The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.01.2013, 13:41
Cytat:
Dowiedzielismy sie ze puenty Bobka podobaja sie Wislakowi68.
Nie tylko mnie . Całe forum rżało gdy przeczytało bobusiowe: Zasmieje sie teraz tak jak w filmach; buahahahahah! . Normalnie Rejs i odgłosy paszczowo-gębowe .
Cytat:
Dzieki Wislakowi68 dowiedzielismy sie ze sprzatanie po psie i kasowanie biletow to norma (no co ty ).
W Hiszpani zapewne nie.
Cytat:
Dowiedzielismy sie ze Wislak68 wszystko, nawet "symboliczne" obrazki, bierze doslownie. Chcialoby sie rzec... obrazek symboliczny, no bo komu bedzie sie chcialo robic 157 ikonek; kazda ikonka z dwustronicowa instrukcja zapewne
A zatem elementy "nowoczesnego patriotyzmu" wskazane przez bobcia to tylko "symboliczne" obrazki. Wygląda na to że podobnie jak cała koncepcja "nowoczesnego patriotyzmu" .
Cytat:
Dowiedzielismy sie ze Wislak68 ma problem z odroznianiem pozytywnych dzialan od negatywnych.
W przeciwieństwie do Bobka który wie że bicie staruszek i układanie krzyża z puszek po piwie to działanie "pozytywne".
Cytat:
Dowiedzielismy sie ze Wislak68, oprocz doslownego rozumienia metafor (Biblie tez doslownie bierzesz?), lubi wkladac interlokutorowi w usta slowa ktorych interlokutor nie wyrazil.
"Słowa których nie wyraził" Wystarczy że je napisał
Cytat:
Dowiedzielismy sie ze Wislak68 nie wie kto to trockista.
Sądziłem że wiem, ale ze źródłem polemizował nie będę
Cytat:
Dowiedzielismy sie ze Wislak68 zna duzo ciekawie i egzotycznie nazywajacych sie ludzi.
Bo jako "patriota prawicowy" uważa że historię swojego kraju powinno się znać. Szczególnie taką która ma wpływ na obecna rzeczywistość. "Nowoczesny patriota" natomiast, zamiast poznawać historię swojego kraju, ma zalecane sprzątać psie kupy i segregować odpady. Historię i politykę będą za niego robić ci, którzy wymyślili "nowoczesny patriotyzm" i dali tym samym niekontrowersyjne zajęcia "nowoczesnym patriotom" zwalniając ich z obowiązku myślenia.
Cytat:
Dowiedzielismy sie ze Wislak68 nie rozumie pojecia "nowoczesny patriotyzm".
Rozumie znacznie lepiej niż bobuś. Bo zna historię i wie że podobne "nowoczesne patriotyzmy" serwowano już za Targowicy, powstań czy komunizmu. Bobek musi jeszcze do tak banalnej wiedzy dojrzeć. No ale jeśli szkolił się w trockistowskiej Hiszpani to trudno wymagać cudów.
Cytat:
Dowiedzielismy sie ze Wislak68 nie wie jaki stosunek do prawicy katolicko-konserwatywnej mial marszalek Pilsudski.
Niestety to bobuś nie wie że Marszałek pomimo szeregu różnic nie odmawiał swoim oponentom z prawej strony patriotyzmu (nie raz zresztą współpracował z nimi dla dobra kraju). W przeciwieństwie do wspomnianych wcześniej "nowoczesnych patriotów", których uważał za sowieckich agentów i z miejsca wsadzał chołotę do paki. Pewnie zresztą się teraz biedak w grobie przewraca gdy widzi jak współcześni "nowocześni patrioci" próbują powoływać się na niego aby tłumaczyć że patriotą nie jest chrześcijanin czy sympatyk PiS .
Cytat:
1) Co to jest patriotyzm wedlug Ciebie?
Nic skomplikowanego. Wystarczy zapoznać się z definicją podaną przez BBudowniczego
Cytat:
2) Czy jestes patriota?
To czy jestem patriota niech ocenią inni. Ja mogę napisać tylko tyle że staram się nim być.
Cytat:
3) Czy wyborca PO lub, o zgrozo, Palikota (!) moze byc patriota?
Może, jeśli jest nieświadomą niczego, sprowadzoną na manowcę owieczką. Jeśli jednak z pełną świadomością głosuje na ludzi dla których: "Konstytucja RP, flaga i godło to są symbole nacjonalizmu" i którzy chcą oddać Niemcom "pakiet większościowy w Europie" to jest patriotą dokładnie w tym samym sensie w jakim byli nimi: targowiczanie, dziennikarze gadzinówek wydawanych w GG czy komuniści.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 08.01.2013 o godz. 14:02.
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 08.01.2013, 14:44
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Dla Stanowskiego określenie leming (bez przypisywania tutaj jakiegoś klucza partyjnego, czy ideologicznego jak ja to czynię) wydaje być się określeniem "łagodnym jak baranek".

Jeśli można to powiedz mi w takim razie, kim jest dla Ciebie leming i które z jego cech można przypisać Stanowskiemu?

Bo akurat co jak co, ale leming mi tutaj za cholere nie pasuje.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 08.01.2013, 14:46
wislak68

Cytat:
A zatem elementy "nowoczesnego patriotyzmu" wskazane przez bobcia to tylko "symboliczne" obrazki. Wygląda na to że podobnie jak cała koncepcja "nowoczesnego patriotyzmu" .
Obrazek sam w sobie byl symboliczny, nie poszczegolne ikonki. Zacytuje tutaj siebie; "no bo komu bedzie sie chcialo robic 157 ikonek; kazda ikonka z dwustronicowa instrukcja zapewne". Nie taki byl cel zreszta.
Cytat:
W przeciwieństwie do Bobka który wie że bicie staruszek i układanie krzyża z puszek po piwie to działanie "pozytywne".
Cytaty prosze.

Cytat:
"Słowa których nie wyraził" Wystarczy że je napisał
Stary, dobry Wislak68. Naprawde ponad 40 letni facet ma ochote bawic sie w takie cos?

Cytat:
Bo jako "patriota prawicowy" uważa że historię swojego kraju powinno się znać.
Cytaty poprosze odnosnie mojej wypowiedzy w ktorej stwierdzilem ze nie warto znac histori wlasnego kraju. A moze to byla kolejna nadinterpretacja twa?
Cytat:
i dali tym samym niekontrowersyjne zajęcia "nowoczesnym patriotom" zwalniając ich z obowiązku myślenia.
I to mowi gorliwy katolik
Cytat:
Bo zna historię i wie że podobne "nowoczesne patriotyzmy" serwowano już za Targowicy, powstań czy komunizmu.
No tak, poprostu zapomnialem. III RP jest kalka I RP z Epoki Saskiej; jestesmy kondominium Radziecko...ups, rosyjsko-niemieckim; za Tuska stalismy sie panstwem autorytarnym; itd., itp.

Taka rada ode mnie; zaloz firme, poprowadz ja do sukcesu, i plac podatki w Polsce; napewno bedzie to lepsze dla kraju niz modlenie sie pod krzyzem o (wolna?) Polske z Kaczynskim u wladzy.

Cytat:
Niestety to bobuś nie wie że Marszałek pomimo szeregu różnic nie odmawiał swoim oponentom z prawej strony patriotyzmu (nie raz zresztą współpracował z nimi dla dobra kraju).
I ty zarzucasz mi brak znajomosci historii? Sprawdz jaki stosunek mial marszalek Pilsudski do prawicy katolicko konserwatywnej. Sprawdz prosze.

Cytat:
W przeciwieństwie do wspomnianych wcześniej "nowoczesnych patriotów", których uważał za sowieckich agentów i z miejsca wsadzał chołotę do paki.
Po pierwsze; dalej nie rozumiesz co to znaczy nowoczensy patriotyzm. Kiepsko. Po drugie, slusznie robil wsadzajac radzieckich agentow do paki.
Cytat:
Pewnie zresztą się teraz biedak w grobie przewraca gdy widzi jak współcześni "nowocześni patrioci" próbują powoływać się na niego aby tłumaczyć że patriotą nie jest chrześcijanin czy sympatyk PiS .
O mysleniu potem prawi... Ten obrazek nie wyrazal tego ze sympatyk PiS czy chrzescijanin nie moze byc patriota. Jesli dla Ciebie to za trudne do zrozumienia, to udaj sie do kogos kto pomoze Ci wyjasnic sens przekazu tego obrazka.

Ciekawe czy Biblie tez doslownie bierzesz. Hej Wislaku68, w 7 dni stworzyc swiat. Niezle
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 08.01.2013 o godz. 14:54.
Karamazow
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 08.01.2013, 15:24
wislak68 - Zagórski, Rozwadowski, Korfanty to byli sowieccy agenci?
...And Justice For All
wislak68
Senior Member

Stary 08.01.2013, 15:37
Cytat:
Obrazek sam w sobie byl symboliczny, nie poszczegolne ikonki. Zacytuje tutaj siebie; "no bo komu bedzie sie chcialo robic 157 ikonek; kazda ikonka z dwustronicowa instrukcja zapewne". Nie taki byl cel zreszta.
Obrazek sam w sobie był równie symboliczny jak to: "Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości".
Cytat:
Cytaty prosze.
Wystarczająco wymowne było Twoje milczenie gdy prosiłem o skomentowanie wspomnianych przykładów "pozytywnej działalności". Aż dźwięczało w uszach.
Cytat:
Stary, dobry Wislak68. Naprawde ponad 40 letni facet ma ochote bawic sie w takie cos?
O własnie to. Trockista nabity na szpilkę i wijący się w "intelektualnych" konwulsjach . Jeśli o mnie chodzi bawię się świetnie.
Cytat:
Cytaty poprosze odnosnie mojej wypowiedzy w ktorej stwierdzilem ze nie warto znac histori wlasnego kraju. A moze to byla kolejna nadinterpretacja twa?
W takim razie ja poproszę o cytaty, w których stwierdziłeś że oprócz zbierania psich kup, wyznacznikiem patriotyzmu jest poznanie historii swego kraju. Bo jak na razie to każdy może zobaczyć że Twoje "patriotyczne" preferencje to: segregacja odpadów i kasowanie biletów.
Cytat:
I to mowi gorliwy katolik
I oto właśnie mamy "nowoczesny patriotyzm" w akcji. Gorliwy katolik to zdaniem bobcia osoba "zwolniona z obowiązku myślenia". Czy kogoś może jeszcz dziwić gdy bobcio ma opory przeciwko zaprotestowaniu, że układanie krzyża z puszek to "pozytywna działalność"
Cytat:
No tak, poprostu zapomnialem. III RP jest kalka I RP z Epoki Saskiej; jestesmy kondominium Radziecko...ups, rosyjsko-niemieckim; za Tuska stalismy sie panstwem autorytarnym; itd., itp.
I tym sposobem, zapewne starając się być sarkastycznym, byłeś uprzejmy wskazać na oczywiste analogie pomiędzy czasami obecnymi i saskimi. Gdybyś troszkę więcej czasu poświęcił na naukę historii, zamiast koncentrować się na psich kupach i segragacji, byłbyś w stanie zrozumieć jak straszliwie żałosny jest w tym kontekście Twój "sarkazm".
Cytat:
Taka rada ode mnie; zaloz firme, poprowadz ja do sukcesu, i plac podatki w Polsce; napewno bedzie to lepsze dla kraju niz modlenie sie pod krzyzem o (wolna?) Polske z Kaczynskim u wladzy.
Pozwolę sobie zreważować się podobną radą. Zamiast siedziec w Hiszpanii: wróć do Polski, zaloz firme, poprowadz ja do sukcesu, i plac podatki w Polsce. A wtedy na pewno: padniesz pod krzyzem i zaczniesz modlić się o (wolną!) Polske z Kaczynskim u wladzy.
Cytat:
I ty zarzucasz mi brak znajomosci historii? Sprawdz jaki stosunek mial marszalek Pilsudski do prawicy katolicko konserwatywnej. Sprawdz prosze.
Ja Ci nic nie muszę zarzucać. Ja wiem że o historii Polski nie masz zielonego pojęcia. Czego wymownym dowodem jest sugerowanie że do prawicy katolicko konserwatywnej Piłsudski miał negatywny stosunek . Sprawdź sobie z łaski swojej kto to był Cat-Mackiewicz i co to było spotkanie w Nieświeżu.
Cytat:
Po pierwsze; dalej nie rozumiesz co to znaczy nowoczensy patriotyzm. Kiepsko. Po drugie, slusznie robil wsadzajac radzieckich agentow do paki.
Pewne poziomy absurdu dostępne są na szczęście tylko osobom wykształconym w trockistowskiej Hiszpanii. A z tym "słusznie" to radziłbym bardzo uważać, bo gdyby Marszałek i jego ludzie rządzili trochę dłużej, to nie miałby Ci już kto biedaku tworzyć koncepcji "nowoczesnego patriotyzmu", i siłą rzeczy skazany byłbyś na ten "prawicowy". Pomyśl tylko jak strasznie byś cierpiał.
Cytat:
O mysleniu potem prawi... Ten obrazek nie wyrazal tego ze sympatyk PiS czy chrzescijanin nie moze byc patriota. Jesli dla Ciebie to za trudne do zrozumienia, to udaj sie do kogos kto pomoze Ci wyjasnic sens przekazu tego obrazka.
No właśnie cały czas staram się dowiedzieć od Ciebie co to znaczy że "Jarosław Polskę Zbaw", "Tylko pod tym znakiem" , "Żydo-masono-coś tam" i "Herezja smoleńska" nie są elementami "nowoczesnego patriotyzmu", i jakoś biedaku tak nabrałeś wody w usta że nie mogę wydobyć z Ciebie nawet słowa na ten temat . Caly czas tylko coś o "symbolicznym obrazku". Mam wrażenie że koncepcja Ci padła.
Cytat:
Ciekawe czy Biblie tez doslownie bierzesz. Hej Wislaku68, w 7 dni stworzyc swiat. Niezle
I oto zobaczyliśmy wreszcie Bobka stającego w szranki z Panem Bogiem. Ot polski Nietzsche .
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 08.01.2013 o godz. 16:04.
wislak68
Senior Member

Stary 08.01.2013, 16:10
Karamazow napisał(a):Wyświetl post
wislak68 - Zagórski, Rozwadowski, Korfanty to byli sowieccy agenci?
Czy mogę prosić o cytat z którego wywnioskowałeś iż twierdzę ze wspomniane osoby były sowieckimi agentami
Ze wspomnanej trójki wiadomo że agentem, ale austro-węgierskim, był Zagórski. Oskarżenia padały również wobec Rozwadowskiego i Korfantego (ale tu chodziło o Francję).
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 08.01.2013, 17:48
“Kryształowy świecznik”– tak będzie się nazywała nagroda za zasługi w budowie świeckiego państwa, ustanowiona przez wicemarszałek sejmu, Wandę Nowicką. W kapitule nagrody zasiadać będą same “zacne osobistości”: Robert Biedroń, Jan Hartman z UJ, Magdalena Środa, prezes Diakonii Kościoła Ewangelicko-Reformowanego Biruta Przewłocka-Pachnik, Barbara Keff oraz prof. Stanisław Obirek.

Niemniej ciekawe osoby i stowarzyszenia są do nagrody nominowane: Lesław Maciejewski – walczył o usunięcie krzyża z sali obrad Rady Miasta Świnoujście; Koalicja “Postęp i Świeckość” – za walkę na rzecz świeckiego państwa; Janusz Ostoja-Zagórski za skuteczną akcję zdjęcia krzyża z sali Senatu Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy oraz Piotr Szwajcer i Tomasz Chabinka.

Nowicka, uzasadniając ustanowienie nagrody, powiedziała, że zostaną wreszcie zauważone osoby, które nie godzą się na klerykalizację życia politycznego w Polsce, a wszystkim wierzącym w to, że Polska powinna być krajem neutralnym światopoglądowo, przywróci to godność.

Przypomnijmy, że syn Wandy Nowickiej, Michał, zasłynął szydzeniem na swojej stronie internetowej z polskich oficerów zamordowanych w Katyniu, pisząc o nich “darmozjadzi”.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
wislak68
Senior Member

Stary 08.01.2013, 17:54
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
“Niemniej ciekawe osoby i stowarzyszenia są do nagrody nominowane: Lesław Maciejewski – walczył o usunięcie krzyża z sali obrad Rady Miasta Świnoujście; Koalicja “Postęp i Świeckość” – za walkę na rzecz świeckiego państwa; Janusz Ostoja-Zagórski za skuteczną akcję zdjęcia krzyża z sali Senatu Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy oraz Piotr Szwajcer i Tomasz Chabinka.
Nowicka, uzasadniając ustanowienie nagrody, powiedziała, że zostaną wreszcie zauważone osoby, które nie godzą się na klerykalizację życia politycznego w Polsce, a wszystkim wierzącym w to, że Polska powinna być krajem neutralnym światopoglądowo, przywróci to godność.
Aż dziw że Bobek nie załapał sie do nominacji .
Karamazow
Senior Member

Stary 08.01.2013, 18:30
"Niestety to bobuś nie wie że Marszałek pomimo szeregu różnic nie odmawiał swoim oponentom z prawej strony patriotyzmu (nie raz zresztą współpracował z nimi dla dobra kraju). W przeciwieństwie do wspomnianych wcześniej "nowoczesnych patriotów", których uważał za sowieckich agentów i z miejsca wsadzał chołotę do paki"

Z tego fragmentu

Za czasów jego władzy więziono, torturowano i mordowano bohaterów narodowych, więc proszę Cię nie pisz jaki to on był wspaniały i wyrozumiały dla patriotów.
...And Justice For All
Bobek90
Senior Member

Stary 08.01.2013, 18:52
wislak68

Cytat:
Wystarczająco wymowne było Twoje milczenie gdy prosiłem o skomentowanie wspomnianych przykładów "pozytywnej działalności". Aż dźwięczało w uszach.
Juz Ci wyjasniam powod tej dzwiecznej ciszy; do kazdej glupoty napisanej przez Ciebie poprostu nie chce mi sie odnosic.

Cytat:
Gorliwy katolik to zdaniem bobcia osoba "zwolniona z obowiązku myślenia".
Wiara nie opiera sie na mysleniu, tylko na wierze; czesto w nielogiczne rzeczy.

Cytat:
No właśnie cały czas staram się dowiedzieć od Ciebie co to znaczy że "Jarosław Polskę Zbaw", "Tylko pod tym znakiem" , "Żydo-masono-coś tam" i "Herezja smoleńska" nie są elementami "nowoczesnego patriotyzmu"
Ponad 40 letni facet lubujacy bawic sie w kotka i myszke podczas dyskusji internetowych...Blagam
Poszukaj w necie, mi sie tak zwyczajnie nie chce tlumaczyc tobie podstawowych rzeczy.

Cytat:
I oto zobaczyliśmy wreszcie Bobka stającego w szranki z Panem Bogiem. Ot polski Nietzsche .
Aha, mam rozumiec ze Biblie rozumiesz doslownie? Fascynujace!
Aj tam w szranki z Panem Bogiem. Ja co najwyzej moge stawac w szranki z brodatym starcem.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 08.01.2013, 19:43
wszezie tylko Bobek i Bobek, uwiesiliście sie na gościu strasznie.

lepiej powiedzcie co sądzicie o Tulei? chyba narobi smrodu IV RP.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 08.01.2013, 19:47
Szpen napisał(a):Wyświetl post

lepiej powiedzcie co sądzicie o Tulei? chyba narobi smrodu IV RP.
ja myśle Szpeniu że IV RP jest potrzebna od zaraz.
Uważam że ta sprawa z tym doktorkiem to próba odwrócenia uwagi od tego że 10 mln naszych Rodaków jest zagrożona ubóstwem
http://gospodarka.dziennik.pl/news/a...agrozonej.html
Ostatnio edytowane przez AYALA : 08.01.2013 o godz. 19:49.
wislak68
Senior Member

Stary 08.01.2013, 22:34
"Niestety to bobuś nie wie że Marszałek pomimo szeregu różnic nie odmawiał swoim oponentom z prawej strony patriotyzmu (nie raz zresztą współpracował z nimi dla dobra kraju). W przeciwieństwie do wspomnianych wcześniej "nowoczesnych patriotów", których uważał za sowieckich agentów i z miejsca wsadzał chołotę do paki"
Z tego fragmentu
Za czasów jego władzy więziono, torturowano i mordowano bohaterów narodowych, więc proszę Cię nie pisz jaki to on był wspaniały i wyrozumiały dla patriotów.
No chwilę: czy uważasz że Rozwadowski i Korfanty to "nowocześni patrioci" w sensie bobkowym (Zagórski to zupełnie inna historia) Czy Piłsudski wsadził ich za to że byli sowieckimi agentami Pisałem wyraźnie, że do paki trafiali z miejsca osobnicy w rodzaju: Gomułki, Szechtera czy Chabra, którzy patriotyzm pojmowali jako służbę sowieckiej ojczyźnie, będąc jednocześnie protoplastami tego co Bobek jest uprzejmy nazywać "nowoczesnym patriotyzmem" . Tych ludzi nikt (włączajac w to również polityków uwięzionych przez Marszałka) nie traktował inaczej niż sowieckich agentów. Chyba nie chcesz powiedzieć że Marszałek popełnił błąd delegalizujac KPP i wsadzjąc do więzien zdrajców współpracujacych z Sowietami I o tym jest właśnie zacytowany przez Ciebie fragment. Żadną miarą nie odnosi sie on do Korfantego, Rozwadowskiego czy (nawet) Zagórskiego. Oni byli przeciez zdecydowanie patriotami w sensie, który Bobek określa jako "prawicowi". A patriota od "nowoczesnego patrioty" różni się tak samo jak demokracja od "demokracji socjalistycznej".
To stwierdzenie: "proszę Cię nie pisz jaki to on był wspaniały i wyrozumiały dla patriotów" to wybacz ale konfabulacja. Nigdzie czegoś takiego nie napisałem. Powiedziałbym wręcz że moje opinie wyrażane na tym forum były zupełnie inne. Co nie zmienia mojego bardzo pozytywnego zdania na temat tego w jaki sposób Piłsudski traktował zdrajców z KPP i duchowych ojców obecnego "nowoczesnego patriotyzmu".
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 08.01.2013 o godz. 22:42.
Karamazow
Senior Member

Stary 09.01.2013, 02:16
Widzę, że mnie nie zrozumiałeś do końca, więc wyjaśniam.
Zapytałem o te 3 wymienione przeze mnie postacie, bo strasznie ukłuło mnie twoje stwierdzenie o wsadzaniu hołoty do paki w połączeniu z tym jak to Piłsudski nie odmawiał patriotyzmu swoim oponentom.Jeśli by nie odmówił patriotyzmu Rozwadowskiemu to by nie doprowadził do jego śmierci, więc musiał dla niego być podła kreaturą na poziomie agenta sowieckiego, że zasługiwał na śmierć. Chyba, że zasługi dla ojczyzny nie miały dla Piłsudskiego znaczenia i liczyła się eliminacja przeciwników osobistych i politycznych.
...And Justice For All
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 09.01.2013, 11:02
W temacie patriotyzmu:

W Zjednoczonej Europie euro-urzędnik pyta Kowalskiego:
- Jesteście Europejczykiem?
- Nie, jestem POLAKIEM!
- Ale przecież urodziliście się na terenie Unii Europejskiej.
- A czy jak kura urodzi się w chlewie to jest świnią?
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 09.01.2013, 11:44
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Szczegółów oczywiście nie znam, ale biorąc pod uwagę fakt, że bazą nowej telewizji ma być telewizja internetowa, to zdziwiłbym się, gdyby nie była ona dostępna w necie. Jeśli chodzi o dodatkowe wsparcie to sądzę że z założenia twórcy TV będą chcieli oprzeć ją w maksymalny sposób o rozwiązania komercyjne (a więc akcje i abonamenty). Nie wiem czy przewidują jakąś "akcję cegiełkową". Moim jednak zdaniem naprawdę wystarczjącą pomocą dla stacji będzie to, jeśli każdy zainteresowany, za te trzy miesiące, zacznie dopytywać się u swojego operatora o dostępność nowego programu, a następnie wysupła te 5 PLN (w wersji max) na abonament. Wydaje mi się że mamy kapitalną szansę na to "aby się policzyć". Jeśli udało by się do końca roku zebrać te 500k abonamentów, to nowej TV już nic nie będzie w stanie "wysadzić z siodła". Lawina ruszy.
I są nowe informacje o telewizji:

"Być może nowa telewizja, której redaktorem będzie Bronisław Wildstein, ruszy 10 kwietnia tego roku. Jak dowiedział się portal wirtualnemedia.pl ta symboliczna data jest bardzo poważnie brana pod uwagę jako dziań startu telewizji Republika."

"Właściciele medium prowadzą także rozmowy z dostawcami kablówek. Abonament na TVR ma wynosić 5 złotych netto. Telewizja będzie też dostępna w internecie. Całodobowa telewizja w dzień będzie nadawała programy informacyjne, publicystyczne i historyczne. Informacje będą pojawiać się co kwadrans."

http://wpolityce.pl/depesze/44329-no...fy-smolenskiej
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Bobek90
Senior Member

Stary 09.01.2013, 11:50
Cytat:
W Zjednoczonej Europie euro-urzędnik pyta Kowalskiego:
- Jesteście Europejczykiem?
- Nie, jestem POLAKIEM!
- Ale przecież urodziliście się na terenie Unii Europejskiej.
- A czy jak kura urodzi się w chlewie to jest świnią?

Slabe, bardzo slabe. Jesli jestes Polakiem to sila rzeczy musisz byc tez Europejczykiem. Unia Europejska nie ma tutaj nic do rzeczy; nie o stworzenie Europy, tylko o zjednoczenie Europy chodzi w tej calej Unijnej zabawie.
Kocur
semper fi

Stary 09.01.2013, 11:57
Nie Ty będziesz ludziom mówił kim są lub mają być.

Urodziłeś się w Polsce i jesteś Polakiem. Nie pasuje to do urzędu zrzec się obywatelstwa. Przepisy międzynarodowe nie wymagają żebyś miał jakiekolwiek.
Spocony
Member

Od: 07.2011

Stary 09.01.2013, 11:58
ABW i polityczna bomba energetyczna
http://www.gf24.pl/10188/abw-i-polit...a-energetyczna
Bobek90
Senior Member

Stary 09.01.2013, 12:13
Kocur

Cytat:
Nie Ty będziesz ludziom mówił kim są lub mają być.
Urodziłeś się w Polsce i jesteś Polakiem. Nie pasuje to do urzędu zrzec się obywatelstwa. Przepisy międzynarodowe nie wymagają żebyś miał jakiekolwiek.
Spokojnie.
Otworz atlas geograficzny; na jakim kontynencie lezy Polska?
Otworz ksiazke od historii; do jakiego kregu kulturowego tradycyjnie nalezy Polska?
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 09.01.2013 o godz. 12:24.
Kocur
semper fi

Stary 09.01.2013, 13:11
Nie wiem czy już miałeś geografię w szkole (rocznik 90) - weź swój atlas i zobacz:

- w jakim kraju leży Kraków (jeśli z tego miasta jesteś)
- weź atlas demograficzny i zobacz w jakim języku mówi się w Krakowie (podpowiedź: nie angielski ani niemiecki)

Potem weź książkę H. Samsonowicza "Historia Polski do roku 1795" i poczytaj o kulturze i tradycji.
wislak68
Senior Member

Stary 09.01.2013, 13:37
Widzę, że mnie nie zrozumiałeś do końca, więc wyjaśniam.
Zapytałem o te 3 wymienione przeze mnie postacie, bo strasznie ukłuło mnie twoje stwierdzenie o wsadzaniu hołoty do paki w połączeniu z tym jak to Piłsudski nie odmawiał patriotyzmu swoim oponentom.Jeśli by nie odmówił patriotyzmu Rozwadowskiemu to by nie doprowadził do jego śmierci, więc musiał dla niego być podła kreaturą na poziomie agenta sowieckiego, że zasługiwał na śmierć. Chyba, że zasługi dla ojczyzny nie miały dla Piłsudskiego znaczenia i liczyła się eliminacja przeciwników osobistych i politycznych.
Chyba się nie rozumiemy. Historia pełna jest przypadków, w których jedna ze stron mając szacunek do oponenta i uznając jego patriotyzm, w wyniku rozwoju sytuacji politycznej więzi (a czasami nawet fizycznie likwiduje) swojego przeciwnika. Żeby nie sięgać daleko: proszę link do historii sławnej "Wyspy Węży" która pokazuje w jaki sposób traktowali piłsudczyków ich polityczni oponenci w momencie gdy to oni byli górą:
http://www.pardon.pl/artykul/8857/sz...uzach_ojczyzny
Nie znaczy to jednak że uważali oni osoby więzione na wyspie Bute za sowieckich szpiegów. Nie odmawali im patriotyzmu ale uważali że z powodów politycznych (ich zdaniem w interesie Polski) należało ich odizolować. Podobne przesłanki kierowały Piłsudskim zamykającym Rozwadowskiego (przecież musisz pamiętać że działo się to po zamachu majowym i istniała realna obawa wybuchu wojny domowej). Jeśli chodzi o szacunek Marszałka do Rozwadowskiego to przecież znana jest opinia wyrażona o generale że: "W nieszczęściu (jest) jedyny". Wyobrażasz sobie aby Marszałek powiedział coś takiego o Szechterze
Sprawa z KPP-owcami jest zupełnie inna. I jedni (piłsudczycy) i drudzy (powiedzmy że cała reszta) traktowali ich jak sowieckich szpiegów. Byli oni tak jakby poza skalą. I w tym sensie uważam że sposób w jaki piłsudczycy traktowali tę hołotę był jak najbardziej właściwy.
I na koniec chciałbym zwrócić uwagę że powyższe stwierdzenie: "...to by nie doprowadził do jego śmierci" jest cały czas tylko hipotezą. Co prawda bardzo rozpowszechnioną ale jednak hipotezą.
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 09.01.2013, 14:02
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
Slabe, bardzo slabe. Jesli jestes Polakiem to sila rzeczy musisz byc tez Europejczykiem. Unia Europejska nie ma tutaj nic do rzeczy; nie o stworzenie Europy, tylko o zjednoczenie Europy chodzi w tej calej Unijnej zabawie.
co to znaczy bobku zjednoczenie całej Europy? Sam nie wiesz co piszesz . Wiesz o tym ze pomysł zjednoczenia Europy mial niejaki Włodzimierz Iljicz Lenin ze swoja załogą? a pomysł zjednoczenia pólwyspu arabskiego i pólnocnej Afryki w jeden kalifat miał niejaki Mahomet- i do dziś są jego apologeci którzy do tego dażą.Wiesz czym to sie kończy.Troche wiedzy historycznej i wyobraźni bo fakt że obecnie nie atakuja nas wojska tylko urzędnicy,politycy proeuropejscy i oligarchowie władający mediami nie znaczy że efekt nie bedzie taki sam - zniszczenie narodów ,ich tradycji,kultury,możlwości samostanowienia,gospodarek. Takie eksperymenty kończa się zawsze tragicznie.Swoją droga ciekawe jest jak łatwo ludzie którzy chcą zawładnac cała Europą i wycisnąć z niej ostatnie soki potrafią przekonać do oddawania praw i własnosci ich przyszłych niewolników
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 09.01.2013, 14:23
Z tego zjednoczenia to wyjdzie konflikt militarny, prędzej czy później. W końcu ktoś nie wytrzyma, bo ileż można.
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Bobek90
Senior Member

Stary 09.01.2013, 14:28
Kocur

Cytat:
w jakim kraju leży Kraków (jeśli z tego miasta jesteś)
LOL. Ale .......y. Jesli jestes Krakowiakiem czy Warszawiakiem to zazwyczaj jestes tez Polakiem. Jesli jestes Polakiem czy Wlochem to zazwyczaj jestes tez Europejczykiem. Tak trudno to zrozumiec?

Cytat:
weź atlas demograficzny i zobacz w jakim języku mówi się w Krakowie (podpowiedź: nie angielski ani niemiecki)
LOL. Polak nie jest Europejczykiem, a Polska krajem europejskim bo w dojczlandzie gadaja po innemu. Wysiadam. Chiny, Niemcy, Japonia, Francja. Kombinuj.

Cytat:
Potem weź książkę H. Samsonowicza "Historia Polski do roku 1795" i poczytaj o kulturze i tradycji.
LOL. Ja nie napisalem ze kraje europy maja taka sama kulture; ja napisalem ze naleza do tego samego kregu kulturowego.

Tak po chlopsku; kulturowo Polsce duzo, duzo, blizej do Niemiec czy Hiszpanii niz do Arabii Saudyjskiej, Japonii czy Zimbabwe.
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 09.01.2013 o godz. 14:30.
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 09.01.2013, 14:47

LOL. Ale .......y. Jesli jestes Krakowiakiem czy Warszawiakiem to zazwyczaj jestes tez Polakiem. Jesli jestes Polakiem czy Wlochem to zazwyczaj jestes tez Europejczykiem. Tak trudno to zrozumiec?
W aspekcie geograficznym - tak. Europejczyk to mieszkaniec Europy. W innym aspekcie - nie. Bo nie ma narodu europejskiego. Mieszasz geografię z aspektami narodowościowymi.

Tak po chlopsku; kulturowo Polsce duzo, duzo, blizej do Niemiec czy Hiszpanii niz do Arabii Saudyjskiej, Japonii czy Zimbabwe.
Polakowi jest dużo, dużo bliżej kulturowo do Amerykanina czy Kanadyjczyka niż do Lapończyka. Co nie znaczy że powinno to skutować dążeniem do wspólnego państwa.

Jesli jestes Polakiem to sila rzeczy musisz byc tez Europejczykiem.
Jeżeli mieszkam w Polsce to tak - jestem Europejczykiem, rozumianym jako osoba zamieszkująca Europę. Ścisła geografia, nic więcej. A co z Polakami zamieszkującymi od dwóch pokoleń Australię, uważającymi się za Polaków ? To też siłą rzeczy Europejczycy?
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 09.01.2013, 15:14
_ukoL napisał(a):Wyświetl post
Z tego zjednoczenia to wyjdzie konflikt militarny, prędzej czy później. W końcu ktoś nie wytrzyma, bo ileż można.
Problemy strefy euro spowodowane dołączaniem do niej nierobów i oszustów z południa pewnie skutecznie zastopują integrację monetarną - przynajmniej mam taką nadzieję. Ewentualny konflikt tylko na tle ekonomicznym i to oddolny, jeżeli kryzys się pogłębi, bo zatarcie się granic i inne scenariusze to tylko narzekania tych samych osobników, którzy przy podpisywaniu traktatu lizbońskiego wieszczyli rychły upadek Polski, a dzisiaj narzekają, że Bruksela z dnia na dzień zakaże im rozmawiać po polsku bo będzie jedno państwo. Korzystają z infrastruktury za unijne pieniądze, mają szanse dofinansowania własnego biznesu, i tak dalej, ale Unia ich poddusza i tłumi tożsamość narodową. Wot takie dieła.

Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Takie eksperymenty kończa się zawsze tragicznie.Swoją droga ciekawe jest jak łatwo ludzie którzy chcą zawładnac cała Europą i wycisnąć z niej ostatnie soki potrafią przekonać do oddawania praw i własnosci ich przyszłych niewolników
Wysuwanie takich tez kojarzy mi się z reakcjami propagandzistów zza żelaznej kurtyny na Plan Marshalla, nawet retoryka chyba była podobna.

Cytat:
Profesor Jerzy Eisler zaznacza, że komunistyczna propaganda przedstawiała Plan Marshalla jako próbę ingerencji zachodniego mocarstwa w sprawy wewnętrzne Europy. (...) media przedstawiały go jako "knowania i macki imperialistów", którzy przy pomocy pieniędzy starali się zdobyć pozycję w Europie.
Mówiłem? Rozkoszne.
Ostatnio edytowane przez Watts : 09.01.2013 o godz. 15:26.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 09.01.2013, 15:56
Cytat:
W aspekcie geograficznym - tak. Europejczyk to mieszkaniec Europy. W innym aspekcie - nie. Bo nie ma narodu europejskiego. Mieszasz geografię z aspektami narodowościowymi.
Przypominam, że naród(obecnie rozumiany) nie jest pojęciem istniejącym od zarania dziejów.
Tu chodzi o aspekty kulturowe.

Cytat:
Polakowi jest dużo, dużo bliżej kulturowo do Amerykanina czy Kanadyjczyka niż do Lapończyka.
Ale do tego z Quebecku, terytorium Nunavuut czy Kolumbii Brytyjskiej ? I z drugiej strony do tego z New Hampshire, Teksasu, czy może do Apaczów(adekwatne do przykładu z Lapończykami ) ? Jednorodność kulturowa Państw Zjednoczonych Ameryki(tutaj szczególnie) i Kanady wbrew pozorom nie odbiega w drastyczny sposób od normy europejskiej a jakąś wspólną formę polityczną tworzą, z resztą dyskusja w tej kwestii jest powielana...

Cytat:
Problemy strefy euro spowodowane dołączaniem do niej nierobów i oszustów z południa pewnie skutecznie zastopują integrację monetarną
Życie pokazuje inna tendencje. Kryzys póki co jest paliwem zacieśniania integracji w UGiW.
Problemy strefy euro, to problem bardziej złożony niż domniemani nieroby i oszuści. Po pierwsze ktoś państwa południa wpuścił do strefy euro, a po drugie ktoś odwlekał niezbędne działania wzmacniające integrację strefy euro na św. Dygdy co by mieć spokój z opinią publiczną we własnym kraju.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 09.01.2013 o godz. 16:17.
wislak68
Senior Member

Stary 09.01.2013, 16:29
Przepraszam że wracam do takich staroci, ale dopiero teraz zauważyłem, że rozkoszny Bobek był uprzejmy odpisać z taką "głębią", że nie mogę sobie odmowić przyjemności repliki :
Cytat:
Juz Ci wyjasniam powod tej dzwiecznej ciszy; do kazdej glupoty napisanej przez Ciebie poprostu nie chce mi sie odnosic.
No popatrz. A ja, podobnie jak zapewne większość użytkowników, jestem przekonany że przez Twoje "nowoczesne" gardło nie moga przejść słowa potępienia dla "postępowców" układających krzyż z puszek po piwie
Cytat:
Wiara nie opiera sie na mysleniu, tylko na wierze; czesto w nielogiczne rzeczy.
No to pięknie nam opisałeś swoją wiarę w koncepcję "nowoczesnego patriotyzmu"
Cytat:
Ponad 40 letni facet lubujacy bawic sie w kotka i myszke podczas dyskusji internetowych...Blagam Poszukaj w necie, mi sie tak zwyczajnie nie chce tlumaczyc tobie podstawowych rzeczy.
Koty już tak mają, lubią przed pożarciem myszki trochę się z nią pobawić. Rozumiem że myszce się to nie podoba, ale takie jest życie bobuś. Za głupotę trzeba płacić. Szczególni jeśli nie jest się nawet w stanie wyjasnić "podstawowych rzeczy".
Cytat:
Aha, mam rozumiec ze Biblie rozumiesz doslownie? Fascynujace! Aj tam w szranki z Panem Bogiem. Ja co najwyzej moge stawac w szranki z brodatym starcem.
A teraz mamy kolejny przykład "nowoczesnego patriotyzmu" w działaniu: "brodaty starzec". Lenin z Trockim byliby z takiego patriotyzmu dumni. Żebyś Ty sobie biedna duszo zdawał sprawę jak bardzo jesteś żenujący i śmieszny .
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 09.01.2013 o godz. 16:37.
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 09.01.2013, 16:55
To nie stricte polityk no ale ...
Tekst z "GW" wrzucam . To List od Czytelnika więc "pozaredakcyjny": http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...dzwoni.html#MT

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów