The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.05.2013, 23:54
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Dlatego bo to państwo odbiera przyjemność bycia ze swoimi rodzinami tym kobietom, które pracują w tych sklepach w weekendy.
W czasie gdy mieszkałem w Niemczech jak nie zrobiłeś zakupów w dzień handlowy czyli czwartek , gdzie godziny otwarcia sklepów i supermarketów przedłużone były o godzinę dłużej niż w każdym innym dniu, to pozostawały Ci zakupy na stacji benzynowej. Jakoś się da i to w bogatym nowoczesnym kraju, który jest wzorem - ojczyzną pewnego premiera z Sopotu.
A w niedzielę po dużych dzielnicach handlowych hula wiatr i możesz spotkać psa z kulawą nogą (którego raz spotkałem w Dortumndzie przy tej okoliczności).
Skąd w was katolikach takie lewackie poglądy?

Moja znajoma chce pracować w niedzielę. Ja chce kupować w niedzielę. Dlaczego naszej dwójce chcecie tego zabronić? Dlaczego lepiej od nas dwóch wiecie co jest dla nas lepsze?

Dwa, dlaczego handel na stacjach ma być w niedzielę dozwolony? Dlaczego nie chcesz uszczęśliwić kobiet pracujących na stacjach w tychże dniach? W czym są gorsze od kobiet z galerii handlowych?
Ddf
Pan_Wątrobian
Member

Od: 03.2013

Stary 01.06.2013, 01:54
Konrad. napisał(a):Wyświetl post

Moja znajoma chce pracować w niedzielę. Ja chce kupować w niedzielę. Dlaczego naszej dwójce chcecie tego zabronić? Dlaczego lepiej od nas dwóch wiecie co jest dla nas lepsze?

Dwa, dlaczego handel na stacjach ma być w niedzielę dozwolony? Dlaczego nie chcesz uszczęśliwić kobiet pracujących na stacjach w tychże dniach? W czym są gorsze od kobiet z galerii handlowych?
A dlaczego w kraju "demokratycznym" mniejszość ma mieć więcej do powiedzenia ?
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 01.06.2013, 02:30
Pan_Wątrobian napisał(a):Wyświetl post
A dlaczego w kraju "demokratycznym" mniejszość ma mieć więcej do powiedzenia ?
(Nie wiem skąd masz dane, że większość ludzi zainteresowanych nie chce pracować w niedzielę. Ale oddajmy głos "większości". Proponuje dwie pierwsze ustawy: minimalna pensja 5 tys zł, oraz wiek emerytalny 40 lat. Większość na pewno poprze, także na pewno taki pomysł jest optymalny.)

Wolność kolego to podstawa demokracji.

Bo zaraz okaże się, że w poniedziałek rano, trzeba zamknąć bary, bo to czas do pracy a nie na piwo. Sklepy też dopiero otwierać po 15 bo wcześniej, należy zgodnie z linią partii pracować, czas na relaks ustanowiono w niedzielę. Amen.

Jedyny problem z "wolnością" pojawia się gdy przez swoje widzi mi się ograniczamy wolność innych. Wtedy i tylko wtedy państwo powinno reagować.

Tak jak to jest z islamem, który w ramach wolności, zabrania chodzenia dziewczynom w sukienkach z dekoltem.

Natomiast możliwość pracy w niedzielę, w żaden sposób nie ogranicza wolności chrześcijan. Nie muszą pracować akurat w handlu który wymaga dyspozycjności w niedziele. 90% firm jest zamknięta w niedzielę, ten skromny procent marketów pozwala w naszym kraju utrzymać to nie wielkie 15 procentowe bezrobocie...

No i jak to bywa bardzo często w dyskusji, nie odpowiedziałeś na pytanie już mniej wygodne. Dlaczego w marketach a na stacjach benzynowych już nie?
Ostatnio edytowane przez Konrad. : 01.06.2013 o godz. 02:33.
Ddf
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 01.06.2013, 09:22
Pewnie chodzi o model niemiecki, albo w skrajnym wypadku o model skandynawski, gdzie na dobrą sprawę sklepy zamykają już w piątek w godzinach popołudniowych. Daleko nam jednak do welfare state z naszym lumpenkapitalizmem, ale mam cichą nadzieję, że nigdy nie będziemy zmierzali w takim kierunku, a wygra mimo wszystko myśl liberalna z silnym oddolnie społeczeństwem i szeroką, choć niekoniecznie bogatą klasą średnią. Redystrybucja dochodów w formie świadczeń socjalnych jak zauważa Kołodko w ostatniej książce i tak w 70% trafia do 20% najbogatszych osób w danym społeczeństwie o co chodzi lewicowym inżynierom społecznym.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 01.06.2013 o godz. 09:25.
hiszpan00
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 01.06.2013, 09:27
Nie rozumiem wypowiedzi wielu z Was. Szczególnie mieszania kościoła do zakazu handlu w niedziele. W większości krajów do których niby chcecie się równać, zakaz handlu obowiązuje od lat. Niemcy, Austria, Szwajcaria czy nawet Hiszpania to tylko kilka przykładów. Dzięki temu "mali prywatni sklepikarze" mogą jakoś egzystować, a ludzie znajdują inne zajęcia (niekoniecznie spędzając cały dzień w kościele, bo takie sugestie tutaj padają). Dodatkowo niedziela to jest taki dzień, w którym rodziny mogą spędzić razem z dziećmi. W Polsce niestety jest im to często zabierane. Czy aż tak niezbędne polakom do życia jest funkcjonowanie sklepów wielkopowierzchniowych w niedziele i święta?
emj10
Senior Member

Stary 01.06.2013, 09:29
W święta z tego co wiem duże sklepy w Polsce są prawie zawsze pozamykane.

Natomiast znam też strategie marketingowe kilku dużych koncernów w Polsce i obroty niedzielne szacowane są na ok. 12-15% całotygodniowych. Oznacza to nie mniej nie więcej kilkadziesiąt mld zł obrotów handlowych mniej.
abruzzi
Member

Od: 01.2007

Stary 01.06.2013, 09:37
Konrad całkowicie się z Tobą zgadzam. Wolny kraj, wolny wybór chce ktoś robić zakupy w niedziele to niech robi chce iść do kościoła niech idzie. Najśmieszniejszy jest argument, że jeżeli zamknie się galerie ludzie zaczną z rodzinami chodzić do kina, na basen czy do muzeum. Rozumiem, że te miejsca są samoobsługowe i tam nie pracują kobiety

Drugą kwestią jest fakt, że w tych centrach handlowych, wiele ludzi pracuje w weekendy bo chce poprostu dorobić (głównie studenci) i zatrudniając się byli tego świadomi.

Wg mnie oprócz poglądów religijnych nie ma solidnych argumentów żeby taką ustawę wprowadzić i wątpie żeby to przeszło
hiszpan00
Senior Member

Stary 01.06.2013, 09:45
emj10 napisał(a):Wyświetl post
W święta z tego co wiem duże sklepy w Polsce są prawie zawsze pozamykane.

Natomiast znam też strategie marketingowe kilku dużych koncernów w Polsce i obroty niedzielne szacowane są na ok. 12-15% całotygodniowych. Oznacza to nie mniej nie więcej kilkadziesiąt mld zł obrotów handlowych mniej.
Zgadza się w święta są zamknięte. Jednak aż tak bardzo zmieniło by się Nasze życie gdyby były zamknięte zarówno w niedzielę jak i w święta? Nie rozumiem jednak takiego podejścia, jeśli sklepy zamknięte zostaną w niedzielę zmienią się przyzwyczajenia i ludzie większe zakupy dokonywać będą w inne dni (chyba, że ty tak masz iż nie kupisz butów n niedziele to chodził będziesz cały rok w skarpetach?). Jednak jakie szanse są by zakaz handlu w niedziele wszedł w ogóle w życie? Marne. Przeciw będą władze PO - gdyby doszło do głosowania w tej sprawie, wprowadziłyby prawdopodobnie dyscyplinę partyjną, bo zakaz bije w ich wyborców z wielkomiejskich ośrodków, którzy pracują dużo, a weekendy często spędzają w sklepach. I już są wściekli na PO za ustawę śmieciową czy podwyższenie wieku emerytalnego.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 01.06.2013, 09:46
Nie oznacza to mniejszych obrotów - zyski zwiększą się w tygodniu (szczególnie piątek, sobota). Nie podam źródła, ale ostatnio wypowiadał się jakiś facet z branży (radiowa trójka), mówił o około 10% zwiększeniu obrotów w dzień poprzedzający np. długi weekend. Sugerował, że tak byłoby i w tym przypadku. Oczywiście zaraz został zasypany argumentami o bezrobociu przez jakiegoś przedstawiciela przedsiębiorców (statystyk czy analiz na ten temat brak).

Konrad - piszesz o ludziach chcących pracować w niedzielę. Ja znam takich co nie chcą, ale muszą (bo chyba mi nie powiesz, że mają wybór...). I Ty tu mówisz o wolności? Ktoś Ci ją odbiera? Chcesz zrobić zakupy? Zrobisz - w małym, osiedlowym sklepie, gdzie za ladą stoi właściciel.

I na koniec - przestańcie mieszać w to kościół, bo jest tu najmniej istotny.
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 01.06.2013 o godz. 09:48.
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 01.06.2013, 10:08
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Konrad - piszesz o ludziach chcących pracować w niedzielę. Ja znam takich co nie chcą, ale muszą (bo chyba mi nie powiesz, że mają wybór...). I Ty tu mówisz o wolności? Ktoś Ci ją odbiera? Chcesz zrobić zakupy? Zrobisz - w małym, osiedlowym sklepie, gdzie za ladą stoi właściciel.
Oczywiście, że mają wybór. Nikt nikogo nie zmusza do pracy w wielkich sieciach handlowych... Na tym polega wolny wybór tych ludzi. Lekarz decydując się na swoją pracę akceptuje to, że będzie tyrał na nocnych dyżurach i w weekendy. Tak samo jest z pracownikami, którzy podpisując umowę z pracodawcą przyjmują do wiadomości i akceptują fakt, że w niedzielę też będą pracować.

Niech wreszcie politycy odpierdzielą się od ludzi, którzy sami dokonują wyboru czy chcą pracować, czy nie chcą pracować w niedzielę. W ogóle niech się odpierdzielą od wolnych wyborów każdego człowieka, których i tak mamy stosunkowo mało do tego co powinniśmy mieć.

Zgadzam się co do faktu, żeby nie angażować w tę sprawę kościoła. To oczywiście zawsze będą robić zapyziałe lewaczki, dla których walka z KK to obsesja dnia codziennego.

Jeśli zamykamy sklepy, to co z kinami, barami, restauracjami? Tam też przecież pracują ludzie.
Ostatnio edytowane przez hunter : 01.06.2013 o godz. 10:11.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 01.06.2013, 10:21
Patrząc na to z tej perspektywy oczywiście masz rację. Tylko wielu z tych ludzi pracuje w sieciach nie mając innego wyboru. Nie pracują tam bo chcą tylko dlatego, że innej perspektywy nie mają. Niech im chociaż pensje podniosą za te pracujące niedziele i już tam jakiś sukces tej całej akcji będzie.
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 01.06.2013, 10:24
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Napisałem "chyba" bo być może ty tak nie pisałeś ,ale tak rozumuje to powiedzmy prawicowe środowisko ,że za wszystkim ktoś stoi , jakiś układ ,a jakby trzeba kogoś wskazac palcem z imienia i nazwiska to cisza.
Na papierze to może i jesteśmy państwem świeckim , a jak jest naprawde to każdy wie. Kler naciska i wymusza na rządzie swoje stanowisko. Ordynacje mamy kulawą ,ale jakiś wpływ na wybór posłów ,minimalny, ale jest , natomiast ja ksiezy nie wybieralem i nie zycze sobie ,żeby uczestniczyli w jakis naradach z politykami w sprawach np. in vitro czy funduszu koscielnego.
A dlaczego nie, skoro to ich to bezpośrednio dotyczy lub chcą zabrać w tej sprawie głos. Nie słyszałeś o czymś takim jak konsultacje społeczne?
Ja np nie wybierałem nikogo z organizacji profrekwencyjnych i też może nie życzyłbym sobie, żeby uczestniczyły w jakiś naradach z politykami....no ale mamy kolego demokrację, demokrację w której najchętniej odebrałbyś prawa głosu niektórym środowiskom.

http://www.wyborydosejmu.pl/2011/03/...pozarzadowymi/

Cytat:
W dniu 4 marca 2011 r. w piątek o godzinie 10.00 w Pałacu Prezydenckim odbędą się konsultacje Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Bronisława Komorowskiego z przedstawicielami organizacji pozarządowych m.in. organizatorami kampanii profrekwencyjnych.
http://www.ekoportal.gov.pl/opencms/...nstwa/A51.html

Cytat:
Konsultacje społeczne to proces, w którym przedstawiciele władz (każdego szczebla: od lokalnych po centralne) przedstawiają obywatelom swoje plany dotyczące np. aktów prawnych (ich zmiany lub uchwalania nowych), inwestycji lub innych przedsięwzięć, które będą miały wpływ na życie codzienne i pracę obywateli. Konsultacje nie ograniczają się jednak tylko do przedstawienia tych planów, ale także do wysłuchania opinii na ich temat, ich modyfikowania i informowania o ostatecznej decyzji.

Konsultacje społeczne to sposób uzyskiwania opinii, stanowisk, propozycji itp. od instytucji i osób, których w pewien sposób dotkną, bezpośrednio lub pośrednio, skutki proponowanych przez administrację działań.
Dobrze ,że przynajmniej są te niszowe "Fakty i Mity" bo mozna się dowiedzieć o tych wszystkich rzeczach których pisałem , w POPISowej TVP o tym nie usłyszysz,co najwyzej mozesz sobie ogladnac "Ojca Mateusza".
No tak, tylko pytanie : na ile te wszystkie rzeczy mają coś wspólnego z rzeczywistością? Chciało ci się choć raz zweryfikować zawarte tam informację w innych miejscach? Czy też może niczym Jagna z Chłopów wierząca w smoki uważasz, że "drukowanym napisane, to dyć musi musi być prawda".
Do Faktów i Mitów idealnie pasuje taki przedwojenny kawał. Tylko słowo Żydzi trzeba zamienić Księża, a jako nazwę gazety wpisać Fakty i Mity (no i zmienić kilka nazwisk ) .Wtedy skrajni medioci mieli Der Sturmer i wszystkiemu byli winni Żydzi, dzisiaj mają Fakty i Mity, a wszystkiemu winni są księża.

Cytat:
Do Goldberga czytąjacego na ulicy "Der Sturmer" podchodzi Silberstein i mówi z niesmakiem:
- Izaak! Dziwię się, że czytasz tę szmatę!?! Na co Golberg:
- Bo jak czytam nasze czasopisma, to tylko: tu pogrom, tam antysemityzm, tu zbezcześcili synagogę... A jak czytam to - to od razu: Żydzi opanowali banki! Żydzi rządzą na rynku budowlanym! Żydzi rządzą swiatem! Aż przyjemnie się to czyta!

Śmichy chichy z paradek ,a chłopcy w czarnych sukienkach nie powodują u Ciebie śmiechu ?
Nie powodują, tak samo jak nie śmieszą mnie chłopcy w czerwonych sukienkach na uniwersytetach i chłopcy w białych chustkach w synagodze. Bo to jest kwestia tradycji i oznaka pełnionej funkcji, a nie chęci szokowania ludzi gołą d.. na paradzie.

Pozatym co oni tam zamknieci ze soba po tych seminariach robią to pewnie Sodoma i Gomora...
Mam informacje z pierwszej ręki - niestety dla Ciebie, nic takiego nie ma tam miejsca... Więc niestety nie masz po iść do seminarium, zostaja Ci paradki no i Fakty i Mity do czytania z wypiekami na twarzy

Konrad. napisał(a):
Konrad. napisał(a):
Natomiast możliwość pracy w niedzielę, w żaden sposób nie ogranicza wolności chrześcijan. Nie muszą pracować akurat w handlu który wymaga dyspozycjności w niedziele. 90% firm jest zamknięta w niedzielę, ten skromny procent marketów pozwala w naszym kraju utrzymać to nie wielkie 15 procentowe bezrobocie...
Czemu mieszasz do tego kwestie religijne? Przecież Gwiaździsty, na którego komentarz odpowiedziałeś, ani jednego argumentu nie podniósł który by o to zahaczał. Tutaj linia sporu nie przebiega na lini katolik - niekatolik. Natomiast ciekawy jestem co miałeś na myśli, pisząc że "ten skromny procent marketów pozwala w naszym kraju utrzymać to nie wielkie 15 procentowe bezrobocie"
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
emj10
Senior Member

Stary 01.06.2013, 10:25
Patrząc przez pryzmat kilku państw, w których miałem przyjemność być dłużej niż na wakacje nie trudno zauważyć, że osiedlowe sklepy i właśnie ci mali przedsiębiorcy mają się u nas naprawdę dobrze.

Na moim rodzinnym osiedlu w Wołominie mam dwa sklepy pod nosem i kolejne 5-6 w odległości do 500 metrów. Najbliższym sieciowym jest Żabka (ok. 700 metrów), a do Kauflanda mam ok. 1 km.

W Warszawie w samym śródmieściu mam pod nosem 3 sklepy osiedlowe, a najbliższy sieciowy jest dopiero w Złotych Tarasach.

Na wsi mam 2 sklepy pod nosem, a sieciówki (Biedronki i podobne) są tylko w centrum miasta.

W Hamburgu praktycznie sklepów osiedlowych nie ma w okolicy. Są SPAR, czy Penny, bądź sklepy z kosmetykami typu Schlecker, ale nie ma zwyczajnych spożywczaków. Nie liczę Turków, Chińczyków, czy innych warzywniaków, bo nie dość, że są to sklepy orientalne to połowy asortymentu tam nie ma. Zatem pozostają zakupy w sieciówkach na osiedlu, bądź sobotnie wyjazdy do dużych sklepów.

Podobnie sytuacja wygląda na Wyspach (w zależności od okolicy można jednak trafić na polskie spożywczaki, ale to rzadkość), czy we Francji. W krajach Półwyspu Iberyjskiego faktycznie spożywczaków jest więcej, ale też bez szału. W naszym sąsiedztwie (Słowacja, Czechy i Węgry) sklepów spożywczych jest więcej, ale bardziej przypominają one nasze dawne Społemy, czy GS-y niż typowe osiedlówki. Potraviny na Słowacji, albo CBA na Węgrzech wiodą prym.

Także sytuacja drobnych polskich przedsiębiorców wygląda i tak bardzo dobrze na tle krajów, gdzie występuje zakaz handlu w niedzielę. Tam nie korzystają na tym drobni przedsiębiorcy, bo i tak ich nie ma.
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 01.06.2013, 10:26
1. Chodzi o to ,żeby ludzie w niedziele poszli z nudów do Kościoła jak wszystko będzie pozamykane ,czyli o to żeby taca była cięższa.
2. Jakby nie chodziło o Kościół ,to czemu naprzykład nie zaproponowali wolnej środy albo soboty ?
3. Co z innymi pracownikami , oni nie mają rodzin ?
4. Jak się tak troszcycie o los pracowników hipermarketów , to uchwalcie w prawie pracy dodatki za pracę w niedziele ,żeby pracownik mógł więcej zarobić a nie róbcie czegoś odwrotnego ,zeby zarobił mniej lub stracił w ogóle prace.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 01.06.2013, 10:30
Ty jesteś naprawdę zdrowo stuknięty
emj10
Senior Member

Stary 01.06.2013, 10:35
W Niemczech w kościołach pustki, a jakoś kilka lat temu został wprowadzony zakaz handlu w niedzielę
AS82
Banita

Stary 01.06.2013, 10:47
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
A dlaczego nie, skoro to ich to bezpośrednio dotyczy lub chcą zabrać w tej sprawie głos. Nie słyszałeś o czymś takim jak konsultacje społeczne?
Ja np nie wybierałem nikogo z organizacji profrekwencyjnych i też może nie życzyłbym sobie, żeby uczestniczyły w jakiś naradach z politykami....no ale mamy kolego demokrację, demokrację w której najchętniej odebrałbyś prawa głosu niektórym środowiskom.

No tak, tylko pytanie : na ile te wszystkie rzeczy mają coś wspólnego z rzeczywistością? Chciało ci się choć raz zweryfikować zawarte tam informację w innych miejscach? Czy też może niczym Jagna z Chłopów wierząca w smoki uważasz, że "drukowanym napisane, to dyć musi musi być prawda".

Nie powodują, tak samo jak nie śmieszą mnie chłopcy w czerwonych sukienkach na uniwersytetach i chłopcy w białych chustkach w synagodze. Bo to jest kwestia tradycji i oznaka pełnionej funkcji, a nie chęci szokowania ludzi gołą d.. na paradzie.

Mam informacje z pierwszej ręki - niestety dla Ciebie, nic takiego nie ma tam miejsca... Więc niestety nie masz po iść do seminarium, zostaja Ci paradki no i Fakty i Mity do czytania z wypiekami na twarzy
Te twoje konsultacje społeczne to na ogół wygladają tak ,że Rząd jest w pozycji na klęczkach i Kościół otrzymuje wszystko czego zarząda..
Wow! Widze ,że zacząłes bronic polskiej demokracji ,dotychczas myślałem ,że sądzisz iż mieszkasz w kondominium niemiecko-rosyjskim albo UBekistanie...
A jakie możliwości daje TVP ,żeby sobie zweryfikować informacje , jak tylko wystawią Kościołowi laurki ,nie informując o historii tej instytucji , o pazerności tej instytucji czy choćby skadalach pedofilskich w Kościele.
Twoją argumentacje dotyczącą "chłopców w sukienkach" jeszcze jestem w stanie przyjąć. Sukienka jest OK pod warunkiem ,że jest funkcyjna
Jakiś czas temu był u Lisa w programie redaktor Terlikowski ,czyli naczelny talib Rzeczpospolitej, oraz ksiądz Isakowicz- Zaleski ,który napisał książke o homoseksualistach w Kościele i mówił o tym ,że w jednej diecezji zaczynając na biskupie a kończąc na kamerdynerze wszyscy są homoseksualistami , no ale oczywiście ty wiesz lepiej i zaręczasz ,że tak w 100% nie jest
Ostatnio edytowane przez AS82 : 01.06.2013 o godz. 10:49.
BBudowniczy
Senior Member

Stary 01.06.2013, 11:07
Świetny wywiad Mazurka z posłanką PO Ligią Krajewską. Wklejam dłuższe fragmenty, bo całości nie ma w necie. Jak ktoś chce, to mogę dorzucić więcej

Cytat:
Zatem pani posłanko, dlaczego PiS wyprzedza was w kolejnym sondażu?

Rządzimy już sześć lat, w ciężkich czasach kryzysu i to, że mamy wciąż tak dobre wyniki, jest i tak godne pozazdroszczenia. My musimy podejmować trudne decyzje, brać odpowiedzialność, oni mogą mówić, co chcą.

Mam przed sobą program PiS, który obiecuje wielką modernizację Polski: 50 nowych mostów...

... A trzy miliony mieszkań też dołoży? I jeszcze prezes obiecał, że urodzi się 200 tysięcy dzieci. Te wszystkie obietnice są na takim poziomie, że brakuje słów. To kpiny z ludzi!

... Na samej Wiśle powstanie 15 mostów.

(śmiech) I gdzie oni je wszystkie postawią?

Zmodernizują 11 lotnisk, wybudują dziewięć nowych...

A może od razu 49 lotnisk? W każdym byłym mieście wojewódzkim po jednym.

... Powstaną między innymi lotniska w Olsztynie i Białymstoku.

Jakie uzasadnienie ekonomiczne ma port lotniczy w Olsztynie i Białymstoku? I proszę mi powiedzieć, jak oni chcą te wszystkie lotniska utrzymać, z czego je zbudować?

„Środki będą pochodzić z budżetu (32 proc.), pieniędzy unijnych (39 proc.) i kapitału prywatnego w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego (29 proc.)".

Życzę PiS powodzenia w realizacji tych cudów, ale to się nie nadaje do poważnej rozmowy.

Dlaczego?

Bo to zupełnie nierealne pomysły. Czyste chciejstwo. Człowiek składający takie obietnice okłamuje Polaków!

Ten człowiek to Donald Tusk.

Słucham?

Zanim pani powie za dużo i napyta sobie biedy, przyznam się do manipulacji. Cytowałem „Narodowy program wielkiej budowy" Platformy Obywatelskiej z 2007 roku.

No tak... (cisza). Przyzna pan, że w odniesieniu do PiS te plany brzmią bardzo nierealnie, a dokument, na który się pan powołuje, prezentował całość, czyli projekty i sposób ich finansowania. Tym różnimy się od PiS. Poza tym powstał w innej sytuacji gospodarczej.

I wtedy lotniska w Olsztynie i Białymstoku miały uzasadnienie?

To nierealne, przyznaję...

Więc oszukaliście ludzi?

Nie można tak mówić, być może ktoś, kto to przygotował, miał swoje wyliczenia.

Powtórzę, że ten ktoś nazywał się Donald Tusk.

Nie wiem, czy to był akurat Donald Tusk...

Ale ja wiem. Wygłosił te słowa 5 października 2007 r.

Powtórzę, że sytuacja ekonomiczna była wówczas zupełnie inna. Rok później rozpoczął się światowy kryzys. Choć czasami rzeczywiście składa się pewne obietnice na wyrost, to prawda.

(...)

Pani zawsze stanie w obronie obrażanych kobiet?

Staram się zawsze.

A poseł Niesiołowski powinien zostać ukarany?

Za co?

Za napaść na Ewę Stankiewicz.

No chyba pan żartuje?! Przecież ja to widziałam. To pani Stankiewicz napadała na posła Niesiołowskiego.

Tak? To zobaczmy sobie razem ten film.

Bardzo proszę.

Oglądamy. O, tu Niesiołowski grozi, żeby Stankiewicz sobie poszła, bo jej rozbije kamerę.

No tak... Ale przed tym nagraniem pani Stankiewicz prowokowała posła Niesiołowskiego, a tego nie ma na nagraniu.

Jest wszystko. „Czy pani jest głucha?! Niech pani idzie do PiS, do tych pisowskich lizusów swoich". I co teraz robi?

Nie wiem, nie widzę.

Pani posłanko, nie odpuszczę pani. Proszę, zobaczmy to jeszcze raz.

No tak, podszedł i odepchnął kamerę. To prawda, ale przecież wcześniej prosił, by z nim nie rozmawiała.

Krzycząc „Won stąd!". Grzecznie, prawda?

Jeśli ktoś nie życzy sobie rozmowy, to dziennikarz powinien to uszanować.

Bo jak nie, to może oberwać?

No nie, jeśli ktoś jest natarczywie atakowany...

To można powiedzieć „won"? Rodacy, do posłanki Platformy można podejść na ulicy i powiedzieć „Won stąd!", a ona się nie obrazi.

Ja tego nie powiedziałam. Nie można do nikogo mówić „Won stąd!".

Pawłowicz obraziła werbalnie kobiety, więc ją ukarajmy. Niesiołowskiego nie, choć nie tylko Stankiewicz obraził, ale i uderzył?

Uderzył nie ją, lecz kamerę.

Jak będzie pani trzymała torebkę na piersiach, a ja walnę w torebkę, to będę odpowiadał za pobicie pani czy torebki?

(...)
Bardzo źle pani oceniała marsze z pochodniami.

Tak, zupełnie nie rozumiem tego chodzenia z pochodniami, tak jak nie rozumiem, czemu przed Pałacem Prezydenckim ciągle składa się znicze i wieńce. Dlaczego tam? Przecież tam nikt nie zginął!

A jak składano przed ambasadą Japonii czy Rosji, to Straż Zniczowa nie protestowała, choć tam też nikt nie zginął.

Ale to było co innego! To było w ramach solidarności z ofiarami katastrof. Przypominam, że po katastrofie smoleńskiej byliśmy wszyscy zjednoczeni i przed pałacem paliły się znicze.

Wróćmy do tych pochodni...

Mnie się to nie podoba.

A marsze Platformy z pochodniami się pani podobały?

Platforma maszerowała z pochodniami? Jest pan tego pewien?! Kiedy?

Kilka lat temu.

Ja tego nie widziałam. Nie podobają mi się marsze narodowców z pochodniami.

Proszę, tu ma pani zdjęcie. Rok 2004: narodowcy Iwona Śledzińska i Cezary Grabarczyk, wielki transparent z napisem „Platforma Obywatelska", pochodnie...

No rzeczywiście... Ale to był marsz proeuropejski, a pochodnie mogą być też niesione przeciwko ludziom...
Dawno się tak nie ubawiłem

http://www.rp.pl/artykul/365403,1014...dziom.html?p=1

Reakcja Pani Poseł Krajewskiej na Twitterze:

"To będzie w plus minus,Proszę nie tracić czasu na tą lekturę.Dzienikarstwo bywa rożne,czasami bywa wredne."
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 01.06.2013 o godz. 13:08.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
emj10
Senior Member

Stary 01.06.2013, 11:31
Kobieta intelektem nie grzeszy, ale i tak ciężko będzie jej przebić przyszłą minister finansów z PiS
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 01.06.2013, 11:36
To mnie w ostatnich latach rozwala dosłownie.

Udowodnią człowiekowi że jest idiotą i jego partia również składa się z samych idiotów to wszyscy reagują z uśmiechem bo "przecież w PiS" też tacy są.

Wszystko to przypomina i udowadnia nasz charakter - co z tego że jest do dupy - jeśli sąsiadowi też wszystko się wali to od razu humor się poprawia.

Zamiast do upadłego, w każdym programie TV, w każdej gazecie piętnować takie osoby i taki z dupy program partyjny to zaraz się napisze że pierwsze pedały wzięły ślub albo Jarosław Kaczyński przeszedł na czerwonym.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
hiszpan00
Senior Member

Stary 01.06.2013, 11:44
Sanatorium dla ministra oraz zwykłego obywatela.
http://fakty.interia.pl/polska/news-...uty,nId,976568
BBudowniczy
Senior Member

Stary 01.06.2013, 12:25
Te twoje konsultacje społeczne to na ogół wygladają tak ,że Rząd jest w pozycji na klęczkach i Kościół otrzymuje wszystko czego zarząda..
Nie moje, tylko rządowe, i nie wszystko, tylko to co uda mu się wynegocjować.

Wow! Widze ,że zacząłes bronic polskiej demokracji ,dotychczas myślałem ,że sądzisz iż mieszkasz w kondominium niemiecko-rosyjskim albo UBekistanie...
Co prawda nigdzie tak nie pisałem, ale w zasadzie nie rozumiem co ma piernik do wiatraka. Chyba myli Ci się pojęcie "obrona demokracji" z pojęciem "obrona wpływów".

A jakie możliwości daje TVP ,żeby sobie zweryfikować informacje , jak tylko wystawią Kościołowi laurki ,nie informując o historii tej instytucji , o pazerności tej instytucji czy choćby skadalach pedofilskich w Kościele.
Dziwne. O skandalach pedofilskich zazwyczaj aż huczy we wszystkich mediach, pod warunkiem że są to oczywiście skandale w Kościele.

Twoją argumentacje dotyczącą "chłopców w sukienkach" jeszcze jestem w stanie przyjąć. Sukienka jest OK pod warunkiem ,że jest funkcyjna
O chłopcach w sukienkach Ty zacząłeś, ja tylko Ci pokazałem że masz kiepściutkie te swoje argumenty. Wolę się nie zastanawiać, co miałeś na myśli pisząc "funkcyjna"

Jakiś czas temu był u Lisa w programie redaktor Terlikowski ,czyli naczelny talib Rzeczpospolitej,
O żesz ty, Terlikowski przeszedł na islam ?

oraz ksiądz Isakowicz- Zaleski ,który napisał książke o homoseksualistach w Kościele i mówił o tym ,że w jednej diecezji zaczynając na biskupie a kończąc na kamerdynerze wszyscy są homoseksualistami , no ale oczywiście ty wiesz lepiej i zaręczasz ,że tak w 100% nie jest
Chyba widzisz różnicę pomiędzy "co oni tam zamknieci ze soba po tych seminariach robią to pewnie Sodoma i Gomora", a tym że pewien procent księży to homoseksualiści. Od moich znajomych wiem, że żadnej Sodomy i Gomory tam nie ma, co nie przeszkadza drugiemu tj że kapłaństwo (podobnie jak nauczycielstwo i inne zawody mające kontakt z młodzieżą) przyciąga gejów i pedofili. Ciekawe że podnosisz ten temat, czyżbyś był tzw "homofobem" i przeszkadzali Ci geje w kościele ?

Kocur napisał(a):

Udowodnią człowiekowi że jest idiotą i jego partia również składa się z samych idiotów to wszyscy reagują z uśmiechem bo "przecież w PiS" też tacy są.
To jest ulubiona zagrywka rodem jeszcze z PRL. Wówczas również pisano, że owszem są bolączki w socjaliźmie i czasem nie jest różowo, no ale kto przyjdzie za nich? Ten wąsaty chłop protestujący pod komitetem (w wersji współczesnej : ten mały Kaczafi z kotem)? Przecież to też wszystko złodzieje, byle się tylko dorwać do władzy. My przynajmniej jesteśmy bardziej oświeceni i swoje już nakradliśmy, a poza tym my są fachowcy

Teraz mamy bardziej unowocześnioną wersję: jak się ludziom nie podoba, to najlepiej powiedzieć : przecież PiS i PO to to samo, trzeba ... i tu wpisujemy : zmienić system, powołać ruch oburzonych protestujący przeciwko całemu światu, poprzeć nowe "nieskażone" ruchy na czele z Europą Plus i Palikotem itd. I tak zamiast rozliczać partię rządzącą, kanalizuje się niezadowolenie w kierunku bliżej nieokreślonych "polityków" i "systemu", proponując jako alternatywę Palikota i Kwaśniewskiego.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 01.06.2013, 12:30
Kocur napisał(a):Wyświetl post

Wszystko to przypomina i udowadnia nasz charakter - co z tego że jest do dupy - jeśli sąsiadowi też wszystko się wali to od razu humor się poprawia.

Zamiast do upadłego, w każdym programie TV, w każdej gazecie piętnować takie osoby i taki z dupy program partyjny to zaraz się napisze że pierwsze pedały wzięły ślub albo Jarosław Kaczyński przeszedł na czerwonym.
Gdyby to jeszcze była prawda, ale przecież takiego syfu jak przez ostatnie lata nie było nigdy, nawet komuchy o podstawowe sprawy dla wspólnego interesu dbały lepiej.

A te POwskie bydlęta wszystko mają w dupie, byle ciepła woda w kranie i to nawet nie w każdym, byle ciepła woda w kranie własnym i "rodzinki".

Co z memorandum w sprawie gazociągu które ponoć nie pociąga za sobą skutków? Ruscy juz planują budowę. Czy rudy cudak o tym wie czy nie wie?

Temat? Handel w niedziele . Bo KK chce zapędzić o kościoła. Przecież tylko całkowity kretyn może coś takiego wymyślić. Oczywiście żaden czerwony nie wpadł na to, że nie ma nic bardziej odmóżdżającego niż "rodzinne zakupy". Bez tego hodowla lemingów będzie mniej efektywna. Bo może zostać trochę czasu na myślenie...
Hej Nasz TS !!
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 01.06.2013, 12:53
Drozd napisał(a):Wyświetl post
A te POwskie bydlęta wszystko mają w dupie,
przede wszystkim w tym kraju nie będzie ani odrobinę lepiej, jeśli będą padały takie epitety
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 01.06.2013, 14:27
"Skoczę za Michnikiem w ogień ..."
http://wsieci.rp.pl/artykul/946402.html?p=1
AS82
Banita

Stary 01.06.2013, 14:33
Drozd napisał(a):Wyświetl post

A te POwskie bydlęta wszystko mają w dupie,
sambo napisał(a):Wyświetl post
przede wszystkim w tym kraju nie będzie ani odrobinę lepiej, jeśli będą padały takie epitety
Widzisz Drozd słuchaj kolegi zamiast znów obrażać wszystkich dookoła , co prawda PIS objęło prowadzenie w sondażach ale na ostatniej prostej trzeba uważać żeby Kaczyński , Pawłowicz czy inny Macierewicz znowu nie wyskoczyli jak Filip z konopii i obrazili w kampanii wyborczej pół Polski
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 01.06.2013, 14:39
co prawda PIS objęło prowadzenie w sondażach ale na ostatniej prostej trzeba uważać żeby Kaczyński , Pawłowicz czy inny Macierewicz znowu nie wyskoczyli jak Filip z konopii i obrazili w kampanii wyborczej pół Polski
Ja bym sie na Twoim miejscu kompletnie nie obawiał o wynik wyborów.
http://fakty.interia.pl/polska/news-...zar,nId,973181

http://m.interia.pl/fakty/news,nId,973069

Można śmiało zakładać, ze wyniki wyborów na kilkanaście lat naprzód już znamy
Ostatnio edytowane przez AYALA : 01.06.2013 o godz. 14:52.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 01.06.2013, 14:43
Widzisz Drozd słuchaj kolegi zamiast znów obrażać wszystkich dookoła , co prawda PIS objęło prowadzenie w sondażach ale na ostatniej prostej trzeba uważać żeby Kaczyński , Pawłowicz czy inny Macierewicz znowu nie wyskoczyli jak Filip z konopii i obrazili w kampanii wyborczej pół Polski

Ale właśnie o tym pisałem powyżej

Zmiana tematu - teraz ponarzekajmy na Drozda - zamiast na rekordowe długi, bezrobocie i idiotów co przez 6 lat nie potrafią zrealizować ani 1 punktu wyborczego.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
BBudowniczy
Senior Member

Stary 01.06.2013, 17:32
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Zmiana tematu - teraz ponarzekajmy na Drozda - zamiast na rekordowe długi, bezrobocie i idiotów co przez 6 lat nie potrafią zrealizować ani 1 punktu wyborczego.
Poczet "idiotów" ciąg dalszy. Zachęcony wywiadem Mazurka z posłanką Krajewską, przejrzałem również inne jego wywiady i są tam nie mniejsze kwiatki. Oto poseł PO Libicki Filip:

Cytat:
Skarży się pan, że kilku czytelników „Uważam Rze" źle pana potraktowało.

Kiedyś zaśmiewałem się z waszych tekstów o innych politykach, a teraz sam padłem tego ofiarą. Podaliście mój numer telefonu...

Zacytowaliśmy tylko pański wpis na Twitterze, w którym prosił pan red. Machałę, by wziął pana do portalu Lisa.

Nie mam do was pretensji, ale opisałem to w blogu, bo telefon dzwonił co dwie minuty. Dostałem wiele propozycji: od napicia się wódki po przerzucanie kociego łajna na działce. Wiele z nich było wulgarnych i chamskich – takich macie czytelników.

A może idą do swego po swoje?

To pan tak uważa.

Nie uważam. Zastanawiam się tylko, jak odczytać to: „safandułowaty, nieporadny, nieznośny, brutalny, wręcz chamski choleryk". O kim to?

O profesorze Lechu Kaczyńskim.

(...)

Pan ma 40 lat i był w sześciu partiach.

Nieprawda!

ZChN, Przymierze Prawicy, PiS, Polska Plus, PJN, Platforma Obywatelska...

Pan pracował pewnie w sześciu redakcjach i co z tego wynika? Nic, to tylko ramy organizacyjne. Moje poglądy pozostają niezmienne.

Wybiera się posłów nie tylko dla poglądów, ale i do pracy. Jak długo jest pan parlamentarzystą?

Od 2005 roku.

I nie napisał pan w życiu żadnej ustawy.

To samo mi pan mówił, kiedy rozmawialiśmy w czerwcu.

A pan zdążył zmienić partię, poglądy i ciągle nic! Ustawy o radiowych i telewizyjnych nadawcach społecznych nie można się od pana doprosić od roku.

Ustawę mam gotową i chętnie ją panu prześlę.

A zdążył się pan chociaż dowiedzieć, ilu jest takich nadawców w Polsce?

Już mnie pan o to pytał.

I pan nie wiedział. Teraz pan wie?

Nie, proszę pana.

Rok pracuje pan nad ustawą i nawet nie wie, kogo ma objąć?! O mój Boże...

Ja tę ustawę napisałem...

Bądźmy precyzyjni: nie napisał pan. Nikt jej nie widział.

Niech więc będzie, że zaproponowałem prace nad ustawą, żeby poskromić trochę Radio Maryja.

(...)

Wróćmy do sensowności pańskiej działalności w polityce. Ustaw pan nie pisze...

... Zaraz, zaraz, pierwsze kadencje zajmuje oswajanie.

Sześć lat się pan oswajał?

A poza tym pracę parlamentarną realizuje się na różne sposoby. Nie trzeba pracować nad konkretnymi ustawami.

Pan jest politykiem udającym blogera i blogerem bawiącym się w litykę.

Tu akurat ma pan rację, bo czasem mi się miesza rola polityka i publicysty.

(...)

Ale jakim jest człowiekiem? (o Kaczyńskim)

Bardzo inteligentnym i bardzo autokratycznym.

„Pracowity, zapobiegliwy, oszczędny i dbający o dobro publiczne"?

Hm, nie mógłbym tak o nim powiedzieć.

Dlaczego?

Choćby dlatego, że nie byłem w pierwszym szeregu tych, którzy go blisko znali.

No proszę, a 9 września 2007 roku nie tylko mógł pan to powiedzieć, ale i powiedział to pan. Znał go pan wtedy lepiej?
Zdecydowanie polecam przeczytać w całości

http://www.rp.pl/artykul/841531.html?p=1
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 01.06.2013, 18:49
Konrad. napisał(a):Wyświetl post

Krótko bo nie chce mi się długo tłumaczyć prostych spraw. Skoro Twoja znajoma chce pracowac w niedzielę, to niech założy dzialalnośc gospodarcza otworzy sklep, w którym bedziesz jednym (z pewnie niewielu) z klientów.

Zadaj tez takie pytanie w Niemczech , podczas sjesty np. w Hiszpanii, Włoszech czy Grecji, że chcesz dokonać zakupów w godz. np. miedzy 12 -14 a tu sklepy pozamykane . A Ty chcesz i Twoja znajoma tez chce

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów