|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Jest coś takiego jak "Solidarność", która szła pełną ławą od lewicy do prawicy, aby wprowadzić nowy socjalizm, ale już taki upartyjniony z przygotowanym wcześniej podziałem dóbr i usług
![]() Lepper wziął się za lewą, a Zagórny za prawą stronę elektoratu.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 02.09.2013 o godz. 20:41.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2006
Offline |
|
|
No to ci sie pomylił ruch społeczny "Solidarnosc" z pozniej powstalym zwiazkiem zawodowym "Solidarnosc". Owszem z ruchem spolecznym byly powiazane elementy prawicowe jak Moczulski, Czuma, Hall itd. tylko ze oni zostali z biegiem czasu zdominowani przez KORowski lewicowy rewizjonistyczny element. Natomiast jesli mowimy o NSZZ Solidarnosc jako o zwiazku zawodowym powstalym ponownie w '89 to to z prawica nie ma nic wspolnego. Zeby bylo jasne: nie istnieje cos takiego jak prawicowy zwiazek zawodowy!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zagórny to pierwsza "Solidarnośc", a nie obecnie związki typu NSZZ, czy "Solidarność", która była podpięta pod prawicowe partie typu AWS, czy później PiS. Prawicowe w sensie polskiej sceny politycznej, a nie w sensie gospodarczo-ideologicznym. Mylisz pojęcia.
Odsyłam do encyklopedii Solidarności. wis.la/srshv Cytat:
Ostatnio edytowane przez emj10 : 02.09.2013 o godz. 21:30.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
||||||
, może o bezpieczeństwie finansów obywateli ? mówi coś AmberGold, może o bezpieczeństwie polityków (napad na biuro poselskie PISu), może o bezpieczeństwie głowy państwa ,może o skutecznych działaniach w sprawie Olewnika i Wieczorkówny, a może o zaskakująco "przypadkowej " fali samobójstw - od Leppera, przez Petelickiego (który tak był zdesperowany że poszedl do garażu i musiał klęknać w kącie żeby go kamera nie nagrała jak sobie strzela w głowę) , chorążego Musia,szyfranta Zielonke po niewyjasnione zabójstwa Krzysztofa Knyża,prof.Marka Dulinicza czy Dariusza Szpinete.
Na poważnie to nie rozśmieszaj mnie z tymi sondażami, ty wiesz jakie wyniki miała KBW,UB,milicja i SB od 1945 do 1989 roku?! 120% skuteczności i skutecznośc nadal rosła.!
może ci dadzą kolejna plakietkę za zasługi w umacnianiu rodzinno- strażackiej niezachwianej władzy urzędów gminnno-powiatowych.A nuż jakieś stanowisko ....
![]() ![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
||||||
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Było tak:
Korona + Litwa = Polska Nie tak: Polska + Litwa = RON https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
"Solidarnosc" była ruchem wolnosciowym. To był oddolny ruch dążący do zmiany ustroju. Piękna inicjatywa, niestety w końcowej fazie przejęta przez KORowskich działaczy. Co z tego wyszło to widzielśmy i widzimy do dziś. Kuronie, Michniki, Mazowieckie zdominowały salony i gdy wokół waliła sie komuna oni realizowali swój 30-letni plan "pokojowego" odsunięcia czerwonych od władzy. Zamiast dobic zaraze jak była okazja to przypomnij sobie co robili na wyborach uzupełniających? PS: A to jeszcze tak dla przypomnienia w jakim bezpiecznym panstwie żyjemy. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2007
Offline |
|
|
tobie na pewno.
Dla autora tych słów: Cytat:
Zasada jest prosta - kto zwraca uwagę na robiącego z siebie błazna i jeszcze mu przyklaskuje, sam sobie wystawia świadectwo. Czekamy na pierwszego posła wibrującego ruchu miasteczek i wsi, który przed swoim wystąpieniem wyciągnie fajkusa. Póki co, tak wygląda "na sucho", bez efektów specjalnych, merytoryczność palikotka: http://www.youtube.com/watch?v=PpvVyQcebq0 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
Ta "Solidarność" walczyła o takie postulaty, w których czołową pozycją była legalizacja WZZ. 21 postulatów Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego z 17 sierpnia 1980 roku. Cytat:
|
||
|
|
konserwa
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
||
Jesli nie dostrzegasz nic podejrzanego w karierze Leppera i dla ciebie dziwne jak taki wioskowy cwaniaczek przebil sie na salony tylko dzieki sobie i hamskiemu stylowi to ja naprawde nie dziwie sie ze ci sie w Tuskolandzie podoba. 21 postulatów Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego z 17 sierpnia 1980 roku - to nie sa lewicowe postulaty? Wolne soboty, podwyzka diet, interwencjonizm panstwa...? Dlaczego je tu przytoczyles, cos chciales pokazac? Czy to poparcie twojej teorii na temat prawicowych zwiazkow zawodowych? To jeszcze raz ci napisze NIE MA CZEGOS TAKIEGO JAK PRAWICOWE ZWIAZKI ZAWODOWE! Nigdy nie bylo i nigdy nie bedzie bo to sa dwie wzajemnie wykluczajace sie mozliwosci.
Jedrku: Lewica tez moze byc chrzescijanska. I taka w zasadzie powinna byc. To dopiero na fali ideologii Marksistowskiej zaczely wyplywac kwiatki typu Cohen-Bandit probojac swoje chore fascynacje seksualne podpiac pod walke klas. I tak poczawszy od Paryza '68 i naszych doswiadczeniach z komunizmem, ktory tepil kosciol bo w nim przechowywany byl duch narodu, kojarzymy automatycznie kazdego kto neguje nauczanie kosciola pod lewactwo. A to niekoniecznie tak musi byc.
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 03.09.2013 o godz. 14:02.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
||||
|
Demony wislaka68, którego dopadł kryzys wieku średniego widzę, że nie opuszczają tego forum. Szkoda, że przejąłeś jego rolę, ale widać pisowcy już tak mają, że w momencie gdy nie dają rady to następuje erupcja emocji i kompleksów.
Sprytnie też połączyłeś osoby Iwony Wieczorek, Krzysztofa Olewnika i choćby Andrzeja Leppera. Rozumiem, że chcesz wywołać psychozę strachu pokazując przykład nierozwiązanej zagadkowej śmierci, w której motywy polityczne, biznesowe i gangsterskie mogły jak najbardziej wchodzić w grę z kontrastującymi się z nim sprawami uprowadzenia i prawdopodobnie samobójstwa, albo zabójstwa tak odsądzanego od czci i wiary na poprzedniej stronie prominentnego polityka. Sprytne, ale jakże naiwne. Sam mógłbym podać sąsiedzki przykład z ulicy Sławkowskiej w Wołominie, gdzie w kwietniu bieżącego roku doszło do morderstwa matki i córki oraz powieszenia sprawcy tego zdarzenia - konkubenta. Głośna sprawa, po której nasz pisowski burmistrz Madziar próbował zamieść sprawę pod dywan (brak zainteresowania rodziną ze strony odpowiednich instytucji) kładąc kostkę na całej dotąd pływającej pod wodą ulicy i zamieniając menelską okolicę przy szubienicy nad stacją PKP w porządny kawałek miasta. Zrobił to wg. mnie bezsensownie, bo nikt myślący racjonalnie nie miał o to do niego pretensji. Co w tamtym przypadku zmieniłoby posiadanie broni przez tą matkę? Obroniłaby się przed konkubentem, czy któreś z dzieci zastrzeliłoby sprawcę napaści? Naiwność ludzka nie zna granic, ale cóż poradzić. Sprytnie też próbujesz wciągnąć mnie w wątki kibicowskie, abym musiał stanąć w obronie Tuska, policyjnej mafii i wszelkiej maści prowokacji. W odpowiednim temacie, który był na tym forum swego czasu chyba wystarczająco opisałem swoją opinię na temat propagandowej "walki z kibolstwem" w wykonaniu Tuska. Ta opinia ta ma się jednak nijak do tego, że świadek koronny to wielce wadliwa instytucja przez, którą Staruch musiał spędzić wiele miesięcy w areszcie, gdyż przed niewiarygodnymi zeznaniami świadka koronnego normalny obywatel nie ma jak się obronić. Grzegorza Brauna, który kolejny raz urządzał manifestację polityczną wchodząc na miejsce ekshumacji nie zamierzam w żaden sposób bronić. Dobrze wiedział na co się pisze chcąc nagrać działania prokuratury i policji, których nie miał prawa nagrywać. Przerost formy nad treścią w wykonaniu policji ewidentny, ale nie sądzę, aby Braun nie spodziewał się żadnej odpowiedzi na swoją prowokację. Inne przypadki to większości, albo dalsza propaganda w wykonaniu Tuska i służb, która ma na celu ochronić państwo przez "kibolami i faszystami" chroniąc jednocześnie wszelkiej maści lewaków z wyborczej, antify i "nigdy więcej", albo zwyczajne nadużycia ze strony policji, które były, są i będą, ale nie mają ścisłego powiązania z bezpieczeństwem szarego Kowalskiego. Próbowałem też wkręcić mnie w ustosunkowanie się do prowokacji służb w cywilu podczas MN, czy to w 2012, czy szczególnie w 2011 roku, gdzie dochodziło do różnych zdarzeń. Nie wiem na ilu MN byłeś, ale dobrze wiesz, że bez prowokacji też dochodziło do różnych zdarzeń z trzech, a nie z dwóch stron (ostatnio choćby na Placu Bankowym i to bez udziału tzw. prowokatorów). Myślisz, że posiadanie broni, czyli wśród tych dziesiątków tysięcy broni choćby 500 pistoletów po stronie protestantów poprawiłoby ich bezpieczeństwo? Mylisz się, bo byłoby dokładnie odwrotnie. Ofiary śmiertelne masz jak w banku.
![]() Wsparciem nigdy PSL nie obdarzałem i również nie uważałem się za zwolennika tej partii (w wyborach samorządowych prowadziłem dwukrotnie kampanię przeciwko PSL, aby zmarginalizować jej wpływy na wsi), a odkąd miałem czynne prawo wyborcze głosowałem na Janusza Piechocińskiego, którego znam od dziecka jako znajomego rodziny z uczelni. Natomiast popieram w dużej mierze ich program skierowany w stronę wsi, społeczności lokalnych i małych ojczyzn. W najbliższych wyborach będę jednak wspierał prawdopodobnie Wiplera jeśli nic się nie zmieni i to nie tylko udziałem w wyborach. Zobaczymy jak to będzie wyglądało już przy ewentualnych wyborach na prezydenta Warszawy.
![]()
Mam odczucie, że w żaden sposób nie można się dogadać z osobą, która zwyczajnie inaczej definiuje poczucie bezpieczeństwa, polityczne, a nie patrząc na własne podwórko. Zdrowy rozsądek kontra zacietrzewieniu politycznemu nie ma żadnych szans.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 03.09.2013 o godz. 12:38.
|
||||
|
|
konserwa
Offline |
||
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Sanderuss nie możemy się w żaden sposób dogadać, bo nie zgadzam się z tym, że związek zawodowy nie może być prawicowy. "Solidarność" w swoich szeregach miała różnych myślicieli, działaczy, ideologów, a poglądy były reprezentowane od lewa do prawa. Nie mogło być inaczej skoro co trzeci obywatel tego kraju (10 mln ludzi) w szczytowym momencie było jej członkami. Lewicowy nurt to nie byli tylko eksperci MKS-u, KOR i późniejsza michnikowszczyzna, ale również Ryszard Bugaj i wielu wielu innych. Po prawej stronie było znacznie mniej osób, gdyż nie ma co ukrywać pierwsze postulaty "Solidarności" nie wzywały do wolnego rynku, czy ostatecznej rozprawy z ustrojem PRL-u, a z jego modernizacją/naprawą, ale dalej w duchu socjalistycznym.
"Solidarność Walcząca" Kornela Morawieckiego to była organizacja, która częściowo stanowiła prawą stronę jeśli chodzi o poglądy politycznej opozycji, ale również nie była stricte liberalna i stricte wolnościowa. Na pewno nie w wydaniu amerykańskim, czy angielskim. Zagórny pochodzi mniej więcej z tego środowiska i tworzył Związki Zawodowe Rolników "Solidarni" właśnie w tym duchu. Pojęcie prawicowości na przełomie lat 80-tych i 90-tych, obecnie i na zachodzie to są zupełnie inne sprawy.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 03.09.2013 o godz. 13:02.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Oj to nie sa dwie rozbiezne drogi bo Europa wyrosla na tradycji chrzescijanskiej i jako takie chrzescijanstwo powinno byc szanowane. Po prostu chodzi mi o troche inne podejscia do poszczegolnych zagadnien etycznych jak benedyktynskie Ora et Labora czy katolicka doktryne spoleczna czy inne nurty zapatrujace na podejscie do pracy i egzystencji w obecnym swiecie. Widzisz ja jestem zdania ze w pracy trzeba zapierdalac zeby moc dobrze zyc w czasie wolnym od pracy. Inni znowu mysla o tym zeby sie nie przepracowywali ale mieli fige po pracy. To wcale nie musi wykluczac ze obie jednostki sa wierzace. W moim odczuciu wiara powinna byc czyms jak drogowskaz w kierunku moralnosci a nie ze powinna byc interpretowana doslownie, czy tez nadinterpretowana.
To z Solidarnosci to byl taki skrot myslowy. Chodzilo mi o to ze po powstaniu zwiazku a potem jego delegalizacji pod tym sztandarem szly tlumy ludzi niekoniecznie powiazanych ze zwiazkiem. Bo musisz przyznac ze na drugim zjezdzie to juz byla troche inna Solidarnosc.
Z tymi 10milionami w Solidarnosci to bym nie przesadzal. Wiesz ze zwyciestwo ma wielu ojcow.
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 03.09.2013 o godz. 13:42.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
" Symbolem, że Moskwa postrzega odwilż z Polską nie na zasadach partnerskich, był prezent wręczony przez Władimira Putina Donaldowi Tuskowi podczas obchodów 60. rocznicy wybuchu II wojny światowej. Była nim – o czym wiemy dzięki ujawnionemu przez WikiLeaks szyfrogramowi amerykańskiej ambasady w Warszawie – kopia wydanej wówczas przez rosyjski wywiad książki, oskarżającej Polskę o współodpowiedzialność za wywołanie wojny z III Rzeszą.
Splunięcie w twarz to mało powiedziane. [...]" Media głównego nurtu zmieniły optykę patrzenia na polską żenadę nazywaną polityką zagraniczną? http://wiadomosci.dziennik.pl/opinie...e-z-rosja.html |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przecież udowodniłem wcześniej, że nawet prawa część opozycji, którą reprezentowała "Solidarność" nijak się miało do obecnych kanonów prawicowości. Zagórny również był reprezentantem tego obozu i tak samo jak większość był przesiąknięty socjalizmem do cna. Natomiast Lepper należał do obozu postkomunistycznego, który był owocem przemian przełomu lat 80-tych i 90-tych. Inna strona barykady, inni mocodawcy, ale poglądy tożsame.
Spadkobiercą PPS-u w prostej linii jest dla wielu PiS, więc jak możesz oskarżać ich o to, że nie są prawicowi? Interwencjonizm państwowy, socjal dla wszystkich, becikowe i silne związki zawodowe to przecież postulaty najbardziej prawicowej z prawicowych partii w Polsce ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
To ze obecne "kanony" ce..... plynnosc pojec i zamazywanie granic to niestety jest choroba wieku. Nie da sie wiecznie przesuwac czegos co jest jasno zdefiniowane. Mozna ewentualnie adaptowac poszczegolne rozwiazania ale nie da rady byc skosnookim rudym murzynskim zydem. Dla mnie prawicowosc to glownie poglady gospodarcze a nie obyczajowe. Wychodze z zalozenia ze jako spoleczenstwo powinnismy byc pomni historii i nie dac sie porwac bezideowosci, kontestacji i przekonaniu ze bez moralnosci zyje sie lepiej.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
Myślisz, że te farmazony które wypisujesz wywołają coś więcej niż uśmiech politowania? Ja uważam że tak, mianowicie efekt przeciwny do zamierzonego jak każda nachalna propaganda. Kto jest kim widać po aktualnych zachowaniach i to w zestawieniu z bajkami jawi się tym ostrzej. Co daje nadzieje że nawet najbardziej zmanipulowany się otrząśnie. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No to jak to jest. PiS jest spadkobiercą PPS, czy jest partią prawicową? Obie opcje nie wchodzą w grę, bo PPS i prawicowość nawzajem się wykluczają
![]()
PS. Wg. tej przedwojennej ulotki nie mógłbym być prawicowcem, bo niestety/stety jestem od dziecka leworęczny, a poza tym sporo we mnie ludowca ![]()
Ostatnio edytowane przez emj10 : 03.09.2013 o godz. 15:11.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Niesioł wciąż w wysokiej formie
https://www.youtube.com/watch?v=rf06OETeerc |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Szkola Freiburska jest po czesci podstawa filozofii Hayek'a. Poniekad mozna to uznac za nurt prawicowy ekonomii.
Co do PiS i PPS to juz kilka stron temu napisalem ze PiS obyczajowo to raczej prawica, natomiast gospodarczo to umiarkowani socjalisci. No ale chcac cos ugrac w obecnej sytuacji trzeba rzucic jakies ochlapy "wyborcom". Z reguly to jest tak ze im wiecej tym lepiej a tym ze mamy juz ponad 200% zadluzenia w stosunku do PKB to sie bedzie martwil nastepny rzad. Jak narazie PiS az tak nie szafuje obietnicami ale cos czuje w kosciach ze platforma tuz przed wyborami bedzie chciala wsadzic go na mine. No ale to jeszcze trzeba poczekac az PiS wyloni posrod siebie osobe ktora bedzie odpowiadac za gospodarke, bo po odejsciu Wiplera jakos tam nie widze osoby ktora by sie za to chciala wziasc. A jesli juz koniecznie chcialbys ich porownywac do jakis przedwojennych stronnictw to ja bym obstawial Chjeno-Piasta. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
. Ty posiadacz wiedzy pewnikiem wszystkich uświadomisz. ps. Jak ktoś mógł chcieć analfabetę zrobić sołtysem? To chyba dowód przywiązania do tradycji. Szkoda, że niechlubnej. A może tylko niedoszły przeczytał i opacznie zrozumiał? Powyższe dowodzi że, niewiele się zmieniło. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
konserwa
Offline |
||
Otóż nie, związki zawodowe niezależnie od tego czy są prawicowe (bo osobiście za takie uważam chrześcijański związki zawodowe odwołujące się do etyki chrześcijańskiej i nauki kościoła) czy lewicowe są od tego aby o te prawa pracownicze walczyć i bronić ich pełnej realizacji. Pojedynczy pracownik zawsze jest na łasce bądź niełasce pracodawcy i zawsze jest od niego uzależniony, a niestety często zdarza się tak, że pracodawca dążąc do maksymalizacji zysków łamie nie tylko prawa pracownicze, ale nawet prawa człowieka sprowadzając pracownika do roli niewolnika czy chłopa pańszczyźnianego zdanego na łaskę "swego pana" (vide choćby sytuacja kasjerek z Biedronki sprzed kilku lat). Wbrew pozorom tak właśnie postępowali także komuniści (partyjni aparatczykowie traktowali państwowe zakłady jak swoje prywatne folwarki zmieniając się wzajemnie na stołkach), dlatego najpierw powstały WZZ-ty, a następnie "Solidarność". Jak już o tym wcześniej pisałem o obronie praw pracowniczych mówili w swoich encyklikach papież Leon XIII, który szanując własność prywatną i odrzucając socjalizm i komunizm podkreślał konieczność obrony praw pracowniczych przez Kościół i Państwo oraz Jan Paweł II.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
||||
To jeszcze ja – Jarząbek Wacław, bo w zeszłym tygodniu nie mówiłem, bo byłem chory. Mam zwolnienie. Łubu dubu, łubu dubu, niech żyje nam prezes naszego klubu. Niech żyje nam! To śpiewałem ja – Jarząbek.
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 03.09.2013 o godz. 17:04.
|
||||
|
|
konserwa
Offline |
|
Naprawdę niektóre z Twoich sformułowań ciężko jest mi zrozumieć, jak choćby to wyróżnione. Dobry pracodawca powinien dążyć do tego, aby pracownik miał satysfakcję ze swojej pracy, tylko wówczas jest wydajny i dobrze pracuje. "Idioci domagają się jeszcze większych pieniędzy za pracę" -> powiedz mi pracujesz u Kogoś w tym Londynie czy pracujesz u siebie, a może Kogoś zatrudniasz Jeśli druga bądź trzecia możliwość to nigdy nie pracowałeś u Kogoś i nie negocjowałeś o jak najkorzystniejsze warunki |
|
|
|
Senior Member
Offline |
||||
Ale to nie koniec...
Każdy wariat wrzeszczy "to nie ja jestem wariat, to ty...". Teraz kolega udowodnił że ten mechanizm dotyczy także analfabetów.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 03.09.2013 o godz. 17:26.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
||||
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
||
Wspomnialem ideologie marksistowska i paryz jako te wydarzenia przez ktore lewica przestala byc utozsamiana z religia. Kiedy to po lewej stronie barykady pojawil sie antyklerykalizm i zdziczenie moralne powiazane z liderami tamtych ruchow.
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 03.09.2013 o godz. 18:05.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Faktycznie zaczynam zastanawiać się, czy szkoła to miejsce odpowiednie dla takich osób. Istnieją jeszcze szkoły specjalne, ale szkoda mi tych dzieciaków.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 03.09.2013 o godz. 18:00.
|
|
|