The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
darksun
Senior Member

Od: 09.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.04.2014, 13:24
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Dlaczego ciężko poznać czy Kaczyńskiego krytykuje komuch czy narodowiec? Dlaczego retoryka jest ta sama?
Powiadasz? Jakieś cytaty? Myślałem, ze Narodowcy krytykują Kaczyńskiego za Traktat Lizboński czy podejście do Ukrainy, Litwy, Białorusi... Takie KNP i podobne (Wipler) czepiają się podejścia do gospodarki. Przecież tą samą krytykę stosuje SLD czy PO

Drozd napisał(a):
Cieszysz się że we francuskiej pogodzie Islandia jest częścią Europy, a Polska nie? Uważasz że przypierd..... sie do kogoś kto chce to zmienić to zachowanie godne patrioty? Jak określić kogoś kto sie tak zachowuje? Moim zdaniem zdrajca albo debil. Czekam na Twoje propozycje.
darksun napisał(a):
sambo napisał(a):Wyświetl post
Panowie, ale to nie jest prima aprilis co?

http://www.youtube.com/watch?v=wSp5sOB6psI
Nie żebym się czepiał ale to jest raczej mocno wyrwane z kontekstu. Cała rozmowa będąca tego następstwem zaś z tzw. pupy...
A dwa: naprawdę nie widzisz tu pewnego zabawnego kontekstu? Gratuluję. Dlatego ktoś za chwilę nazwię Cię (i całą "opcję") oszołomem. Nie dlatego, że domagasz się prawdy ale dlatego, że nie potrafisz z przymrożeniem oka spojrzeć na rzeczywistość. To pokrótce nazywa się kompromitowaniem idei...

PS: Nikt tu tego nie brał na poważne(prawie). Że na Zachodzie mają nas za nic chyba się wszyscy zgadzamy. Trzeba to zmieniać, jak najbardziej. Tylko, że tutaj już drugą stronę przewija się dyskusja o d*pie maryny i ruskich agentach...
Powód: ruscy agenci
Ostatnio edytowane przez darksun : 02.04.2014 o godz. 13:30.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 02.04.2014, 14:07
Panowie, ale to nie jest prima aprilis co?

http://www.youtube.com/watch?v=wSp5sOB6psI
Nie wolno się chichrać ! CISZA!

Ale przyznaj Drozd, że Prezesowi się przytyło. Nabrał ciała

kamikaze napisał(a):Wyświetl post
Otworzył telewizor i patrzy na prognozę z radiostacji

Właśnie jest całkiem odwrotnie przecież to PIsrael pojechał umacniać przewrót i banderowców na Ukrainie. Dając przyzwolenie na okupacje polskich ziem. Skutki takich działań odczujemy niestety my wszyscy (mam tu na myśli Polaków).
To po co takie wrzutki? Chłop mówi jak jest, ale że to kaczor to trzeba sprawę wyśmiać? I dodać kilka oszczerstw? Czy to się różni od metod ruskich agentów?

Wklej mi swój wpis broniący Kaczyńskiego, który zwlekał z podpisaniem TL. Nagonka trwała prawie rok. Gdzie byli wtedy prawicowcy? Teraz Kaczyński winny... a jak trzeba było się postawić to cicho sza.

No i gdzie tu jest coś zabawnego? Co konkretnie jest takie zabawne?
Ostatnio edytowane przez Drozd : 02.04.2014 o godz. 14:09.
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 02.04.2014, 14:13
Trzeba sobie zadać pytanie, czy naprawdę istnieje taka prognoza pogody, o której mówił Jareczek? Osobiście nie spotkałem się z prognozą pogody w dużej europejskiej stacji, gdzie pomijano Warszawę.

Zresztą jeśli jesteśmy przy francuskich stacjach to uruchamiam TV5Monde i Warszawa jest jak byk.
http://www.tv5.org/cms/chaine-franco...id_continent=1
darksun
Senior Member

Stary 02.04.2014, 14:22
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Trzeba sobie zadać pytanie, czy naprawdę istnieje taka prognoza pogody, o której mówił Jareczek? Osobiście nie spotkałem się z prognozą pogody w dużej europejskiej stacji, gdzie pomijano Warszawę.

Zresztą jeśli jesteśmy przy francuskich stacjach to uruchamiam TV5Monde i Warszawa jest jak byk.
http://www.tv5.org/cms/chaine-franco...id_continent=1
o.O
Kowno i Wilno. Żmudzini to mają chody u Francuzów
Drozd
Senior Member

Stary 02.04.2014, 14:24
jest kolejny walczący z kaczorami...

Kroq napisał(a):Wyświetl post
Sejm to nie są do ....y nędzy wszyscy.Zawsze głosuję. Ja zaczynam komuszą śpiewkę? Najpierw muszę zobaczyć kto startuje. Potem porównam programy i zagłosuje na tą partię która jest najbardziej zbieżna z moimi przekonaniami, ale na pewno nie będzie to nikt kto aktualnie zasiada w ławach sejmowych. Na chwilę obecną najbliżej mi do KNP choć nie przepadam za Mikke. Natomiast myślę ,że uzyskanie 5-6% poparcia może spowodować od betonowanie sceny politycznej i pokazanie szerszej grupie wyborców co to jest prawdziwa Prawica. A ponad to posiadanie 5-6% poparcia może się okazać przepustką do bycia języczkiem uwagi przy budowaniu koalicji rządowej. A choć częściowa, minimalna likwidacja wszechobecnego socjalu będzie sukcesem.
Sam napisałeś że krytykujesz sejm. Czyli ładujesz wszystkich do jednego wora. Czy coś mi się zdawało. Od 6 lat rządzi PO to ta partia decyduje co się dzieje w sejmie. Więc dlaczego skoro sejm Ci się nie podoba to nie krytykujesz faktycznie za jego obraz odpowiedzialnych. Tylko Sejm. Co to jest sejm? Do budynku masz pretensje?

Z kim ta koalicja? Pewnie z PO oni też walczą z socjalem. Na obiady dla dzieci im szkoda bo to socjal. Ale już premie dla urzędasów to europejski standard. Wybacz ale to klasyczna hipokryzja.

Powiedz lepiej sołtysie jak wykopać rudego cudaka, bo przez jego machanie szabelką milionowe straty ponoszą polscy hodowcy. A nie pitol z czym się spotkałeś a z czym nie. Jarek skoro o takiej mówił to się z taką spotkał. To że twoi kamraci potrafią łgać w żywe oczy dla własnych potrzeb nie znaczy że wszyscy inni opadli do tego kloacznego poziomu.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 02.04.2014 o godz. 14:35.
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Stary 02.04.2014, 14:42
darksun napisał(a):Wyświetl post
o.O
Kowno i Wilno. Żmudzini to mają chody u Francuzów
Za to ruskich nie lubią, bo brak Królewca na mapie

Drozd ja w żadne słowo Jareczkowi nie wierzę, więc trudno, aby ufał jego wypocinom medialnym. Zresztą jego metamorfozy z miłośnika narodu rosyjskiego, czy dobrych polskich komunistów Gierka i Oleksego na ich antagonistów dobrze już znamy. Mało kto się w to nabierze w kolejnych kampaniach.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 02.04.2014 o godz. 14:46.
Drozd
Senior Member

Stary 02.04.2014, 14:50
Wiadomo, lemingi tak mają, w urwisko też nie wierzą...

Ale ja pytam co z embargiem na mięso z Polski? Tusk musi odejść jak najszybciej bo hodowcy tracą przez niego. Wszyscy się z nas śmieją. To obciachowe PO zgotuje Polakom nieszczęście.
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Stary 02.04.2014, 15:12
Chorzy mają to do siebie, że wierzą w takie brednie jak te napisane powyżej. W szczególności chore forumowe pokemony
Drozd
Senior Member

Stary 02.04.2014, 15:28
Chorzy mają to do siebie, że wierzą w takie brednie jak te napisane powyżej. W szczególności chore forumowe pokemony
Jakie brednie? Tracą nasi hodowcy z winy Tuska, bo macha szabelką. Pogonić darmozjada wpędzi nas w nieszczęście.

Co za różnica kiedy podpisał? Ważne jest, że podpisał. Równie głupie jest oczekiwać, że ktoś będzie bronił Rosję, że nie najechała Polski 1 września tylko zwlekała do 16 września
Bo nie mógł nie podpisać. Skoro sejm traktat zaakceptował. Zwłoka wynikała z faktu, że Irlandia była przed głosowaniem i Lech nie chciał dawać argumentu irlandzkim euro nawiedzonym. Taka postawa kosztowała go szykany ze strony naszych euro nawiedzonych. Broniłeś Lecha Kaczyńskiego przed tymi szykanami? Nie. Więc teraz miej pretensje sam do siebie. Fałszywcu...
Ostatnio edytowane przez Drozd : 02.04.2014 o godz. 15:43.
Hej Nasz TS !!
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 02.04.2014, 16:09
Drozd - wzywam Cie człowieku do opamiętania. Gdybym był tak zapalczywy jak Ty - to za post nr 26584 musiałbys sie srogo tłumaczyć i to nie przede mną.

Plujesz na ludzi, wyzywasz ich - dawno przekroczyłeś wszelkie granice...
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Drozd
Senior Member

Stary 02.04.2014, 16:19
Drozd - wzywam Cie człowieku do opamiętania. Gdybym był tak zapalczywy jak Ty - to za post nr 26584 musiałbys sie srogo tłumaczyć i to nie przede mną.

Plujesz na ludzi, wyzywasz ich - dawno przekroczyłeś wszelkie granice...
A co Cię tak ubodło? Gdzie zostałeś wyzwany albo opluty? Zadajesz pytania o tuszę Kaczyńskiego ? Tak Cie to interesuje? Czy jaja sobie robisz.
Hej Nasz TS !!
sambo
dziarski chłop

Stary 02.04.2014, 16:31
nie pochlebiaj sobie, że mógłbyś mnie czymś obrazić ale w dyskusji obowiązuje pewna etykieta nawet w stosunku do osób a może przede wszystkim z którym sie nie zgadzasz.

Ty jej nie stosujesz i ostrzegam Cię, że możesz trafić ze swoimi pyskówkami na kogoś kto nie będzie miał poczucia humoru.

Twoje posty od jakiegoś czasu są jak bąki w zapełnionej windzie. Przestają być śmieszne i zaczynaja być żałosne - zluzuj gościu, bo w pojedynke świata nie zbawisz a przyczyniasz sie do psucia atmosfery
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 02.04.2014, 17:03
Z tego co ja widzę, to raczej Drozd jest obiektem ataków, zarówno wyleniałych jak i młodocianych lemingów, które nawet przy historii z pogodą są na tyle ograniczone, zeby nie zrozumieć sensu wypowiedzi, to trzeba im tak łopatologicznie kłaśc do głowy własnie tak jak to robi Drozd. Jasne, ze u bardziej rozwinietej populacji wywołuje to odruchy buntu ale nawet w studiu TV rozmowy sa bardziej agresywne niż tutaj na forum. Dlatego, nie przesadzajmy z tym Wersalem. A jeśli ktoś nie ma poczucia humoru to niech wskoczy w temat np. o składaniu komputerów lub Franek Smuda trenerem Wisły
Drozd
Senior Member

Stary 02.04.2014, 17:47
nie pochlebiaj sobie, że mógłbyś mnie czymś obrazić ale w dyskusji obowiązuje pewna etykieta nawet w stosunku do osób a może przede wszystkim z którym sie nie zgadzasz.

Ty jej nie stosujesz i ostrzegam Cię, że możesz trafić ze swoimi pyskówkami na kogoś kto nie będzie miał poczucia humoru.

Twoje posty od jakiegoś czasu są jak bąki w zapełnionej windzie. Przestają być śmieszne i zaczynaja być żałosne - zluzuj gościu, bo w pojedynke świata nie zbawisz a przyczyniasz sie do psucia atmosfery
Może szanowny Pan wyjaśni konkretniej o jaką etykietę chodzi? Bo z powyższego postu poza niesprecyzowanymi groźbami niewiele wynika. Co Pan szanowny rozumie przez pyskówkę? Przedstawianie własnego oglądu spraw to nie żadna pyskówka. To że zauważam podobieństwa w zachowaniu wydawałoby się radykalnie różnych stron sporu, wywołuje takie nerwowe reakcje? Bardzo bym prosił o przykład któregoś "żałosnego bąka".

Ależ, ja nie mam zamiaru świata zbawiać, ani przejmować się tym czy jestem w pojedynkę, bo jak znam życie wielu jest takich którzy w obawie przed tym że mogą zostać sami powtarzają bzdury za stadem, choć zupełnie się z nimi nie zgadzają.

Mój problem jest taki. Mikke czy RN traktowałem jako szansę na przerwanie degrengolady, która miała początek w czasie nocnej zmiany. Okazuje się jednak że i jedni i drudzy albo nie łapią jaka jest sytuacja, albo jest jeszcze gorzej. Plucie tych środowisk na PiS skłania do wniosku że prawdopodobniejsza jest druga opcja, a to już nie jest śmieszne.
Hej Nasz TS !!
darksun
Senior Member

Stary 02.04.2014, 18:52
Wtrącę się w w jakże rzeczową dyskusje o pośladkach pewnej góralki.

Drozd napisał(a):Wyświetl post
To że zauważam podobieństwa w zachowaniu wydawałoby się radykalnie różnych stron sporu.
Pokażesz w końcu te podobieństwa? Jakieś cytaty?

Cytat:
Plucie tych środowisk na PiS skłania do wniosku że prawdopodobniejsza jest druga opcja, a to już nie jest śmieszne.
Poproszę także o cytat a jak nazwiesz to:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...?ticaid=1127ab (Antysemityzm? Tusk?)
http://wpolityce.pl/polityka/162028-...to-dywersyjnym (SGH i takie debile...)
Toż to jednoczenie ale kto myśli inaczej...!

O kolejnych do kolekcji można dalej, dobry komentarz:
http://www.fronda.pl/a/staniszkis-on...pis,33049.html
No ale przecież ta od zawsze niezjednana kaczofobka...
Ostatnio edytowane przez darksun : 02.04.2014 o godz. 18:55.
Kroq
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 02.04.2014, 18:56
Szanowny Drozd'ie ja nie walczę z Kaczorami , Tuskami , pedałami ,Żydami Bóg wie jeszcze kim. Ja się przeciwstawiam wszechograniającemu socjalizmowi bez znaczenia z której strony on jest wyrażany. Dla mnie nie ma znaczenia czy to Tusk Kaczyński Miller Gowin Biedroń Grodzkie czy Kononowicz dla mnie ważne jest aby każdy następny krok był w przeciwną stronę niż idzie socjalizm. Ja tylko o to walczę i zgodnie z tym przekonaniem będę głosował. Działania w kierunku zwiększenia socjalizmu krytykuję i napiętnuję , natomiast działania w kierunku liberalizacji gospodarki jak najbardziej popieram.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 02.04.2014, 19:13
Panie Kroq, takie małe pytanie. Które panstwo wg. Pana jest bardziej socjalne, Polska czy Wielka Brytania ?
Kroq
Senior Member

Stary 02.04.2014, 19:41
Odpowiem dość przewrotnie:
Bardziej socjalna jest Wielka Brytania i od razu odpowiem skąd ta emigracja bo pewnie takie miało być następne pytanie. Bo wolność gospodarcza tam jest znacznie większa, obciążenia dla przedsiębiorców znacznie mniejsze i tym samym pracy jest więcej. Według mnie 90% polskiej emigracji na wyspy spowodowana jest po prostu wolnością gospodarczą i łatwiejszym dostępem do pracy , a nie socjalem który jest bardziej rozbudowany niż u nas.
Drozd
Senior Member

Stary 02.04.2014, 19:47
Czyli socjal nie przeczy wolności gospodarczej? Nieprawdopodobne . Więc Twój poprzedni wpis nadaje się do kosza...
Hej Nasz TS !!
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 02.04.2014, 19:55
No właśnie, tak bogate państwo jak Wielka Brytania, z tak dobrze zarabiającymi ludźmi mogło by wogóle zlikwidować socjal. A tu klpos, socjal o niebo większy albo o dwa nieba niż w Polsce. Czyżby brytyjczycy byli jakimiś masochistami, niszczącymi swój kraj ?
Kroq
Senior Member

Stary 02.04.2014, 20:41
To ,że teraz stać ich na ten socjal to jest efekt polityki Pani Małgorzaty Tatcher, a także tym ,że żyją z tego co wypracowali ich przodkowie w XIX wieku wtedy kiedy panował prawdziwy kapitalizm. Nie bez znaczenia są także złoża ropy naftowej na Morzu Północnym. Wielkiej Brytanii jest większa wolność gospodarcza ale nie oznacza ,że tam jest tak świetnie. Pamiętajcie ,że tam także są ubezpieczenia obowiązkowe, podatek dochodowy progresywny itd. i inne wynalazki tego okropnego XX wieku.

P.S.
Bardzo chętnie na ten temat bym coś więcej napisał ale niestety walczę z kolką u mojej pociechy. Postaram się coś więcej jutro napisać.
Ostatnio edytowane przez Kroq : 02.04.2014 o godz. 20:43.
matizaq
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 02.04.2014, 21:27
Odchodząc troszeczkę od tematu. Co sądzicie o tej najnowszej akcji Gowina? Ja mam mieszane uczucia co do wykonania (na zakupy w garniturze, za mało luzu), ale sam pomysł według mnie bardzo dobry.
Jeżeli ktoś nie wie o co chodzi :
http://zyjpopolsku.pl
Cytat:
"If you are first you are first. If you are second you are nothing."- Bill Shankly
sambo
dziarski chłop

Stary 02.04.2014, 22:13
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Dlatego, nie przesadzajmy z tym Wersalem
jasne, miast wersalu robić forum onetu - to uważasz jest prawidłowy kierunek rozwoju tego tematu? Ten poziom Ci odpowiada?
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 02.04.2014, 22:16
Cytat:
Odchodząc troszeczkę od tematu. Co sądzicie o tej najnowszej akcji Gowina? Ja mam mieszane uczucia co do wykonania (na zakupy w garniturze, za mało luzu), ale sam pomysł według mnie bardzo dobry.
Jeżeli ktoś nie wie o co chodzi :
http://zyjpopolsku.pl
Ja myślę to co Cejrowski w pewnej sprawie tzn. "won, wszyscy won!". Gościu, który niedawno siedział w tym syfie nagle się nawrócił. Czegoś tu nie rozumiem. Jak był w PO to mu podnoszenie podatków nie przeszkadzało, ani koleżka Niesiołowski.
A teraz? W tym pierwszym filmiku w negatywnym świetle pokazuje mordę Niesiołowskiego, skarży się na polskie prawo, podnoszenie podatków. Teraz? Teraz jak nic nie może to zaczął szczekać. Śmiech na sali.
I szkoda, że tyle ludzi się na takie proste triki nabiera bo jak widać po sondażu w tym temacie to 15% z głosujących osób popiera jego partię. Przykro. Ta sama zagrywka co z Palikotem. Wyszedł z PO po to żeby zabrać głosy lewicy/ten ma zabrać prawicy.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
emj10
Senior Member

Stary 02.04.2014, 22:30
Tonący brzytwy się chwyta. Gowin już wie, że przerżnął z kretesem. Nawet Ziobro nie chce iść z nim razem do eurowyborów, więc ima się najróżniejszych przedsięwzięć, które przyniosą marny skutek.

A szkoda, że Gowin nie poszedł szerzej i zamiast chwytać się politycznych odpadów spod Enklawy pokroju Wiplera nie postawił na rzeczywisty ruch, który może za pewien czas przerodziłby się w partię. Do zagospodarowania były chociażby Kluby Austriackiej Szkoły Ekonomii, czy tam cała Fundacja Misesa skupiająca ludzi o poglądach liberalnych, ale nie podchodzących pod typowego KoLibra, a także takie instytucje jak Alternatywna Szkoła Biznesu ASBIRO.

Kto pierwszy zagospodaruje liberałów ten będzie mieć szanse na zaistnienie w polityce z partią tworzoną od zera.

Zresztą najlepsze w internecie zestawienie poglądów partii pokazuje, że na północy jest do zagospodarowania sporo terenu.

Ostatnio edytowane przez emj10 : 02.04.2014 o godz. 22:39.
matizaq
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 03.04.2014, 01:05
Z tego co mi wiadomo , to raczej Gowin nie chciał Ziobry, o co zresztą Solidarna Polska ma duże pretensje. W Polsce jest faktycznie problem z zagospodarowaniem potencjalnego elektoratu konserwatywno-liberalnego. Ja nie zamierzam wybierać na zasadzie mniejszego zło (PIS). W KNP już jakiś czas temu przestałem pokładać nadzieje a więc pozostaje PRJG lub RN+ UPR.Dlatego śledzę poczynania Gowina i mimo wszystkich zarzutów tutaj podniesionych ( z którymi się po części zgadzam) to raczej na niego oddam swój głos bo szanse koalicji Narodowców z UPR są raczej marginalne, jeżeli w ogóle zbiorą podpisy.
Cytat:
"If you are first you are first. If you are second you are nothing."- Bill Shankly
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 03.04.2014, 10:48
Polecam kupić tygodnik wSieci- odsłania kulisy rządowych kontraktów z TVN.

http://www.wsieci.pl/wsieci-odslania...news-1007.html
Kroq
Senior Member

Stary 03.04.2014, 11:23
Szanowny Drozdzie – zwracam się do Ciebie bo widzę ,że jesteś jednym z bardziej aktywnych i zagorzałych zwolenników PIS. Przeczytałem program PIS - ten najnowszy (jestem ciekaw ile osób krytykujących jakąkolwiek partię zna ich program wyborczy albo chociaż poglądowo go przejrzało) i w związku z tym nasunęło mi się takie pytanie (pytań jest wiele, ale na odpowiedzi na to po prostu mi zależy). Chodzi o „politykę prorodzinną”. Dawniej ludzie chcieli mieć dzieci i chcieli kształcić i wychowywać je jak najlepiej bo to gwarantowało zabezpieczenie na starość. Teraz to zabezpieczenie gwarantuje państwo w postaci emerytury i w połączeniu z bardzo konsumpcyjnym trybem życia powoduje ,że na posiadanie dzieci decyduje się coraz mniej osób nie mówiąc o posiadaniu więcej niż dwójki pociech. Proponujecie (mogę tak powiedzieć? ) wprowadzenie dopłat do rodzin – 500zł do drugiego dziecka, 1000zł do trzeciego itd. Czyli np. najpierw będąc ojcem 3 dzieci do końca kwietnia musze rozliczyć się US odprowadzić podatek dochodowy. Ktoś to musi sprawdzić czy nie robię państwa w wała – czyli zatrudniamy urzędników którzy to kontrolują. Pieniądze z mojego PIT trafiają do budżetu. A potem jakiś kolejny urzędnik zbiera te pieniądze które są do podziału i zaczyna rozdawać, następny urzędnik sprawdza czy czasem któreś z moich dzieci nie przekroczyło 18 lat. Kolejni urzędnicy – kolejne pieniądze na biurokrację. No i na końcu finalnie pieniądze trafiają na moje konto. Taka jest propozycja PIS.
A nie prościej: dla osób którzy mają 3 lub powyżej 3 dzieci likwidujemy PIT całkowicie i dożywotnio. Jaka oszczędność nie musimy zatrudniać urzędników którzy to zbierają i sprawdzają i tych którzy to rozdają i ponownie sprawdzają. A przeciętny Kowalski zamiast co roku użerać się z US gdy ma trójkę dzieci idzie po raz ostatni do US zanosi zaświadczenie ,że ma 3 dzieci i do końca życia ma spokój.
Średnia krajowa wynosi 3600 mniej więcej, podatek wynosi 18% więc miesięcznie rodzina dostaje 648 zł – zakładając ,że tylko Ojciec pracuje. Zakładając ,że pracuje obojga rodziców i razem zarabiają powiedzmy 5400 ta kwota rośnie do 972zł.
Po za tym unikamy patologii ,że będą się pojawiały rodziny żyjące tylko z tego ,że posiadają dzieci. Czy nie prościej, łatwiej a do tego ogranicza się patologię i biurokrację?
Ostatnio edytowane przez Kroq : 03.04.2014 o godz. 11:47.
Drozd
Senior Member

Stary 03.04.2014, 12:16
Po pierwsze dla mnie to nie program jest decydujący, z prostej przyczyny, wszystko można napisać. Dlatego ja kieruję się wyczuciem i analizą stosunku zapowiedzi do wykonania z poprzednich lat i najważniejsze stosunkiem o aktualnej rzeczywistości. W przypadku partii czy polityków z okazałym stażem także ich przeszłymi wyczynami. To sprawia że wybór jest prosty. PiS albo KNP reszta to nocna zmiana. Tyle o wyborach.

Natomiast żeby rodzina mogła porządnie wychować dzieci potrzebuje pewnych pieniędzy. Ilu Polaków zarabia średnią krajową? Ile jest rodzin z trójką dzieci w których pracują oboje rodzice. Nie snuj fantazji. PiS chce dać spokój wychowania rodzicom co ma poprawić statystyki dzietności, a nie wymyślać cudy. Rozmawialiśmy o GB gzie Polki rodzą statystycznie najwięcej dzieci ze wszystkich mniejszości. Jaki jest VAT na artykuły dla dzieci tam a jaki u nas. Paczka pieluch to 60 PLN na ile starcza? Ile z tej paczki zdziera państwo 15 PLN? Co daje 60 zł miesięcznie na samych pieluchach. Dalej uważasz ze 500 miesięcznie to kokosy? Mogące tworzyć patologie?

Zwolennikiem PiS owszem jestem ale jedynie z braku laku. Czy zagorzałym ? Nie wydaje mi się, ale na bank nie możesz mnie traktować jako członka struktur PiS czy jakiegoś działacza. Kiedy w 2007 roku amok walczących z kaczorami osiągał szczyt bardziej dla zabawy niż z innych powodów zacząłem wdawać się w dyskusje z co bardziej otumanionymi. Ta zabawa trwa o dziś.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 03.04.2014 o godz. 12:35.
Hej Nasz TS !!
Kroq
Senior Member

Stary 03.04.2014, 13:05
Ciekawe czy mnie też uważasz za takiego właśnie otumanionego?
Zakładając ,że PIS wygra (a tak się chyba stanie) jako wyborca będziesz rozliczał ich właśnie z programu wyborczego który głosili przed dojściem do władzy. Więc jednak program jest ważny ,żeby mieć jakiś punkt odniesienia. Z tego samego powodu nawet nie wdaję się w dyskusje ze zwolennikami PO bo natychmiast odsyłam do „programu” z 2007 i jakiekolwiek dyskusje przestają mieć sens. Owszem ważne jest co faktycznie robią ale ważne jest również by miało to odniesienie do pewnej wizji głoszonej przez partię. Ciężko ocenić np. KNP skoro oni szansy nie mieli a co więcej nawet w Sejmie nie byli a jednak jak sam piszesz uwzględniasz ich w swoim wyborze.
Z tymi pieniędzmi potrzebnymi do wychowania dzieci to bym się nie rozpędzał. Kwestia odpowiedniego podejścia. Średnia krajowa jest pewnego rodzaju odniesieniem, bo do czegoś się odnieść trzeba. Czy według Ciebie ograniczenie biurokracji i ograniczenie kontaktu przeciętnego obywatela z machiną urzędniczą to są jakieś cuda? Czy uważasz za moralne ,żeby ludzie żyli tylko z tego ,że maja dzieci? Czyli wszystko jest ok jak powiedzmy rodzina w której jest 3 dzieci i pracuje tylko Ojciec po 12h dziennie który zarabia 6 tys. miesięcznie oddaje 39% z tego (zgodnie z programem) po to ,żeby samemu otrzymać 1000 po przebrnięciu przez machinę biurokracji co roku i jeszcze dofinansować parę nierobów żyjących z zasiłków i gromadki np. ośmiorga dzieci (dla najbiedniejszych już od 1 dziecka było by dofinansowanie wg programu – czyli w tym przypadku 4000zł:O ) czy to jest moralne? To jest odpowiedni przykład dla młodych – naróbcie dzieci a resztą my się zajmiemy? A równolegle jebać po kieszeni gościa który utrzymuje sam rodzinę ciężko pracując? To jak można nazwać wyrwanie z budżetu 500zł na drugie dziecko a 1000zł w przypadku 3? Czy to nie jest fantazja a na dodatek bardzo niebezpieczna? Ja proponuję konkretne rozwiązanie które nie powoduje powstawania jakiś chorych patologii – realne i proste – likwidujemy PIT dla rodzin 2+3(lub więcej) i równocześnie likwidujemy CIT całkowicie – czyli podatek dochodowy właściwie przestaje istnieć dla osób z dużych rodzin. Dajemy tym samym jasny sygnał – pracuj, miej dzieci a państwo nie będzie Cię grabić. Pozwala to ponad to na redukcję armii urzędników. Stajemy się tym samym jedynym krajem w Europie (po za rajami podatkowymi) bez podatków dochodowych zdecydowanie bardziej atrakcyjniejsi dla inwestorów z zachodu, braki w budżecie rekompensują wpływy z Vat-u i to z solidną nawiązką. Nawet gdyby wszystko inne zostało dokładnie tak jak jest teraz, zobacz jak prostym ruchem można zlikwidować tyle problemów.
Ostatnio edytowane przez Kroq : 03.04.2014 o godz. 13:31.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów