The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy Franciszek Smuda wyciągnie Białą Gwiazdę z marazmu?
Tak 398 51,42%
Nie 376 48,58%
Głosujących: 774. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Globus_OHM
Member

Od: 03.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.08.2013, 22:20
^^ zapal sobie
zdystansujesz sie, ochłoniesz
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 15.08.2013, 04:16
rookie1906 napisał(a):Wyświetl post
Tak sobie czytam dyskusje o Smudzie, Bednarzu... i właściwie mam jeden wniosek. W Wiśle nic się nie zmienia. Cupiał wciąż naiwnie wierzy w zapewnienia kolejnych prezesów czy trenerów. Smuda bredzi jak dawniej - choć wypowiedź o trzech okienkach transferowych przebiła każdą granicę tolerancji dla głupoty i braku ambicji. W klubie brak choćby cienia wyobraźni i perspektywicznego myślenia. Trwanie Bednarza na posadce prezesa to jest kuriozum godne księgo Guinesa. Dla zobrazowania podam jeden link [Cezary Wilk | Cwetan Genkow | Milan Jovanić | Adam Kokoszka | Łukasz Garguła]:
http://www.krakow.sport.pl/sport-kra...__prezesa.html
Średnio inteligentny człowiek po jednym czy dwóch doświadczeniach potrafi wyciągać wnioski... Dla Bednarza logiczne myślenie jest jednak czymś całkowicie obcym. I w tym kontekście nie dziwi mnie, że firmuje on swoim nazwiskiem zatrudnienie w Wiśle Smudy. Dla mnie to jest po prostu dywersja i choć jestem daleki od myślenia w kategorii spisków, to Bednarz po prostu swoimi działaniami powoli zatapia Wisłę w przeciętności, nudzie i beznadziejnej grze.
Dziś realnie myślący kibic Białej Gwiazdy może co najwyżej pomarzyć o załapaniu się do grupy mistrzowskiej. Czy to jest realne - nie mam pojęcia. Ale jeśli załapiemy się do "ósemki" to nie będzie to cud, ale dowód na to jak mizerna jest nasza liga. To co się dzieje w Wiśle nie jest odosobnione. To jest po prostu degrengolada, która wynika nie z braku pieniędzy, bo tych jest moim zdaniem wystarczająco dużo. Spadek jakości wynika z tego, że te pieniądze są niewłaściwie wydawane. Kluby wydają olbrzymią część swoich budżetów na wynagrodzenia mizernych piłkarzy i jeszcze gorszych trenerów zamiast spojrzeć perspektywicznie na futbolowy biznes i zainwestować w szkolenie młodzieży.
I jeśli ktokolwiek ma nadzieję, że Smuda z Bednarzem poprawią COKOLWIEK w Wiśle, to szczerze radzę głoboką autorefleksję. To ostatnie zdanie dotyczy w szczególności pana Cupiała, który również z wyciąganiem wniosków kłopoty ma spore.
Pozdrawiam!
ps. Im krócej Smuda w Wiśle będzie trenerem tym lepiej dla wszystkich! No może z wyjątkiem Smudy, bo szczerze wątpię, aby jakikolwiek klub dał mu pracę...
....a, jak katarynki...w kółko ten sam pasztet. Skończą się wakacje to wychaczycie po piżdzie w szkole jeden z drugim. Za ściąganie od kolegi.

sanderuss napisał(a):Wyświetl post
Juz kilku pilkarzy wypowiedzialo sie na temat jego metod odnosnie "taktyki". A raczej jej braku...
Pewni Ci którzy zazwyczaj nie wywiązują się z załorzeń taktycznych. Żeby coś oceniać to pasowało by mieć choć minimalne o tym pojęcie.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 15.08.2013 o godz. 04:20.
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 15.08.2013, 07:50
Dariook napisał(a):Wyświetl post
....a, jak katarynki...w kółko ten sam pasztet. Skończą się wakacje to wychaczycie po piżdzie w szkole jeden z drugim. Za ściąganie od kolegi.
Odsylasz innych do szkoly, a sam prawdopodobnie jej nie ukonczyles.
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 15.08.2013, 09:05
rookie1906 napisał(a):Wyświetl post
Smuda bredzi jak dawniej - choć wypowiedź o trzech okienkach transferowych przebiła każdą granicę tolerancji dla głupoty i braku ambicji.
Czyli rozumiem, że miał wyjść i powiedzieć "W ciągu 1 okienka Wisła zostanie odbudowana i będzie w lidze każdego golić " Tak, to nie byłaby głupota tylko ambicja.

Lysy napisał(a):Wyświetl post
Odsylasz innych do szkoły, a sam prawdopodobnie jej nie ukonczyłeś.
I kto to mówi?
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
VanBasten
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 15.08.2013, 12:38
Powiem szczerzez że tylko z grubsza przeglądnąłem kilka postów i mam dość . Wy jesteście takimi typowymi polakami , którym nigdy nic sie nie podoba i zawsze wszystko wiedza lepiej nie mając ku temu żadnych podstaw . Zawsze broniłem Smudy i będe to robił dalej . Nie jest może wzorem elokwencji , ni ejest najlepszym trenerem na świecie , nie jest młody i przystojny ....ale jest świetnym fachowcem i naszą ligę ogarnia jak mało kto . Ma świetne oko do młodych zawodników i potrafi ustawić druzyne .Wszyscy krytycy Smudy tak naprawde napierdalają popularnymi w tabloidach sloganami ale prawdziwych merytorycznych uwag nie mają . Przypomnę tylko że najlepszy team jaki mieliśmy za Kasperczaka został zbudowany właśnie przez Smudę . Smuda został wtedy zwolniony pod dwóch nieudanych meczach mimo że wszystkich gromiliśmy wtedy jak leci .To były inne czasy i Cupiał zawsze chciał 7-0 . Smuda nie jest może wirtuozem ale jest świetnym rzemieślnikiem znającym swój fach . Powiem szczerzez że mamy teraz bide jeśli chodzi o drużynę , wiadomo ale i tak 10 razy przyjemniej mi się oglada teraz Wisełkę nię w poprzednich sezonach . Wreszcie biegają , wreszcie walcza , wreszcie się im chce . Może jest mniej jakości ale za to więcej gry i moim zdaniem o to własnie chodzi . Dajcie Smudzie czas a zbuduję drużyne którą znowu będziemy się cieszyć . Ale jak znam życie to nawet jakby zdobył LM to i tak malkontenci coś by znaleźli . Drużyna skazana na spadek albo w najlepszym razie na dramatyczna obronę przed spadkiem póki co mile zaskakuje i jestem pewien że jak Franek dostanie czas i kilka wzmocnien znowu bedziemy walczyć o mistrza .Wy oczywiscie dalej bedziecie narzekac i po nim jezdzić ale mam to w dupie
Ostatnio edytowane przez VanBasten : 15.08.2013 o godz. 12:41.
Odpowiedz cytując
arbuz
Senior Member

Stary 15.08.2013, 12:44
VanBasten napisał(a):Wyświetl post
Powiem szczerzez że tylko z grubsza przeglądnąłem kilka postów i mam dość . Wy jesteście takimi typowymi polakami , którym nigdy nic sie nie podoba i zawsze wszystko wiedza lepiej nie mając ku temu żadnych podstaw . Zawsze broniłem Smudy i będe to robił dalej . Nie jest może wzorem elokwencji , ni ejest najlepszym trenerem na świecie , nie jest młody i przystojny ....ale jest świetnym fachowcem i naszą ligę ogarnia jak mało kto . Ma świetne oko do młodych zawodników i potrafi ustawić druzyne .Wszyscy krytycy Smudy tak naprawde napierdalają popularnymi w tabloidach sloganami ale prawdziwych merytorycznych uwag nie mają . Przypomnę tylko że najlepszy team jaki mieliśmy za KAsperczaka został zbudowany właśnie przez Smudę . Smuda został wtedy zwolniony pod dwóch nieudanych meczach mimo że wszystkich gromiliśmy wtedy jak leci .To były inne czasy i Cupiał zawsze chciał 7-0 . Smuda nie jest może wirtuozem ale jest świetnym rzemiślnikiem znającym swój fach . Powiem szczerzez że mamy teraz bide jeśli chodzi o drużynę , wiadomo ale i tak 10 razy przyjemniej mi się oglada teraz Wisełkę nię w poprzednich sezonach . Wreszcie biegają , wreszcie walcza , wreszcie się im chce . Może jest mniej jakości ale za to więcej gry i moim zdaniem o to własnie chodzi . Dajcie Smudzie czas a zbuduję drużyne którą znowu będziemy się cieszyć . Ale jak znam życie to nawet jakby zdobył LM to i tak malkontenci coś by znaleźli . Drużyna skazana na spadek albo w najlepszym razie na dramatyczna obronę przed spadkiem póki co mile zaskakuje i jestem pewien że jak FGraz dostanie czas i kilka wzmocnien znowu bedziemy walczyć o mistrza .Wy oczywiscie dalej bedziecie narzekac i po nim jezdzić ale mam to w dupie

Popieram w 100% wszyscy znawcy na wszystim i niczym niech zajma sie wiecej swoim zyciem i w nim zdobywaja niesamowite osiagniecia finansowe buduja dom kupuja mieszkania ucza sie kilku jezykow obcych i studiuja kilka kierunkow naraz bo przeciez to wszystko takie proste !!!

Leo Benhaker powiedzial swiete slowa o nas Polakach - wy macie prawie 40 milionow trenerow w polsce wszyscy najlepiej wiedza i sa fachowcami !!! to czemu do ....y wszystko nadal w tym naszym kraju jest takie hujowe
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 15.08.2013, 13:11
PhantomRanger napisał(a):Wyświetl post
Czyli rozumiem, że miał wyjść i powiedzieć "W ciągu 1 okienka Wisła zostanie odbudowana i będzie w lidze każdego golić " Tak, to nie byłaby głupota tylko ambicja.

I kto to mówi?
Nie używanie polskich znaków jest czymś powszechnie akceptowalnym na wszelkiego rodzaju forach w internecie

Nieudolna próba odbicia piłeczki. Z resztą ogólnie czepialstwo za orty też jest dziecinne. Chyba, że ktoś nawali ich 10 milionów.

Ja tam wolę tą Wisłę, niż tą z poprzedniego sezonu. Mam dość zmanierowanych przepłacanych gwiazdeczek, które niczego nie potrafią zagwarantować w lidze.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 15.08.2013 o godz. 13:18.
Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 15.08.2013, 13:45
s1mone napisał(a):Wyświetl post
Ja tam wolę tą Wisłę, niż tą z poprzedniego sezonu. Mam dość zmanierowanych przepłacanych gwiazdeczek, które niczego nie potrafią zagwarantować w lidze.
Ja tak samo. Cieszę się, że pożegnaliśmy się np. z Genkovem. Dopóki regularnie grał i strzelał bramki, to było wszystko ok, ale pod koniec jego przygody z Wisłą ewidentnie oklapł i w takiej sytuacji nie ma dla niego miejsca w tym klubie. Szczególnie za taką kasę.

Wisła z tego sezonu nie jest idealna, nie oszukujmy się. Na papierze nasza kadra jest słabsza od tej sprzed roku. Ale jeśli Smuda wszystko dobrze poukłada, to myślę, że będziemy w tej wymarzonej pierwszej ósemce. Niech tylko trener wystrzeże się jakichś głupich ruchów typu Chavez na DM, czy gra bez skrzydłowych (lub z "fałszywymi skrzydłowymi", żeby było ładniej ).
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 15.08.2013, 14:32
gypsy napisał(a):Wyświetl post
Na papierze nasza kadra jest słabsza od tej sprzed roku.
Na papierze słabsza, ale mentalnie wydaje mi się mocniejsza. Wszystko idzie w dobrym kierunku i Wisła gra coraz lepiej.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 15.08.2013, 15:16
Na papierze słabsza, ale mentalnie wydaje mi się mocniejsza. Wszystko idzie w dobrym kierunku i Wisła gra coraz lepiej.
na papierze to Zagłebie Lubin od kilka lat jest w grupie Ligi Mistrzów...
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 15.08.2013, 16:21
Zanim beatyfikujecie Smudę, to kamyczek do jego ogródka. Burdeński.

Synalek kumpla, który odstaje na poziomie naszych rezerw.

Nie udawajmy, że sprawy nie ma, bo to żenada.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 15.08.2013, 16:26
To jest dyskryminacja studentów i kolesiostwo. Oproiescu musiał przechodzić testy, choć był dużo lepszy!
..
Odpowiedz cytując
rookie1906
Junior Member

Stary 15.08.2013, 17:26
Dariook napisał(a):Wyświetl post

Pewni Ci którzy zazwyczaj nie wywiązują się z załorzeń taktycznych. Żeby coś oceniać to pasowało by mieć choć minimalne o tym pojęcie.
Nigdy nie zdarzyło mi się ściągać od kolegi, ani w podstawówce, ani w liceum, ani na studiach na UJ... A słowo "wychaczycie" pisze się przez samo "h". Moja rada - zajrzyj czasem do słownika ortograficznego, bo Twoja edukacja wymaga solidnego uzupełnienia.

wolfy napisał(a):Wyświetl post
Zanim beatyfikujecie Smudę, to kamyczek do jego ogródka. Burdeński.

Synalek kumpla, który odstaje na poziomie naszych rezerw.

Nie udawajmy, że sprawy nie ma, bo to żenada.

Jeden z forumowiczów wspomniał o Smudzie "że ma oko do młodych piłkarzy", więc może Burdeński to będzie też jego odkrycie... A jeśli się nie uda, to może przynajmniej będzie nosić torby za "starszyzną".
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 15.08.2013 o godz. 17:56.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 15.08.2013, 17:51
Powiem szczerzez że tylko z grubsza przeglądnąłem kilka postów i mam dość . Wy jesteście takimi typowymi polakami , którym nigdy nic sie nie podoba i zawsze wszystko wiedza lepiej nie mając ku temu żadnych podstaw . Zawsze broniłem Smudy i będe to robił dalej . Nie jest może wzorem elokwencji , ni ejest najlepszym trenerem na świecie , nie jest młody i przystojny ....ale jest świetnym fachowcem i naszą ligę ogarnia jak mało kto . Ma świetne oko do młodych zawodników i potrafi ustawić druzyne .
Rozumiem, że to Twoje zdanie, którego będziesz bronił jak niepodległości. A czy ja mogę mieć inne?
Wszyscy krytycy Smudy tak naprawde napierdalają popularnymi w tabloidach sloganami ale prawdziwych merytorycznych uwag nie mają .
I owszem... mają. Wystarczy nie czytac z grubsza.
Przypomnę tylko że najlepszy team jaki mieliśmy za Kasperczaka został zbudowany właśnie przez Smudę .
To mit. Drużyna Kasperczaka, mimo, że jej zręby kadrowe zostały wzniesione przez Smudę, dystansowała druzynę Smudy kulturą gry i umiejętnościami taktycznymi o przynajmniej kilka klas.
Smuda został wtedy zwolniony pod dwóch nieudanych meczach mimo że wszystkich gromiliśmy wtedy jak leci .To były inne czasy i Cupiał zawsze chciał 7-0 . Smuda nie jest może wirtuozem ale jest świetnym rzemieślnikiem znającym swój fach . Powiem szczerzez że mamy teraz bide jeśli chodzi o drużynę , wiadomo ale i tak 10 razy przyjemniej mi się oglada teraz Wisełkę nię w poprzednich sezonach .
Z tym trudno się nie zgodzić. Druzyny Smudy zawsze przyjemnie się oglądało... dopóki ich nie zajechal.

Wreszcie biegają , wreszcie walcza , wreszcie się im chce . Może jest mniej jakości ale za to więcej gry i moim zdaniem o to własnie chodzi .
Smuda przygotowuje lekkoatletów a nie piłkarzy. Może na mistrozstwach świata w LA coś by pokazał, ale nie w piłce.
Dajcie Smudzie czas a zbuduję drużyne którą znowu będziemy się cieszyć . Ale jak znam życie to nawet jakby zdobył LM to i tak malkontenci coś by znaleźli .
Nie grozi.
Drużyna skazana na spadek albo w najlepszym razie na dramatyczna obronę przed spadkiem póki co mile zaskakuje i jestem pewien że jak Franek dostanie czas i kilka wzmocnien znowu bedziemy walczyć o mistrza .Wy oczywiscie dalej bedziecie narzekac i po nim jezdzić ale mam to w dupie
Ja dalej bedę jechał po Smudzie i mam w d... że Ty masz w d...
Jeszcze rok temu wszyscy krzyczeli: Każdy to powie, nie chcemy Smudy w Krakowie. Tearz jak sie okazało, że drużyna gra bardziej z zębem niż za Probierza i Kulawika, Smuda okazał się dobry?
Każdy trener byłby lepszy od Kulawika....
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
orm
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 15.08.2013, 19:42
Nie ma co przesadzać, że Smuda dokonał jakiegoś cudu. Zeszły sezon skończyliśmy na 7 miejscu, a na wiosnę Kulawik grał bardzo podobnym składem. Teraz jesteśmy dokładnie na 7 miejscu, więc gdzie te cuda? Na razie jest przyzwoicie i są pewne sygnały, że może być lepiej.
Na pewno nie ma też powodów do jechania po Smudzie (poza nieszczęsną sprawą z Burdenskim): na razie radzi sobie lepiej niż Probierz i Kulawik, a od Moskala ma dużo więcej szczęścia
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 15.08.2013, 20:25
skład Kulawika i Smudy to jednak dwie odrębne bajki , odeszło 8 mniej lub bardziej podstawowych zawodników . Przyszło 2 o jakimkolwiek doświadczeniu w grze na poważnym poziomie .

Nie chcę rokować bo nie jestem klubową księgową ale kwota przeznaczona na płace zmniejszyła się zapewne o jakieś 30%. Fakt , w cholerę pieniędzy zmarnowaliśmy na rozwiązaniu kontraktów , ale przynajmniej nie będziemy się dalej zadłużać .

Dlatego też 7 miejsce Smudy obecnie , a 7 miejsce Kulawika ma całkiem inną wartość . W dodatku możemy się ( jeszcze ) poszczycić mianem niepokonanej drużyny na wiosnę ( jednej z 4 ) . Cieszy mnie to niezmiernie . Co ciekawe w mediach jest o nas całkowita cisza , nikt na nas nie liczy , możemy trochę z drugiego planu włączyć się o walę o puchary . Na wiosnę przy podziale punktów , różnice będą tak minimalne że wszystko może się zdarzyć . Zadecyduje forma na ostatnie 7 spotkań .
Odpowiedz cytując
Dzimi
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 15.08.2013, 20:46
mitmichael napisał(a):Wyświetl post
Brozek jak dojdzie do pełni formy to tez pare tych bramek w lidze nastrzela. Tak jak to powiedzial Przytuła w ostatniej Lidze+Extra - jezeli tak gra nieprzygotowany Brozek to ja nie wiem co bedzie jak bedzie w 100% gotowy (sam Brozek mowił, ze ma jeszcze troche brakow).
Nie są to braki w czuciu piłki czy szybkości, ale braki kondycyjne. Jak to stwierdził sam Brożek - po sprincie przez pół boiska musi teraz odpoczywać 40 sekund, żeby być gotowym na kolejny sprint, a normalnie powinno mu to zajmować 10-20 sekund.

Więc lepiej przygotowany Brożek nie będzie lepiej podawał, strzelał, szybciej biegał - tylko będzie mógł biegać szybko trochę częściej. Jako, że akcje ofensywne i tak nie następują co 10 sekund, tylko co jakieś dwie minuty, jego lepsze przygotowanie nie da nam dużo. Ot, lepiej przygotowany Brożek będzie mógł trochę więcej popracować w odbiorze po akcji ofensywnej, częściej będzie się wracał po piłkę, nic więcej...
Ostatnio edytowane przez Dzimi : 15.08.2013 o godz. 20:49.
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 15.08.2013, 20:58
Dzimi napisał(a):Wyświetl post
Nie są to braki w czuciu piłki czy szybkości, ale braki kondycyjne. Jak to stwierdził sam Brożek - po sprincie przez pół boiska musi teraz odpoczywać 40 sekund, żeby być gotowym na kolejny sprint, a normalnie powinno mu to zajmować 10-20 sekund.

Więc lepiej przygotowany Brożek nie będzie lepiej podawał, strzelał, szybciej biegał - tylko będzie mógł biegać szybko trochę częściej. Jako, że akcje ofensywne i tak nie następują co 10 sekund, tylko co jakieś dwie minuty, jego lepsze przygotowanie nie da nam dużo. Ot, lepiej przygotowany Brożek będzie mógł trochę więcej popracować w odbiorze po akcji ofensywnej, częściej będzie się wracał po piłkę, nic więcej...
Nie do końca prawda. Po pierwsze kondycja fizyczna: im lepsza, tym zachowania zawodnika są, jednak, lepsze. Zwłaszcza to widać, gdy zmęczony zawodnik podaje ze słabszą celnością. Nie wiem, czy grałeś w piłkę więcej niż amatorsko, ale przygotowanie fizyczne ma duży wpływ także na podejście mentalne, pewność zagrań. Po drugie jego szybkość i czas reakcji również mogą się minimalnie poprawić, co jednak może skutkować wygraniem decydującego sprintu czy wywalczeniem rzutu karnego. Po trzecie: Obecnie Brożek "pada" około 70 minuty meczu. Prostym wnioskiem jest, iż, gdy będzie w stanie wytrzymać pełne 90 minut, to ostatnie 30 minut (wliczam doliczony czas i okres przejściowy między stanami "gotowości" a zmęczenia) w jego wykonaniu będzie diametralnie inne, lepsze. Na przykład będzie mieć siłę, by wytrzymać napór Ukaha w 93 minucie meczu
Ostatnio edytowane przez filemon : 15.08.2013 o godz. 21:03.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 15.08.2013, 21:23
Dzimi napisał(a):Wyświetl post

Istanieje też coś takiego jak popularna "forma" , której nie da się logicznie wytłumaczyć . Może poza tym że zawsze jest poparta solidnymi przygotowaniami . Taki Marek Zieńczuk zawsze solidnie się przygotowywał a jednak jeden raz miał swoją ' formę życia ' gdzie każde kopnięcie zamieniało się na bramkę . Brożek jak sam mówił nie grał kilka miechów regularnie w piłkę. Może i główny problem ma z kondycją , ale raczej nie da się ukryć że jest daleki od swojej optymalnej dyspozycji także pod kątem innych aspektów psycho-fizycznych.
Odpowiedz cytując
Hermond
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 15.08.2013, 22:12
Forma wprost wynika z kondycji (przygotowania fizycznego zawodnika). Będąc zmęczonym trudniej podać dokładnie piłkę czy dobrze i mocno uderzyć, niemówiąc już o tym że zawodnik musi, a przynajmniej powinien pokazywać się na pozycje. Więc ten kto się szybko regeneruje lub ma siły sporo cały czas jest pod grą, szuka tej gry, dokładnie podaje i strzela, a zawodnik źle przygotowany po 20 metrowym sprincie nie ma siły odać strzału czy podać, zwłaszcza po godzinie gry gdy takich sprintów się nazbiera. Wielu osobom wydaje się że to nonszalancja lub niedbalstwo zawodników a to najczęściej brak siły zmusza piłkarzy do strzałów z nieprzygotowanych pozycji czy głupich i niecelnych podań.
Ad augusta per angusta
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 16.08.2013, 11:03
orm napisał(a):Wyświetl post
Nie ma co przesadzać, że Smuda dokonał jakiegoś cudu. Zeszły sezon skończyliśmy na 7 miejscu, a na wiosnę Kulawik grał bardzo podobnym składem. Teraz jesteśmy dokładnie na 7 miejscu, więc gdzie te cuda? Na razie jest przyzwoicie i są pewne sygnały, że może być lepiej.
Na pewno nie ma też powodów do jechania po Smudzie (poza nieszczęsną sprawą z Burdenskim): na razie radzi sobie lepiej niż Probierz i Kulawik, a od Moskala ma dużo więcej szczęścia
Cuda? W żadnym wypadku ale mamy jeszcze słabszą kadrę niż w zeszłym roku i gramy powyżej oczekiwań. Za to dla Smudy +. Bo widać, że coś się zmienia Smuda nie nauczy ich grać dobrze w piłkę (to już raczej niemożliwe) ale ten zespół jakoś ciągnie do przodu w swoim topornym stylu.
Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 16.08.2013, 11:34
FraMat napisał(a):Wyświetl post
..............................
FraMat - dramat .
Z twoich wypowiedzi wynika że:

1. Smuda "zajeżdża" zawodników - z tego co wiem i tak mu daleko do np Petrescu - dla niektórych najlepszego trenera w Wiśle. Czyżby dawanie wycisku pilkarzom i budowanie siły zespołu w oparciu o wydolność i bieganie było godne pochwały tylko w przypadku Rumuna

2. Nawet jak się Smudzie powiedzie ty będziesz wieszał na nim psy no bo taką masz doktrynę. Chodzi ci o to aby być nieomylnym ?

Nie wiem czy masz rację co do fachowości Franciszka ... sam mam wątpliwości co do Smudy (za reprezentację) ale bardzo chętnie przyznam się że się myliłem .... jeśli Wisła będzie lepsza niż w ostatnich dwóch latach
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 16.08.2013, 13:13
Grantar napisał(a):Wyświetl post
FraMat - dramat .
Z twoich wypowiedzi wynika że:

1. Smuda "zajeżdża" zawodników - z tego co wiem i tak mu daleko do np Petrescu - dla niektórych najlepszego trenera w Wiśle. Czyżby dawanie wycisku pilkarzom i budowanie siły zespołu w oparciu o wydolność i bieganie było godne pochwały tylko w przypadku Rumuna
No nie wiem... Petrescu jeszcze nigdy nie zajechał żadnego zespołu. A Smuda - kilka.
2. Nawet jak się Smudzie powiedzie ty będziesz wieszał na nim psy no bo taką masz doktrynę. Chodzi ci o to aby być nieomylnym ?
Smudzie może powieść się co najwyżej w TME, gdzie od dna do sukcesu droga jest krótka. Że przypomne Podbeskidzie w ubiegłym sezonie od jesieni do tego, co grali i ugrywali na wiosnę. No, ale raczje Podbeskidzia nawet na wiosnę nikt nie widział na arenie trochę bardziej europejskiej?
Nie wiem czy masz rację co do fachowości Franciszka ... sam mam wątpliwości co do Smudy (za reprezentację) ale bardzo chętnie przyznam się że się myliłem .... jeśli Wisła będzie lepsza niż w ostatnich dwóch latach
Ależ pewnie będzie lepsza. Ale do tego wystarczy Ojrzyński czy Kubicki i odpowiednie naciski ze strony nadprezesa.
Jeszcze raz przypomne: jeszcze rok temu krzyczeli wszyscy na forum, ze nie chcą Smudy. Teraz po zagraniu kilku meczów przez Wisłę z większą ambicją, Smuda okazuje się superkołczem?

Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Stary 16.08.2013, 13:41
Smudzie może powieść się co najwyżej w TME, gdzie od dna do sukcesu droga jest krótka. Że przypomne Podbeskidzie w ubiegłym sezonie od jesieni do tego, co grali i ugrywali na wiosnę. No, ale raczje Podbeskidzia nawet na wiosnę nikt nie widział na arenie trochę bardziej europejskiej?

Ależ pewnie będzie lepsza. Ale do tego wystarczy Ojrzyński czy Kubicki i odpowiednie naciski ze strony nadprezesa.
Jeszcze raz przypomne: jeszcze rok temu krzyczeli wszyscy na forum, ze nie chcą Smudy. Teraz po zagraniu kilku meczów przez Wisłę z większą ambicją, Smuda okazuje się superkołczem?

Na razie celujemy tylko w TME i to w okolice 7 miejsca - więc Smuda wystarczy jak będziemy mieli grać w pucharach to się będziemy martwić

No cóż też byłem sceptycznie nastawiony do Smudy narazie broni go relacja jakość drużyny/wyniki i trzeba mu to przyznać.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 16.08.2013, 14:03
Ajax napisał(a):Wyświetl post
Na razie celujemy tylko w TME i to w okolice 7 miejsca - więc Smuda wystarczy jak będziemy mieli grać w pucharach to się będziemy martwić
Z tym się zgadzam,ale...
... jest to powielanie starych błędów w budowaniu drużyny:

- bierzemy znowu kogoś, kto przypomni pilkarzom podstawy i wymusi na nich ambicję i bieganie zapominając o rozwoju i perspektywicznym budowaniu zrębów futbolu w wymiarze bardziej europejskim.
- kiedy okaże się, że trzeba coś więcej niż Smudowa maszyna do omłotu zboża, która w koncu na jakiejś europejskiej dróżce da sie wyprzedzić nawet rowerowi, nadprezes znajdzie ponownie trenera z jako takim doświadczeniem europejskim, który po podpisaniu kontraktu stwierdzi, że charakterystyki piłkarzy jakimi dysponuje nie dają podstaw do budowania jakiegokolwiek systemu gry i taktyki, z którymi można pokazać sie w Europie.
- nowy trener zacznie domagac się innych piłkarzy, będących w stanie zrozumieć coś wiecej niż: biegaj, presing, walcz, kopnij i biegnij.
- po ewentualnej zgodzie na to nadprezesa, kolejny sezon będzie znowu stracony, a nadprezes znowu poczuje sie oszukany i wywali nowego trenera
- Smuda wroci po raz kolejny
- i od nowa

Ale fakt. Smuda na TME może wystarczyć. W końcu po co nam budowanie drużyny, która osiągnie coś więcej niż kolejne (ewentualnie) MP?
Ostatnio edytowane przez FraMat : 16.08.2013 o godz. 14:07.

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 16.08.2013, 14:18
Ale fakt. Smuda na TME może wystarczyć. W końcu po co nam budowanie drużyny, która osiągnie coś więcej niż kolejne (ewentualnie) MP?
Obecnie nie stać nas na budowanie takiej drużyny. Pora wrócić do rzeczywistości i zmienić punkt odniesienia - na Widzew.

Na dobrą sprawę - trudno to coś co się u nas odwala nazwać budowaniem. Ot, łapanka.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 16.08.2013 o godz. 14:25.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 16.08.2013, 14:32
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Obecnie nie stać nas na budowanie takiej drużyny. Pora wrócić do rzeczywistości i zmienić punkt odniesienia - na Widzew.

Na dobrą sprawę - trudno to coś co się u nas odwala nazwać budowaniem. Ot, łapanka.
W TME wszystko jest mozliwe. Przysłowiowe Podbeskidzie. Gdyby cały czas grali z takim zębem jak na wiosnę, byliby kandydatem do MP. Bez żadnego budowania.

Ja tylko twierdzę, że nawet jeśli Smuda z takim składem wejdzie na pudło (nie mówiąc o MP) czy zmieści sie w pierwszej ósemce to nie będzie niczego znaczyło. A przede wszystkim nie to, że jest dobrym trenerem.

Oczywiście wszystkie mistrzostwa są czymś z czego należy się cieszyć. Jednak to spotkania z Karabachem czy Żalgirisem weryfikują rzeczywisty wkład trenera i jego pracę.

Odpowiedz cytując
Tarann
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 16.08.2013, 14:34
Z tym się zgadzam,ale...

- bierzemy znowu kogoś, kto przypomni pilkarzom podstawy i wymusi na nich ambicję i bieganie zapominając o rozwoju i perspektywicznym budowaniu zrębów futbolu w wymiarze bardziej europejskim.
- kiedy okaże się, że trzeba coś więcej niż Smudowa maszyna do omłotu zboża, która w koncu na jakiejś europejskiej dróżce da sie wyprzedzić nawet rowerowi, nadprezes znajdzie ponownie trenera z jako takim doświadczeniem europejskim, który po podpisaniu kontraktu stwierdzi, że charakterystyki piłkarzy jakimi dysponuje nie dają podstaw do budowania jakiegokolwiek systemu gry i taktyki, z którymi można pokazać sie w Europie.
- nowy trener zacznie domagac się innych piłkarzy, będących w stanie zrozumieć coś wiecej niż: biegaj, presing, walcz, kopnij i biegnij.
- po ewentualnej zgodzie na to nadprezesa, kolejny sezon będzie znowu stracony, a nadprezes znowu poczuje sie oszukany i wywali nowego trenera
- i od nowa

1. Bierzemy kogoś kto przypomni piłkarzom podstawy i wymusi ambicje i bieganie bo nasi piłkarze od paru lat tego nie robili. A bez tego myślenie o budowaniu czegokolwiek nawet w wymiarze ogórkowej ekstraklasy jest po prostu głupie.
2. Na dziś ponad polowe kadry stanowią piłkarze młodzi ( na nasze ogorczane realia niemowlęta) których charakterystykę można jeszcze kształtować a rok czy dwa młócenia zboża nikomu nie zaszkodził, zwłaszcza ze wbrew pewnej reklamie na te młócenie patrzy się o niebo lepiej niż na cokolwiek ( poza pojedynczymi akcjami Meliksona) przez ostatnie 4 lata.
3. Nowy trener przyjdzie w monecie kiedy piłkarze zwolnią Smude. Na dziś mogą to zrobić dopiero po osiągnięciu czegokolwiek znaczącego. Przecież nie zadupcaja potulnie jak murzyni na polu bawełny bo im się chce czy nagle to polubili tylko wiedzą że Cupiał dal Franiowi wsparcie jakiego nie miał tu nikt inny.
4. Przyjdzie nowy trener delikatnie poluzuje kierat i wtedy ta drużyna osiągnie apogeum. Następnie będzie historia podobna do tego co działo się w ostatnim sezonie Skorży z tym że może jakieś wnioski ktoś wyciąga i okresy pod kreską będą coraz krótsze i mniej bezbolesne.

Nie panikuj i ciesz się że jest co oglądać nawet jeśli na razie jest to małe coś.

Ja tylko twierdzę, że nawet jeśli Smuda z takim składem wejdzie na pudło (nie mówiąc o MP) czy zmieści sie w pierwszej ósemce to nie będzie niczego znaczyło. A przede wszystkim nie to, że jest dobrym trenerem.
To jest żałosne deprecjonowanie sukcesów zanim się pojawią. Żal mi Cię
Ostatnio edytowane przez Tarann : 16.08.2013 o godz. 14:41.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 16.08.2013, 14:36
oj, cieszę się....

nie zgadzam się tylko z tymi 4 laty...

Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Stary 16.08.2013, 14:41
Z tym się zgadzam,ale...

- i od nowa

Tak naprawdę zobaczymy, bo już od dawna nie budowaliśmy drużyny od 0 (ocieranie się o strefę spadkową)
Jest pomysł aby drużynę budować stopniowo bez rozpieprzania budżetu jest to jakaś idea jak się sprawdzi zobaczymy.

Na razie problemy w walce o LE czy LM są dla nas marzeniem i trzeba na to pudło się dostać bez bankructwa po drodze.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów