|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Member
Od: 03.2013
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2003
Offline |
|
Wolność kolego to podstawa demokracji. Bo zaraz okaże się, że w poniedziałek rano, trzeba zamknąć bary, bo to czas do pracy a nie na piwo. Sklepy też dopiero otwierać po 15 bo wcześniej, należy zgodnie z linią partii pracować, czas na relaks ustanowiono w niedzielę. Amen. Jedyny problem z "wolnością" pojawia się gdy przez swoje widzi mi się ograniczamy wolność innych. Wtedy i tylko wtedy państwo powinno reagować. Tak jak to jest z islamem, który w ramach wolności, zabrania chodzenia dziewczynom w sukienkach z dekoltem. Natomiast możliwość pracy w niedzielę, w żaden sposób nie ogranicza wolności chrześcijan. Nie muszą pracować akurat w handlu który wymaga dyspozycjności w niedziele. 90% firm jest zamknięta w niedzielę, ten skromny procent marketów pozwala w naszym kraju utrzymać to nie wielkie 15 procentowe bezrobocie... No i jak to bywa bardzo często w dyskusji, nie odpowiedziałeś na pytanie już mniej wygodne. Dlaczego w marketach a na stacjach benzynowych już nie?
Ostatnio edytowane przez Konrad. : 01.06.2013 o godz. 02:33.
![]()
Ddf
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Pewnie chodzi o model niemiecki, albo w skrajnym wypadku o model skandynawski, gdzie na dobrą sprawę sklepy zamykają już w piątek w godzinach popołudniowych. Daleko nam jednak do welfare state z naszym lumpenkapitalizmem, ale mam cichą nadzieję, że nigdy nie będziemy zmierzali w takim kierunku, a wygra mimo wszystko myśl liberalna z silnym oddolnie społeczeństwem i szeroką, choć niekoniecznie bogatą klasą średnią. Redystrybucja dochodów w formie świadczeń socjalnych jak zauważa Kołodko w ostatniej książce i tak w 70% trafia do 20% najbogatszych osób w danym społeczeństwie o co chodzi lewicowym inżynierom społecznym.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 01.06.2013 o godz. 09:25.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Nie rozumiem wypowiedzi wielu z Was. Szczególnie mieszania kościoła do zakazu handlu w niedziele. W większości krajów do których niby chcecie się równać, zakaz handlu obowiązuje od lat. Niemcy, Austria, Szwajcaria czy nawet Hiszpania to tylko kilka przykładów. Dzięki temu "mali prywatni sklepikarze" mogą jakoś egzystować, a ludzie znajdują inne zajęcia (niekoniecznie spędzając cały dzień w kościele, bo takie sugestie tutaj padają). Dodatkowo niedziela to jest taki dzień, w którym rodziny mogą spędzić razem z dziećmi. W Polsce niestety jest im to często zabierane. Czy aż tak niezbędne polakom do życia jest funkcjonowanie sklepów wielkopowierzchniowych w niedziele i święta?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W święta z tego co wiem duże sklepy w Polsce są prawie zawsze pozamykane.
Natomiast znam też strategie marketingowe kilku dużych koncernów w Polsce i obroty niedzielne szacowane są na ok. 12-15% całotygodniowych. Oznacza to nie mniej nie więcej kilkadziesiąt mld zł obrotów handlowych mniej. |
|
|
|
Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Konrad całkowicie się z Tobą zgadzam. Wolny kraj, wolny wybór chce ktoś robić zakupy w niedziele to niech robi chce iść do kościoła niech idzie. Najśmieszniejszy jest argument, że jeżeli zamknie się galerie ludzie zaczną z rodzinami chodzić do kina, na basen czy do muzeum. Rozumiem, że te miejsca są samoobsługowe i tam nie pracują kobiety
Drugą kwestią jest fakt, że w tych centrach handlowych, wiele ludzi pracuje w weekendy bo chce poprostu dorobić (głównie studenci) i zatrudniając się byli tego świadomi. Wg mnie oprócz poglądów religijnych nie ma solidnych argumentów żeby taką ustawę wprowadzić i wątpie żeby to przeszło |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Nie oznacza to mniejszych obrotów - zyski zwiększą się w tygodniu (szczególnie piątek, sobota). Nie podam źródła, ale ostatnio wypowiadał się jakiś facet z branży (radiowa trójka), mówił o około 10% zwiększeniu obrotów w dzień poprzedzający np. długi weekend. Sugerował, że tak byłoby i w tym przypadku. Oczywiście zaraz został zasypany argumentami o bezrobociu przez jakiegoś przedstawiciela przedsiębiorców (statystyk czy analiz na ten temat brak).
Konrad - piszesz o ludziach chcących pracować w niedzielę. Ja znam takich co nie chcą, ale muszą (bo chyba mi nie powiesz, że mają wybór...). I Ty tu mówisz o wolności? Ktoś Ci ją odbiera? Chcesz zrobić zakupy? Zrobisz - w małym, osiedlowym sklepie, gdzie za ladą stoi właściciel. I na koniec - przestańcie mieszać w to kościół, bo jest tu najmniej istotny.
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 01.06.2013 o godz. 09:48.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Niech wreszcie politycy odpierdzielą się od ludzi, którzy sami dokonują wyboru czy chcą pracować, czy nie chcą pracować w niedzielę. W ogóle niech się odpierdzielą od wolnych wyborów każdego człowieka, których i tak mamy stosunkowo mało do tego co powinniśmy mieć. Zgadzam się co do faktu, żeby nie angażować w tę sprawę kościoła. To oczywiście zawsze będą robić zapyziałe lewaczki, dla których walka z KK to obsesja dnia codziennego. Jeśli zamykamy sklepy, to co z kinami, barami, restauracjami? Tam też przecież pracują ludzie.
Ostatnio edytowane przez hunter : 01.06.2013 o godz. 10:11.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Patrząc na to z tej perspektywy oczywiście masz rację. Tylko wielu z tych ludzi pracuje w sieciach nie mając innego wyboru. Nie pracują tam bo chcą tylko dlatego, że innej perspektywy nie mają. Niech im chociaż pensje podniosą za te pracujące niedziele i już tam jakiś sukces tej całej akcji będzie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|||||||||
Ja np nie wybierałem nikogo z organizacji profrekwencyjnych i też może nie życzyłbym sobie, żeby uczestniczyły w jakiś naradach z politykami....no ale mamy kolego demokrację, demokrację w której najchętniej odebrałbyś prawa głosu niektórym środowiskom. http://www.wyborydosejmu.pl/2011/03/...pozarzadowymi/ Cytat:
Cytat:
![]() Do Faktów i Mitów idealnie pasuje taki przedwojenny kawał. Tylko słowo Żydzi trzeba zamienić Księża, a jako nazwę gazety wpisać Fakty i Mity (no i zmienić kilka nazwisk ) .Wtedy skrajni medioci mieli Der Sturmer i wszystkiemu byli winni Żydzi, dzisiaj mają Fakty i Mity, a wszystkiemu winni są księża.Cytat:
![]() ![]()
![]() Konrad. napisał(a):
Konrad. napisał(a):
![]() ![]()
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
|
|||||||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Patrząc przez pryzmat kilku państw, w których miałem przyjemność być dłużej niż na wakacje nie trudno zauważyć, że osiedlowe sklepy i właśnie ci mali przedsiębiorcy mają się u nas naprawdę dobrze.
Na moim rodzinnym osiedlu w Wołominie mam dwa sklepy pod nosem i kolejne 5-6 w odległości do 500 metrów. Najbliższym sieciowym jest Żabka (ok. 700 metrów), a do Kauflanda mam ok. 1 km. W Warszawie w samym śródmieściu mam pod nosem 3 sklepy osiedlowe, a najbliższy sieciowy jest dopiero w Złotych Tarasach. Na wsi mam 2 sklepy pod nosem, a sieciówki (Biedronki i podobne) są tylko w centrum miasta. W Hamburgu praktycznie sklepów osiedlowych nie ma w okolicy. Są SPAR, czy Penny, bądź sklepy z kosmetykami typu Schlecker, ale nie ma zwyczajnych spożywczaków. Nie liczę Turków, Chińczyków, czy innych warzywniaków, bo nie dość, że są to sklepy orientalne to połowy asortymentu tam nie ma. Zatem pozostają zakupy w sieciówkach na osiedlu, bądź sobotnie wyjazdy do dużych sklepów. Podobnie sytuacja wygląda na Wyspach (w zależności od okolicy można jednak trafić na polskie spożywczaki, ale to rzadkość), czy we Francji. W krajach Półwyspu Iberyjskiego faktycznie spożywczaków jest więcej, ale też bez szału. W naszym sąsiedztwie (Słowacja, Czechy i Węgry) sklepów spożywczych jest więcej, ale bardziej przypominają one nasze dawne Społemy, czy GS-y niż typowe osiedlówki. Potraviny na Słowacji, albo CBA na Węgrzech wiodą prym. Także sytuacja drobnych polskich przedsiębiorców wygląda i tak bardzo dobrze na tle krajów, gdzie występuje zakaz handlu w niedzielę. Tam nie korzystają na tym drobni przedsiębiorcy, bo i tak ich nie ma. |
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
1. Chodzi o to ,żeby ludzie w niedziele poszli z nudów do Kościoła jak wszystko będzie pozamykane ,czyli o to żeby taca była cięższa.
2. Jakby nie chodziło o Kościół ,to czemu naprzykład nie zaproponowali wolnej środy albo soboty ? 3. Co z innymi pracownikami , oni nie mają rodzin ? 4. Jak się tak troszcycie o los pracowników hipermarketów , to uchwalcie w prawie pracy dodatki za pracę w niedziele ,żeby pracownik mógł więcej zarobić a nie róbcie czegoś odwrotnego ,zeby zarobił mniej lub stracił w ogóle prace. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Ty jesteś naprawdę zdrowo stuknięty
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W Niemczech w kościołach pustki, a jakoś kilka lat temu został wprowadzony zakaz handlu w niedzielę
![]() |
|
|
|
Banita
Offline |
|
Wow! Widze ,że zacząłes bronic polskiej demokracji ,dotychczas myślałem ,że sądzisz iż mieszkasz w kondominium niemiecko-rosyjskim albo UBekistanie... A jakie możliwości daje TVP ,żeby sobie zweryfikować informacje , jak tylko wystawią Kościołowi laurki ,nie informując o historii tej instytucji , o pazerności tej instytucji czy choćby skadalach pedofilskich w Kościele. Twoją argumentacje dotyczącą "chłopców w sukienkach" jeszcze jestem w stanie przyjąć. Sukienka jest OK pod warunkiem ,że jest funkcyjna ![]() Jakiś czas temu był u Lisa w programie redaktor Terlikowski ,czyli naczelny talib Rzeczpospolitej, oraz ksiądz Isakowicz- Zaleski ,który napisał książke o homoseksualistach w Kościele i mówił o tym ,że w jednej diecezji zaczynając na biskupie a kończąc na kamerdynerze wszyscy są homoseksualistami , no ale oczywiście ty wiesz lepiej i zaręczasz ,że tak w 100% nie jest
Ostatnio edytowane przez AS82 : 01.06.2013 o godz. 10:49.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Świetny wywiad Mazurka z posłanką PO Ligią Krajewską. Wklejam dłuższe fragmenty, bo całości nie ma w necie. Jak ktoś chce, to mogę dorzucić więcej
![]() Cytat:
![]() http://www.rp.pl/artykul/365403,1014...dziom.html?p=1 Reakcja Pani Poseł Krajewskiej na Twitterze: "To będzie w plus minus,Proszę nie tracić czasu na tą lekturę.Dzienikarstwo bywa rożne,czasami bywa wredne."
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 01.06.2013 o godz. 13:08.
![]()
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kobieta intelektem nie grzeszy, ale i tak ciężko będzie jej przebić przyszłą minister finansów z PiS
![]() |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
To mnie w ostatnich latach rozwala dosłownie.
Udowodnią człowiekowi że jest idiotą i jego partia również składa się z samych idiotów to wszyscy reagują z uśmiechem bo "przecież w PiS" też tacy są. Wszystko to przypomina i udowadnia nasz charakter - co z tego że jest do dupy - jeśli sąsiadowi też wszystko się wali to od razu humor się poprawia. Zamiast do upadłego, w każdym programie TV, w każdej gazecie piętnować takie osoby i taki z dupy program partyjny to zaraz się napisze że pierwsze pedały wzięły ślub albo Jarosław Kaczyński przeszedł na czerwonym. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Sanatorium dla ministra oraz zwykłego obywatela.
http://fakty.interia.pl/polska/news-...uty,nId,976568 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|||||||
![]()
Kocur napisał(a):
![]() Teraz mamy bardziej unowocześnioną wersję: jak się ludziom nie podoba, to najlepiej powiedzieć : przecież PiS i PO to to samo, trzeba ... i tu wpisujemy : zmienić system, powołać ruch oburzonych protestujący przeciwko całemu światu, poprzeć nowe "nieskażone" ruchy na czele z Europą Plus i Palikotem itd. I tak zamiast rozliczać partię rządzącą, kanalizuje się niezadowolenie w kierunku bliżej nieokreślonych "polityków" i "systemu", proponując jako alternatywę Palikota i Kwaśniewskiego. ![]()
|
|||||||
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
A te POwskie bydlęta wszystko mają w dupie, byle ciepła woda w kranie i to nawet nie w każdym, byle ciepła woda w kranie własnym i "rodzinki". Co z memorandum w sprawie gazociągu które ponoć nie pociąga za sobą skutków? Ruscy juz planują budowę. Czy rudy cudak o tym wie czy nie wie? Temat? Handel w niedziele . Bo KK chce zapędzić o kościoła. Przecież tylko całkowity kretyn może coś takiego wymyślić. Oczywiście żaden czerwony nie wpadł na to, że nie ma nic bardziej odmóżdżającego niż "rodzinne zakupy". Bez tego hodowla lemingów będzie mniej efektywna. Bo może zostać trochę czasu na myślenie...![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
dziarski chłop
Od: 04.2005
Offline |
|
|
przede wszystkim w tym kraju nie będzie ani odrobinę lepiej, jeśli będą padały takie epitety
![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
|
Banita
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
http://fakty.interia.pl/polska/news-...zar,nId,973181 http://m.interia.pl/fakty/news,nId,973069 Można śmiało zakładać, ze wyniki wyborów na kilkanaście lat naprzód już znamy
Ostatnio edytowane przez AYALA : 01.06.2013 o godz. 14:52.
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
Ale właśnie o tym pisałem powyżej ![]() Zmiana tematu - teraz ponarzekajmy na Drozda - zamiast na rekordowe długi, bezrobocie i idiotów co przez 6 lat nie potrafią zrealizować ani 1 punktu wyborczego. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
Cytat:
![]() http://www.rp.pl/artykul/841531.html?p=1 ![]()
|
||
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
Zadaj tez takie pytanie w Niemczech , podczas sjesty np. w Hiszpanii, Włoszech czy Grecji, że chcesz dokonać zakupów w godz. np. miedzy 12 -14 a tu sklepy pozamykane . A Ty chcesz i Twoja znajoma tez chce ![]() |
|
|