|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Emj - proszę Cię, sprawa jest błaha (w porównaniu do) i nie ma co do niej dorabiać ideologii. Nie chcę Cię martwić, ale kredyt samochodowy, hipoteczny, studencki, konsumencki czy kij wie jeszcze jaki ma prawie każdy w tym kraju (i to bez dostępu do konfitur). Może facet żyje sobie ponad stan i tyle. Twoje wnioski idą chyba "nieco" zbyt daleko... Zresztą - jeśli sprawa jest choć trochę zbliżona do Twoich domysłów, to pewne środowiska nie popuszczą tematu.
|
|
|
|
Member
Od: 04.2013
Offline |
|
|
SKANDAL !
http://narodowcy.net/polska/8408-bau...ze-z-polskiego Zamiast go osądzić za skazywanie Polaków na śmierć robi się ze zbrodniarza i komunisty przykład dla młodzieży ! Chory kraj ...
Ostatnio edytowane przez głos z trybun : 26.11.2013 o godz. 15:05.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Ale po co sprawę wyjaśniać
. Już wiadomo, że "PiS kradnie" tak jak "wszyscy". Leming usłyszał i teraz zapytany co z ustawianymi przetargami na 1 500 000 0000 z uśmiechem odpowie " a co z aferą Hoffmana". Choćby nie wiedział o niej nic poza tym że jest "wielka".Sołtysie, gdyby celem całej operacji była łapówa to nie byłoby żadnego przelewu, tylko gotówa. Wszyscy to wiedzą więc nie ośmieszaj się przypuszczającym tonem. Przypomnieć ci jak PO opłacała swoje partyjne spędy? Wtedy siedziałeś cichutko choć swąd był i jest nieznośny. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
Drozd - masz wodę zamiast mózgu. Tłumaczymy Ci, że "afera Hofmana" nie ma na celu odwrócenia uwagi od afery IT, tylko służy końcowym uwaleniu Adasia w PiS ... i raczej pochodzi z wewnątrz ... |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
Jakby tak policzyć te kredyty, albo łączną ich wartość to uspokajam. Klasa średnia miałaby problem załapać się na kredyt na 80 metrowe mieszkanie wielkości 500 tys. zł (patrząc po liczbach nie było tam wkładu własnego), a do tego różnego rodzaju kredyty (brane w tym samem czasie, w tym sejmowe niedostępne dla zwykłego Kowalskiego). Hofman żadnej zbrodni nie zrobił, że korzysta z kredytów, ale pokazuje to, że żyje mocno ponad stan, aby dostosować się do wysokiego poziomu kolegów (również prezesów KGHM) i dlatego, gdyby nie konfitury (również dla żonki) marnie wyglądałoby spłacanie bankom tego typu sum. Mam często absmak jak słyszę o lokalnych politykach, głównie tych kadencyjnych, którzy od razu lecą do banku, aby korzystając z 5 cyfrowej pensji brutto zafundować sobie ciekawsze gniazdko, dlatego politykier, który widać od małego (studiów) leci na kredytach powoduje u mnie zapalenie się lampki kontrolnej. Poza tym nie będę ukrywał, że mam niechętne podejście do kredytów o czym pisałem już nie jeden raz. Sam nigdy nie brałem i nie zamierzam korzystać z "pomocy" banków, a mimo to zrealizowałem w ostatnich latach kilka inwestycji, które oczywiście wiązały się z większym wysiłkiem niż wzięcie kredytu na mieszkanie od developera. Dodatkowo staram się odradzać znajomym taki ruch, gdyż tak jak ostatnio mówiłem bliskim mi nowożeńcom lepiej poświęcić się ze 2-3 lata zaciskając pas niż iść na łatwiznę i mieszkać przez 30 lat w nieruchomości banku. Hofman jak widać ma inne podejście, choć przy jego pensjach wystarczyłyby mu 2 lata z samych pensji na uzbieranie kasy na mieszkanie (nie liczę zarobków żonki). PS. Szpen, uwierz mi Hofman i Wipler to nie są kumple. Nigdy nimi nie byli, ani też nigdy nimi nie będą. PS2. Ponadto nie zauważyłem, że to mieszkanie Hofmana na kredyt jest cały czas podnajęte. No nic, typowy kredyt dla Kowalskiego, który może w tym samym czasie korzystać z mieszkania w hotelu poselskim
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.11.2013 o godz. 15:33.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Emj10 - uspokoję Cię, przy dochodach Hoffmana otrzymanie takiego kredytu hipotecznego w tamtym okresie to nie problem (chyba zauważyłeś w oświadczeniach majątkowych okres kredytowania?). I to nawet przy innych zobowiązaniach kredytowych. Parę ładnych lat w bankach spędziłem, polityki kredytowe są mi znane i akurat w tym temacie lekko przesadzasz. Do spłacania takiego kredytu konfitur nie potrzeba (chyba, że mamy do czynienia z wyjątkowym "rozpustnikiem")...
Co do ostatniej części Twojego posta - cieszę się, że udało Ci się w życiu, radzisz sobie bez banków. Pisząc jednak, że lepiej 2-3 lata zacisnąć pas niż skorzystać z kredytu trochę odpływasz. Co przeciętni nowożeńcy w Polsce odłożą w 2-3 lata? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Policzyłem z nimi, że spokojnie odłożą. Kasa z wesela i do tego 2-3 lata pracy tam gdzie pracują i mają ponad 30 metrów w prawobrzeżnych dzielnicach Warszawy. Moja dawna działka nieruchomości mieszkalne, ale od ręki mieszkanie za 6k za m2 im znajdę.
PS. Przecież Hofman przy swoich zarobkach nawet na drugie takie mieszkanie załapałby się. Mówimy o kimś kto ma niezłą niemiecką pensją rzędu blisko 40k euro na rok.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.11.2013 o godz. 15:49.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
![]() edit. No to czegoś nie rozumiem - zarzucasz Hoffmanowi, że miałby problem z otrzymaniem kredytu, że miałby problem ze spłacaniem tego kredytu jednocześnie pisząc, że załapałby się na kolejny taki kredyt? Jakiś rozkojarzony jestem? ps. Trzeba było wyjaśnić, że piszemy o "takich" nowożeńcach ![]()
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 26.11.2013 o godz. 15:49.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czemu odpływam? Wiem ile dostali na wesele, gdzie byłem świadkiem, wiem ile ich kosztowało, znam ich zarobki i dlatego odradziłem im kupno małego segmentu, gdyż spokojnie przez 2-3 lata mogą przetrzymać. Z dziećmi im się nie śpieszy, więc tym bardziej.
PS. A jakich nowożeńców znasz? Takich co rodzice wyprawiają im wesele, a później mieszkają 20 lat na strychu u teściów? Mówię o poważnych ludziach. PS2. A gdzie ja zarzuciłem Hofmanowi, że miałby problem załapać się na kredyt? Proszę o cytat.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.11.2013 o godz. 15:53.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Młodzieżówka PO sama myli się już w zeznaniach
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Odpływasz, bo nie wiesz jacy są w Polsce przeciętni nowożeńcy, jakie są ich zarobki i problemy. Mówisz o poważnych ludziach - no proszę, ja znam np takie młode małżeństwa, co to studia mają (i nie jest to marketing i zarządzanie kończone w pipidówie), mieszkają w wynajętych mieszkaniach, zarabiają po 2 tysiaki na rękę. Doradź im odkładanie przez 2-3 lata na swoje mieszkanie
Ale to się nie liczy, bo to "niepoważni ludzie" tak?Gdzie zarzucasz Hofmanowi, że miałby problemy załapać się na kredyt?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przecież tam wyraźnie nie zarzucam Hofmanowi, że miałby problem załapać się na kredyt, a piszę wyraźnie o tym, że klasa średnia miałaby problem załapać się na tego typu kredyty.
Gość, który ma 120-140k zł rocznie to nie jest klasa średnia. Panimajesz? PS. Nie róbmy już z młodych ludzi takich biedaków. Z najbliższych znajomych nie znam nikogo kto ma 2k zł na miesiąc. W korpo podstawowe stawki to jakieś 3,5k a urzędnicy na stanowiskach minimum podpinstektora dostają na start 3k brutto bez dodatków stażowych i innych dupereli. Dlatego 6-7k brutto dla nowożeńców to nie są jakieś kosmiczne pieniądze.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.11.2013 o godz. 16:25.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Piszesz o klasie średniej, a potem jest kilka zdań konkretnie o Hoffmanie - dlatego tak to zrozumiałem. Idąc jednak dalej za tym fragmentem Twojej wypowiedzi - skoro Hoffman zarabia tak dobrze, na co mu te konfitury? Skąd w ogóle pomysł, że miałby problemy ze spłatą takich zobowiązań?
I jeszcze to życie ponad stan - Volvo z 2005 i Meganka z 2004
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 26.11.2013 o godz. 16:28.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czyli wewnątrz PiS ktoś, nie Kaczyński, uwala Adasia wykorzystując cba? Medialną propagandę i ciebie szpeniu?
Niemożliwe ![]() ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przecież pisałeś o tym, że "takie kredyty ma prawie każdy w tym kraju", więc ja musiałem napisać, że nawet klasa średnia, czyli nieźle zarabiający mieliby problem uzyskać takie kredyty. Hofman nie należy do klasy średniej, a dzięki konfiturom i zapewnionemu bytowi w mechanizmie partyjnym może żyć sobie ponad stan. Przecież praktycznie jedynym źródłem jego utrzymania, a także żony (konfitura w KGHM) jest polityka. Gdyby nie angaż w PiS-ie nie byłoby kredytu na 500 tys. zł i wymiany samochodu co 2 lata.
Chyba teraz zrozumiałeś? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
. Taką wydmuchą wałka na 1,5 mld nie przykryją, a nic innego nie mają. Więc sołtys i reszta spięli poślady ![]() ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Niektórzy faktycznie sa co nieco oderwani od naszej rzeczywistości finansowej, chyba ze ja jestem
![]() ![]()
alejasienieznam
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co to ma za znaczenie, czy ma BMW 740, Audi A4, czy Volvo XC90 warte 20, 50, czy 70 tyś. złotych?
Czy jeśli byłyby to odpowiednio nowy Passat, nowe BMW 5 i nowy Merol ML za 120, 200, czy 300 tys. złotych to robiłoby to jakąś różnicę?
![]()
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.11.2013 o godz. 17:11.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Krótko to ja nie widzę tych wielu dobrze zarabiających i żyjących na poziomie w Pl , inaczej mamy bardzo nieliczna klasę średnia i to sie raczej nie zmieni szybko.
![]()
alejasienieznam
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Akurat co do tego jak najbardziej zgoda. Kilka razy zdarzyło mi się wyprodukować w tym temacie taką tezę, że praktyczny brak klasy średniej jest jednym z największych minusów transformacji ustrojowej po 89 roku.
Powiedziałbym nawet, że nie chodzi tutaj o jej liczebność, a o to, że klasa średnia jest zbyt mało zamożna względem typowej klasy średniej w DE, czy UK. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
![]()
alejasienieznam
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Państwo jednak może tylko się w pewnym stopniu przyłożyć do budowy tej klasy średniej. Problem występuje w ludziach, w ich bierności, braku społeczeństwa obywatelskiego, zewsząd ogarniającej nas bylejakości, masie szczurów i spadochroniarzy z jednej strony, albo właśnie nepotyzmie, konfiturach i klientelizmie jaki może występować w przypadku Hofmana. Samo kryterium dochodowe, które w przypadku Hofmana klasyfikuje go do klasy średniej-wyższej nie oznacza tego, że faktycznie dokonało się tego w sposób naturalny.
Ad vocem ciekawy komentarz prof. Domańskiego o "nowej polskiej klasie średniej". http://www.obserwatorkonstytucyjny.p...klasa-srednia/
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.11.2013 o godz. 18:00.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak może powstać klasa średnia skoro nie ma przemysłu, przetwórstwa, budowlanka zamiast na E2012 zarobić to zbankrutowała. U nas klasa średnia to kolesie żyjący z dojenia budżetu. W końcu 1,5 mld kontraktów nie ustawiło się samych.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Mamy w sektorze publicznym lepsze zarobki niż prywatnym to chyba już coś pokazuje ze jest nie tak , jak za Jaruzela było 200 tys urzędników a teraz 4-5 razy wiecej to tez oznacza ze mamy problem, chyba nas na to nie stać skoro mamy tak duże zaległości do tzw zachodu to myślę ze nie tedy droga.
Ostatnio edytowane przez Lemoniadowy Joe : 26.11.2013 o godz. 18:09.
![]()
alejasienieznam
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Akurat zwykle klasa średnia nie jest utożsamiana z przemysłem, przetwórstwem i budowlanką. Raczej chodzi o freelancerów, kierowników i menadżerów, a także wszystkie zawody związane z pracą intelektualną. Owszem dochodzi do tego drobna i średnia przedsiębiorczość, ale raczej nie pracownicy budowlani, a prędzej kierownicy budów, czyli szeroko pojęta kadra zarządzająca.
W kwestii administracji spieraliśmy się nieraz. Udowadniałem, że mimo propagandy Polska nie jest nawet w czołówce krajów jeśli chodzi o liczbę urzędników przypadających na liczbę mieszkańców. Nie ulega wątpliwości, że są jednak instytucje, które rozrosły się niesłychanie. Mowa tutaj o instytucjach chociażby tj. ZUS, czy ARMiR. Cytat z interpelacji dotyczącej zatrudnienia w ZUS-ie. Cytat:
Po częściowej likwidacji OFE zatrudnienie w ZUS-ie zwiększy się na pewno (przejmą zresztą niektóre zadania OFE), a w OFE, czyli sektorze prywatnym zaczną się zwolnienia.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.11.2013 o godz. 18:15.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Ale czy nas stać na taka administracje tu nie chodzi o kolejne wklejanie tabelek ze statystykami powinniśmy mieć ambicje chyba gonić kraje zachodniej europy moim zdaniem nie tą drogą. Nie możemy być tylko tania siła robocza np Kowalski nie może zasuwać w zagranicznej montowni w PL za 1/4, 1/5 co robotnik na zachodzie bo na co Go stac na opłaty i chleb margarynę i piwo z przysłowiowej biedronki. Mnie sie jednak klasa średnia kojarzy z ze średnią i małą przedsiębiorczością dającą prace i lokującą zyski w Polsce ![]()
alejasienieznam
|
|
|