|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
normalka, ja w okolicach Karmelickiej w przeciagu kilku lat stracilem 2x szybe z wlamaniem, 1x wlamanie (przez zamek) i 3x przerysowanie/ przycofanie. Raz mi sie zdarzylo, ze babka ktora robila koperte przerysowala mi nadkole i drzwi i zostawila numer telefonu i z klasa oddala calosc kasy, bodajze 600 czy 800zl. Od 2 lat staram sie parkowac tylko na posesji znajomego lub na platnym parkingu. Trudno, wole przebolec te kilkadziesiat zlotych i miec swiety spokoj niz myslec tylko o aucie.
PS: 3 miesiace temu moj znajomy na tej samej ulicy stracil lusterko (wracajace gowniarze z imprezy)- koszt 400zl, a kilka dni potem slyszac okrzyki na ulicy w nocy zdazylem tylko zauwazyc jak jeden gowniarz, doslownie 17 latek zeskakiwal z maski samochodu, starszej beemki. Niestety s....ysynstwo ludzi nie zna granic, a jak sie widzi jak kieruja ludzie i to nie tylko w Krakowie ale wszedzie i niestety w wiekszosci kobiety to naprawde jest patologia. ![]()
www.wislaszaliki.pl.tl
Kalwaria Bezżydowska |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2010
Offline |
|
|
Nie mam pretensji, że ktoś mi uszkodzi samochód. To jest rzecz, która jednym służy do pracy dla drugiego jest to hobby a dla trzeciego to majątek życia. Mi chodzi tylko o poniesienie konsekwencji swojego czynu. Uszkodziłem to muszę naprawić. Gość pewnie straci na zniżkach 100- 200 zł a ja muszę wyłożyć 2 tys. zł a przy sprzedaży ktoś mi będzie pier.dolił, że samochód z przystanku zrobiony. To mnie boli. Nie szkoda i jej wartość tylko ucieczki jak ostatnia szmata bez honoru.
Jeszcze pech chciał, że to jedyna noc od kiedy mam samochód podczas której nie wjechałem do garażu. Co więcej specjalnie stanąłem na zakazie żeby auto było objęte monitoringiem to jak się dziś dowiedziałem przed wczoraj odłączono kamery bo robi się remont elewacji. Jak się remont skończy to kamery włączą. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ja oczywiscie tez nie mam pretensji, ze ktos uszkodzi auto, jesli zachowa sie z klasa. Tylko widzac naprawde czesto bezmyslnosc ludzi + wlasnie takie zachowania ucieczki to czlowieka szlag trafia. I niestety w wiekszosci ludzie sie tak zachowuja..
![]()
www.wislaszaliki.pl.tl
Kalwaria Bezżydowska |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
S....ysyństwo jest wszędzie. A to co się dzieje na ulicach w Krakowie to czarna rozpacz. Mnie w sobotę jakaś suka na warszawskich blachach o mało nie zabiła - przejechała na pełnej prędkości na czerwonym na Wita Stwosza - jechała górą, ja wyjeżdżałem od ronda za tunelem pod dworcem. W ostatniej chwili odbiłem w bok, dogoniłem szmatę i zwyzywałem, a ona jakby nigdy nic pisała sobie smsa i nie zauważyła że czerwone było
. Gdyby nie dziewczyna, która ze mną jechała i mnie powstrzymała to bym wywlókł szmatę za włosy z auta i nakopał jej na środku Ronda Mogilskiego. A co do ucieczki po uszkodzeniu auta to 2 lata temu na parkingu pod firmą koleś wyjeżdżając z hali zahaczył mi o bok tirem. Oczywiście zniknął, ale udało się sukinkota namierzyć. Niestety monitoring go nie wychwycił, a on się wyparł wszystkiego. Policja umorzyła sprawę, ubezpieczenie mnie olało i zostałem z niczym. ![]()
the future's uncertain
and the end is always near |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Przygody parkingowe to standard u nas. Nie wiem jak w innych miastach czy takie samo dziadostwo ale ja sam już wymieniałem oba lusterka - rok po roku bo ktoś mi upierdzielił przy parkowaniu, nie mówię o wgniecionym zderzaku z tyłu, i iluś tam kropkach na lakierze na drzwiach.
A potem przyjdzie taka łajza kupować kolejne auto i zacznie narzekać że poobijane. Wtedy tylko za włosy i walić głową o maskę aż mózg wypłynie. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Miodek
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Jaki mózg?
![]() A ja mam pytanie, czy ktoś poleci mi jakiś dobry punkt do zrobienia przeglądu technicznego? Tam, gdzie zwykle jeździłam, zaczęli sobie nad wyraz cenić swoje usługi. Ma być PORZĄDNIE, a przy okazji może być i niedrogo. Ktoś coś? |
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Akurat robiłem wczoraj kompletny przegląd bo będę sprzedawał za niedługo.
PRIV ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
potrzebuje jakiegoś garażu, magazynu czegokolwiek gdzie niebędzie mi padac na głowę aby podłubac sobie przy aucie na spokojnie
ktos wie albo ma może/chce wynajac pożyczyć czy użyczyć |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
|
Forumowy Di Caprio
Od: 07.2005
Offline |
|
|
pytałem już na shoutboxie, ale tu może będzie większy odzew.
tak z ciekawości, da radę kupić jakieś autko do 2tys. w przyzwoitym stanie, na chodzie, żeby nie trzeba było koło niego dużo/wcale robić? najlepiej jakby jeszcze paliło nie dużo |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
golf 3, corsa,citroen xsara i w takiej kolejnosci polecam Guciu
![]()
Ostatnio edytowane przez vabanq : 08.06.2013 o godz. 11:32.
![]()
www.wislaszaliki.pl.tl
Kalwaria Bezżydowska |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A do 9 / 10 tys ?
Myślałem o ibizie osobiście albo fabii, ale może kupował ktoś ostatnio samochód w podobnym przedziale cenowym i ma inne spostrzeżenia ? |
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Dla mnie Ibiza sto razy lepsza od Fabii.
Materiały, wykonanie, jednostki napędowe. Minus taki że kradną to na potęgę sukinsyny na części głównie. Znajomy sprzedał właśnie 1.9 diesla z 2003 roku - wszystko było ok - tyle że tam gdzie było wgniecenie na drzwiach zaczęła ruda żreć. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2005
Offline |
|
|
Eksploatował ktoś z was może Nissana Almerę n16 z silnikiem 2,2 Di? Jeżeli tak to bardzo prosiłbym o opinię na temat tej jednostki silnikowej.
![]()
Bo takich stworzył nas świat, pełnych pogardy, zła i grzechu. Więc zawsze dumnie będziemy trwać, teraz i zawsze i na wieki wieków.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
Ostatecznie usterka naprawiona za 1 zł, gdzie w serwisie cena to ok 300 zł a za używkę 100 zł. Więc proponuję zakasać rękawy i sam dasz radę. ![]() Jeśli to ten sam silnik co w Primerze P12 to nie jest źle ale swoje przygody ma. Najlepiej poczytaj forum nissanklub to się rozpoznasz w usterkach. Na pewno lepsze 2,2 niż 1,9.
Ostatnio edytowane przez MatMario : 10.06.2013 o godz. 08:23.
![]()
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe? jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest. Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało? jackass: -Tak, oni to robili. |
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Wszystko się pieprzy po kolei. Być może będę dojeżdżał do roboty do Katowic.
Pytanie do Mobilków - czy jest benzyna która spali na trasie poniżej 7 litrów - jadąc plus minus 100-120 km/h? Właśnie jestem na etapie zmiany autka z zasłużonej Viki i strasznie łazi mi po głowie Mondeo IV, 2.0 145 KM żadnej turbiny, łańcuch itp - z tego co wiem robią spokojnie ponad 300 tysięcy. Minus tylko 5 biegowe więc powyżej 110 km/h pewnie spalanie leci w górę. Właśnie miałem zamiar zmienić na benzynę bo nowsze diesle to wiadomo ... mina na minie jak na granicy Koreańskiej. Chyba że się jeszcze do jakiegoś przekonam. Klasa - D Rocznik 2008 albo nowszy koło 40 tys zł z opłatami może ktoś ma inną propozycje? ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Potrzebuje zrobić przegląd samochodu;wymiana oleju,filtrów itp. Dotad był na gwarancji wiec jeździłem do Nissana. Polecicie jakiś punkt,najlepiej Kraków Północ lub Krowodrza.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
W Gliwicach wystawiony jest rozbity 2011 rok w dieselu do ogarnięcia w tych ca 40 tys. Osobiście szukał bym samochodu krajowego od pierwszego właściciela,a ze sprawdzonymi dał sobie spokój.
Ostatnio edytowane przez MatMario : 13.06.2013 o godz. 23:10.
![]()
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe? jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest. Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało? jackass: -Tak, oni to robili. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2003
Offline |
|
Dobrze kombinujesz z tą benzyną, najlepiej wolny ssak od nowoczesnych używanych Diesli przy dużych przebiegach trzymać się z daleka. Rozważałeś montaż "podtlenku" LPG? Ciekawą opcją jest Mazda 6 1.8 lub 2.0 przy babcio-jeździe jest szansa na 7-8 litrów w trasie. Aktualnie mam Legacy 2,0 z gazem i jestem bardzo z samochodu zadowolony. |
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Gaz odpada bo mam garaż podziemny i jest szlaban na butle
![]() Katowice wydają się coraz bardziej realne. To że kupować krajowca to wiadomo tyle że krajowych jak wrzucisz w wyszukiwarkę masz 1% ![]() Dzisiaj od kilku osób słyszałem dobre opinie o 2.0 170 KM - common rail - ropa tylko znaleźć niezajechany będzie pewnie masakrycznie ciężko ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Wiesz Kocur, ja na Twoim miejscu nie odrzucałbym diesla. Wiadomo, prawdopodobieństwo uderzenia w minę jest większe, ale nie jest pewne. Jeżeli znalazłbyś bezwypadkowy egzemplarz i zweryfikował pozytywnie w jakiejś konkretnej stacji, to warto się nad takowym pochylić. Wymiana dwumasy czy regeneracja turbiny lub wtrysków, to nie jakaś tragedia i nie robi się tego co miesiąc, czy nawet co rok. W tym więc miejscu trzeba by było policzyć oszczędności w paliwie. Wydaje mi się, że na codziennych dolotach do Katowic oszczędności w paliwie nie tylko pokryją koszty ewentualnych napraw (które wcale nie muszą nastąpić), ale także trochę kasy zostanie w kieszeni. Z wygodnych i reprezentacyjnych wózków do 5-6 lat w segmencie D ciekawie się prezentują SAAB 9-3 i Alfa Romeo 159 z silnikiem 1.9 JTD, Honda Accord 2.2 i-CTDI lub Volvo S60 D5.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Kocur, pewnie mnie zlinczuje pół forum zaraz, ale ja bym rozważył na Twoim miejscu Renault Laguna III i to zarówno w wersji benzynowej 2.0T (silnik o niebo elastyczniejszy od wolnossącego 2.0, a przy tym mniej awaryjny i z niższym spalaniem). Jeżeli chodzi o diesla, to 2.0dci, najlepiej w wersji 150 konnej, bo 130 to trochę mało do tego auta, a najmocniejsza wersja trochę wysilona i panewki nie są najwytrzymalsze. W każdym razie 2.0dci to naprawdę udane jednostki i nie mają nic wspólnego z awaryjnymi niegdyś 1.9dci 120KM czy 2.2dci, które swego czasu słynęły z awaryjności. Unikaj 1.5dci, bo chociaż nie jest już to taka padaka jak starsze silniki o tej pojemności, to jednak Laguna z tym silnikiem nie jedzie
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
2.2 w Hondziakach to wersja VII accorda (140 KM) rozumiem?
Szkoda że nie 6 biegówka ale jeśli przy spokojnej jeździe A4 ma spalić koło 6 litrów to bajka. EDIT: http://otomoto.pl/honda-accord-2-2i-...C29147557.html Fakt są 6 biegówki - trzeba będzie się chyba w stronę tej marki rozejrzeć bo czytam na forum Hondy i opinie cool
Ostatnio edytowane przez Kocur : 14.06.2013 o godz. 20:30.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
No tak, przy założonym budżecie ósmej generacji Accorda nie kupisz. Natomiast po lifcie jest dostępna skrzynia 6 biegowa do silnika 2.2 i-CTDI. Przy spokojne jeździe autostradą rzędu 110-120 km/h taki diesel powinien spalić 5,5-6,5 litra na stówę.
![]()
|
|
|
|
Junior Member
Od: 10.2011
Offline |
|
akurat tez mam z tym silnikiem Passata tylko ta slabsza wersje (140 KM). Przejechalem 30tys. km i jestem zadowolony. Na trasie ciezko przekroczyc 7 L... Jedyny problem to wycierajacy sie zabierak w pompie oleju... poprawiona wersja dopiero od 10/2009 ale jak sie go wymieni co 100tys. km to nie powinno byc problemow. ode mnie taka mala rada nie wazne jaki diesel lepiej wymieniac olej co 15tys. km. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2010
Offline |
|
|
Ja w swojej Alfie mam 1.9 JTD 150 rumaków i spalanie na autostradzie wygląda tak:
przy 110 km/h pali 4,8 l /100 km przy 140 km/h pali 6,2 l / 100 km przy 160 km/h pali 6,5 l / 100 km przy 180 km/h pali 7 l/100 km powyższe dane bazują na odczycie kompa pokładowego, którego wielokrotnie sprawdzałem w stosunku do spalania z baku i maks. odhylenie to 0,1 l / 100 km Reasumując ja bym rozważył diesla ale jakiegoś bez DPF`u. Wtryskami, dwumasą i sprzęgłem bym się zbytnio nie przejmował bo dla nich takie trasy codzienne to woda na młyn. Poszukaj tylko dobrego egzemplarza z nie skręconym przebiegiem a będzie dobrze. Sam byłem do tej pory mega przeciwnikiem diesli ale od kiedy sam śmigam i czuję tą elastyczność, ekonomikę, komfort machnięcia 1000 km na jednym baku to zmieniłem zdanie. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2003
Offline |
|
|
Żeby nie wpaść na minę trzeba pamiętać, że często samochody sprzedawane przez "prywatywnych właścicieli" to miny w postać eks służbowych samochodów.
Trzeba ZAWSZE sprawdzić historię samochodu w salonie w którym był serwisowany i kto wtedy był właścicielem ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
lepsze 200 tys w służbowym samochodzi gonione po trasach niz 80 tys "z miasta".a co do serwisów.wiara w książki serwisowe mnie śmeiszy.owszem przeglądy są tylmo o tym,że nie zawsze olej wymienią malo kto wie.
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Co do służbowych to nie ma zasady. Wszysko zależy od kogo kupisz-jeden jezdzi jak idiota,zeby zajechac "bo sluzbowe",a drugi normalnie i kupisz dobry egzemplarz.
Plus jest taki,że zawsze masz wszystkie przeglądy i pełną książkę.No i (przynajmniej u mnie w firmie) przebieg ok 150 tys-wymiana na nowe. Także przebieg też znośny. Tak naprawdę pewności nigdy nie masz,no chyba że znajomy akurat sprzedaje. ![]()
GENERALNIE TO WIADOMO CO
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|