The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wisnia88
Junior Member

Od: 01.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.08.2013, 12:09
Panowie ktoś z Was może korzystał z usług biura podróży Golden travel?jeśli tak to proszę o opinie
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 06.08.2013, 08:24
Polećcie jakieś miejsce w okolicach Krakowa gdzie można dobrze zjeść i żeby dzieciaki miały jakieś miejsce do zabawy.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 11.08.2013, 21:16
Do Tatralandii droga jest płatna? Trzeba kupować winietę na Słowację, żeby od przejścia w Chyżnem dojechać do tych basenów?
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
Błaszczu_WIŚLAK
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2011

Stary 11.08.2013, 21:31
nie, parę kilometrów za granicą odbijasz z głównej (za Tvardosinem) i jedziesz cały czas tą drogą do tatralandi (trochę serpentyn)
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 11.08.2013, 21:31
_ukoL napisał(a):Wyświetl post
Do Tatralandii droga jest płatna? Trzeba kupować winietę na Słowację, żeby od przejścia w Chyżnem dojechać do tych basenów?
trzeba.najtańsza opcja to 50 zl.na zwykłej drodze postawili znak "ekspresowa" i dzięki tym 6-7 km trzeba wykupic winietę
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Lupo
Oficjalny piknik

Od: 06.2004

Stary 12.08.2013, 23:23
Macie jakieś godne polecenia noclegi w Bukowinie Tatrzańskiej, które są w przystępnej cenie? Najlepiej gdzieś nieopodal tej głównej drogi którą jeździ Szwagropol Poszukałem kilku miejsc w internecie ale wiadomo, że lepiej gdy ktoś poleci.
Odpowiedz cytując
Błaszczu_WIŚLAK
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2011

Stary 13.08.2013, 00:01
picasso napisał(a):Wyświetl post
trzeba.najtańsza opcja to 50 zl.na zwykłej drodze postawili znak "ekspresowa" i dzięki tym 6-7 km trzeba wykupic winietę
jechałęm 2 tygodnie temu i nic takiego nie było. teraz też sprawdziłem i nigdzie nie ma o tym aby ta droga była płatna.

Na potwierdzenie mapka:
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 13.08.2013, 16:02
Czy ma ktoś jakiegoś znajomego albo kontakt na tani nocleg w Morawicy koło Kielc? pilnie na czwartek potrzebne !
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 13.08.2013, 18:54
Błaszczu_WIŚLAK napisał(a):Wyświetl post
jechałęm 2 tygodnie temu i nic takiego nie było. teraz też sprawdziłem i nigdzie nie ma o tym aby ta droga była płatna.

Na potwierdzenie mapka:
ja tez jechalem neidawno i obwodnica trsteny jest droga ekspresową.co prawda malo ja przypomina ale znak stoi.a o ile pamietam to winiety obowiazuja i na ekspresówkach i na autostradach.nie pamietam tylko czy ekspresowka zaczyna sie przed zjazdem na Trstene czy za zjazdem.w tym drugim przypadku pewnei dalo by sie przejechac przez miasto.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Marcin_fan
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 13.08.2013, 18:55
Błaszczu_WIŚLAK napisał(a):Wyświetl post
nie, parę kilometrów za granicą odbijasz z głównej (za Tvardosinem) i jedziesz cały czas tą drogą do tatralandi (trochę serpentyn)
Czyli jedzie sie na Dolny Kubin potem na Ruzomberok i skręca w lewo na Liptovsky Mikulas ? Jeśli tak to potem jest autostrada więc też trzeba placić ( Na Słowacji "D" to oznakowanie autostrady chyba )
Odpowiedz cytując
wiernyNH1906
Member

Od: 06.2013

Stary 14.08.2013, 11:03
Najlepiej jest zatrzymać się na stacji w Chyżne i tam jest kantor z winietami i ma tam mapę gdzie trzeba je mieć i zobaczyć. ALe można jechać jak na Dolny Kubin i skręcić w Podbielu na Liptowski Mikulasz i się dojedzie bez opłat. Ja osobiście polecam zwiedzić też Zamek Orawski.
Odpowiedz cytując
Lacrima
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 21.08.2013, 10:13
Ma ktoś jakieś namiary na w miarę tanie, sprawdzone domki w Szczyrku, Białce, może Rabce i może polecić?
Chodzi o miejsce na Sylwestra.
Odpowiedz cytując
bondTSW
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 22.08.2013, 09:03
Witajcie.

W dniu 29.08 ok. godziny 18:00/20:00 wyruszamy z Olkusza do Chorwacji (docelowo Zivogosce).
Dysponujemy jeszcze 2 wolnymi miejscami w aucie. Koszty transportu do podzielenia.
Jedziemy w ciemno, nic nie rezerwujemy. Trasę mamy w miarę ogarniętą - szczegóły dla zainteresowanych.
Wracamy do Polski 07/08.09.

Coś o nas:
ekipa 6 os. w wieku 24-28, 2 dziewczyny, 4 facetów, 2 auta lub jedno 9-os.
Jeśli ktoś jest zainteresowany samym transportem bądź też przyłączeniem się do nas - serdecznie zapraszam.
Koszt przejazdu to ok 375-400 PLN/os. (w dwie strony, ze wszystkimi opłatami).

Pozdrawiam!
...CIERPIENIE KSZTAŁTUJE CHARAKTER!
Odpowiedz cytując
matlac
Junior Member

Od: 05.2012

Stary 22.08.2013, 20:43
ktoś sie wypowie nt weekendu w Paryżu, dojazd, spanie ceny?
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 22.08.2013, 23:03
Dojazd to raczej samolot, chyba że mieszka się bliżej Paryża bo koszt wachy i opłat za autostrady w dwie strony zaczyna się w okolicach tysiaka (z Warszawy). W końcu to przeszło 3000 km.

Spania jest do wyboru do koloru. Paryż słynie z wysokich cen, więc tutaj należy spodziewać się sporych kosztów. Najtaniej wychodzi wynajęcie mieszkania (wynajmują również Polacy), albo hotel w promocji (np. sekretne oferty na booking.com).

Poleciłbym jeśli chodzi o nocleg 9 dzielnicę Opera, albo ewentualnie południowe rejony 17 dzielnicy Łuk Triumfalny. Pod względem cena/miejsce jest to genialna lokalizacja. Wszędzie blisko. Na 3 noclegi w pokoju dwuosobowym trzeba wydać w okolicach 200-250 euro, czy blisko 1000 zł. W promocji może za jakieś 800 zł wyrwiesz okazję. Bierz ofertę raczej ze śniadaniem, bo jak na kontynentalne to francuskie dają radę. Zdecydowanie lepsze od brytyjskich, czy z basenu Morza Śródziemnego.

Ceny w restauracjach to standardowy lunch za 12-15 euro. W fast foodach ceny takie jak w Polsce x2. Piwo w kija od 5 ojro. Kawę najtańszą dostaniesz w wielu miejscach po 1 ojro. Są listy takich knajp.

Ceny w marketach bardzo różne. Bagietki od 1 euro. Owoce przeważnie 2x droższe niż u nas. Pije się wino (1-3 euro pełny wybór), soki i napoje (podobne lub trochę wyższe ceny niż u nas), unika piwa (2-3 razy droższe). Sensownie gospodarując można trochę pożyć za godziwe pieniądze.

Komunikacja. Polecam pakiet 10 biletów za 12,70 euro na metro i inne środki transportu. Na głowę powinno wystarczyć spokojnie przez weekend.

Cztery dni i trzy noclegi to koszt 400-500 euro bez większych atrakcji i szastania kasą.
Odpowiedz cytując
matlac
Junior Member

Od: 05.2012

Stary 23.08.2013, 18:49
Dzięki wielkie!!!
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 23.08.2013, 21:44
Jeszcze jedna uwaga co do Paryża - ichnie hotele mają gorszy standard niż wynika z gwiazdek. Mówię tu oczywiście o nazwijmy to normalnych - nie Du Louvre, de Crillon czy tym podobnych )) Zazwyczaj 3 gwiazdki wyglądają gorzej niż np 2 gwiazdki w Wiedniu. Wszelkie napoje w knajpach tańsze przy barze niż przy stoliku. Generalnie Paryż drogi ale "wart mszy" jak wiadomo. Z Krakowa masz tanie linie tylko poprawka na to, że Paris Beauvais to taki Paryż jak Warszawa Modlin - ponad 100 km i pewnie min 10 euro za podróż. Easyjet lata na normalne Ch de G, Ryan na zadupie.
Ostatnio edytowane przez rafkur : 23.08.2013 o godz. 22:02.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 23.08.2013, 22:29
Dokładnie. Co do gwiazdek to nie dotyczy to tylko Francji. Trzy gwiazdki to absolutne minimum.

Przejazd z Beauvais to 32 euro w obie strony, więc do cen biletu można sobie doliczyć od razu 150 zł.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 24.08.2013, 11:38
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Dojazd to raczej samolot, chyba że mieszka się bliżej Paryża bo koszt wachy i opłat za autostrady w dwie strony zaczyna się w okolicach tysiaka (z Warszawy). W końcu to przeszło 3000 km.

Spania jest do wyboru do koloru. Paryż słynie z wysokich cen, więc tutaj należy spodziewać się sporych kosztów. Najtaniej wychodzi wynajęcie mieszkania (wynajmują również Polacy), albo hotel w promocji (np. sekretne oferty na booking.com).

Poleciłbym jeśli chodzi o nocleg 9 dzielnicę Opera, albo ewentualnie południowe rejony 17 dzielnicy Łuk Triumfalny. Pod względem cena/miejsce jest to genialna lokalizacja. Wszędzie blisko. Na 3 noclegi w pokoju dwuosobowym trzeba wydać w okolicach 200-250 euro, czy blisko 1000 zł. W promocji może za jakieś 800 zł wyrwiesz okazję. Bierz ofertę raczej ze śniadaniem, bo jak na kontynentalne to francuskie dają radę. Zdecydowanie lepsze od brytyjskich, czy z basenu Morza Śródziemnego.
Sa jeszcze campingi - wygodne i znaczne tańsze. Np:
http://www.campingchampigny.fr/heber...arifs-generaux
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Ceny w restauracjach to standardowy lunch za 12-15 euro. W fast foodach ceny takie jak w Polsce x2. Piwo w kija od 5 ojro. Kawę najtańszą dostaniesz w wielu miejscach po 1 ojro. Są listy takich knajp.

Ceny w marketach bardzo różne. Bagietki od 1 euro. Owoce przeważnie 2x droższe niż u nas. Pije się wino (1-3 euro pełny wybór), soki i napoje (podobne lub trochę wyższe ceny niż u nas), unika piwa (2-3 razy droższe). Sensownie gospodarując można trochę pożyć za godziwe pieniądze.

Komunikacja. Polecam pakiet 10 biletów za 12,70 euro na metro i inne środki transportu. Na głowę powinno wystarczyć spokojnie przez weekend.
A ja polecam zamiast 10 biletów, które szybko sie rozejdą, albo bilet Paris viste za 17,15 na dwa dni (jazda wszystkimi środkami bez limitu - trzy zony), albo całodzienny mobilis (6,60 za dwie zony dziennie, 8,80 za trzy)
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 24.08.2013, 12:24
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Sa jeszcze campingi - wygodne i znaczne tańsze. Np:
wis.la/eqlep

A ja polecam zamiast 10 biletów, które szybko sie rozejdą, albo bilet Paris viste za 17,15 na dwa dni (jazda wszystkimi środkami bez limitu - trzy zony), albo całodzienny mobilis (6,60 za dwie zony dziennie, 8,80 za trzy)
Campingi fakt, ale nie każdy jest fanem tego typu miejsc. Osobiście, gdy mam tylko kilka dni na zwiedzanie to zawsze wybieram samo centrum. Niby jest metro, ale jak podliczy się dojazdy wte i wewte to wychodzi zawsze kilka zmarnowanych godzin. Ten camping z tego co widzę jest aż 9 km od Paryża zatem ładny kawałek drogi mimo, że RER mamy w pobliżu. Popularne mieszkanie wynajmowane przez Polaków jest też w podobnej odległości tylko, że na północ od Paryża (znajomi wynajmowali). Słyszałem też o możliwości wynajęcia noclegu w Instytucie Polskiej Akademii Nauka w samym centrum po 25 euro na głowę, ale szczegółów nie znam.
wis.la/gdjq2

Faktycznie może masz rację co do biletów. Zwykle biorę jednak pakiety biletów bo różnie to wychodzi w zależności od miasta. W jednych opłaca się travel card, a w innych pojedyncze, albo właśnie pakiety biletów. Na 3 dni 10 biletów na głowę mi wystarczyło, ale nie jeździłem daleko, a poza tym miałem nocleg w dobrej lokalizacji (kilometr do Luwru, 2 km do Sacre Coeur, a 2,5 km do Notre Dame), więc szkoda było nie zrobić tej trasy spacerkiem. Na pewno jeśli będzie jeździło się poza centrum Paryża (np. Wersal, ale tam trzeba dojechać jeszcze kolejką) to warto rozważyć opcje, które zaproponował FraMat.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 24.08.2013 o godz. 12:26.
Odpowiedz cytując
gaudi10
Member

Od: 05.2011

Stary 24.08.2013, 14:50
Cypr Północny ( turecki ) - ktoś był , ktoś może coś powiedzieć pożytecznego.
Lecę 27.08 i naprawdę póki co mało wiem a to nie jest dobre.
Niby mam all inc. ale co po za tym . Co zwiedzić , w jaki sposób itd itp.
Nie piszcie po terminie który podałem bo będzie to musztarda po obiedzie.
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 31.08.2013, 19:35
Chcielibyśmy ze znajomymi w NICEI wynająć samochód, żeby obskoczyć te okoliczne burżujskie miejsowości St. Tropez, Monako itd. No i chcielibyśmy to zrobić jak najtaniej oczywiście. Najlepsza oferta, którą znaleźliśmy w porównywarkach to ok. 450 zł za dwa dni. Ale to są ci golobalni przewoźnicy. No i moje pytanie. Wynajmował ktoś auto we Francji? Są jakieś tańsze opcje, jakieś lokalne wypożyczalnie itp. ? Dzięki za odpowiedzi z góry
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Od: 11.2002

Stary 01.10.2013, 08:33
Chce ogarnac sylwester w Pradze ? Byl ktos ? Polecicie jakis hotel/motel ?

Jak z dojazdem ?
Odpowiedz cytując
Pulpet
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 01.10.2013, 13:22
Byłbym wdzięczny jakby ktoś obeznany w tanich liniach napisał do mnie na priv. Chodzi o szczegóły dotyczące bagażu podręcznego.
Odpowiedz cytując
wiernyNH1906
Member

Od: 06.2013

Stary 03.10.2013, 12:10
@baton: jeżeli chodzi o dojazd to z Dworca RDA w Krakowie autobusem do Cieszyna http://interpalmbus.nazwa.pl/index.p...krakow-cieszyn
Później na nogach przejść na Czeską strone i tam na pociąg do Pragi- jesteś w cztery i pół godziny w Pradze
W Pradze byłem na prawde bardzo dużo rzeczy do oglądniecia, zwiedzenia
Warto zobaczyć- Zamek, Most Karola, Rynek, Brame Prochową, Stary Zamek czyli Vysehrad i jak chcesz to możesz iść do fabryki piwa Staropramen.
Jeżeli chodzi o nocleg to ja wynajmowałem mieszkanie ze strony https://www.airbnb.pl/
Mam nadzieję że pomogłem
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 23.11.2013, 17:47
Wie ktoś jak najlepiej dojechać z Krakowa do Białegostoku (w tygodniu) ? Bo tak szukałem i znalazłem tylko 1go busa. W ogóle da się tam jakoś szybko dojechać coś a'la Lajkonik (Kraków - Wrocław)?
Odpowiedz cytując
Kamil_mchw
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 24.11.2013, 12:59
Co polecacie na święta za granicą? Szukam coś od 22.12 najlepiej do 3.01. Gdzieś gdzie jest ciepło... gdzie można w krótkich spodenkach chodzić i się opalać... Korsyka? Hiszpania? Egipt? Maroko? Coś w miarę taniego (czyli do 3, może 4 tyś za osobę).
Chyba że lepiej pojechać na tydz. na święta za granicą i ponownie na sylwestra np. z grupona.
Odpowiedz cytując
gaudi10
Member

Od: 05.2011

Stary 24.11.2013, 19:02
No to ja polecam zdecydowanie Egipt ale popytaj np. o Kenię o wydaje mi się że do 4 tys powinieneś coś znaleźć. Z tym że co do Egiptu to nie wiem jaka jest teraz sytuacja ale jak coś to szukaj hoteli z podgrzewaną wodą w basenie. Poczytaj np. Oceniacz.pl tam ludzie lubią coś fajnie doradzić.
Odpowiedz cytując
alterego
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 26.11.2013, 12:42
z propozycji jeszcze Madera i Teneryfa. Ale szczerze - jak chodzi o wygrzanie się w rozsądnej cenie to Egipt jest perfekt (chociaż ja już tam nigdy nie pojadę raczej )
Odpowiedz cytując
ted
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 24.12.2013, 12:23
zna ktos tanie noclegi z internetem w centrum krakowa albo na podgórzu? no jeszcze w gre wchodza jakies miasteczka pod krakowem, albo zakopane (myslicie ze znajde dzis tam nocleg?)
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów