The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.11.2013, 16:12
palikot napisał(a):Wyświetl post
Weź się do pracy, wymyśl coś, bądź innowacyjny, kreatywny, konkurencyjny dla rynku, nie oczekuj, że państwo ci coś pomoże. Rząd to tylko przedstawiciele naszego społeczeństwa. Nic więcej. Też ludzie. Odzwierciedlają wszystkie cechy mentalne naszego społeczeństwa, bo raz, że wywodzą się z naszego kraju, dwa, są ludźmi, którzy dążą, do tego, żeby sami mieli dobrze, a nie żeby inni mieli dobrze. Ale tak jest wszędzie na świecie, tylko tam reguły gry są inne. W krajach bogatych społeczeństwo nie pozwala sobą tak manipulować, jak manipulują lewacy i prawicowcy. Pracują tak, żeby mieć dostatek i walczą o swoje interesy materialne, a u nas walczy się tylko o idee myśląc, że jak wygra wybory ten, to nagle manna z nieba płynąć będzie. Gówno prawda! Gospodarki, rynku, ekonomii, nie oszukasz! Lenistwa nie oszukasz! Wyrzucania pieniędzy na socjal nie oszukasz! Jak będziesz zapierdalał, za 1500 to bogatszy nie będziesz. Ale za to będzie bogatszy lider, za którego tak "walczysz". Więc zmień reguły gry! Spraw, aby państwo działało inaczej dostosowało się do ciebie i całego społeczeństwa, bo tak naprawdę polityk to jest normalny zawód, a polityka jak inne branże dostosowuje swoje działania do potencjalnych potrzeb klientów tutaj wyborców. Kto pracuje w handlu ten wie. Jak głupi wyborcy, to będą cię traktować jak głupka. Tak to działa! Wiec nie ma co się dziwić, oni chcą po prostu mieć pracę to normalne. Więc najpierw zacznij od siebie, sam zadbaj o swój byt, spraw, żeby państwo nie traktowało cię jak głupka i nigdy nie oczekuj, że państwo ci coś da, bo to jest dziecinne. To nie jest patriotyzm. Patriotyzm to nie Państwo- daj. Tylko co ja mogę państwu dać! Mamę też kochasz, przychodząc po kasę mając np. 24 lata? To jest wyraz miłości? Mamo daj kasę? No raczej nie! A ile jest takich ludzi, którzy nic nie robią tylko narzekają?
To jest tekst w stylu sami jesteście sobie winni swojej biedy , tylko ze to jest tylko cześć prawdy zaryzykuje ze niewielka.

Fajny tekst i wiele komentarzy http://andromeda.salon24.pl/513674,d...zarabiamy-malo
alejasienieznam
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 12.11.2013, 16:25
domin_czyzyny napisał(a):Wyświetl post

Mamy 2 mln emigracje, a i tak 13 % bezrobocie.
wg. nieoficjalnych źródeł na emigracji jest już 4 mln naszych Rodaków
Odpowiedz cytując
DonaltTSSk
Senior Member

Od: 05.2013

Stary 12.11.2013, 16:45
Niepodległa Pyta 2013
https://www.youtube.com/watch?v=MyEq8qdOnPM#t=265
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 12.11.2013, 16:49
Weź się do pracy, wymyśl coś, bądź innowacyjny, kreatywny, konkurencyjny dla rynku, nie oczekuj, że państwo ci coś pomoże. Rząd to tylko przedstawiciele naszego społeczeństwa. Nic więcej. Też ludzie. Odzwierciedlają wszystkie cechy mentalne naszego społeczeństwa, bo raz, że wywodzą się z naszego kraju, dwa, są ludźmi, którzy dążą, do tego, żeby sami mieli dobrze, a nie żeby inni mieli dobrze. Ale tak jest wszędzie na świecie, tylko tam reguły gry są inne. W krajach bogatych społeczeństwo nie pozwala sobą tak manipulować, jak manipulują lewacy i prawicowcy. Pracują tak, żeby mieć dostatek i walczą o swoje interesy materialne, a u nas walczy się tylko o idee myśląc, że jak wygra wybory ten, to nagle manna z nieba płynąć będzie. Gówno prawda! Gospodarki, rynku, ekonomii, nie oszukasz! Lenistwa nie oszukasz! Wyrzucania pieniędzy na socjal nie oszukasz! Jak będziesz zapierdalał, za 1500 to bogatszy nie będziesz. Ale za to będzie bogatszy lider, za którego tak "walczysz". Więc zmień reguły gry! Spraw, aby państwo działało inaczej dostosowało się do ciebie i całego społeczeństwa, bo tak naprawdę polityk to jest normalny zawód, a polityka jak inne branże dostosowuje swoje działania do potencjalnych potrzeb klientów tutaj wyborców. Kto pracuje w handlu ten wie. Jak głupi wyborcy, to będą cię traktować jak głupka. Tak to działa! Wiec nie ma co się dziwić, oni chcą po prostu mieć pracę to normalne. Więc najpierw zacznij od siebie, sam zadbaj o swój byt, spraw, żeby państwo nie traktowało cię jak głupka i nigdy nie oczekuj, że państwo ci coś da, bo to jest dziecinne. To nie jest patriotyzm. Patriotyzm to nie Państwo- daj. Tylko co ja mogę państwu dać! Mamę też kochasz, przychodząc po kasę mając np. 24 lata? To jest wyraz miłości? Mamo daj kasę? No raczej nie! A ile jest takich ludzi, którzy nic nie robią tylko narzekają?
Chyba nei zrozumiałeś o czym pisałem. Ja niczego nie oczekują od Państwa (w sensie finansowym), akurat sobie dobrze radzę. Oczywiście nie wiem jak długo, bo sytuacja rynkowa zmienia sie cały czas, ale to nie o tym.

Państwa, które dbają o swoją gospodarkę, to nie te, które rozdają socjał na lewo i prawo, ale Państwa, które tworzą zasady, że firmy w danym państwie inwestują i zatrudniają mieszkańców tego kraju. Ochraniają swój rynek w sposób BARDZIEJ LUB MNIEJ OFICJALNY.

Nic nie robienie państwa skutkuje 2 mln emigrantów, 13 % bezrobociem, załamianiem demograficznym, totalnym brakiem perspektyw w wielu regionach kraju. My żyjemy w Krakowie, ten region na szczęście jest w zdecydowaniem lepszym położeniu niż pozostałe części kraju. Ale młodzi ludzie w miasteczkach nie mają perspektyw. Nie mają pracy, bo zakłady, huty i kopalnie zamknięto. W urzędach zatrudniają znajomych królika. Wszystkie regulacje prawne tak naprawdę nie chronią polskiego przedsiębiorcy, a brak tych regulacji tak naprawdę preferuje chinczyków, niemców, hiszpanów i irlandczyków...

Do tego dochodzi nasza mentalność, w której wszystko co obce jest lepsze od naszego... A większość oferowanej pracy jest za płace minimalną, która z perspektywami nie ma nic wspólnego.

Państwo, które my utrzymujemy powinno chronić nas i nas wspierać, a nie stwarzać raj dla działania dla obych instytucji, państw, koncernów i korporacji.
Ostatnio edytowane przez domin_czyzyny : 12.11.2013 o godz. 16:55.
Odpowiedz cytując
studio
Banita

Od: 08.2008

Stary 12.11.2013, 16:51
Karamazow napisał(a):Wyświetl post
Jakiś nadgorliwy kasuje posty.
Studio- Nie ulega wątpliwości, że byliście wczoraj na marszu konkretną liczbą z efektownym oflagowaniem i rozumiem, że na wejściu chcieliście poinformować, zgromadzonych, że nadchodzicie, ale dalsze wasze przyśpiewki uważam za wybitnie żenujące. Priorytetem dla was był lans waszej ekipy czy uczczenie pamięci bohaterów walki o niepodległość?
Tez widze ze poginely posty. Nie wypowiem sie bo mnie nie bylo, ale fakt, liczba i oflagowanie konkretne, ale jesli Ci sie chce to mozesz na pw zapodac co bylo spiewane.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 12.11.2013, 17:07
AYALA napisał(a):Wyświetl post
wg. nieoficjalnych źródeł na emigracji jest już 4 mln naszych Rodaków
A może 40 mln skoro Polonię szacuje się na mniej więcej taką liczbę (dane na 2008 roku, a także na podstawie artykułu z URZE)?

Jeśli chodzi o nową falę, czyli emigrację od momentu wstąpienia Polski do UE to szacuje się ją na ok. 2 mln stałych emigrantów i ok. 1,5 mln tzw. rezydentów, czyli osób, które czasowo przebywają poza krajem od minimum roku (przykładowo ja należę do tej grupy).

Nieoficjalne źródła tak jak wspomniałeś są nieoficjalne
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 12.11.2013, 17:17
Czyli co - "rezydentów" nie wliczasz do swojej wyliczanki?

edit. dzięki za wyjaśnienie - poprzedni Twój post sugerował co innego, a że nie mam wiedzy w tym temacie wolałem uszczypliwie zapytać
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 12.11.2013 o godz. 18:05.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 12.11.2013, 17:26
Wliczam. Rezydenci wliczają się do całości emigrantów. Łącznie 2,1 mln na koniec ubiegłego roku.

Zresztą można zobaczyć jak zmienia się unijna metodologia.
http://forsal.pl/artykuly/742047,emi...-z-polski.html

Ostatnio edytowane przez emj10 : 12.11.2013 o godz. 17:35.
Odpowiedz cytując
Marlowe
Junior Member

Od: 07.2007

Stary 12.11.2013, 17:40
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Ruskie chcą przeprosin za Dzień Niepodległości.

Widać w jakim niepodległym kraju my żyjemy ... my czekamy na przeprosiny ruskich 50 lat
Z tego co pamietam 70..
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 12.11.2013, 18:11
Chyba nei zrozumiałeś o czym pisałem. Ja niczego nie oczekują od Państwa (w sensie finansowym), akurat sobie dobrze radzę. Oczywiście nie wiem jak długo, bo sytuacja rynkowa zmienia sie cały czas, ale to nie o tym.

Państwa, które dbają o swoją gospodarkę, to nie te, które rozdają socjał na lewo i prawo, ale Państwa, które tworzą zasady, że firmy w danym państwie inwestują i zatrudniają mieszkańców tego kraju. Ochraniają swój rynek w sposób BARDZIEJ LUB MNIEJ OFICJALNY.

Nic nie robienie państwa skutkuje 2 mln emigrantów, 13 % bezrobociem, załamianiem demograficznym, totalnym brakiem perspektyw w wielu regionach kraju. My żyjemy w Krakowie, ten region na szczęście jest w zdecydowaniem lepszym położeniu niż pozostałe części kraju. Ale młodzi ludzie w miasteczkach nie mają perspektyw. Nie mają pracy, bo zakłady, huty i kopalnie zamknięto. W urzędach zatrudniają znajomych królika. Wszystkie regulacje prawne tak naprawdę nie chronią polskiego przedsiębiorcy, a brak tych regulacji tak naprawdę preferuje chinczyków, niemców, hiszpanów i irlandczyków...

Do tego dochodzi nasza mentalność, w której wszystko co obce jest lepsze od naszego... A większość oferowanej pracy jest za płace minimalną, która z perspektywami nie ma nic wspólnego.

Państwo, które my utrzymujemy powinno chronić nas i nas wspierać, a nie stwarzać raj dla działania dla obych instytucji, państw, koncernów i korporacji.
1) To my wybieramy ludzi, którzy takie decyzje podejmują. Takie zasady jakie społeczeństwo.
2) Jak ktoś wyżej wkleił link, gdzie gość pisze, że jesteśmy pracowitym narodem. Ok ale co da większe korzyści tobie i gospodarce: 16 godzin zapierdalania na zmywaku w Anglii(fajnie że kasa płynie do Polski razy 5) czy może 6 godzin pracy nad stworzeniem Iphona w kosztach 12$ i sprzedanie go za 400$? O gospodarkę dbają ludzie, którzy przynoszą jej kasę. Ich praca! A co ma zrobić państwo, które ma ograniczone środki i żeby komuś dać musi komuś zabrać. Dzięki temu wszystkich nie uszczęśliwisz. Państwo nie sprawi, że nagle zaczniemy być kreatywni innowacyjni. Sami to musimy pojąć, jeśli chcemy coś w tym kraju zbudować. Politycy kasę mają, ich mało obchodzi jak ci się żyje. Uwierz w to!
3) Nie chronią, bo nie są w żadnym stopniu konkurencyjni na rynku. Przypominam, że żyjemy w gospodarce rynkowej, a nie centralnie planowanej. To, że pewne procesy idą wolno, to fakt. Jest to wina niekompetentnych urzędników. No ale kto ich do cholery wybiera? Kto ich rozlicza? Sami dajemy przyzwolenie na to, że minister od sprawiedliwości mówi, że "tylko państwo ma monopol na przemoc", a minister sportu pyta: "kto wybrał te drużyny do superpucharu". Media oczywiście cisną bękę a nam cieknie piana na ustach nic z tym nie robiąc. Te przykłady są trywialne, ale prościej wyjaśnić na ich przykładzie, jak działa ten mehanizm.
4) To stwórz coś lepszego. Pokaż, że robisz coś lepiej. Amerykanie robią dobre komputery i systemy informatyczne, i ciągną z tego kasę. Niemcy mają wspaniałych inżynierów tworzą niezawodne samochody i ciągną z tego kasę. A co my tworzymy? Jesteśmy pracowici na zmywaku, póki, co.
Ostatnio edytowane przez palikot : 12.11.2013 o godz. 18:30.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 12.11.2013, 18:35
Z takimi ... jak Szpen czy pysio to nie dyskutujcie bo jak trzeba dowalić czemukolwiek lub komukolwiek co ma związek z kościołem/prawicą/nacjonalizmem/Kaczyńskim/Rydzykiem itp to są pierwsi a gdzie oni są jak trzeba mówić np o premiach za budowę stadionu narodowego, o tym, że rząd nie godzi się na referendum dotyczące wcześniejszego pójścia do szkół dzieci?
Widzieliście kiedyś tych 2 osobników żeby skrytykowali kogoś z układu okrągłostołowego? Żeby tak jak w sprawy kościoła/PiSu itp angażowali się, żeby tak dociekali prawdy w sprawach związanych z postkomuchami?
No to sobie sami odpowiedzcie na to pytanie po co oni tutaj są. Bekę z Was cisną, że się dajecie prowokować jak małe dzieci. Wielcy przedsiębiorcy i ludzie sukcesu jak tytułują się szpen czy pysio mają czas żeby od kilku lat siedzieć na forum Wisły i monitorować sytuację związaną z prawicą? "Przypadek"?
Jak nadejdzie czas zmian to wtedy z nimi walczmy ale nie przez internet bo nie w tym sens. Będzie taki czas oczyszczenia jak w 89 roku i tylko od nas zależy czy go wykorzystamy dobrze czy znowu w przyszłości kolejne pokolenie okaże się przegrane i oszukane. Był czas żeby dojechać komuchów ale daliśmy się oszukać i teraz oni się z nas śmieją, śmiali się też przed 89. Obecnie śmieją się z nas szpenie i pysie i tylko od nas zależy czy po roku x (czas oczyszczenia) takie ... nadal będą wrzodem na tyłku tego społeczeństwa.

Co do marszu to niestety zmarnowany ogromny potencjał. Skala zamieszek mniejsza niż 2 lata i rok temu ale się pojawiły takowe. Szczęściem w nieszczęściu jest to, że burdy były na ulicy odbiegającej od trasy marszu i dzięki temu kiedy one trwały to cały marsz przemieszczał się ku miejscu docelowemu. Dzięki temu nie został on zatrzymany jak rok temu i wszystko szło sprawnie.
Z tą tęczą akcja na plus. Przy ambasadzie jednak palenie tej budki niepotrzebne. Wiadomo nienawiść do Rosji jest ale nie może być tak, że się dostaje piany w mordzie na wszystko co związane z Rosją bo taka polityka teraz a tym bardziej w przypadku "objęcia władzy" nie będzie prowadzić do niczego dobrego. Mogliśmy poprzestać na pozdrowieniach dla Rosji.
Niestety dużo osób przyjechało w jednym celu - zrobienia zadymy. Szkoda bo ból dupy lewej strony mógł być wielki a tak to dzięki nam kibicom mogą mówić o ambasadzie rosyjskiej i zamieszkach z policją. To do niczego nas nie doprowadzi bo albo mówimy, że chcemy zmienić sytuację w kraju pokojowo - a takie zdaje się jest przesłanie Ruchu Narodowego - i to robimy, dążymy do doskonałości własnej osoby, do wychowania nowego pokolenia otoczonego patriotyzmem albo idziemy już tu i teraz na rzeź i siłowo obalamy rząd. Trzeba się na coś zdecydować. Skoro RN nie chce siłowej rewolucji to takimi akcjami działamy na niekorzyść tego ruchu i samych siebie.
Znowu później co się stanie złego w Polsce to będziemy zrzucać winę na Tusków a jak sami mamy okazję coś zmieniać to rozpierdalamy chodniki czy inne drzewka. Jak pochwalasz działanie na niekorzyść RN (zmian w kraju) to później się nie obrażaj, że Tuski złe bo sam podtrzymujesz ich panowanie.
Była szansa żeby wszystko przebiegło bez problemu. Policja trzymała się z dala od marszu i gdyby ludzie nie zaczęli biegać po bocznych uliczkach to te psy by się tam za nimi mogły czaić do jutra w nadziei na konfrontację. A tak to się czaiły i się doczekały. Jest to wielki minus dla RN bo apelowali żeby na marszu nie było policji a jak się okazało, że tej policji nie ma to kibice sobie znaleźli pole do walki czyli skłot i budkę przy ambasadzie. To bardzo boli.
Niefortunne też wypowiedzi np Tumanowicza typu „A tak się bałem, że będzie spokojnie.” czy wypowiedź o ofiarach MN: „lewacki squot, symbol homopropagandy, budka pod ambasadą szykanującego nas kraju”.
Z takimi ludźmi Polski nie zmienimy bo coraz bardziej zaczynają sami przypominać ten okrogłostołowy układ, który chce podtrzymać obecny system. Po pierwsze nie może być tak, że w kraju rządzonym przez RN rozwala się skłoty czy ambasady wrogich krajów. Nie tędy droga. To wszystko co nam się nie podoba trzeba zmienić zgodnie z prawem a nie siłą, kamieniami.
Jak tak dalej pójdzie to z tej całej idei RN wyjdzie jedno wielkie gówno i moje i myślę wielu nadzieje na zmiany pójdą na marne.
Nie wiem czy wielu z Was dotrwało do końca tego postu ale się zastanówcie nad tym - albo chcemy Polski silnej, jednej Wielkiej Polski albo chcemy Polski swojej, gdzie nie będzie miejsca dla ludzi o innych poglądach gdzie wszystko będziemy załatwiać siłą i lewaków będziemy rozstrzeliwać, gonić po lasach, wieszać, śledzić, prześladować. Tylko nie miejcie pretensji, że jeśli uda się taką Polskę stworzyć kiedyś to po kilkudziesięciu latach to nas Was będą śpiewać piosenki "a na drzewach zamiast liści będą wisieć ..." i to o Waszych dzieciach będą mówić, że ich ojcowie czy matki uczestniczyli w fikcyjnych procesach przeciwko lewakom, że ich ojcowie zabijali ludzi za poglądy...
Przemyślcie to bo nie możemy się całe życie bawić w akcje typu ja jestem bardziej prawilny, jestem większym patriotą niż Ty, moja Polska będzie taka jak moje poglądy a innych trzeba rozjebać. To nie wyjdzie bo już wielu tego próbowało, m.in. Hitler i Stalin i historia ich osądziła, po prostu nie stańmy się nimi w walce o lepszą Polskę.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Kolumbus
Senior Member

Stary 12.11.2013, 19:03
emj10 napisał(a):Wyświetl post
A może 40 mln skoro Polonię szacuje się na mniej więcej taką liczbę (dane na 2008 roku, a także na podstawie artykułu z URZE)?
Skąd taka cyfra - 40 mln, nie spotkałem się z tym wcześniej?
piekna zaba w podpisie

Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 12.11.2013, 19:51
Palikot, zgadzam się z Tobą całkowicie. Dodałbym jeszcze, że stan naszego państwa jest taki, a nie inny, ponieważ cała dyskusja o losach, przyszłości kraju odbywa się na tle ideologicznym i światopoglądowym. Dlatego koncepcje i strategie rozwoju Polski nie są dla jakiejkolwiek grupy politycznej tematem przewodnim, sprawy naprawdę ważne schodzą na drugi plan...w zasadzie to daj Boże, żeby to był drugi plan, bo w zasadzie trudno tu mówić o jakichkolwiek planach! Polaków, zdolny naród, bardzo łatwo wmanewrować w konflikty na tle ideologicznym, blokując w ten sposób rozwój naszego kraju. Dlatego generalnie kibicowałem ideom typu Republikanie, ale również nie mam przekonania, że coś poza ideologią sobą prezentują i że ten projekt ma szansę przebić się do mainstreamu. Więc i również z mojego punktu widzenia nie pozostaje nic innego jak samemu próbować dokładać cegiełkę do rozwoju naszego pięknego kraju, poprzez konkretne działania indywidualne.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 12.11.2013 o godz. 19:56.
Odpowiedz cytując
jendrus
Senior Member

Stary 12.11.2013, 20:02
4) To stwórz coś lepszego. Pokaż, że robisz coś lepiej. Amerykanie robią dobre komputery i systemy informatyczne, i ciągną z tego kasę. Niemcy mają wspaniałych inżynierów tworzą niezawodne samochody i ciągną z tego kasę. A co my tworzymy? Jesteśmy pracowici na zmywaku, póki, co.

To nie amerykanie robią db komputery tylko polscy najlepsi programiści i fachowcy którzy muisili wyjechać z naszego pięknego kraju bo tu by się nie rozwineli. Bo nasz kraj nie przeznacza na naukę żadnych pieniędzy. Wszystkie ważniejsze pod zespoły wymyślił Polak lub japoniec. W tej chwili zaczynamy wieść prym nad technologią obrazów i tego typu dupereli. Amerykanie to tłuściochy wpieprzający hod-dogi. Problem jest taki że powstała tam masoneria i to ona teras rządzi światem "nowy ład" i czerpie z tego korzyści finansowe
lks Termalica Bruk-Bet Nieciecza - legła W-wa 3:0
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 12.11.2013, 20:23
jendrus napisał(a):Wyświetl post
To nie amerykanie robią db komputery tylko polscy najlepsi programiści i fachowcy którzy muisili wyjechać z naszego pięknego kraju bo tu by się nie rozwineli.
Odważna teza, biorąc pod uwagę skąd ten komputerowy boom się wywodzi (słynna Dolina Krzemowa i przede wszystkim Uniwersytet Stanford) - HP, Microsoft, Apple, Google, Adobe, Cisco, Intel i tak dalej...Chyba, że takiego Steve'a Wozniaka traktujemy jako naszego krajana, chociaż pewnie on sam za bardzo sobie z tego sprawy pewnie nie zdaje. Co nie znaczy, że traktuję nas za mniej zdolny naród, wręcz przeciwnie, ale trzymajmy się faktów jeśli chodzi o rozwój komputerów i oprogramowania.
Odpowiedz cytując
Marlowe
Junior Member

Od: 07.2007

Stary 12.11.2013, 21:04
Właśnie oglądałem wywiad z rosyjskim ambasadorem i oczywiście spalenie policyjnej budki to dla niego "międzynarodowy skandal" a bestialskie zamordowanie tysięcy Polaków m.in. pracowników UJ i polskich oficerów to"grzebanie w przeszłości".Oczywiście uśmiechem zbył Smoleńsk i uznał,że Rosja ma również wiele do zarzucenia Polsce,ale "to temat na osobną dyskusję"(na którą czekamy 70 lat) i,ponadto, Rosja przekazała Polsce wszelkie niezbędne dokumenty n/t Katynia(wg kacapów "niezbędne").Najśmieszniejsze jest to ,ze Ruscy tak szafują słowami "demokracja" i "tolerancja" ... o których to zielonego pojęcia nie mają.
Odpowiedz cytując
sergio
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 12.11.2013, 22:15
Podrzuci ktoś link z tak czy nie z Bosakiem?
TYLKO WISŁA!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 12.11.2013, 22:22
Mnie tam wali marsz i zadymy, ale jak się dowiedziałem ile kosztowała ta zjarana tęcza...
Za to powinien być proces, żeby na coś takiego publiczne pieniądze wydawać.
Pomijam, że całość wyglądała jak dekoracja dożynkowa.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 12.11.2013, 22:27
GrzegorzTS napisał(a):Wyświetl post
Takie to dla Ciebie dziwne,że oczekują przeprosin?! nie wiem czy zauważyłeś ale została zaatakowana ich ambasada więc chyba logiczne,że nie będą udawać,że nic się nie stało.Przez bezmózgi które niszczyły teren ambasady teraz zagrożeni są Polacy mieszkający w Rosji bo kto wie czy jacyś młodzi ruscy nie skatują w odwecie jakiegoś Polaka .

Nie skąd. Przecież to naturalne że Polska zawsze przeprasza. Za obozy koncentracyjne, za Katyń, za Żydów wnoszących pozwy o miliardy złotych ...

Ty tak na serio czy ktoś Ci się na konto włamał?

Cytat:
Przewodniczący Dumy Państwowej, niższej izby rosyjskiego parlamentu, Siergiej Naryszkin wyraził nadzieję, że władze Polski jak najszybciej przeprowadzą dochodzenie w sprawie poniedziałkowego ataku na ambasadę Rosji w Warszawie i ukarzą winnych.

- Mam nadzieję, że polskie władze tak szybko, jak to możliwe przeprowadzą dochodzenie w sprawie poniedziałkowego ataku na rosyjską ambasadę w Warszawie i pociągną do odpowiedzialności winnych tego oburzającego wybryku - oświadczył Naryszkin, cytowany przez agencję ITAR-TASS.

Szef Dumy Państwowej zauważył, że "naród polski przeszedł zbyt ciężkie próby w walce z faszyzmem, by dzisiaj dawać szansę marginalnym elementom".

- Odwiedzając memoriał na terenie obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau widziałem, z jaką troską Polacy odnoszą się do tych dramatycznych stronic naszej wspólnej historii - dodał Naryszkin.

We wtorek Rosja przekazała Polsce stanowczy protest z powodu burd, do których doszło poprzedniego dnia przed ambasadą FR w Warszawie. Zażądała też od polskich władz oficjalnych przeprosin i zrekompensowania szkód materialnych
Raz. Przeprosiny powinny wyjść ze strony kacapa za dziesiątki lat pustoszenia tego kraju

Dwa. Patrz punkt pierwszy - totalna bezczelność i wyraźne zaznaczenie że jesteśmy kolonią radziecką

Trzy. Proponuję wzorować się na najlepszych i podobnie jak to kacapy prowadzą szybko śledztwa dotyczące naszego kraju poczekać z 10 lat i przesłać im przedawnienie.

Fakt powoływania się na obozy koncentracyjne, jak i cała wypowiedź jest skandaliczna.
Ostatnio edytowane przez Kocur : 12.11.2013 o godz. 22:29.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 12.11.2013, 23:26
http://www.youtube.com/watch?v=ngkEWrrnW5s#t=246

http://www.youtube.com/watch?v=2zfGP8O3K-Y
Ostatnio edytowane przez palikot : 13.11.2013 o godz. 00:02.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
-Goral-
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 13.11.2013, 00:09
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Ruskie chcą przeprosin za Dzień Niepodległości.

Widać w jakim niepodległym kraju my żyjemy ... my czekamy na przeprosiny ruskich 50 lat
Załóżmy hipotetyczną sytuację.
1) Założenie 1 - Narodowcy są u władzy(to założenie właściwe tylko po to, żeby mieć pewność, że władza jako największe dobro stawia inter Polski)
2) Założenie 2 - Wydarza się taki incydent jak teraz, Rosja żąda tak jak teraz przeprosin i lizania dupy.
3) Założenie 3 - Władza ma dwa wyjścia albo zrobić przeprosiny i ukłonić się parę razy w mniejszych sprawach(oczywiście w głębi duszy władza tych przeprosin nie robi szczerze) albo odmówić przeprosin i przyjmować butną postawę. W 1 przypadku cena gazu dla Polski spada 20%(Polacy mają rachunki 20% mniejsze) a w 2 przypadku cena gazy rośnie o 20%.

Taka hipotetyczna sytuacja. co powinna zrobić wtedy władza. Jestem ciekawy opinii.
Odpowiedz cytując
Kolumbus
Senior Member

Stary 13.11.2013, 01:22
drugi gazoport + rurka z Norwegii, gorzej już być nie może

piekna zaba w podpisie

Odpowiedz cytując
Savik
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 13.11.2013, 08:29
Kolumbus napisał(a):Wyświetl post
drugi gazoport + rurka z Norwegii, gorzej już być nie może

Gazport + rurka z Norwegii? za ile za 20 lat? )) A oprócz tego Norwegia nie ma możliwości, żeby zabezpieczyć w pełni nasze zapotrzebowanie na gaz - a oprócz tego inwestycja musi się zwrócić więc cena musi uwzględniać jej zwrot, więc wcale nie musi być taniej ....

A może być gorzej, niestety .... I to niechodzi o to, że będziemy płacić tyle co Macedonia, ale np. nie będziemy płacić nic - bo nam nie sprzedadzą gazu, ile byśmy nie dawali - nierealne? Bardzo realne... Niestety...
CZY WYGRYWASZ, CZY NIE !!! ZAWSZE JA KOCHAM CIĘ !!!!
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Stary 13.11.2013, 09:42
1) To my wybieramy ludzi, którzy takie decyzje podejmują. Takie zasady jakie społeczeństwo.
2) Jak ktoś wyżej wkleił link, gdzie gość pisze, że jesteśmy pracowitym narodem. Ok ale co da większe korzyści tobie i gospodarce: 16 godzin zapierdalania na zmywaku w Anglii(fajnie że kasa płynie do Polski razy 5) czy może 6 godzin pracy nad stworzeniem Iphona w kosztach 12$ i sprzedanie go za 400$? O gospodarkę dbają ludzie, którzy przynoszą jej kasę. Ich praca! A co ma zrobić państwo, które ma ograniczone środki i żeby komuś dać musi komuś zabrać. Dzięki temu wszystkich nie uszczęśliwisz. Państwo nie sprawi, że nagle zaczniemy być kreatywni innowacyjni. Sami to musimy pojąć, jeśli chcemy coś w tym kraju zbudować. Politycy kasę mają, ich mało obchodzi jak ci się żyje. Uwierz w to!
3) Nie chronią, bo nie są w żadnym stopniu konkurencyjni na rynku. Przypominam, że żyjemy w gospodarce rynkowej, a nie centralnie planowanej. To, że pewne procesy idą wolno, to fakt. Jest to wina niekompetentnych urzędników. No ale kto ich do cholery wybiera? Kto ich rozlicza? Sami dajemy przyzwolenie na to, że minister od sprawiedliwości mówi, że "tylko państwo ma monopol na przemoc", a minister sportu pyta: "kto wybrał te drużyny do superpucharu". Media oczywiście cisną bękę a nam cieknie piana na ustach nic z tym nie robiąc. Te przykłady są trywialne, ale prościej wyjaśnić na ich przykładzie, jak działa ten mehanizm.
1) Takie społeczeństwo jest niestety skutkiem systemu komunistycznego lat 1944 - 1989, fizycznej likwidacji polskiej elity narodowej przez nazistów i komunistów oraz propagandy w latach 1944 - 1989. Takie społeczeństwo jest także skutkiem polityki informacyjnej jaka zaistniała w Polsce po roku 1989 r., gdzie największy wpływ zdobyły media lewicowe oraz media wywodzące się wsprost ze środowiska komunistycznego (związki z systemem bezpieczeństwa poprzedniego systemu).
Społeczeństwo zamknięte w latach 80-tych pragnęło "zachodu", pełnych półek, kolorowych produktów, wszystkiego co było związane z mitycznych rajskim "zachodem". My mając upadły system gospodarczy, który produkował tzw. "badziew" nie był w stanie rywalizować z pragnieniem o nowościach z zachodu. Do dnia dzisiejszego w społeczeństwie mamy niestety zakodowany ten przekaz, że nasze jest ZŁE, a to co z zachodu lub wschodu (bo częśc ludzi tego nie rozróżnia np. z Japonii, Korei i Tajwanu) jest dobre.

Należy to społeczeństwo edukować, uczyć, przekonywać, że kupując polskie produkty napędzamy naszą gospodarkę, co przekłada się w sposób pośredni na jakość życia nas jako obywateli RP. Gdy społeczeństwo to pojmie, to oprócz swoich wyborów w na tzw. rynku zacznie domagać się od tych polityków także działań, które będą pomagać naszym przedsiębiorstwom, a utrudniać działanie na polskim rynku (mniej lub bardziej oficjalnie) firmom z Chin, Tajwanu, Korei, Niemiec czy Hiszpanii.

2) Politykom, których mało obchodzą obywatele powinniśmy powiedzieć NIE. Dlatego o tym piszę, tym ludziom powinniśmy przygotować "wysypisko" na którym wylądują - moim zdaniem to prawie wszyscy, którzy rządzili i gówno zrobili po 1989 r. Polityk, który powie że ważniejszy jest dla niego SKLEP GALERIA, który należy do Sorosa niż środowisko kupieckie w mieśćie X, Y , Z powinien być skompromitowany i poddany ostracyzmowi społeczno - politycznemu. Wszystkie akty prawne powinny faworyzować polskich właścicieli.
Co do innowacyjności, ładnie piszesz o Iphonie - pięknie zgadzam się, że powinniśmy w tym kierunku działać. Jest jednak małe ALE, aby móc konkurować z Apple czy Samsungiem w dniu dzisiejszym nie wystarczy posiadać pomysł, należy posiadać WIELKI KAPITAŁ. Ten kapitał w chwili obecnej posiada tylko państwo i to państwo powinno prowadzić taką politykę, która będzie wspierać ludzi z tymi wybitnymi pomysłami. Powinna zakładać także firmy, konsorcja, które będą rozwijąc nowoczesną, polską myśl techniczną, która w przyszłości podbije polskie i zagraniczne rynki zbytu dając pracę ludziom w POLSCE, którzy płacąc tutaj podatki będą rozwijać polskie miasta.

3) Polacy wybierają, ale Polacy nie są suwerenni w swoich wyborach. Poddawani są ciągłej propagandzie lewicowej i dlatego potrzeba POLAKAMI wstrząsnąć, obudzić ich. Mamy gospodarkę rynkową, ale jeśli chcemy mieć jakąskolwiek gospodarkę w Polsce to musimy pomagać naszym przedsiębiorcom, a nie wystawiac ich na nierówną walkę na polskim rynku z potentatami światowymi. My powinniśmy sami decydować, kto i na jakich zasadach robi u nas pieniądze. Bierzmy przykład z wielu krajów na świecie, które potrafią dbać o swoje firmy, swój kapitał, swój stan posiadania.
Dogmat o równych prawach i konkurencyjności w gospodarce rynkowej sobie schowaj między bajki lub zostaw na wykładach na uniwersytecie. Jakie są równe prawa kiedy firma polska posiada kapitał w wysokosci 1 mln zł, a firma międzynarodowa posiada kapitał w wysokości 1 mld eur ?
Jeśli my jako państwo nie będziemy wspierać polskiej firmy, to oczywiste jest, że przegra konkurencję na rynku. Polacy stracą swój kapitał, właśność, a zyski będą transferowane np. do UK lub USA.

4) odpowiedź zawarłem w punkcie 2. Oprócz pomysłu do tego potrzebny jest WIELKI KAPITAŁ, który posiada tylko państwo. W Korei wielkie konsorcja powstawały i działały z wielką pomocą państwa. Bierzmy z nich przykład.

CZAS SIĘ OBUDZIĆ, ABYSMY URATOWALI POLSKĄ WŁAŚNOŚĆ I NIE STALI SIĘ JEDYNIE PAROBKAMI ZAGRANICZNYCH KONCERNÓW NA TZW. POLSKIEJ ZIEMI.
Ostatnio edytowane przez domin_czyzyny : 13.11.2013 o godz. 09:47.
Odpowiedz cytując
DevilMayCry
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 13.11.2013, 09:57
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Mnie tam wali marsz i zadymy, ale jak się dowiedziałem ile kosztowała ta zjarana tęcza...
Za to powinien być proces, żeby na coś takiego publiczne pieniądze wydawać.
Pomijam, że całość wyglądała jak dekoracja dożynkowa.
ile?........
"... sposób na życie miał chłopak bardzo prosty, regularnie palił za sobą wszystkie mosty, łączące jego życie z naszym światem, więc nie próbujcie twierdzić, że był wariatem... Bo był ....a normalny!!!..."

Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Stary 13.11.2013, 10:11
DevilMayCry napisał(a):Wyświetl post
ile?........
chyba 70 tysięcy zł. I była stawiana juz kilkukrotnie, Pani Gronkiewicz - Waltz powinna stanąć za to przed sądem i odpowiadać za marnowanie publicznych pieniędzy.

Powinna za to wyremontować jakąś ulicę, albo dofinansować szkoły lub przedszkola!
Odpowiedz cytując
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 13.11.2013, 10:20
chyba 70 tysięcy zł. I była stawiana juz kilkukrotnie, Pani Gronkiewicz - Waltz powinna stanąć za to przed sądem i odpowiadać za marnowanie publicznych pieniędzy.

Powinna za to wyremontować jakąś ulicę, albo dofinansować szkoły lub przedszkola!
bo kilku nacjonalistów tak chce? cos gdzieś przeczytałeś, gdzieś coś uslyszałeś, ale zgłębić czy jest to prawda to już nie łaska. lepiej rzucać bzdury pod nosem ...

tęcze postawił Instytut Adama Mickiewicza - organizacja krzewiącą kulturę. Nikomu do głowy nie przyszło, że środowiska nacjonalistyczno-prawicowe będzie widziało w tym znak ruchu LGBT.

miasto odbudowało tęcze raz, wcześniej koszty ponosił kto inny. a w ostatniej odbudowie, tworząc kwiaty brało kilka tysięcy ludzi.

tęcza urosła do jakiegoś głupiego symbolu, nie przez ludzi ją tworzących, ale właśnie przez ruch narodowo-prawicowy.
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Stary 13.11.2013, 10:28
Szpen napisał(a):Wyświetl post
bo kilku nacjonalistów tak chce? cos gdzieś przeczytałeś, gdzieś coś uslyszałeś, ale zgłębić czy jest to prawda to już nie łaska. lepiej rzucać bzdury pod nosem ...

tęcze postawił Instytut Adama Mickiewicza - organizacja krzewiącą kulturę. Nikomu do głowy nie przyszło, że środowiska nacjonalistyczno-prawicowe będzie widziało w tym znak ruchu LGBT.

miasto odbudowało tęcze raz, wcześniej koszty ponosił kto inny. a w ostatniej odbudowie, tworząc kwiaty brało kilka tysięcy ludzi.

tęcza urosła do jakiegoś głupiego symbolu, nie przez ludzi ją tworzących, ale właśnie przez ruch narodowo-prawicowy.
nawet gdyby wydali na tęczę raz 70 tysięcy złotych, to by było to wyrzucenie do kosza 70 tysięcy. Jeśli Pani Bufetowa ma pieniądze na głupią tęczę to powinna mieć na wszystko inne w tym: drogi, chodniki, ścieżki rowerowe, przeszkoda, szkoły, itp.

Jeśli na cokolwiek jej brakuje, to znaczy że przeznaczyła 70 tysięcy na bezsensowny cel, a teraz brakuje jej tych pieniędzy na poważne problemy.

Co do ludzi, którzy odbudowywali ten gejowski symbol to ludzie są głupi jak barany, idą za przewodnikiem. Tym przewodnikiem jest łżeelita polityczno - medialna, będą z uśmiechem na twarzy szli jak barany na rzeź, jak się zorientują, że zostali wrobieni to juz będzie za późno, gdyż nóż rzeźnika będzie przecinał ich gardło...
To tak aqpropos, gdyby ktoś chciał tłumaczyć, mamy rację bo większość społeczeństwa nas popiera.

Pomyślcie jak łatwo Pani Bufetowa wyrzuca publiczne pieniędze do kosza: Tęcza, wspieranie lewicowych organizacji związanych z terrorystycznymi oddziałami z Niemiec, itp.

Właśnie podano, że "aktywiści rosyjscy" wykonali rozkaz spontanicznego zaatakowania naszej ambasady. Powinnośmy tym "niespodziewanym" zdarzeniem zakończyć ten temat.
Oczywiście nasz prezydent już przeprosił w Radio Zet Rosję za atak na Ambasadę Rosyjską 11 listopada, cóż niech przeprosi jeszcze za Katyń - że tak dużo nas tam było, za Smoleńsk - że śmialiśmy rozbić samolot na ich ziemi i może niech przeprosi za 17 września - tylko mam problem za co, bo w sumie mielismy rozkaz unikania walki z oddziałami sowieckimi, ale niech przeprosi, że niektóre oddziały tego rozkazu nie posłuchały i walczyły!

Czekamy na przeprosiny ze strony FEDERACJI ROSYJSKIEJ za ten przerażający akt naruszający teren naszej ambasady! NIE PROSIMY, MY ŻĄDAMY! ;-)
Ostatnio edytowane przez domin_czyzyny : 13.11.2013 o godz. 10:56.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 13.11.2013, 10:42
-Goral- napisał(a):Wyświetl post
Załóżmy hipotetyczną sytuację.
1) Założenie 1 - Narodowcy są u władzy(to założenie właściwe tylko po to, żeby mieć pewność, że władza jako największe dobro stawia inter Polski)
2) Założenie 2 - Wydarza się taki incydent jak teraz, Rosja żąda tak jak teraz przeprosin i lizania dupy.
3) Założenie 3 - Władza ma dwa wyjścia albo zrobić przeprosiny i ukłonić się parę razy w mniejszych sprawach(oczywiście w głębi duszy władza tych przeprosin nie robi szczerze) albo odmówić przeprosin i przyjmować butną postawę. W 1 przypadku cena gazu dla Polski spada 20%(Polacy mają rachunki 20% mniejsze) a w 2 przypadku cena gazy rośnie o 20%.

Taka hipotetyczna sytuacja. co powinna zrobić wtedy władza. Jestem ciekawy opinii.
Rzadko wypowiadam się w tym dziale, ale...
- jesli dopuszczamy do sytuacji, że nasz dostawca może zmieniać nam ceny w zależności od tego, czy lizemy mu d.. czy też nie, to pora najwyższa zamknąć to państwo jako twór tylko i wyłącznie dekoracyjny.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Savik
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 13.11.2013, 11:02
1) .....

2) Politykom, których mało obchodzą obywatele powinniśmy powiedzieć NIE. Dlatego o tym piszę, tym ludziom powinniśmy przygotować "wysypisko" na którym wylądują - moim zdaniem to prawie wszyscy, którzy rządzili i gówno zrobili po 1989 r. Polityk, który powie że ważniejszy jest dla niego SKLEP GALERIA, który należy do Sorosa niż środowisko kupieckie w mieśćie X, Y , Z powinien być skompromitowany i poddany ostracyzmowi społeczno - politycznemu. Wszystkie akty prawne powinny faworyzować polskich właścicieli.
Co do innowacyjności, ładnie piszesz o Iphonie - pięknie zgadzam się, że powinniśmy w tym kierunku działać. Jest jednak małe ALE, aby móc konkurować z Apple czy Samsungiem w dniu dzisiejszym nie wystarczy posiadać pomysł, należy posiadać WIELKI KAPITAŁ. Ten kapitał w chwili obecnej posiada tylko państwo i to państwo powinno prowadzić taką politykę, która będzie wspierać ludzi z tymi wybitnymi pomysłami. Powinna zakładać także firmy, konsorcja, które będą rozwijąc nowoczesną, polską myśl techniczną, która w przyszłości podbije polskie i zagraniczne rynki zbytu dając pracę ludziom w POLSCE, którzy płacąc tutaj podatki będą rozwijać polskie miasta.
......
Czysty populizm ))
Kolega zapomniał chyba, że mamy unię europejską, która do tego ogromnego kapitału jakie ma Państwo Polskie dorzuca jeszcze dodatkowo jakieś 20% w postaci doatcji. Własnie na rozwój polskiej myśli techniczne, infrastrukturę i rolnictwo.
Jednym z warunków takiego działania jest otwarcie i równopuprawnienie podmiotów w całej unii europejskiej - czyli można wprowadzić akty prawne faworyzujące podmioty rodzime, tylko, że nagle te 20% czyli rocznie ok. 70 mld PLN wyparuje. I wyparuje w całości tzn. nie będą tych dotacji dostawać także np. uczelnie. Konsekwencją będzie też działanie odwetowe i ograniczenie dla polskich firm dostępu do rynku unijnego ale w populiźmie o takich faktach się nie wspomina - bo po co

Więc te hasła głoszone podczas debat przez PIS brzmią pięknie tylko w praktyce są one nierealizowalne, no chyba, że rzeczywiście pragniemy bardzo się przekonać jak to jest być samemu przeciwko wszystkim , a przepraszam "silna" gospodarka węgierska nam pomoże ))
Ostatnio edytowane przez Savik : 13.11.2013 o godz. 11:17.
CZY WYGRYWASZ, CZY NIE !!! ZAWSZE JA KOCHAM CIĘ !!!!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów