The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.07.2013, 21:33
murray napisał(a):Wyświetl post
Płaczę ze śmiechu jak czytam posty użytkownika york09.
Ja tak sobie ostatnio myślę, że york09 być może jest tajną bronią PiS-u, która ma na tym forum całkowicie skompromitować myślenie i postępowanie PO.

Inteligentny jak Mucha,stonowany jak Niesiołowski, skromny i ceniący "czas" innych jak Sławek Nowak, uroczy niczym Ania Grodzka. Interesujący się podniebnym życiem gęsi, znakomity obserwator życia społecznego (bezrobocie tam gdzie PiS!), doceniający potrzebę opieki nad bliskimi i starszymi, mający szacunek do religii i wyroków boskich, pełen empatii i radości życia...

york09 napisał(a):
"Zbankrutował, bo wydał krocie na leczenie matki." To źle zainwestował bo matka zmarła. Jaruś katolik a chciał sprzeciwić się woli Boga.
PS. Yorku, jak Ci odpisywałem, to wykresów tam jeszcze nie było. Nie mam czasu co 5 minut sprawdzać, czy czasem coś nie poedytowałeś i dopisałeś do swego bełkotu. A kryzys? W Polsce?

"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 03.07.2013, 09:38
No jak dla mnie są dwie opcje. Albo prowokuje i robi to całkiem nieźle, bo każdy się wczuwa w ten bełkot, co jest trochę śmieszne. Albo wierzy w to, co pisze, a że jest zacietrzewiony to przypomina to żuczka który nie może wstać leżąc na odwłoku i tak się śmiesznie giba.
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 03.07.2013, 09:51
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
A kryzys? W Polsce?
Rozumiem ,że jakby rządził Kaczyński PKB by wynosiło + 50 zamiast +1,7 ?
wiesniak84
Guest

Stary 03.07.2013, 10:20
Ludzie włączcie własne myślenie. TV wam już tak sprało mózgi, że wy już do wszystkiego odnosicie się albo Pis albo PO. Jak ktoś krytykuje Tuska no to już musi być moher i Pisowiec, jak ktoś krytykuje Kaczyńskiego no to musi być leming i z PO. Wcale bym się nie zdziwił jakby Tusk z Kaczyńskim te całe medialne wojenki mieli z góry przygotowane a władzą i tak się podzielą raz Pis, raz PO raz koalicją raz bez a i tek cały czas te same zakłamane ryje u władzy.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 03.07.2013, 11:36
wiesniak84 napisał(a):Wyświetl post
Ludzie włączcie własne myślenie. TV wam już tak sprało mózgi, że wy już do wszystkiego odnosicie się albo Pis albo PO. Jak ktoś krytykuje Tuska no to już musi być moher i Pisowiec, jak ktoś krytykuje Kaczyńskiego no to musi być leming i z PO. Wcale bym się nie zdziwił jakby Tusk z Kaczyńskim te całe medialne wojenki mieli z góry przygotowane a władzą i tak się podzielą raz Pis, raz PO raz koalicją raz bez a i tek cały czas te same zakłamane ryje u władzy.
Policz sobie ile od 90' roku przy korycie była PO czyli "nocna zmiana" a ile PiS i zrozum jakie głupoty gadasz. W 2005 PO i PiS mieliby konstytucyjną większość. Co się stało? Ano PiS wygrał zyskując prawo decydowania. Nocna zmiana szybciutko się skrzyknęła PO+SLD+PSL czytaj post?komuchy. I zaczęła się nagonka w komuszych mediach, Giertych który dzisiaj jest mecenasem wtedy był zagrożeniem demokracji, cudak wzywał do obywatelskiego nieposłuszeństwa, a żaden dziennikarzyna nie wrzeszczał że podpala Polskę. Rudy z przydupasami rzucali inwektywami, a nikt nie płakał, że to mowa nienawiści. To wszystko kiedy dostaliśmy pierwszy raz w historii organizację dużej sportowej imprezy, PKB rósł o 6% a bezrobocie spadło z 18 do 10%.

Więc zanim kolejny raz wpadniesz na pomysł żeby coś napisać to trochę pomyśl czy nie piszesz bzdur ...

AS82 napisał(a):Wyświetl post
Rozumiem ,że jakby rządził Kaczyński PKB by wynosiło + 50 zamiast +1,7 ?
Wszystko możliwe, niedługo się przekonamy...
Ostatnio edytowane przez Drozd : 03.07.2013 o godz. 12:14.
Hej Nasz TS !!
wiesniak84
Guest

Stary 03.07.2013, 11:46
Nie zrozumiałeś mnie kompletnie.
Drozd
Senior Member

Stary 03.07.2013, 12:16
Piszesz coś że PO i PiS mieliby się dzielić władzą, a reszta to mistyfikacja...

Więc Ci na podstawie 2005 roku udowadniam, że to bzdura.

W dodatku piszesz "cały czas te same zakłamane ryje u władzy" co mogłoby sugerować brak zasadniczych różnic między PiS, a PO+SLD+PSL. Co jest totalną bzdurą, już nie raz wciskaną przez różnorakich propagandzistów, najczęściej opłacanych. O co Ciebie nie podejrzewam.

Napisz jaśniej jakie widzisz rozwiązanie?
Hej Nasz TS !!
wiesniak84
Guest

Stary 03.07.2013, 12:42
No właśnie mi chodzi o te "zasadnicze różnice". Głosuję na PO tylko po to żeby Kaczyński nie wygrał bo będzie wojna z ruskimi, Kościół, Smoleńsk itp itd - takie zasadnicze różnice dostrzegają ludzie i głównie o to mi chodziło z tym praniem mózgów. I argumenty na takim poziomie zauważyłem też tutaj (nie odnoszę się do Ciebie jak coś).

A jakie widzę rozwiązanie? Jest tylko jedno - zrobić coś na wzór Islandii albo zrobić jakąś rewolucję i zacząć od nowa ale to tylko takie czcze gadanie.
Drozd
Senior Member

Stary 03.07.2013, 13:35
No właśnie mi chodzi o te "zasadnicze różnice". Głosuję na PO tylko po to żeby Kaczyński nie wygrał bo będzie wojna z ruskimi, Kościół, Smoleńsk itp itd - takie zasadnicze różnice dostrzegają ludzie i głównie o to mi chodziło z tym praniem mózgów. I argumenty na takim poziomie zauważyłem też tutaj (nie odnoszę się do Ciebie jak coś).

A jakie widzę rozwiązanie? Jest tylko jedno - zrobić coś na wzór Islandii albo zrobić jakąś rewolucję i zacząć od nowa ale to tylko takie czcze gadanie.
Tylko że właśnie stosunek do historii, tradycji, polskiej kultury, kościoła katolickiego jako fundamentu europejskiej cywilizacji, dbanie lub nie o prawdę tak tą historyczną jak i współczesną to wyznaczniki dzięki którym jak wspomniałeś samodzielnie myślący obywatel może świadomie wybrać tych którzy są najbliżsi jego poglądom. Pod jednym wszakże warunkiem. Nie może być okłamywany przez media. Bo wówczas fałszywe dane na podstawie których decyduje generują złe wybory. To jest problem trwający w Polsce już ponad 20 lat.

Kto Ci powiedział że jak wygra Kaczyński to będzie wojna z ruskimi? Albo, że przyjdą do ciebie o 6 rano? Medialna propaganda, którą należy zwyczajnie wyśmiać.

Dlatego jest taka walka z TV Trwam, bo wystarczy odrobina prawdy w oceanie fałszu żeby wywołać wątpliwości, a od tego już krok do Islandii albo Węgier.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 03.07.2013 o godz. 13:40.
Hej Nasz TS !!
DonaltTSSk
Senior Member

Od: 05.2013

Stary 03.07.2013, 13:47
Ciekawy przegląd tygodnia w Klubie Ronina:
https://www.youtube.com/watch?v=qEvTiCXur-s
york09
Banita

Od: 04.2013

Stary 03.07.2013, 15:58
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Tylko że właśnie stosunek do historii, tradycji, polskiej kultury, kościoła katolickiego jako fundamentu europejskiej cywilizacji, dbanie lub nie o prawdę tak tą historyczną jak i współczesną to wyznaczniki dzięki którym jak wspomniałeś samodzielnie myślący obywatel może świadomie wybrać tych którzy są najbliżsi jego poglądom. .
A jaki stosunek do historii ma Kaczyński?
Przecież on chce nam swoją historię napisać." Z polskiego punktu widzenia"
A czy historia nie ma nam przypomnieć jak rzeczywiście było?
Cytat:
"Kaczyński rzuca hasło budowy nowych muzeów: Ziem Zachodnich i Kresów Wschodnich. To już kosmos, jeśli miałyby one przedstawiać "polski punkt widzenia" w ujęciu pisowskim" - pisze na blogu na .
Szostkiewicz odnosi się do stwierdzenia Jarosława Kaczyńskiego, który zasugerował, jakoby - jeszcze nie powstałe - Muzeum Historii II Wojny Światowej nie realizowało "polskiego punktu widzenia". Za to jak on - Kaczyński - dojdzie do władzy, to doprowadzi do tego, że taki punkt widzenia będzie realizowany.

Prawo i Sprawiedliwość zamierza też powołać dwa nowe muzea - Ziem Zachodnich i Kresów Wschodnich. "To już kosmos, jeśli miałyby one przedstawiać 'polski punkt widzenia' w ujęciu pisowskim. W przypadku Ziem Zachodnich mogę to sobie wyobrazić po 1945 r. Ale co zrobić z setkami lat dominacji niemieckiej na tym terenie? Wymazać gumką myszką jak w 'polityce historycznej' PRL? Pominąć wypędzenia Niemców i niszczenie ich dorobku, od cmentarzy przez infrastrukturę po pałace?'' - zastanawia się dziennikarz "Polityki".

"Uczciwe pisanie o historii nie może pomijać strasznych rzeczy"

Szostkiewicz podkreśla, że jego zdaniem "uczciwe pisanie i mówienie o historii nie może dziś pomijać takich strasznych rzeczy, bo tylko pełna prawda może mieć jakieś budujące znaczenie moralne w duchu uniwersalistycznym". Czyli? Żeby nie robić sobie nawzajem takich straszności, jak kiedyś. "Co nie oznacza broń Boże relatywizacji moralnej: odpowiedzialność Niemców za piekło wojny i jej skutki jest poza dyskusją" - zaznacza publicysta.

"Sama idea muzeów mi nie przeszkadza. Sedno sprawy w szczegółach. W koncepcji i realizacji. Realna historia wojna, ziem zachodnich, kresów nie kończy się na 'polskim punkcie widzenia'. Takie muzea mają sens tylko wtedy, gdy pokazuje też inne punkty widzenia i szerszy kontekst" - podsumowuje Szostkiewicz.
W/g Kaczyńskiego to Polacy byli zawsze cacy w wokół mieli samych wrogów.
Podpiszę się pod każdą historią która pokaże prawdziwy punkt widzenia a nie polski
wiesniak84
Guest

Stary 03.07.2013, 16:42
A to co ty chcesz, żeby w Polsce powstawały muzea pamięci niemieckiej, pruskiej, rosyjskiej, austriacko-węgierskiej? Żydowskich Ci nie wystarczy?
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 03.07.2013, 16:47
On jest zapewne wyznawcą tej zasady:

http://www.wprost.pl/ar/214629/Szoku...-sluzyc-Zydom/
Drozd
Senior Member

Stary 03.07.2013, 17:04
york09 napisał(a):Wyświetl post
W/g Kaczyńskiego to Polacy byli zawsze cacy w wokół mieli samych wrogów.
Podpiszę się pod każdą historią która pokaże prawdziwy punkt widzenia a nie polski
Takie właśnie mądrości wciska lemingom do pustych czaszek komusza propaganda . Komuch z założenia wie że polski punkt widzenia jest fałszywy. Przecież w 44 ruscy wcale nie ostrzeliwali samolotów dostarczających żywność powstańcom. Wcale nie zabronili Berlingowcom przepływać z Pragi przez Wisłę. To tylko polski punkt widzenia, pod którym komuch z nocnej zmiany się nie podpisze.

A to co ty chcesz, żeby w Polsce powstawały muzea pamięci niemieckiej, pruskiej, rosyjskiej, austriacko-węgierskiej? Żydowskich Ci nie wystarczy?
Widzisz już różnicę między PiSem a nocną zmianą?
Ostatnio edytowane przez Drozd : 03.07.2013 o godz. 17:09.
Hej Nasz TS !!
york09
Banita

Stary 03.07.2013, 17:13
W podstawówce miałem historię z Polsko_ruskim punktem widzenie. A teraz chcę prawdziwej historii. Czy to coś złego?
Przecież w 44 ruscy wcale nie ostrzeliwali samolotów dostarczających żywność powstańcom.Tej daty też w polskiej historii nie było" 17 września 1939"
I właśnie taka kiedyś była historia z polskiego punktu widzenia.
Ja mogę i Chiński punkt widzenia poprzeć jeżeli pokaże prawdę.
Ostatnio edytowane przez york09 : 03.07.2013 o godz. 17:19.
Drozd
Senior Member

Stary 03.07.2013, 17:44
W podstawówce miałem historię z Polsko_ruskim punktem widzenie. A teraz chcę prawdziwej historii. Czy to coś złego?
Przecież w 44 ruscy wcale nie ostrzeliwali samolotów dostarczających żywność powstańcom.Tej daty też w polskiej historii nie było" 17 września 1939"
I właśnie taka kiedyś była historia z polskiego punktu widzenia.
Jasne gdzie była ta podstawówka? O Katyniu uczyli? Więc nie bredź propagandzisto.

Nie strzelali? To dlaczego samoloty nie mogły tankować na prawym brzegu Wisły? Słucham ...

Jaka Polska? Nie Polska tylko komusza. Tylko kretyn nie dostrzega różnicy.
Hej Nasz TS !!
AS82
Banita

Stary 03.07.2013, 17:55
Nikt sie nie zajmie przyszłością tylko przeszłością ,bo to latwiejsze. Bedą rozliczać wszystkich do Grunwaldu wstecz. Kaczyński bedzie budował muzea i pomniki ( na swoją cześć zapewne też...)
Drozd
Senior Member

Stary 03.07.2013, 18:06
Może dla leminga to zaskakujące, ale przyszłość jest konsekwencją przeszłości. Jak wlazłeś w łajno wczoraj to i jutro będziesz śmierdział. Choćbyś z całych sił o wczorajszej przygodzie starał się nie myśleć.
Hej Nasz TS !!
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 03.07.2013, 19:16
Cytat:
Nikt sie nie zajmie przyszłością tylko przeszłością ,bo to latwiejsze. Bedą rozliczać wszystkich do Grunwaldu wstecz. Kaczyński bedzie budował muzea i pomniki ( na swoją cześć zapewne też...)
Nie ma przyszłości bez przeszłości. To co jest tu, teraz w Polsce to konsekwencja przeszłości i już nie mówię o dawnych czasach ale nawet latach 40-90 XX wieku. Mamy w kraju kurestwo i syf bo ktoś zapomniał rozliczyć się z komunistyczną przeszłością. Przez to, że komunistyczne szuje nie zostały powieszone na drzewach dziś ci sami ludzie zajmują wysokie stołki, ci sami sędziowie, którzy skazywali patriotów w fikcyjnych procesach dalej pilnują prawa, ci sami zomowcy, którzy pałowali ludzi walczących niejako z okupantem (choć ten okupant miał ciało Polaka ale umysł sowiecki) dzisiaj pałują ludzi, ci sami konfidenci i agenci dziś nam mówią co jest dobre a co złe, co jest moralne i niemoralne i jak się zachowywać. Nie widzisz w tym wszystkim głupoty i jakiejś sprzeczności?
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
BBudowniczy
Senior Member

Stary 03.07.2013, 19:48
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Może dla leminga to zaskakujące, ale przyszłość jest konsekwencją przeszłości. Jak wlazłeś w łajno wczoraj to i jutro będziesz śmierdział. Choćbyś z całych sił o wczorajszej przygodzie starał się nie myśleć.

york09 napisał(a):
york09 napisał(a):
I to jest kwintesencja współczesnego michnikowego medioty - poprze każdy punkt widzenia (nawet chiński), jeżeli mu powiedzą że prawdziwy, pod warunkiem że nie będzie to polski punkt widzenia.

A taki oto podpis :

york09 napisał(a):
Politycy mają skłonność do myślenia o następnych wyborach, a nie o następnym pokoleniu.
zafundował sobie wyborca tego oto człowieka:

Tusk napisał(a):
Reformy dla nas mają sens tylko wtedy, kiedy zachowując elementarną odpowiedzialność za budżet, dają ludziom satysfakcję z życia tu i teraz, a nie satysfakcję doktrynerom albo wyłącznie przyszłym generacjom. Czujemy się odpowiedzialni za ludzi, za Polaków, którzy żyją tu i teraz, a nie w dalekiej przyszłości
Niezła hipokryzja

Szostkiewicz napisał(a):
Prawo i Sprawiedliwość zamierza też powołać dwa nowe muzea - Ziem Zachodnich i Kresów Wschodnich. "To już kosmos, jeśli miałyby one przedstawiać 'polski punkt widzenia' w ujęciu pisowskim. W przypadku Ziem Zachodnich mogę to sobie wyobrazić po 1945 r. Ale co zrobić z setkami lat dominacji niemieckiej na tym terenie? Wymazać gumką myszką jak w 'polityce historycznej' PRL? Pominąć wypędzenia Niemców i niszczenie ich dorobku, od cmentarzy przez infrastrukturę po pałace?'' - zastanawia się dziennikarz "Polityki".
Ten facet chyba nie słyszał o setkach lat germanizacji, rugowaniu Słowian/Polaków, o tym że jeszcze w XIX wieku po Wrocławiem znacząca część ludności była polska, a za używanie języka polskiego karano.... Owszem były tereny wcześnie zgermanizowane (np Pomorze Zachodnie), ale nie zmienia to faktu że to Słowianie/Polacy byli z tamtąd wypierani/rugowani/germanizowani, a nie na odwrót. Wypędzenie Niemców po 1945 r. to jedynie pewien fragment historii tych terenów, wcale nie najistotniejszy.Niemcy mają swoje "Muzeum Wypędzonych",dlaczego my nie mamy mieć muzeum pokazującego setki lat germanizacji i przesladowań ludności polskiej/słowiańskiej?

Cytat:
W powiecie zielonogórskim Polacy stanowili około roku 1848 ciągle około 40% ludności, a polski kościół w samej Zielonej Górze zamknięto odgórną decyzją administracyjną w ramach polityki germanizacyjnej.
Cytat:
Jeszcze w 1896 roku we wspomnianej książce „Schlesien” dr Partsch wyraża zdziwienie, że

„...trudno zrozumieć, jak mogło się zdarzyć, że na zachodniej stronie rzeki Odry, w dystrykcie Oława i w sąsiedztwie części dystryktu Wrocław i Strzelin mogło przetrwać całkowicie zwarte terytorium mówiących po polsku mieszkańców, które zawiera w sobie wiele ważnych dróg i które rozciąga się na wszystkie strony od wielkiego centrum transportowego jakim jest Wrocław...”[9].
http://pl.wikipedia.org/wiki/Germanizacja
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 03.07.2013 o godz. 19:58.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
york09
Banita

Stary 04.07.2013, 09:42
Drozdku czy ty nie rozumiesz słowa prawda historyczna albo tylko punkty widzenia. Nie rozróżniasz tych dwóch pojęć?
Piszesz o Katyniu i ci odpisuję że z jakiegoś (polskiego) punktu widzenia w historii polski tego nie było. A gdyby napisali prawdę jakiej się domagam?
I jeszcze jedno pytanie do ciebie, czy komuch to ten co urodził sie przed 89r. czy ten co ma inne zdanie od Prezesa?
A słów komuch żydokomuna złodzieje itp. to na jakimś kursie pisowskim uczą albo sam to wymyślasz?

I coś fajnego o wyborach w Elblągu
Cytat:
Jerzy Wilk mówi w niej m.in. o finansowaniu referendum w Elblągu, którego celem nie było dobro miasta, ale przejęcie władzy przez PiS. Krytykuje też działaczy politycznej bezpartyjny komitet obywatelski "Wolny Elbląg", mówiąc o jego działaczach "wszy i gnidy". Poza tym Wilk przyznaje też, że ma prywatną, czarną listę.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,tit...?ticaid=110e22
Szukam na ten temat w Niezależna.pl ani we wPolityce słowa nie znajdziesz. Jak się to ma do niezależności tych szmatławców. Wszystkie gazety o tym piszą a im to umkło uwadze.

O Pakiecie klimatycznym
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artyk...et-klimatyczny

http://wiadomosci.dziennik.pl/polity...aczynskim.html
Ostatnio edytowane przez york09 : 04.07.2013 o godz. 10:19.
Drozd
Senior Member

Stary 04.07.2013, 10:14
Drozdku czy ty nie rozumiesz słowa prawda historyczna albo tylko punkty widzenia. Nie rozróżniasz tych dwóch pojęć?
Piszesz o Katyniu i ci odpisuję że z jakiegoś (polskiego) punktu widzenia w historii polski tego nie było. A gdyby napisali prawdę jakiej się domagam?
I jeszcze jedno pytanie do ciebie, czy komuch to ten co urodził sie przed 89r. czy ten co ma inne zdanie od Prezesa?
A słów komuch żydokomuna złodzieje itp. to na jakimś kursie pisowskim uczą albo sam to wymyślasz?

I coś fajnego o wyborach w Elblągu
Komuch to ten który potrafi tak bredzić:

Piszesz o Katyniu i ci odpisuję że z jakiegoś (polskiego) punktu widzenia w historii polski tego nie było

Ty się prawdy domagasz?
Hej Nasz TS !!
gosc2332
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 04.07.2013, 10:24
A ja tam bardzo chce aby PiS doszło do władzy, codziennie się o to modle
AS82
Banita

Stary 04.07.2013, 10:30
A "czarnej pijawce" nadal mało kasy:
31 procent dóbr, które zostały zabrane Kościołowi na terenach obecnej Rzeczpospolitej, nadal pozostaje w rękach państwa - wynika z raportu, który na zlecenie Episkopatu Polski przygotował ksiądz profesor Dariusz Walencik. Raport zostanie przedstawiony dziś w Warszawie.

Dobry komentarz w tym artykule:
To żałosne :(. Papież Franciszek nawołuje do wstrzemięźliwości, skromności, ograniczania wydatków, tłumaczy, że kapłan nie może wieść konsumpcyjnego stylu życia, a jakiś ksiądz w tym czasie wyskakuje z roszczeniami majątkowymi. Jeszcze gdyby Kościół rzeczywiście cierpiał biedę, ale przy takim rozpasieniu jest to niewyobrażalny grzech pychy, lenistwa, zachłanności. Polski Kościół zajmuje się zwykłą lichwą, a nie "odzyskiwaniem majątku". Dla mnie, jako katolika, jest to po prostu wstyd!
Nie widzę tu nic, do czego Kościół jest powołany. Nie ma ewangelizacji! To przerażające w jakim stanie moralnym i etycznym, jest dziś polski Kościół.
W tej sytuacji - jaki jest sens obrony Kościoła przed ateizacją i tymi, którzy chcą go całkowicie zniszczyć, jeśli tacy jak ja wypruwają sobie flaki, a Kościół to olewa i cały czas dostarcza nowych argumentów swoim wrogom?

No ,no jak Pisowcy wygrają wybory ,to trzeba bedzie zapłacić Rydzykowi i klerowi za tą wygraną i pewnie to rzekome 31% majątku szybko zostanie po wyborach przekazane czarnym...
gosc2332
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 04.07.2013, 10:40
AS82, PiS to najlepsza partia na święcie i jedyne zbawienie dla Polski! Drozd na pewno się ze mną zgodzi
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 04.07.2013, 11:21
Ludzie Rostowskiego wejdą do twojego mieszkania jako kontrolerzy skarbówki. Jesli ich nie wpuścisz....zapłacisz karę:

http://wpolityce.pl/wydarzenia/57238...i-zaplaci-kare
BBudowniczy
Senior Member

Stary 04.07.2013, 11:39
AS82 napisał(a):Wyświetl post
A "czarnej pijawce" nadal mało kasy:
31 procent dóbr, które zostały zabrane Kościołowi na terenach obecnej Rzeczpospolitej, nadal pozostaje w rękach państwa - wynika z raportu, który na zlecenie Episkopatu Polski przygotował ksiądz profesor Dariusz Walencik. Raport zostanie przedstawiony dziś w Warszawie.

Dobry komentarz w tym artykule:
To żałosne :(. Papież Franciszek nawołuje do wstrzemięźliwości, skromności, ograniczania wydatków, tłumaczy, że kapłan nie może wieść konsumpcyjnego stylu życia, a jakiś ksiądz w tym czasie wyskakuje z roszczeniami majątkowymi. Jeszcze gdyby Kościół rzeczywiście cierpiał biedę, ale przy takim rozpasieniu jest to niewyobrażalny grzech pychy, lenistwa, zachłanności. Polski Kościół zajmuje się zwykłą lichwą, a nie "odzyskiwaniem majątku". Dla mnie, jako katolika, jest to po prostu wstyd!
Nie widzę tu nic, do czego Kościół jest powołany. Nie ma ewangelizacji! To przerażające w jakim stanie moralnym i etycznym, jest dziś polski Kościół.
W tej sytuacji - jaki jest sens obrony Kościoła przed ateizacją i tymi, którzy chcą go całkowicie zniszczyć, jeśli tacy jak ja wypruwają sobie flaki, a Kościół to olewa i cały czas dostarcza nowych argumentów swoim wrogom?

No ,no jak Pisowcy wygrają wybory ,to trzeba bedzie zapłacić Rydzykowi i klerowi za tą wygraną i pewnie to rzekome 31% majątku szybko zostanie po wyborach przekazane czarnym...
Nie rozumiem...To jak zostały im te dobra bezprawnie odebrane, to żądanie ich zwrotu jest "lichwą" i bezspodstawnymi "roszczeniami", czy też zgodnie ze zdrowym rozsądkiem powinny zostać zwrócone?
Czy gdyby ktoś w tej chwili kopnął Cię w cztery litery i wyrzucił bezprawnie z domu, to Twoje żądania zwrotu majątku byłyby także czymś nagannym i podłym? Ktoś też mógłby zaargumentować "Asowi się dobrze powodzi i to podłe że żąda domu, gdy tylu biednych ludzi na świecie".

york09 napisał(a):
O Pakiecie klimatycznym
Cytat:
Rząd: Olbrzymi sukces ws. pakietu, 60 mld przez 7 lat

Szczyt UE zakończył się kompromisem ws. pakietu klimatyczno-energetycznego. Radosław Sikorski powiedział, że premier Tusk osiągnął w negocjacjach olbrzymi sukces. W ramach mechanizmu solidarności w pakiecie, Polska ma dostać 60 mld zł w latach 2013-2020. - Donald, jesteś najbardziej skutecznym negocjatorem, jakiego znam - miał powiedzieć Sarkozy do Tuska.
- Wydaje się, że premier osiągnął olbrzymi, osobisty sukces - ocenił Sikorski. - Jak do państwa przyjdzie, będzie mógł powiedzieć "yes, yes yes" i jeszcze więcej, bo środki, które tu osiągnęliśmy, są jeszcze większe - dodał.

Jak podkreślił, szczyt "już zamknął kwestie związane z Traktatem Lizbońskim" i ws. Wschodniego Partnerstwa. - Ale to, co najważniejsze, to to, że Polska uzyskała zrozumienie dla swojej argumentacji w kwestii pakietu - ocenił szef MSZ.

- W ramach mechanizmu solidarności w pakiecie, Polska dostanie 60 mld złotych w latach 2013-2020 - powiedział UKIE Mikołaj Dowgielewicz. Wyjaśnił, że Polska wyda te dodatkowe pieniądze np. na cele społeczne, ekologiczne, rozwój infrastruktury energetycznej.

(...)
Zdaniem Dowgielewicza, przełomowa dla realizacji polskich postulatów była rozmowa Tuska z Nicolasem Sarkozym i szefem Komisji Europejskiej Jose Manuelem Barroso. - Prezydent Sarkozy powiedział do premiera Tuska, "Donald, jesteś najbardziej skutecznym negocjatorem, jakiego znam" - relacjonował Dowgielewicz.
http://energetyka.wnp.pl/rzad-olbrzy...463_1_0_0.html

kuba.j.g.
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 04.07.2013, 12:25
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
Nie rozumiem...To jak zostały im te dobra bezprawnie odebrane, to żądanie ich zwrotu jest "lichwą" i bezspodstawnymi "roszczeniami", czy też zgodnie ze zdrowym rozsądkiem powinny zostać zwrócone?
Czy gdyby ktoś w tej chwili kopnął Cię w cztery litery i wyrzucił bezprawnie z domu, to Twoje żądania zwrotu majątku byłyby także czymś nagannym i podłym? Ktoś też mógłby zaargumentować "Asowi się dobrze powodzi i to podłe że żąda domu, gdy tylu biednych ludzi na świecie".

wis.la/q63ep

Jaka jest roznica miedzy faktem domagania sie zwrotow majatkow przez KK a tym samym ale ze strony zydow? Przypominam, ze KK w tym spoze nie reprezentuje strony Polskiej a raczej wystepuje jako przedstawiciel jednak obcego panstwa, co zwie sie Watykan. KK jakos nie zastanawia czy Polske na to stac ale po prostu zyczy sobie zwrotu...
J. Kaczynski: We mnie jest czyste dobro...
DonaltTSSk
Senior Member

Od: 05.2013

Stary 04.07.2013, 12:32
Tusk będąc w Elblągu chyba przywiózł walizkę pieniędzy i kupił elbląską gazetę internetową PORTEL, gdzie jest prowadzona teraz nagonka na Wilka i PiS, coś boją stracić władze w tym mieście : http://www.portel.pl/
BBudowniczy
Senior Member

Stary 04.07.2013, 13:47
kuba.j.g. napisał(a):Wyświetl post
Jaka jest roznica miedzy faktem domagania sie zwrotow majatkow przez KK a tym samym ale ze strony zydow? Przypominam, ze KK w tym spoze nie reprezentuje strony Polskiej a raczej wystepuje jako przedstawiciel jednak obcego panstwa, co zwie sie Watykan. KK jakos nie zastanawia czy Polske na to stac ale po prostu zyczy sobie zwrotu...
Kościół, któremu odebrano majątki po 1945 roku to ten sam Kościół co obecnie, mający tą samą osobowość prawną. Z tego co mi wiadomo, gminy żydowskie również odzyskały w znaczącej części swoje przedwojenne majątki w Polsce.
Kwestia majątków pozostawionych przez pomordowanych Żydów, wygląda pod kątem prawnym zupełnie inaczej. Polecam do przeczytania ten artykuł:

http://www.przeglad-tygodnik.pl/pl/a...-juz-zaplacila

Cytat:
Do przedstawicieli środowisk żydowskich jakoś nie chce trafić to, że ich roszczenia są bezpodstawne, państwo polskie nie ma żadnych niezrealizowanych zobowiązań dotyczących zwrotu mienia, a reprywatyzacja trwa u nas od lat i doprowadziła już do zwrotu dziesiątków tysięcy majątków na drodze administracyjnej i sądowej.
(...)
Z prawnego punktu widzenia najważniejsze jest to, że Żydzi, którzy utracili majątki w Polsce podczas II wojny światowej, otrzymali już pełne zadośćuczynienie. Odszkodowanie za skutki Holokaustu zostało wypłacone – jak najbardziej słusznie – przez państwo niemieckie. Bo to przecież Niemcy napadły na Polskę, odebrały Żydom majątki, zorganizowały i przeprowadziły Zagładę. I za te krzywdy, za zabór żydowskiego mienia, należycie zapłaciły.
Na mocy traktatu z 1952 r. między Izraelem a NRF państwo niemieckie przekazało ok. 3,5 mld marek tytułem zadośćuczynienia. Ponadto udzielało Izraelowi corocznej pomocy gospodarczej i finansowej. Łączną wartość wszystkich świadczeń z Niemiec na rzecz Izraela i jego obywateli oszacowano na prawie 60 mld marek.
O tym, że była to należyta zapłata i pełne zadośćuczynienie, świadczy fakt, iż środowiska żydowskie nie zgłaszają żadnych roszczeń wobec Niemiec, a z terminologii stosowanej w USA i Izraelu zniknęło już pojęcie „niemieckich obozów koncentracyjnych”. Roszczenia są natomiast kierowane pod adresem Polski. Ale wypłata odszkodowań za krzywdy wyrządzone przez kogoś innego niż my komuś, kto już raz odszkodowanie za to dostał, byłaby nieuzasadniona. A także krzywdząca własnych obywateli, bo Polska stałaby się przez to jednym z najbiedniejszych państw Europy.
(...)
Minister Sikorski przypomniał niedawno umowę odszkodowawczą (indemnizacyjną) zawartą w 1960 r. przez Polskę i USA. Na jej mocy Polska przekazała 40 mln dol. na „całkowite uregulowanie i zaspokojenie wszystkich roszczeń obywateli Stanów Zjednoczonych, zarówno osób fizycznych, jak prawnych, do Rządu Polskiego” z tytułu wszelkich decyzji o przejęciu mienia. Ta suma miała zostać rozdzielona „wedle uznania Rządu Stanów Zjednoczonych”. Dalej umowa stwierdza: „Po wejściu w życie tego układu Rząd Stanów Zjednoczonych nie będzie przedstawiał Rządowi Polskiemu ani nie będzie popierał roszczeń obywateli Stanów Zjednoczonych do Rządu Polskiego”. Warto tu zauważyć, że strona amerykańska cały czas bardzo dokładnie przestrzega litery tego układu, bo Stuart Eisenstat jest tylko doradcą, a nie członkiem rządu, a wyrażane przez niego „rozczarowanie” z powodu wstrzymania prac nad polską ustawą reprywatyzacyjną nie stanowi przecież popierania jakichkolwiek roszczeń. W umowie czytamy też: „Gdyby roszczenia takie zostały bezpośrednio przedłożone przez Obywateli Stanów Zjednoczonych Rządowi Polskiemu, Rząd Polski przekaże je Rządowi Stanów Zjednoczonych”.
(...)
Niestety, trzeba w tym miejscu stwierdzić, że na szkodę państwa działał też minister Sikorski, który dopiero teraz powołał się na umowę polsko-amerykańską. Niezrozumiała zwłoka ministra spraw zagranicznych spowodowała, że przez ostatnie lata organizacje żydowskie kierowały pod adresem Polski zarzuty i oskarżenia, a z naszej strony nie było żadnej reakcji na te działania. Podobne umowy jak z USA Polska zawarła też z 13 innymi państwami zachodnimi. Minister Sikorski musiał wiedzieć o wszystkich tych układach, bo trzy lata temu oficjalnie powołał się na nie – trzeba to przyznać – rząd PiS z minister Anną Fotygą, kierującą wówczas resortem spraw zagranicznych.
(..)
9 marca na stronie internetowej resortu, mówiącym, że ze względu na duże obciążenia finansowe projekt ustawy reprywatyzacyjnej nie może być kontynuowany. Nie było żadnych realnych powodów, by resort akurat teraz występował z takim komunikatem. Jak dowiedział się „Przegląd”, minister Aleksander Grad podjął decyzję o wydaniu oświadczenia tylko z powodu „licznych pytań dziennikarzy”.
Najprawdopodobniej więc obecne zwrócenie uwagi na reprywatyzację było zabiegiem socjotechnicznym rządu. W kampanii wyborczej ta kwestia na pewno byłaby podnoszona, wiadomo też, że większość Polaków jest przeciwna reprywatyzacji. Było również oczywiste, że po oświadczeniu Ministerstwa Skarbu organizacje żydowskie podniosą larum. Premier wolał więc sam wywołać temat – i zebrać punkty u wyborców, oświadczając, że bierze na siebie odpowiedzialność za wstrzymanie prac nad ustawą reprywatyzacyjną. Za co zresztą punkty jak najbardziej mu się należą.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów