|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Guest
|
|
|
Ten Carrefour to w Chorzowie się znajduje. Jak wiadomo Wisła w meczu z drugiego zdjęcia poległa 1:4 1 i 4 to 14 a Ruch zdobył 14 mistrzostw - to moja rozkmina. Nie będę mówił o wcześniejszej opcji bo się całkiem skompromituję
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Też nie, ale już cieplej. Nie chodzi o wyniki tylko o kluby
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Ten Carrefour to centrum handlowe AKS w Chorzowie.
Związek sportowy między Chorzowem a Atenami? Nie widzę Taki, że w Pana grał Warzycha z Ruchu? |
|
|
|
Guest
|
|
|
A ja już wiem chodzi o klub AKS Chorzów, który ma przydomek "zielone koniczynki" jak Panathinaikos
![]() Powód: literówka
Ostatnio edytowane przez wiesniak84 : 09.09.2012 o godz. 15:40.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
|
Guest
|
|
|
C o wspólnego ma ten herb
z tym Powód: błąd
Ostatnio edytowane przez wiesniak84 : 09.09.2012 o godz. 16:18.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Jak ktoś to znajdzie bez podpowiedzi to będę pełen podziwu, ponad godzinę myślałem, szukałem, drążyłem i nic.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To, że ten herb nadał cesarz Fryderyk, a na banknocie też jest Fryderyk?
![]() |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Chodzi o to że ten herb został z nobilityzowany czyli uszlachetniony tak samo jak Fryderyk Chopin ?
|
|
|
|
Guest
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
wow, poczekajcie chwilę na zagadkę
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ciekaw jestem czy ktoś znajdzie związek pomiędzy tym świętym:
![]() a Wisłą Kraków? |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
Masakra co się dzieje, coraz to ciekawsze zagadki wymyślacie Powiązanie 1: Św. Lambert urodził się w Maastricht, tam kiedyś grał Robert Maaskant były trener Wisły Powiązanie 2: Św. Lambert zmarł w Liege, miejsce gdzie odpadliśmy z Pucharów. Może trafię. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie...
Ale zgadza się ze świętym Lambertem Podpowiedź Związek jest jeszcze ciekawszy, chociaż głębiej ukryty i dotyczy wiślackiego herbu |
|
|
|
Guest
|
|
|
hmhmhm jako, że święty z Masstricht to może chodzi o herb Maastricht , który wygląda tak
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ha
Nawet nie wiedziałem, że taki jest herb Maastricht. Ale to całkiem ciekawe Swoją drogą, powinniśmy mieć fanów w Maastricht ;-) a i herb Maastricht można sobie dac w avatarze Kolejna podpowiedź: Chodzi o klub pilkarski, którego nazwa przez dlugi czas była zwiazana z nazwą naszego forum
Ostatnio edytowane przez FraMat : 11.09.2012 o godz. 11:38.
|
|
|
|
Guest
|
|
|
Nie poddając się myślę, że w końcu dam radę - chodzi o klub White Star Woluwe, którego stadion znajduje się w dzielnicy Brukseli o nazwie św. Lamberta Woluwe a herb klubu wygląda tak
Powód: mała korekta:)
Ostatnio edytowane przez wiesniak84 : 11.09.2012 o godz. 11:40.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Brawo.
Zagadka dla Ciebie. Masto Woluwe w ktorym gra obecnie White Star ma pełną nazwę Woluwe Saint Lambert (lub Woluwe sint Lambrecht) Nawiasem mówiąc w 1976 roku graliśmy w pucharach z RWD Molenbeek , ktorego ponieąd spadkobierca jest dzisiejsze WS Woluwe |
|
|
|
Guest
|
|
|
Ok jedziemy
Co wspólnego ma wydarzenie z poniższego szkicu: z krajem pochodzenia zawodnika Wisły grającego z numerem 5? |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Przepraszam, że zapytam czy chodzi o gracza aktualnie grającego z tym numerem?
![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Guest
|
|
|
No oczywiście, oczywiście
![]() przy okazji podam dużą podpowiedź chodzi o słowa wypowiedziane na łożu śmierci przez jednego z bohaterów powyższego szkicu lekka podpowiedź - dokładnie to zostały wyśpiewane i pochodzą z ulubionego katolickiego hymnu i to o ten hymn się rozchodzi a nie o same słowa ![]() Powód: JżS
Ostatnio edytowane przez wiesniak84 : 11.09.2012 o godz. 19:23.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Być bliżej Ciebie chce - pieśń inspirowana snem Jakuba(Izrael) z Księgi Rodzaju.
Chodzi o słowa MacKinley'a na łożu śmierci. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Guest
|
|
|
Tak jest, dokładnie chodziło mi o samego Jakuba - Izraela
![]() |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
W pewnej europejskiej mieścinie w XIX wieku, przyszła na świat pewna osoba konkretnie - Kobieta,
która była w pewien sposób fenomenem w swoim kraju i na pewno z tego powodu była dość znaną postacią w Europie. Jest także odpowiedzialna za stworzenie także pewnego systemu, może nie na skalę systemu komunizmu, ale też mającego znaczenie w pewnej dziedzinie życia. System został nawet nazwany jej nazwiskiem, kobieta ma na swoim koncie również odkrycie pewnego zjawiska a także książki. Podobizna bohaterki naszej zagadki swego czasu widniała na banknotach i monetach w jej ojczystym kraju. Pytania: 1. Imię i nazwisko 2. Dlaczego była fenomenem w swoim kraju? 3. Co za system stworzyła? 4. Wymień nominały pieniężne na których widniała bohaterka. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jedyne, co mi pasuje do tego opisu to:
1. Maria Montessori 2. Była pierwszą kobietą-lekarzem we Włoszech. 3. Stworzyła system wychowania dzieci w wieku przedszkolnym, nazwany później metodą Montessori. Metoda ta kładzie nacisk na swobodny rozwój dzieci. 4. Banknot o nominale 1 000 lirów włoskich oraz moneta o nominale 200 lirów. |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Mnie również tylko tak odpowiedź pasuje, więc zagadka wędruje w Twoje ręce ![]() Czekamy ![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Swego czasu żył w Europie pewien pedagog, który był również profesorem na jednym z uniwersytetów w swoim kraju. Od nazwy miasta w którym się znajdował ten uniwersytet wzięła się nazwa systemu nauczania, który ów pedagog wymyślił. Imię mężczyzny jest zarazem częścią jego nazwiska
Tak samo nazywa się pewien współcześnie żyjący piłkarz, który gra w najwyższej klasie rozgrywkowej w RPA.Pytania: 1. Imię i nazwisko pedagoga 2. Nazwa jego autorskiego systemu nauczania i krótka charakterystyka (na czym mniej więcej polegał) 3. Rok, w którym otworzył swoją szkołę. 4. Nazwa drużyny, w której gra piłkarz o tym samym imieniu i nazwisku. |
|
|
|
Guest
|
|
|
1. Peter Petersen
2. Plan jenajski - chodziło w niej mniej więcej o to, żeby uczniowie tworzyli między sobą wspólnotę i zacieśniali więzi moralne co zdaniem Petersena ułatwiałoby odpowiednie kształcenie uczniów ale zapewniałoby też odpowiednie wychowanie. 3. 1924 4. Maritzburg United F.C. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak jest, zagadka twoja!
|
|
|
|
Guest
|
|
|
no to jedziem
W zagadce chodzi mi o pewną bitwę podczas wojny polsko-szwedzkiej. podpowiedź: ![]() i ![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|