkowi który ma plantacje ogórków w Polsce pożyczkę bez procentu, a odbije sobie to na polskim plantatorze któremu przywali dwa razy taki procent i co zrobisz? Bankowi wolno. A jak polski plantator padnie to francuski potroi cenę ogórków, i co zrobisz? Chłopa który mógłby stanowić konkurencję już dawno nie ma, bo władza jest wolnorynkowa i skupu ogórków nie zorganizowała. Nie wierzysz że tak będzie? To prześledź historię polskich cukrowni i ceny cukru. Powtarzam pitolenie o wolnym rynku to bajki dla naiwnych.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 27.07.2014, 15:18

Dlatego potrzebna jest władza, która w ten teoretycznie wolny rynek tak ingeruje, że w wyniku tej ingerencji powstają warunki równe dla wszystkich i plantatora i chłopa. Bo na przykład francuski bank da swojemu ziomkowi który ma plantacje ogórków w Polsce pożyczkę bez procentu, a odbije sobie to na polskim plantatorze któremu przywali dwa razy taki procent i co zrobisz? Bankowi wolno. A jak polski plantator padnie to francuski potroi cenę ogórków, i co zrobisz? Chłopa który mógłby stanowić konkurencję już dawno nie ma, bo władza jest wolnorynkowa i skupu ogórków nie zorganizowała. Nie wierzysz że tak będzie? To prześledź historię polskich cukrowni i ceny cukru. Powtarzam pitolenie o wolnym rynku to bajki dla naiwnych.
1. Bank to nie fundacja. Pożycza tak, żeby mu się opłacało.
2. Jak potroi cenę ogórków to znajdzie się inny plantator, który cenę obniży - bo wie, że po zawyżonej nikt nie kupi. Wolny rynek to nie monopol. Jest miejsce dla każdego. Chłopu radzę, że jeśli nie jest w stanie wygrać z konkurencją to niech się do niej przyłączy.
Dzord
Banita

Stary 27.07.2014, 16:50
A niby skąd inny plantator jak został jeden największy, który dostaje najtańsze kredyty? Inni dawno padli, bank musi przecież zarobić. O chłopach nie wspominam bo też ich dawno nie ma, przegrali konkurencję. I co zrobisz? Powiesz jedynemu plantatorowi, że ma za drogie ogórki? To Ci odpowie ze nie za drogie tylko Ciebie chłopku nie stać, inni płacą i chwalą że dobre. Tęsknisz za takim wolnym rynkiem? Bo ja nie bardzo. Dlatego oczekuje, że władza będzie pilnować żeby do takiej sytuacji nie doszło.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 27.07.2014, 21:32
Tęsknisz za takim wolnym rynkiem?
'
A kiedy taki był?
Dzord
Banita

Stary 28.07.2014, 08:07
I tyle masz do powiedzenia?

Cały czas taki jest tylko nie w ogórkach, a cukrze. Dlaczego kg cukru z polskich buraków jest droższy w Polsce niż w Niemczech? Bo na kimś trzeba zarabiać. Dlaczego herbata, kawa, kakao i wiele innych produktów w Polsce jest tandetne, a wystarczy przejechać granicę i jest kolosalna różnica. Dlaczego w Chinach produkcja tego samego różni się w zależności od kraju odbiorcy? Bo jak nie ma wyjścia to kupisz nawet tandetę za grubą kasę. To jest cel wyznawców "wolnego rynku" który prowadzi do dojenia ludzi bo jak już pisałem nie był nie jest i nigdy nie będzie wolny. On się tak tylko nazywa żeby co naiwniejsi mieli poczucie racji.
Karamazow
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 28.07.2014, 08:15
york, Dzord aka drozd, emj10 to na moje oko zwyczajni agitatorzy polityczni za pieniądze, nie radzę sobie psuć nerwów w dyskusji co normalniejszym użytkownikom.
...And Justice For All
york09
Banita

Stary 28.07.2014, 08:52
Cały czas taki jest tylko nie w ogórkach, a cukrze. Dlaczego kg cukru z polskich buraków jest droższy w Polsce niż w Niemczech? Bo na kimś trzeba zarabiać. Dlaczego herbata, kawa, kakao i wiele innych produktów w Polsce jest tandetne, a wystarczy przejechać granicę i jest kolosalna różnica. Dlaczego w Chinach produkcja tego samego różni się w zależności od kraju odbiorcy? Bo jak nie ma wyjścia to kupisz nawet tandetę za grubą kasę. To jest cel wyznawców "wolnego rynku" który prowadzi do dojenia ludzi bo jak już pisałem nie był nie jest i nigdy nie będzie wolny. On się tak tylko nazywa żeby co naiwniejsi mieli poczucie racji.
Mam rozumieć że wolny rynek za Kaczyńskiego będzie wyglądał tak, że to Kaczor będzie ustalał ceny i to jakie towary mają być w sklepach. Witaj PRL.
To jest cel wyznawców "wolnego rynku" który prowadzi do dojenia ludzi . więc jak w/g ciebie ma wolny rynek wyglądać?
frank
Member

Od: 03.2013

Stary 28.07.2014, 09:02
Pewnie że mnie boli, bo jak chłop będzie miał ogórka zbyt drogiego to pójdę do innego chłopa to samo jak ogórek nie będzie mi smakował. Ty marzysz o świecie gdzie będą tylko jedne ogórki od plantatora po cenie jaka się plantatorowi przyśni i w jednakowym smaku. Jak będą za drogie albo niesmaczne to co mam zrobić? Komu się poskarżyć? Myślisz że nie będzie tak, że zostanie jeden plantator? Otóż idąc za Twoją wizją będzie musiał zostać jeden, ale wtedy obudzisz się z ręką w nocniku.
No ale w czym problem? Nie pasuje Ci ogórek od plantatora i pewnie będzie więcej takich jak Ty - jest już popyt. Chłop widzi, że jak zaoferuje lepszy lub tańszy ogórek to na tym zarobi - sprzeda Ci taki jak potrzebujesz. Jedyna rola państwa w tym taka, żeby się nie wpieprzał.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 28.07.2014, 09:07
Warto dodać że Unia nie wyrównanała dopłat bezpośrednich dla naszych rolników i dlatego też żywność mamy droższa.

Tak zostało ustalone w Brukseli, że mamy być tanią siłą roboczą za michę kartofli. W Niemczech dyskonty dla swoich rodaków sprzedają taniej i realizują niższy zysk, u nas płacą 4x mniej pracownikom, sprzedają drożej i zarabiają więcej.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 28.07.2014 o godz. 09:24.
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 28.07.2014, 10:08
Karamazow napisał(a):Wyświetl post
york, Dzord aka drozd, emj10 to na moje oko zwyczajni agitatorzy polityczni za pieniądze, nie radzę sobie psuć nerwów w dyskusji co normalniejszym użytkownikom.
Hehe. Ja i agitaror polityczny.
Dobre. Tego jeszcze nie było.

Która niby partia płaci mi za wpisy? Niby mój mały komitet samorządowy, który ma problem z zapięciem budżetu na najbliższe wybory?

AYALA napisał(a):Wyświetl post
Warto dodać że Unia nie wyrównanała dopłat bezpośrednich dla naszych rolników i dlatego też żywność mamy droższa.
Dziwy, dziwy. Ciekawe czemu za ten sam koszyk produktów co w Polsce płacę w Niemczech przeciętnie o 50% więcej? Biorąc pod uwagę jedynie warzywa i owoce będzie to blisko 100% więcej, a mięso i wędliny nawet o 200% więcej.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 28.07.2014 o godz. 10:13.
Dzord
Banita

Stary 28.07.2014, 10:30
frank napisał(a):Wyświetl post
No ale w czym problem? Nie pasuje Ci ogórek od plantatora i pewnie będzie więcej takich jak Ty - jest już popyt. Chłop widzi, że jak zaoferuje lepszy lub tańszy ogórek to na tym zarobi - sprzeda Ci taki jak potrzebujesz. Jedyna rola państwa w tym taka, żeby się nie wpieprzał.
Pamiętaj od czego wyszliśmy. Czy państwo w sytuacji kiedy jest urodzaj i cena ogórka w jego wyniku jest poniżej kosztów, powinno wspomagać organizując skup czy to już ingerencja w "wolny rynek". Chłop jak nie zarobi to na kolejny rok nie posieje, bo nie będzie miał za co. A jak pójdzie do banku to bank mu robi łaskę i z niego zdziera, bo na kimś musi zarobić. Rok dwa może wytrzyma na stracie ale potem powie. "Nie opłaca mi się hodować ogórków" inny powie "nie opłaca mi się zbierać jabłek" kolejny "nie opłaca mi się zrywać porzeczek" i tym sposobem nic się nie opłaca, a konsument płaci w markecie 10 razy tyle co chłop otrzymuje w skupie.

I to nie jest tylko kwestia rolnictwa. Co się dzieje z węglem? Kiedy zaczął działać "wolny rynek". Na składzie tona 700 zł koszt wydobycia 400 zł i słychać że kopalnie nierentowne. Paranoja.

Rolą państwa jest nie wpieprzać się kiedy wszystko dobrze funkcjonuje. Natomiast obowiązkiem państwa jest pilnować żeby tak właśnie było i działać kiedy przestaje tak być. Do tego potrzebna jest porządna władza której zależy na pomyślności ogółu, czyli na tym żeby wszystko dobrze funkcjonowało. A nie na tworzeniu warunków do bogacenia się koncernów kosztem obywateli.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 28.07.2014, 10:40
I tyle masz do powiedzenia?
Nie odpowiadasz na pytania więc nie widzę sensu brnąć w dalsze wywody.
emj10
Senior Member

Stary 28.07.2014, 10:41
Drozd umarł. Nastał kerim. Kerim umarł. Nastał Dzord
Dzord
Banita

Stary 28.07.2014, 10:45
york09 napisał(a):Wyświetl post
Mam rozumieć że wolny rynek za Kaczyńskiego będzie wyglądał tak, że to Kaczor będzie ustalał ceny i to jakie towary mają być w sklepach. Witaj PRL.
To jest cel wyznawców "wolnego rynku" który prowadzi do dojenia ludzi . więc jak w/g ciebie ma wolny rynek wyglądać?
Kaczor tylko spowoduje, że cen nie będzie mógł ustalać największy plantator czy pośrednicy wedłóg własnego uznania.
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 28.07.2014, 11:09
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Drozd umarł. Nastał kerim. Kerim umarł. Nastał Dzord
a dupek warszawski wydymany przez Pis jako radny jak trwał mać tak trwa, bez odbioru kłamco i człowieku bez honoru
frank
Member

Od: 03.2013

Stary 28.07.2014, 11:19
Pamiętaj od czego wyszliśmy. Czy państwo w sytuacji kiedy jest urodzaj i cena ogórka w jego wyniku jest poniżej kosztów, powinno wspomagać organizując skup czy to już ingerencja w "wolny rynek". Chłop jak nie zarobi to na kolejny rok nie posieje, bo nie będzie miał za co. A jak pójdzie do banku to bank mu robi łaskę i z niego zdziera, bo na kimś musi zarobić. Rok dwa może wytrzyma na stracie ale potem powie. "Nie opłaca mi się hodować ogórków" inny powie "nie opłaca mi się zbierać jabłek" kolejny "nie opłaca mi się zrywać porzeczek" i tym sposobem nic się nie opłaca, a konsument płaci w markecie 10 razy tyle co chłop otrzymuje w skupie.
No, a co "państwo" później ma zrobić z tymi ogórkami?
Przyzwyczaj rolników, że niezależnie ile wyprodukują to "narodowa zrzuta" zawsze od nich kupi, to nie będą patrzeć czy to rentowne czy nie - byle po prostu naprodukować, "państwo przeca kupi", a jak nie to zablokujemy tory, "bo nam się należy". Pamiętasz kupowanie nadwyżek zboża?
Jak rolnik powie, że mu się nie opłaca, to znaczy, że mu się faktycznie nie opłaca i niech tych ogórów więcej nie hoduje. Jeśli Twoim zdaniem jest odwrotnie (znaczy, że się opłaca) to sam zacznij je hodować i sprzedawać - nie będziesz miał konkurencji.

I to nie jest tylko kwestia rolnictwa. Co się dzieje z węglem? Kiedy zaczął działać "wolny rynek". Na składzie tona 700 zł koszt wydobycia 400 zł i słychać że kopalnie nierentowne. Paranoja.
13ste i 14ste pensje kosztują, koszt wydobycia z chmur się nie wziął. To co się dzieje z górnictwem to nie wolny rynek; rząd właśnie ingerował w sprawie Kompanii Węglowej - przedłużyli im spłaty ZUS i US. Efekt taki, że zarząd KW zamiast ciąć koszty porozsyłał do wierzycieli listy "zapłacimy za 4 miesiące albo jeszcze później". Niestety firmy, które nie dostały kasy za faktury nie dostały również zwolnienia z podatków od nich.
Taka sama operacja dla Nadwiślańskiej Spółki Węglowej ubiła 3,5tys. firm.
Ostatnio edytowane przez frank : 28.07.2014 o godz. 12:11.
emj10
Senior Member

Stary 28.07.2014, 11:36
Jednak zmartwychwstał
york09
Banita

Stary 28.07.2014, 13:53
Dzordzie a jak np zamiast ogórków nikt nie chce aut, to państwo też powinno interwencyjny zakup zrobić aby firma nie zbankrutowała?.
Dzord Kaczor tylko spowoduje, że cen nie będzie mógł ustalać największy plantator czy pośrednicy wedłóg własnego uznania. a dlaczego nie? Cenę ustala producent, a jeżeli nie będą u niego kupować będzie musiał obniżyć cenę bo konkurencja go zniszczy. To samo dotyczy np. usług taki mechanik może sobie nie wiadomo jak wywindować cenę za usługi ale nikt do niego nie pójdzie i tak działa wolny rynek.
Nie po to przeszliśmy z gospodarki planowo-socjalistycznej do gospodarki rynkowej aby Kaczyński ceny ustalał.
AYALA
Senior Member

Stary 28.07.2014, 14:29

Dziwy, dziwy. Ciekawe czemu za ten sam koszyk produktów co w Polsce płacę w Niemczech przeciętnie o 50% więcej? Biorąc pod uwagę jedynie warzywa i owoce będzie to blisko 100% więcej, a mięso i wędliny nawet o 200% więcej.
no może dlatego płacisz więcej
http://deccoria.pl/warto-zobaczyc/po...in,15,659.html
Ostatnio edytowane przez AYALA : 28.07.2014 o godz. 14:34.
emj10
Senior Member

Stary 28.07.2014, 14:42
Pytalem na powaznie. Mowie o tych samych produktach z sieci Kauf/Lidl (jedna grupa), ktore w Niemczech sa drozsze. Szczegolnie wysokie ceny miesa podnosza wartosc koszyka produktow.
AYALA
Senior Member

Stary 28.07.2014, 14:53
Pytalem na powaznie. Mowie o tych samych produktach z sieci Kauf/Lidl (jedna grupa), ktore w Niemczech sa drozsze. Szczegolnie wysokie ceny miesa podnosza wartosc koszyka produktow.
no a zarabiamy 4-5 razy mniej
emj10
Senior Member

Stary 28.07.2014, 15:23
Blisko. Srednio 3x mniej dla tozsamego stanowiska.

Natomiast nie jest to bezposredni determinant wyzszych cen owych produktow. Mieso było drogie w Niemczech również kilkanascie lat temu gdy ceny byly jeszcze w DM. Owoce, warzywa, markowe slodycze, wina renskie i regione, a także alkohole wysokiego gatunku (lycha, brandy, czy rumy) byly wtedy tansze niz w Polsce. Teraz produktow tanszych niz u nas w kraju jest gora 10% i dotyczy to kilku produktow typu zelki Haribo, czekolady Ritter Sport, duze proszki do prania, czy rzadkie i drogie alkohole np. Brazylijskie Pitu, ktore w regularnych cenach mozna w Niemczech kupić za 12-15 euro, a w Polsce stoi grubo powyzej 100 zl.
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 28.07.2014, 15:24
Cytat:
Jarosław Kaczyński powiedział, że Jan Tomaszewski został usunięty z klubu PiS za "proputinowskie" wypowiedzi. Podkreślił, że wbrew twierdzeniom samego Tomaszewskiego, nie ma to związku z konfliktem w łódzkim PiS.
- Pan Tomaszewski doskonale wiedział, że zostanie usunięty z klubu. Wiedział, że zostanie usunięty nie z powodu wymyślonych konfliktów lokalnych, bo jego kandydatury na prezydenta Łodzi nikt nie mógł brać poważnie, tylko ze względu na proputinowskie wypowiedzi - powiedział Kaczyński.

Jak zaznaczył, PiS nie mogło ich dłużej tolerować. - Każdy, kto wypowiada się w ten sposób, jest antypolski. (...) Kogoś, kto w tym momencie staje po stronie Putina, nie chce poprzeć uzasadnionego postulatu, żeby zbojkotować mistrzostwa świata w piłce nożnej, działa przeciwko najbardziej elementarnym interesom. O jego obecności w klubie PiS nie ma mowy - podkreślił.
Tomaszewski na antenie Superstacji już po katastrofie malezyjskiego samolotu nad wschodnią Ukrainą odrzucił możliwość zbojkotowania piłkarskich mistrzostw świata w Rosji w 2018 roku. - Nie, nie i jeszcze raz nie! Kara może być dla Putina, ale nie dla świata i futbolu - przekonywał. - Jeżeli Holendrzy chcą ukarać futbolowo Rosję, to niech wycofają się z gry z rosyjskimi drużynami. Niech nie namawiają do bojkotu czegoś, co jest świętem kibiców na całym świecie - mówił.

"Tomaszewski uprzedził komunikat"

Kaczyński poinformował, że "decyzja o usunięciu Tomaszewskiego z klubu była już podjęta". - Pan Tomaszewski uprzedził komunikat o naszym postanowieniu - dodał Kaczyński.
- PiS jest za tym, żeby na wszystkich możliwych płaszczyznach podejmować działania odwetowe wobec Rosji za ich akcje na Ukrainie. To sytuacja, która zagraża Ukrainie, Polsce, pokojowi światowemu. Jakiekolwiek zmiękczanie tej postawy w jakiejkolwiek dziedzinie jest zupełnie niedopuszczalne - powiedział.
Szef PiS był też pytany o to, czy potrzebny jest bojkot mistrzostw świata w piłce nożnej, które mają odbyć się w Rosji. - Oczekujemy od sportowców, żeby byli dojrzałymi ludzi, także w sensie obywatelskim - powiedział.
W niedzielę Tomaszewski poinformował, że w poniedziałek opuszcza klub PiS, o czym powiadomił szefa klubu Mariusza Błaszczaka, prezesa Kaczyńskiego oraz marszałek Ewę Kopacz. - Nie mogę godzić się na sabotaż, jakiego dokonuje łódzki PiS, który szkodzi miastu i partii - powiedział Tomaszewski.
Łódzkich radnych skrytykował za to, że - jak mówił - poparli budżet Łodzi zaproponowany przez prezydent Hannę Zdanowską (PO). Wytykał też PiS, że wystawiło jako kandydatkę na stanowisko prezydenta Łodzi Joannę Kopcińską, dawniej radną PO.
Tomaszewski, bramkarz, trener i publicysta sportowy, dostał się do sejmu w 2011 r. z ostatniego miejsca łódzkiej listy PiS, uzyskał mandat poselski otrzymując 8114 głosów. Wcześniej podczas wyborów prezydenckich w 2010 r. wspierał kandydaturę Jarosława Kaczyńskiego.

Czytaj więcej na http://fakty.interia.pl/polska/news-...ampaign=chrome
W jakim ja kraju żyję? "Proputinowskie" i "antypolskie" to jest już krytyka bojkotu mistrzostw świata w Rosji? Toż to jest Psychoza!
To właśnie pokazuje po raz kolejny intencje tych ludzi. Takie właśnie mają podejście do świata sportu, czyli po prostu mają sport w dupie. Nie liczy się wolność i potrzeby ludzi. Liczą się ich interesy czyli polityka. Tak samo by postąpili z kibicami jak Platforma, dlatego, że niczym się nie różnią. Dać koryto i przed wyborami ci z wazelinką loda zrobią... a po?
Problem rusofobii w tej partii jest zatrważający. Jarek żyje nienawiścią a to już pierwszy znak, że nie myśli racjonalnie. On jest jak żydy z Cracovii w stosunku do Wisły. Polską tożsamość chce budować na nienawiści do Rosji. Kolejny opętany z psychozą na punkcie Rosji. Ręce opadają jeśli to taką alternatywę mamy dla złodzei z platformy.

Mnie tylko ciekawią kolejne sprawy. Ruscy zrobili konferencję, pokazali dowody i przesłanki świadczące, że to nie oni zestrzelili Boeinga, Ukraina natomiast pokazała sfabrykowany filmik. USA żadnych dowodów oprócz oskarżeń nie pokazała. I on chce bojkotować Rosję... Toż to psychol jest
Ostatnio edytowane przez palikot : 28.07.2014 o godz. 15:34.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
AYALA
Senior Member

Stary 28.07.2014, 15:47
Blisko. Srednio 3x mniej dla tozsamego stanowiska.

Natomiast nie jest to bezposredni determinant wyzszych cen owych produktow. Mieso było drogie w Niemczech również kilkanascie lat temu gdy ceny byly jeszcze w DM. Owoce, warzywa, markowe slodycze, wina renskie i regione, a także alkohole wysokiego gatunku (lycha, brandy, czy rumy) byly wtedy tansze niz w Polsce. Teraz produktow tanszych niz u nas w kraju jest gora 10% i dotyczy to kilku produktow typu zelki Haribo, czekolady Ritter Sport, duze proszki do prania, czy rzadkie i drogie alkohole np. Brazylijskie Pitu, ktore w regularnych cenach mozna w Niemczech kupić za 12-15 euro, a w Polsce stoi grubo powyzej 100 zl.
koleżanka pracuje w niemieckim lidlu i zarabia 1400 € a w POlsce no ile ?

1500~1600E to słaba pensja jak na Niemcy. Tam mają średnio ponad 2tyś Euro.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 28.07.2014 o godz. 15:51.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów