The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kermit06
Member

Od: 02.2014

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.03.2014, 16:51
Panie i Panowie, jestem zielony jak szczypior w kwestiach ubezpieczeń na życie - dlatego prosiłbym o wyrozumiałośc i parę wskazówek.

Wiek - 24 lata, jeszcze student, brak stałego zatrudnienia, a więc i brak umowy o pracę ( a więc nie jestem ubezpieczony u pracodawcy ).
Najprawdopodobniej jestem ubezpieczony / podpięty pod matkę do jej pracy.
No bo jak byłem kiedyś na pogotowiu, to pytali właśnie o adres zatrudnienia matki.

No i chciałbym się ubezpieczyć.
Jakieś PZU, Warta, ING? Nie znam się na tym.
Zwykłe ubezpieczenie zdrowotne / od nieszczęśliwych wypadków.

Ktoś coś powie, doradzi, odradzi?
Na co zwrócić uwagę?
Czy mogę być ubezpieczony w firmie X, co mam zamiar zrobić i dodatkowo pod matkę / pod jej pracę?
I czy w razie wypadku, mogę ubiegać się o odszkodowanie u tych dwóch firm ubezpieczeniowych?

Dziękuję za wyrozumiałość i odpowiedzi
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 31.03.2014, 16:56
Na 200% jesteś ubezpieczony. Chodzi o leczenie oczywiście - w przypadku zejścia pozamiatane.

Cytat:
Zasady ubezpieczenia zdrowotnego regulują przepisy ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 roku o finansowaniu świadczeń opieki zdrowotnej ze środków publicznych (Dz. U. Nr 164, poz. 1027, z późn. zm.)
Studenci podlegają obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego i maja prawo do korzystania bezpłatnie ze świadczeń opieki medycznej w placówkach, które zawarły umowę na udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej w Narodowym Funduszu Zdrowia. Student korzysta z ubezpieczenia zdrowotnego w przypadku, gdy posiada inny tytuł do ubezpieczenia zdrowotnego, np. umowa o pracę, umowa zlecenie.

Uczelnia zgłasza do ubezpieczenia zdrowotnego studenta, który:
  1. ukończył 26 lat i nie podlega obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu
  2. nie ukończył 26 lat i nie podlega obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu
Obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego studenta powstaje z dniem immatrykulacji i złożenia oświadczenia o niepodleganiu obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu, a wygasa z dniem ukończenia szkoły wyższej albo skreślenia z listy studentów. Student ma obowiązek zgłosić członków rodziny do ubezpieczenia zdrowotnego pod warunkiem nieposiadania przez nich innego tytułu do ubezpieczenia zdrowotnego.

Nie wiem jak teraz ale za moich czasów to uczelnia dawała normalną książeczkę zdrowia - i podobnie jak legitymację podbijało się w dziekanacie co semestr.
Ostatnio edytowane przez Kocur : 31.03.2014 o godz. 16:58.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
kermit06
Member

Stary 31.03.2014, 17:05
No ale na uczelni już nie mam tego ubezpieczenia, bo żadnej książeczki nikt nie wykupywał.
Co dziwne, bo to Uniwersytet Wrocławski, a nie jakieś szkoły policealne dla dorosłych.

Więc może już tego nie ma?
Będę pytał w dziekanacie jutro, ale tak czy siak Kocurze i INNI ! Proszę napisz/cie mi czy mogę sam się jeszcze gdzieś indziej ubezpieczyć?

Bo te szkolne ubezpieczenia ( to ze szkoły średniej pamiętam ), że to jakieś groszowe składki co prawda były, ale i za złamaną szkitę, dawali jakieś skromne 100 złociszy.
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 31.03.2014, 17:13
Źle rozumiesz pojecie ubezpieczenia.

To odnośnie zdrowia (że możesz isć do lekarza) obowiązuje do 26roku zycia jeżeli się uczysz. Więc Ciebie też. Z tego ubezpieczenia nie masz NIGDY odszkodowań za wypadki.

TO o czym mówisz to ubezpieczenie NNW (od niebezpiecznych wypadków) i można je wykupić normalnie na uczelni, przeważnie samorząd na początku roku robi zapisy. Składka to 20-40 zł na rok.

Gdybyś skończył 26 rok to: http://www.uni.wroc.pl/studenci/spra...enia-zdrowotne

I znalazłem u Ciebie coś takiego:
Dziekanat Wydziału Nauk Historycznych i Pedagogicznych będzie przyjmował składki na ubezpieczenie NNW od dnia 30.09.2013 r. do 30.11.2013 r. w wysokości: 36zł, 54zł, 72zł. Podczas ubezpieczania należy mieć przy sobie indeks. Ubezpieczenie nie jest obowiązkowe
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
kermit06
Member

Stary 31.03.2014, 17:18
O właśnie!
Dziękuje za wyjaśnienie.
Także ja jestem ubezpieczony koniec kropka.

A chciałbym wykupić ubezpieczenie NNW ( od niebezpiecznych wypadków ) i jaką firmę mi polecicie?

Dziękuję
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Stary 31.03.2014, 17:45
Zapytaj w samorządzie masz tel. na stronie oni jak ubezpieczają studentów to maja taniej.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
Devonisch
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 01.04.2014, 11:02
Był może ktoś z Was na tym polu namiotowym w świętokrzyskiem nad Chańczą?
http://www.chanczadomki.pl/

Jak to wygląda na miejscu pod kątem zabrania dzieci? W jakim stanie są sanitariaty, prysznice itp?
STELLA BIANCA FOREVER - SOCIOS WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
Marcin_fan
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 01.04.2014, 15:07
Jaką trase wybrać idąc nad Morskie Oko i Doline 5 Stawów ? Chodzi tu o nic trudnego, ot taki spacer z dziewczynami. Gdzie zostawić samochód by nie było daleko ani też za blisko od celu Prośba o tego typu wskazówki
Ps. Wieki nad Morskim nie byłem
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 01.04.2014, 16:35
Auto zostawiasz na parkingu Palenica Białczańska - ciut za Łysą Polaną gdzie było przejście graniczne kiedyś - zresztą tam też chyba jest parking.

parking Palenica Białczańska
  • 20 zł samochody osobowe za dzień

Początkowa droga jest wspólna i do 5 Stawów i nad Morskie - z dziewczynami polecam ten drugi wariant bo po prostu łatwiejszy - droga asfaltowa można pogadać itp.
Ścieżka doliną do 5-tki już jest trudniejsza - szpilki odpadają

Tuż za Wodogrzmotami Mickiewicza znajduje się dawny plac parkingowy, z którego w prawo od drogi asfaltowej odchodzi leśna ścieżka prowadząca przez Dolinę Roztoki do Doliny Pięciu Stawów.

Do Morskiego na luzie z Palenicy 90 minut maks 2 godziny. Do 5 Stawów dolicz godzinę bo i kamienista ścieżka i różnica wysokości większa.

Osobiście wolę Dolinę 5 Stawów - zrób 2 wycieczki najlepiej
Odpowiedz cytując
Marcin_fan
Senior Member

Stary 01.04.2014, 17:30
Dzięki wielkie. Na pewno skorzystamy z Twoich rad
Odpowiedz cytując
wisełka2014
Junior Member

Od: 03.2014

Stary 02.04.2014, 07:04
a tak nawiasem mówiąc był ktoś ostatnio nad Morskim? Jakie warunki teraz tam są? zimno?
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 02.04.2014, 07:34
http://kamery.topr.pl/kamery.html

Jak widać na kamerce - śnieg jeszcze jest chociaż niezbyt dużo, temperatura +1.
Jak przygrzeje słońce to pogoda cudowna.
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 03.04.2014, 00:11
Pany poleci ktoś dobrego i sprawdzonego dentystę ? Najlepiej w centrum.
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
xanti1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 10.04.2014, 07:14
Jest jakiś prawnik z wykształcenia lub zainteresowania? Mam jedno pytanie odnośnie sprawy spadku o mieszkanie, info prv.
Odpowiedz cytując
alterego
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 10.04.2014, 10:39
Poleci ktoś może jakiegoś pośrednika sprzedaży nieruchomoci?
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 10.04.2014, 10:56
Wszyscy to złodzieje

Kumpel kiedyś kupił mieszkanie na rynku wtórnym - po zdjęciach na stronie agencji poznał jakie osiedle i który dokładnie to blok i sam znalazł właściciela pytając mieszkańców kto sprzedaje - przy cenie około 250 tys w agencji kupił za około 210tys od właściciela

Prowizje są potworne - ale wiadomo że nie zawsze można samemu wszystko ogarnąć. Ciężko polecić - w sensie chodzi o taniego pośrednika czy dobrego ?
Odpowiedz cytując
c.
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 10.04.2014, 12:33
Ile mniej wiecej moze kosztowac wymiana baterii w zegarku starszego typu ze wskazowkami?
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 10.04.2014, 13:42
Na pewno taniej niż w zegarku nowszego typu ze wskazówkami

10 zł - plus minus złotówka. Polecam zegarmistrza między Placem Matejki a LOTem - wchodzi się w bramę i po lewej.
Odpowiedz cytując
kermit06
Member

Stary 13.04.2014, 16:52
poszukuje zdjęcia z sektora C - z oprawy, gdzie na gnieździe stoi ziomek w kominiarce z racą i czarną bluza - Armia Wisły. Tameta na pc pilnie poszukiwana
Odpowiedz cytując
adas123
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 13.04.2014, 18:06
a ja sie spytac chcialem czy ktos nie ogarnia jakis opuszczonych torow kolejowych w krakowie albo okolicach, stary dojazd do zakladu jakiegos alboco
Odpowiedz cytując
spartan
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 13.04.2014, 19:05
Takie tory masz w okolicy ul T. Kantora na Wieczystej. Nie używany dojazd do Zakładów Zbożowych.
ANTY-RABBIN-FRONT
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Stary 14.04.2014, 16:56
Jak wygląda sprawa ze sprzedażą na allegro czy to prawda że powyżej jakieś kwoty trzeba płacić jakieś podatki? jeżeli tak to jakie i jak to wygląda? Czy jeżeli będę miał konto firmowe to musze obowiązkowo wystwiać faktury lub rachunki czy nie?
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Odpowiedz cytując
Al_29
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 14.04.2014, 17:11
witam
nie wiecie, gdzie jest sporo miejsca do nauki jazdy samochodem? Lotnisko na Czyżynach odpada, parkingi pod supermarketami raczej też.

pozdrawiam

Odpowiedz cytując
Marcin_fan
Senior Member

Stary 14.04.2014, 18:25
Może parking przy Carefourze w Borku Fałęckim. Tylko ten parking bliżek zakopiańskiej bo tam zwykle mało auto stoi..
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 14.04.2014, 18:35
wiślak 86 napisał(a):Wyświetl post
Jak wygląda sprawa ze sprzedażą na allegro czy to prawda że powyżej jakieś kwoty trzeba płacić jakieś podatki? jeżeli tak to jakie i jak to wygląda? Czy jeżeli będę miał konto firmowe to musze obowiązkowo wystwiać faktury lub rachunki czy nie?

Info sprzed jakiegoś roku

Cytat:
Sytuacja osób, które handlując w sieci mają założoną działalność gospodarczą, jest w zasadzie jasna. Rozliczają się one z fiskusem tak, jak za sprzedaż w tradycyjnym sklepie.

Nie każdy jednak wie, że nie tylko prowadzący firmę ma obowiązek rozliczenia się z transakcji. Czasem musi to zrobić każda osoba fizyczna, która kupuje bądź sprzedaje na Allegro.

Taki obowiązek spoczywa na tym, kto sprzeda przedmiot, który posiadał krócej niż 6 miesięcy (licząc od końca miesiąca, w którym sam go kupił). Dochód uzyskany z takiej sprzedaży musimy wpisać do formularza PIT w rubryce inne dochody i zapłacić daninę według skali podatkowej.

Niekiedy przyjdzie nam zapłacić też podatek od kupna. Jest to konieczne, gdy kupiliśmy prywatnie od osoby fizycznej przedmiot, który był droższy niż 1000 złotych. Wówczas trzeba złożyć w urzędzie skarbowym deklarację PCC-3 i wpłacić na konto fiskusa zazwyczaj 2 proc. wartości przedmiotu. Mamy na to 14 dni od daty transakcji.

O podatkach muszą też pamiętać osoby, które sprzedadzą rzecz, nabytą wcześniej tylko po to, by odsprzedać ją z zyskiem. Wówczas automatycznie stajesz się podatnikiem VAT, nawet jeżeli nie masz zarejestrowanej działalności gospodarczej. Nie musisz jednak rozliczać tego podatku, dopóki osiągnięte przez Ciebie przychody ze sprzedaży nie przekroczą odpowiedniego limitu. Obecnie jest to 150 tys. złotych.
Ostatnio edytowane przez Kocur : 14.04.2014 o godz. 18:38.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 15.04.2014, 10:54
Szukam filmu za cholerę nie mogę sobie przypomnieć tytułu gość porwał małego chłopca i uciekali cadillac koleś nazywał go byzk.Pomoże ktoś ?

Dzięki Kocur
Ostatnio edytowane przez brylant17 : 15.04.2014 o godz. 12:54.
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 15.04.2014, 10:58
brylant17 napisał(a):Wyświetl post
Szukam filmu za cholerę nie mogę sobie przypomnieć tytułu gość porwał małego chłopca i uciekali cadillac koleś nazywał go byzk.Pomoże ktoś ?
http://www.imdb.com/title/tt0107808/?ref_=nv_sr_1
Odpowiedz cytując
Bąbel
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 15.04.2014, 17:56
gdzie najtaniej w Krakowie dostanę odżywki Olimp? ewentualnie może być jakiś e-sklep?
Milczenie to nuda głupca i myśl mędrca.
Odpowiedz cytując
Kamil_mchw
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 17.04.2014, 11:22
Witam, właśnie rejestruje działalność gospodarczą przez internet i mam kilka wątpliwości i pytań.
Czy jest ktoś na forum kto to ogarnia i pomoże radą?
zapraszam na prv
Odpowiedz cytując
markokrk
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 22.04.2014, 18:34
Wie ktoś może jak sobie poradzić z problemem braku sterownika Rm-941 do nokii lumii 625
Ostatnio edytowane przez markokrk : 22.04.2014 o godz. 18:36.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów