The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.05.2013, 14:24
piter116 napisał(a):Wyświetl post
Amen. Niestety wygląda na to, że wywalenie Kosy było jednym z warunków Smudy.
Bez przesady. Kiedyś i jakoś trzeba było się pożegnać.
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 31.05.2013, 14:31
Tylko, że Kosowski był w kilku spotkaniach najlepszy na boisku.
Ja bym go przedłużył na rok, ale widać, że Smuda ma własnych zawodników z Peru itd : )
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 31.05.2013, 14:48
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Bez przesady. Kiedyś i jakoś trzeba było się pożegnać.
Razem z Małym podciągnęli nas na to 7 czy minimum 8 miejsce.
Może w przyszłym sezonie pomógłby nam wrócić na pudło?
Jednak w zaistniałej sytuacji: BARDZO DZIĘKUJĘ ZA GRĘ DLA WISŁY - KOSA! Fajnie, że u nas grałeś te kilka lat, szkoda że nie dłużej (2003..., 2007..., no i dziś).
Wszystkiego Najlepszego w przyszłości.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 31.05.2013, 14:50
piter116 napisał(a):Wyświetl post
Amen. Niestety wygląda na to, że wywalenie Kosy było jednym z warunków Smudy.
Wywalenie to nie właściwie słowo, Kosowskiemu skończył się kontrakt i naturalna rzeczą jest nie przedłużenie go mimo że miał kilka przebłysków i sportowo już się po prostu nie nadaję, nie ta szybkość dynamika, kondycja, zdrowie, nie ten polot bo to powinno cechować skrzydłowego. I tak jego specyficzny sposób poruszania się, długie nogi pozwoliły mu grać na tej pozycji na dobrym poziomie dłużej niż innym. Szacunek dla niego za to co zrobił, to świetny piłkarz, unikatowy pod względem umiejętności, do tego ta jego wyjątkowa charyzma, która sprawiała, że inni grali lepiej bo on potrafił pociągnąć za sobą grę całej drużyny. Tak go zapamiętam.

Podstawą sprawą jest doprowadzenie drużyny do porządku fizycznego i mam nadzieję że Smuda to zrobi bo na boisku trzeba biegać na pełnej .... nie zależnie czy ktoś jest lepszy technicznie, ma dobra wrzutkę ma biegać tyle samo co reszta. Miałem wrażenie, że w pewnym momencie doszło do tego że przymykano oko na Meliksona i Ileva bo są trochę lepis techicznie im było wolno więcej, nie sądzę aby miało to pozytywny wpływ na drużynę.

Smuda liczy się jedynie ze swoimi odczuciami, jeśli dojdzie do wniosku że Głowacki się nie nadaję to on go prostu odsunie i będzie miłał wyj na to co napisze prasa i kibice na forum. (Probierz siedziałby na forum i na konferencji zamiast o meczu to opowiadał o tym co gdzieś przeczytał)

Czy działacze Lecha mogli mieć pretensje za to, że wprowadził Lewandowskiego kosztem Reissa ? Akurat ta bezpośredniość Smudy to moim zdaniem dobra cecha która może się przydać w robieniu czystki.

Sobola bym naturalnie jeszcze przedłużył, sportowo pokazał że jeszcze może do tego miałem wrażenie że dużo pomagał na boisku Stolarskiemu, moim zdaniem gdyby Radek był na boisku nie byłoby takiego eldorado przy wprowadzaniu piłki jak w Poznaniu.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 31.05.2013 o godz. 15:44.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 31.05.2013, 14:59
Na tle naszej zdemoralizowanej bandy piłkarzy Kosowski często wyglądał najkorzystniej. Podziękowania dla Kamila, może jako skaut mógłby u nas zostać? Jednak tak jak pisał westersyl, zespół musi być dobrze przygotowany fizycznie a na takim wiekowym skrzydłowym jak Kosa ciężko budować przyszłość.

Mam nadzieję że poza Ilievem i Jaliensem uda się pozbyć Genkowa. Co do Sobola też już chyba nadszedł czas pożegnania.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
RAFi89
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 31.05.2013, 15:09
arti napisał(a):Wyświetl post
Razem z Małym podciągnęli nas na to 7 czy minimum 8 miejsce.
Może w przyszłym sezonie pomógłby nam wrócić na pudło?
Jednak w zaistniałej sytuacji: BARDZO DZIĘKUJĘ ZA GRĘ DLA WISŁY - KOSA! Fajnie, że u nas grałeś te kilka lat, szkoda że nie dłużej (2003..., 2007..., no i dziś).
Wszystkiego Najlepszego w przyszłości.
Nie przesadzał bym, Wisła w tej rundzie wygrała 5 spotkań. Polonia nie grał, Pogoń pojawił się w drugiej połowie, Widzew nie grał, Korona 20 minut, Górnik nie grał.
Oczywiście mógł mieć wpływ na zespół w szatni, odpuszczania spotkań też nie można mu zarzucić ale piłkarsko to już inna bajka. Jedna asysta, pojedyncze zrywy i to byłoby na tyle. Sentyment jest, jakby pozostał to nic by się nie stało ale nie przesadzałbym z chwaleniem Kamila. A to że nie odstawał od Sikorskich i Gargułów to raczej żaden plus.
Błędem było rozstawanie się z Kosowskim kilka lat temu za Skorży.
Odpowiedz cytując
lopez71
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2010

Stary 31.05.2013, 15:43
Mati_ napisał(a):Wyświetl post
Ale to, że zasłużony to nie oznacza, że trzeba go zatrzymać. Kosowski nie dawał tyle zespołowi co dawniej.
To teraz powiedz co Ty dałeś.

Sorry , ale zagotowałem. Dla mnie Kosa to ktoś komu należy się szacunek. Nikt by nie chciałby się dowiedzieć za pięć dwunasta że go wydu..ją go z roboty.
Odpowiedz cytując
TheGameLA
Member

Od: 06.2009

Stary 31.05.2013, 16:17
Piotrek Brożek rozwiązał kontrakt z Lechią, można by go wziąć.
Odpowiedz cytując
stalsanok1946
Senior Member

Stary 31.05.2013, 17:02
TheGameLA napisał(a):Wyświetl post
Piotrek Brożek rozwiązał kontrakt z Lechią, można by go wziąć.
z tego co pamiętam parę miesięcy temu przedłużył kontrakt o kolejne 2 lata, a teraz rozwiązują?
Lepiej zapobiegać niż leczyć
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 31.05.2013, 17:08
stalsanok1946 napisał(a):Wyświetl post
z tego co pamiętam parę miesięcy temu przedłużył kontrakt o kolejne 2 lata, a teraz rozwiązują?
To prawda, ale tamte umowy automatycznie się prolongowały na podstawie wcześniejszych klauzul.

http://www.90minut.pl/news/210/news2...zedluzone.html
Ostatnio edytowane przez Watts : 31.05.2013 o godz. 17:36.
Odpowiedz cytując
TheGameLA
Member

Stary 31.05.2013, 17:17
No to patrz: http://lechia.pl/news,1731-lechia-ro...-brozkiem.html
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 31.05.2013, 19:24
d napisał(a):Wyświetl post
No, odciążymy budżet. Mam nadzieję, że Kulawik da mu chociaż zagrać w niedzielę na pożegnanie.

Smutne, z bardzo wielu względów.
No ja się nie dziwię, że odciążamy budżet. Po jasną cholerę w budżecie jest 40 mln skoro sportowo klub do pięt nie dorasta Piastowi Gliwice mającemu budżet około 5 mln? A to tylko w tym sezonie... W poprzedni Wisła miała budżet 55 mln a Piast był w I lidze... Jakieś 100 baniek przez 2 sezony w imię czego? Po to żeby dostawać bęcki od drużyny, która w tym czasie miała do zagospodarowania jakieś 11 razy mniej? Absurd.

To było smutne ale może wkrótce zacznie być normalnie. Wolę zejść do 5 mln i żeby grali ambitni goście pokroju Podgórskiego niż celebryci prosto z galerii lub od fryzjera. Wolę uczciwą walkę o utrzymanie mając budżet 5 mln niż oszukiwanie, że walczy się o puchary. Wolę aby straszyli inne zespoły ambitni goście a nie, żeby Wisła straszyła nadętym budżetem bo tego już nikt się nie boi. Teraz 40-50 mln na nikim wrażenia nie zrobi. A mam odczucie, że Wiśle nawet 200 mln by nie pomogło bo trzeba mieć jeszcze ludzi, którzy potrafią z tą kasą zrobić coś konstruktywnego. Powierzenie zbyt dużej kasy nieodpowiedzialnym ludziom może wyczynić naprawdę dużo złego... (vide stadion ale to inna bajka...).
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 31.05.2013, 19:56
thechris napisał(a):Wyświetl post
No ja się nie dziwię, że odciążamy budżet. Po jasną cholerę w budżecie jest 40 mln skoro sportowo klub do pięt nie dorasta Piastowi Gliwice mającemu budżet około 5 mln? A to tylko w tym sezonie... W poprzedni Wisła miała budżet 55 mln a Piast był w I lidze... Jakieś 100 baniek przez 2 sezony w imię czego? Po to żeby dostawać bęcki od drużyny, która w tym czasie miała do zagospodarowania jakieś 11 razy mniej? Absurd.

To było smutne ale może wkrótce zacznie być normalnie. Wolę zejść do 5 mln i żeby grali ambitni goście pokroju Podgórskiego niż celebryci prosto z galerii lub od fryzjera. Wolę uczciwą walkę o utrzymanie mając budżet 5 mln niż oszukiwanie, że walczy się o puchary. Wolę aby straszyli inne zespoły ambitni goście a nie, żeby Wisła straszyła nadętym budżetem bo tego już nikt się nie boi. Teraz 40-50 mln na nikim wrażenia nie zrobi. A mam odczucie, że Wiśle nawet 200 mln by nie pomogło bo trzeba mieć jeszcze ludzi, którzy potrafią z tą kasą zrobić coś konstruktywnego. Powierzenie zbyt dużej kasy nieodpowiedzialnym ludziom może wyczynić naprawdę dużo złego... (vide stadion ale to inna bajka...).
Piast Gliwice pokazuje drogę do normalności tak powinno być w większości klubów ekstraklasy.

Obniżenie budżetu uważam za dobry krok mam nadzieje, że to taka akcja na wyprzedzenie zanim zaczęło by się robić naprawdę źle.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 31.05.2013, 20:59

Dobrze piszesz chociaż 5 baniek budżetu Piasta to nie wiem skąd wziąłeś? wis.la/qskob
Z 5 bańkami to się spada na zbity i bez dwóch zdań...
Jeszcze dodam, że miasto Gliwice daje dobre kilka mln rocznie (2012 - 12,5; 2013 -7) na Piasta więc niezbyt to zdrowe (moim zdaniem).
wis.la/x6koe
Ostatnio edytowane przez arti : 31.05.2013 o godz. 21:28.
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Stary 31.05.2013, 23:08
Okey, przesadziłem z tymi 5mln... ale różnica w ciągu 2 sezonów to jakieś 60 mln zł... co jest niedorzeczne. To jest kwota 17,5 razy większa od tej za którą sprzedaliśmy Meliksona, najlepszego obcokrajowca po Uche i Cantoro jaki grał we Wiśle.
Odpowiedz cytując
seba_109
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 31.05.2013, 23:11
Boziu niech on od nowego sezonu u nas zagra (zgrany z Nalepą) http://www.90minut.pl/wystepy.php?id=11680&id_sezon=81
Odpowiedz cytując
Tominho
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 31.05.2013, 23:54
seba_109 napisał(a):Wyświetl post
Boziu niech on od nowego sezonu u nas zagra (zgrany z Nalepą) http://www.90minut.pl/wystepy.php?id=11680&id_sezon=81
Oglądałeś ostatni mecz Termalici z Zawiszą? Gość ewidentnie nie jest jeszcze gotowy na grę w Ekstraklasie pod względem mentalnym. W meczu z Zawiszą, wiadomo jak ważnym dla obu klubów, po prostu się spalił i popełniał proste błędy. Niektóre spokojnie mogły się skończyć bramkami dla zespołu z Bydgoszczy. Dopóki taki Czerwiński mentalnie nie będzie przygotowany, to z czym do Wisły...
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 01.06.2013, 06:28

Trudno powiedzieć ile lat byłeś w śpiączce ale ewidentnie popełniono błąd i zbyt szybko dopuszczono cię do środków masowego przekazu.

Piast Gliwice z całym szacunkiem, nigdy nie był i nie będzie "wielkim" klubem. Jego postawa dzisiaj jest "życiówką" i choć by huj na huju stawał prawdopodobnie nigdy tego sukcesu nie przebiją. Natomist Wisła to klub z innej półki. Mimo obecnej zawieruchy oraz postawy poniżej oczekiwań, daję sobie rękę uciąc że w przyszłości będziemy pretendentmi do mistrzostwa.

I nie! Normlnie nie jest, racja. Jednak wymienianie Piasta i z budzetem w wysokości 5mln w kontekście drogi do normalnosci jest wierutną bzdurą. Dla takich klubów zwykła codzienność jest większą walką niż sama rywalizacja w rozgrywkach ligowych. Ich postawa na boisku ma niewiele wspólnego z prowadzona "polityką", budową czy profesjonalnym zarządzaniem.
Tam nie ma planowania czy wzmacniania drużyny w kontekście walki o jak najwyższe cele. W rzeczywistości, celem numer jeden, jest jak najmniejszym nakładem finansowym dopiąć kadrę, która okaże się na finiszu rozgrywek lepsza od minimum dwóch zespołów. Taki właśnie cel przyświeca minimum 10 zespołom w naszej ekstraklasie, oczywiście oficjalnie każdy walczy o puchary jednak w momencie utrzymania, strzelają korki od szampana a premie uznaniowe wpływają na prezesowskie konta.

To jest właśnie choroba polskiej piłki. Zamiast czerpać wzorce z zachodu, dązyć do zwiększania budżetu, wzmacniać druzynę w kontekście europejskich batalii, rywalizować korespondencyjnie z rywalami podobnej półki ( Partizan, Broendby, APOEL, Hapoel, Austria, Steaua, Celtic) to my oglądamy się na gówniane szambo , wciąga nas za naszym cichym przyzwoleniem. Ba, nawet ....a nam się to podoba, niewiele trzeba dać od siebie a w ostateczności liga będzie ciekawsza.

To właśnie kluby takie jak Wisła, amica, Legia, Zagłegie powinny ciągnąć kopaną za uszy. I nie ....a bazować na walce czy zapierdalaniu jak pojebany Forest Gamp tylko grać futbol.
Statystycznemu kibicowi w Polsce po prosty się już żygać chce tą serwowaną kopaninią. Ci najwierniejsi masochisci jeszcze przymykają oko i czesto inaczej odbierają mecze swojej drużyny, to zrozumiałe. Jednak wytrzymać bez skakania po kanałach podczas "walki" innch zespołów potrafią chyba tylko operatorzy kamer, struci alkoholem, zjarani i elita z Guantanamo.

Futbol w Polsce stał się sportem niszowym który budzi zainteresowanie tylko takich zjebów jak my tutaj. Dyskutujemy i zachwycamy sie Przybeckim, Podgórskim, Chrapkiem, Piątkiem ok. Ale dla piknika i jego portfela takie bakłażany są zwykłymi szmaciarzami, nie znają i nie mają powodu by go znać czy chcieć poznać.
To tak jak z nabywcami "kina domowego". Tylko nieliczni wiedzą że warto kupić i posiadać złożony zestaw. Denon, Yamaha , Harman, Nam laikowi mówi tyle co Rybicki i koniec końców staje się on szczęśliwym posiadaczem błyszczącego wypierdalacza 7.1 marki Samsung, o niebagatelnej mocy 1000wat .

Ok, rozpisałem się. W skrócie chodzi mi o to że po prostu .......isz głupoty.

Ciężko oglądać mecz gdzie 2 drużyny chcą grać z kontry. Walka o środek pola jest tak pasjonująca że o wyzszosci jednych nad drugimi dowiadujemy się z kontrowersji. Pan Sławek doskonale objaśnia, dlaczego nienaturalna ręka zwiększyła powierzchnię ciała a kilometrowy spalony zgodnie z najnowszymi wytycznymi Uefa puszczono z duchem gry.
Trenerzy wściekli, kazdy oglądał inny mecz jednak podziękowali za wspólną walkę. Nie zabrakło ambicji i chęci mimo niedzielnego popołudnia i temperatura powyżej 23 stopni. Strzały celne 1-2 , niecelne 5-6...głównie kapcie , balony i desperaty.
Zawodnikiem meczu, wybrano X...za dwie udane centry w pole karne i mimo braku partnerów do wykończenia, to kąśliwe dośrodkowania napsuły krwi obronie i bramkarzowi. Przelała mu się...
Ostatnio edytowane przez Dariook : 01.06.2013 o godz. 09:09.
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
morganfield
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 01.06.2013, 09:16
thechris miał chyba na myśli to, że piastunki mają takiego samsunga na jakiego ich stać, a my no name z chin za kilka razy więcej.
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Stary 01.06.2013, 09:45
Dariook napisał(a):Wyświetl post
Ok, rozpisałem się. W skrócie chodzi mi o to że po prostu .......isz głupoty.
Miałem Cię za bardziej ogarniętego a Ty jakieś porównania z doopy do audio i w ogóle jakaś mowa trwa o niczym...

Wisła przegrała sezon ligowy z 1 drużyną. Tak się sezon ułożył i nic tego nie zmieni. Ta drużyna to Piast Gliwice. Czy Ci się to podoba czy nie Piast zmiótł Wisłę i wykurzył ją z gry w Pucharach. Te dwa ligowe mecze z Piastem okazały się pre-eliminacjami do pre-eliminacji do LE czyli do czegoś o czym ja nie marzyłem przed tym sezonem. Zrozumiałbym przegrać walkę o Puchary z Zagłębiem ale k..a z Piastem? Z tym Piastem który miał przez 2 ostatnie sezonu w kasie 60 mln zł mniej? Jakby Wisła z Piastem zremisowała jeden mecz a drugi wygrała to dziś byłaby na 5 miejscu a de facto na 4 bo Polonii już nie ma. Miałaby punkt więcej od Piasta.

Mówisz, że m.in. Wisła powinna ciągnąć tą ligę za uszy... Moim zdaniem można przegrać jeden sezon. Ale po drugim przegranym trzeba zmienić taktykę finansowania. Moim zdaniem trzeba zejść z kasą do poziomu takiego Piasta i zacząć uczciwą walkę o kibica a później o wyniki.

Myślisz, że dlaczego pikniki takie jakie ja nie chodzą na mecze? Otóż zdradzę Ci sekret. Jeśli widziałbym gości zasuwających na maxa i grających za kilka tys zł i nawet jakby dostawali trójkę w plecy w każdym meczu to chodziłbym na takie mecze z przyjemnością. A szlag mnie trafia patrząc za żujoguma, który przed obniżką kontraktu kosił jakieś 100 tys za celebryckie uśmiechy do kamery po kolejnym przechodzonym meczu. Ja chcę chodzić na mecze i zobaczyć piłkarzy, walkę o każdą piłkę a nie symulujących zaangażowanie bogatych celebrytów. Dlatego jakiś czas temu z perspektywy stadionu przyjemniej patrzyło mi na graczy 1-ligowej Kmity Zabierzów niż celebryckiej Wisły.
Ostatnio edytowane przez thechris : 01.06.2013 o godz. 09:49.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 01.06.2013, 10:21
Piast miał w tym sezonie budżet na poziomie 17,5 miliona złotych. W tym sezonie udało mu się zakwalifikować do pucharów, a w przyszłym może spaść z hukiem z ligi (przykład podobnej polityki: Ruch Chorzów). Finansowanie na takim poziomie to jazda po bardzo cienkiej linii, a proponowanie Wiśle takiego podejścia to bardzo zły pomysł. Inna sprawa, że polityka tego typu będzie prawdopodobnie dla nas koniecznością, a nie wyborem.

Co do pikników i pasjonatów futbolu (dwie inne rzeczy). Żeby przyciągnąć ich na trybuny trzeba dobrze albo nawet bardzo dobrze i widowiskowo grać w piłkę. Zasuwanie na maksa i gryzienie trawy czyli tzw. walka to nie jest sól piłki. Mecze walki są paskudne, nudne i w dłuższej perspektywie przyciągną na trybuny garstkę ludzi.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 01.06.2013, 10:30
Ano juz tłumaczę .

Prównanie jak najbardziej trafne. Tak jak klient sklepu "nie dla idiotów" nabywa Samsunga, z powodu że o innym "znanym" nie słyszał tak statystyczny kibic nie będzie płacił za możliwość oglądania Wszołka, Przybedzkiego, Chrapka czy innego młodego gwiazdora.
Dla nas to materił na piłkarza, warty zobaczenia...ale dla piknika to lamus o którym nigdy nie słyszał. Kosowki owszem, Zurawski tez dobry, Brozia kilera pamiętają i tylko jeśli będziemy grać z kimś znanym to chętnie wpadną na R22.
Właściciele potencjalnych firm mogących nas sponsorować nie są Rekinami. W młynie nie śpiewają...a tak w ogóle to piłkę głównie oglądają jak na 1 leci . Nikt poważny nie wyłoży poważnych pieniędzy na coś co gówno jemu daje w zamian.
5,10,15 baniek...heh są ludzie w Polsce co więcej na dupy i jednorękiego w roku wydają. Taki oknoplast wykłada melony na jakiś Inter, bo debil właściciel kibicuje interowi od dziecka...i się cieszy że na bidonie widnieje jego logo.

Chodzi głównie o to, żeby być traktowanym po mistrzowsku to wpierw trzeba prowadzić się jak mistrz. W tak buraczanej lidze gdzie ostatni ogrywa walczącego o mistrza, ciężko być nastym.
Trzeba naprawdę się starać, żeby po dobrym wyniku w LE i co by nie było ponownym zainteresowaniu klubem, koncertowo wpaść i .......nąć newsem o dziurze budżetowej wielkości kilkudziesięciu milionów.

Ktoś mnie czasem pyta, co się dzieje z Wisłą?
już mi się nie chce tłumaczyć, że łysy łata dziury dziurami, że niedługo będzie lepiej...przeciętny śmiertelnik gówno wie i gówno słyszał o ambitnej i pełnej poświęceń łysego misji.
Wisła po prostu za szybko eksplodowała. Wpompowano wielka kase jednak w tamtych czasach ciezko bylo na pilce zarabiac. Ale klimat na Wisłę był... Pamiętny wyjazd na Lazio pokazał kapitał ludzki...
To jest niestety jedyna droga w polskim futbolu , niestety potrzeba kasy i tylko kasy. Bez niej o .... rozbić jakieś szkółki czy siatki skautingowe. Jeśl klub będzie średniakiem, bez szans na występy w pucharach to prędzej diamenty s.......ą niż je wypromujesz.
Takie zagłębie. Sukcesy w szkoleniu i zachwyty jakie to wielkie firmy wziely ich wychowanków. A teraz pytanie...ile na tym zarobili? Czy
młodzież miała dylemat? Gdzie rodzicom zaoferowano prace o dzieciakowi kasę na jaką w Polsce by utyrał za 10 lat. Złe mieli warunki w Lubinie? Doskonałe ale problem leży w marce i pieniądzach. My nie jestesmy Ajax.

Ci co myślą że wychowanek będzie lojalny i odda życie za klub są w ogromnym błędzie. Niech sobie zadadzą pytanie, czy ja bym zrezygnował z dobrych pieniędzy i awansyu w karierze dla życzliwego
kopania się po czole...

A Piast...dzisiaj punktuje a w następnym sezonie może spaść z hukiem. Taki urok dzikich drużyn, takie rzeczy to tylko w Polsce.

Ps:
Coż ci Holendrzy z tym Basałajem odjebali? Wyspę na kajmanach kupili czy ki huj.
Jeszcze Valckxa można było by posądzić o przytulenie 500tyś ojro, ale ....a tak pracować żeby wyjebać dziurę na kilkadziesiąt milionów, doprowadzając utytulowany klub do ruiny?

Cytat:
Arked napisał(a):Wyświetl post
Co do pikników i pasjonatów futbolu (dwie inne rzeczy). Żeby przyciągnąć ich na trybuny trzeba dobrze albo nawet bardzo dobrze i widowiskowo grać w piłkę. Zasuwanie na maksa i gryzienie trawy czyli tzw. walka to nie jest sól piłki. Mecze walki są paskudne, nudne i w dłuższej perspektywie przyciągną na trybuny garstkę ludzi.
Właśnie że nie koniecznie. Tutsj potrzeba kogoś z nazwiskiem, kogoś na przearcie szlaku. Stadiony są jedne z lepszych w europie a poziom tak żenujący że cięzko nazwać to ekstraklasą. My z powodu kilku milionów poświęcamy 2 sezony żeby pływać i zatrudniać kopaczy typu Sikorski. a na zachodzie , taka przerwa jest niedopomyślenia. Tygodniówka piłkarza jest wielkości bajońskich rocznych kontraktów...
Chcemy ludzi i wpływy? to wyjebac genkowa, Gargułe, Kew, sciągnąć 2 z śmietnika i Raula Gonzalesa ...1milion za sezon. Da się? da. Turcy to juz przerabiali.
A u nas , gwiazdorem jest kopacz z 4 ligi Hiszpańskiej...jaja i żenada. Wstydzili by się go nawet do telewizji zapraszać.

Basałaj dobrze kminił. A już taki RvN to była by masakra. Koszulki wywiady, reklama...Niestety my jestesmy w czarnej dupie. Niedługo to nas Terespole i Taliny czapą nakryją.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 01.06.2013 o godz. 11:16.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 01.06.2013, 10:54
Arked napisał(a):Wyświetl post
Piast miał w tym sezonie budżet na poziomie 17,5 miliona złotych. W tym sezonie udało mu się zakwalifikować do pucharów, a w przyszłym może spaść z hukiem z ligi (przykład podobnej polityki: Ruch Chorzów). Finansowanie na takim poziomie to jazda po bardzo cienkiej linii, a proponowanie Wiśle takiego podejścia to bardzo zły pomysł. Inna sprawa, że polityka tego typu będzie prawdopodobnie dla nas koniecznością, a nie wyborem.

Nie do końca się z Tobą zgodzę.
Piast ma realne i zbilansowane 17,5 mln i piłkarzy na poziomie tego budżetu, którzy mają płacone co do dnia i co do grosza. Więc goście będą zapier.. i pilnować jak potrafią żeby nie stracić tej nieczęstej dziś stabilizacji. Bo tak naprawdę więcej oferują na dziś tylko 3 kluby: L, Amica i ZL.
Z kolei Ruch może ma tyle samo, ale po stronie kosztów... Nie zapłacili premii za 2012, a może i wcześniej, ma co roku paromilionową stratę zasypywaną dodrukiem akcji jak się nie da już nic wymyślić.
Inną stroną medalu jest oczywiście to, że miasto Chorzów zapewne nie dorzuca do Ruchu 7 czy 12 baniek rocznie i ciężko spiąć im budżet.
Zbilansowany budżet i próba wyciśnięcia z niego sportowego maksimum to jeden z pierwszych kroków do normalności.
I tak na marginesie jeszcze apeluję żeby co poniektórzy przestali się napinać i traktować może na ten moment biedniejsze i mniej renomowane zespoły z góry. Nasze względne prosperity jest chwilowe i oparte tylko i wyłącznie na pieniądzach BC i może prysnąć niemalże w jednej chwili.
Odpowiedz cytując
DeadOrAlive
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 01.06.2013, 11:02
wg. Faktu interesujemy się Szymonem Sobczakiem. Zabawne jest to, że ten chłopak w okresie juniorskim, odszedł z Wisły do Górnika Zabrze i tam się rozwijał. Pamiętam jak jeszcze za małolata podawał on piłki na meczu Wisły, gdy jeszcze było stare C...
Co o tym myślicie, nadaje się on ?
Po co iść na łatwiznę, warto czasem złapać bliznę od życia..

We were the Kings and Queens of promise... !
Odpowiedz cytując
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 01.06.2013, 11:16
Coś dzisiaj się na onecie przewinęło, że Czekaj ma odejść.
[FONT=Times New Roman]
Czy pamiętasz pierwszy w życiu mecz i po każdej bramce szał?
Kibicow śmiech, wiernych drużynie swej i na plecach pałki ślad.
[/FONT]
naoway.deviantart.com
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 01.06.2013, 11:25
DeadOrAlive napisał(a):Wyświetl post
wg. Faktu interesujemy się Szymonem Sobczakiem. Zabawne jest to, że ten chłopak w okresie juniorskim, odszedł z Wisły do Górnika Zabrze i tam się rozwijał. Pamiętam jak jeszcze za małolata podawał on piłki na meczu Wisły, gdy jeszcze było stare C...
Co o tym myślicie, nadaje się on ?
No nie wiem, konkurencja w podawaniu piłek jest dość spora.

Cytat:
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 01.06.2013, 11:37
Dariook napisał(a):Wyświetl post
Ano juz tłumaczę .

Tutqj potrzeba kogoś z nazwiskiem, kogoś na przearcie szlaku. Stadiony są jedne z lepszych w europie a poziom tak żenujący że cięzko nazwać to ekstraklasą. My z powodu kilku milionów poświęcamy 2 sezony żeby pływać i zatrudniać kopaczy typu Sikorski. a na zachodzie , taka przerwa jest niedopomyślenia. Tygodniówka piłkarza jest wielkości bajońskich rocznych kontraktów...
Chcemy ludzi i wpływy? to wyjebac genkowa, Gargułe, Kew, sciągnąć 2 z śmietnika i Raula Gonzalesa ...1milion za sezon. Da się? da. Turcy to juz przerabiali.
A u nas , gwiazdorem jest kopacz z 4 ligi Hiszpańskiej...jaja i żenada. Wstydzili by się go nawet do telewizji zapraszać.

Basałaj dobrze kminił. A już taki RvN to była by masakra. Koszulki wywiady, reklama...Niestety my jestesmy w czarnej dupie. Niedługo to nas Terespole i Taliny czapą nakryją.
Wyjątkowo w 100% zgadzam się z całością Twojego posta, a zwłaszcza a tym, co piszesz o budowaniu marki klubu, o przyciąganiu sponsorów, miłośników piłki (nie fanatyków bo ci przyjdą zawsze).
Tak robili w Turcji, tak robili na Cyprze.

I dobrze na ty wyszli.
Tak robią teraz w Mołdawii i Azerbejdżanie.
A my pieprzymy o ściąganiu Przybeckich i zatrudnianiu Nawałków czy Smudów.
Polityka transferowa musi celować w sukces marketingowy i sportowy. W tej kolejności.
Bo jak będzie sukces marketingowy, to znajdzie się więcej kasy i sukces sportowy przyjdzie.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 01.06.2013, 12:49
arti napisał(a):Wyświetl post
Nie do końca się z Tobą zgodzę.
Piast ma realne i zbilansowane 17,5 mln i piłkarzy na poziomie tego budżetu, którzy mają płacone co do dnia i co do grosza. Więc goście będą zapier.. i pilnować jak potrafią żeby nie stracić tej nieczęstej dziś stabilizacji. Bo tak naprawdę więcej oferują na dziś tylko 3 kluby: L, Amica i ZL.
Z kolei Ruch może ma tyle samo, ale po stronie kosztów... Nie zapłacili premii za 2012, a może i wcześniej, ma co roku paromilionową stratę zasypywaną dodrukiem akcji jak się nie da już nic wymyślić.
Inną stroną medalu jest oczywiście to, że miasto Chorzów zapewne nie dorzuca do Ruchu 7 czy 12 baniek rocznie i ciężko spiąć im budżet.
Zbilansowany budżet i próba wyciśnięcia z niego sportowego maksimum to jeden z pierwszych kroków do normalności.
I tak na marginesie jeszcze apeluję żeby co poniektórzy przestali się napinać i traktować może na ten moment biedniejsze i mniej renomowane zespoły z góry. Nasze względne prosperity jest chwilowe i oparte tylko i wyłącznie na pieniądzach BC i może prysnąć niemalże w jednej chwili.
Zgoda. Chodzi mi tylko o to, że Piast to jest drużyna robiona na styk. Wiadomo, że robią wszystko jak na swoje możliwości ale wystarczy, że coś się nie uda w okresie przygotowawczym albo Podgórski połamie się na pół roku i żegnają się z Ekstraklasą. Dodam, że dotyczy to większości drużyn Ekstraklasy w tym również obecnej Wisły.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 01.06.2013, 12:50
Dariook

Dobrze prawisz. Weź Solorza i jego podejście do Śląska. Walter już szuka drogi wyjścia z Legii a nie drogi wejścia do LM. Jedyny, który traktował naszą kopaną jak należy, to Wojciechowski, ale jego skasowali wszyscy, łącznie z redaktorkami Canal+, którzy zamiast go chwalić, za ładowaną kasę, to go krytykowali za niekulturalne traktowanie polskich kopaczy i trenerów, choć powinni go nawet w tym wspierać, gdyż inaczej niż nazywaniem i traktowaniem rzeczy jak należy, tej bandy nierobów i nieudaczników nie da się zmienić na lepsze. Konkurencja i kluby Kokosa są niezbędne do reformy naszej piłki. W Wiśle usunąć nieudacznika z długim i dużym kontraktem jest wręcz niemożliwe, bo jeszcze się to nie zdarzyło. Weź takiego Gargułę. Jest kompletnym nieudacznikiem, ale za 33 % pensji mniej, nadal może Wisłę kaleczyć.

Wróćmy do Wisły. Mityczne Kajmany Holendrów, jak to ująłeś, to raptem budżet 10 mil €, który Bednarz przerobił w 2 lata na 8 milionów€ a Cupiał zrobił z tego horror, wręcz tnąc sobie i Wiśle żyły - za te 2 miliony € różnicy. Gadka Smudy o eksportowej Wiśle, to słowa Cupiala o eksportowej TF i pewnie teraz wyłoży więcej niż te 2 mil € pseudo oszczędności Bednarza, aby znowu zawalczyć o mistrza i udział w pucharach, bo przecież nie o grę w tych pucharach, jak za Basałaja i Holendrów, nic już nie mówiąc o LM.

W Polsce jedynym realnym celem jest walka o mistrza, bo na realną walkę w pucharach ( LM) naszych klubów od 15 do 1 miejsca w tabeli, zwyczajnie nie stać. Pewnie statystycznie raz na ileś tam lat, przytrafi się wyjątek i ktoś awansuje do LM, ale raczej bez szans na ciąg dalszy. Canal+ nie zapłaci tyle co we Francji za mistrza takiej ligii, Abramowicz się tu nie pojawi a nasi milionerzy będą się bawić jedynie mistrzostwami kraju. Eksportowe kluby może by coś zdziałały w pucharach, jeśli podział kasy ekstraklasowej, dokonywany by był jak w Hiszpanii i stać wtedy by ich było na dominację krajową czyli wykup najlepszych polskich piłkarzy oraz średniaków zachodnich do ich klubów, gdyż na zagraniczne gwiazdy, nadal byłoby to o wiele za mało.

Tak więc targetem jest w Polsce dla naszych topowych klubów i ich właścicieli, wyłącznie mistrz i pod niego ustala się budżety, a że wymagania te są wręcz minimalne w porównaniu z ligami zachodnimi, to mamy co mamy i mieć będziemy, gdyż od lat tkwimy w miejscu i nie staramy się krok po kroku tego poprawiać. Jeśli bywa próba odejścia do przodu i bez znaczenia - udana czy nie, to zawsze natychmiast następuje reset i powrót do normalności, gdyż poziom europejski, przerasta polską piłkę i tak naprawdę - przeraża właścicieli naszych klubów ( Wisła Basałaja i Bednarza i hasło " Teraz Polska" jako przykład tej obłudy). Ewentualne bonusy z pucharów pokrywają bezład organizacyjny klubów a nie stanowią zalążek na krok po kroku na lepsze i tyle w temacie. Cieszmy się, że Cupiał nadal ma target mistrzowski i zabawa na tym bezpiecznym i akceptowalnym dla niego poziomie trwa nadal.
Ostatnio edytowane przez kot : 01.06.2013 o godz. 23:38.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 01.06.2013, 14:37
Najbardziej trafia szlag, ze ta liga jest tak gowniana, ze serio niewiele bylo trzeba, aby uratowac i ugrac cos w tym sezonie. Taka Polonia potrafi, Piast tez. Skonczy sie tak, że ten straszny, tragiczny sezon Wisla zakonczy na 6-7 miejscu skad tak naprawde do europejskich pucharow daleko nie bylo. Skonczy przed tak chwalonym Zaglebiem, ktore od lat gra mega nudna i gowniana pilke, włóczy sie po dołach tabeli, a z jakiegos powodu ma dobra prase.

Wystarczyło zatrudnić w zimie ogarniętego trenera, zrobić kilka uzupełnień składu i spokojnie można bylo celowac w puchary. I wcale nie musialoby to kosztowac majątku.

To co pisal Dariook. Zadziwia mnie, ze na calym swiecie wydaje sie miliony na pilke, pozniej te kluby wygrywaja lub przegrywaja, czasem bolesnie, i nikt pozniej w tych klubach nie robi dwoch lat na wychodzenie z kryzysu po inwestycji. Przyjmuja to jako normalna kolej rzeczy i probuja ponownie.

W Wisle zachowuja sie jakby sprowadzili Ronaldo za 50 mln Eur i maja problem teraz.. Z czym do ludzi jak tu sa takie jaja po sprowadzeniu totalnych przecietniakow z zachodu, ktorzy zarabiaja 1/10 tego co w silnych ligach ?
Ostatnio edytowane przez nesta : 01.06.2013 o godz. 14:40.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów