The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.11.2013, 14:39
Cytat:
Ty za to wolisz popuścić po nogach niż zauważyć NIEPORÓWNYWALNOŚĆ "grzechów pisu" wyszukiwanych skwapliwie przez komuszą propagandę z instytucjonalną dezorganizacją Polski uprawianą przez POwców już od sześciu lat. Choćbyś się kolego Jaroo1 zapluł rzeczywistości nie zmienisz. Możesz oczywiście udawać, że jej nie dostrzegasz, ale to nie ci którzy ją dostrzegają są idiotami.
Problem polega na tym, że to co ja pisze o obie ma odzwierciedlenie w rzeczywistości a to co ty piszesz o mnie to twój bełkot.
Nigdzie nie znajdziesz wpisu, w którym popieram PO, bronię PO itp Za to wyżej jak ktoś się dojebał do Hoffmana to go bronisz przytaczając przykłady PO, Śmieszne. I ja właśnie o tym pisze, że to jest żałosne. Ta podwójna moralność.
Dobrze wiemy, że gdyby zamiast Hoffmana wstawić tutaj nazwisko np Niesiołowski czy inny PeOwiec to byś się spuścił bo odkryłeś wielką aferę.

Cytat:
Może ty wyjaśnisz kto i na jaką kwotę został okradziony?
Ja nigdzie nie pisałem takich rzeczy i w tej sprawie to jest dla mnie nieistotne. Tu się liczy sam fakt, że gościu dostaje kilkadziesiąt tysięcy i to ukrywa przed państwem. Nie dość, że żyją za nasze, tworzą s....ysyńskie prawo to jeszcze sami oszukują, kradną, nie przestrzegają tego prawa.

shaggy - to samo co do drozdza. Pokaż mi gdzie ja bronię PO.

Widzicie. Ja chcę Polski wielkiej. Mam swój światopogląd, dla mnie Polska idealna to Polska gdzie ludzi się wychowuje na patriotów, gdzie szanujemy siebie jako Polaków, gdzie nie dajemy się lewicowej propagandzie (antyklerykałom, homopropagandzie), Polska silna a nie przydupas Unii itd.
I mnie nie obchodzi czy taką Polską będzie rządził Kaczyński czy Korwin. Dla mnie jest ważne żeby były spełnione moje oczekiwania - w dużej mierze te związane z ideowością bo z ekonomią wiadomo jak jest, na wiele rzeczy nie mamy wpływu i ciężko jest z pozycji bankruta stać się bogaczem.
A dla was odnoszę wrażenie, że chcecie kolesiostwa w Państwie. Bo jak swój to co tam, niech te kilkadziesiąt tysięcy mu ktoś przeleje na konto, niech ma. Ale jak wróg to nawet jak mu ktoś tysiąc przeleje to trzeba go dojechać.
Za takie państwo to ja dziękuje. Kiście się w tym swoim bagnie i powtórzy się casus komunizmu. Bo jutro dojdą do władzy takie osoby jak wy i zaczną robić swoje układy, interesiki dojdą do władzy nieodpowiednie osoby związane z narodowcami i zaczną mordować na lewo i prawo pedałów czy innych anarchistów a za kilka/kilkadziesiąt lat jak historia znowu zatoczy koło to władzę przejmie inne "PO" albo lewica i się zacznie wszystko od nowa. Od nowa robienie interesów i układów tylko tym razem dla swoich ludzi, czy też mordowanie prawicy/narodowców.
Trochę z tym mordowaniem wybiegłem bardzo do przodu ale myślę, że takie coś jest realne. Wszak jest tyle bezsensownej agresji w ludziach, że jak to tak dalej będzie postępowało to kto wie. Przypominam, że w Grecji są mordowani członkowie Złotego Świtu a w Polsce często osoby z opozycji nie wytrzymują napięcia życiowego i lubią popełnić samobójstwo.
Ja nie chcę takie Polski gdzie Tusk zostanie zamieniony na Kaczyńskiego, gdzie zamienią Niesiołowskiego na Macierewicza, obsadzą stołki po swojemu i będą kręcić lody dla siebie i gnoić opozycję w postaci PO czy SLD. Bo to wale nie jest zmiana na lepsze. Nie mówię, że PiS jest takie sam jak PO, bardziej tutaj winię takich ludzi jak drozd czyli zaślepionych na punkcie PiSu, którzy im wybaczą wszystko a rywalom nie przepuszczą nic. To jest właśnie problem Polski. Dopóki ty człowieku nie zrozumiesz, że w tym wszystkim najważniejszy jesteś ty, twoje dobro a nie jakiś Kaczyński czy inny Hoffman to Polska i ty sam będziecie w czarnej dupie. Bo jesteś na takim etapie że byś dał sobie rękę a może i głowę uciąć za swoich idoli a oni są takimi samymi ....ami jak ci z PO.
Także przemyśl to co mówisz bo nie można jebać PO i przymykać oko na swoich bo mniej ukradli czy mniej oszukali.
Ja np dużą nadzieję pokładam w Ruchu Narodowym ale jak widzę co tam się dzieje na ten moment to już jest nieciekawie i to dobrze nie wróży. Jak wyciekły te teksty Holochera z pejsbooka to mi wstyd było za tego człowieka. I dlatego, że szanuje siebie to nigdy nie zaufam żadnemu politykeirowi bo nie znam tych ludzi a nawet jakbym znał to nigdy nie mam pewności czy oni postępują szczerze i czy kiedyś w przyszłości nie zbłądzą. A drozd, drozd klapki na oczy i jazda, kto z PiSu to wielki brat - no chyba, że wystąpi do jakieś solidarnej Polski to już jest głupcem, kto przeciw to śmiertelny wróg. Żałosne.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 26.11.2013, 14:45
Emj - proszę Cię, sprawa jest błaha (w porównaniu do) i nie ma co do niej dorabiać ideologii. Nie chcę Cię martwić, ale kredyt samochodowy, hipoteczny, studencki, konsumencki czy kij wie jeszcze jaki ma prawie każdy w tym kraju (i to bez dostępu do konfitur). Może facet żyje sobie ponad stan i tyle. Twoje wnioski idą chyba "nieco" zbyt daleko... Zresztą - jeśli sprawa jest choć trochę zbliżona do Twoich domysłów, to pewne środowiska nie popuszczą tematu.
głos z trybun
Member

Od: 04.2013

Stary 26.11.2013, 14:59
SKANDAL !

http://narodowcy.net/polska/8408-bau...ze-z-polskiego

Zamiast go osądzić za skazywanie Polaków na śmierć robi się ze zbrodniarza i komunisty przykład dla młodzieży ! Chory kraj ...
Ostatnio edytowane przez głos z trybun : 26.11.2013 o godz. 15:05.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 26.11.2013, 15:09
Ale po co sprawę wyjaśniać . Już wiadomo, że "PiS kradnie" tak jak "wszyscy". Leming usłyszał i teraz zapytany co z ustawianymi przetargami na 1 500 000 0000 z uśmiechem odpowie " a co z aferą Hoffmana". Choćby nie wiedział o niej nic poza tym że jest "wielka".

Sołtysie, gdyby celem całej operacji była łapówa to nie byłoby żadnego przelewu, tylko gotówa. Wszyscy to wiedzą więc nie ośmieszaj się przypuszczającym tonem. Przypomnieć ci jak PO opłacała swoje partyjne spędy? Wtedy siedziałeś cichutko choć swąd był i jest nieznośny.
Hej Nasz TS !!
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 26.11.2013, 15:19
emj10 napisał(a):Wyświetl post
PS. Gdzie Wipler, a gdzie Hofman? Zupełnie inne zaplecze, poglądy i poziom. Mimo ogromnej wpadki Wiplera łączenie go z Hofmanem to potwarz.
Ci dwaj to kumple i w tym kierunku szła moja myśl.

Drozd - masz wodę zamiast mózgu. Tłumaczymy Ci, że "afera Hofmana" nie ma na celu odwrócenia uwagi od afery IT, tylko służy końcowym uwaleniu Adasia w PiS ... i raczej pochodzi z wewnątrz ...
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 26.11.2013, 15:22
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Emj - proszę Cię, sprawa jest błaha (w porównaniu do) i nie ma co do niej dorabiać ideologii. Nie chcę Cię martwić, ale kredyt samochodowy, hipoteczny, studencki, konsumencki czy kij wie jeszcze jaki ma prawie każdy w tym kraju (i to bez dostępu do konfitur). Może facet żyje sobie ponad stan i tyle. Twoje wnioski idą chyba "nieco" zbyt daleko... Zresztą - jeśli sprawa jest choć trochę zbliżona do Twoich domysłów, to pewne środowiska nie popuszczą tematu.
Porównywać można wszystko to wszystkiego co nie oznacza, że pojedynczy śmierdzący przypadek jest błahy. Kolejna afera rządu Tuska idąca tym razem w miliardy nie może przykrywać tych drobniejszych występków, które są albo na granicy prawa, albo idą już w konkretne paragrafy.

Jakby tak policzyć te kredyty, albo łączną ich wartość to uspokajam. Klasa średnia miałaby problem załapać się na kredyt na 80 metrowe mieszkanie wielkości 500 tys. zł (patrząc po liczbach nie było tam wkładu własnego), a do tego różnego rodzaju kredyty (brane w tym samem czasie, w tym sejmowe niedostępne dla zwykłego Kowalskiego). Hofman żadnej zbrodni nie zrobił, że korzysta z kredytów, ale pokazuje to, że żyje mocno ponad stan, aby dostosować się do wysokiego poziomu kolegów (również prezesów KGHM) i dlatego, gdyby nie konfitury (również dla żonki) marnie wyglądałoby spłacanie bankom tego typu sum. Mam często absmak jak słyszę o lokalnych politykach, głównie tych kadencyjnych, którzy od razu lecą do banku, aby korzystając z 5 cyfrowej pensji brutto zafundować sobie ciekawsze gniazdko, dlatego politykier, który widać od małego (studiów) leci na kredytach powoduje u mnie zapalenie się lampki kontrolnej.

Poza tym nie będę ukrywał, że mam niechętne podejście do kredytów o czym pisałem już nie jeden raz. Sam nigdy nie brałem i nie zamierzam korzystać z "pomocy" banków, a mimo to zrealizowałem w ostatnich latach kilka inwestycji, które oczywiście wiązały się z większym wysiłkiem niż wzięcie kredytu na mieszkanie od developera. Dodatkowo staram się odradzać znajomym taki ruch, gdyż tak jak ostatnio mówiłem bliskim mi nowożeńcom lepiej poświęcić się ze 2-3 lata zaciskając pas niż iść na łatwiznę i mieszkać przez 30 lat w nieruchomości banku. Hofman jak widać ma inne podejście, choć przy jego pensjach wystarczyłyby mu 2 lata z samych pensji na uzbieranie kasy na mieszkanie (nie liczę zarobków żonki).

PS. Szpen, uwierz mi Hofman i Wipler to nie są kumple. Nigdy nimi nie byli, ani też nigdy nimi nie będą.

PS2. Ponadto nie zauważyłem, że to mieszkanie Hofmana na kredyt jest cały czas podnajęte. No nic, typowy kredyt dla Kowalskiego, który może w tym samym czasie korzystać z mieszkania w hotelu poselskim
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.11.2013 o godz. 15:33.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 26.11.2013, 15:35
Emj10 - uspokoję Cię, przy dochodach Hoffmana otrzymanie takiego kredytu hipotecznego w tamtym okresie to nie problem (chyba zauważyłeś w oświadczeniach majątkowych okres kredytowania?). I to nawet przy innych zobowiązaniach kredytowych. Parę ładnych lat w bankach spędziłem, polityki kredytowe są mi znane i akurat w tym temacie lekko przesadzasz. Do spłacania takiego kredytu konfitur nie potrzeba (chyba, że mamy do czynienia z wyjątkowym "rozpustnikiem")...

Co do ostatniej części Twojego posta - cieszę się, że udało Ci się w życiu, radzisz sobie bez banków. Pisząc jednak, że lepiej 2-3 lata zacisnąć pas niż skorzystać z kredytu trochę odpływasz. Co przeciętni nowożeńcy w Polsce odłożą w 2-3 lata?
emj10
Senior Member

Stary 26.11.2013, 15:39
Co przeciętni nowożeńcy w Polsce odłożą w 2-3 lata?
Policzyłem z nimi, że spokojnie odłożą. Kasa z wesela i do tego 2-3 lata pracy tam gdzie pracują i mają ponad 30 metrów w prawobrzeżnych dzielnicach Warszawy. Moja dawna działka nieruchomości mieszkalne, ale od ręki mieszkanie za 6k za m2 im znajdę.

PS. Przecież Hofman przy swoich zarobkach nawet na drugie takie mieszkanie załapałby się. Mówimy o kimś kto ma niezłą niemiecką pensją rzędu blisko 40k euro na rok.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.11.2013 o godz. 15:49.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 26.11.2013, 15:40
Policzyłem z nimi, że spokojnie odłożą. Kasa z wesela i do tego 2-3 lata pracy tam gdzie pracują i mają ponad 30 metrów w prawobrzeżnych dzielnicach Warszawy.
Odpływasz albo masz skrzywiony obraz przeciętnych polskich nowożeńców

edit.

No to czegoś nie rozumiem - zarzucasz Hoffmanowi, że miałby problem z otrzymaniem kredytu, że miałby problem ze spłacaniem tego kredytu jednocześnie pisząc, że załapałby się na kolejny taki kredyt? Jakiś rozkojarzony jestem?

ps. Trzeba było wyjaśnić, że piszemy o "takich" nowożeńcach
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 26.11.2013 o godz. 15:49.
Drozd
Senior Member

Stary 26.11.2013, 15:47
Szpen napisał(a):Wyświetl post

Drozd - masz wodę zamiast mózgu. Tłumaczymy Ci, że "afera Hofmana" nie ma na celu odwrócenia uwagi od afery IT, tylko służy końcowym uwaleniu Adasia w PiS ... i raczej pochodzi z wewnątrz ...
Acha... a ty, as, sołtys i cba pokornie wykonujecie podstępny plan uknuty przez krwiożerczego Kaczyńskiego. Ty podły pisowcu
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Stary 26.11.2013, 15:48
Czemu odpływam? Wiem ile dostali na wesele, gdzie byłem świadkiem, wiem ile ich kosztowało, znam ich zarobki i dlatego odradziłem im kupno małego segmentu, gdyż spokojnie przez 2-3 lata mogą przetrzymać. Z dziećmi im się nie śpieszy, więc tym bardziej.

PS. A jakich nowożeńców znasz? Takich co rodzice wyprawiają im wesele, a później mieszkają 20 lat na strychu u teściów? Mówię o poważnych ludziach.

PS2. A gdzie ja zarzuciłem Hofmanowi, że miałby problem załapać się na kredyt? Proszę o cytat.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.11.2013 o godz. 15:53.
Szpen
Senior Member

Stary 26.11.2013, 15:56
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Acha... a ty, as, sołtys i cba pokornie wykonujecie podstępny plan uknuty przez krwiożerczego Kaczyńskiego. Ty podły pisowcu
nic nie napisałem o Kaczyńskim ...
emj10
Senior Member

Stary 26.11.2013, 15:57
Młodzieżówka PO sama myli się już w zeznaniach
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 26.11.2013, 16:01
Odpływasz, bo nie wiesz jacy są w Polsce przeciętni nowożeńcy, jakie są ich zarobki i problemy. Mówisz o poważnych ludziach - no proszę, ja znam np takie młode małżeństwa, co to studia mają (i nie jest to marketing i zarządzanie kończone w pipidówie), mieszkają w wynajętych mieszkaniach, zarabiają po 2 tysiaki na rękę. Doradź im odkładanie przez 2-3 lata na swoje mieszkanie Ale to się nie liczy, bo to "niepoważni ludzie" tak?

Gdzie zarzucasz Hofmanowi, że miałby problemy załapać się na kredyt?

Klasa średnia miałaby problem załapać się na kredyt na 80 metrowe mieszkanie wielkości 500 tys. zł (patrząc po liczbach nie było tam wkładu własnego), a do tego różnego rodzaju kredyty (brane w tym samem czasie, w tym sejmowe niedostępne dla zwykłego Kowalskiego). Hofman żadnej zbrodni nie zrobił, że korzysta z kredytów, ale pokazuje to, że żyje mocno ponad stan, aby dostosować się do wysokiego poziomu kolegów (również prezesów KGHM) i dlatego, gdyby nie konfitury (również dla żonki) marnie wyglądałoby spłacanie bankom tego typu sum.
Jakoś tak mi z tego wyszło - może przez rozkojarzenie.
emj10
Senior Member

Stary 26.11.2013, 16:19
Przecież tam wyraźnie nie zarzucam Hofmanowi, że miałby problem załapać się na kredyt, a piszę wyraźnie o tym, że klasa średnia miałaby problem załapać się na tego typu kredyty.

Gość, który ma 120-140k zł rocznie to nie jest klasa średnia. Panimajesz?

PS. Nie róbmy już z młodych ludzi takich biedaków. Z najbliższych znajomych nie znam nikogo kto ma 2k zł na miesiąc. W korpo podstawowe stawki to jakieś 3,5k a urzędnicy na stanowiskach minimum podpinstektora dostają na start 3k brutto bez dodatków stażowych i innych dupereli. Dlatego 6-7k brutto dla nowożeńców to nie są jakieś kosmiczne pieniądze.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.11.2013 o godz. 16:25.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 26.11.2013, 16:26
Piszesz o klasie średniej, a potem jest kilka zdań konkretnie o Hoffmanie - dlatego tak to zrozumiałem. Idąc jednak dalej za tym fragmentem Twojej wypowiedzi - skoro Hoffman zarabia tak dobrze, na co mu te konfitury? Skąd w ogóle pomysł, że miałby problemy ze spłatą takich zobowiązań?

I jeszcze to życie ponad stan - Volvo z 2005 i Meganka z 2004
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 26.11.2013 o godz. 16:28.
Drozd
Senior Member

Stary 26.11.2013, 16:27
tylko służy końcowym uwaleniu Adasia w PiS ... i raczej pochodzi z wewnątrz ...
nic nie napisałem o Kaczyńskim ...
Czyli wewnątrz PiS ktoś, nie Kaczyński, uwala Adasia wykorzystując cba? Medialną propagandę i ciebie szpeniu?

Niemożliwe
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Stary 26.11.2013, 16:33
Przecież pisałeś o tym, że "takie kredyty ma prawie każdy w tym kraju", więc ja musiałem napisać, że nawet klasa średnia, czyli nieźle zarabiający mieliby problem uzyskać takie kredyty. Hofman nie należy do klasy średniej, a dzięki konfiturom i zapewnionemu bytowi w mechanizmie partyjnym może żyć sobie ponad stan. Przecież praktycznie jedynym źródłem jego utrzymania, a także żony (konfitura w KGHM) jest polityka. Gdyby nie angaż w PiS-ie nie byłoby kredytu na 500 tys. zł i wymiany samochodu co 2 lata.

Chyba teraz zrozumiałeś?
Drozd
Senior Member

Stary 26.11.2013, 16:38
Piszesz o klasie średniej, a potem jest kilka zdań konkretnie o Hoffmanie - dlatego tak to zrozumiałem. Idąc jednak dalej za tym fragmentem Twojej wypowiedzi - skoro Hoffman zarabia tak dobrze, na co mu te konfitury? Skąd w ogóle pomysł, że miałby problemy ze spłatą takich zobowiązań?

I jeszcze to życie ponad stan - Volvo z 2005 i Meganka z 2004
Jak to? Sołtys próbuje wykreować motyw, żeby "wielka afera" miała choć mgliste wyjaśnienie. Bo przecież, fakt że znajomy znajomemu pożyczył na chwilę kasę może 10 razy po kilka tysięcy i wszystkie otrzymał z powrotem to afera ala dorsz za 8.20 albo morderstwo laptopa. Taką wydmuchą wałka na 1,5 mld nie przykryją, a nic innego nie mają. Więc sołtys i reszta spięli poślady
Hej Nasz TS !!
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 26.11.2013, 16:45
...
Chyba musielibyśmy pogadać w cztery oczy...
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 26.11.2013, 16:55
Niektórzy faktycznie sa co nieco oderwani od naszej rzeczywistości finansowej, chyba ze ja jestem
alejasienieznam
emj10
Senior Member

Stary 26.11.2013, 16:55
Co to ma za znaczenie, czy ma BMW 740, Audi A4, czy Volvo XC90 warte 20, 50, czy 70 tyś. złotych?

Czy jeśli byłyby to odpowiednio nowy Passat, nowe BMW 5 i nowy Merol ML za 120, 200, czy 300 tys. złotych to robiłoby to jakąś różnicę?

Lemoniadowy Joe napisał(a):Wyświetl post
Niektórzy faktycznie sa co nieco oderwani od naszej rzeczywistości finansowej, chyba ze ja jestem
Mógłbyś rozwinąć?
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.11.2013 o godz. 17:11.
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 26.11.2013, 17:35

Mógłbyś rozwinąć?
Krótko to ja nie widzę tych wielu dobrze zarabiających i żyjących na poziomie w Pl , inaczej mamy bardzo nieliczna klasę średnia i to sie raczej nie zmieni szybko.
alejasienieznam
emj10
Senior Member

Stary 26.11.2013, 17:39
Akurat co do tego jak najbardziej zgoda. Kilka razy zdarzyło mi się wyprodukować w tym temacie taką tezę, że praktyczny brak klasy średniej jest jednym z największych minusów transformacji ustrojowej po 89 roku.

Powiedziałbym nawet, że nie chodzi tutaj o jej liczebność, a o to, że klasa średnia jest zbyt mało zamożna względem typowej klasy średniej w DE, czy UK.
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 26.11.2013, 17:46
Akurat co do tego jak najbardziej zgoda. Kilka razy zdarzyło mi się wyprodukować w tym temacie taką tezę, że praktyczny brak klasy średniej jest jednym z największych minusów transformacji ustrojowej po 89 roku.

Powiedziałbym nawet, że nie chodzi tutaj o jej liczebność, a o to, że klasa średnia jest zbyt mało zamożna względem typowej klasy średniej w DE, czy UK.
Względem DE i UK to wszyscy jesteśmy zbyt mało zamożni :( ale od powstanie jak największej i najbogatszej klasy średniej to powinno sie zacząć, na bogate panstwo raczej nas nie stać ale powinno sie mocno pomóc albo nie przeszkadzać powstaniu jak największej i zamożnej klasy średniej.
alejasienieznam
emj10
Senior Member

Stary 26.11.2013, 17:54
Państwo jednak może tylko się w pewnym stopniu przyłożyć do budowy tej klasy średniej. Problem występuje w ludziach, w ich bierności, braku społeczeństwa obywatelskiego, zewsząd ogarniającej nas bylejakości, masie szczurów i spadochroniarzy z jednej strony, albo właśnie nepotyzmie, konfiturach i klientelizmie jaki może występować w przypadku Hofmana. Samo kryterium dochodowe, które w przypadku Hofmana klasyfikuje go do klasy średniej-wyższej nie oznacza tego, że faktycznie dokonało się tego w sposób naturalny.

Ad vocem ciekawy komentarz prof. Domańskiego o "nowej polskiej klasie średniej".
http://www.obserwatorkonstytucyjny.p...klasa-srednia/
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.11.2013 o godz. 18:00.
Drozd
Senior Member

Stary 26.11.2013, 18:02
Jak może powstać klasa średnia skoro nie ma przemysłu, przetwórstwa, budowlanka zamiast na E2012 zarobić to zbankrutowała. U nas klasa średnia to kolesie żyjący z dojenia budżetu. W końcu 1,5 mld kontraktów nie ustawiło się samych.
Hej Nasz TS !!
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 26.11.2013, 18:04
Mamy w sektorze publicznym lepsze zarobki niż prywatnym to chyba już coś pokazuje ze jest nie tak , jak za Jaruzela było 200 tys urzędników a teraz 4-5 razy wiecej to tez oznacza ze mamy problem, chyba nas na to nie stać skoro mamy tak duże zaległości do tzw zachodu to myślę ze nie tedy droga.
Ostatnio edytowane przez Lemoniadowy Joe : 26.11.2013 o godz. 18:09.
alejasienieznam
emj10
Senior Member

Stary 26.11.2013, 18:06
Akurat zwykle klasa średnia nie jest utożsamiana z przemysłem, przetwórstwem i budowlanką. Raczej chodzi o freelancerów, kierowników i menadżerów, a także wszystkie zawody związane z pracą intelektualną. Owszem dochodzi do tego drobna i średnia przedsiębiorczość, ale raczej nie pracownicy budowlani, a prędzej kierownicy budów, czyli szeroko pojęta kadra zarządzająca.

W kwestii administracji spieraliśmy się nieraz. Udowadniałem, że mimo propagandy Polska nie jest nawet w czołówce krajów jeśli chodzi o liczbę urzędników przypadających na liczbę mieszkańców. Nie ulega wątpliwości, że są jednak instytucje, które rozrosły się niesłychanie. Mowa tutaj o instytucjach chociażby tj. ZUS, czy ARMiR.

Cytat z interpelacji dotyczącej zatrudnienia w ZUS-ie.
Cytat:
Zakład Ubezpieczeń Społecznych zatrudnia (wg stanu na dzień 31 stycznia 2008 r.) 46 248 osób. Wg statutu ZUS (rozp. PRM z dn. 18.02.2008 r. - Dz. U. Nr 28, poz. 164) z dniem 6 marca br. stanowiska dyrektorów oddziałów będą zajmowały 42 osoby.
Czyli blisko 50 tys. osób (teraz pewnie już ponad) zajmuje się świadczeniami, w tym emeryturami, które za 10 lat będą już fikcją. Nie jest to chore?

Po częściowej likwidacji OFE zatrudnienie w ZUS-ie zwiększy się na pewno (przejmą zresztą niektóre zadania OFE), a w OFE, czyli sektorze prywatnym zaczną się zwolnienia.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.11.2013 o godz. 18:15.
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 26.11.2013, 18:22
Akurat zwykle klasa średnia nie jest utożsamiana z przemysłem, przetwórstwem i budowlanką. Raczej chodzi o freelancerów, kierowników i menadżerów, a także wszystkie zawody związane z pracą intelektualną. Owszem dochodzi do tego drobna i średnia przedsiębiorczość, ale raczej nie pracownicy budowlani, a prędzej kierownicy budów, czyli szeroko pojęta kadra zarządzająca.

W kwestii administracji spieraliśmy się nieraz. Udowadniałem, że mimo propagandy Polska nie jest nawet w czołówce krajów jeśli chodzi o liczbę urzędników przypadających na liczbę mieszkańców. Nie ulega wątpliwości, że są jednak instytucje, które rozrosły się niesłychanie. Mowa tutaj o instytucjach chociażby tj. ZUS, czy ARMiR.

Ale czy nas stać na taka administracje tu nie chodzi o kolejne wklejanie tabelek ze statystykami powinniśmy mieć ambicje chyba gonić kraje zachodniej europy moim zdaniem nie tą drogą. Nie możemy być tylko tania siła robocza np Kowalski nie może zasuwać w zagranicznej montowni w PL za 1/4, 1/5 co robotnik na zachodzie bo na co Go stac na opłaty i chleb margarynę i piwo z przysłowiowej biedronki.

Mnie sie jednak klasa średnia kojarzy z ze średnią i małą przedsiębiorczością dającą prace i lokującą zyski w Polsce
alejasienieznam

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów