|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
|
Robbie92, a wezmy pod uwage fakt ze perspektywy dla Legii sa obiecujace. W poprzednim sezonie poszlo dwoch mlodych pod mlotek (ok. 4,7 mln euro), teraz poszedl jeden (ok. 2,7 mln euro) a na nastepny sezon, mimo ze ten w pelni, juz maja kilku kandydatow (Kosecki, Furman, Lukasik, Zyro,...). W miedzyczasie, zanim nastepny sezon sie skonczy, pewnie znowu pojawia sie nowe twarze...
Interes sie kreci, jakby nie patrzec to w tej Legii perspektywy sa takie ze w najblizszych latach moga przytulac 2-4 mln euro z samej sprzedazy utalentowanej mlodziezy. Rocznie. Do tego nie musza tyle transferow robic (na przyklad w tym sezonie czesto bylo tak ze ich srodek pola to byl Lukasik z Furmanem, a skrzydla to Kosecki z Zyra). W Lechu poszli tez ta droga i powoli zaczynaja pojawiac sie efekty, choc oczywiscie jeszcze im brakuje do Legii. Linetty juz daje rady, wczoraj na prawej obronie wystawili kolejnego 18-latka, Kedziore, ktory na poziomie Ruchu i... Lechitow wygladal dosc poprawnie. W Legii zaczynaja coraz bardziej kombinowac na temat bazy (byl nawet artykul na oficjalnej!), w Lechu otworzyli akademie we Wronkach plus (chyba) jakies boisko (a moze dwa?) wybudowali na bulgarskiej. A u nas Cupial buduje "Wielka Wisle". Oh jeah... ------------------------- No ale wedlug Cupiala "A ostatecznie i tak pojawi się agent, który zamąci w głowach temu chłopcu, jego rodzicom, trenerowi i prezesowi". Dokladnie tak. Cholerna racja! Patrzcie na Lukasika, Koseckiego i Furmana (wlasnie przedluzyli kontrakty). Patrzcie na Linettego (tez przedluzyl kontrakt). Cholerna racja!
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 25.02.2013 o godz. 18:33.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Bobek90, dobrze godosz chopie
Wszystko to tym bardziej dziwne, bo p.Cupiał poszedł drogą "stranieri" i jak na tym wychodzi wspominał w wywiadzie. Aż tak bardzo Kokoszka zapadł mu w pamięć? Ale w końcu to on ma miliony na koncie więc musimy mu zaufać.. chyba. Swoją drogą to ciekawe że kibicował śląskim klubom mieszkając w.. Sosnowcu.
Ostatnio edytowane przez Robbie92 : 25.02.2013 o godz. 18:42.
![]()
B.Cupiał o Danie Petrescu: "On jako trener Wisły w 2006 r. bardzo mi się podobał. Zdarzyło się, że kiedy grali słabiej, Petrescu zebrał ich o 6 rano i zamiast na boisko zaprowadził do jednej z naszych fabryk, żeby zobaczyli, jak ciężko ludzie pracują. To ja już wtedy wiedziałem, że to koniec. Wkrótce zaczęli grać przeciw niemu i musiałem go zwolnić. Niestety."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Sam nie wiem co myśleć o postawie właściciela. Nie wydaje mi się, aby znana nam wszystkim droga do budowy wielkiej drużyny dała w końcu rezultat w postaci LM. Może tak się stać, ale to bardziej przez łut szczęścia i zrządzenie losu niż poprzez zaplanowane i konstruktywne działanie.
Niestety, ale nie podzielam entuzjazmu po tych deklaracjach. Nie wierzę, że stosunkowo tanim i szybkim kosztem da się wyciągnąć Wisłę z kryzysu. Tu potrzeba potężnej kasy i czasu by zgrać drużynę. No właśnie, ale jaką drużynę? Bandę najemników przeplataną polskimi średniakami? To nic nie da w dłuższej perspektywie. Na lokalnym rynku wyciągnięcie perspektywicznych polskich graczy za sensowne pieniądze, wydaje mi się niemożliwe z tego właśnie powodu, o którym mówi Cupiał. Agenci, prowizje, chore kwoty. Zatem na jakich piłkarzach Cupiał chce zbudować drużynę walczącą o najwyższe cele? O ile wcześniej piłkarze na czele z Kulawikiem nie spuszczą Wisły do I ligi.... ![]()
What's new?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
To wazne co napisales. Polski rynek jest tak zepsuty, ze wyciagniecie jakiegos ciekawego polskiego mlodego zawodnika graniczy z cudem, a ci juz "z nazwiskiem" chodza po milion euro W takiej sytuacji stawianie na "swoich" z akademii jest logiczne bo pozwala uzuplniac/wzmacniac sklad rodzimymi zawodnikami, na dodatek mniej lub bardziej zwiazanymi z klubem.Cupial jednak woli zagraniczne zaciagi przeplacanych beztalenci bo ktos mu szepnie, ze taki jeden z Afryki/Ameryki Płd dobrze raz pilke kopnal to sie nadaje. I oczywiscie Cupial bedzie uwazal, ze idzie z Wisla po LM przy takiej polityce kadrowej, transferowej i organizacyjnej. Cupial niedlugo to bedzie mogl sobie podac reke z Wojciechowskim. |
|
|
|
Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
jestem Ciekaw jak on chce tą nową drużynę zbudować?
do czerwca wyprzeda 80% zawodników i w lipcu/sierpniu kupi 24 nowych ? życzę powodzenia ! ![]()
... a w naszych sercach BIAŁA GWIAZDA
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
dług wtedy wzrośnie i ....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Ja jestem bardzo podbudowany po przeczytaniu tego artykułu na temat przyszłości Wisły
Apelowałem przed paroma miesiącami o to aby właściciel Bogusław Cupiał zainteresował się tym co się dzieje w klubie i co jest robione z jego $$$. Cieszy mnie to że jest jakiś pomysł na przyszłość tzn Wisła tak jak za czasów mistrzowskich oprze zespół na piłkarzach z zagranicy i najlepszych finansowo możliwych w Polsce,taka wizja dała nam już mistrzostwa Polski i udaną grę w Pucharze Uefa i Lidze Europy Co do najbardziej kontrowersyjnej sprawy tzn braku profesjonalnego szkolenia młodych wiślaków,jestem w stanie w częsci zgodzić się z prezesem Cupiałem,szkolenie młodzieży tak aby zarabiać na niej mln $ nie jest łatwe i do końca opłacalne przykłady: piłkarz1 ze szkółki -sprzedany za 2mln piłkarz2 ze szkółki -sprzedany za 3mln piłkarz3 ze szkółki -sprzedany za 2mln piłkarz4 ze szkółki - sprzedany za 3 mln 10mln zł za 4 super talenty jak na Polską skale Ile takich graczy ,,wytworzymy'' w ciągu 5 lat? Koszty utrzymania takich piłkarzy też są spore i tak jak mówił Cupiał kase od transferu trzeba dać menadżerowi,pzpn i innym z czego zostaje średnia kasa Opcja Wisły,kupowanie i skauting graczy z zagranicy: Dużo większe szanse powodzenia Wkład finansowy podobny lub mniejszy niż ze szkółki Co mnie martwi najbardziej to przyszłosc Jacka Bednarza w tym klubie, z nim nie ma mowy o udanych transferach a pieniądze zostaną wydane w błoto Brak planu budowy boisk treningowych i kompleksu przygotowawczego dla klubu(piłkarze nie mają gdzie trenować,2 ligowe kluby niemiecki,angielskie czy holenderskie mają po kilka boisk treningowych) PS: Byle utrzymać ligę na ten sezon i jakimś cudem powalczyć o Puchar Polski bo Liga Europy na przyszły sezon mogła by pomóc budowie nowej drużyny.
Ostatnio edytowane przez TymonPRO : 25.02.2013 o godz. 19:21.
![]()
Ce..... Nas Pojęcie, Którego Wy Nie Znacie <<<<<<<<* WIERNOŚĆ *>>>>>>>> <<< Dzisiaj wrogu Wczoraj Bracie>>>
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Nie porównujcie się do Legii, bo naszych młodych nikt za frajer do kadry nie powoła. A w mediach raczej po nich pojadą niż będą wychwalać jak choćby Łukasika. Czy to aby nie latorośl niejakiego Damiana. Drewniaka jakich niewielu biegało z orzełkiem na piersi.
Cupiał daje się kręcić "doradcom" których jedynym celem jest wydrzeć ile się do kasy w każdy dostępny sposób. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Z artykułu też można wywnioskować kolejny fakt
Wisła Kraków nie ma i nie miała problemów finansowych a niepłacenie kontraktów piłkarzą to decyzja Cupiała po fatalnej grze,nie podoba mi się takie wyjscie z sytuacji,ktoś Gargule,Jaliensowi i całej reszcie takie kontrakty zaoferował i to nie wina piłkarzy że tyle im Wisła obiecała,druga sprawa że piłkarze w 90% się opierdalali za przeproszeniem i dlatego Cupiał postanowił powiedzieć basta. Edit//Lysy poprostu miałem wrażenie że Cupiał przestał się interesować Wisłą a tu jednak jest nadzieja że Wielka Wisła jeszcze wróci,Wisła miała zawsze inną filozofie niż Legia i dobrze na tym wychodziła teraz czas coś zmienić ale nie trzeba wcale iść śladem Legii,klubu ze stolicy
Ostatnio edytowane przez TymonPRO : 25.02.2013 o godz. 19:36.
![]()
Ce..... Nas Pojęcie, Którego Wy Nie Znacie <<<<<<<<* WIERNOŚĆ *>>>>>>>> <<< Dzisiaj wrogu Wczoraj Bracie>>>
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Wywiad przynajmniej pokazał gdzie jesteśmy.
Jak ktoś miał jakieś złudzenia to chyba ostatecznie one prysły. Bedzie tak jak jest. Czyli rwana stagnacja. Bez budowy niczego na przyszłość. Alternatywą jest odejście Cupiała i rozpaczliwe poszukiwanie innego właściciela. Boss jednak chyba nie zdaje sobie z jednego sprawy. Albo po prostu nie jest szczery. Nie ma możliwości powtórzyć drogi, którą przeszliśmy. Jeżeli komukolwiek wydaje się, że w lecie rzucimy milion czy dwa euro i zawojujemy tym LM czy nawet polską ligę to chyba buja w obłokach. Albo liczy na wygraną w Totka (co oczywiście się zdarza...). Zwłaszcza kedy odchodzi praktycznie pół drużyny. Nie te czasy, nie te uwarunkowania. Jedynym sposobem pozyskiwania w miarę tanio zawodników jest scouting i szkolenie. A tego nie ma i nie będzie. Za to będzie wyszukiwanie bałkańskich wynalazków, przy których można ukręcić trochę własnych lodów. No a za rok okaże się, że dług wzrósł o następne miliony... Nie chce mi sie już wyliczać róznych smaczków tego wywiadu (nie płacenie za kare, zawodnicy zawsze zwolnią trenera itd.). Konsekwencje tych wypowiedzi (czy może takiej polityki) są odczuwalne i będą odczuwalne w przyszłości. Problemem nie jest to co jest teraz. Przy wsparciu TF bedziemy balansowac miedzy ekstraklasą a I ligą. Ale będziemy. Problemem jest to co bedzie po erze Cupiała. Nożyce się rozwierają. Teraz nawet słabsze finansowo kluby inwestują w fundamenty. Kiedy odpadnie nam kroplówka bossa a nie znajdzie się natychmiast inny właściciel, nie mamy żadnych podstaw do działania. Nadrobienie dystansu do tych, którzy teraz sukcesywnie i powoli je budują będzie bardzo trudne i potrwa wiele lat. Ale nic to. Wciąż marzymy o LM... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Wymowny jest ten cytat:
"Zdarzyło się, że kiedy grali słabiej, Petrescu zebrał ich o 6 rano i zamiast na boisko zaprowadził do jednej z naszych fabryk, żeby zobaczyli, jak ciężko ludzie pracują. To ja już wtedy wiedziałem, że to koniec. Wkrótce zaczęli grać przeciw niemu i musiałem go zwolnić" |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Cytat pokazuje jakie chore układy panują w Wisle. Wniosek z tego wywiady jest taki, że Cupiał przez 15 lat nie nauczył się niczego. Nie wiem czym niektórzy się zachwycają. W Wisle nadal będzie taki sam burdel, bo Cupiałowi się to podoba i uważa, że tak osiągnie sukces. ![]()
Wisła Kraków
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Niestety to wszystko wygląda na przedłużenie agonii. Już widzę, jak w czerwcu wyróżniający się piłkarze Ekstraklasy garną się do naszego klubu, otrzymując lukratywne oferty kontraktowe. Już widzę te miliony euro wyłożone na transfery i zagraniczne perełki wyłowione przez trójkę skautów.
Co do akademii to przypominam artykuł Karcza z 9 stycznia : Cytat:
Edit: Borek rozmawiał ostatnio z jednym z członków zarządu i podobno Cupiał może się jednak zdecydować na budowę akademii, wbrew temu co powiedział dla RP. Dodał o rozmowach na linii zarząd-Cupiał-miasto. Źródło-Polsat Sport.
Ostatnio edytowane przez piter116 : 25.02.2013 o godz. 21:23.
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
2/3 to takie wspominki z cygarem i szklanką whisky przy kominku a 1/3 mówi dobitnie - nie będzie niczego. I też mam takie wrażenie że Cupiał albo położył już na tym lachę albo jest nadal tak mamiony że nie ma pojęcia w jakiej dupie jesteśmy(patrząc tylko na kwestie sportowe) On naprawdę myśli że styknie Nawałkę zatrudnić, rzucić jakimś ochłapem na jednego czy 2 grajków i jak feniks z popiołów, zaczniemy grać jak np w pierwszym roku przy Skorży? Jeśli tak to Cupiała będzie czekało gigantyczne rozczarowanie. Plus tego wywiadu jest takie że przynajmniej sprawa jest jasna choć chyba stwierdzono że za ostro jest bo to coś na czwartej stronie to wygląda na jakieś oświadczenie(oczywiście bez pokrycia) - dopisane już po wywiadzie. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
||
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Nawiązując do wywiadu, proponuje również zmienić nazwę tematu "budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej" bo po takiej deklaracji nie ma co sobie psuć oczu jak się wchodzi na forum....
![]()
What's new?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Ale są wciąż naiwniacy biorący ich za rzetelne źródło informacji. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ok, nie neguje że Legia dobrze pracuje z młodzieżą, ale chyba wielu Was jest w dużym błędzie sądząc że ich akademia to coś wspaniałego i wręcz mitycznego. No chyba że ktoś uważa, że ściągnięcie do klubu 16-letniego zawodnika (lub starszego) i poddanie go obróbce to wyczyn akademii... Mnie akademia kojarzy się z przeprowadzeniem zawodnika od okresu szkraba, przez wszystkie szczeble juniorskie, po wpuszczenie do drużyny seniorów.
Obok nazwisk wiek w jakim zawodnicy trafiali do Legii: Rybus (16 lat) Janczyk (18 lat) Borysiuk (16 lat) Kosecki (18 lat) wychowany głównie we Francji Łukasik (16 lat) Furman (13 lat) Żyro (12 lat) wychowanek KS Piaseczno Wolski (16 lat) Kucharczyk (17 lat) Żaden z ww. zawodników NIE JEST wychowankiem Legii. Zostali do Legii w większości sprowadzeni i oszlifowani w grupach juniorskich, ale piłki uczyli się gdzie indziej. Z tej grupy wyłączyłbym Żyro i może Furmana. Nie dam się natomiast przekonać, że pozostali są produktem legijnej akademii. Bardziej tutaj zwróciłbym im honor za dobry skauting pod kątem szukania młodych zawodników. Jeśli ktoś podaje Koseckiego, czy Janczyka jako przykład wspaniałej akademii Legii, to przykładem genialnej pracy z młodzieżą w Wiśle jest Błaszczykowski i Kokoszka (jakby nie patrzeć to w kadrze grał, we Włoszech też), czy Brożkowie.
Ostatnio edytowane przez hunter : 25.02.2013 o godz. 22:42.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|||
|
Nadprezes wreszcie przemówił i:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czytając chwilami propagandowe peany Cupiała o jego wspaniałomyślnej polityce prowadzonej w Wiśle, wartałoby spytać, skoro jest tak dobrze to dlaczego jest tak źle... |
||||
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Wywiad załamujący. Podobno mądry Polak po szkodzie. A jednak zarówno przed szkodą jak i po szkodzie głupi.
Ciekawe ile kasy ma zamiar sypnąć Cupiał żeby mistrza odzyskać? 5 milionów złotych? To byłoby w jego stylu. W sam raz na awans do ekstraklasy. 10 milionów? To byłby chyba nasz rekord transferowy w okienku. Całe 2 miliony euro. Będziemy postrachem Ligi Mistrzów. Panowie, litości. Z tak myślącym (a raczej bezmyślnym) właścicielem, w życiu nic sensownie nie będzie funkcjonowało. Co najwyżej możemy liczyć na to, że pan nadprezes sypnie jakimiś drobnymi (w jego opinii ogromną kasą) i może jakimś cudem to na sezon lub dwa to zatrybi. A jak nie wyjdzie to się wy.......i trenera, zmieni prezesa i będą pretensje, że z budżetem na miarę drugiej Bundesligi, bez jednego porządnego boiska treningowego i bez jakiegokolwiek systemu szkolenia i polityki kadrowej, nie podbijamy co roku LM. ![]()
:/
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
.... Ale niektorzy naczytali sie weszlo.com gdzie wlascicielem strony jest gosc piszacy niegdys felietony do "Nasza Legia" i mysla ze to wychowankowie, a co gorsza dorastali w jakiejs akademii Legii |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Nie czytałem waszej dyskusji, z twoim postem w pewnym sensie się zgodzę, fajnie by było mieć akademie, ale nie jest ona lekiem na całe zło, jeśli jej nie będzie świat się nie zawali, ale jeśli nie będzie bazy treningowej z prawdziwego zdarzenia to będzie źle, baza to priorytet.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Znacie chociaż paru chłopaków grających na poziomie juniorów czy ME? Bo ja znam. Żaden z nich nie będzie gwiazdą. Oni też tak uważają.
W Polsce nie ma jeszcze mentalności dochodzenia do czegoś ciężką pracą ( mówię o ogólnie, wiadomo są wyjątki od reguły ). Legii to wyszło, bo to Warszawa, gdzie żyje się szybciej, lepiej, bogaciej i drożej. Problem szkółek w Polsce jest moim zdaniem definiowany dwoma zajebiście ważnymi aspektami : - po pierwsze - kwestia społeczno-polityczna. Odwołuje się do przykładu Legii. Przypatrzcie się na nazwiska tych młodych bossów z Legii - Kosecki, Żyro - to są goście z rodzicami z kasą. Idę w zakład, że tak było w reszcie przypadków. Nie mówię, że w Krakowie bieda, ale nas ( Wisłę ), nie stać na utrzymywanie przeciętnej akademii. A taka właśnie by była. Bo u nas trenowali by Ci, co mają kasę - na dojazdy itp. a nie wszystkich na to stać, szczególnie poza obrębami Krakowa. W Warszawie jest więcej takich osób. Rozwój u podstaw - to jest klucz, w Polsce musi się poprawiać i wtedy będzie za tym szedł rozwój także takich rzeczy. Znam kilka przypadków młodziutkich chłopaczków ( roczniki 2000 i młodsze ), gdzie rodzice przenosili ich z Wisły do rodzimych klubików z miejsca zamieszkania wokół Krakowa - powód zawsze ten sam - nie wyrabiają. Tam się nigdy nie rozwiną, a jak byłoby w Wiśle - nie dowiemy się już nigdy. - po drugie - moda na prywatne szkółki. Budowa sporej liczby Orlików pociągła za sobą rzeszę amatorów piłkarskiego biznesu tworzących namiętnie szkółki piłkarskie. W samym moim miejscu zamieszkania ( obok Krakowa ), przy jednym tylko Orliku działają 4 prywatne szkółki. Poziom szkolenia? Różny, wiadomo. Ale klub i profesjonalna akademia piłkarska to nie jest. Dlatego - nie ma się co dziwić Cupiałowi. Facet ma kasę, ma swoje lata - nie chce czekać na efekty, które tak naprawdę, mogą nie przyjść. Osobiście, jestem zdania, że Cupiał powinien podjąć współpracę z Szymkiem i Frankiem. Stworzyć chociaż jedno boisko z prawdziwego zdarzenia i nie duży do tego obiekt socjalny ( coś na wzór Orlika, myślę, że naszego bossa byłoby stać bez problemu ), porozumieć się z Akademią 21. Użyczyć miejsca i zaplecza, niech oni szkolą tam młodych i podpisać cyrograf, że najlepsi przechodzą na Wisły. Stworzyć grupę juniorów, która przejmowałaby najlepszych z Akademii. Takim sposobem, naprawdę niskim kosztem można byłoby zacząć szkolić w Krakowie talenty. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Wywiad beznadziejnie poprowadzony, albo zautoryzowany na maksa. Trudne tematy niezgłębione, w sumie zero konkretów. Szczepłek po raz kolejny pokazał, że jest układowy do bólu, z nikim nie chce mieć na pieńku.
Zwróćcie uwagę na jedno. Jakimi k.u.r.w.a.m.i są piłkarzyki. Jakie to są cyniczne typy. Ten trener mi nie odpowiada - ...., zwalniamy. Przecież to się w głowie nie mieści. Zero szacunku do piłkarzyków. Powinni być szmaceni, gnojeni, jechani na każdym meczu na Reymonta. Jak spotkacie któregokolwiek w Galerii zamiast lecieć po autograf powiedzicie te kilka słów prawdy. Klub wspaniały, tylko piłkarze to ....y, parafrazując powiedzenie wielkiego Polaka. ![]()
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly
Listen fucking stars - you're breaking our hearts!! |
|
|
|
Junior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
Popieram, analogicznie my powinniśmy mieć w juniorach Milika, Olkowskiego, i innych wyróżniających się zawodników, z Małopolski, śląska, Podkarpacia, inny bliższych rejonów, Akademia zawodnika powinna szkolić 10 lat od (chłopaki 7- 10 letni ) Powód: literówka
Ostatnio edytowane przez remeks11 : 25.02.2013 o godz. 23:17.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Charakterystyczny fragment wywiadu:
A poza tym na zagranicznych trenerach i piłkarzach pan się ostatnio zawiódł. Co z tego, że Robert Maaskant i Stan Valckx zbudowali jedenastkę prawie wyłącznie z zagranicznych graczy i zdobyli z nią tytuł mistrza Polski, skoro nikt z tej grupy nie identyfikuje się z Krakowem. Przyjechali tu, bo pan dobrze płacił, a zostawili spaloną ziemię, po której musi stąpać Tomasz Kulawik. A teraz są kłopoty, bo trudno rozwiązać ich wysokie kontrakty. [B.C] Przyznaję, że w tym przypadku sprawa wymknęła się spod kontroli, ktoś nadużył mojego zaufania, dlatego w klubie doszło do zmian personalnych. Ale wracamy do normy. Porównałem to do niedawnego wywiadu z Valckxem, gdzie odniósł się do podobnych zarzutów. Wg niego Cupiał nie chciał Polaków i już. Zresztą B.C. w wywiadzie to potwierdza. "Spalona ziemia" w tym aspekcie, to chyba jednak zasługa właściciela. Jeśli chodzi o finanse, to mamy chyba głównie do czynienia z czarnym PR Jacusia B. Nawet jeśli przyjmiemy, że Valckx przepłacił kontrakty 10 piłkarzom o 200 K Euro (maksymalnie niedorzecznie zawyżam), to i tak jest to o wiele mniej niż sumy wzięte od UEFA. Dochodzą do tego bilety z meczów pucharowych. Inne koszty są podobne, a więc okresu holenderskiego i okresu łysego - poza oczywiście mniejszą pensją pana Jacka. Paru osobom w klubie i poza nim zrobiło się strasznie ciasno za Holendrów. No wprost nie mieli czym "oddychać". Teraz są na prostej i można pełną piersią zaczerpnąć...powietrza. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
|
BronekTS
Ooul jeee; kolejne opowiadanie z serii "wyjatkowy Krakow". W Czechach oplaca sie szkolenie, w Chorwacji (Dinamo Zagreb), w Serbii (Partizan), w Warszawie (Legia), itd. No w wielu miejscach sie oplaca.Ale nie w Krakowie. Tutaj na pewno by sie nie oplacalo. Tutejsze powietrze i jedyne w swoim rodzaju uwarunkowania spoleczno-kulturowe sprawiaja ze szkolenie nie moze oplacac. Lepiej wyslac Zdzisia na Balkany lub do Ameryki z poludnia. You damn right! P.S Cytat:
Sluchaj, na jeden talent przypada kilkadziesiat pilkarskich miernot (w klubie ktory posiada szkolenie i scauting na jako takim poziomie). To ze ty znasz gromadke beztalenci, pewnie zapisana w jakims klubie z dupnym szkoleniem na dodatek, to jeszcze nic nie znaczy. Naprawde, ale to naprawde, zupelnie nic nie znaczy. Wiesz ile w mlodziezowych Legiach przypada "Brudow" na jednego "Furmana"? Wiesz? To Ci powiem; sporo. Czy to znaczy ze szkolenie i scauting sie nie oplaca?
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 25.02.2013 o godz. 23:29.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|