|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2005
Offline |
|
|
1. Gori
2. Dawid Budowniczy. 3. Józef Stalin 4. Rosyjskich. 5. SK Dila Gori, wyeliminowali Hajduka Split i Aalborg BK |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Bardzo dobrze!
Zagadka Twoja. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Teraz coś prostego:
![]() 1. Jak nazywa się ta wyspa i w jakim państwie leży? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Mont St.Michel Francja
|
|
|
|
Guest
|
|
|
Mont Saint-Michel, Francja kuerwa za pozno
poza tym byla juz tutaj kiedys ta zagadka i z tego co pamietam odgadla ja brzydsza plec - alterego Powód: jzs
Ostatnio edytowane przez wiesniak84 : 11.09.2013 o godz. 15:37.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Tak jest, Błaszczu zadajesz
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Oddaje bo cos nie mam czasu.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Ktoś rozrusza temat?
![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
W jakim bloku wschodniego (DL) język rosyjski nie był obowiązkowo nauczany w szkołach
Oczywiście w czasach ZSRS.
Ostatnio edytowane przez Błaszczu_WIŚLAK : 04.10.2013 o godz. 16:54.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Poprzednia zagadka umarła śmiercią naturalną, więc jest pytanie czy ktoś podejmie się ratowania tematu?
Bo spadamy coraz niżej! ![]() Wolny los. Zapraszam! ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Północ
AB.CDEF 1, 2, 3, A, 5 2, 3, B, 7, 11, 13 1, 12, C, 1234, 12345 0, 1, 1, 2, 3, 5, D, 13, 21 84, 63, 42, 21, E 1.5, 3, 5, 8, 13, F, 39, 72 Zachód G.HIJK 7, 11, 18, 29, 47, 76, G 1, 2, 4, 7, H, 16, 22, 29 360, 360, 180, 60, 15, I 1, 2, 5, 12, 29, J, 169, 408 2, 4, K, 16, 32 enjoy.
Ostatnio edytowane przez alterego : 02.12.2013 o godz. 20:38.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
![]() ![]()
Zapraszam na mojego piłkarskiego bloga - Futbol Totalny
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2007
Offline |
|
|
dokładnie. Szczere pole no i literówka w ostatnim ciągu latitude ; )
-- edit: nawet jeśli B=4 (wówczas wpółrzędna N nie 45.138022 a 44.138022) to zostajemy w szczerym, oregońskim polu : ) ale niech będzie, że się różnię od Urana - moje współrzędne +44.138022, -123.113708 . Chociaż B musi być 5, bo liczba perwsza. No ale byłem drugi : ) Powód: "44"
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 25.11.2013 o godz. 13:43.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Podejrzewam, że odpowiedź dobra, ale kompletnie nie mam pomysłu na zagadkę, więc jak ktoś ma ochotę i pomysł, to może śmiało zadać za mnie. Jak nie to coś może w nocy wykombinuję
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Tak. Uran odpowiedz jest dobra. Zadajesz
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Niech będzie tak:
W przyszłym roku pewna amerykańska marka (marka, nie firma) będzie świętowała 30-lecie, choć tak naprawdę proces jej budowy ruszył dokładnie 30 lat temu. Marka z początku zajmowała się sprzedawaniem towarów różnych japońskich producentów. Niektóre z wykorzystanych japońskich marek urosły z czasem do własnej sławy poza Japonią, inne zostały pochłonięte przez nową amerykańską markę - dziś oryginalny producent sprzedaje amerykańską markę swoim japońskim klientom. Strategiczną rolę przy wprowadzaniu marki na rynek amerykański odegrało studio Marvel (to od komiksów o superbohaterach) gdzie m.in. opracowano nazewnictwo produktów oraz politykę promocji marki. Dziś marka z Marvelem ma już bardzo niewiele wspólnego. Podpowiedź-zmyłka: Marka pojawiała się wielokrotnie na ekranach kin, m.in. w filmie "Leon zawodowiec". Podpowiedź 1: ![]() Podpowiedź 2: ![]()
Ostatnio edytowane przez Uran235 : 27.11.2013 o godz. 03:29.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Podpowiedź 3:
![]() Podpowiedź 4: ![]()
Ostatnio edytowane przez Uran235 : 27.11.2013 o godz. 11:31.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Mam wrażenie, że nikt nie próbuje rozwiązać tej zagadki, bo wpisanie odpowiednich słów w Google daje odpowiedź.
Podpowiedź 5: ![]() Podpowiedź 6: ![]() ![]()
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Chyba stanęliśmy z tematem..
Proszę autora zagadki o podanie nam rozwiązania ![]() No chyba, że jest jakiś odważny kto zna odpowiedź ![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Mam wrażenie, że nie było chętnych na rozwiązanie. Google naprawdę daje rozwiązanie tej zagadki, jeżeli wklepie się co znajduje się na jednym z dwóch pierwszych obrazków i doda słowo Marvel.
Chodzi o markę Transformers należącą do koncernu Hasbro, która w 2014 roku będzie oficjalnie świętować swoje 30-lecie. Z początku Transfromers było próbą sprzedania japońskich zabawek z serii Diaclone i Microchange jako spójnego produktu. W tym celu wynajęto komiksowe studio Marvel, by przygotowało "tożsamości" i zaplecze fabularne dla zabawek, a także komiks i serial telewizyjny będące ich rozwinięciem i głównym punktem kampanii marketingowej. Jak zapewne wiecie Transformers to obecnie jedna z popularniejszych serii filmowych - w przyszłym roku premiewra czwartego filmu. Wcześniej, w 1986 roku nakręcono całkiem udany pełnometrażowy film animowany, a we wspomnianym "Leonie Zawodowcu" w telewizji leci serial animowany. Zdjęcia kolejno przedstawiają rzeczy w które zmieniały się roboty z oryginalnej serii zabawek - za wyjątkiem zdjęcia numer 4, które przedstawia maszynę w którą zamienia się jeden z bohaterów nowych filmów kinowych. 1. Walther P34 - Megatron 2. Nissan Fairlady/280ZX - Prowl, Bluestreak, Smokescreen 3. VW Beetle - Bumblebee, Goldbug 4. Chevrolet Camaro - Bumblebee 5. McDonnell Douglas F-15 Eagle - Starscream, Skywarp, Thundercracker 6. Tyranozaur Rex - Grimlock ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Żeby nie stać w miejscu, to coś zadam. Bohaterem zagadki będzie pewien aktor i piosenkarz. Ma na swoim koncie Oscara, także Złotego Globa. Ma też swoją gwiazdę na Hollywood Walk of Fame. Gdy był mały, został porzucony przez swoich rodziców. Jest to postać dość kontrowersyjna, w pewnym programie telewizyjnym publicznie żartował z pewnej młodej "gwiazdy". Jakieś dziesięć lat temu brał też udział w bójce z policjantami. W dniu jego 14. urodzin miało miejsce pewne ważne wydarzenie w najnowszej historii naszego kraju.
1. Imię i nazwisko 2. Jaką gwiazdę wyśmiał w programie? 3. Jaką karę otrzymał za bójkę z policjantami? 4. Za jaką rolę otrzymał Oscara? 5. Najnowszy film z jego udziałem to... 6. Jakie wydarzenie miało miejsce w Polsce w dniu jego 14. urodzin? |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
1. Imię i nazwisko: Jamie Foxx, właśc. Eric Marlon Bishop
2. Jaką gwiazdę wyśmiał w programie: Miley Cyrus 3. Jaką karę otrzymał za bójkę z policjantami: sześć miesięcy więzienia w zawieszeniu, dwuletni dozór kuratorski oraz 1.500 dolarów grzywny 4. Za jaką rolę otrzymał Oscara: za rolę Ray Charles w filmie "Ray" 5. Najnowszy film z jego udziałem to... "Świat w płomieniach" (film który wyszedł w tym roku) a w 2014 "Damage Control" 6. Jakie wydarzenie miało miejsce w Polsce w dniu jego 14. urodzin? wprowadzenie stanu wojennego Powód: lit
Ostatnio edytowane przez Patryk_185 : 27.12.2013 o godz. 22:18.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Bardzo dobrze, zagadka twoja
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W pewnym państwie znajduje się miasto. Herb i flaga tego miasta są w barwach dobrze znanego państwa. Samo miasto leży w środkowej części kraju i jest zamieszkiwane przez ponad 300 tys. ludzi. W 1970 roku powstał tam klub piłkarski w wyniku fuzji trzech klubów. W tymże zespole zakończył karierę wybitny polski piłkarz. W tym sezonie zawodnicy z tego zespołu walczyli o awans do Ligi Europejskiej jednak odpadli z mało znanym zespołem już w 2 rundzie eliminacji:
1. Nazwa miasta. 2. Barwy herbu i flagi tego miasta 3. Nazwa klubu 4. Imię i nazwisko polskiego zawodnika 5. Nazwa zespołu z którym odpadł w eliminacjach LE ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2010
Offline |
|
|
1.Utrecht
2.Biało-czerwone 3.FC Utrecht 4.Włodzimierz Smolarek 5.FC Differdange |
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
1.Utrecht2.biało-niebiesko-czerwony herb,czerwono-białe flagi3.utrecht fc4.Włodzimerz Smolarek5.Fc Differdange 03 jeśli dobrze oddaje zagadke
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2010
Offline |
|
|
W 1944 roku miało dojść do zamachu na przywódce pewnego mocarstwa. Mężczyzna, który miał wykonać zamach był obywatelem państwa rządzonego przez niedoszłą ofiarę zamachu. Wcześniej służył w armii tego państwa jednak dostał się do niewoli i tam podjął współpracę z krajem który przyszykował zamach. Plan nie udał się ponieważ zamachowca przy rutynowej kontroli rozpoznał jego dawny dowódca z jego poprzedniej armii.
1. Nazwisko zamachowca 2. Kryptonim tej operacji 3. Na kogo miał być wykonany zamach 4. Z jakim państwem podjął współpracę zamachowiec po dostaniu się do niewoli. |
|
|
|
Guest
|
|
|
1. Fiodor Sawrin.
2. Szach czerwonemu krolowi. 3. Stalina. 4. Niemcy. |
|
|
|