The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Manson33
Senior Member

Od: 11.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.12.2012, 23:44
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Nie chcę Wam przerywać,
To dobrze, bo stosunki przerywane są zakazane i szkodzą zdrowiu psychicznemu.

Myślenie nie boli !
korred
Member

Od: 11.2006

Stary 27.12.2012, 13:25
_ukoL napisał(a):Wyświetl post
Najśmieszniejsze jest to, nie ubliżając nikomu, że większość zachodniej Polski to potomkowie repatriantów zza Buga.
Mylisz się. Potomkowie repatriantów to raczej bardzo mała liczba. Domyślam się, że jednak chodzi o potomków ludzi wysiedlonych z ich domów na Kresach. Ci rzekomi repatrianci musieliby się niesamowicie rozmnażać, żeby ich potomkowie stanowili tam większość. W roku 1950 tylko w dwóch województwach (zielonogórskie i wrocławskie) kresowiacy stanowili ok. 40 % mieszkańców, dla innych województw na tzw. Ziemiach Odzyskanych było to 20-30%. Większość na tych terenach stanowili przybysze z innych terenów komunistycznej Polski (np. w zielonogórskim osiedliło się wielu Wielkopolan). Poza tym zachodnia Polska to też właśnie Wielkopolska, w której przeprowadzono powyższy sondaż, a z którą wysiedleńcy z Kresów mają mało wspólnego.
.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 27.12.2012, 15:03
Spocony napisał(a):Wyświetl post
Im bardziej na zachód tym przewaga PO rośnie http://ewybory.eu/sondaz-uliczny-ewy...iu-26-12-2012/
Wyniki w Poznaniu jak na Białorusi . Ciekawy jestem ilu deklarowało głos na PO w szeroko pojętej obawie, alternatywą jest jedynie RPP. Był to sondaż uliczny więc może się bali że innych niż PO gdzieś w bramie pobiją. No i co o takim wyniku myślą tamtejsi "kibole".
Hej Nasz TS !!
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 27.12.2012, 16:06
_ukoL napisał(a):Wyświetl post
Najśmieszniejsze jest to, nie ubliżając nikomu, że większość zachodniej Polski to potomkowie repatriantów zza Buga. Aluzje i wnioski z niniejszego stwierdzenia niech sobie każdy wyciągnie sam ale mnie to śmieszy i utwierdza w przekonaniu, że w Polsce społeczeństwo jest do kości przesiąknięte obłudą i krótkowzrocznością.
korred napisał(a):Wyświetl post
Mylisz się. Potomkowie repatriantów to raczej bardzo mała liczba. Domyślam się, że jednak chodzi o potomków ludzi wysiedlonych z ich domów na Kresach. .

A mnie się wydaje, że nie o obłudę tu chodzi ani o krótkowzroczność, lecz o atomizację i rozbicie społeczeństwa. I nie mają tu znaczenia ani Kresy, ani Wielkopolska.

Jeśli prześledzisz sobie statystyki dotyczące np. przestępstw to wyjdzie Ci, że tzw. Ziemie odzyskane i duże miasta są zaznaczone jedynm kolorem oznaczającym szczyty przestępstw.

Jeśli prześledzisz sobie ilość rozwodów to wyjdzie Ci dokładnie to samo, jak również jeśli prześledzisz ilość osób, które NIE chodzą do kościoła.

Ta mapa wynika z braku społecznej kontroli nad jednostkami a stało się tak w wyniku pomieszania struktury społecznej. Tamte społeczeństwa powstały przypadkowo, bez tradycji, bez hierarchii społeczno-moralnej dlatego tam gości permisywizm, oderwanie od zwyczajów i luźne zachowanie.

Dlatego też te społeczeństwa głosowały i będą głosowały na takie ugrupowania, które ten permisywizm oddają.
Ostatnio edytowane przez sambo : 27.12.2012 o godz. 16:09.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 27.12.2012, 16:28
to sie nazywa rozwój społeczeństwa kołku i jego świadomość. Spójrz na "starą" europę jak to wygląda. Nie dorabiaj politycznej mordy do wszystkiego.
Ostatnio edytowane przez Szpen : 27.12.2012 o godz. 16:32.
sambo
dziarski chłop

Stary 27.12.2012, 16:41
a ja uprzejmie proszę o zbanowanie tego oświeconego kretyna
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Szpen
Senior Member

Stary 27.12.2012, 17:10
donoszenie wypiłeś z mlekiem matki? Jeżeli kołek to dla Ciebie mocne słowo, to Drozd i społka powinna już dawno oglądać to forum przez kratki
Drozd
Senior Member

Stary 27.12.2012, 18:26
Szpen napisał(a):Wyświetl post
donoszenie wypiłeś z mlekiem matki? Jeżeli kołek to dla Ciebie mocne słowo, to Drozd i społka powinna już dawno oglądać to forum przez kratki
jakie donoszenie lemingu. Poziom który zdradzasz swoim bełkotem kwalifikuje cię bezdyskusyjnie do hotelu z pokojami bez klamek, a i to wydaje się nazbyt optymistyczne.
Hej Nasz TS !!
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 27.12.2012, 18:37
Wy tak na poważnie wierzycie w te sondaże ? Czym bardziej notowania rządu Tuska i jego bandy będą spadać tym wiecej będzie sie pojawiać tego typu sondaży.
korred
Member

Od: 11.2006

Stary 27.12.2012, 18:54
sambo napisał(a):Wyświetl post
A mnie się wydaje, że nie o obłudę tu chodzi ani o krótkowzroczność, lecz o atomizację i rozbicie społeczeństwa. I nie mają tu znaczenia ani Kresy, ani Wielkopolska.

Jeśli prześledzisz sobie statystyki dotyczące np. przestępstw to wyjdzie Ci, że tzw. Ziemie odzyskane i duże miasta są zaznaczone jedynm kolorem oznaczającym szczyty przestępstw.

Jeśli prześledzisz sobie ilość rozwodów to wyjdzie Ci dokładnie to samo, jak również jeśli prześledzisz ilość osób, które NIE chodzą do kościoła.
Na razie sprawdziłem sobie tylko statystyki rozwodów z 2011 roku i rzuca się w oczy to, o czym pisałeś - cztery województwa z najwyższym współczynnikiem to właśnie te obejmujące tzw. Ziemie Odzyskane. Mieszkam w jednym z tych województw i tylko trochę przejrzałem statystyki przestępczości, ale od razu widać było, że przy uwzględnieniu liczby mieszkańców, przestępstw jest tu więcej niż na wschód stąd.

Cytat:
Ta mapa wynika z braku społecznej kontroli nad jednostkami a stało się tak w wyniku pomieszania struktury społecznej. Tamte społeczeństwa powstały przypadkowo, bez tradycji, bez hierarchii społeczno-moralnej dlatego tam gości permisywizm, oderwanie od zwyczajów i luźne zachowanie.
Przyczyny, które podałeś, brzmią dla mnie sensownie. Sam widzę, że coś jest tu nie tak. Całkiem blisko mojego miasteczka jest duża wieś, która nie została zgermanizowana mimo długiej przynależności do Niemiec, polskie rodziny zamieszkują ją od wielu pokoleń i jej mieszkańcy bardzo się różnią od okolicznej napływowej ludności. Różnica wypada na korzyść tej wsi właśnie i można tu zauważyć poruszone przez Ciebie kwestie.
.
Drozd
Senior Member

Stary 27.12.2012, 19:09
Widzisz. Są jednak tacy dla których więcej rozwodów, większa przestępczość itd. to właśnie ... rozwój. .

Chcieli by oni żeby cała Polska tak się "rozwijała". To młodzi wykształceni z wielkich miast, nie skażeni kulturą i tradycją, zafascynowani bezideowym konsumpcjonizmem "starej europy". Dla nich wszelkie normy czy to moralne czy społeczne to zaścianek, którego musimy się jako Polacy wstydzić. Mało tego Polska ma taką opinię w postępowych kręgach że powinniśmy się wstydzić już za samo to że jesteśmy Polakami. Każdy młody wykształcony jest przecież po pierwsze Europejczykiem, który plując na Polskę próbuje swoją Europejskość podkreślić.
Hej Nasz TS !!
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 27.12.2012, 21:08
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
AYALA, za rzadow Kaczynskiego nie bylo kryzysu swiatowego; logiczne jest wiec ze wtedy wzrost PKB byl znacznie wiekszy.

.
Jak mawiał Napoleon dowódca nie musi być genialny musi natomast mieć szczęscie . Platfusy nie są genialni a o szczęściu mówi Smoleńsk, katastrofa Casy,kryzysy światowe i serie samobójstw.Tyle o reszcie bzdur które wypisałes nawet szkoda pisać
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 27.12.2012, 21:23
a czyj to dziadzio woził SS-manów w czasie wojny ?
http://www.youtube.com/watch?v=pdZ-bUNcm58
tomek100
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 27.12.2012, 21:38
AYALA napisał(a):Wyświetl post
Zajebiście k...a śmieszne. I co z tego?
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 27.12.2012, 22:17
Arapaho, od jakiegos czasu zastanawiam sie kto jest bardziej betonowy; ty czy Drozd. Myslalem ze Drozd, az ty tu nagle znowu zaczeles bazgrolic... Definitywnie, nie ulatwiasz mi sprawy

Nie wiem czy Napoleon byl drugim najlepszym strategiem w dziejach historii czy tez dziesiatym; wiem natomiast ze tez sie mylil, czasami dosc okrutnie. Patrz; marsz na Rosje.

Ale wracajac do meritum; obecny kryzys ma sie tak do braku szczescia jak intelekt Einsteina, Zyda, do intelektu Arapaho. I powiem Ci cos jeszcze; w tajemnicy; kryzys 2008-2012 jest niezalezny od polskich wyborow.

Czy to z Tuskiem czy to z Kaczynskim; kryzys swiatowy bylby.

P.S
Hmm, a moze ty za szczescie uznajesz wyborcze porazki Kaczynskiego w ostatnich latach. Skoro pelnic kadencje w czasach kryzysu jest oznaka braku szczescia, to moze nie pelnic tej kadencji w czasach kryzysu to oznaka szczescia?
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 27.12.2012, 22:25

Dlatego też te społeczeństwa głosowały i będą głosowały na takie ugrupowania, które ten permisywizm oddają.
Doszedłem w swoim czasie do podobnych wniosków.Na terenach, gdzie mieszka ludnośc zasiedziała od pokoleń, tendencje wyborcze są zauważalnie inne niż na terenach zasiedlonych w sporej części lub większości przez mieszankę ludności napływowej po 1945 roku (w niemałej części przez zabużan w Kresów). Taki sobie żarcik historii - większośc potomków ludzi, którzy przed wojną mieszkali za Bugiem, mieszka teraz na ziemiach Zachodnich/ Północnych. Na ok 1,8 mln Polaków przesiedlonych z Kresów Wschodnich do Polski do 1950 r, ok 1,5 mln wylądowało właśnie tam. Jak ktoś jest zainteresowany, odeślę do stosownych publikacji.

Ludnośc zamieszkała od urodzenia (stan na 1970 r.)

Wynik wyborów (2011 r.)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Już kiedyś było - ten "dziadzio" nie ma nic wspólnego z Tuskiem. Chociaż podobieństwo jest uderzające
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
sambo
dziarski chłop

Stary 28.12.2012, 01:44
korred napisał(a):Wyświetl post
Na razie sprawdziłem sobie tylko statystyki rozwodów z 2011 roku i rzuca się w oczy to, o czym pisałeś - cztery województwa z najwyższym współczynnikiem to właśnie te obejmujące tzw. Ziemie Odzyskane. Mieszkam w jednym z tych województw i tylko trochę przejrzałem statystyki przestępczości, ale od razu widać było, że przy uwzględnieniu liczby mieszkańców, przestępstw jest tu więcej niż na wschód stąd.

Przyczyny, które podałeś, brzmią dla mnie sensownie. Sam widzę, że coś jest tu nie tak. Całkiem blisko mojego miasteczka jest duża wieś, która nie została zgermanizowana mimo długiej przynależności do Niemiec, polskie rodziny zamieszkują ją od wielu pokoleń i jej mieszkańcy bardzo się różnią od okolicznej napływowej ludności. Różnica wypada na korzyść tej wsi właśnie i można tu zauważyć poruszone przez Ciebie kwestie.

Przyznaje, że jeśli chodzi o te statystyki to zatrzymałem się na etapie roku 2000 ale jeśli w 1989r. i 95 jak również 2000 było tak samo, to tak jest i do tej pory, co widzę potwierdzasz.
To czym szczycą się apologeci młodych wykształconych z wielkich miast, już dawno wyjaśnili socjologowie i kryminolodzy.

Natomiast ciekawie wygląda ta druga strona - np. okolice Dębicy, gdzie odnotowano bodaj najmniejszy odsetek (statystyczny oczywiście czyli w przeliczeniu na 100tys mieszkańców) przestępstw i zachowań dewiacyjnych. Jak się okazało - jeszcze do niedawna, tamtejsze sądy jak pamiętam, odnotowywały najmniejszą ilość wpływających spraw zarówno cywilnych jak i karnych/ A to z tego względu, że ze skargami skonfliktowani ludzie nie chodzili na policję albo do sądu. ale do sołtysa i proboszcza. Tamci ze świeczką na stole i stojącym krucyfiksem rozstrzygali spory - co o dziwo było wykonywane i aprobowane przez strony konfliktu.

Jeśli chodzi o przełożenie na obecne partie i obecną politykę, to trzeba odnotować też i wyjątki, które mogą potwierdzać regułę, ale nie muszą - chodzi tu np. o zwycięstwo Bronka w Wiśle w wyborach 2010 - to było bodaj największe jego zwycięstwo w całej Polsce. Wszelkie dane wyjściowe powinny potwierdzać tezę o miażdżącym wyniku Jarka a było dokładnie odwrotnie.

Sztabowcy PISu a przede wszystkim sam Jarek mają głęboko w dupie wyniki wyborów w tym okręgu a myślę, że ich głębsza analiza przynieść mogłaby naprawdę ciekawe wnioski na postrzeganie tej partii i Jarka przez potencjalny elektorat.
Ostatnio edytowane przez sambo : 28.12.2012 o godz. 01:54.
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 28.12.2012, 12:07
Arapaho, od jakiegos czasu zastanawiam sie kto jest bardziej betonowy; ty czy Drozd. Myslalem ze Drozd, az ty tu nagle znowu zaczeles bazgrolic... Definitywnie, nie ulatwiasz mi sprawy
miło mi ze poświęciłeś mojej skromnej osobie chwilę swojego oświeconego umysłu i raczyłeś o mnie pomyśleć. Ja takich watpliwości nie mam AS82 i Szpen zdystanowali cię znacznie z czego mógłbym wnioskowac że ich lemingoza jest w stanie zaawansowanym a twoja w stanie początkowym. Ale mogę się w tej kwestii bardzo mylić ,nad czym usilnie pracujesz

Nie wiem czy Napoleon byl drugim najlepszym strategiem w dziejach historii czy tez dziesiatym; wiem natomiast ze tez sie mylil, czasami dosc okrutnie. Patrz; marsz na Rosje.
Akurat marsz na Rosję ne był pomyłką - bez jej pokonania wojna w Europie nie mogła się skończyć. Błędy były inne co nie zmienia faktu że trudno sie z nie zgodzić że lepszy przecietny szcześciarz niz genialny pechowiec.Nieprawdaż ?

Ale wracajac do meritum; obecny kryzys ma sie tak do braku szczescia jak intelekt Einsteina, Zyda, do intelektu Arapaho. I powiem Ci cos jeszcze; w tajemnicy; kryzys 2008-2012 jest niezalezny od polskich wyborow.

Czy to z Tuskiem czy to z Kaczynskim; kryzys swiatowy bylby.
Błysnąłeś wiedza z zakresu ekonomi jak raca na meczu . Różnica tak że twój błysk geniuszu dużo szybciej zgasł. Otóż mój drogi jak chcesz dowiedzieć się kiedy buduje sie potegi ekonomiczne - polecam książkę Warenna Buffeta. W skrócie buduje się w czasach kryzysów, spadków, rzezi na giełdach. Teraz jest/był czas na zakup stosunkowo tanich ale zaawansowanych techologi, przejmowania banków, fabryk, wchodzenia w konsorcja z podupadającymi zachodnimi koncernami na preferencyjnych warunkach, wspierania polskich firm w konkurencji europejskiej. Jak ten mityczny kryzys światowy się skończy - akurat ciekawi mnie kiedy gdyż jak narazie to podaje się Europie kroplówkę a moim skromnym zdaniem to nie jest skuteczny lek na jej problemy - to Polska będzie w jeszcze większej dupie niż jest .Pewnie nie słyszaleś ( w Koszernej tego nie piszą,wiem) że Kaczor planowal zbudować np. odpowiednik Doliny Krzemowej wzdłuż autostrady Katowice-Wrocław- gdyby nie lemingi takie jak ty byłaby - szansa na rozwój polskiej nauki i przedsiebiorstw- a tak mamy k....a ZIELONA WYSPE - i zwalniaja tysiące ludzi z fabryk włoskich,hinduskich i ajzatyckich.Ale co to dla ciebie .Ważne że Kaczor nie rządzi.Nie?

P.S
Hmm, a moze ty za szczescie uznajesz wyborcze porazki Kaczynskiego w ostatnich latach. Skoro pelnic kadencje w czasach kryzysu jest oznaka braku szczescia, to moze nie pelnic tej kadencji w czasach kryzysu to oznaka szczescia?
Widzisz to jest tak że przynajmniej ja nie mam daru przepowiadania alternatywnej przyszłości więc nie wiem co by było gdyby- mogę się opierać na skuteczności działania w czasie kiedy rządzil i na planach które miał i z tego dopiero wysnuwać wnioski . Wiem jedno że JK to osoba która jest uczciwa,pronarodowa i nieszablonowa i w tym upatruje możlwości reform w kraju na które nie stać strony ogólnie zwanej komunistyczno-okragłostołowej kierującej się 1.sondażami, 2.oczekiwaniami w stosunku do nich przez elity i media zachodnie (czasem wschodnie).
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 28.12.2012 o godz. 12:09.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 28.12.2012, 13:21
Jeśli chodzi o przełożenie na obecne partie i obecną politykę, to trzeba odnotować też i wyjątki, które mogą potwierdzać regułę, ale nie muszą - chodzi tu np. o zwycięstwo Bronka w Wiśle w wyborach 2010 - to było bodaj największe jego zwycięstwo w całej Polsce. Wszelkie dane wyjściowe powinny potwierdzać tezę o miażdżącym wyniku Jarka a było dokładnie odwrotnie.
Jest wytłumacznie. W Wiśle jest bardzo duża populacja ewangelików. A oni z założenia głosują przeciwko "katolickiej" PiS (to samo zjawisko widać np: w Hajnówce, gdzie jest większość prawosławna). O ile dobrze pamiętam to widziałem dość szczegółowe badania, z których wynikało że o ile wśród katolików w Wiśle wygrał JK o tyle ewangelicy głosowali blokiem na Komoruskiego.
Szpen
Senior Member

Stary 28.12.2012, 14:54
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Komoruskiego.
Obrażasz prezydenta swojego kraju. Jak bohater wrócił w trumnie ze Smoleńska, płakałeś na forum, że obrażają prezydenta Polski. Masz albo krótką pamięć, albo jesteś ignorantem. Stawiam na to drugie.
Bobek90
Senior Member

Stary 28.12.2012, 15:23
Arapaho
Cytat:
Błysnąłeś wiedza z zakresu ekonomi jak raca na meczu .
W tym problem ze nie. Ja nie napisalem co mozna a czego nie mozna robic w czasach kryzysu, tylko ze swiatowy kryzys jest faktem niezaleznym od polskich wyborow.

Czytanie ze zrozumieniem chyba troszku szwankuje, co?

Cytat:
Teraz jest/był czas na zakup stosunkowo tanich ale zaawansowanych techologi, przejmowania banków, fabryk, wchodzenia w konsorcja z podupadającymi zachodnimi koncernami na preferencyjnych warunkach, wspierania polskich firm w konkurencji europejskiej.
Czas moze i jest; tyle ze co z tego? A za co niby chcesz kupowac te zaawansowane technologie, fabryki i banki?
Drozd
Senior Member

Stary 29.12.2012, 12:26
Bobku brzmisz jak mongolski pastuch, który wmawia sobie, że jego koza daje mniej mleka przez światowy kryzys, a nie przez leniwego pastucha. Będąc podobnie jak on żenujący. Cudak miał 67 mld euro żywej kasy do wykorzystania, kryzysem jego indolencję możesz tłumaczyć tylko lemingom.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 29.12.2012 o godz. 13:34.
Hej Nasz TS !!
Bobek90
Senior Member

Stary 29.12.2012, 16:08
Drozd
Zalamujesz mnie coraz bardziej. Nie znasz znaczenia slow ktore uzywaz (natura, stado...), teraz okazuje sie ze twoje pojecie ekonomii opiera sie na calkowitej ignorancji.

Moglbym teraz napisac ladnie i dlugo tlumaczac Ci jak to naprawde jest z tym kryzysem i na czym to polega, ale... po co? Nie ma sensu. Betonu nic nie skruszy. A napewno nie racjonalne argumenty.

Wkleje tylko tak na szybko mapke z 2009 roku pokazujaca zmiany w PKB;

Leniwe pastuchy wszedzie, widze leniwe pastuchy!
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 29.12.2012 o godz. 16:20.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 29.12.2012, 16:47
Jest wytłumacznie. W Wiśle jest bardzo duża populacja ewangelików. A oni z założenia głosują przeciwko "katolickiej" PiS (to samo zjawisko widać np: w Hajnówce, gdzie jest większość prawosławna). O ile dobrze pamiętam to widziałem dość szczegółowe badania, z których wynikało że o ile wśród katolików w Wiśle wygrał JK o tyle ewangelicy głosowali blokiem na Komoruskiego.
To tendencja znana od dawna, mniejszości w Polsce głosują na partie wasalne względem Niemiec i ZSRR/Rosji czyli na pachołków wysługujących sie ich nacji. Każda partia, która chce Polski silnej nie może liczyć na ich głosy. W czasie II wojny św. strzelali z lasu polskim żołnierzom w plecy, a teraz strzelaja przy urnach.
sambo
dziarski chłop

Stary 29.12.2012, 20:53
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
To tendencja znana od dawna, mniejszości w Polsce głosują na partie wasalne względem Niemiec i ZSRR/Rosji czyli na pachołków wysługujących sie ich nacji. Każda partia, która chce Polski silnej nie może liczyć na ich głosy. W czasie II wojny św. strzelali z lasu polskim żołnierzom w plecy, a teraz strzelaja przy urnach.
Nie przesadzasz aby? Mówisz również o wszelkich mniejszościach ? No to tu się mylisz.
Takie obwody jak Przeworsk czy Sejny przeczą takiemu rozumowaniu - wygrał tam Kaczyński i w niektórych obwodach znacznie, pomimo występowania w większości rzeczonej mniejszości - czy to prawosławnych, czy narodowościwych (Litwini)

Owszem wytłumaczenie przez wiślaka68 wyznaniem fenomenu wyborów w Wiśle jest całkiem prawdopodobne, ale czy to kończy sprawę? Nie sądzę... Być może głosowali na Bronka ponieważ bali się "radykalnego" Jarka - w miejscu, gdzie mamy do czynienia z zasiedziałym tyglem kulturowym. A powiedzmy sobie szczerze Jarek nie jest żadnym radykałem - nigdy nie był i nie będzie. On nawet chyba sam nie chce za takiego uchodzić
wislak68
Senior Member

Stary 30.12.2012, 00:18
Nie przesadzasz aby? Mówisz również o wszelkich mniejszościach ? No to tu się mylisz.
Takie obwody jak Przeworsk czy Sejny przeczą takiemu rozumowaniu - wygrał tam Kaczyński i w niektórych obwodach znacznie, pomimo występowania w większości rzeczonej mniejszości - czy to prawosławnych, czy narodowościwych (Litwini)

Owszem wytłumaczenie przez wiślaka68 wyznaniem fenomenu wyborów w Wiśle jest całkiem prawdopodobne, ale czy to kończy sprawę? Nie sądzę... Być może głosowali na Bronka ponieważ bali się "radykalnego" Jarka - w miejscu, gdzie mamy do czynienia z zasiedziałym tyglem kulturowym. A powiedzmy sobie szczerze Jarek nie jest żadnym radykałem - nigdy nie był i nie będzie. On nawet chyba sam nie chce za takiego uchodzić
Też mi się wydaje że pisanie o ewangelikach z Podbeskidzia że: "w czasie II wojny św. strzelali z lasu polskim żołnierzom w plecy" to bardzo gruba przesada. Z ogromnym zdziwieniem dowiedziałem się, oglądając w kościele katolickim wystawę na temat prześladowań polskich Kościołów chrześcijańskich przez Niemców w czasie DWS, że procent zamordowanych przez hitlerowców pastorów, był znacznie wyższy niż zamordowanych księży katolickich. W trakcie wojny polscy ewangelicy (nie piszę o mniejszości niemieckiej) zachowywali się naprawdę bardzo lojalnie w stosunku do Polski, pomimo znacznie większych nacisków ze strony Niemców.
Problem popierania przez mniejszości wyznaniowe opcji lewicowych (przede wszystkim SLD) ma chyba bardziej związek z faktem że były one w znacznie większym stopniu niż katolicy inwigilowane przez ubecję. Dzisiaj wychodzą dopiero na jaw informacje do jakiego stopnia kościół prawosławny i ewnagelicki nasączony był TW (praktycznie każdy biskup i większość kleru była TW). Dodatkowo proporcjonalnie większa liczba osób wywodzących się z tych mniejszości była zaangażowana w aparat ucisku komunistycznego: ubecja, wojsko, PZPR (co wynikało zapewne z faktu ze było ich stosunkowo łatwiej skaperować do współpracy). Te elementy tworzyły większą podatność do tego aby głosować na partie postkomunistyczne tudzież w jakimś stopniu z nimi zwiazane. Jeśli dodamy do tego obawę przed dominacją "katolickiej większości" to mamy pełny obraz rezerwy mniejszosci religijnych wobec partii prawicowych. Nie utożsamiał bym tego jednak w żadnym wypadku ze zdradą.
Cytat:
Takie obwody jak Przeworsk
A to coś nowego. Nie wiedziałem że jest tam jakaś znacząca grupa prawosławnych. Możesz coś więcej napisać.
Cytat:
czy Sejny
Zupełnie inna historia. Po pierwsze Litwini to katolicy po drugie akurat św. pamięci prezydent bardzo dbał o rozwój stosunków z Litwą. Nie mieli powodów aby głosowac przeciwko niemu.
Cytat:
ale czy to kończy sprawę? Nie sądzę...
Nie wiem czy kończy ale do pewnego stopnia wyjaśnia. Jeśli to: "nie sądze..." ma oznaczać że Twoim zdaniem z punktu widzenia taktyki wyborczej opłacalne byłoby zmniejszenie nacisku na "związki z katolicyzmem" w celu pozyskania wyborców z mniejszości religijnych i etnicznych to moim zdaniem jesteś w błędzie. Po pierwsze pozyskanie tych wyborców dla prawicy to kwestia pokoleń a nie lat (na chwilę obecną można powiedzieć że są oni "strukturalnie" zwiazani z postkomuną). Po drugie na takie przesuniecie akcentów tylko czeka: Ziobro, Giertychy, Gowin i reszta. JK przyjmuje strategię że na prawo od PiS nie powinno być żadnej innej znaczącej partii, i moim zdaniem ma absolutną rację. Potencjalne korzyści z "innego rozłożenia akcentów" w żadnej mierze nie skompensowałby strat, które taka strategia spowodowałaby w bazie wyborczej PiS.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 30.12.2012 o godz. 00:47.
Drozd
Senior Member

Stary 30.12.2012, 09:19
Drozd

Moglbym teraz napisac ladnie i dlugo tlumaczac Ci jak to naprawde jest z tym kryzysem i na czym to polega, ale... po co? Nie ma sensu. Betonu nic nie skruszy. A napewno nie racjonalne argumenty.

Leniwe pastuchy wszedzie, widze leniwe pastuchy!
Bobuś choćbyś pisał bardzo ładnie rzeczywistości nie zmienisz. A jest ona taka, że mongolska koza da tyle mleka ile zeżre trawy, a tyle zeżre trawy ile jej pastuch umożliwi. I chyba nie chcesz mnie przekonywać że trawa słabiej rośnie przez kryzys.

Popatrz sobie na swoją mapkę i pomyśl dlaczego cała Afryka i pół Azji jest zielona. Chinom kryzys nie przeszkadzał. Przeszkadzał tylko kredyciarzom bo nagle ich zobowiązania wzrosły o 30% bo waluty spadły o 30%. Co to ma wspólnego z kozami i mlekiem?
Hej Nasz TS !!
wislak68
Senior Member

Stary 30.12.2012, 18:40
Chyba warto odnotować:
http://fakty.interia.pl/fakty-dnia/n...wojego,1876571
Wewnętrzna wojna w PO nie jest niczym nowym. Od dawna wiadomo, że ścierają się w niej dwaj giganci: Tusk i wiceprzewodniczący Platformy Grzegorz Schetyna. W konflikcie w lubuskim chodzi o to samo - w regionie za człowieka Tuska i Grasia uchodzi Jabłoński, a żołnierzami Schetyny są starostowie, domagający się jego odwołania. Teraz Donald Tusk będzie musiał podjąć decyzję - grozi mu rozłam w lubuskiej Platformie.
Być może mamy do czynienia z następną fazą walki budogów pod dywanem. Ostatnim razem skończyła się ona: nagłośnieniem afery AG (co ciekawe również przez Wprost), spadkiem notowań PO i przyciśnięciem do muru Ryżego. Napewno warto baczniej obserwować to, co się będzie dziać w ciagu następnych kilkunastu dni.
sambo
dziarski chłop

Stary 30.12.2012, 22:39
Też mi się wydaje że pisanie o ewangelikach z Podbeskidzia że: "w czasie II wojny św. strzelali z lasu polskim żołnierzom w plecy" to bardzo gruba przesada. Z ogromnym zdziwieniem dowiedziałem się, oglądając w kościele katolickim wystawę na temat prześladowań polskich Kościołów chrześcijańskich przez Niemców w czasie DWS, że procent zamordowanych przez hitlerowców pastorów, był znacznie wyższy niż zamordowanych księży katolickich. W trakcie wojny polscy ewangelicy (nie piszę o mniejszości niemieckiej) zachowywali się naprawdę bardzo lojalnie w stosunku do Polski, pomimo znacznie większych nacisków ze strony Niemców.
Problem popierania przez mniejszości wyznaniowe opcji lewicowych (przede wszystkim SLD) ma chyba bardziej związek z faktem że były one w znacznie większym stopniu niż katolicy inwigilowane przez ubecję. Dzisiaj wychodzą dopiero na jaw informacje do jakiego stopnia kościół prawosławny i ewnagelicki nasączony był TW (praktycznie każdy biskup i większość kleru była TW). Dodatkowo proporcjonalnie większa liczba osób wywodzących się z tych mniejszości była zaangażowana w aparat ucisku komunistycznego: ubecja, wojsko, PZPR (co wynikało zapewne z faktu ze było ich stosunkowo łatwiej skaperować do współpracy). Te elementy tworzyły większą podatność do tego aby głosować na partie postkomunistyczne tudzież w jakimś stopniu z nimi zwiazane. Jeśli dodamy do tego obawę przed dominacją "katolickiej większości" to mamy pełny obraz rezerwy mniejszosci religijnych wobec partii prawicowych. Nie utożsamiał bym tego jednak w żadnym wypadku ze zdradą.

A to coś nowego. Nie wiedziałem że jest tam jakaś znacząca grupa prawosławnych. Możesz coś więcej napisać.

Zupełnie inna historia. Po pierwsze Litwini to katolicy po drugie akurat św. pamięci prezydent bardzo dbał o rozwój stosunków z Litwą. Nie mieli powodów aby głosowac przeciwko niemu.

Nie wiem czy kończy ale do pewnego stopnia wyjaśnia. Jeśli to: "nie sądze..." ma oznaczać że Twoim zdaniem z punktu widzenia taktyki wyborczej opłacalne byłoby zmniejszenie nacisku na "związki z katolicyzmem" w celu pozyskania wyborców z mniejszości religijnych i etnicznych to moim zdaniem jesteś w błędzie. Po pierwsze pozyskanie tych wyborców dla prawicy to kwestia pokoleń a nie lat (na chwilę obecną można powiedzieć że są oni "strukturalnie" zwiazani z postkomuną). Po drugie na takie przesuniecie akcentów tylko czeka: Ziobro, Giertychy, Gowin i reszta. JK przyjmuje strategię że na prawo od PiS nie powinno być żadnej innej znaczącej partii, i moim zdaniem ma absolutną rację. Potencjalne korzyści z "innego rozłożenia akcentów" w żadnej mierze nie skompensowałby strat, które taka strategia spowodowałaby w bazie wyborczej PiS.
nie zajmuje sie jakos specjalnie mniejszosciami etniczno-religijnymi a i chyba da zainteresowanych bylby problem z dotarciem do danych zrodlowych ale z tego co wiem to wlasnie w okolicach Przeworska prawoslawnch jest w miare sporo.

Cytat:
Po drugie na takie przesuniecie akcentów tylko czeka: Ziobro, Giertychy, Gowin i reszta. JK przyjmuje strategię że na prawo od PiS nie powinno być żadnej innej znaczącej partii, i
no i wlasnie z tego powodu PIS bedzie wieczna opozycja albo tez wygranym bez zdolnosci koalicyjnej z przewaga 2-3% nad PO, jesli wyksztalciuchom nie zechce sie isc na wybory (co jest malo prawdopodobne)

PIS i Jaro nie sa prawicowi, nigdy nie byli. Nie sa autentyczni i dlatego duza czesc prawicowcow glosuje na nich z musu a ci ktorzy decyduja o zwyciestwie na nich nie zaglosuje.
wislak68
Senior Member

Stary 30.12.2012, 22:52
Cytat:
nie zajmuje sie jakos specjalnie mniejszosciami etniczno-religijnymi a i chyba da zainteresowanych bylby problem z dotarciem do danych zrodlowych ale z tego co wiem to wlasnie w okolicach Przeworska prawoslawnch jest w miare sporo.
Moim zdaniem nie jest to prawda. Czy ktoś może to zweryfikować?
Cytat:
no i wlasnie z tego powodu PIS bedzie wieczna opozycja albo tez wygranym bez zdolnosci koalicyjnej z przewaga 2-3% nad PO, jesli wyksztalciuchom nie zechce sie isc na wybory (co jest malo prawdopodobne)
Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem: PIS bedzie wieczna opozycja albo tez wygranym bez zdolnosci koalicyjnej z przewaga 2-3% nad PO dlatego że "JK przyjmuje strategię że na prawo od PiS nie powinno być żadnej innej znaczącej partii" Jeśli to miałeś na myśli to zupełnie się z tym nie zgadzam.
Cytat:
PIS i Jaro nie sa prawicowi, nigdy nie byli. Nie sa autentyczni i dlatego duza czesc prawicowcow glosuje na nich z musu a ci ktorzy decyduja o zwyciestwie na nich nie zaglosuje.
Jurek był "prawicowy" i "autentyczny" a ile głosów dostał w ostatnich wyborach? Podane przez Ciebie kryteria niestety nie przekładają się na poparcie przy urnach.
Kto Twoim zdaniem decyduje o zwycięstwie

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów