The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.05.2014, 15:35
Sevi napisał(a):Wyświetl post
Szczerości?

Czego jak czego ale szczerości w jego zachowaniu nie było nigdy.
Oczy nam mydlił, Reymana sobie wydziarał, nie jest szczery tylko wyrachowany do bólu i wie jakie zachowanie w obecnej i wcześniejszej sytuacji dawało i daje mu najwięcej sprzymierzeńców.
Tylko że tu się aktualnie pomylił bo jego sprzymierzeńców zapewne prędko na stadionie nie zobaczymy i pozostali neutralni i przeciwnicy.

PS Zastanawia mnie przywoływany wcześniej przez kogoś argument jakoby ktoś po Małeckim "jechał" podczas meczu. Osobiście nie zauważyłem. Były gwizdy jak bił wolne ale to nie było przecież skierowane przeciwko niemu personalnie a zwyczajnie przeciwko Pogoni jako całości - standard w sytuacji kiedy na stadionie przeważa publiczność reagująca na wydarzenia boiskowe a nie skupiająca się tylko i wyłącznie na swoich pokazach. Być może coś tam usłyszał z A jak schodził do szatni ale czego się spodziewał? To w zasadzie też standard - ginie za Pogoń to i jest odbierany jak powiedzmy Ława czy inny przyjezdny. Po swoich wypowiedziach na temat klubu i kibiców chyba nie spodziewał się kwiatów.
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 04.05.2014, 15:39
Lechista69 napisał(a):Wyświetl post
@jacob

1.
Męskie mówisz ? Alves potrafił wykpić docinki i tego już słynnego banana.. do tego po incydencie z jego 2 podań padły bramki.. czyli de facto zagrał lepiej żeby uciszyć kibiców rywali.. Małecki nie mając argumentów w nogach może jedynie stosować argumenty siłowe.. bo co mu kibice zrobią jak pokaże fucka ? Rzucą nożem ?

2.
Garstką nazywasz 4000 ludzi ? Bo ja garstkę to widzę ale na przystanku autobusowym np Zresztą nie tylko ci na stadionie patrzyli na wyczyny Małego który chyba chciał coś komuś udowodnić a wyszło jak wyszło..

3.
Oceniając jego wszystkie incydenty od 18 roku życia można szczerze powiedzieć że się nic nie zmienił ciągle jest dzieckiem któremu brakowało wychowania.. ot takie przemyślenie patrząc na wczorajszą akcję i te wszystkie incydenty czy to był Smuda czy Probierz czy Moskal czy kogo tam jeszcze z przeszłości znajdziecie...
Weź się nie ośmieszaj... Jakie 4 tys? jak było 2 tys to max z kibicami gości...
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 04.05.2014, 15:52
palikot napisał(a):Wyświetl post
Weź się nie ośmieszaj... Jakie 4 tys? jak było 2 tys to max z kibicami gości...
Ustalmy, że liczba 4192 podana przez canal+ jest jednak prawdziwa..
Faktycznie, te 4 tys to ginie na takim stadionie. I szkoda, że było tylko tylu. Niezależnie od powodów.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Lechista69
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 04.05.2014, 16:24
zegar pokazywał coś ponad 4000 czym się kierowałem no ale skoro wiesz że było 2 000 z kibicami gości to radzę szybko poinformować o tym klub że błędnie pokazuje liczbę widzów...

"Ciągle powtarzam to piłkarzom: Lechia to nie imienny u cioci Jadzi. To symbol daleko wykraczający poza sport." - Bobo K.
Odpowiedz cytując
universe
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 04.05.2014, 16:24
Sevi napisał(a):Wyświetl post
Szczerości?

Czego jak czego ale szczerości w jego zachowaniu nie było nigdy.
Oczy nam mydlił, Reymana sobie wydziarał, nie jest szczery tylko wyrachowany do bólu i wie jakie zachowanie w obecnej i wcześniejszej sytuacji dawało i daje mu najwięcej sprzymierzeńców.

Sevi, nie wiem czy to do mojego posta się odnosiło, ale jeśli tak to bądź uprzejmy dowiedziec czym sie charakteryzuje zachowanie impulsywne. Wtedy możemy zacząć dyskutować
May the road rise up to meet you. May the wind be always at your back. May the sun shine warm upon your face. May the rain fall soft upon your fields,
and until we meet again, may God hold you in the palm of his hand (Gaelic blessing)
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 04.05.2014, 16:54
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Koło dupy lata mi opinia kogoś, kto ocenia drugiego człowieka nie mając okazji go poznać albo wymienić z nim choć kilku zdań.
Do oceny postawy człowieka naprawdę wystarczy obserwacja jego czynów, zachowania itp. Z nikim nie trzeba stawać twarzą w twarz, żeby można było go ocenić. Miliony osób na świecie jest ocenianych przez innych bez wymienienia z nimi ani jednego słowa, więc skończcie bajdurzyć tekstem "nie rozmawiałeś z nim to nie wypowiadaj się o nim" bo jest to śmieszne i wygląda komicznie. Dorosłego chłopa traktuje się jak jakieś dziecko z podstawówki z problemami emocjonalnymi.
Odpowiedz cytując
Janusz
Member

Od: 06.2013

Stary 04.05.2014, 16:59
"Koło dupy lata mi opinia kogoś, kto ocenia drugiego człowieka nie mając okazji go poznać albo wymienić z nim choć kilku zdań."
To Ty nie masz zdania o żadnej osobie z którą osobiście nie rozmawiałeś? Współczuje.
A Małecki jak to on, cham i prostak. Przecież ten wieśniak nie zna nawet znaczenia tego gestu. Pokazywanie wała w przegranym meczu jest niezrozumiałe, gdyby wygrali to by znaczyło że na przekór czemuś są lepsi ( jak np. Kozakiewicz), a w takiej sytuacji to ew. mógłby pokazać fucka.
Zresztą jako zawodnik drużyny przeciwnej raczej mógł się spodziewać gwizdów i bluzgów.
A jeżeli tak kocha Wisłę to mógł sobie w kontrakcie zastrzec że nie będzie grał w meczach przeciwko nam. Ale miłość się kończy jak pojawia się kasa...
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 04.05.2014, 17:15
silver03 napisał(a):Wyświetl post
Do oceny postawy człowieka naprawdę wystarczy obserwacja jego czynów, zachowania itp. Z nikim nie trzeba stawać twarzą w twarz, żeby można było go ocenić. Miliony osób na świecie jest ocenianych przez innych bez wymienienia z nimi ani jednego słowa, więc skończcie bajdurzyć tekstem "nie rozmawiałeś z nim to nie wypowiadaj się o nim" bo jest to śmieszne i wygląda komicznie. Dorosłego chłopa traktuje się jak jakieś dziecko z podstawówki z problemami emocjonalnymi.
Po pierwsze - nie chodzi tu o ocenę Małeckiego a słowa skierowane konkretnie do mnie. Myślisz, że przeczytane dwa zdania na forum pozwalają trafnie kogoś ocenić? Mniejsza z tym - jak pisałem, jego ocena lata mi koło dupy...

Po drugie - miliony osób na świecie jest ocenianych bez wymieniania z nimi ani jednego słowa. I nie sądzisz, że często takie oceny są po prostu krzywdzące? Pozory mylą...

Wypowiada się potem taki Januszek i w dwóch zdaniach mamy "cham, prostak i wieśniak"... kto tu jest chamem i prostakiem?
Odpowiedz cytując
huberix
Senior Member

Od: 02.2013

Stary 04.05.2014, 17:27
Małecki zawsze zachowaywał się jak gówniarz, ale nie mam pojęcia skąd wybuchła taka dyskusja po jego wczorajszym geście(załóżmy nowy dział). Jeśli kiedykolwiek gralibyście w Wiśle, potem np. odwaliliście 1 głupią rzecz (Małecki miał ich kilka...naście) i was sie pozbyli to chyba potem każdy by się w....ił schodząc do szatni i np. słysząc : Ty kur** itd. po ważnych bramkach i najabrdziej ważną z Apoelem, a że to taki typ to nie wytrzymał. Chyba, że był to gest do łysej pały . Jedyne co mnie zawsze w....iało to lduzie, którzy gdy np. taki Małecki strzeli gola z Apoelem i każdy się cieszy i go szanuje i w ogóle uważa za super gościa, potem potrafili by tacy osobnicy napluć mu w twarza i zbluzgać całą rodzinę.
Odpowiedz cytując
Janusz
Member

Od: 06.2013

Stary 04.05.2014, 17:52
Z Apoelem dostślmy tak że ta bramka nie miała żadnego znaczenia...
A to że ktoś zagrał dawno temu kilka męczy ni czyni z niego świętej krowy
Nie życzę sobie żeby jakiś piłkarzyk Pogoni obrażał kibiców Wisły
Odpowiedz cytując
PabloTS
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 04.05.2014, 18:21
a dlaczego prawdziwi kibice Wisły bedący na tym meczu obrazali Małeckiego tylko dlatego ze gra teraz u paprykarzy mnie sie tez to nie podoba że to ten klub....ale z drugiej strony pamietam o strzelonych bramkach dla nas ...nieraz bardzo waznych przez P.M i doceniam to...i bede o tym pamietać..a przypuszczam ze wielu prawdziwych kibiców bedących na tym meczu...pewnie nie pamieta tych czasów sprzed niecałego roku.....Januszu.....
wazne są tylko te dni na które czekamy"
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 04.05.2014, 18:28
a tymczasem karierę wznawia....Maciej Żurawski został piłkarzem Porońca Poronin jaja jak berety
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
fox mulder
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 04.05.2014, 18:51
Maor Melikson właśnie zleciał do drugiej ligi francuskiej ze swoim Valenciennes. Może by tak kolejny powrót?
Odpowiedz cytując
TymonPRO
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 04.05.2014, 19:02
fox mulder napisał(a):Wyświetl post
Maor Melikson właśnie zleciał do drugiej ligi francuskiej ze swoim Valenciennes. Może by tak kolejny powrót?
Ma jeszcze roczny kontrakt w tym klubie a nas na niego nie stać.Musieliby go oddać za free a on był i tak jednym z lepszych graczy swojego klubu

Transfer niemożliwy
Ce..... Nas Pojęcie, Którego Wy Nie Znacie <<<<<<<<* WIERNOŚĆ *>>>>>>>> <<< Dzisiaj wrogu Wczoraj Bracie>>>
Odpowiedz cytując
Lechista69
Senior Member

Stary 04.05.2014, 19:12
huberix napisał(a):Wyświetl post
Jedyne co mnie zawsze w....iało to lduzie, którzy gdy np. taki Małecki strzeli gola z Apoelem i każdy się cieszy i go szanuje i w ogóle uważa za super gościa, potem potrafili by tacy osobnicy napluć mu w twarza i zbluzgać całą rodzinę.
Może to nie ten sam kaliber sprawy.. ale pamiętasz Dolhe ? Noszony niemal na rękach s....ił się na rzecz amici po czym został zmieciony z ziemia w Krakowie ! Lincz to nie moje klimaty ale jemu się po prostu ta każda ....a czy .... należał..

http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna...o-bledem/248wx

miód na me serce )

http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna...traklasy/f1ddl

melikson powraca do ekstraklasy ?
Ostatnio edytowane przez Lechista69 : 05.05.2014 o godz. 10:11.
"Ciągle powtarzam to piłkarzom: Lechia to nie imienny u cioci Jadzi. To symbol daleko wykraczający poza sport." - Bobo K.
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 05.05.2014, 10:52
Za to "kocham" kibiców Wisły:
Małecki - obraża: kilku trenerów, piłkarzy z drużyny, działaczy, pokazuje wała, wysyła na 2 strone błoń kibiców, gra cały sezon totalny piach - BOHATER
Frankowski, Żurawski - bramki decydujące o najważniejszych sukcesach Wisły, kapitanowie, mimo gwiazdorstwa większego kalibru raczej bez większych konfliktów w klubie (poza zesłaniem Franka do rezerw) - JUDASZE, ZDRAJCY

No sorry ale chyba trzeba reprezentować poziom umysłowy Małego żeby mieć takie przekonania.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 05.05.2014, 11:15
Mały po prostu identyfikował się z kibicami oraz wychodził do nich.Ponad to, angażował się bardzo mocno w akcje charytatywne, spotkania z chorymi dzieciakami, mikołajki itp. Dla niektórych Wisła Kraków to nie tylko piłka nożna ale pewien sposób życia. Wiem, że to dla ciebie trudne, ale tak naprawdę u niektórych jest.

A że wysyłał na drugą stronę? To fakt, ma gość trochę gorącą głowę, ale trochę go rozumiem. Również mam coś takiego, że mało co mnie obchodzi zdanie innych/obcych osób- totalnie mi to lata i powiewa, inaczej jest wtedy, kiedy obrażają mnie bardzo bliskie dla mnie osoby - i być może było to w ten sposób:
Małecki gdy "wysyłał" na druga stronę- był obrażany przez konsumentów, do tego dochodziła jego nienajlepsza gra i "zagotował". W ostatnim meczu z Pogonią również był obrażany przez konsumentów, wiec poleciał jakiś tam gest w ich stronę.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 05.05.2014 o godz. 11:17.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
SharksiK
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 05.05.2014, 11:33
Pero napisał(a):Wyświetl post
Małecki - obraża: kilku trenerów, piłkarzy z drużyny, działaczy, pokazuje wała, wysyła na 2 strone błoń kibiców, gra cały sezon totalny piach - BOHATER
Frankowski, Żurawski - bramki decydujące o najważniejszych sukcesach Wisły, kapitanowie, mimo gwiazdorstwa większego kalibru raczej bez większych konfliktów w klubie (poza zesłaniem Franka do rezerw) - JUDASZE, ZDRAJCY

No sorry ale chyba trzeba reprezentować poziom umysłowy Małego żeby mieć takie przekonania.
Frankowski to zwykla parowa a Zurawski to czerwona menda...

To znalazl pan wzory, jak sam skur...
Bednarz weź sznur i powieś się a od Wisły odpier..... się !
Odpowiedz cytując
huberix
Senior Member

Od: 02.2013

Stary 05.05.2014, 14:14
Meliksona już chce Lechia. Widać, że nasi bracia się zbroją, ale czy coś z tego będzie ?
Zobaczymy
Swoja drogą ciekawe jakby sobie w Polsce Maor poradził jeszcze raz i to w dodatku w Lechii.
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 05.05.2014, 16:17
SharksiK napisał(a):Wyświetl post
Frankowski to zwykla parowa a Zurawski to czerwona menda...

To znalazl pan wzory, jak sam skur...
a pan to niby kto
że tak rozdaje razy na prawo i lewo?
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
wislak2119
Member

Od: 05.2009

Stary 05.05.2014, 16:47
Jak się stawia Patryka "będę umierał za pogoń" Małeckiego przed Żurawiem i Frankiem, to trzeba mieć coś nie tak pod kopułą. Piłkarz jest przede wszystkim od grania.
Swoją drogą ciekawe kiedy sobie przerobi tatuaż na Krygiera, albo Kielca. Może wtedy do Was trafi, jaki z niego wielki Wiślak.
Odpowiedz cytując
SharksiK
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 05.05.2014, 17:19
emjot napisał(a):Wyświetl post
a pan to niby kto
że tak rozdaje razy na prawo i lewo?
Sprzedawca liści

wislak2119 napisał(a):Wyświetl post
Jak się stawia Patryka "będę umierał za pogoń" Małeckiego przed Żurawiem i Frankiem, to trzeba mieć coś nie tak pod kopułą. Piłkarz jest przede wszystkim od grania.
Swoją drogą ciekawe kiedy sobie przerobi tatuaż na Krygiera, albo Kielca. Może wtedy do Was trafi, jaki z niego wielki Wiślak.
Jesli twierdzisz ze pilkarz jest od grania, to cos taki podniecony tym ze Malecki umiera teraz za Pogon? To chyba dobrze, debilem by byl jak by twierdzil ze za Wisłę, w ktorej juz nie gra.

Dlaczego Cie tak interesuje jego tatuaz? Swojego nie masz? czy tak poprostu lubisz wtykac nos w nie swoje sprawy?
Tak na marginesie, Reyman i jego zycie to autorytet sam w sobie, niekoniecznie musi to miec zwiazek z jego kariera pilkarska wiec nierozumiem dlaczego ktos by mial go przerabiac na jakiegos Krygiera, kimkolwiek ten osobnik jest.
Zapoznaj sie z legenda swojego klubu a pozniej za przeproszeniem ....... o przerobce jego wizerunku.
Ostatnio edytowane przez SharksiK : 05.05.2014 o godz. 17:40.
Bednarz weź sznur i powieś się a od Wisły odpier..... się !
Odpowiedz cytując
JacobCFC
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 05.05.2014, 17:26
wislak2119 napisał(a):Wyświetl post
A ksiądz jest przede wszystkim od odprawiania mszy. Żurawski jednym swoim ruchem przekreślił wszystko.
Odpowiedz cytując
South
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 05.05.2014, 18:13
Pero napisał(a):Wyświetl post
to nie bramki i sukcesy zadecydowały jak ich traktować...
Odpowiedz cytując
panowie
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 06.05.2014, 09:38
K. Mączyński zdobył dwie bramki w meczu chińskiej ekstraklasy

https://www.youtube.com/watch?v=NnxtWqLp18Q
(od 0:50)
A
T
A
K
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 06.05.2014, 11:41
Cytat:
Obserwując medialne popisy kandydujących do Parlamentu Europejskiego celebrytów coraz trudniej jest przejść obojętnie. Tym razem popis braku elementarnej wiedzy na temat unijnych struktur dali sportowcy: Otylia Jędrzejczak i Maciej Żurawski.

Była mistrzyni olimpijska oraz były piłkarz byli gośćmi programu „Polityka przy Kawie” na antenie TVP1. W związku z tym, że Otylia Jędrzejczak i Maciej Żurawski kandydują w wyborach do Parlamentu Europejskiego, prowadząca program postanowiła sprawdzić ich wiedzę o Unii Europejskiej.

Pytana o to, czy Parlament Europejski ma inicjatywę ustawodawczą Otylia Jędrzejczak po chwili namysłu odpowiedziała twierdząco – była to zła odpowiedź.

Próbując ratować sytuację kandydujący z list SLD Maciej Żurawski oświadczył, że jego zadaniem jako europosła będzie przekonywanie ludzi, że „warto w sport inwestować”.

Prawdziwe schody dla kandydatów w wyborach do europarlamentu zaczęły się jednak, gdy prowadząca zaczęła zadawać pytania bardziej szczegółowe:

- Czy pan uważa, że Polska powinna popierać pogłębianie porozumienia z Kioto? - pytała Macieja Żurawskiego prowadząca program Justyna Dobrosz-Oracz.

- Z Kioto? Pani wyjaśni bardziej, co to z tym Kioto – odparł wyraźnie zaskoczony Żurawski.

Wiedzą w tym zakresie nie popisała się także Otylia Jędrzejczak, która po namyśle przyznała, że nie zna odpowiedzi na pytanie. Dopiero po wyjaśnieniu czym jest porozumienie z Kioto Jędrzejczak nieco się ożywiła:

- Po prostu nie znałam stwierdzenia z Kioto. Natomiast o całym zdarzeniu mam wiedzę. Uważam, że my powinniśmy inwestować w nasz węgiel. Nawet klimatolodzy nie są do końca zgodni z tym, że dwutlenek węgla, który się wydziela, ma na pewno zły wpływ na klimat. Oni się między sobą kłócą i nie mają pełnej zgody – tłumaczyła była mistrzyni olimpijska.

Sporo trudności sprawiło także Maciejowi Żurawskiemu pytanie o to, jaki kraj przewodniczy Unii Europejskiej.

- Unii Europejskiej? Nie doczytałem chyba – tłumaczył były piłkarz.
Wklejanie tego typu rzeczy to demagogia?

Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 06.05.2014, 14:55
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Wklejanie tego typu rzeczy to demagogia?
To nie jest demagogia. To po prostu pokazuje jakie nieuki reprezentują/będą reprezentować nas w parlamencie. Żurawski teraz zaczyna rozmieniać kariere na drobne. Moim zdaniem powienien zostać przy piłce i jeśli nie satysfakcjonuje go rola skauta, mógł się zająć trenerką. Jeżeli jednak zostanie wybrany to nie wyobrażam sobie, aby nadal robił u nas za skauta. Albo rybki albo akwarium. To co zrobił dla Wisły nikt mu nie odbierze bo jego bramki dały nam też wiele radości. Natomiast Jędrzejczak powinna siedzieć w pierdlu za zabójstwo brata, a tymczasem ona ma "nas" reprezentować.

PS. Zabawne jest to, że przed tym występem w TV nie wykrzesali nawet minimum wysiłku, aby coś przeczytać. Skoro teraz tego nie okazali to jaka pewność, że zachce im się w PE?
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 06.05.2014, 15:00
Dokładnie. Zapytałem, bo w tym temacie któryś napisał, że "podniecamy się" Małeckim, a wyzywamy Żurawskiego lub Frankowskiego....
Tymczasem jeden z nich kompromituję siebie oraz po części swój były klub.

Odpowiedz cytując
armani199
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 06.05.2014, 16:58
Uważam, że Żurawski jak przystało na bolszewika bardzo dobrze wybrał swój obecny klub - III-ligowy Poroniec Poronin. W Poroninie bedzie miał blisko do szlaków po których spacerował Lenin.
Odpowiedz cytując
Lechista69
Senior Member

Stary 06.05.2014, 17:42
Zawsze myślałem że Maciek ma więcej w głowie.. będę pamiętał jakim był piłkarzem.. szkoda że teraz tak się stacza :/
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów