|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
To możemy czekac czy nie możemy? Chyba podałeś argument (nie ważne czy słuszny) na to że możemy. ![]()
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi" TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA |
||
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Było info po podpisaniu umowy z miastem. Nie chce mi się szukać.
A czekać - tak jak napisałem - nie warto dlatego, że każdy miesiąc bojkotu to straty finansowe. Ale jeśli Cupiała stać, to niech sobie trzyma łysego... ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2010
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak Bednarz jest beznadziejny
Tak Wisła ma fatalną sytuację kadrową (ale wynikającą z tego jak klub jest zarządzany i przez kogo) Widzisz, ja/my zdania nie zmieniamy. Mam łysego w dupie, dyzmę po części też PS: Stilic, Burdeński, Piotrek, Paweł, Burdeński, Dudka, Donald i Fryc. 8 piłkarzy, których pozyskano- czy dalej twierdzisz, że ilościowo jest słabo? |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
No to po kolei ..Wąska kadra, brak wzrostu przychodów, spadająca frekwencja, psucie marki Wisły min. dezinformując nie płacąc na czas piłkarzom i trenerom, oświadczenia o lichwiarskich odsetkach, zwodzenie "kłopotami bogactwa", UFA zamiast samodzielne szukanie sponsorów i inwestorów, w tym na koszulki, konflikt ze środowiskiem kibicowskim, ogólny brak strategii rozwoju, marazm, na każdym polu, wyniki sportowe, takie że nawet jak jest szansa na grę w pucharach, to albo psuje ją dezintegracją drużyny, anty-motywując w trakcie sezonu, zapowiadając w jego trakcie w decydującym momencie walki o 4 miejsce (wówczas pucharowe), że z nikim kontrakty nie będą przedłużane (rok 2012), efekt miejsce 7, ostatnio zaś konflikt z kibicami, w efekcie brak dopingu, fatalny klimat wokół drużyny, no i miejsce 5 zamiast 3-ego..lista "sukcesów" JB jest dużo dłuższa, bo przecież polityka finansowa to transfery, cała masa nieudanych przy jego pierwszym podejściu, mowa o tych autorskich przez niego wymyślonych, nie wspominam tu o prezentach od innych menadżerów, bo te nie są jego zasługą, do tego dochodzi pogląd iż "wychodzimy na prostą", taa, no JB, to nasze słoneczko, ale tylko w wyobraźni jego fanów. W realnym świecie w niczym nie daje sobie rady.. osobiście od początku byłem jego przeciwnikiem obecności w Wiśle, ale poziom spustoszenia jaki uczynił, przeszedł moje najczarniejsze przewidywania ..konkludując, pierwszym punktem uzdrowienia sytuacji finansowej Wisły SA, powinno być zdymisjonowanie Bednarza, dziś jest to punkt widzenia kibica Wisły, ufam że jutro, w czym może pomóc niska frekwencja, będzie to punkt widzenia BC.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2013
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
Cupiał wie o tym, że będzie niska frekwencja. Jego punkt widzenia to punkt widzenia Bednarza. Bednarz to narzędzie Cupiała. Cupiał podjął takie decyzje jakie podjął mając świadomość, że w ich konsekwencji frekwencja może spaść i stwierdził, że mu to zwisa. Spadła i nadal mu to wisi. I wisieć będzie, bo to konsekwencja jego decyzji, a on jest uparty i będzie trwał przy swoim choćby klub szlag miał trafić.Jak chcesz to dalej udawaj, że jest mądrze i pięknie, ale nie zakłamuj na forum rzeczywistości. ![]()
Bednarz wypełnia polecenia Cupiała.
Cupiał - miej honor i wystaw klub na sprzedaż. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
iq1000 kolejny pół-analfabeta, naucz się czytać ze zrozumieniem, napisałem nie tyle o niskiej frekwencji która była, ale antycypując tą która będzie ..nikt też nie kwestionuje iż wie o tym BC, ale jak efekty będą zbyt dokuczliwe dla kondycji finansowej Wisły SA (zwłaszcza w kontekście poszukiwania inwestora strategicznego), to zwiększyć może chęć u bossa do zmian, w tym kadrowych, zwłaszcza na funkcji prezesa Wisły SA. Nic innego w swym poście nie zawarłem, reszta bowiem to twoja wyobraźnia.
Nie ma to jak ludzie specjalnej troski, co siedzą w głowie Cupiała i udają że wiedza wszystko lepiej od niego samego ![]()
Ostatnio edytowane przez milosz : 24.06.2014 o godz. 22:55.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Faktycznie dwa razy wstawiłem Burdeńskiego. Zmień go za Klaricia i wszystko będzie w równowadze.
Nie, ja sobie nie przeczę, pokazuje tylko jak się zamieszałeś. Napisałeś, że Smuda dostał wrak drużyny plus marne transfery, a później stwierdziłeś, że marnie nie odnosiło się do jakości, tylko do ilości- więc wymieniłem CI ilu piłkarzy pozyskano. 8- czyli to dla Ciebie pod względem ilości jest marnie? ![]() Jak dla mnie jedynie Stilic, Brożki i Donald były dobrymi transferami, a o tym co myślę o polityce transferowej łysego i dyzmy już pisałem nieraz. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
"nic nie stwierdził" - ta, bo od kilku miesięcy nie miał czasu, by się dowiedzieć co się dzieje w klubie. Raz w życiu poobserwuj, połącz fakty, zanalizuj, pomyśl. Bo na razie to sam turlasz się ze śmiechu jak dziecko specjalnej troski myślące, że lekarz daje cukierka, a nie niesmaczne leki. ![]()
Bednarz wypełnia polecenia Cupiała.
Cupiał - miej honor i wystaw klub na sprzedaż. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Znamienne jest to, ze Burdenski i tak gral lepiej niz Ci nasi oslawieni mlodzi
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Tezy o tym, że SKWK się zmieni, tylko trzeba wyprosić Bednarza podnoszone tu przez jakąś część forumowiczów też można wsadzić między bajki - i nie jest tu argumentem czas sprzed bojkotu kiedy wszystko było cacy bo kilka akcji późniejszych niestety całkowicie burzy obraz SKWK i pozostałych grup na C. Pomimo świetnych akcji z krwiodawstwem, dzieciakami, domami dziecka, szkołami sami sobie zepsuli opinię. A niedostrzeganie tego, że akcje z racami (Ruch), wulgaryzmami, bandyterką, porachunkami - nawet jeśli mocno podkolorwanymi przez mainstreamowe media działają negatywnie na frekwencję od lat. Akcje w stylu nie wpuszczania dziennikarzy na mecz juniorów organizowanych przez TS (a w praktyce w dużej mierze przez osoby związane z SKWK) tylko potwierdzają fakt, że mają marne pojęcie o marketingu. Z mediami nikt jeszcze wojny nie wygrał. SKWK musi zrozumieć, że jakkolwiek jest ważnym członkiem wiślackiej widowni to nie jest jedynym, a tak siebie przedstawia i często uzurpuje sobie prawo do wypowiadania się za wszystkich kibiców. Nigdzie na świecie nie ma tak, że ultrasi stanowią większość i choć czasem mają dużo do powiedzenia to jednak kluby zarabiają więcej na pozostałych, mniej zaangażowanych grupach kibiców. Rozumiem, że na górze wiślackiej ktoś podjął trudną decyzję, która ma w perspektywie czasu doprowadzić do zmiany profilu kibiców na stadionie na korzyść "pikników". I jeśli to była przemyślana decyzja, taka, która wynika z kalkulacji a nie podyktowana emocjami, to obawiam się, że protest nic nie da poza chwilowymi stratami finansowymi. Bo taka akcja (jeśli rzeczywiście świadoma, w co trochę wątpię) musi potrwać. Żeby do świadomości zwykłych ludzi dotarł przekaz, że na meczach Wisły nie dość, że jest bezpiecznie (bo jest już od dawna) to jeszcze jest w miarę kulturalnie i nie wychodzi się ze stadionu zniesmaczonym (co zdarzyło mi się nie raz i nie dwa przez te 20 lat) to musi sporo wody w nomen omen Wiśle upłynąć. Podobna akcja miała miejsce niedawno w Barcelonie, gdzie mieli już dość dilerów, bandytów i kar związanych z Boixos Nois, którzy podobnie jak SKWK mieli sporo przywilejów (zniżki na bilety i karnety, pomieszczenia w budynkach klubowych etc.) W końcu ktoś z góry stwierdził, że dość i też w atmosferze konfliktu podobnie jak na Wiśle sprawę rozwiązał. Oczywiście tam na ich miejsce już czekało co najmniej kilka razy tyle innych kibiców, ale nie od razu Kraków zbudowano. Niezależnie od działania Wiślackiego marketingu (który działał fatalnie - wiem co mówię, bo próbowałem z nimi współpracować jako dyrektor marketingu kilku stacji narciarskich i kompletnie nic z tego nie wyszło) musimy sobie zdać sprawę, że konflikty międzyklubowe (Wisła-Cracovia np.) w takiej skali w jakiej są teraz bardzo negatywnie działają na potencjalnych sponsorów - zwłaszcza w przypadku firm z sektora klienta indywidualnego. Już na Śląsku pojawił się pomysł, żeby kluby razem starały się o sponsora ponieważ wtedy odpadłby argument konfliktu interesów (np. bojkotu produktów jednej firmy przez kibiców klubu przeciwnego). SKWK albo nie zdaje sobie sprawy albo ma po prostu w tym własny interes rozbieżny z interesem klubu, że działania grup nazwijmy to kibolskich (choć nie chcę wrzucać wszystkich do jednego worka) tak na prawdę szkodzą klubowi (zmniejszona frekwencja pikników, kłopoty ze znalezieniem sponsorów, ogólna atmosfera wokół piłki i klubu). I akcje jak ta z meczu z Ruchem tylko dolewają oliwy do ognia. I tutaj nie wierzę, żeby SKWK kiedykolwiek szło we wspólnym froncie z klubem i stąd jeśli już miałbym się opowiedzieć po którejś ze stron to będzie to klub (a nie Bednarz jako taki). Żeby była jasność - działania Bednarza i Cupiała też mi się nie podobają. Generalnie oddawanie marketingu (także organizacji meczów wyjazdowych i sprzedaży na nie biletów) w obce ręce jest wyrazem bezsilności, braku pomysłu i kreatywności. Bajki o naprawianiu sytuacji poprzednikach, niepozyskanie sponsora tytularnego, oddawanie piłkarzy za bezcen, teksty o tym, że każdego i za każdą cenę sprzedamy bo jest kiepsko - to wszystko jest winą Bednarza. Tak jak i na pewno ponosi częściową winę za konflikt z częścią kibiców. Ale zwalanie całkowitej winy za wszystkie plagi na jednego człowieka jest oznaka niedojrzałości i emocjonalnego podejścia do sprawy - w takim przypadku nie ma mowy o kompromisie i to też jest po części wina SKWK. Ps. często w argumentach przytaczanych przez zwolenników SKWK odnajduję zarzut oddania wiślackiego marketingu czy sprzedaży biletów w obce ręce (UFA) co fachowo nazywa się po prostu outsourcingiem. Nie mnie oceniać czy umowa podpisana przez Wisłę jest dla niej korzystna bo jej nie znam, ale kłuje mnie w oczy fakt, że jeśli klub oddał w ręce SKWK dystrybucję biletów na mecze wyjazdowe to jest cacy, ale jeśli oddał podobna działkę komuś innemu to już jest be. Moralność Kalego. ![]() ![]() W społeczeństwie owiec wolę być... barankiem :sex: |
|
|
|
Banita
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Bo SKWK nie może się pogodzić że jest nie po ich myśli
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
||||||
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
Anty PO-PiS!!!
|
|||||||
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Jesteś monotematyczny. Od kilkunastu stron Twoje posty opierają się tylko na SKWK. Czekamy na to Twoje stowarzyszenie, mam nadzieję, że to nie są tylko puste słowa i już złożyliście odpowiednie dokumenty. Do dzieła! Najbardziej rozp...rdala mnie myślenie na temat, że Jacek bez Wisły sobie poradzi a Wisła bez Jacka nie.. Nie wiem gdzie Ty żyjesz i co ćpasz ale naprawdę mocne to jest. Kolejny punkt Twoich wypowiedzi, że należy siąść do rozmów bez stawiania warunków - to przepraszam bardzo o czym chcesz dyskutować o pogodzie? Jak to spotkanie ma wyglądać? Czyli SKWK ma nie optować za ściągnięciem zakazu wnoszenia i prezentowania sektorówek? Tylko iść na spotkanie zbić piątkę z Jackiem, zrobić fotę i koniec konfliktu...? Zejdź na ziemie idź na pole, bo Internet to nie jest rzeczywistość, a większość z was tylko szczekać w Internecie potrafi. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
TAK SKWK JEST SUPER NAJLEPSZE A POZOSTALI KIBICE popierający klub nie Bednarza są be
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
Co za emocje! Większej ilości caps locka Twoja klawiatura może nie przeżyć. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Widać że lekcje trwają - codziennie głupie wpisy o tej sam porze. Dobrze że za niedługo wakacje i zaczną się kolonie.
Spróbuj siąść jak nauczyciel nie patrzy i napisz czemu jesteś tak głupi że wszędzie widzisz SKWK? To jedna rzecz, a druga siądź i poszukaj, może zdążysz do dzwonka - znajdź jeden klub na świecie, który cokolwiek znaczy (gra w najwyższej klasie w swoim kraju) i na który przychodzi 3 tys pikników. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
A jaką inną formę popierasz? Konkretnie?
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Do twoje wiadomości prowadzę Własną firmę Pośrednictwo Ubezpieczeniowa a co dużych liter był to przemyślany styl napisania. Kolego wy widzicie tylko winne Bednarza a ja widzę winne obu stron, ale większa po SKWK i tyle. Masz prawo do swojego zdani odnośnie poparcia dla SKWK a ja mam prawo mieć swoje zdanie bo do twojej wiadomości nie wszystko co Bednarz zrobił jest złe fakt nie lubię go i nie popieram, ale nie mogę przyznać, że zrobił zarówno sporo dobrych rzeczy jak i złych rzeczy.
A to, że będziecie bojkotować spowoduje, że wy na tym stracicie emocje związane z meczem. Bo jak pisałem wy nie spowodujecie zwolnienie Bednarza jedyny który to może zrobić jest Cupiał. A jeśli Boguś jest z jego pracy zadowolony to wy sobie możecie bojkotować do usranej śmierci |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|||||
Przeceniacie siłę bojkotu. Tzn w obecnej sytuacji może i jest duża - niech nawet będzie, że o 50% spadły przychody a biletów przy średniej frekwencji na poziomie 15 000. Ale jeśli wziąć pod uwagę że sektor C to jakaś tylko 1/6 całości stadionu to na prawdę każdy kto sensownie myśli i chce zapełnić pozostałe 5/6 a wierzy, że ta mniejszość w jakimś stopniu zniechęca resztę, jest w stanie dłuższą chwilę pocierpieć, żeby za jakiś czas przyciągnąć tę resztę. Inna sprawa czy będzie to robił skutecznie czy tylko czekał... ![]() ![]() W społeczeństwie owiec wolę być... barankiem :sex: |
||||||
|
|
Banita
Offline |
|
|
Ze zwolennikami SKWK nie ma co dyskutować mają dwie klapki na oczach, że wszystkiemu jest winny tylko Bednarz
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Sorki, ale nie zgadzam się z Tobą - z każdym należy dyskutować i próbować zrozumieć. Pisząc to co napisałeś stajesz się dokładnie taki jak niektórzy z drugiej strony...
![]() ![]() W społeczeństwie owiec wolę być... barankiem :sex: |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
||
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 06.2013
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||||||
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Lepsze 2/3 z czegoś, niż 9/10 czy 100% z niczego. Owszem. Ale poza totolotkiem (nie wiem jaka w tym była rola ufa) podpisaliśmy z kimś umowy odnośnie sponsoringu? Nie? Bo nie ma tych 15 tysięcy, które gwarantuje stabilność? EDIT dla Vipera: Taki mały odzew do wszystkich, bo chyba o czymś zapomnieli- Nie przychodząc na stadion w trakcie meczu Wisły S.A. WSPIERASZ bojkot, SKWK i osoby solidaryzujące się z nimi. Nie ma nas na stadionie- pokażcie, że dacie radę zapełnić go bez nas. Sami możecie prowadzić kulturalny doping, bez bluzgów i innego "słownego szamba". Bez: Cytat:
Dwa- nawalacie na SKWK, osoby solidaryzujące się z nimi- jakim prawem? Przecież "oddaliśmy piaskownicę". Możecie stworzyć Wasz własny świat, z Waszymi kumplami, zabawkami i czerpać z tego przyjemność. Dziwny paradoks. Przecież tak powinno być, jakbyśmy Wam tego zabraniali. My po amerykańsku podajemy rękę i życzymy "Have a nice day". O co Wam chodzi? Powód: Viper
Ostatnio edytowane przez ABGwislakABG : 25.06.2014 o godz. 11:18.
![]()
Anty PO-PiS!!!
|
|||||||
|
|
Senior Member
Od: 06.2013
Offline |
|
|
Cytat:
Nie, niczego nie wspieram, a na mecze nie chodzę bo nie mam już ochoty na wdawanie się w różne awantury z napakowanymi ludźmi o mentalności 4 latka.
Ostatnio edytowane przez Viper : 25.06.2014 o godz. 11:22.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
|
Cytat:
Cytat:
Nawet jeśli- to czy przez jakiegoś / jakichś chłystków zrzucicie winę na całe Stowarzyszenie? jak towarzysz Jacek? Odpowiedzialność zbiorowa? Z oświadczenia SKWK: Cytat:
Ostatnio edytowane przez ABGwislakABG : 25.06.2014 o godz. 11:34.
![]()
Anty PO-PiS!!!
|
|||
|
|
Senior Member
Offline |
|
2. Gdybyście rzeczywiście jak twierdzisz oddali sprawy w inne ręce to nie namawialibyście do bojkotu, nie robilibyście akcji w stylu CLJ czy na sparingach czy też z bannerami w loży. Cały czas sie angażujecie w sprawę - do czego macie prawo - ale nie twierdźcie, że jest inaczej. 3. Na efekty trzeba poczekać kilka lat. Nie ma drogi na skróty. I pewnie, że wolałbym, żeby na meczach były oprawy, trochę zorganizowanego dopingu, ale bez lżenia innych, bez chamstwa ale SKWK raczej nie idzie na kompromisy (brak rac i spokój przed Cracovią jak mniemam był spowodowany negocjacjami w sprawie złotówki a nie chęcią pójścia na kompromis). 4. Świat nie jest czarno-biały. Nie jest tak, że kogoś nie ma na stadionie to znaczy, że wspiera bojkot. Mojego brata nie ma na stadionie, ale ma w dupie bojkot i bojkotujących. Nie dostrzeganie niuansów jest zdecydowaną przeszkodą na drodze do kompromisu i takimi stwierdzeniami tylko dajecie asumpt do stwierdzenia, że jednak to po stronie SKWK leży więcej winy za brak kompromisu. 5. Pytam - widziałeś na oczy umowę? Dlaczego tak kategorycznie stwierdzasz, że była ona (jest) niekorzystna? Dowiedziałeś się z mediów (tych, którym odmawiasz obiektywizmu w sprawach kibicowskich)? Jeśli dysponujesz skanem - podeślij, jeśli nie - poczekajmy chociaż do sprawozdania finansowego SA, które pewnie będzie dostępne. Ale nie ma to jak rzucić oskarżenie. No i pytam jeszcze raz - gdyby nawet 1/3 szła do pośrednika - ile SKWK oddawało klubowi za bilety na wyjazdy? Chyba nic - czyli klub oddał SKWK 100% (a nie 30% jak w przypadku UFA) praw ale o tym jakoś nikt z was nie krzyczy? Bo to już nie jest w interesie SKWK. O interesie klubu - sza. ![]() ![]() W społeczeństwie owiec wolę być... barankiem :sex: |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Oświadczenie zamieszczone przed
- rozdaniem zakazów - inwigilacją kibiców - wtargnięciem na tereny TS Wisła i próbą zmuszenia sponsorów do zaprzestania finansowania sekcji sportowych Białej Gwiazdy - otwartą współpracą milicją i wpuszczeniem jej na trybunę C (plus kilkunastu agentów przebranych w Wiślackie barwy) - oddaniem interesów spółki Wisła Kraków w obce ręce. i dziesiątki kolejnych brudów, które na bieżąco wychodziły na jaw. Po tym decyzja mogła być jedna - BOJKOT. Powyższe oświadczenie zostało zamieszczone przed ukazaniem się prawdziwego oblicza byłego piłkarza Legii, Jacka Bednarza.
Ostatnio edytowane przez element : 25.06.2014 o godz. 11:46.
![]()
"Chuligani Wisły rzucili serpentyny..."
"Kibole Wisły odpalili race. Właśnie dlatego w Polsce nie będzie wielkiej piłki" "Będziemy zamykać stadiony, żeby ludzie mogli przychodzić na mecze" "Posunięcia kibiców Wisły przypomniały mi o zamachach na World Trade Center" cdn.. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|