The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
piter116
Senior Member

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.10.2012, 01:30
Bingo Twoja kolej.
Odpowiedz cytując
jedrula_wislak
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 10.10.2012, 01:41
Ja nie mam głowy do takich zagadek, więc będzie coś prostego (przynajmniej tak sądzę )

Amerykański pisarz urodzony w rodzinie żydowskiej, zdobywca Edgar Poe Award. Na studiach poznał innego znanego pisarza. Mimo tego iż skończył politologię po studiach pracował w firmie turystycznej należącej do jego dziadka.
1. Kto to taki?
2. Przynajmniej 3 jego dzieła.

Będę jutro po 17, dlatego dopiero wtedy sprawdzę odpowiedzi, chyba, że się teraz szybko uwiniecie
Odpowiedz cytując
Kamil_mchw
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 10.10.2012, 14:54
1. Harlan Coben
2. nie mów nikomu
bez śladu
mistyfikacja

Czekam na potwierdzenie poprawności moich odp.
Zagadkę zadam jak wrócę z pracy... pzdr
Odpowiedz cytując
jedrula_wislak
Senior Member

Stary 10.10.2012, 16:42
Brawo, Twoja kolej.
Odpowiedz cytując
Kamil_mchw
Senior Member

Stary 10.10.2012, 16:45
Za górami za lasami żył sobie pewien człowiek... Z racji sytuacji politycznej jego "kraju" był czymś na wzór niewolnika, lecz po pewnym wydarzeniu był stawiany na równi z bohaterami narodowymi. został dwukrotnie odznaczony pewnymi orderami. Wydarzenie to było niczym innym jak tylko zmianą systemu pracy. Założył własną nieoficjalną partię pracy... określaną raczej "ruchem ludzi pracy"
Od jego nazwiska została nazwana pewna drużyna piłkarska, która wielokrotnie wygrywała ligę. Nazwa ta została zmieniona... (nie wiem kiedy). Nazwa stadionu jest taka sama jak miejsce pracy naszego bohatera.

1. Imię i Nazwisko
2. Nazwa jego "ruchu"
3. Nazwa klubu piłkarskiego (stara i aktualna)
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 10.10.2012, 20:43
Powiedzmy, że mam pewien typ. Ale najpierw chciałem się dowiedzieć czy chodzi o Bułgarię?
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
Kamil_mchw
Senior Member

Stary 10.10.2012, 22:26
WISŁAZWE napisał(a):Wyświetl post
Powiedzmy, że mam pewien typ. Ale najpierw chciałem się dowiedzieć czy chodzi o Bułgarię?
nie chodzi o Bułgarię...
dodam że w drużynie tej grał swojego czasu polak.

Podpowiedź.
Drużyna ta jest młodsza niż Wisła, a wygrała swojego czasu puchar UEFA...
Ostatnio edytowane przez Kamil_mchw : 11.10.2012 o godz. 18:31.
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 11.10.2012, 18:45
1. Imię i Nazwisko - Aleksiej Stachanow
2. Nazwa jego "ruchu" - Ruch Stachanowski
3. Nazwa klubu piłkarskiego (stara i aktualna) Stachanowiec Stalino, Szachtar Donieck.

Odznaczony Orderem Lenina i Orderem Czerwonego Sztandaru Pracy.
Pracował jako górnik. Nazwa stadionu Donbas - oznacza region górniczy.
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
Kamil_mchw
Senior Member

Stary 12.10.2012, 14:12
dokładnie!! dawaj swoją zagadkę.... spodobał mi się temat :]
Ostatnio edytowane przez Kamil_mchw : 12.10.2012 o godz. 16:50.
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 12.10.2012, 18:47
Okej w takim razie zagadka. Będzie łatwa i szybka mam nadzieję.

Za górami i lasami na pewnej wyspie, leży sobie miasto. Miasto, które podczas swojej bujnej historii kilka razy zmieniała swojego ''właściciela'' a co za tym idzie nazwę. W XIV wieku podpisano tu umowę, ustalającą pewne grancie oraz strefy pewnych wpływów.

W XVII wieku, miasto zmieniło właściciela na skutek wojny pomiędzy sąsiadami. Nowym właścicielem miasta został kraj, który w XIV wieku podpisywał tutaj umowę o której wspominałem wyżej. Dokładnie 90 lat później miasto -twierdza po raz kolejny zmienia właściciela i uzyskuje nową nazwę, tym razem nazwa ta obowiązuje do dnia dzisiejszego ( z pewną przerwą na jeszcze jedną zmianę nazwy)

W wieku XVIII z owym miejsce związek miało kilku polaków, związek ten nie koniecznie był pozytywny dla owych ludzi.

1. Nazwa miasta/twierdzy
2. O jakie wpływy chodzi?
3. Podaj wszystkie nazwy miasta/twierdzy.
4. Podaj 2 nazwiska polaków, którzy mieli związek z tym miejscem.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
piter116
Senior Member

Stary 12.10.2012, 18:55
1. Szlisselburg
2. Strefy wpływów chrześcijaństwa wschodniego i zachodniego.
3. ros. Шлиссельбург, niem. Schlüsselburg, fin. Pähkinälinna
4. Walerian Łukasiński i Ludwik Waryński.
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 12.10.2012, 18:58
piter116 napisał(a):Wyświetl post
1. Szlisselburg
2. Strefy wpływów chrześcijaństwa wschodniego i zachodniego.
3. ros. Шлиссельбург, niem. Schlüsselburg, fin. Pähkinälinna
4. Walerian Łukasiński i Ludwik Waryński.

3. Oreszek , Nöteborg , Sleutelburcht, Petrokrepkost

Zadajesz.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
piter116
Senior Member

Stary 12.10.2012, 19:31
Zagadka dotyczy polityka będącego niegdyś prezydentem pewnego kraju. Uznaje się go za prekursora ideologii, która jak się później okazało wywarła niekorzystny wpływ na rozwój gospodarczy tego kraju. Pochodził z rodziny wielodzietnej, ukończył studia na jednym z brytyjskich uniwersytetów. Ponadto został wielokrotnie odznaczony za zasługi.

1. Imię i nazwisko prezydenta.
2. Na czym opiera się gospodarka szukanego kraju?
3. Wymień minimum 4 odznaczenia.
4. Co łączy prezydenta z jedną z europejskich enklaw?

ZWE- zadajesz
Ostatnio edytowane przez piter116 : 12.10.2012 o godz. 21:35.
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 12.10.2012, 19:45
piter116 napisał(a):Wyświetl post
Zagadka dotyczy polityka będącego niegdyś prezydentem pewnego kraju. Uznaje się go za prekursora ideologii, która jak się później okazało wywarła niekorzystny wpływ na rozwój gospodarczy tego kraju. Pochodził z rodziny wielodzietnej, ukończył studia na jednym z brytyjskich uniwersytetów. Ponadto został wielokrotnie odznaczony za zasługi.

1. Imię i nazwisko prezydenta.
2. Na czym opiera się gospodarka szukanego kraju?
3. Wymień minimum 4 odznaczenia.
4. Co łączy prezydenta z jedną z europejskich enklaw?

1. Nicolae Ceauşescu
2. Polityka podniesienia wskaźnika urodzeń?
3. Order ''zwycięstwa Socjalizmu'', Oreder ''Jose Mari'' Bohater Socjalistycznej Rumunii, order Karola Marksa.
4. ?

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 12.10.2012, 21:28
Dobre:

1. Julius Nyerere
2. Afrykański socjalizm demokratyczny ( ideologia stawiająca za priorytet sprawiedliwą dystrybucję zasobów ekonomicznych)
3. Order: ''Jose Marti'', order Słonia, order Jamajki, order Białej Róży
4. Watykan rozpoczyna w 2006 roku proces beatyfikacyjny.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 12.10.2012, 22:06
W pewnym państwie, znajduje się miasto, przez które przepływa sobie rzeka o takiej samej nazwie jak miasto z zagadki. Jest to typowe miasto przemysłowe, z wieloma zakładami pracy. Jest to także jedyne takie miejsce w całym kraju, dlaczego? Ano dlatego, że posiada coś wyjątkowego, co prawda - obiekt ten jest bardzo znany i każdy przynajmniej raz w życiu z niego korzystał, jednak w tym mieście ma wyjątkową ''oprawę''.

W mieście też siedzibę ma klub piłkarski(a), który swego czasu grał w najwyższej klasie rozgrywkowej w tym kraju, aktualnie występuje już w niższej klasie. Szkoleniowcem tego zespołu jest osoba dobrze znana w piłkarskim świecie. Podczas swojej kariery piłkarskiej reprezentował jeden z najbardziej utytułowanych klubów(b) w swojej ojczyźnie, o dziwo mimo licznych sukcesów nie udało mu się zadebiutować w seniorskiej kadrze.

1. Nazwa miasta
2. Co takiego wyjątkowego posiada miasto?
3. Nazwa klubu piłkarskiego
4. Największy sukces klubu
5. Imię nazwisko trenera.
6. O jakim klubie(b) mowa wymień tytuły zdobyte z tym klubem.
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 12.10.2012 o godz. 22:51.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
fabio
Member

Od: 08.2005

Stary 12.10.2012, 23:34
1.Kingston upon Hull (potocznie nazywane Hull)
2 .Jako jedyne miasto w Anglii posiada budki telefoniczne w kolorze kremowym (a nie czerwonym
3. HULL CITY A.F.C.
4 .Największym osiągnięciem drużyny w pucharach było dojście do półfinału Pucharu Anglii w roku 1930.
5 .Steve Bruce
6. MU

Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 13.10.2012, 08:32
fabio napisał(a):Wyświetl post
1.Kingston upon Hull (potocznie nazywane Hull)
2 .Jako jedyne miasto w Anglii posiada budki telefoniczne w kolorze kremowym (a nie czerwonym
3. HULL CITY A.F.C.
4 .Największym osiągnięciem drużyny w pucharach było dojście do półfinału Pucharu Anglii w roku 1930.
5 .Steve Bruce
6. MU

Twoja zagadka.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 15.10.2012, 19:19
Witam, że tak zapytam czy będzie zagadka?

Swoją drogą Panie i Panowie może ustalmy jakiś mały regulamin, bo tak to temat nam spada...

Decyzja na już!

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
wiesniak84
Guest

Stary 15.10.2012, 20:00
Lekki zamordyzm jak najbardziej aprobuję
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 15.10.2012, 20:12
Proponuje czas na zadanie zagadki 12 godzin.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
Eternit
Senior Member

Stary 15.10.2012, 20:14
I jak ktoś zgadnie, to nie powinien oddawać zagadki. Lepiej zadać coś banalnego, niż oddać bo temat siada.
Odpowiedz cytując
wiesniak84
Guest

Stary 15.10.2012, 20:24
Ja bym jednak proponował z te 24h na zagadkę. Nie każdy jest takim trollem internetowym jak ja a i mi się czasem zdarza dłuższy rozbrat z internetem.
Pomysł nieoddawania zagadek jak najbardziej za. Odgadnąć każdy głupi może a nad zadaniem zagadki trzeba się czasem troszkę więcej zastanowić.
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 15.10.2012, 20:38
1. Po odgadnięciu zagadki, czas na zadanie nowej wynosi 24 godziny. Po przekroczeniu limitu czasu zagadka przechodzi w ''wolne ręce''. Zasada - kto pierwszy ten lepszy.

2. Nie oddajemy zagadek. Odgadnięcie zagadki zobowiązuje do zadania następnej!

Co dalej?

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
Kamil_mchw
Senior Member

Stary 15.10.2012, 20:40
12 godz. na zadanie zagadki... po zadaniu jak nikt nie zgadł przez 24 godz. to podpowiedz... później każda kolejna co mniej więcej 12 godz. (jak będzie 6 albo 18h to nic się nie dzieje...)
nie ma oddawania zagadek...
sytuacja: pada zagadka... po 24 godz. brak odp. i podpowiedzi to zagadka zostaje przedawniona... jedynym sposobem aby ta zagadka wróciła jest odgadniecię przez autora innej zagadki... jego obowiązkiem jest odgrzebanie "nieodgadnietej"zagadki i zadanie jej po raz kolejny (do skutku) ale tym razem z podpowiedzią. nie możemy zostawiać pytań bez odpowiedzi...
w zagadce powinno być minimum 3 pytania z czego jedno ma być odnośnie piłki nożnej...
opis zagadki powinien zawierać się w nie mniej jak 5 zdaniach złożonych.

coś takiego jak pisanie współrzednych danego miejsca wydaje mi się że nie ma sensu... ponieważ to nie ma związku z historią/tematem zagadki.

sory za formę ale piszę przez tel. 15 min mi na to zeszło... masakra

kolejne... jak padnie odpowiedź na zagadkę i nie zostanie ona zaakceptowana przez autora do 12 godz. wówczas moderator sprawdza poprawnosc odpowiedzi (internet/encyklopedia) i jeśli wszystko się zgadza gratuluje poprawnej odp. oraz prosi o kolejna zagadke.
Ostatnio edytowane przez Kamil_mchw : 15.10.2012 o godz. 20:48.
Odpowiedz cytując
piter116
Senior Member

Stary 15.10.2012, 20:53
Nie wrzucamy zagadek zdjęciowych. Technologia google za bardzo poszła do przodu. W przypadku podpowiedzi dopuściłbym możliwość wstawienia fotografii.

Cytat:
w zagadce powinno być minimum 3 pytania z czego jedno ma być odnośnie piłki nożnej...
Jak dla mnie bez sensu...
Ostatnio edytowane przez piter116 : 15.10.2012 o godz. 20:59.
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 15.10.2012, 20:59
Kamil_mchw napisał(a):Wyświetl post
1
opis zagadki powinien zawierać się w nie mniej jak 5 zdaniach złożonych.

Nie wydaje mi się aby potrzebne było jakieś minimum pytań do zagadki, chociaż nie powiem opcja ciekawa, także poddajmy to dyskusji.

P.S temat brzmi ''zagadki europejskie i nie tylko..'' więc co do tej piłki nożnej to nie koniecznie się z tym zgadzam, nie musi być pytanie z tym związane.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
Kamil_mchw
Senior Member

Stary 15.10.2012, 21:38
3 pyt. albo więcej...
ilość pytań sprawia że zabawa jest ciekawsza... nie tylko musisz znaleźć odpowiedź a również powiązać ją z innymi faktami/wydarzeniami, daje do myślenia i dzięki temu układasz sobie całą historyjkę biorąc pod uwagę wszystkie szczegóły. Jakbym się chciał bawić w "pytanie - odpowiedź" to włączył bym sobie 1 z 10.
pytanie związane z piłką nożna...
całe to forum jest związane z piłką nożną... jesteśmy kibicami Wisły, a co za tym idzie również fanami tego sportu. jakieś nawiązanie do tego wydaje mi się że powinno być. dołożenie pytania z piłką to najłatwiejsze co może być... nawet jak pada pytanie z czasów kiedy piłka nożna jeszcze nie istniała.
jeśli chodzi o ilość zdań w zagadce...
nie chodzi żeby to były pytania rodem z milionerów... tylko żeby w danej zagadce było zawartych tyle szczegółów żeby do danego pytanie nie pasowało wiele odpowiedzi.
przykład WISŁAZWE... twoje ostatnie pytanie gdyby zakończyło się po pierwszym epitecie wówczas można by znaleźć 10 takich miast... dodatkowe zdania/opisy/wzmianka dot. piłki nożnej skreśla większość możliwości bardziej przybliżając nas do prawidłowej odpowiedzi... nie chcemy żeby odpowiedzi były "strzelane" a konkretne... dlatego też musi być konkretny opis.

"odkryłem" ten temat stosunkowo niedawno... i to właśnie długie ciekawe historię z zawartymi wieloma pytaniami mi się spodobały... a jak jeszcze doszło nawiązanie do piłki nożnej to już w ogóle masakra... nie wiem jak to wyglądało wcześniej, ale właśnie ze względu na aktualną formę zagadek zostałem tutaj. za każdym razem jak tylko wchodzę na forum to odwiedzam ten temat... nie tylko żeby się sprawdzić, ale też żeby się czegoś dowiedzieć... wątpię żeby satysfakcjonowały mnie pytania ubogie w treści.
Ostatnio edytowane przez Kamil_mchw : 15.10.2012 o godz. 21:47.
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 16.10.2012, 15:40
Z założenia temat ma nas właśnie odciągnąć od piłki nożnej taka mała odskocznia. Oczywiście ja nikomu nie zabraniam układania zagadek pod kątem piłkarskim, sam z tego często korzystam, ale uważam, że jako wymóg to nie przejdzie.

Nie zmuszajmy przez regulamin do takich rzeczy jeżeli ktoś ma ciekawą zagadkę a nie związaną z piłką nożną, to co wtedy?

Przemyślałem to i pomysł co do ilości pytań, jak najbardziej na tak im więcej pytań tym lepiej. ( Dałem się przekonać) nie wiem jak reszta.

P.S mam nadzieję, że w jakimś stopniu przyciągniemy tu tych starych stałych bywalców ( oni wiedzą o kogo chodzi), którzy nas niestety opuścili.

Uporządkujmy więc co mamy, wybrałem najbardziej konkretne rzeczy, proszę o ocenę i jakieś uwagi/komentarze/ sugestię.

1. Czas na zadanie zagadki 24 godziny.
2. Nie oddajmy zagadek. Zgadłeś - zadajesz.
3. Pierwsza podpowiedź - wedle oceny zadającego,jednak nie później niż 12-15 godzin od zadania zagadki. (Nie chodzi by komuś narzucać czas dania podpowiedzi, bo wiadomo nie każdy wtedy może skorzystać z komputera, czas orientacyjny)
4. Pytania do zagadki minimum 3.
5. Unikamy zagadek ze zdjęciami ( podpowiedzią może być zdjęcie, lecz nie odpowiedź a jako wskazówka!)

Co dalej?

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
Kamil_mchw
Senior Member

Stary 16.10.2012, 17:38
6. Jeśli autor zagadki nie potwierdzi poprawności odpowiedzi w ciągu 12 godz. robi to administrator oszczędzamy czas...

Pytania mogą dotyczyć osób fikcyjnych? nie wiem... substancji chemicznych? filmów? postaci z filmów? cytat? itp.... można to sprecyzować.

Odniesienie do piłki nożnej jest poważnie najłatwiejsze w tym wszystkim... jak jest pytanie np. o miasto, oraz jakieś wydarzenie w Kongo, to można napisać że w tym samym roku LM wygrała drużyna z Anglii... banalna sprawa... jak chcecie... w każdym bądź razie w moich zagadkach będą nawiązania do piłki nożnej.

odnośnie oddawania pytań...
Nad tym bym się zastanowił... czasami może ktoś nie mieć dostępu do neta, czasu, pomysłu... bez sensu zadawać proste pytanie "na szybko". Może w takiej sytuacji lepiej by było oddać pytanie... ale np. osobie które jak do tej pory nie udzielała się w tym temacie, nie stałemu bywalcowi. Może w ten sposób zarazimy większą ilość forumowiczów tematem. Napisać wtedy na Shoutbox-ie że jak ktoś ma jakąś zajebistą zagadkę to niech wali śmiało... Kolejna oszczędność czasu i kolejny gracz do zabawy.

może ktoś w między czasie zadać zagadkę... kto ostatni odgadł
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów