The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.04.2014, 13:35
No tak wykres z wykopu, który miał dać kłam manipulacjom dotyczącym zarobkom wg. Drozda manipuluje
http://www.wykop.pl/link/1096835/czy...rupka-bogaczy/

Weź im tak napisz. "Hej, jestem pokemon Drozd z forum Wisły Kraków i uważam, że manipulujecie tym wykresem, którym sołtys straszy u mnie na forum"

Drozd napisał(a):Wyświetl post
ps. Zapytaj sołtysa czy zagłosuje na PO czy na KNP . To się dowiesz, że on sołtys to liberał z krwi i kości, ale Mikke to oszołom ...
Dlatego, bo Mikke to oszołom, który mocno obrzydził wyborcom przez ostatnie 25 lat wybieranie opcji liberalnej. Gospodarczo jak najbardziej się z nim zgadzam (szczególnie w kontekście zniesienia płacy minimalnej, emerytur, płatnej opieki zdrowotnej i szkolnictwa, ograniczenia podatku dochodowego, czy ułatwień dla przedsiębiorców), ale niestety z innymi poglądami mocno odfruwa w kosmos. Zresztą kiedyś prowadziliśmy z sanderussem dyskusję na temat liberałów w Polsce i podawałem źródła, z których można pozyskiwać takich wyborców. Gowin z Wiplerem przed powstaniem nowej partii robili badania, z których wynikało, że cały elektorat KoLiber to ok. 15%, z czego realnie można liczyć na ok. 10%, czyli sieroty po PO, dawni UPR-owcy, nowi KNP-owcy, część narodowców oraz kilka kęsów w PSL-u, czy PiS-ie. Tak realnie wygląda zaplecze wyborcze przyszłej partii liberalnej, która będzie miała chęć zagospodarować ten elektorat.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 08.04.2014 o godz. 13:53.
Kroq
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 08.04.2014, 13:54
Powiem więcej ja nie mam powodów żeby chwalić PO – nie mam czasu żeby wypisywać wszystko to co mam naprzeciw im. A tak nawiasem to PO tak daleko do liberalizmu gospodarczego jak mnie do bycia królem murzyńskim w Ugandzie południowej. Ponad to bezczelnie kłamią i ufać im nie można w to co mówią a PIS raczej nie – dlatego tak czepiam się programu PIs-u bo oni prawdopodobnie będą go realizować po dojściu do władzy. Chciałbym żeby PIS z tego socjalu trochę zrezygnował na rzecz ludzi którzy na KNP patrzą alergicznie ale na Gowina czy SP już nie i gdyby PIS tego socjalu mniej zaoferował a więcej wolości gospodarczej mogli by ich pozyskać i tym samym wynik rzędu 35-40% mógłby być osiągalny. Wyborców PO ciężko przekonać bo to zdecydowana większość zwolenników TVN24-UE itd. A wyborcy PIS jednak stanowią bardziej zwartą i zdecydowana grupę o konserwatywnych poglądach – ich moje mówienie o socjalnym PISie raczej nie wystraszy od J.Kaczyńskiego a może nawet wręcz przeciwnie, Ponad to bycie w opozycji do PIS może właśnie tych z PO przyciągnąć.
emj10
Senior Member

Stary 08.04.2014, 14:03
Stety niestety, ale na więcej niż 10% w wyborach partia liberalna nie może liczyć co pokazują wszelkie sondaże. Mentalność ludzi rodem z komuny, wiele pokoleń rządów socjalistów od PPS przez komunistów, a kończąc na SLD, PO, czy PiS doprowadziło do tego, że inna postawa niż roszczeniowa wydaje się dla zdecydowanej większości nienormalna. Musi minąć kilka pokoleń zanim cokolwiek zmieni się w tym temacie.

Najnowsze sondaże pokazują, że w wyborach do europarlamentu Gowin + KNP łykną najwyżej 7-8%. Gdyby poszli razem do wyborów to szanse na wejście mieliby naprawdę duże.

TNS Polska dla "Wiadomości" (2-3 kwietnia)
PO - 27%
PiS - 26%
PSL - 8%
SLD - 8%
Palikot - 6%
KNP - 4%
Solidarna Polska - 4%
Gowin - 3%

Homo Homini 1 kwietnia

Prawo i Sprawiedliwość - 31 %
Platforma Obywatelska - 28 %
Sojusz Lewicy Demokratycznej - 11 %
Polskie Stronnictwo Ludowe - 5 %
Twój Ruch - 4 %
Kongres Nowej Prawicy - 2 %
Solidarna Polska Zbigniewa Ziobro - 2 %
Polska Razem Jarosława Gowina - 1 %

Homo Homini 20-22 marca

Polecam ten blog, gdzie jest komentarz i analiza do każdego sondażu:
http://niepewnesondaze.blogspot.com/
Ostatnio edytowane przez emj10 : 08.04.2014 o godz. 14:16.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 08.04.2014, 14:12
nic sie nie martw, razwiedka napewno dopilnuje uczciwości wyborów
emj10
Senior Member

Stary 08.04.2014, 14:15
Nie martwię się, chyba że ty się martwisz?
Kandzior
Senior Member

Od: 02.2009

Stary 08.04.2014, 14:44
Może ktoś z Was jeszcze nie widział co Jerzy Janowicz powiedział na konferencji parę dni temu:

youtube.com/watch?v=-Qc8W74zzZM

Jestem osobiście dumny z niego, że powiedział co myśli wprost, bez kłamstw, wbrew wszystkim gównom, którymi karmią nas codziennie najpopularniejsze kanały tv i portale internetowe (np. nt. sportu). Akurat dobrze, że przegrał, bez tego pewnie byśmy tego nie usłyszeli.
emj10
Senior Member

Stary 08.04.2014, 14:50
Wyjątkowo w tym przypadku zgadzam się z Tomaszewskim.

Cytat:
Jan Tomaszewski: oczekuję, że pan Janowicz przeprosi Polaków albo zmieni obywatelstwo

W spra.wie emo.cjo.nal.ne.go wy.stą.pie.nia Je.rze.go Ja.no.wi.cza do ta.bli.cy zo.stał wy.wo.ła.ny także Jan To.ma.szew.ski. - Przy.się.gam, że nie spo.tka.łem się z taką re.ak.cję ze stro.ny re.pre.zen.tan.ta Pol.ski, który po prze.gra.nej ob.wi.nia wszyst.kich do.oko.ła, zrzu.ca winę na kraj... Skan.dal to słabe okre.śle.nie - nie prze.bie.rał w sło.wach pod.czas roz.mo.wy z "Super Expres.sem" były bram.karz re.pre.zen.ta.cji Pol.ski, a obec.nie poseł Prawa i Spra.wie.dli.wo.ści.

Podczas swojego przemówienia Janowicz narzeka, że sportowcy muszą trenować w szopach. - Nie rozumiem, gdy mówi o trenowaniu w szopie. Za moich czasów trenowało się na betonach i klepiskach - oznajmił bramkarz trzeciej drużyny świata z 1974 roku.

Poseł PiS widzi tylko dwa wyjścia z zaistniałej sytuacji. - Oczekuję, że pan Janowicz przeprosi Polaków, a jeśli nie odpowiada mu kraj, to niech zrezygnuje z naszych barw i wybierze inne obywatelstwo – zaznaczył kategorycznie Jan Tomaszewski.
Oto, co po meczu z Ciliciem mówił Janowicz:
Jesteśmy krajem, który nie ma jakiejkolwiek perspektywy w sporcie, biznesie czy w życiu prywatnym. Dla nikogo. Studenci studiują tylko po to, żeby wyjechać. Trenujemy gdzieś po szopach i to nie tylko w tenisie. Zbigniew Bródka musi ćwiczyć za granicą. To czemu macie takie oczekiwania wobec nas? Może sami wyjdźcie na ten kort, przepracujcie całe życie na korcie i dopiero potem miejcie oczekiwania? To już mnie śmieszy. Każdy ma jakieś oczekiwania, jakieś nie wiem... Przeżyjcie generalnie to, co sportowcy. Nie ma żadnej pomocy. W żadnym sporcie czy zawodzie. Każdy musi orać i wyrywać sobie, żeby coś osiągnąć. Czytam wasze artykuły, to mi się śmiać chce. Kim jesteście, że macie oczekiwania? Oczekiwania może mieć mój trener, który poświęca całe swoje życie. Mama, tata. A nie wy. Co czytelnicy? Co takiego robicie, że możecie czegoś od nas oczekiwać? Siedzicie i nas non stop krytykujecie. I potem macie oczekiwania? Bohatera trzeba tworzyć przez całą karierę, a śmiecia i zero w jeden mecz. W naszym kraju.
PS. Tomaszewski to stary komuch z PiS-u, ale akurat w tym momencie ma rację, bo Janowicz ostro przesadził. Przesadził jako reprezentant Polski, który zamiast tłumaczyć się z blamażu na krajowych kortach uskuteczniał atakowanie wszystkich i za wszystko.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 08.04.2014 o godz. 15:11.
Karamazow
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 08.04.2014, 15:06
Dziwne żeby Tomaszewski nie bronił systemu, który tworzy.
...And Justice For All
AYALA
Senior Member

Stary 08.04.2014, 15:14
Szacunek dla Jerzyka .Wygral starcie z mediami poniewaz w przyplywie zlosci wygarnal cala prawde o polskiej rzeczywistosci, nie tylko w sporcie - wielkie brawa
haeno
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 08.04.2014, 15:48
A wg mnie trochę odpłynął. Realia są takie, że zawsze będą jakieś publiczne oczekiwania od sportowca. Bezpośrednio lub pośrednio dzięki tym kibicom może uprawiać ten sport i na nim zarabiać, a nie dzięki rodzicom, trenerom. To dzięki kibicom sponsor jest w stanie wyłożyć na pensję dla niego.

Plus przyrównywanie tenisa do casusu Bródki jest co najmniej na wyrost.
Ostatnio edytowane przez haeno : 08.04.2014 o godz. 15:58.
suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności wzrasta
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 08.04.2014, 15:58
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Wyjątkowo w tym przypadku zgadzam się z Tomaszewskim.

PS. Tomaszewski to stary komuch z PiS-u, ale akurat w tym momencie ma rację, bo Janowicz ostro przesadził. Przesadził jako reprezentant Polski, który zamiast tłumaczyć się z blamażu na krajowych kortach uskuteczniał atakowanie wszystkich i za wszystko.
Może POwski klakierze wrzucisz co o wypowiedzi Janowicza powiedział komuch z PO Biernat .

Blamażu? Czy krawaciarze tłumaczyli się z blamażu? Janowicz nie łapie tylko jednego, to nie wina kraju tylko władzy. Dlatego nawet POwskie klakiery zgadzają się z Tomaszewskim. Bo nie rozumieją o czym on mówi...

A co do wykresu, to nie ja go wrzuciłem tylko ty propagandzisto. I jak zostałeś wyśmiany to zasłaniasz się wykopem. Zgłoś się na PAKE
Ostatnio edytowane przez Drozd : 08.04.2014 o godz. 16:02.
Hej Nasz TS !!
Pan_Wątrobian
Member

Od: 03.2013

Stary 08.04.2014, 16:31
Może POwski klakierze wrzucisz co o wypowiedzi Janowicza powiedział komuch z PO Biernat .

Blamażu? Czy krawaciarze tłumaczyli się z blamażu? Janowicz nie łapie tylko jednego, to nie wina kraju tylko władzy. Dlatego nawet POwskie klakiery zgadzają się z Tomaszewskim. Bo nie rozumieją o czym on mówi...

A co do wykresu, to nie ja go wrzuciłem tylko ty propagandzisto. I jak zostałeś wyśmiany to zasłaniasz się wykopem. Zgłoś się na PAKE
Drozd moim zdaniem nie powinieneś się w ogóle wypowiadać, bo co wybory oddajesz nieważny głos .To bronienie tych socjalistów z pis to ostatnia żenada
Drozd
Senior Member

Stary 08.04.2014, 17:11
Ty za to oddajesz ważny, którego konsekwencją jest partia oszustów przy władzy. Więc bądź tak dobry i swoje rady zostaw dla młodych demokratów A mówić o PiS socjaliści kiedy oni jako jedyni obniżyli podatki może tylko nieświadomy tego faktu, albo bezmózgi leming.
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Stary 08.04.2014, 18:20

Co mnie obchodzi jakiś poseł z PO? Przecież to nie moja, a twoja młodzieżówka.

Natomiast Tomaszewski powiedział w tym momencie absolutną prawdę, że Janowicz powinien się uderzyć we własną pierś, a nie obrażać innych wokół.

PS. Nie wiem o jakiej PACE mówisz, ale pewnie to jakiś twój żenująco niski poziom

http://pl.wikipedia.org/wiki/PaKA
Hehe, o tym mówisz? Już nie dziwię się czemu takie głupoty tu opowiadasz skoro oglądasz takie ścieki

Co jest lepsze? Ścibor Szpak, czy Kabaret Macież?
Ostatnio edytowane przez emj10 : 08.04.2014 o godz. 18:25.
Kandzior
Senior Member

Od: 02.2009

Stary 09.04.2014, 14:23
Chwilę chwilę, Janowicz nie powiedział: Odwalcie się, że przegrałem wolno mi...' Mówił pod wpływem emocji, ale głównie miał pretensje do wspaniałych dziennikarzy, że wymagają wielkich rzeczy, wielkich osiągnięć przy polskich realiach (tragicznych, nie tylko w sporcie). Słusznie powiedzieli, że jak przegra - nagłówek newsa, że przegrał, ale jak dojdzie do finału, to tytuł artykułu brzmi 'PRZEGRANA w finale'... No właśnie, kogo obchodzi, że finał - przegrał i jest słaby! Przegrał, więc jest do niczego. Nikt nie patrzy, że człowiek od małego trenuje, wkłada swoje pieniądze, życie poświęca - co w bardziej cywilizowanych państwach wygląda jednak nieco inaczej, nikogo nie obchodzi, że jak na Polaka to jest wyczyn (finał tenisa mężczyzn). A taki fajans, co pisze artykuły to co on wie, prócz teorii o tym sporcie? Ilu z nich było / jest aktywnymi zawodnikami obojętnie jakiej dyscypliny? Kiedy ostatni raz spocili się na jakimś treningu zawodowym..? Wy na takiej konferencji wychwalilibyście Polskę i to w jakich warunkach szkoli się dziś młodzież w znacznej większości dyscyplin? Myślę, że nie, jeśli tak to byście skłamali.
Pan_Wątrobian
Member

Stary 09.04.2014, 21:10
Ty za to oddajesz ważny, którego konsekwencją jest partia oszustów przy władzy. Więc bądź tak dobry i swoje rady zostaw dla młodych demokratów A mówić o PiS socjaliści kiedy oni jako jedyni obniżyli podatki może tylko nieświadomy tego faktu, albo bezmózgi leming.
Obniżyli podatki i głosowali za traktatem lizbońskim .gratulacje już wolałbym podatek vat 30%.A że nie lubie pisu to chyba jasne że placformy też bo to jeden pieronek.

A tak na luzie to powinieneś dostać dożywotni ban za 39 kont założonych do potrzeb ankiety
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 10.04.2014, 14:27
Nie znalazłem tematu ze zdrowiem ...
O politykę jakoś zahacza jak wszystko w życiu

Za: Wojciech Cejrowski na face book:

"Chce pan zaszczepić moje dziecko? Nie ma sprawy, proszę tylko podpisać ten formularz
Formularz ten można łatwo zmodyfikować pod kątem przedstawienia go pracodawcy, władzom szkoły, czy też każdej innej osobie, próbującej zmusić do szczepienia niechętne temu ofiary
Poniższy formularz powstał na bazie formularza sporządzonego przez Kena Andersona.
Lekarska gwarancja bezpieczeństwa szczepień
Ja, niżej podpisany/a doktor medycyny (imię i nazwisko) ………………………………………………………………………
Uprawniony do praktykowania medycyny w …………………….
Numer prawa do wykonywania zawodu ——————————–
Rodzaj i stopień specjalizacji ………………………………………
niniejszym oświadczam, że posiadam dobrą znajomość zarówno wszelkiego ryzyka, jak i korzyści płynących z leków, jakie przepisuję i aplikuję moim pacjentom.
W przypadku (imię i nazwisko pacjenta) …………………………., lat …………., którego zbadałem, uważam, że istnieją pewne czynniki ryzyka, uzasadniające szczepienia, które niniejszym zalecam:
Czynnik ryzyka ________________________________________
Szczepienie ___________________________________________
Będąc świadomy/a, że szczepionki mogą zawierać następujące substancje chemiczne i biologiczne:
* wodorotlenek glinu
* fosforan glinu
* siarczan amonu
* amforecytyna B
* tkanki zwierzęce: mózgu królika, embrionów kurzych, nerek psich i/lub małpich, krew świńska, krew końska,
* białka jaj kurzych i kaczych
* surowicza albumina wołowa
* płodowa surowica cielęca
* hydrolizat kazeiny z trzustki wieprzowej
* pozostałości białek MRC5
* linia komórkowa VERO, z tkanki nabłonkowej nerek małpy
* krwinki czerwone z krwi owczej
* beta-propiolakton
* formaldehyd
* formalina
* żelatyna
* hydrolizowana żelatyna
* glicerol
* ludzkie komórki diploidalne pochodzące z abortowanych płodów
* tiomersal/metriolat
* glutaminian monosodowy (MSG)
* neomycyna
* siarczan neomycyny
* czerwień fenolowa
* 2-Fenoksyetanol
* dwufosforan potasu
* monofosforan potasu
* polimyksyna B
* polisorbat 20
* polisorbat 80
* sorbitol
* fosforan tributylu
niniejszym deklaruję, że wyżej wymienione substancje, po podaniu ich pacjentowi drogą iniekcji, nie stanowią żadnego zagrożenia dla jego zdrowia i życia.
Oświadczam też, że zapoznałem/łam się z badaniami przeciwnymi, np. o tym, że tiomersal (związek zawierający rtęć), może wywoływać poważne uszkodzenia neurologiczne oraz immunologiczne, i stwierdzam, że raporty te nie są wiarygodne.
Wiem, że niektóre szczepionki okazały się być zanieczyszczone wirusem SV40, który jest przez niektórych badaczy wiązany przyczynowo z występowaniem chłoniaka nieziarniczego i międzybłoniaków u ludzi jak również u zwierząt doświadczalnych. Niniejszym gwarantuję, że szczepionki, których używam w mojej praktyce, nie zawierają SV40 ani innych żywych wirusów.
Gwarantuję też, że szczepionki, które rekomenduję pacjentowi (imię i nazwisko) …………………………………………, nie zawierają żadnych tkanek/komórek abortowanych płodów ludzkich.
Celem zabezpieczenia zdrowia mojego pacjenta, podjąłem/podjęłam odpowiednie kroki, aby zagwarantować, że szczepionki, których używam, nie zawierają żadnych szkodliwych dla zdrowia substancji.
Podjęte starania: __________________________________________________ __________________________________________________ ____________
Osobiście przestudiowałem/łam raporty zawarte w bazie danych niepożądanych odczynów poszczepiennych VAERS i oświadczam, że zgodnie z moją zawodową opinią, podanie zalecanych przeze mnie szczepionek dzieciom w wieku poniżej 5 roku życia jest bezpieczne.
Miejscowość, data ……………………………………………
Podpis lekarza …………………………………………………"
yarow
Senior Member

Stary 10.04.2014, 14:30
emj10;1357514[... napisał(a):

Dlatego, bo Mikke to oszołom, który mocno obrzydził wyborcom przez ostatnie 25 lat wybieranie opcji liberalnej. [...]
Na pewno Korwin Mikke obrzydził wybieranie opcji liberalnej?
Drozd
Senior Member

Stary 10.04.2014, 14:54
Pan_Wątrobian napisał(a):Wyświetl post
Obniżyli podatki i głosowali za traktatem lizbońskim .gratulacje już wolałbym podatek vat 30%.A że nie lubie pisu to chyba jasne że placformy też bo to jeden pieronek.

A tak na luzie to powinieneś dostać dożywotni ban za 39 kont założonych do potrzeb ankiety
To niezły masz "luz", iście komuszy ...

Zresztą Tobie podobni nie lubiący PiSu i komuchy z nocnej zmiany to też jeden pieronek. Każdy komu zależy na Polsce zaczyna to dostrzegać, bo wspólne plucie na PiS to nie jedyny wspólny mianownik...
Hej Nasz TS !!
Pan_Wątrobian
Member

Stary 10.04.2014, 18:21
To niezły masz "luz", iście komuszy ...

Zresztą Tobie podobni nie lubiący PiSu i komuchy z nocnej zmiany to też jeden pieronek. Każdy komu zależy na Polsce zaczyna to dostrzegać, bo wspólne plucie na PiS to nie jedyny wspólny mianownik...
Ale jadu w Tobie...Ani raz Ci nie ubliżyłem a Ty do mnie od komuchów.Jesteś jakiś nie teges? Nie moge krytykować Pis bo od razu komuch ? Albo placformers ? Przecież Kaczyński to okrągłostołowiec to co Ty mi tu bredzisz o nocnej zmianie ? Już i tak wszystko było dopięte a Kaczyński razem z Macierewiczem sie przyczynili do tego stanu Polski w jakim teraz ona jest.To Kaczyński przy okrągłym stole dogadał sie z komuchami a Ty mi od komuszych luzów teraz.A czemu pluje na Pis? Bo jako jedyna realna opozycja nie zrobiła nic żeby zmienić rząd tuska i tych złodzieji.Tworzą hermetyczne towarzystwo chyba jedynie po to żeby specjalnie nie dać sie dopchać uczciwym ludziom do stołków którzy mogliby coś zmienić...są najgorszą opozycją w dziejach Polski i dlatego każdy co sie od nich odwrócił nie potrafi zachować neutralności w stosunku do nich tylko pluje ! Bo naród będący w opozycji został oszukany i pozbawiony nadziei na lepsze państwo !
yarow
Senior Member

Stary 10.04.2014, 21:21
Odbudowa.
www.defence24.pl/blog_odbudowa-imperium#
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 10.04.2014, 21:30
Cytat:
Czytelnik podesłał. Pomalować trawę na zielono i proszę się ubrać na galowo bo premier przyjeżdża!

Szanowni Panstwo,

Zgodnie z wytycznymi profesora ****** prosze o przekazanie tej informacji studentom uczestniczacym jutro w zajeciach dydaktycznych:

"Jutro w godzinach 12:00 do 14:00 odbędzie się wizyta
Premiera Tuska na AGH oraz w naszej Katedrze.
W związku z tym bardzo proszę o obecność (aby budynek
tętnił życiem). Proszę także przesłać informacje do
studentów aby byli na wykładach. (Premier nie może wejść
do prawie pustej sali.)"

Z uszanowaniem,
https://www.facebook.com/zelaznalogika.net
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 11.04.2014, 10:18
Tak jeszcze w temacie dogonienia UE w ciągu 7 lat ...

Cytat:
Z raportu Międzynarodowego Funduszu Walutowego wynika, że w perspektywie najbliższych 7-9 lat nie mamy co liczyć na osiągnięcie przeciętnego w UE poziomu rozwoju. Jak prognozuje fundusz, PKB Polski na osobę, mierzony parytetem siły nabywczej, w 2019 r. będzie wynosił 73 proc. (wobec 67 proc. dzisiaj) średniej unijnej.

Nadrabiając dystans w takim tempie, zakładany cel osiągnęlibyśmy zatem dopiero ok. 2037 roku - komentuje ekspert Pracodawców RP Łukasz Kozłowski.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 11.04.2014, 12:10
Z tym nadrabianiem to jest niezły cyrk - z tego co pamiętam tośmy w ciągu 25 lat - skrócili dystans w PKB o 20%.

Super ekstra zrównamy się z Łunią za 100 lat.

Ale Polska wyrównuje zapaść cywilizacyjną, ale Polska dogania, Polska zrobiła wielki postęp itd itp
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 11.04.2014, 12:27
wczoraj 10.04. telewizje głównego ścieku dały popis, jednym chórem wspólnie z" nocna zmianą" darły łacha z pis , bez znaczenia czy z Macierewicza, czy z Kaczyńskiego zawsze był wspólny mianownik,cokolwiek robicie jest złe , niedobre, fatalne , komentatorzy cały wieczór dobrani wzorcowo , padłem jak w wsi 24 komentatorem był miecugow (sic!), nie poszło olejnikowej , zaprosiła Bielana i Kurskiego myśląc że będą ujadać na PIS , niestety bużka i nóżka z bucikiem prowadzacej dygotała ze złości ponieważ w/w wymienieni nie wpisali się w retorykę pani kapral , poza tym kłamią dalej w sprawach dawno zdementowanyvh , wyjaśnionych , ale cóż w takim kraju żyjemy...
emj10
Senior Member

Stary 11.04.2014, 12:33
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Tak jeszcze w temacie dogonienia UE w ciągu 7 lat ...
Czyż nie pisałem o tym ze dwie strony wcześniej, że jeśli chodzi o PKB perc capita to nie dogonimy średniej unijnej skoro jeśli biorąc pod uwagę ten współczynnik odstajemy od wielu państw Europy Środkowo-Wschodniej?

Mamy szansę dogonić pod względem zarobków, płacy minimalnej i innych wskaźników pokazujących rozwój państwa typu HDI, ale nie pod względem wskaźników per capita.

Zresztą znowu zacytuję sam siebie.

emj10 napisał(a):Wyświetl post
Perspektywa roku 2020 raczej daje nam szanse na realne stanie się średniakiem unijnym, ale jeszcze nie na solidnych fundamentach. Na pewno możemy dogonić średniaków UE pod względem wskaźników ekonomicznych oraz pensji minimalnej, średniej oraz mediany płac. Wskaźniki typu per capita, czy to jeśli chodzi o GDP, czy inne raczej pozostaną na naszą niekorzyść.
AYALA
Senior Member

Stary 11.04.2014, 12:43
kerim1906 napisał(a):Wyświetl post
nie poszło olejnikowej , zaprosiła Bielana i Kurskiego myśląc że będą ujadać na PIS , niestety bużka i nóżka z bucikiem prowadzącej dygotała ze złości ponieważ w/w wymienieni nie wpisali się w retorykę pani kapral .
też to zauwazyłem jak jej mocno nadgryziona przez ząb czasu noga rytmicznie dygotała z nerwów.Ogólnie to mnie śmieszy jak 60-latka próbuje udawać nastolatke.Jest takie stare przysłowie "nie pomoże ani szminka, ani róż, kiedy d... stara już"
Ostatnio edytowane przez AYALA : 11.04.2014 o godz. 12:51.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 11.04.2014, 12:54
To ja powiem że pod względem zarobków mamy jeszcze mniejsze szanse

Rok temu pierwszy raz pensje realnie zmalały - i nie zapowiada się jakiś hurra optymizm w obecnym roku.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
emj10
Senior Member

Stary 11.04.2014, 13:04
Liczby raczej przeczą temu, a kolejne cięcia zarobów w Grecji i Portugalii raczej przybliżają nas do tego celu. W Portugalii pensja 1000 euro stała się już atrakcyjna co było jeszcze 2-3 lata temu nie do pomyślenia, gdy na Półwyspie Iberyjskim protestowało "Pokolenie 1000 euro"

Tzn. pensje w 2012 realnie zmalały, a w 2013 realnie wzrosły, co nie dziwi, bo rok 2012 był relatywnie słaby.

Cytat:
Przeciętne wynagrodzenie w gospodarce narodowej w 2013 roku wyniosło 3650 zł brutto, czyli 2609 zł netto. Realny wzrost wynagrodzenia wyniósł 2,5%. To wynik zgodny z oczekiwaniami analityków.

W 2013 roku realnie wynagrodzenia wzrosły o 2,5%. W 2012 roku wynagrodzenia realnie zmalały o 0,1%. Jeżeli wzrost gospodarczy utrzyma się na poziomie ok. 3%, to w 2014 roku możemy spodziewać się dalszego realnego zwiększania wynagrodzeń nawet na poziomie ok. 2,7-2,9%.
PS. Nawet zauważyłem po Niemczech, że pensje typu 1400-1500 euro, które kiedyś były głównie zarezerwowane dla imigrantów ze wschodu, w tym Polaków przyciągają teraz przybyszy z południa Europy, dla których oznacza to sporą szansę na samodzielne utrzymanie się za tą pensję.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 11.04.2014 o godz. 13:17.
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 14.04.2014, 11:06
Przedświąteczna atmosfera dała się we znaki niemal przez cały wywiad Moniki Olejnik z premierem. Nie zakłóciło jej nawet pytanie o homoseksualistów. Dziennikarka przypomniała premierowi, że 9 lat temu był przeciwnikiem związków partnerskich dla osób jednopłciowych...
http://wpolityce.pl/polityka/191223-..._campaign=tusk

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów