|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
1) jest to Fort Ross w Kalifornii, najdalej na południe wysunięty ośrodek osadnictwa Rosyjskiego w USA ( od 1812 do bodaj 1841)
2) 1812 3) że wyspa Saint Helen i miasto Santa Rosa? (to święte i to )
Ostatnio edytowane przez alterego : 15.02.2014 o godz. 07:27.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
1 i 2 - ok
3 nie o to mi chodzilo. ale moja wina - za malo precyzyjnie zadalem pytanie ;-), wiec uznaje. chodzilo mi o gòrę sw heleny (wulkan). zadajesz. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
dzięki
![]() W jednym z krajów Europy produkuje się na niewielką skalę pewien rodzaj alkoholu o nietypowym (dla tego typu alkoholu) kolorze. Kraj ten jest zdecydowanie bardziej zaawansowany w piłce nożnej niż Polska - drużynom tego kraju kilkukrotnie udało wygrać się LM a jeden z reprezentantów kraju to obecnie jeden z najbardziej rozpoznawalnych piłkarzy(celebrytów) świata. Piłkarz ten całkiem niedawno obchodził urodziny. pytania beda kulinarne (skoro mam nie oddalać się od kuchni )- o jaki napój chodzi w pierwszym zdaniu, - jaki napój serwuje się w stolicy tego kraju i co znaczy jego nazwa, - jak nazywa się popularna przekaska spotykana w drugim co do ilości ludności mieście krraju o którym cały czas mowa i jaka jest historia tej przekąski. jako bonus poproszę o ładne zdjęcie z miejsca urodzenia piłkarza o którym mowa. podpowiedź: kraj leży na zachodzie Europy (bardzo na zachodzie) Powód: podpowiedź
Ostatnio edytowane przez alterego : 16.02.2014 o godz. 19:13.
![]()
|
|
|
|
Guest
|
|
|
1. vinho verde - z portugalskiego doslownie zielone wino( chodzi o mlodosc a nie o kolor);P
2. BICA - beba isto com acucar a po polsku pij to z cukrem 3. francesinha - taki w sumie rodzaj kanapki, historia mowi o powrocie emigranta z Belgii, Francji, ktory probowal zaadaptowac crocque-monsiuer na portugalskie kubki smakowe Co ciekawe jest bardzo czesto konsumowane w dniach meczowych Porto, Boavisty, Salgueiros, taki maly rytualik w sumie mieszkancow Porto![]() Powód: jżs
Ostatnio edytowane przez wiesniak84 : 20.02.2014 o godz. 23:57.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tylko 1 sie zgadza. 2 o ktora mi chodzi nie jest alkoholem
![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
co do trójki chodziło mi o inną historię ale już niechaj będzie
![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
wiesniak84 zadaj coś
|
|
|
|
Guest
|
|
|
Jak kobieta prosi nie wypada odmowic. Padam do stopek na kolanach, zadam cos w ciagu 2,3 godzin.
|
|
|
|
Guest
|
|
|
W XXI juz wieku w pewnym wygranym przez Wisle meczu w europejskich pucharach w druzynie przeciwnej wystepowal znany, kontrowersyjny pilkarz. Obecnie wystepuje on w pierwszoligowej druzynie jednej z silniejszych lig Europy. Siedziba tego klubu znajduje sie w pewnym miescie polozonym na wyspie. W miescie tym urodzily sie miedzy innymi dwie znane postacie - jedna zasluzona w dziejach ludzkiej historii, druga, w miare zasluzona w branzy rozrywkowej, swa uroda zapewne rozkochujac w sobie niejednego mezczyzne
![]() 1. Jaki to byl mecz + wynik. 2. Co to za pilkarz. 3. Co to za klub i jaka liga. 4. Coz to za wyspa. 5. Co to za postacie. |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Pan wiesniak_osiem_cztery to typowy wiesniak, jakbym było moderatorem to już by bana wyłapał za zatrzymanie tematu. O podpowiedzi to już nie wspomnę!
Bóg, Ela - czy ktoś tu jeszcze zagląda? Reanimacja odcinek 4587, zbliżamy się do 'Mody na sukces'' ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
Zagadka trudna podpowiedzi nie ma i jak tu pchać dalej temat ?
![]() |
|
|
|
Guest
|
|
|
Zagadka nie jest trudna!!! Banami to teraz zwe możesz sobie straszyć
![]() Powód: jzs
Ostatnio edytowane przez wiesniak84 : 10.07.2014 o godz. 23:29.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Wisla ZWE:
Adriano Mutu grający wtedy w Parmie, znane postacie to Napoleon Buonaparte oraz Alizee... ![]() https://www.youtube.com/watch?v=zfXBNQMj2SE Korsyka... jeszcze jakies pytania?
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 10.07.2014 o godz. 23:34.
|
|
|
|
Guest
|
|
|
Udam że się nie znamy i ze nie siedzisz obok
jaki klub i jaka liga?![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
AC Ajaccio obecnie druga lga francuska...
|
|
|
|
Guest
|
|
|
Cytując klasyka Stasie Ryster - TO JEST WYSMIENITA ODPOWIEDZ!!!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
To idac za ciosem:
Znan szekspirowska aktorka, domniemana córka hrabiego Sanguszki, z jednego z najstarszych miast Polski (!): nazwisko- teatr- najstarszy Polski (!) klub w miescie- |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
1. Helena Modrzejewska
2. O co dokładnie chodzi? Mniemam, że Teatr Stary im. Heleny Modrzejewskiej ale pytanie dość nieprecyzyjne 3. Wisła Kraków |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Dokladnie. Zadawaj.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Jest pewien kraj. W tym kraju bardzo stare miasto. W tym mieście dwa kluby. Trenerem starszego z tych klubów jest były piłkarz, zagrał od pierwszej minuty w meczu z Polską, w eliminacjach do mistrzostw Europy, w których bohaterem został bramkarz drużyny, która zajęła II miejsca. Bramkarz ten wskoczył do składu, ponieważ pierwszy bramkarz drużyny złamał rękę. Pomimo złamania wrócił do piłki i gra z dobrym skutkiem do tej pory.
W mieście jest rozwinięty przemysł tytoniowy. Klub o którym była mowa wyżej zdobył 2 (3) tytuły mistrza kraju. Oficjalnie zdobył dwa, trzeci został im przyznany a później odebrany. 1. Jaki to kraj i miasto? 2. O jakie dwa kluby chodzi? 3. O jakich dwóch bramkarzach mowa w zagadce? 4. Co to za historia z tym trzecim tytułem mistrza kraju? |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Zdjęcie zrobione dzisiaj wieczorem w pewnym mieście kto wie niech da odpowiedź co to za miasto
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2007
Offline |
|
hajra fradi! |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Nalepa
Ale wróćmy do zagadki zadanej przez IncognitoTSW. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
zgadza się, mi scusa.
Co do zagwozdki incognito to bohaterów namierzyłem od kopa tylko czy na pewno chodzi o mecz z Pl w ramach el. ME? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Dobra,
najwyżej sparzę albo kogoś natchnę do precyzyjniejszej odpowiedzi (gwiazdką * oznaczam nieścisłość): 1. Bułgaria, Płowdiw 2. Botew*, Lokomotiw 3. Toldo, Buffon 4. Za wiką: W meczu finałowym o Puchar Bułgarii doszło do bójek między kibicami i piłkarzami drużyn Spartaka-Lewskiego Sofia i CSKA Septemwrijsko Zname Sofia. W wyniku sankcji na te kluby tytuł mistrza kraju otrzymała trzecia w tabeli Trakia [ówczesna, sfuzjowana wersja Botewa - przyp. mój], Płowdiw. Tytuł mistrza kraju przywrócono jednak Lewskiemu w 1990 roku. * Stoiłow, bo pewnie o niego chodzi w kontekście "meczu el. ME", od czerwca nie jest już trenerem Botewa ale kazachskiej Astany. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Dobrze.
Wybaczcie za wprowadzenie w błąd z trenerem, nie doczytałem. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Spoko, wybaczamy i prosimy o wybaczenie - nie mam łba do kombinowania tych piłkarskich zagadek. Mogę wrzucicć jakąś niepiłkarską ( w sumie na taką właśnie, autorstwa elliota_nessa, się połakomiłem), ale jeśli macie już ustalone reguły gry to nie będę psuł zabawy.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
Reguły odeszły w zapomnienie Teraz trzeba rozruszać temat.![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
ok to na szybkości: ile narodów, tyle nacjonalizmów - na tej zasadzie przyrównywanie np. endecji do upa albo karlistów do nsdap jest komiczne. Podciąganie pod jeden rasistowski szablon ma się nijak do rzeczywistości, co udowadniają chocby dwaj bohaterowie mojej zagadki - obydwaj nacjonaliści, obydwaj obcego (w stosunku do ojczyzn, dla których działali) pochodzenia;
jeden z popularnym alkoholem w nazwisku, familia drugiego pochodząca z kraju, w którym politycznie działał pierwszy. Kraje pierwszego i drugiego już ze sobą nie graniczą (a miało to miejsce w kluczowym okresie życia obu panów). W odpowiedzi prosiłbym o rozszyfrowanie ich tożsamości i podanie daty/miejsca ich śmierci. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Corneliu Zelea Codreanu (ur. 13 września 1899 r. w Huși, Mołdawia - zm. zamordowany w konwoju do twierdzy Jilava 30 listopada 1938 r.) Józef Beck i (ur. 4 października 1894 w Warszawie, zm. 5 czerwca 1944 w Stănești) |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|