Dariook napisał(a):

Mam na to wyjebane! Pasuje?
Dom mam ubezpieczony. Pasuje?
Brzydzę się konfidenctwem. Pasuje?
Coś jeszcze?
Twoja droga do morskiego oka? Ty będziesz ponosił koszty? Ty będziesz za to odpowiadał? NIE!
To co się ....a prujesz i sadzisz jeden z drugim do kogoś kto zaznaczył swoją obecność!
|

Abstrahując od całej sprawy sprejów. Skrajnie wk*urwia mnie postawa zaprezentowana powyżej. Może jeszcze jaśniepan uważa się za patriotę, sól ziemi polskiej i jej dumę? Przez takich "Polaków" jak Ty Polska jeszcze długo nie będzie się rozwijać, a przez takich "Wiślaków" jak Ty Wisła jeszcze długo i bezskutecznie będzie dobijać się do bram poważnej piłki.
Tak, droga do Morskiego Oka jest jego. Jest też moja i Twoja. Droga do Morskiego Oka leży na terenie państwowym. To oznacza, że jako obywatele i tym samym podatnicy wszyscy ponosimy koszty jej utrzymywania. Leży na terenie rezerwatu, jest pod szczególną ochroną. Nie dlatego, żeby uprzykrzyć komuś życie i stawiać koleje bezsensowne zakazy. Jest pod szczególną ochroną, bo to skarb tego kraju i skarb tego narodu - fragment jego dziedzictwa.
Sadząc po dotychczasowych wpisach widzę przed sobą przedstawiciela poglądów "Polska to MY, Wisła to MY". Otóz widzisz - nie. Wisła to Wisła, Polska to Polska. Kibice Wisły powinni być częścią Wisły, a Polacy powinni być częścią Państwa Polskiego. Ustawiając siebie jako alternatywną Polskę i alternatywną Wisłe nie pomagasz temu, co podobno kochasz. Nie - Ty to niszczysz - jesteś wrogiem Polski i wrogiem Wisły. Dzielisz kibiców i dzielisz obywateli, którzy powinni pracować razem na rzecz wspólnego dobra. Oczywiście, wewnątrz każdego takiego tworu jest miejsce na różnicę poglądów, dyskusję a nawet niezgodę. Ale koniec końców istnieje jakaś hierarchia władzy, która pozwala rozsądzić spór i pójść dalej, nawet jeżeli któraś ze stron sporu będzie niezadowolona z rezultatu. Jeżeli chcesz zmieniać Wisłę i Polskę na obraz i podobieństwo swoje - droga wolna. Ale rób to od wewnątrz, zapracuj na to aby Twój głos został doceniony i usłyszany na wewnętrznym forum. To, co robisz, to próba postawienia konkurencyjnych tworów obok tych już istniejących. Przez to zamiast wpływać na kształt Polski i Wisły tworzysz jakieś niepełnowartoścowe alternatywy, które jedynie rozrywają środowisko. Piszę niepełnowartościowe twory, bo Twoja "Polska to MY" nie ma żadnej prawomocnej władzy, nie ma szerszego wpływu na życie przeciętnego Polaka, a twoja "Wisła to MY" nie uprawia sportu, nie ma szerszego wpływu na wyniki osiągane przez jej sportowców.