The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.04.2014, 15:11
Nie wiem. Zależy czy na widok Kaczyńskiego, krew Cie zalewa, dostajesz drgawek albo piany na ustach. Zaręczam Ci że w 2007 takich przypadków było wiele w dobrym tonie było pojechać kaczorowi pod dowolnym pretekstem. Tacy właśnie otumanieni sprowokowali mnie do aktywności. Dzisiaj kiedy już wiadomo jakim swojakiem był wybór partii oszustów zmieniła się retoryka, teraz celem jest wmówić że za PiS byłoby jeszcze gorzej, co jest tym śmieszniejsze, że przecież każdy pamięta że za PiS było dużo lepiej. Mówią o tym wszystkie wskaźniki.

PiS będę rozliczał z tego co robią, jakie ma znaczenie czy wpisali to do programu? PO podniesienia wieku emerytalnego w programie nie miało ... KNP uwzględniam w swoim wyborze bo wciąż mam nadzieję, że to twór anty komuszy. Dlatego tak się dziwię ich atakom na PiS. Niby chcą być liberalni więc dlaczego nie walczą o elektorat naciągnięty przez po? Dlaczego czepiają się socjalnego PiSu. Niech PiS będzie socjalny KNP liberalne niech stworzą koalicję i zmieniają Polskę. Tego bym oczekiwał, a co się dzieje to widać.Reszty nie uwzględniam bo to resortowe dzieci pod różnymi szyldami.

A co jak jakiś krezus zaadoptuje sobie trójkę żeby nie płacić podatków? Będzie go ktoś sprawdzał? Myślisz że na ulgach nie można wałków kręcić? Jesteśmy w sytuacji w której naróbcie dzieci a resztą my się zajmiemy to jedyna szansa. Tylko ja bym to inaczej określił. Naróbcie dzieci, a państwo pomoże je w odpowiednich warunkach wychować. To, jak przypilnować żeby rodzice nie przechlali kasy to nie jest wielki problem. Wystarczy część dawać w gotówie a część jako opłaty za żłobek, przedszkole, szkołę czy najróżniejsze dodatkowe zajęcia. Można stworzyć szczelny efektywny system wsparcia. Taki sam dla wszystkich, a może to jeszcze rozkręcić rynek usług. Tylko trzeba chcieć coś zrobić, a nie kombinować jak na tym czymś przy cyganić. Pamiętaj że ten gość utrzymujący sam rodzinę też dostanie 500, a jak straci pracę to 1000 przy dwójce. Co będzie z tą rodziną przy Twoim pomyśle? Z czego sobie odpisze jak, nie będzie zarabiał? A chyba rozumiesz, że niepewna praca to główna przyczyna problemów z przyrostem...
Ostatnio edytowane przez Drozd : 03.04.2014 o godz. 15:21.
Hej Nasz TS !!
darksun
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 03.04.2014, 16:30
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Naróbcie dzieci, a państwo pomoże je w odpowiednich warunkach wychować. To, jak przypilnować żeby rodzice nie przechlali kasy to nie jest wielki problem. Wystarczy część dawać w gotówie a część jako opłaty za żłobek, przedszkole, szkołę czy najróżniejsze dodatkowe zajęcia. Można stworzyć szczelny efektywny system wsparcia.
I za kilka lat zmienia się władza. System zostaje. Dochodzi mały pod punkcik: ubierz tylko synka w sukienkę, córkę w spodnie, wtedy damy Ci ten zasiłek... Po co utrudniać życie?

Drozd napisał(a):
A chyba rozumiesz, że niepewna praca to główna przyczyna problemów z przyrostem..
Śmieszy mnie takie spłycanie tematu. Oczywiście Anglia o tym świadczy... Polki tam rodzą... Wiesz z kim mają te dzieci? Co to za Polki? Czy wychowują te dzieci w rodzinach?
Czy II RP to był kraj miodem płynący? O świetnym stanie gospodarki, gdzie wszyscy mieli pewną pracę? Skąd w takim wypadku dodatni przyrost naturalny? Może tu nie (tylko) o pracę chodzi?
Drozd
Senior Member

Stary 03.04.2014, 16:53
darksun napisał(a):Wyświetl post
I za kilka lat zmienia się władza. System zostaje. Dochodzi mały pod punkcik: ubierz tylko synka w sukienkę, córkę w spodnie, wtedy damy Ci ten zasiłek... Po co utrudniać życie?

Śmieszy mnie takie spłycanie tematu. Oczywiście Anglia o tym świadczy... Polki tam rodzą... Wiesz z kim mają te dzieci? Co to za Polki? Czy wychowują te dzieci w rodzinach?
Czy II RP to był kraj miodem płynący? O świetnym stanie gospodarki, gdzie wszyscy mieli pewną pracę? Skąd w takim wypadku dodatni przyrost naturalny? Może tu nie (tylko) o pracę chodzi?
Nie wybieraj debili to takich zmian nikt nie wprowadzi. Kto może stwarzać takie zagrożenie? Oceń i ostrzegaj innych...

A co za różnica z kim? Ważne że tam nie boją się, że dziecko będzie miało źle.

W II RP władza troszczyła się o obywateli i ogólnie o państwo. Teraz obywateli i państwo okrada, a biednym rodzicom odbiera dzieci. Przysadziłeś porównaniem jak zupełnie niezorientowany. Ile budowano Gdynię, a ile buduje się już gazoport. To porównanie może Ci zobrazuje przepaść między II RP, a republiką nocnej zmiany.
Hej Nasz TS !!
Kroq
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 04.04.2014, 09:01
„A co jak jakiś krezus zaadoptuje sobie trójkę żeby nie płacić podatków?” – czyli trójka dzieciaków z domu dziecka będzie miała zdecydowanie większe szanse na lepsza przyszłość niż gdyby całe 18 lat przesiedziały w domu dziecka – nie najgorsza perspektywa. Naprawdę uważasz ,że aż tylu zwyrodnialców jest w Polsce ,że byli by wstanie adoptować dzieci tylko dla zysków? To jest margines , którego nigdy się nie wyeliminuje. Poza tym zgodnie z Twoim tokiem myślenia rozumiem ,że bogaty może być tak perfidnie żądny pieniędzy żeby chciał adoptować dla zysku ale biedny który będzie chciał żyć tylko z wychowywania dzieci i tylko dlatego je posiada to już nie?

„Będzie go ktoś sprawdzał? Myślisz że na ulgach nie można wałków kręcić?” – to nie ma być ulga, po prostu posiadasz trójkę dzieci – nie masz PIT bo w ogóle nie płacisz dochodowego . Żadna ulga , bo ulgę to można zlikwidować a tu każdy kto by miał 3 dzieci dostawałby pisemną gwarancje od np. Burmistrza o braku obowiązku odprowadzania podatku dochodowego. Coś takiego jak tytuł magistra – dostajesz raz i dożywotnio. Z tego co wiem proces adopcji jest bardzo skomplikowany i ludzie którzy decydują się na adopcję są bardzo dokładnie prześwietlani pod każdym kątem. Po za tym jak wspomniałem wcześniej to byłby margines przypadków w których adopcja była by traktowana jako biznes. Niestety tak jest skonstruowany ten świat ,że wszystkich się nie uratuje, wszystkim się nie pomoże i wszyscy w 100% dobrze mieć nie będą – jakby było inaczej to komunizm byłby najlepszym systemem gospodarczo-politycznym.
„Tylko ja bym to inaczej określił. Naróbcie dzieci, a państwo pomoże je w odpowiednich warunkach wychować. To, jak przypilnować żeby rodzice nie przechlali kasy to nie jest wielki problem. Wystarczy część dawać w gotówie a część jako opłaty za żłobek, przedszkole, szkołę czy najróżniejsze dodatkowe zajęcia.” – a czy nie łatwiej zamiast ponownie zbierać do wora i potem rozdzielać po prostu nie zabierać. Czyli znowu jakieś pilnowanie czyli urzędnicy którzy to mają robić, czyli koszty obsługi tej ulgi czy dodatku do dzieci się piętrzą. Po za tym to co ja proponuje jest lepsze z prostego powodu. Przeciętna rodzina będzie miała bardzo podobne pieniądze ale to nie będą pieniądze które ktoś im w wielkiej łasce dał tylko pieniądze ciężko przez nie wypracowane, a wierz mi ,że takie pieniądze są wydawane zdecydowanie bardziej rozsądnie. Natomiast PIS proponuje ,żeby dawać. A to nie wychowuje bo uczy ,że można coś dostać i z tego żyć. Takiemu postawieniu sprawy mówię stanowcze weto! Rozwój, bogacenie się pochodzi z ciężkiej codziennej pracy a nie z tego ,że ktoś coś da. A to czy ta rodzina wyda to na żłobek, przedszkole a może zapłaci opiekunce, a może matka zostanie z dziećmi a może w końcu będzie im zależeć na dobrych stosunkach z babciami i dziadkami i ich będą poprosić o pomoc to jest ich wola. Wg PIS jedyną droga do wychowania dzieci jest żłobek a potem przedszkole – dajmy rodzinom wychowywać tak jak chcą nie obrabiając ich z pieniędzy i narzucać im jedynie słusznej linii wychowania młodego pokolenia finansując tylko uważane przez partie linie rozwoju. Ponad to jest jeszcze jeden niezaprzeczalny plus mojego ( nie autorskiego) pomysłu. Ten na którym zgodnie z programem i pewnie szczerymi chęciami zależy PIS – mianowicie o szeroko pojętej rodzinie. Jestem przekonany ,że rodzicom 3 czy 4 dzieci szczególnie zależy na utrzymywaniu dobrych stosunków z rodzicami – nie tylko ze względów pokrewieństwa, wzajemnej miłości i tych wszystkich więzów które są naturalnymi w relacji rodzic-dziecko ale także z powodu zwykłych sytuacji życiowych i ogromnej pomocy ze strony tego najstarszego pokolenia w ciężkiej pracy jaką jest wychowywanie. Wiem to z autopsji ,że to babcie i dziadkowie są nieocenieni przy dzieciach, powiem więcej są niezbędni. Bardzo bliskie kontakty w rodzinach 3 czy nawet 4 pokoleniowych niosą ogromne plusy dla wszystkich stron. Dzieci wychowywane są przez osoby które je darzą ogromną miłością prawie taką jak rodzice – tego w żłobkach nawet przy najlepszych opiekunkach i ich najszczerszych chęciach nie uświadczą. Rodzice nie muszą płacić za żłobek i nie musza rezygnować z pracy – w przypadku matek może to być jakaś praca np. na pół etatu itd. Dziadkowie czują się potrzebni, nie są odstawieni na boczny tor po przejściu na emeryturze. Każdy w takiej rodzinie ma swoje zadania i funkcje i każdy od każdego jest zależny a to cementuje rodzinę w nie rozerwany sposób – wiem co mówię. Taki model rodziny powoduje ,że zdecydowanie trudniej jest się porwać na emigrację do innego miasta czy państwa (a z tym też ma zamiar walczyć PIS) bo koszty takiego wyjazdu zdecydowanie rosną.
„Taki sam dla wszystkich, a może to jeszcze rozkręcić rynek usług. Tylko trzeba chcieć coś zrobić, a nie kombinować jak na tym czymś przy cyganić.” - A pomysł o którym piszę czyli likwidacja PIT od rodzin 2+3(lub więcej) i likwidacja CIT nie spowoduje rozkręcenia rynku? Spowoduje i to zdecydowanie a na dodatek spowoduje napływ kapitału z zewnątrz bo staniemy się naprawdę atrakcyjnym i konkurencyjnym rynkiem w stosunku do innych państw UE. Zyski takiej operacji będą miały tak szerokie spektrum ,że w praktyce będzie miało to pozytywny wpływ na życie każdego polskiego obywatela. Czy mój pomysł to jest próba kombinowania czy cyganienia? Szczerze wątpię. To naprawdę jest do zrobienia.
„Pamiętaj że ten gość utrzymujący sam rodzinę też dostanie 500, a jak straci pracę to 1000 przy dwójce. Co będzie z tą rodziną przy Twoim pomyśle? Z czego sobie odpisze jak, nie będzie zarabiał? A chyba rozumiesz, że niepewna praca to główna przyczyna problemów z przyrostem...” – Po pierwsze nie będzie odpisywał – bo dostanie dożywotnio zwolnienie z PIT. Nie będzie czegoś takiego jak odpisywanie czy odliczanie, a Urząd Skarbowy to taki facet będzie widział tylko na zdjęciach w mapach gogle. Po drugie likwidacja CIT spowoduje, tak jak wspomniałem wyżej napływ kapitału inwestycyjnego i tym samym podejrzewam gwałtowny spadek bezrobocia do poziomu 8-10%. Pytasz się co by było z tą rodziną, ano dokładnie to samo co teraz, bo zakładamy ,że wszystko inne pozostaje bez zmian i jest dokładnie tak samo. Z tą jednak różnicą ,że znalezienie pracy jest łatwiejsze (spadek bezrobocia do wspomnianych 8-10%). Po za tym nie da się przewidzieć wszelkich życiowych przypadłości i ochronić przed nią wszystkich. Tak jak nie da się zlikwidować w 100% wypadków śmiertelnych na drodze, bankructw itd. I nie można 95% rodzin ustawiać pod kątem tego ,że tym 5% może się nie powieść w życiu. Powtarzam wszystkich się nie da ochronić w 100%.
„W II RP władza troszczyła się o obywateli i ogólnie o państwo. Teraz obywateli i państwo okrada, a biednym rodzicom odbiera dzieci.” Przykład II RP jest bardzo nie trafiony. A to akurat wiem z bezpośredniego przekazu moich dziadków. Dlatego go tu przytoczę. Żadna z moich prababci nigdy nie pracowała a trzy z czterech należały do biednych wiejskich rodzin z małymi gospodarstwami rolnymi a ta czwarta to była rodzina miejska posiadająca własny sklep. Więc można powiedzieć ,że to była ta biedniejsza część społeczeństwa. O jakichkolwiek zasiłkach czy innej pomocy ze strony państwa mowy nie było. A jednak: jeden dziadek miał 5 rodzeństwa, drugi 5 rodzeństwa, babcia jedna miała 6 rodzeństwa, babcia druga 7 rodzeństwa. Z pracą licho bardzo bo z gospodarstwa za małe ,żeby aż tyle osób mogło żyć, pomocy ze strony państwa brak, skromne życie a jednak wszędzie gromadka dzieci. Jak dla mnie powód był prosty ta gromadka dzieci dobrze i sumiennie wychowanych dawała gwarancję na to ,że jak pradziadkowie będą niedołężni, starzy i niezdolni do pracy to będzie się miał kto nimi zająć i zaopiekować. Na żadne emerytury czy inna pomoc państwa nie liczyli bo liczyć nie mogli. Rodziny były scementowane jak nic innego na świecie właśnie tym ,że doskonale zdawali sobie sprawę jak bardzo silnie od siebie współzależą.
A po wojnie przyszła komuna i razem z nią ten jebany socjalizm który wywrócił to wszystko do góry nogami. Nagle się okazało choć głośno mówiło się o odbudowie społeczeństwa i posiadaniu dużej ilości dzieci ,że po co mieć tyle dzieci skoro państwo Ci da emeryturę jak będziesz stary, skoro państwo Ci da na lekarza. I ta propaganda socjalizmu – w której gwarantem stabilności finansowej i spokojnej starości jest państwo a nie własna rodzina – spowodowała ,że dzieci rodzi się mniej. Tak jest do dziś dnia. I pomimo ,że dziadkowie (przeprowadzili się już do miasta) wychowani byli w wielodzietnych rodzinach sami mieli tylko po 2 dzieci. A paradoksalnie za komuny był ten socjalizm, ta pomoc i inne tego typu wynalazki to jednak nie miało to przełożenia na dzietność społeczeństwa. To ,że dobiliśmy do tych 38milionów była spowodowana tylko tym ,że po wojnie dalej spora część ludzi mieszkała na wsi i była dalej bardzo nieufna państwu i nie do końca wierzyła w ich gwarancje. Teraz niestety ślepo w to się wierzy ,że państwo da. A likwidacja PIT i CIT powinna być zalążkiem do powrotu do korzeni – czyli do rodziny dużej wielopokoleniowej jak gwarant bezpieczeństwa, stabilności i spokojnej starości.
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 04.04.2014, 09:02
http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/70...e-podatki.html
Drozd
Senior Member

Stary 04.04.2014, 09:05

Nagrania rozmów kandydata PiS - nazywane przez media "taśmami Wilka" lub "taśmami prawdy" - pojawiły się w internecie przed II turą ubiegłorocznych wyborów prezydenckich w Elblągu. Anonimowa osoba zamieściła je pod tytułem "Przepraszam za PiS".

Cytat:
"Wszystkie wypowiedzi nie są ciągłe, są wyreżyserowane, wspomagane przez nie zawsze wierny dubbing tekstowy. Pliki są poskładane z mniejszych plików. Także plik czwarty o nazwie "Wywiad z Jerzym Wilkiem" nie jest ciągły i został zrealizowany po znacznych modyfikacjach reżysera dźwięku i obrazu" - czytamy w ekspertyzie "taśm Wilka" dokonanej przez biegłych dla Sądu Okręgowego w Elblągu. Portal niezalezna.pl dotarł do dokumentu i prezentujemy najważniejsze jego fragmenty.
http://niezalezna.pl/53736-kto-wyrez...pinie-bieglego

Tak jest na każdym kroku......
Hej Nasz TS !!
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 04.04.2014, 10:51
hubert.fan napisał(a):Wyświetl post
Polecam kupić tygodnik wSieci- odsłania kulisy rządowych kontraktów z TVN.

http://www.wsieci.pl/wsieci-odslania...news-1007.html
temat znany , łącznie z historią powstania tvn waltera, pupilek urbana musiał dostać koncesję , problem w tym że ludzie albo nie mają czasu albo głowy żeby to ogarnąć, otworzą tv i papka leci, polecam ostatnie"przesłuchanie " kapral moniki z Hofmanem,z pani kapral została mokra plama i machająca nózka z bucikiem pod stołem , warte obejrzenia bo to wiąże się z tygodnikiem wSieci i kontraktami tvn,
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 04.04.2014, 12:14
no ale przecież skądś muszą mieć forse na cyagara, wina,milionowe premie dla swoich,zasiłek dla Madonny, pendolino...
Ostatnio edytowane przez AYALA : 04.04.2014 o godz. 12:16.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 04.04.2014, 17:19
kerim1906 napisał(a):Wyświetl post
temat znany , łącznie z historią powstania tvn waltera, pupilek urbana musiał dostać koncesję , problem w tym że ludzie albo nie mają czasu albo głowy żeby to ogarnąć, otworzą tv i papka leci, polecam ostatnie"przesłuchanie " kapral moniki z Hofmanem,z pani kapral została mokra plama i machająca nózka z bucikiem pod stołem , warte obejrzenia bo to wiąże się z tygodnikiem wSieci i kontraktami tvn,
a jak rządził Lech lub mieliśmy rząd PiS to gdzie ta kasa leciała?

za marnotrsatwo uznałbym wydawanie tej kasy w dzienniku bałtyckim czy kurierze konińskim.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 06.04.2014, 18:57
Cytat:
Wstępne sondaże wyborcze:

Fidesz uzyskał 48 proc. głosów, lewicowa koalicja - 27 proc., a skrajnie prawicowy Jobbik - 18 proc.

Gratulacje dla Orbana i serdeczny c.huj w dupę TVP1 za tak przeraźliwie chamsko zmontowany materiał o wyborach na Węgrzech że mam ochotę każdemu kto do tego rękę przyłożył dać w mordę.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
kerim1906
Banita

Stary 06.04.2014, 19:34
[QUOTE=Kocur;1357354]Gratulacje dla Orbana i serdeczny c.huj w dupę TVP1 za tak przeraźliwie chamsko zmontowany materiał o wyborach na Węgrzech że mam ochotę każdemu kto do tego rękę przyłożył dać w mordę.[/
skąd weżmiesz czas na to?żeby lać w mordę, dołóż tvn,polsat,miesiące, lata cięzkiej pracy żeby wszystkich "docenić", żal po prostu żal, a powyżej gośc pisze coś o dzienniku bałtyckim....
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 06.04.2014, 19:57
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Gratulacje dla Orbana i serdeczny c.huj w dupę TVP1 za tak przeraźliwie chamsko zmontowany materiał o wyborach na Węgrzech że mam ochotę każdemu kto do tego rękę przyłożył dać w mordę.
Co ciekawego wymyślili? Tuba przekłamania mnie dziś ominęła.
Kocur
semper fi

Stary 06.04.2014, 20:12
Dziennikarz TVP relacjonuje:

- To prawdziwy ewenement ze Orban wygrał jak z Węgier uciekło już 0,5 mln ludzi na Zachód (szkoda że nie powiedział że od nas sp.ierdoliło ponad 2 mln)
- Węgry to przykład władzy absolutnej i braku demokracji
- Węgry ośmielają się współpracować z Rosją
- Orban ośmiela się zmieniać konstytucję
- Orban zgłosił i uchwalił ponad 300 ustaw (faktycznie k.urwa dziwne bo rudy nie potrafi nawet połowy tego)
- Rząd walczy z bezdomnymi że nie pozwala im spać na ławkach w Budapeszcie (faktycznie skandal)
- To że uchwalili ustawowo maksymalną cenę gazu i prądu to też zamach na demokrację i wolny rynek

itp itd - wszystko podane w negatywnym świetle
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 06.04.2014, 22:03
Jakby nie patrzeć to większość z przedstawionych haseł to prawda.
Kocur
semper fi

Stary 07.04.2014, 06:12
Przecież nie chodzi o to że nieprawda ale jak podać telewidzom. Większość tych rzeczy to sukces Węgrów - ale TVP1 przekazała to tak jakby byli w głębokim kryzysie.
Nawet to że bezrobocie spadło poniżej 10%, wzrost PKB będzie koło 2%, dług publiczny spadł dużo poniżej 50% - to też podali jako minus rządów Orbana - bez jaj.

A gadanie o braku demokracji to bezczelność bo to co u nas się od kilku lat dzieje to gorsze niż Białoruś.

EDIT:

Cytat:
Niewiele, ale zmniejszyła się liczba Polaków emigrujących zarobkowo za granicę - powiedział w niedzielę w Bartoszycach (Warmińsko-Mazurskie) premier Donald Tusk. Dodał, że za 7-9 lat Polska dogoni średnią europejską i wtedy liczba emigrujących za pracą spadnie.

"Kiedy porównujemy dane (o) emigrujących za pracą z 2007 roku i 2013 roku, to widać, że liczba ta spadła o 100 tys. To niewiele, ale jest jakieś światełko w tunelu" - powiedział na spotkaniu z mieszkańcami Bartoszyc Donald Tusk pytany przez jednego z mieszkańców, kiedy z Polski przestaną wyjeżdżać fachowcy.

Premier przyznał, że ludzie będą wyjeżdżać za granicę dopóty, dopóki będą tam znajdować pracę lepiej płatną niż w kraju.

"Teraz polski pracodawca nie da tyle co duński czy holenderski, ale gonimy Europę. Sądzę, że dogonimy ich za 7-9 lat. Wtedy - sądzę, że dogonimy średnią europejską" - mówił premier i powiedział, że jego zdaniem do Polski już wkrótce będą przyjeżdżali za pracą ludzie z mniej rozwiniętych krajów.
Według 99,9999999% specjalistów, analityków, ekonomistów optymistyczne założenie to 20-30 lat do poziomu Portugalii czy Grecji a ten gada o 8 latach ... Każdy ma takiego Orbana na którego zasłużył
Ostatnio edytowane przez Kocur : 07.04.2014 o godz. 06:24.
emj10
Senior Member

Stary 07.04.2014, 11:20
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Według 99,9999999% specjalistów, analityków, ekonomistów optymistyczne założenie to 20-30 lat do poziomu Portugalii czy Grecji a ten gada o 8 latach ... Każdy ma takiego Orbana na którego zasłużył
Podaj mi nazwiska tych ekonomistów? Chyba nie chodzi o Palikota, który na debacie na SGH dobre 6-7 lat temu prognozował, że za 30 lat dogonimy Irlandię? Wtedy od lewa do prawa słuchano jego z zapartym tchem, a Korwinowcy niemal piszczeli na każde jego słowo

Perspektywa roku 2020 raczej daje nam szanse na realne stanie się średniakiem unijnym, ale jeszcze nie na solidnych fundamentach. Na pewno możemy dogonić średniaków UE pod względem wskaźników ekonomicznych oraz pensji minimalnej, średniej oraz mediany płac. Wskaźniki typu per capita, czy to jeśli chodzi o GDP, czy inne raczej pozostaną na naszą niekorzyść.

Płace minimalne w styczniu 2013 roku. Jesteśmy wraz z Turcją liderami trzeciej grupy, czy jak to można nazwać europejskiego trzeciego świata. W tym roku A.D. 2014 dociągnęliśmy już płacę minimalną prawie do 400 euro osiągając przewagę nad większością krajów CEE, ale wyprzedziła nas Chorwacja (405 euro), ale lekko odrobiliśmy do Turcji (425 euro).

Natomiast jeśli chodzi o wspominane Portugalię i Grecję to wciąż brakuje nam do nich od 40 do 70% wzrostu płacy minimalnej, gdyż mają one odpowiednio: Portugalia (566 euro) i Grecja (684 euro).

Jeśli chodzi o minimalne wynagrodzenia z 2013 roku w odniesieniu do PPP to od kilku lat jesteśmy już europejskim średniakiem z wynikiem między Turcją, a Hiszpanią i znajdujemy się po środku drugiej grupy.

Na mapie minimalne pensje z 2013 wyglądają następująco. Widać na nich podział na starą i nową UE oraz na zachód i wschód.

Natomiast tutaj jest opracowanie z portalu bankier.pl na podstawie danych Eurostatu i OECD dotyczące średnich zarobków w całej Europie.
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Tak-...w-2915322.html

Widać, że jesteśmy w 4 z 6 grup z realnymi szansami na przeskoczenie do 3 grupy zarobkowej w przyszłej dekadzie. Do Chorwacji tracimy poniżej 400 zł na rękę, choć tutaj trudno sądzić, aby Chorwacja, która korzysta ze wsparcia unijnego i efektu synergii po akcesji do UE zaczęła tracić do nas przewagę, ale patrząc na różnicę względem Portugalii (1000 zł na rękę) i Grecji (1300 zł na rękę) to nie jest różnica niemożliwa do zniwelowania. W tamtych krajach są zamrożone pensje od kilku lat, emerytury oraz renty nie są waloryzowane, a stagnacja gospodarcze może przeciągnąć się do końca dekady. Odrabiając po 100 zł rocznie oraz reformując ordynację podatkową oraz odciążając dwie grupy podatników, które zaniżają najbardziej te statystyki. Mianowicie po pierwsze osoby zarabiające w okolicach płacy minimalnej, którym państwo zabiera jeszcze ponad 400 zł miesięcznie mogą za jakiś czas zostać wyciągnięci z systemu podatkowego, gdyby podniesiono kwotę wolną od podatku kilkukrotnie. Po drugie mowa o osobach zarabiających powyżej mediany płac, ale poniżej dwukrotności średniej pensji, u których podatki stanowią największy w zarobkach ze wszystkich grup.

Jeszcze na deser mediana płac z 2010 wg. Eurostatu.

Co do Orbana to odpiszę po brunchu.
Drozd
Senior Member

Stary 07.04.2014, 13:12
Tabelki to sobie możesz sołtysie wklejać.

Wytłumacz może dlaczego rośnie liczba samobójstw w zastraszającym tempie. To pewnie z tego Tuskowego dobrobytu.
Hej Nasz TS !!
Kroq
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 07.04.2014, 13:16
Szanowny Drozd'ie zechciałbys sie odnieść do mojego postu z 04.04 z 10:01 . Bo coś ta nasza dyskusja zamrła a powiem szczerze bardzo jestem ciekaw odpowiedzi.
Pozdrawiam
Drozd
Senior Member

Stary 07.04.2014, 13:39
Nie dziw się, zdecydowała o tym przejrzystość Twojego wpisu. Odniosę się do kilku pierwszych linijek.

Ten krezus nie zaadoptuje dzieci po to żeby im pomóc, a po to żeby nie płacić podatku. To jest patologia którą Twój pomysł prowokuje. Taniej dla państwa zabrać od niego podatek i wypłacić mu 1500 co miesiąc.

Jak jest z przyznawaniem opieki nad dziećmi to pokazała niedawna sprawa gdzie patologiczne małżeństwo opiekowało się piątką. Nie pamiętasz już?

Tłumaczyłem Ci, że większość rodzin w Polsce zarabia tak mało, albo w ogóle nie zarabia, że nie ma z czego robić odpisów. Tak trudno to pojąć?

Teksty ze lepiej nie zabierać są chodliwe, ale okoliczności są jakie są i przepaść między zarobkami pociotków żerujących na budżecie, a ogromną większością społeczeństwa trzeba wyrównywać. Zwłaszcza jeśli chozi o poprawę sytuacji dzieci.
Hej Nasz TS !!
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 07.04.2014, 13:49
W szoku jestem po tych wykresach. "Paru" znajomych mam- po różnych studiach a w Krakowie znam jedynie parę osób, które na rękę biorą 2700...

....a, to może ja żyję w jakimś alternatywnym świecie?

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Drozd
Senior Member

Stary 07.04.2014, 13:59
To sołtys żyje w aurze baśni rudego cudaka. I kolorowymi obrazkami próbuje zarazić swoją ślepotą innych. Jest jak za komuny 5% zarabia tyle samo co pozostałe 95%. A sołtys wyciąga średnią i zadowolony.
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Stary 07.04.2014, 14:08
Drozd a jakieś samobójstwo próbujesz popełnić? Nie mówiłeś o tym wcześniej

Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
W szoku jestem po tych wykresach. "Paru" znajomych mam- po różnych studiach a w Krakowie znam jedynie parę osób, które na rękę biorą 2700...
Widocznie mamy trochę innych znajomych, bo za tyle chłopaki nie chcą śmigać jako handlowcy i wybrzydzają jak dostaną jakąś Skodę, czy coś z floty.

Mówiąc szczerze jak na Warszawę i okolice 3800 brutto to są takie niespecjalne zarobki. Nie mówię nawet o typowym korpo na Służewcu Przemysłowym, czy administracji publicznej, ale gdzie nie spojrzę, czy to na start-upy, czy niskie stanowiska w Lionbridge to jest taka pensja na start dla osoby kompletnie bez doświadczenia. Owszem duże miasta zawyżają średnią dla kraju, dlatego mediana lepiej oddaje realny poziom zarobków w kraju. Zresztą kilka razy o tym pisałem wklejając też statystyki jeśli chodzi o medianę zarobków, która jest na poziomie 2000 zł netto.

Nawet patrząc na samych project managerów, których w Polsce jest kilka tysiące, góra 10 tys. z czego może połowa praktykuje to pensja 8-10 tys. brutto pozwala dopiero ściągnąć kogoś sensownego do pracy.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 07.04.2014 o godz. 14:21.
kerim1906
Banita

Stary 07.04.2014, 14:22
[QUOTE=emj10;1357412]Drozd a jakieś samobójstwo próbujesz popełnić? Nie mówiłeś o tym wcześniej

Widocznie mamy trochę innych znajomych, bo za tyle chłopaki nie chcą śmigać jako handlowcy i wybrzydzają jak dostaną jakąś Skodę, czy coś z floty

rozumiem ze biorą białego aurisa, symbol lemingów mwzwm, dziwne że każdy od co najmniej dwóch lat widzi problemy, a jest zawsze grupa ludzi w internecie którzy wszystko wytłumaczą, ciekawe?
emj10
Senior Member

Stary 07.04.2014, 14:24
Auris i flota dla handlowców to panie chyba zły adres

Auris to synonim Miasteczka Wilanów, który zostaje już od jakiegoś czasu wyparty przez inne marki sobowtórze Drozda.

Dane z 2011 roku z raporty Hays jeśli chodzi o specjalistów:
http://www.hays.pl/notatki-prasowe-hays/HAYS_462877

Najnowszy raport bez fotki tutaj:
http://hays.pl/cs/groups/hays_common...ays_712676.pdf
Ostatnio edytowane przez emj10 : 07.04.2014 o godz. 14:29.
kerim1906
Banita

Stary 07.04.2014, 14:26
Drozd a jakieś samobójstwo próbujesz popełnić? Nie mówiłeś o tym wcześniej

To co pisze Drozd to prawda, a Ty widzę lubisz pożartować , a to ze Smoleńska, a to z rosnącej w zastraszającym tempie liczby samobójstw,
kerim1906
Banita

Stary 07.04.2014, 14:29
emj10 jedna prośba , jak potrafisz to się zachowuj , bo Twoje teksty o sobowtórach czy inne są naprawdę żałosne

ciekawe są te Twoje wklejki, ostatnia niebieska o specjalistach...., człowieku zrozum w Polsce żyje kilkanaście milionów pracujących , ile z nich to Twoi SPECJALIŚCI?
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 07.04.2014 o godz. 14:34.
emj10
Senior Member

Stary 07.04.2014, 14:33
Proponuję wklej sobowtórze swoje wszystkie posty, które napisałeś od założenia multikonta od początku kwietnia w następnym komentarzu i wtedy zadaj pytanie kogo komentarze są żałosne. Ok?

Dziwne, że kręcą się one koło tych samych tematów i tych samych forumowiczów, a ich poziom intelektualny i gramatyczny powala, acz w negatywnym tego słowa znaczeniu
kerim1906
Banita

Stary 07.04.2014, 14:38
czyli reasumując kolega emj10 jest SPECJALISTĄ, JEZDZI WYPASIONĄ FURĄ KORPORACJI, JEST NA FORUM WISŁY OD 05.2006 I DO TEGO MIŁOŚNIK ELKI, no to my maluczcy wymiękamy. chylimy czoła, , no po prostu nam wstyd, jesteśmy na salonie od kwietnia , kibicujemy Wiśle i prowadzimy zwykła firmę
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 07.04.2014 o godz. 14:43.
emj10
Senior Member

Stary 07.04.2014, 14:41
Nie wiem co w tym dziwnego, że jestem na forum Wisły od 8 lat? Powinienem zadać pytanie w druga stronę, czemu założyłeś konto/multikonto 8 lat później i piszesz jedynie w tematach niezwiązanych z Wisłą? Krótko mówiąc w politycznym jak dziesiątki meteorytów wcześniej

PS. Tylko nie zapomnij się przelogować, bo byli już tacy co sami sobie odpisywali. Jestem taki wujek dobra rada.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 07.04.2014 o godz. 14:45.
kerim1906
Banita

Stary 07.04.2014, 14:51
pamiętaj każdy Twój wpis wypunktuje, czy to w politycznym ,czy w smoleńskim, czy innym temacie

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów