The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
STARY WIŚLAK
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.11.2012, 14:43
"gooro 33"

Z przyjemnością odczytałem Twe odpowiedzi na mojego posta...

Dobrze też napisałeś, że pewne rzeczy trudno wytłumaczyć i zrozumieć jeśli nie zagłębisz się w filozofię...

Ale czy każdego stać aby w tę filozofię się zagłębić?

Może po prostu przyjmujemy swoje wierzenie w TEGO JEDYNEGO bo tak nam kiedyś nakazano, bo tak nam od pokoleń przekazano?

Nie wiem, ale dobrze, że taki temat się czasami na tym forum pojawia
WISŁA KRAKÓW – MISTRZ POLSKI1927, 1928, 1949, 1950, 1978, 1999, 2001, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009, 2011…cdn.
Odpowiedz cytując
igortsw
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 06.11.2012, 14:53
Fajnie, że wskrzesiliście ten temat, na forum od dawna brakuje tematu w którym można by rzetelnie podyskutować, mam nadzieje tylko, że cały wątek nie zejdzie na złą drogę.

A odnośnie nie omylności - Człowiek został stworzony według Biblii jako „podobny” Bogu, a jak sam wyraz wskazuje podobieństwo to nie symetria, identyczność.

Mnie zawsze ciekwił aspekt wolnej woli człowieka a krzywda na świecie. Czy jeśli człowiek nie miałby wolnej woli to zło(w postaci wojen, krzywd wyrządzonych innym) zniknęłoby?
<<Każdy z nas ma własny patent by nie stac się JUDASZEM>>
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 06.11.2012, 15:07
Widzisz - już od pierwszej rodziny jakieś kwasy między ludźmi były.
Adam, Ewa, dwóch synów i ostatnio czytałem że też podobno córka? W każdym razie wiadomo jak to się skończyło.

Zwierzęta też się zabijają, bakterie i wirusy zabijają słabsze itp - na każdym poziomie egzystencji jest ciągła walka.

A wracając do Adama i Ewy - zgodnie z wykopaliskami jakieś 200 tys lat temu człowiek mówił "gu gu gu" i sikał po nogach. Jak to pogodzić z Adamem i Ewą, którzy opierając się na Biblii mieli poziom intelektualny obecnego człowieka - nie mówię że wiedzieli co to telefon komórkowy ale mieli pełną świadomość swoich czynów.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
gerardinho91
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 06.11.2012, 15:16
Gdybyśmy nie mieli wolnej woli , a cozatym idzie nie wyrządzalibyśmy zła nasz pobyt na ziemi byłby bezsensowny ponieważ z założenia Boga jesteśmy tu na próbe i to od nas zależy jak ją wykorzystamy.Z drugiej strony ponoć Bóg i tak wie co zrobimy , wiec po co na tą próbe nas wystawia?
Za złotówke jesteś k... to za wolność byś mnie sprzedał...

Jebać przerzutów !!
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 06.11.2012, 15:21
Wolna wola to możliwość działania wbrew sumieniu. Czyli boskiemu modułowi ostrzegawczemu. Kiedy mówisz o narzuconej woli pytanie jakiej? Co powinno ostatecznie determinować ludzkie zachowania? Chyba cała sprawa w tym że każdy w każdej chwili może starać się zachować tak jak zachowałby się Bóg. Zakładając że zachował by się najwłaściwiej, dokładnie tak jak nakazałby się nam zachować, gdyby nie postanowił obdarzyć nas prawem wyboru.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
michu-k
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 06.11.2012, 15:22
Kocur napisał(a):Wyświetl post
A wracając do Adama i Ewy - zgodnie z wykopaliskami jakieś 200 tys lat temu człowiek mówił "gu gu gu" i sikał po nogach. Jak to pogodzić z Adamem i Ewą, którzy opierając się na Biblii mieli poziom intelektualny obecnego człowieka - nie mówię że wiedzieli co to telefon komórkowy ale mieli pełną świadomość swoich czynów.
W takich chwilach sam musisz podjąć decyzję na temat swojego światopoglądu- nauka (udokumentowana dowodami, badaniami) czy wiara (siła ludzkiego wyobrażenia, a w wielu wypadkach prewencji przed strachem).
Odpowiedz cytując
STARY WIŚLAK
Senior Member

Stary 06.11.2012, 15:24
"igortsw"... temat bardzo dobry jeśli ktoś chce podyskutować

"PRIMUM COGNOSCERE"...Przede wszystkim trzeba starać się poznać i zgłębić to, czym żyją inni.
Niech ta zasada przyświeca każdemu, kto chce odważnie wkroczyć na ciernisty szlak własnych, samodzielnych poszukiwań światopoglądowych. Odwagi i powodzenia!
Jednocześnie zaś nieodzowna wydaje mi się w tych trudnych poszukiwaniach postawa nacechowana otwartością, tolerancyjnością, pragnieniem zrozumienia cudzego punktu widzenia, sposobu myślenia i odczuwania.
WISŁA KRAKÓW – MISTRZ POLSKI1927, 1928, 1949, 1950, 1978, 1999, 2001, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009, 2011…cdn.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 06.11.2012, 15:46
michu-k napisał(a):Wyświetl post
W takich chwilach sam musisz podjąć decyzję na temat swojego światopoglądu- nauka (udokumentowana dowodami, badaniami) czy wiara (siła ludzkiego wyobrażenia, a w wielu wypadkach prewencji przed strachem).

300 lat temu jakbyś powiedział komuś że człowiek składa się z "n" miliardów atomów, które składają się z kolejnych "n" miliardów cząstek elementarnych to w najlepszym przypadku by Cię zamknęli w wariatkowie - jakbyś miał pecha to na stos itp.

Kto wie czy za kolejne 300 lat nie odkryjemy że ciemna materia wokół nas to tak naprawdę wcale nie pustką ale miliardem cząstek mających swój własny byt ...
Odpowiedz cytując
michu-k
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 06.11.2012, 15:56
300 lat temu jakbyś powiedział komuś że człowiek składa się z "n" miliardów atomów, które składają się z kolejnych "n" miliardów cząstek elementarnych to w najlepszym przypadku by Cię zamknęli w wariatkowie - jakbyś miał pecha to na stos itp.

Kto wie czy za kolejne 300 lat nie odkryjemy że ciemna materia wokół nas to tak naprawdę wcale nie pustką ale miliardem cząstek mających swój własny byt ...
Zaiste. Ale to było 300 lat temu. W dzisiejszych czasach niewiedza odchodzi w niebyt, nauka ma coraz mocniejsze filary. Mają miejsce przeszczepy serca, człowiek jest w stanie przekroczyć barierę dźwięku. Dziś nikt nikogo w wariatkowie nie zamknie, nie rzuci też na stos.

To było 300 lat temu. Dziś jest to, co jest. Nie można natomiast myśleć co będzie za 300 lat. Jest tu i teraz. Średnia długość życia człowieka wynosi 70 lat. To Twój czas.

Czasami w rozmowie ze znajomymi, lub przy okazji życiowych refleksji, przychodzi myśl- "kiedyś będę miał 40 lat, moi rodzice będą mieć 65. Później będę miał 60 lat, moich rodziców może już nie być. 65 lat, to już niemal meta". Chwila niepewności. Ale trzeba żyć. Osiągnąć, przeżyć, wychować, zobaczyć.

Miłego dnia. Zapewne do usłyszenia
Ostatnio edytowane przez michu-k : 06.11.2012 o godz. 16:06.
Odpowiedz cytując
gooro33
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 06.11.2012, 17:11

Ja jestem zafascynowany nauką, ale nie przeszkadza mi to wierzyć w Boga.
Ba poznając nieskończoność tego świata, różnorodność utwierdzam się w wierze że nie mogło to powstać przypadkiem. Tak naprawdę czym nauka różni się od wiary. I tak wychodzisz z założenia że początek wziął się znikąd.W tej nieskońconości na minusie jedni widzą wielki wybuch nie tłumacząc zkąd wzięła się cała materia która potem powstała inni rękę Boga który tym pokierował w sobie wiadomy sposób i w sobie wiadomym celu.

Myślę że nie można od Boga oczekiwać że powinien objawić nam całą nieskończoność świata i wepchnąć nam to w nasz mózg. Wtedy mając taka wiedzę/możliwości sam tym Bogiem byś był.
Natomiast wyobraź sobie że tym osobą z przed 300 lat objawiasz nagle naszą wiedzę, myślę że 80% nie przeniosło by tego psychicznie.

Całe życie to droga, my się rozwijamy lepiej rozumiemy Boga, już nie ma stosów czy ciemnogrodu, ludzie są otwarci, tolerancyjni. Rozwijam się.Dla mnie nauka z wiarą przeplata się i uzupełnia.

Odnośnie Adama i Ewy, pewne opisy traktuje jak metaforę. Myśle że nie można ludzi pierwotnych podciągać pod ten opis. Musi to być człowiek z jakimś wyższym rozwinięciem psychicznym bo inaczej jak miałby zostać ,,oświecony'' czy napełnony Duchem skoro taka łaska nie miała by prawa wykiełkować.
POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,

Ten boski Krakowski nasz TS
I w każdej chwili czy dobrej czy złej,
Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!!

Odpowiedz cytując
gooro33
Senior Member

Stary 06.11.2012, 17:27
I co mi się jeszcze nasuwa, nie musimy się cofać 300 czy 600 lat do tyłu, wystarczy pojechać do arabowa i zacząć taka dyskusje jak teraz na temat ALLAHA... 75% przypadków skończy się naszą śmiercią.

I to jest przewaga naszej religii, pomimo ataków z różnych stron broni się sama, jest niesamowicie kompletna w porównaniu z innymi. A to że w różnych momentach była wykorzystana przez różnych ludzi w niewłaściwy sposób to inna sprawa.

Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 06.11.2012, 19:02
gooro33 napisał(a):Wyświetl post
Odnośnie Adama i Ewy, pewne opisy traktuje jak metaforę. Myśle że nie można ludzi pierwotnych podciągać pod ten opis. Musi to być człowiek z jakimś wyższym rozwinięciem psychicznym bo inaczej jak miałby zostać ,,oświecony'' czy napełnony Duchem skoro taka łaska nie miała by prawa wykiełkować.
Swoją drogą, KK już jakoś specjalnie nie walczy z teorią ewolucji i zaczyna przychylać się do tego, że z Adamem i Ewą to raczej metafora (w przeciwności np. do Kościołów protestanckich, które jak wiadomo Biblię interpretują dosłownie).
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 06.11.2012, 20:02
Polecam wywiad z księdzem Hellerem w poprzednim numerze Polityki. nawiązuje on m.in do wielkiego wybuchu i Biblii.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 06.11.2012, 20:16
wiślak 86 napisał(a):Wyświetl post
Polecam wywiad z księdzem Hellerem w poprzednim numerze Polityki. nawiązuje on m.in do wielkiego wybuchu i Biblii.
Polecam książki ks. Hellera. Są to zazwyczaj zbiory wykładów o Wszechświecie.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 06.11.2012, 20:27
wiślak 86 napisał(a):Wyświetl post

Dzięki !

Tylko kawałek ale chyba poszukam gdzieś tego wydania.
http://www.polityka.pl/kraj/analizy/...i-z-wiara.read
Ostatnio edytowane przez Kocur : 06.11.2012 o godz. 20:29.
Odpowiedz cytując
alkoholik
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 07.11.2012, 13:36
Tak trochę z innej Beczki skąd się wzięła władza Kościoła Katolickiego "Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, ... Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem A oto ja jestem z wami aż do skończenia świata'' oraz "Wezmijcie Ducha Świętego!Którym odpuścicie grzechy,są im odpuszczone,a którym zatrzymacie są im zatrzymane J 20,22-23" oraz
"Ty jesteś Piotr [czyli Skała), i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą" (Mt 16, 18). Chrystus, "żywy kamień" (1 P 2, 4), zapewnia swemu Kościołowi zbudowanemu na Piotrze zwycięstwo nad mocami śmierci. Piotr z racji wyznanej wiary pozostanie niezachwianą skałą Kościoła. Będzie strzegł tej wiary przed wszelką słabością oraz umacniał w niej swoich braci (...)" Są to najważniejsze fragmenty Pisma co do władzy Kościoła. Każdy z Biskupów ma nieprzerwany ciąg święceń od Aoostołów aż do dzisaj nazywa się to porostu Sukcesją Apostolską. Podaje do tego ciekawą stronke gdzie można sprawdzić Sukcesje Apostolską aż do 13 wieku niestety wcześniejsze zródła ma chyba tylko Watykan. http://www.catholic-hierarchy.org/
Odpowiedz cytując
gooro33
Senior Member

Stary 07.11.2012, 13:57
alkoholik napisał(a):Wyświetl post
Tak trochę z innej Beczki skąd się wzięła władza Kościoła Katolickiego "Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, ... Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem A oto ja jestem z wami aż do skończenia świata'' oraz "Wezmijcie Ducha Świętego!Którym odpuścicie grzechy,są im odpuszczone,a którym zatrzymacie są im zatrzymane J 20,22-23" oraz
"Ty jesteś Piotr [czyli Skała), i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą" (Mt 16, 18). Chrystus, "żywy kamień" (1 P 2, 4), zapewnia swemu Kościołowi zbudowanemu na Piotrze zwycięstwo nad mocami śmierci. Piotr z racji wyznanej wiary pozostanie niezachwianą skałą Kościoła. Będzie strzegł tej wiary przed wszelką słabością oraz umacniał w niej swoich braci (...)" Są to najważniejsze fragmenty Pisma co do władzy Kościoła. Każdy z Biskupów ma nieprzerwany ciąg święceń od Aoostołów aż do dzisaj nazywa się to porostu Sukcesją Apostolską. Podaje do tego ciekawą stronke gdzie można sprawdzić Sukcesje Apostolską aż do 13 wieku niestety wcześniejsze zródła ma chyba tylko Watykan. http://www.catholic-hierarchy.org/
No właśnie władza... hmmm. Dla mnie celem dla kościoła powinno być nauczanie ludzi, a masz racje kościół w większości szuka władzy.
Cytujesz Pismo Święte tak jak pisałem wyżej dla mnie to zbiór różnych metafor i przenośni zawartych w przypowieściach. Mam wrażenie z tego co tutaj piszesz że bierzesz bardzo dosłownie te wszystkie cytaty. A według tego co pisaliśmy wyżej Pisma Świętego nie można dosłownie interpretować.

Przecież ta Święta Księga to dla nowego testamentu zaledwie zlepek kilku ksiąg które zostały zebrane w całość. Wiele z ważnych pism pisanych na początku nowej ery zostało zniszczonych, zapomnianych, albo kościół odtrącił je jako nieważne czy też nieprawdziwe.

A skoro ktoś dowolnie dobierał księgi do tego Świętego Pisma to czy nie manipulował nim na sobie wygodny sposób.? Moim zdaniem w ludziach wiary nie zabija postęp, czy odkrycia naukowe, bo jeśli je ktoś rozumie to nie wykluczają one istnienia Boga. Wiarę moim zdaniem zabija źle zarządzany kościół, niestety. Nie mówię że wszystko jest złe ale większość osób robi w instytucjach kościelnych zwykłą karierę.
W 90% kościołów doświadczysz kazania które głównie krytykują, poruszają denne tematy, wchodzisz do kościoła i po mszy świętej nie masz wrażenia że dowiedziałeś się na niej czegoś nowego czy mądrego. Niestety jako chrześcijanin sam musisz zgłębiać wiarę, czy też odpowiadać sobie na różnego rodzaju pytania egzystencjalne. Nie wymagam cudów ale czasami jak słyszę... ,,List metropolity... '' to nie wiem czy wychodzić i wrócić na liturgie czy po prostu przespać się trochę...

Odpowiedz cytując
STARY WIŚLAK
Senior Member

Stary 07.11.2012, 14:05
Sukcesja Apostolska...to ja trochę w tym temacie...

" Doktryna o sukcesji apostolskiej jest przekonaniem, że 12 apostołów przekazało swój autorytet swoim następcom, którzy następnie przekazali apostolski autorytet swoim następcom i tak jest to kontynuowane przez wieki aż do dziś. Kościół Rzymskokatolicki postrzega Piotra jako przywódcę apostołów, z największym autorytetem z tego powodu jego następcy posiadają ten sam największy autorytet. Kościół Rzymskokatolicki wiąże to przekonanie z koncepcją, że Piotr później stał się pierwszym biskupem Rzymu, i dlatego rzymscy biskupi podążając za Piotrem byli zaakceptowani przez wczesny kościół jako centralny autorytet nad wszystkimi kościołami. Sukcesja apostolska, połączona z Piotrowym zwierzchnictwem pośród apostołów, sprawiła, że rzymski biskup stał się najwyższym autorytetem w Kościele Katolickim – Papież.

Jakkolwiek, nigdzie w Piśmie, Jezus, apostołowie czy inni Nowotestamentowi pisarze nie przedkładali idei „sukcesji apostolskiej”. Ponadto, nigdzie Piotr nie był przedstawiany jako ”zwierzchnik” nad pozostałymi apostołami. Apostoł Paweł, w zasadzie, napomniał Piotra kiedy Piotr sprowadzał innych na manowce (Galacjan 2:11-14). Tak, Piotr miał wiodącą rolę. Tak, prawdopodobnie apostoł Piotr był przywódca wśród apostołów (chociaż Dzieje Apostolskie odnotowują apostoła Pawła i Jakuba brata Jezusa jako także posiadających wiodące role przywódcze). Tak czy owak, Piotr nie był “dowódcą” czy zwierzchnikiem autorytetu nad innymi apostołami. Nawet jeśli sukcesja apostolska mogła by być wykazana na podstawie Pisma, co jest niemożliwe, to jej rezultatem nie byłby absolutny autorytet następców Piotra nad następcami innych apostołów.

Jako przykład sukcesji apostolskiej Katolicy wskazują na Macieja wybranego aby zająć miejsce Judasza jako dwunastego apostoła (Dzieje Apostolskich rozdział 1).Maciej naprawdę był następcą Judasza jako apostoł, jakkolwiek taki argument za sukcesją apostolską nie ma sensu. Maciej wybrany na następcę Judasza jest jedynie argumentem dla kościoła aby zastępować bezbożnych i niewiernych liderów (tak jak Judasz), na pobożnych i wiernych (tak jak Maciej). Nigdzie w Nowym Testamencie nie ma wzmianki, że którykolwiek z dwunastu apostołów przekazywał swój autorytet apostolski jakiemuś następcy. W żadnym miejscu apostołowie nie przepowiadali że przekażą swój apostolski autorytet. Nie, Jezus ordynował apostołów do budowania fundamentu kościoła (Efezjan 2:20). Co jest fundamentem kościoła jaki budowali apostołowie? Nowy Testament – odnotowuje uczynki i nauczanie apostołów. Kościół nie potrzebuje sukcesji apostolskiej. Kościół potrzebuje nauczania apostołów dokładnie odnotowanego i zachowanego. To jest dokładnie to co Bóg zapewnił w Swoim Słowie (Efezjan 1:13; Kolosan 1:5; 2 Tymoteusza 2:15; 4:2).

W skrócie, sukcesja apostolska jest niebiblijna . Koncepcja sukcesji apostolskiej nie wypływa ze Słowa. To co wypływa ze Słowa to, że prawdziwy kościół będzie nauczał to co naucza Słowo i będzie porównywać wszystkie doktryny i praktyki do Słowa aby określić co jest prawdziwe i słuszne. Kościół Rzymskokatolicki uważa za brak trwającego apostolskiego autorytetu powoduje doktrynalne zamieszanie i chaos.

To jest nieszczęśliwa prawda (uznana przez apostołów) że powstaną fałszywi nauczyciele (2 Piotra 2:1). W prawdzie , brak “zwierzchniego autorytetu” pośród nie-katolickich kościołów powoduje wiele różnych interpretacji. Jakkolwiek, te różnice w interpretacji nie są rezultatem niejasności Biblii. Raczej, są rezultatem, również nie-Katolickich Chrześcijan dbających o katolicką tradycje, interpretujących Słowo zgodnie z ich własnymi tradycjami. Jeśli Pismo jest studiowane w jego całości i w jego właściwym kontekście, prawda może być z łatwością określona. Doktrynalne różnice i denominacyjne konflikty są rezultatem tego że niektórzy Chrześcijanie odmawiają zgodzenia się z tym co mówi Pismo– a nie rezultatem nie posiadania „zwierzchniego autorytetu” do interpretacji Biblii.

Zgodność z nauczaniem biblijnym, a nie sukcesją apostolską, jest decydującym czynnikiem prawdziwości kościoła. To o czym mówi Pismo to idea, że Boże Słowo ma być przewodnikiem za którym kościół podąża (Dzieje Apostolskie 20:32). To Pismo miało być nieomylnym wymiernikiem nauczania i praktyki. (2 Tymoteusza 3:16-17). To według Pisma mamy osądzać wszelkie nauki (Dzieje Apostolskie 17:10-12). Autorytet apostolski był przekazany poprzez pisma apostołów, nie poprzez sukcesje apostolską.
Odpowiedz cytując
alkoholik
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 07.11.2012, 16:52
STARY WIŚLAK napisał(a):Wyświetl post
Sukcesja Apostolska...to ja trochę w tym temacie...

" Doktryna o sukcesji apostolskiej jest przekonaniem, że 12 apostołów przekazało swój autorytet swoim następcom, którzy następnie przekazali apostolski autorytet swoim następcom i tak jest to kontynuowane przez wieki aż do dziś. Kościół Rzymskokatolicki postrzega Piotra jako przywódcę apostołów, z największym autorytetem z tego powodu jego następcy posiadają ten sam największy autorytet. Kościół Rzymskokatolicki wiąże to przekonanie z koncepcją, że Piotr później stał się pierwszym biskupem Rzymu, i dlatego rzymscy biskupi podążając za Piotrem byli zaakceptowani przez wczesny kościół jako centralny autorytet nad wszystkimi kościołami. Sukcesja apostolska, połączona z Piotrowym zwierzchnictwem pośród apostołów, sprawiła, że rzymski biskup stał się najwyższym autorytetem w Kościele Katolickim – Papież.

Jakkolwiek, nigdzie w Piśmie, Jezus, apostołowie czy inni Nowotestamentowi pisarze nie przedkładali idei „sukcesji apostolskiej”. Ponadto, nigdzie Piotr nie był przedstawiany jako ”zwierzchnik” nad pozostałymi apostołami. Apostoł Paweł, w zasadzie, napomniał Piotra kiedy Piotr sprowadzał innych na manowce (Galacjan 2:11-14). Tak, Piotr miał wiodącą rolę. Tak, prawdopodobnie apostoł Piotr był przywódca wśród apostołów (chociaż Dzieje Apostolskie odnotowują apostoła Pawła i Jakuba brata Jezusa jako także posiadających wiodące role przywódcze). Tak czy owak, Piotr nie był “dowódcą” czy zwierzchnikiem autorytetu nad innymi apostołami. Nawet jeśli sukcesja apostolska mogła by być wykazana na podstawie Pisma, co jest niemożliwe, to jej rezultatem nie byłby absolutny autorytet następców Piotra nad następcami innych apostołów.

Jako przykład sukcesji apostolskiej Katolicy wskazują na Macieja wybranego aby zająć miejsce Judasza jako dwunastego apostoła (Dzieje Apostolskich rozdział 1).Maciej naprawdę był następcą Judasza jako apostoł, jakkolwiek taki argument za sukcesją apostolską nie ma sensu. Maciej wybrany na następcę Judasza jest jedynie argumentem dla kościoła aby zastępować bezbożnych i niewiernych liderów (tak jak Judasz), na pobożnych i wiernych (tak jak Maciej). Nigdzie w Nowym Testamencie nie ma wzmianki, że którykolwiek z dwunastu apostołów przekazywał swój autorytet apostolski jakiemuś następcy. W żadnym miejscu apostołowie nie przepowiadali że przekażą swój apostolski autorytet. Nie, Jezus ordynował apostołów do budowania fundamentu kościoła (Efezjan 2:20). Co jest fundamentem kościoła jaki budowali apostołowie? Nowy Testament – odnotowuje uczynki i nauczanie apostołów. Kościół nie potrzebuje sukcesji apostolskiej. Kościół potrzebuje nauczania apostołów dokładnie odnotowanego i zachowanego. To jest dokładnie to co Bóg zapewnił w Swoim Słowie (Efezjan 1:13; Kolosan 1:5; 2 Tymoteusza 2:15; 4:2).

W skrócie, sukcesja apostolska jest niebiblijna . Koncepcja sukcesji apostolskiej nie wypływa ze Słowa. To co wypływa ze Słowa to, że prawdziwy kościół będzie nauczał to co naucza Słowo i będzie porównywać wszystkie doktryny i praktyki do Słowa aby określić co jest prawdziwe i słuszne. Kościół Rzymskokatolicki uważa za brak trwającego apostolskiego autorytetu powoduje doktrynalne zamieszanie i chaos.

To jest nieszczęśliwa prawda (uznana przez apostołów) że powstaną fałszywi nauczyciele (2 Piotra 2:1). W prawdzie , brak “zwierzchniego autorytetu” pośród nie-katolickich kościołów powoduje wiele różnych interpretacji. Jakkolwiek, te różnice w interpretacji nie są rezultatem niejasności Biblii. Raczej, są rezultatem, również nie-Katolickich Chrześcijan dbających o katolicką tradycje, interpretujących Słowo zgodnie z ich własnymi tradycjami. Jeśli Pismo jest studiowane w jego całości i w jego właściwym kontekście, prawda może być z łatwością określona. Doktrynalne różnice i denominacyjne konflikty są rezultatem tego że niektórzy Chrześcijanie odmawiają zgodzenia się z tym co mówi Pismo– a nie rezultatem nie posiadania „zwierzchniego autorytetu” do interpretacji Biblii.

Zgodność z nauczaniem biblijnym, a nie sukcesją apostolską, jest decydującym czynnikiem prawdziwości kościoła. To o czym mówi Pismo to idea, że Boże Słowo ma być przewodnikiem za którym kościół podąża (Dzieje Apostolskie 20:32). To Pismo miało być nieomylnym wymiernikiem nauczania i praktyki. (2 Tymoteusza 3:16-17). To według Pisma mamy osądzać wszelkie nauki (Dzieje Apostolskie 17:10-12). Autorytet apostolski był przekazany poprzez pisma apostołów, nie poprzez sukcesje apostolską.
Władza została nadana Apostołom przez Chrystusa a oni przkazywali ją dalej ciężko tu mówić że oni jej szukają. CO DO SUKCESJI APOSTOLSKIEJ I JEJ POTWIERDZENIA w Piśmie Świętym niestety muszę pójść
na łatwizne bo ten tekst jest długi i ciężko go streścic Watykańska strona intrnetowa i wyjaśnienie Sukcesji Apostolskiej http://www.vatican.va/roman_curia/co...tolica_pl.html
Odpowiedz cytując
STARY WIŚLAK
Senior Member

Stary 07.11.2012, 18:58
"alkoholik"...w zasadzie dziękuję za odpowiedź... dziękuje w ogóle za to, że próbowałeś mój tekst przeczytać, choć wiem że był przy długi...i dla większości trudny.

Chyba nie udało mi się tak na prawdę sprowokować moją wypowiedzią do dalszej dyskusji ...

Ale cóż, nie zawsze da się wszystkich namówić do większych przemyśleń...i tak na prawdę nie mam do nikogo pretensji...bo musiałbym mieć przede wszystkim do siebie...

Przytoczę jeszcze raz..."Przede wszystkim trzeba starać się poznać i zgłębić to, czym żyją inni."
Odpowiedz cytując
Quorth
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 16.12.2012, 11:08. Dyskusje światopoglądowe religia, filozofia, przekonania
Tak na marginesie wg Bilbii nazywa to bałwochwalstwem wielokrotnie. Zastanawiam się czemu Chrześcijanie kompletnie nie znają Biblii. Polecam przed świętami też taki cytat z Pisma Świętego

" "I nauczając dalej mówił: «Strzeżcie się uczonych w Piśmie. Z upodobaniem chodzą oni w powłóczystych szatach, lubią pozdrowienia na rynku, pierwsze krzesła w synagogach i zaszczytne miejsca na ucztach. Objadają domy wdów i dla pozoru odprawiają długie modlitwy. Ci tym surowszy dostaną wyrok»."
(Mk 12,38-40)

To tak przed Świętami i kolędą. Bez komentarza.
Odpowiedz cytując
darksun
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 16.12.2012, 12:38
Quorthie, pewnie abyś tak nie pisał należałoby odbyć dłuugą rozmowę po kolei punktująć/dowodząc błędy w interpretacji, nie chce mi się tego robić teraz...

Napiszę tylko jedną rzecz (bo inni może czytają i jeszcze ktoś pomyśli, że ...możesz mieć rację!)

Cytat:
Bałwochwalstwo, idolatria (gr. eidolon - obraz lub posąg, latreia - kult) – grzech w religiach abrahamowych polegający na oddawaniu czci fałszywym bóstwom (bożkom)
wikipedia

Teraz pytanie za 100 pkt, do kogo modlą się wierni KK? Do obrazu, rzeźby, figury czy zawsze i wszędzie to tego samego, jednego BOGA?
Odpowiedz cytując
Worcester
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 16.12.2012, 13:06
Wierni modlą się do Boga w Trójcy Jedynego.

Dlatego zawsze zastanawiało mnie jak to jest z modlitwą do Maryji, bo osobą boską nie jest. Należy to traktować tak jak z modlitwą do świętych, czyli o wstawiennictwo?
Z duchowieństwem jest tak, że jeden ksiądz na stu tłumaczy w kościele co wcześniej przeczytał, reszta mówi jakieś banały. Dlatego zacząłem chodzić do Dominikanów, bo jak słyszę homilię mojego proboszcza to żal mi się robi na sercu.
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym,
gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły,
jakież tu mogą być właściwie zmiany?
Tu tylko szpiclom coraz większe uszy
rosną, milicji — coraz dłuższe pałki,
i coraz bardziej pustka rośnie w duszy,
i coraz bardziej mózg się staje miałki.
Tu tylko może prosperować gnida,
cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ."
Janusz Szpotański
Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 16.12.2012, 13:24
Quorth napisał(a):Wyświetl post
Tak na marginesie wg Bilbii nazywa to bałwochwalstwem wielokrotnie. Zastanawiam się czemu Chrześcijanie kompletnie nie znają Biblii. Polecam przed świętami też taki cytat z Pisma Świętego

" "I nauczając dalej mówił: «Strzeżcie się uczonych w Piśmie. Z upodobaniem chodzą oni w powłóczystych szatach, lubią pozdrowienia na rynku, pierwsze krzesła w synagogach i zaszczytne miejsca na ucztach. Objadają domy wdów i dla pozoru odprawiają długie modlitwy. Ci tym surowszy dostaną wyrok»."
(Mk 12,38-40)

To tak przed Świętami i kolędą. Bez komentarza.
Czyli chcesz powiedzieć, że np. Jan Paweł II Był bałwochwalcą i nie znał kompletnie Biblii

Sądzę, że idąc błędnie śladem red. naczelnego "Faktów i Mitów" Kotlińskiego (współpracującego zresztą z mordercą ks. Popiełuszki sb-ekiem Piotrowskim), źle interpretujesz kult świętych. Nie modlimy się do nich, a o Ich wstawiennictwo za nami u Boga. Ich życie, Ich świętość mają być dla nas drogowskazami w drodze do Boga.

Przyznaję nie jestem teologiem, ani znawcą Pisma św. do tego stopnia, aby szermować cytatami. Natomiast za wskazówkę w tym miejscu przychodzi mi wielowiekowa tradycja Kościoła Katolickiego, gdzie podczas Soboru Nicejskiego w 787 r. rozstrzygano kontrowersję wokół tzw. ikonoklazmu, który został potępiony, jako herezja. Jednak za zgodną z nauką Chrystusa uznano kult oddawany za pośrednictwem ikonografii Osobie św. przedstawionej na danym obrazie. Kult nie przeciwko Bogu, nie wbrew Bogu, a świętego wskazującego swoją postawą drogę do Boga.

Jeżeli zaś chodzi o Marię Matkę Chrystusa, w Piśmie Św. Jest wspominana wielokrotnie. Jako katolicy otaczamy Ją czcią jako Matkę Boga. Była bowiem z Jezusem od poczęcia, przez narodziny po samo Zmartwychwstanie. Uczestniczyła w samych początkach chrześcijaństwa i tworzenia się Kościoła Chrystusowego. Kult Jej osoby usankcjonował Sobór Efeski w 431 r. nadając Jej tytuł Theotokos - Matki Boga.
Odpowiedz cytując
WiktorKRK
Junior Member

Od: 12.2012

Stary 16.12.2012, 13:57
rozmawiałem z wieloma osoba "siedzącymi głebiej" w temacie biblii niż ja, bo też mnie to trapiło; i jest tak jak mówi Jendrek
Odpowiedz cytując
Prezydentowa
Miodek

Od: 06.2004

Stary 18.12.2012, 13:06
Pozwolę sobie wypowiedzieć się jako teolog-in-spe. Do Maryi modlimy się tak, jak do świętych - o wstawiennictwo. Ale jest ona o tyle szczególna, że jest matką Jezusa, więc wierzymy, że ma szczególne względy. Jednocześnie i dla nas jest matką, więc prosimy ją o opiekę i bycie wzorem.
A co do obrazów, to nie modlimy się DO NICH. Modlimy się do Boga, zawsze. A obrazy są...no często tylko ułatwieniem dla ludu. Czasem jest kwestia jakiegoś szczególnego miejsca, gdzie np. miały miejsce cuda czy coś. Wtedy tworzy się sława "cudownego" czy też świętego miejsca, obrazu itd. Ale tu jest wiele kontrowersji - są zwolennicy i przeciwnicy kultu obrazów, rzeźb itd. Niemniej, jeśli wierzyć objawieniom prywatnym, to św. Faustynie Chrystus sam polecił doprowadzić do namalowania obrazu wg dokładnie podanego opisu i zapowiedział łaski dla modlących się PRZED tym obrazem (nie DOŃ).

Tak to widzę - Jedrek dobrze prawi.

Quorth - najbardziej podstawowym z podstawowych błędów jest branie wyrwanych zdań z Biblii i czytanie ich dosłownie. Poczytaj Stary Testament i postępuj co do słowa tak, jak mówiło Prawo. Będziesz się na pewno wyróżniał, ale ani z Ciebie Chrześcijanina nie będzie ani obywatela. Ba, sądzę, że rychło wylądujesz w prokuraturze
Ostatnio edytowane przez Prezydentowa : 18.12.2012 o godz. 13:08.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 11.02.2013, 20:12
Myślę że wydarzenie na tyle interesujące że można ciut odświeżyć temat.

Dla mnie decyzja Papieża w 200% zgodna z przekonaniami i pełen szacunek.

Kierowanie tak wielką firmą (Kościół działa na bardzo podobnych zasadach jak każda duża firma) wymaga pełnego zaangażowania i jeśli ktoś czuje że nie daje rady to odchodzi.
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 11.02.2013, 20:49
Myślę że wydarzenie na tyle interesujące że można ciut odświeżyć temat.

Dla mnie decyzja Papieża w 200% zgodna z przekonaniami i pełen szacunek.

Kierowanie tak wielką firmą (Kościół działa na bardzo podobnych zasadach jak każda duża firma) wymaga pełnego zaangażowania i jeśli ktoś czuje że nie daje rady to odchodzi.
Jestem tego samego zdania. Może też nie chciał żeby świat patrzył jak się męczy (Jan Paweł II).
Ostatnio mocno podupadł.

Wszystko się zgadza z tym co przepowiadał Nostradamus.
Odpowiedz cytując
Worcester
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 11.02.2013, 20:59
Ja jako praktykujacy katolik jestem zawiedziony.

1. Skoro przyjęcie funkcji papieskiej traktowane jest jako wybór Ducha Świętego, to nie w gestii zainteresowanego jest zdjęcie z siebie tego powołania.
2. Taką decyzją sprawowanie władzy nad Kościołem zostało sprowadozne do roli administracyjnej.
3. Jakie świadectwo dla wiernych, którzy w wielu przypadkach o wiele dalej są niedołężni?
4. Samo starzenie się i cierpienie jest świadectwem. Jezus prosił Boga, aby "odsunął od niego kielich", ale nie zdezerterował.

Oprócz tego uważam, że argumentacja przedstawiona ma taką treść dla potrzeb mediów i publiki. Prawda zapewne jest inna. Benedykt XVI mógł działać pod wpływem nacisków.

A porównanie Kościoła do firmy uważam za niestosowne.
Ostatnio edytowane przez Worcester : 11.02.2013 o godz. 21:03.
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym,
gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły,
jakież tu mogą być właściwie zmiany?
Tu tylko szpiclom coraz większe uszy
rosną, milicji — coraz dłuższe pałki,
i coraz bardziej pustka rośnie w duszy,
i coraz bardziej mózg się staje miałki.
Tu tylko może prosperować gnida,
cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ."
Janusz Szpotański
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 11.02.2013, 21:06
Ja jako katolik samą instytucję Kościoła traktuję jako firmę.
Administracja, finanse, reklama - wszystko jak w każdej innej jednostce.

Podstawowa różnica jest w misji - tutaj już żadnych wątpliwości nie ma.

Co do nacisków ... Zastanawiam się kto mógł naciskać - jaki cel? Myślisz że zwolennicy "otwarcia" Kościoła na wszelkie rodzaju dewiacje itp ?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów