The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.11.2012, 21:02
Na koniec ode mnie, w temacie o Stuhrze - niestety nikt nie podjął się merytorycznej dyskusji. Wystarcza określenie że film jest zły, a Stuhr głupi i kropka. Przeczytajcie sobie wypowiedź wspomnianego Bieleckiego, który bardzo inteligentnie wyjaśnił dlaczego poczuł się tym filmem urażony. Ciężko się zdobyć na taką wypowiedź? Lekko, łatwo i przyjemnie jest za to obrzucić mnie stekiem bzdurnych insynuacji.

@Gwiaździsty

No i co z tymi Rosjanami? Wpłynęli na scenariusz czy co. Z kuchenki gazowej już zrezygnowałeś bo gaz z Rosji? Argumenty proszę. A nie puste insynuacje.

@serek.c2
Nie każ mi proszę tłumaczyć tego co piszę, a stwierdzenie o retoryce dotyczyło usuniętego posta. Amen

@JEDREK76
Czemu się nie buntujesz gdy Szyc i Karolak grają w kolejnym polskim badziewiastym filmie? "Pokłosie" to nie "Kac Wawa" żeby nazywać to gównem i zgodnie z tym co powiedział Pasikowski nie jest to film historyczny. A że temat trudny? Bardzo dobrze jest przynajmniej o czym rozmawiać.

BTW, czy ktoś widział film?

Jeszcze jedna uwaga. Kiedyś w tym temacie można było podyskutować. Nie zawsze łatwo było przeskoczyć na poziom merytoryczny ale się udawało. Niestety od jakiegoś czasu, ktokolwiek ośmiela się skrytykować główną linię polityczną forum lub zgłosić zdanie odrębne to zostaje zjechany i poddany ostracyzmowi. W ten sposób wyeliminowaliście jakichkolwiek adwersarzy i powoli dochodzicie do sytuacji, że gotujecie we własnym sosie narzekanie, oburzenie, niezadowolenie i frustrację bez grama merytorycznej dyskusji. Z zewnątrz wygląda to tak że ktoś z forumowiczów zarzuca linkiem krytykującym władzę/państwo/kogośtam a reszta jak grecki chór powtarza po nim wyrazy niezadowolenia i potrząsa głowami.
c.d.n.
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 15.11.2012, 21:39
lazy napisał(a):Wyświetl post
[...]@JEDREK76
Czemu się nie buntujesz gdy Szyc i Karolak grają w kolejnym polskim badziewiastym filmie? "Pokłosie" to nie "Kac Wawa" żeby nazywać to gównem i zgodnie z tym co powiedział Pasikowski nie jest to film historyczny. A że temat trudny? Bardzo dobrze jest przynajmniej o czym rozmawiać.[...]
A znasz moje zdanie n/t "Kac Wawa", Szyca i Karolaka Sądzę, że nie...
a dlaczego się buntuję, akurat w przypadku tego filmu Może dlatego, że Rodzina Ciotki mojego Ojca została zamordowana przez niemców wraz z dwoma pozostałymi Rodzinami z jednej wioski na podkarpaciu za to, że przynosili żywność ukrywającej się w lesie Żydówce, która sama wydała kto ją dokarmiał kiedy ją schwytano
Może wk...ia mnie to zakłamanie wobec Kraju do którego lgnęli Żydzi prześladowani w całej Europie Może w...ia mnie to, że na tego rodzaju szmirę znajduje się w ch.j pieniędzy (widzieliście te wszystkie bilbordy, plakaty reklamy w TV, ile na tą promocję szmalu wydano?), a nie ma nawet małej części z tej kwoty na film o polskich bohaterach, na film o Żołnierzach Niezłomnych (gdzie Jerzy Zalewski musi jeździć z pokazami filmu po całej Polsce i za granicą, aby uzbierać na jego dokończenie)?

Może irytuje mnie pomijanie kontekstu historycznego tej wojny, stanowiska Polskiego Państwa Podziemnego karzącego śmiercią szmalcowników, kolaborantów i wspólników niemieckiego "przemysłu śmierci" Może wkurza mnie pomijanie tego, iż za podanie kromki chleba Żydowi, groziła Polakowi kara śmierci Może wkurza mnie przemilczanie przez te środowiska, tak nawołujące do "rozliczania się z przeszłością" współpracy znaczącej części mniejszości żydowskiej na Kresach Wschodnich z NKWD Może też wreszcie ostatecznie denerwuje mnie pomijanie tego, iż ta wojna (jak i każda inna) niosła za sobą ogromne zubożenie ludności, która miała za cel główny przede wszystkim ocalenie własnej Rodziny
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 15.11.2012 o godz. 21:41.
lazy
Senior Member

Stary 15.11.2012, 22:09
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
A znasz moje zdanie n/t "Kac Wawa", Szyca i Karolaka Sądzę, że nie...
a dlaczego się buntuję, akurat w przypadku tego filmu Może dlatego, że Rodzina Ciotki mojego Ojca została zamordowana przez niemców wraz z dwoma pozostałymi Rodzinami z jednej wioski na podkarpaciu za to, że przynosili żywność ukrywającej się w lesie Żydówce, która sama wydała kto ją dokarmiał kiedy ją schwytano
Może wk...ia mnie to zakłamanie wobec Kraju do którego lgnęli Żydzi prześladowani w całej Europie Może w...ia mnie to, że na tego rodzaju szmirę znajduje się w ch.j pieniędzy (widzieliście te wszystkie bilbordy, plakaty reklamy w TV, ile na tą promocję szmalu wydano?), a nie ma nawet małej części z tej kwoty na film o polskich bohaterach, na film o Żołnierzach Niezłomnych (gdzie Jerzy Zalewski musi jeździć z pokazami filmu po całej Polsce i za granicą, aby uzbierać na jego dokończenie)?

Może irytuje mnie pomijanie kontekstu historycznego tej wojny, stanowiska Polskiego Państwa Podziemnego karzącego śmiercią szmalcowników, kolaborantów i wspólników niemieckiego "przemysłu śmierci" Może wkurza mnie pomijanie tego, iż za podanie kromki chleba Żydowi, groziła Polakowi kara śmierci Może wkurza mnie przemilczanie przez te środowiska, tak nawołujące do "rozliczania się z przeszłością" współpracy znaczącej części mniejszości żydowskiej na Kresach Wschodnich z NKWD Może też wreszcie ostatecznie denerwuje mnie pomijanie tego, iż ta wojna (jak i każda inna) niosła za sobą ogromne zubożenie ludności, która miała za cel główny przede wszystkim ocalenie własnej Rodziny
Rozumiem Twój punkt widzenia. Jednak czy musimy wyznaczać sztuce (w tym wypadku filmowi) ramy w których ma się zawierać? Może też być tak, że jest to kino rozrywkowe, którego głównym zadaniem nie jest edukacja historyczna.
A może jednak to ludziom trzeba dać prawo wyboru co chcą oglądać.
Akurat w temacie który poruszasz jest film nota bene z tym samym Stuhrem - "Obława". Premiera 2 tygodnie temu. Byłem, widziałem. "Pokłosie" też zobaczę, głównie jednak ze względu na reżysera.
c.d.n.
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 15.11.2012, 22:14
Rozumiem Twój punkt widzenia. Jednak czy musimy wyznaczać sztuce (w tym wypadku filmowi) ramy w których ma się zawierać? Może też być tak, że jest to kino rozrywkowe, którego głównym zadaniem nie jest edukacja historyczna.
Kino rozrywkowe o polskim antysemityzmie i mordowaniu żydów przez polskich chłopów?

Pomijam fakt, że na film oburza się znacznie mniej ludzi niż na głupotę Stuhra Jr. Chciał być niepokorny, pouczać ciemne masy, wlazł na katedrę i zaraz w pierwszym zdaniu się z niej z hukiem spiedolił. Może Polaków ubodło to, że historię ich, ich przodków i rodzin chcą "odbrązawiać" cymbały?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 15.11.2012 o godz. 22:18.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 15.11.2012, 22:14
Za chwilę na TVP Info (22:30) -> http://wpolityce.pl/artykuly/40694-d...ogo-prowokowal
lazy
Senior Member

Stary 15.11.2012, 22:17
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Kino rozrywkowe o polskim antysemityzmie i mordowaniu żydów przez polskich chłopów?

1. Widziałeś film?

2. Czy kino rozrywkowe to tylko komedia?
c.d.n.
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 15.11.2012, 22:18
Cytat:
To idz powiedz swojemu koledze Stuhrowi, żeby po zagraniu z fimie nie dawał przed kamerami lekcji edukacji historycznej na temat Polski i bitwy pod Cedynia. Nie wiem czy ty sie tutaj w prowokacje bawisz? Czy komus chodzi o to, ze zagral w takim filmie, ze to tylko film? On nie tylko zagral i to nie tylko zwykly filmik a paszkwil, ktory opluwa Polakow - z ekranu kina - oraz opluwa Polakow z ust Stuhra udzielajacego takich a nie innych wywiadow. Naprawde zycie to ciezka sprawa, jak sie mozna dogadac z kims w kwestii smoleńska, homoseksualizmu, aborcjii itp skoro gosciowi sie pisze czarno na białym, ze nie chodzi o samo zagranie w filmie tylko o oczernianie Polakow i co gorsze kłamstwa (Cedynia). Nie wiem po co to pisze, i tak nie zrozumiesz co ja chce powiedziec i zaraz mi zaczniesz wytykac ze ....e nazwalem ....a
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
wolfy
Senior Member

Stary 15.11.2012, 22:23
1. Widziałeś film?
A jest jakiś obowiązek obejrzenia go? Czasy kiedy przymusem prowadzono mnie do kin wraz z kolegami z ławek już minęły.
Pójdę już na Skyfall: to jest kino rozrywkowe które nie obraża mojej inteligencji i wiedzy historycznej. Fakt, że nawet nie próbuje - jest w tym pewna mądrość.
2. Czy kino rozrywkowe to tylko komedia?
Pytanie jest tak głupie że nawet nie będę rozwijał tematu. "Kino rozrywkowe" które porusza temat ludobójstwa w celu zabawienia widza jest przykładem bardzo złego smaku, zdziczenia wręcz. Ale oboje wiemy, że nie o to tu chodzi...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 15.11.2012, 22:27
A może jednak to ludziom trzeba dać prawo wyboru co chcą oglądać.[...]
Sądzę jednak, że jakieś ramy nawet w "sztuce" powinny obowiązywać inaczej bowiem wkrótce doczekamy się niemieckiego filmu o tym, jak to Polacy wywołali II wojnę światową "brutalnie napadając niemiecką radiostację w Gliwicach".
Bronić oglądania nikomu nie zamierzam, natomiast prawo do krytyki tego antypolskiego paszkwilu chyba nam jeszcze przysługuje, czyż nie
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 16.11.2012, 00:28
jak już mówimy o filmie... http://ratujmyroja.pl/

Na koniec ode mnie, w temacie o Stuhrze - niestety nikt nie podjął się merytorycznej dyskusji.
to Ty zacząłeś "niemerytoryczną" dyskusję nie potrafiąc pojąć, że nie rugamy Stuhra tylko za udział w filmie ale przede wszystkim za jego wypowiedzi.
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 16.11.2012 o godz. 00:42.
wolfy
Senior Member

Stary 16.11.2012, 00:48
Trzeba reagować, zanim kolejny "mózg" zacznie opowiadać jak to pod Grunwaldem wystrzeliwaliśmy dzieci katapultami prosto w szeregi Krzyżaków.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 16.11.2012, 02:50
To w Polsce norma. Norma, bo prawo stanowione:

"1 stycznia 2011 r. weszło w życie rozporządzenie Ministerstwa Infrastruktury dotyczące retencji (gromadzenia i archiwizowanie danych o ruchu w sieciach telekomunikacyjnych). Operatorzy komórkowi i dostawcy internetu muszą gromadzić i przechowywać dane o połączeniach użytkowników i przechowywać je przez dwa lata (datę i godzinę połączenia, jego rodzaj i lokalizację rozmówców). Firmy telekomunikacyjne mają obowiązek współpracować w tym zakresie ze służbami specjalnymi, w tym ABW. I nie jest potrzebna na to zgoda sądu.

[...] poprzez zapytanie, do kogo należy interesujący agencję numer telefonu, służby uzyskują wszystkie dane na temat właściciela telefonu. Znajduje się tam komplet informacji, które wpisano podczas zawierania umowy z firmą telekomunikacyjną, m.in. numer prawa jazdy, NIP, PESEL, imiona rodziców, miejsce pracy, stan majątkowy. Dzięki temu ABW błyskawicznie namierza właściciela danego numeru, dostając dodatkowo komplet informacji na jego temat. "

... a co jeszcze?:

http://niezalezna.pl/13825-agencja-b...ie-podslu.....
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 16.11.2012, 08:56
PiS na deskach, nokaut sondażowy.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 16.11.2012, 10:12
@Gwiaździsty

No i co z tymi Rosjanami? Wpłynęli na scenariusz czy co. Z kuchenki gazowej już zrezygnowałeś bo gaz z Rosji? Argumenty proszę. A nie puste insynuacje.
Trzeba być wyjątkowo tępym żeby nie łączyć faktu powstania wyjątkowo antypolskiego, kłamliwego filmu o Polsce i Polakach z dofinansowaniem rosyjskim z ich polityką względem Polski. Może jak kiedyś będzie powstawał film np. o rzezi Pragi albo o mordach NKWD to zwróć się do nich o pieniądze . Jak dadzą to uwierzę w ...sztukę bez granic .
Z gazu rosyjskiego nie korzystam bo mam tylko prąd i mam nadzieje, ze sowieciarze z rządu Tuska nie będą go kupowali z Kaliningradu/Królewca tylko wybudują polska elektrownię tak jak to było planowane chyba w Ciechanowie.

A tu wierny druh Angeli chce wraz z nią wykiwać nas na dużą kasę :

Cytat:
Nasze dotacje z UE trafiają do Niemiec

Lider opozycji Jarosław Kaczyński protestuje przeciw szukaniu oszczędności w budżecie Unii Europejskiej kosztem polskich rolników. Mówi kategoryczne „nie” dla obrony polityki spójności kosztem dotacji wsi. Ta taktyka polskiego rządu podoba się za to Berlinowi, bo nikt nie zarabia tyle na wsparciu Unii dla naszego regionu co Niemcy.

Kwota 400 mld zł dla Polski, o które chce walczyć rząd Donalda Tuska w czasie negocjacji o budżet Unii, budzi zdumienie opozycji. Jest to poniżej kwoty, jaka wynikałaby z najdalej idących cięć rozważanych przez członków UE. Tuskowe 400 mld zł dla Polski „to najgorsza propozycja zgłoszona w trakcie dyskusji o przyszłym budżecie” – uważa europoseł Janusz Wojciechowski. Jego zdaniem poza 300 mld zł na politykę spójności Polsce należy się co najmniej 42 mld euro na rolnictwo. „Każdy wynik poniżej 170 mld zł dla polskiej wsi będzie porażką, a poniżej 140 mld zł, czyli poniżej obecnego poziomu, byłby klęską. To byłaby zdrada interesów polskiej wsi” – podkreśla polityk PiS.

Wydaje się, że między rządem a opozycją jest w sprawie dotacji dla rolników przepaść. Premier Tusk może natomiast znaleźć wspólny język z kanclerz Niemiec Angelą Merkel w sprawie polityki spójności. Niemcy są bowiem nie tylko największym płatnikiem do budżetu Wspólnoty, ale także najwięcej na niej korzystają. Według Instytutu Badań Strukturalnych jedno euro wydane na politykę spójności w Europie Środkowej przekłada się na 61 eurocentów dodatkowego eksportu krajów starej Unii. Same Niemcy w obecnej siedmiolatce budżetowej zyskały na tym ponad 31 mld euro, co stanowi 125 proc. ich wpłat netto na politykę spójności.
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 16.11.2012, 13:14
Gwiażdzisty już płaczesz, że nie uzyskasz dopłaty bezpośredniej pod Krakowem? Poczekaj, spokojnie kasa będzie, bo Francja, czy W.Brytania (kasa dla królowej) nie chcą cięć w tej materii
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 16.11.2012, 13:40
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Trzeba reagować, zanim kolejny "mózg" zacznie opowiadać jak to pod Grunwaldem wystrzeliwaliśmy dzieci katapultami prosto w szeregi Krzyżaków.
I to podpalone żeby ogniem większy zamęt czynić !

Śmiechy śmiechami ale nie zdziwię się, że za 25 lat te wersje znajdą się w podręcznikach szkolnych skoro już wiadomo, że ledwo powstały filmik będzie wykorzystywany do indoktrynacji dzieci w szkołach. A poddanie w wątpliwość teorii, że to nie Polacy budowali obozy koncentracyjne w latach 1939 - 1945 będzie ścigane z urzędu.

Ale skoro już wiadomo jaka jest przyszłość:
http://wpolityce.pl/wydarzenia/40764...racja-rosyjska

i, że oba kraje już są sąsiadami to nie ma co się dziwić, że taka jest Polityka ich POpleczników w Polsce.
Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 16.11.2012 o godz. 13:42.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 16.11.2012, 13:51
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Gwiażdzisty już płaczesz, że nie uzyskasz dopłaty bezpośredniej pod Krakowem? Poczekaj, spokojnie kasa będzie, bo Francja, czy W.Brytania (kasa dla królowej) nie chcą cięć w tej materii
Ty już pewnie wiesz bo jak widać jesteś przy korycie. Dla Ciebie starczy bo taki wesoły jesteś, a ja się martwię tylko o Polskę.
O te bankrutujące szpitale, o chorych co muszą umierać bo na lekarstwa nie ma a ludzie stoją w kilometrowych kolejkach do specjalistów, o rolników, którzy w UE są robieni w wała i dostają o wiele gorsze pieniadze od rolników w innych krajach UE, o rozkopane pseudoautostrady zostawione w szczerym polu, o brak inwestycji drogowych w Małopolsc,e o coraz wyższe koszt utrzymania, coraz wyższe POdatki itp, itd.

Tobie wystarczy oglądnąć ten cyrk w reżimowych mediach jakoby notoryczny oszust walczył o pieniądze dla Polski śliniąc się do Merkel i jesteś cały w skowronkach .
emj10
Senior Member

Stary 16.11.2012, 13:58
Tak troszczysz się o Polskę? Ciekawe jak wygląda naprawdę ta twoja działalność społeczna i charytatywna. Działasz samorządowo, założyłeś jakiegoś NGO'sa, czy może prowadzisz fundację? Sądzę, że nie działasz w żaden sposób tylko wyrabiasz jakąś pańszczyznę u przedsiębiorcy i najwyżej zrzucisz się na tacę raz na tydzień. Poza tym wydaje mi się, że jedynym twoim w niej udziałem jest naśladowanie Drozda na tym forum i opowiadanie tych farmazonów, które opowiadasz.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 16.11.2012 o godz. 14:00.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 16.11.2012, 14:29
Szpen napisał(a):Wyświetl post
PiS na deskach, nokaut sondażowy.
Mówisz o tym z Wyborczej? Gratuluję źródła wiedzy

http://www.gazetaprawna.pl/artykuly/...zynskiemu.html

To tyle co mam do powiedzenia nt sondaży.
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 16.11.2012 o godz. 14:33.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 16.11.2012, 14:54
Tak troszczysz się o Polskę? Ciekawe jak wygląda naprawdę ta twoja działalność społeczna i charytatywna. Działasz samorządowo, założyłeś jakiegoś NGO'sa, czy może prowadzisz fundację? Sądzę, że nie działasz w żaden sposób tylko wyrabiasz jakąś pańszczyznę u przedsiębiorcy i najwyżej zrzucisz się na tacę raz na tydzień. Poza tym wydaje mi się, że jedynym twoim w niej udziałem jest naśladowanie Drozda na tym forum i opowiadanie tych farmazonów, które opowiadasz.
Lepiej działać tak żeby odcinać od koryta takich społeczniaków i samorządowców jak ty, którzy jak pijawki doją kasę z podatków a ludzie klepią biedę. Wyglądasz mi na takiego co się dobrze usadził dzięki koneksjom i plecie androny o dzialalności na rzecz ludzi. Tusk i Pawlak całe zycie przy korycie nie będą. Wtedy zmieni ci się punkt widzenia wielki społeczniaku.
emj10
Senior Member

Stary 16.11.2012, 14:55
Czyli odpowiadasz sondażem na sondaż. Ciekawie
Dla sondażożerców polecam stronkę, która chyba jako pierwsza w końcu zaczęła zbierać sondaże w jednym miejscu i tworzyć ich archiwum (wcześniej było tylko angielskie wiki).
http://ewybory.eu/zestawienie-sondazy/

Gwiaździsty, przecież jak powiedział jeden z twoich guru podatkowych na zamkniętej konferencji - "Tylko idiota nie korzysta z optymalizacji podatkowej i płaci więcej niż 20% podatków" - więc ja staram się do idiotów nie zaliczać. Nie wiem jak Ty, a może wiem

Kaczyński nierób też nie będzie całe życie siedział przy korycie, więc zarówno jak Pawlaki, czy Tuski będzie zastąpiony przez nową generację. Mój miły zwalczaczu spłeczniaków i samorządowców dłubiący jedynie w nosie życzę powodzenia w świeżym rozdaniu.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 16.11.2012 o godz. 15:04.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 16.11.2012, 15:37
Czyli odpowiadasz sondażem na sondaż. Ciekawie
Dokładnie - po to aby pokazać ile są warte.
emj10
Senior Member

Stary 16.11.2012, 16:56
W krótkim terminie są g. warte, ale już w średnim i dłuższym można się nimi naprawdę przejmować. Nie dziwię się dlatego, tym że partie tworzą nawet zespoły do zajmowania się zewnętrznymi sondażami, a także zamawiają własne sondaże w ww. firmach napełniając ich kabzę.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 16.11.2012, 17:07
Oczywiście - chciałem pokazać, że trzy dni temu taki Szpen nie napisał, iż PO dostaje sondażowe bęcki... Teraz jednak, przy innym sondażu dostaje prawie orgazmu
emj10
Senior Member

Stary 16.11.2012, 17:12
Typowa choroba ortodoksów, ale i ludzi zmanipulowanych przez media. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że media same się manipulują i piszę tutaj o obozie prawicowym, który przedstawił MN jako wyłącznie prowokację policji. Albo się ktoś na rozumy z kimś pozamieniał, albo już naprawdę zostało w głowach wszystkim siano. Kto był ten wie jak sytuacja wyglądała.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 16.11.2012, 17:28
Zielona Wyspa kaszubskiego knechta, trochę inna niż u Kraśki w TVP:

Cytat:
Totalne załamanie wpływów z VAT w październiku. A sytuacja gospodarcza jest “jakby ktoś nagle wyłączył prąd”

Wpływy podatkowe są wskaźnikiem, który dobrze opisuje sytuację gospodarczą. Od kilku miesięcy ostrzegam, że wpływy podatkowe się załamują coraz bardziej. Szczególnie niepokoi załamanie najważniejszego podatku dla budżetu, czyli wpływów z VAT, które w październiku były niższe niż rok temu aż o 14 procent.

To odpowiada sytuacji gospodarczej we wrześniu (w październiku płaci się VAT za wrzesień), którą jeden z przedsiębiorców opisał następująco “jakby ktoś nagle wyłączył prąd”. Spada też dynamika dochodów z PIT, co zwiększa prawdopodobieństwo dużych deficytów w ZUS i NFZ. CIT silnie spada bo bankrutuje coraz więcej firm, a dochody pozostałych słabną. Akcyza faluje, nie wiem dlaczego, może ktoś ma wyjaśnienie.

W sumie szykuje się poważny kryzys w polskich finansach publicznych w przyszłym roku. Ostrzegam, że tak jak teraz bezmyślni banksterzy kupują w dużych ilościach polskie obligacje złotowe za dolary wydrukowane przez wielkiego BeBe (w ich rękach jest historycznie rekordowa kwota, która zbliża się do 200 mld złotych), tak w przyszłym roku stadnie będą je sprzedawać, powodując poważne problemy na rynku finansowym.

Na marginesie. Ministerstwo Finansów zmieniło stronę internetową, jest teraz bardziej kolorowa i lepiej promuje ministra, ale dużo trudniej znaleźć na niej dane, a niektóre usunięto. Na przykład do tej pory porównywałem dane wstępne o wykonaniu budżetu ze wstępnymi za poprzednie lata, ale teraz wstępnych za poprzednie lata nie ma, usunięto, są tylko dane ze sprawozdania operatywnego. Nie mam czasu sprawdzić czym się różnią wstępne od operatywnych, może ktoś kto wie wyjaśni na blogu.
emj10
Senior Member

Stary 16.11.2012, 17:43
Widać na mieście, że obroty prywaciarzom spadają i potrzebny jest impuls, aby zrobić w miarę miękkie lądowanie, a tyczy się to głównie kredytów hipotecznych, które są tykającą bombą.
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 16.11.2012, 20:50
Widać na mieście, że obroty prywaciarzom spadają i potrzebny jest impuls, aby zrobić w miarę miękkie lądowanie, a tyczy się to głównie kredytów hipotecznych, które są tykającą bombą.
możesz rozwinąć ?

Nadchodzą czasy gdzie praca będzie tylko dla mocno wykwalifikowanych osób.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 16.11.2012, 21:50
Płacze, bo nie dostanie tyle co dostają pod Paryżem. A cudak i bezmózgie lemingi nawet nie dostrzegają problemu. Pojmujesz czy za trudne dla humanisty?

Typowa choroba ortodoksów, ale i ludzi zmanipulowanych przez media. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że media same się manipulują i piszę tutaj o obozie prawicowym, który przedstawił MN jako wyłącznie prowokację policji. Albo się ktoś na rozumy z kimś pozamieniał, albo już naprawdę zostało w głowach wszystkim siano. Kto był ten wie jak sytuacja wyglądała.
Wystarczy pooglądać zdjęcia zamaskowanych karków z teleskopami w łapach i kajdankami przy pasku, rzucających racami w milicje. Nie trzeba było nigdzie być. Albo scenę kiedy za namową uczestnicy marszu zaczynają śpiewać hymn, a milicja zdezorientowana biernością "zadymiarzy" wbiega w środek i leje palami na oślep. Tylko zaślepiony nie widzi .

Albo propagandzista na etacie .
Ostatnio edytowane przez Drozd : 16.11.2012 o godz. 21:58.
Hej Nasz TS !!

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów