The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.09.2012, 12:44
Ajax napisał(a):Wyświetl post
1. Czy raporty MAK i Millera nie zawierają również, danych dotyczących lotu i katastrofy? Jeśli dobrze zrozumiałem to na ich podstawie ustalono 2 przeciążenia nad linią drzew. Więc zakładam, że są tam informacje również dotyczące parametrów lotu, opisu miejsca katastrofy itp.(jeśli się mylę i nie ma tam takich informacji proszę o poprawienie). Jest to jakiś początek. Niestety nie wiem ile kosztuję praca międzynarodowego eksperta. Jeśli masz źródło na podstawie którego sądzisz, że są to miliony to proszę o wskazanie. Tusk zakwestionowałby z pewnością, natomiast można było by przeciwstawić zamiast mglistych oskarżeń - konkretne dane i przekazać je prokuraturze. Co do nagonki myślę, że to jest kwestia znalezienia odpowiedniego człowieka (pamiętaj, że jest jeszcze prasa zagraniczna która takim ruchem na pewno by się zainteresowała).

2. OK. odpowiedz tylko na pytanie. Czy nie czujesz tej obustronnej niezdrowej atmosfery oskarżeń i niedopowiedzeń. Która nasila tylko ostrą postawę obu stron?

3. Zgadzam się, ale jako jak ktoś kiedyś ładnie powiedział "osioł siedzący na palisadzie pomiędzy szarżującymi stronami konfliktu". Sposób realizacji tego przekonywania jest błędny i nigdzie nie prowadzi.

5, Wydaję mi się, że odniosłem się do tego. Proszę przeczytanie punktu 1 oraz 3.
1. O ile dobrze rozumiem to swoją propozycję "zagranicznego eksperta" badającego katastrofę w oparciu o rapoty MAK i KM sformułowałeś nie wiedząc nawet jakie informacje są w tych raportach zawarte? Powiedziałbym że to szalenie ryzykowny sposób formułowania propozycji.
Ale po kolei: ZP mógł w oparciu o informacje ogólnodostępne sformułować pewne hipotezy natomiast bez dostępu do informacji źródłowych nie ma szans na ich weryfikację. Nie mam pojęcia ile kosztuje "zagraniczny ekspert" (mogę szacować że parę mln USD rocznie) zwracam jednak uwagę że w swoim poprzednim poście pisałem o" budżecie śledztwa" (żaden ekspert nie zgodzi się prowadzić badań jeśli nie ma zapewnionego źródła finansowania tych badań). Post kolegi BBudowniczy potwierdza że mówimy o dziesiątkach jesli nie setkach milionów PLN (sfinansowanie tego ze zbiórek to fikcja). Jestem przekonany że jak to nazywasz "mglistość oskarżeń" raportu przygotowanego przez "zagranicznego eksperta" jak i tego napisanego przez zespół Macierewicza była by zdaniem prokuratury dokładnie taka sama. Jeśli chodzi o "znalezienie odpowiedniego człowieka" to pozwalam sobie wyjaśnić że jego osoba nie tyle powstrzymałaby nagonkę prasową co raczej nagonka prasowa uniemożliwiłaby zatrudnienie "odpowiedniego człowieka".
2. Odpowiadam: czuję. I od razu wyjaśniam że biorąc pod uwagę skalę emocji z tym związanych uważam to poniekąd za naturalne. I właśnie dlatego proponuję aby dla celów naszej dyskusji skoncentrować się na dokumentach.
3. Zauważam że bardzo mocno starasz sie postawić w sytuacji postronnego obserwatora obserwującego "szarżę dwóch stron". Problem polega na tym że, moim zdaniem, z obawy przed tym aby nie stracić swojej "niezależności" boisz się przyznać że w danym sporze jedna ze stron ma zwyczajnie rację. Postaram się to wyjasnić na przykładzie. Ponieważ mamy dziś 1 września posłużę się tą analogią: moim zdaniem zachowujesz się jak ktoś kto krytykuje władze II RP za to że podjęły wojnę z Niemcami w 1939. Uważa że wystawiło to Polskę na rozbiór, utratę niepodległości i straty biologiczne i materialna. I wszystko to jest prawdą. Tyle tylko że jakie były inne opcje? Porozumienie z Niemcami to prawdopodobnie jeszcze większe straty dla kraju, sojusz z Sowietami to samo. Dobrego rozwiązania nie było. Wybrano jak sądze to które pomimo ogromnych kosztów generowało i tak najmniejsze straty. I dokładnie tak samo jest z pracami ZP. Rozwiązanie proponowane przez Ciebie ("zagraniczny ekspert") to fantasmagoria. Nie ma szans na to aby zrealizować takie dochodzenie poza budżetem i bez dostępu do gwarantowanych prawem możliwości prokuratorkich. Odpuszczenie tematu: to przyznanie że katastrofę spowodowała "pancerna brzoza". Jedyna realna opcja to wariant pośredni w którym wykazuje sie że raport Milera to hucpa i próbuje sie przekonać opinię publiczną że należy wznowić badanie. Natomiast Twoja postawa "postronnego" to takie "i chciałabym i boję się". Z jednej strony przyznajesz że rząd kłamie i mataczy ale z drugiej nie podoba Ci się że ktoś kto wskazuje na te matactwa robi to w sposób "mało estetyczny". Od siebie dodam że mając taką przewagę w mediach absolutnie każdy sposób obalania tez KM został by zaprezentowany w ten sposób, z "zagranicznym ekspertem" czy bez niego.
5. Patrz 1 i 3
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 01.09.2012 o godz. 13:44.
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 01.09.2012, 14:16
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
1. O ile dobrze rozumiem to swoją propozycję "zagranicznego eksperta" badającego katastrofę w oparciu o rapoty MAK i KM sformułowałeś nie wiedząc nawet jakie informacje są w tych raportach zawarte? Powiedziałbym że to szalenie ryzykowny sposób formułowania propozycji.
Ale po kolei: ZP mógł w oparciu o informacje ogólnodostępne sformułować pewne hipotezy natomiast bez dostępu do informacji źródłowych nie ma szans na ich weryfikację. Nie mam pojęcia ile kosztuje "zagraniczny ekspert" (mogę szacować że parę mln USD rocznie) zwracam jednak uwagę że w swoim poprzednim poście pisałem o" budżecie śledztwa" (żaden ekspert nie zgodzi się prowadzić badań jeśli nie ma zapewnionego źródła finansowania tych badań). Post kolegi BBudowniczy potwierdza że mówimy o dziesiątkach jesli nie setkach milionów PLN (sfinansowanie tego ze zbiórek to fikcja). Jestem przekonany że jak to nazywasz "mglistość oskarżeń" raportu przygotowanego przez "zagranicznego eksperta" jak i tego napisanego przez zespół Macierewicza była by zdaniem prokuratury dokładnie taka sama. Jeśli chodzi o "znalezienie odpowiedniego człowieka" to pozwalam sobie wyjaśnić że jego osoba nie tyle powstrzymałaby nagonkę prasową co raczej nagonka prasowa uniemożliwiłaby zatrudnienie "odpowiedniego człowieka".
2. Odpowiadam: czuję. I od razu wyjaśniam że biorąc pod uwagę skalę emocji z tym związanych uważam to poniekąd za naturalne. I właśnie dlatego proponuję aby dla celów naszej dyskusji skoncentrować się na dokumentach.
3. Zauważam że bardzo mocno starasz sie postawić w sytuacji postronnego obserwatora obserwującego "szarżę dwóch stron". Problem polega na tym że, moim zdaniem, z obawy przed tym aby nie stracić swojej "niezależności" boisz się przyznać że w danym sporze jedna ze stron ma zwyczajnie rację. Postaram się to wyjasnić na przykładzie. Ponieważ mamy dziś 1 września posłużę się tą analogią: moim zdaniem zachowujesz się jak ktoś kto krytykuje władze II RP za to że podjęły wojnę z Niemcami w 1939. Uważa że wystawiło to Polskę na rozbiór, utratę niepodległości i straty biologiczne i materialna. I wszystko to jest prawdą. Tyle tylko że jakie były inne opcje? Porozumienie z Niemcami to prawdopodobnie jeszcze większe straty dla kraju, sojusz z Sowietami to samo. Dobrego rozwiązania nie było. Wybrano jak sądze to które pomimo ogromnych kosztów generowało i tak najmniejsze straty. I dokładnie tak samo jest z pracami ZP. Rozwiązanie proponowane przez Ciebie ("zagraniczny ekspert") to fantasmagoria. Nie ma szans na to aby zrealizować takie dochodzenie poza budżetem i bez dostępu do gwarantowanych prawem możliwości prokuratorkich. Odpuszczenie tematu: to przyznanie że katastrofę spowodowała "pancerna brzoza". Jedyna realna opcja to wariant pośredni w którym wykazuje sie że raport Milera to hucpa i próbuje sie przekonać opinię publiczną że należy wznowić badanie. Natomiast Twoja postawa "postronnego" to takie "i chciałabym i boję się". Z jednej strony przyznajesz że rząd kłamie i mataczy ale z drugiej nie podoba Ci się że ktoś kto wskazuje na te matactwa robi to w sposób "mało estetyczny". Od siebie dodam że mając taką przewagę w mediach absolutnie każdy sposób obalania tez KM został by zaprezentowany w ten sposób, z "zagranicznym ekspertem" czy bez niego.
5. Patrz 1 i 3
1. Napisałem, że nie czytałem raportu w oryginale, informacje mam ze źródeł wtórnych. Staram się jak najbardziej dywersyfikować źródła z których korzystam aby najlepiej wyrazić swoje zdanie. Czy Ty czytałeś raport w oryginale? Nie znam na tyle rynku ekspertów katastrof lotniczych, aby wiedzieć czy nie znajdzie się taki który podejmie się tej sprawy. Myślę, że są ludzie którzy lubią trudne zadania. Zresztą chodziło by o analizie źródeł wtórnych i zbieranie na tyle ile to możliwe w aktualnej sytuacji nowych danych. Pamiętaj, że nie postuluję o przeprowadzenie kompletnego śledztwa z tych środków. Myślę, że to co ja postuluję jest zdecydowanie tańsze.

2. Dziękuję za odpowiedź. Z tego samego powodu co Ty nie chce tu roztrząsać tych spraw aby nie zaciemnić obrazu sytuacji.

3. Analogia doi 1939 roku ciekawa i widzę, że masz sporo podstaw aby ją wystawić. Jest jedna różnica dziś możemy ocenić kto w 1939 roku miał rację. W przypadku naszej dyskusji nie wiemy co będzie w przyszłości i jak się to skończy. W żaden sposób tego Ci nie udowodnię, jednak da się mnie przekonać do swoich racji. Zwróć uwagę na naszą dyskusję w wątku politycznym kilkukrotnie musiałem Ci przyznać rację. Bo uznałem wyższość Twoich argumentów.

Równie dobrze można by przyrównać aktualną sytuację do operacji Market Garden. W tamtym przypadku wygrali zwolennicy szybkiego i ostrego działania. Co summa summarum zwróciło się przeciwko aliantom i poniesiono niepotrzebne straty. Tym razem ludzie którzy oponowali, za przemyśleniem i zmianą działań mieli rację.

Tu nie chodzi o estetykę ale skuteczność lub jej brak. Widzę jakie są realia w kraju i moim zdaniem w ten sposób nic nie zostanie osiągnięte.

Odpuszczenie tematu: Czas pokaże (jak w przypadku przyszłego kryzysu) kto miał rację
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 01.09.2012, 15:45
1. Napisałem, że nie czytałem raportu w oryginale, informacje mam ze źródeł wtórnych. Staram się jak najbardziej dywersyfikować źródła z których korzystam aby najlepiej wyrazić swoje zdanie. Czy Ty czytałeś raport w oryginale? Nie znam na tyle rynku ekspertów katastrof lotniczych, aby wiedzieć czy nie znajdzie się taki który podejmie się tej sprawy. Myślę, że są ludzie którzy lubią trudne zadania. Zresztą chodziło by o analizie źródeł wtórnych i zbieranie na tyle ile to możliwe w aktualnej sytuacji nowych danych. Pamiętaj, że nie postuluję o przeprowadzenie kompletnego śledztwa z tych środków. Myślę, że to co ja postuluję jest zdecydowanie tańsze.

2. Dziękuję za odpowiedź. Z tego samego powodu co Ty nie chce tu roztrząsać tych spraw aby nie zaciemnić obrazu sytuacji.

3. Analogia doi 1939 roku ciekawa i widzę, że masz sporo podstaw aby ją wystawić. Jest jedna różnica dziś możemy ocenić kto w 1939 roku miał rację. W przypadku naszej dyskusji nie wiemy co będzie w przyszłości i jak się to skończy. W żaden sposób tego Ci nie udowodnię, jednak da się mnie przekonać do swoich racji. Zwróć uwagę na naszą dyskusję w wątku politycznym kilkukrotnie musiałem Ci przyznać rację. Bo uznałem wyższość Twoich argumentów.

Równie dobrze można by przyrównać aktualną sytuację do operacji Market Garden. W tamtym przypadku wygrali zwolennicy szybkiego i ostrego działania. Co summa summarum zwróciło się przeciwko aliantom i poniesiono niepotrzebne straty. Tym razem ludzie którzy oponowali, za przemyśleniem i zmianą działań mieli rację.

Tu nie chodzi o estetykę ale skuteczność lub jej brak. Widzę jakie są realia w kraju i moim zdaniem w ten sposób nic nie zostanie osiągnięte.

Odpuszczenie tematu: Czas pokaże (jak w przypadku przyszłego kryzysu) kto miał rację
Nie jestem pewien czy to: Odpuszczenie tematu: "Czas pokaże (jak w przypadku przyszłego kryzysu) kto miał rację" oznacza że stornujesz się już z tej dyskusji? Jeśli tak to tylko bardzo krótko tytułem repliki:
1. Czyli jak rozumiem wracamy do sytuacji która funkcjonuje w chwili obecnej (zespół parlamentarny) z dodatkiem "zagranicznego eksperta". Jeśli napiszę że "zagraniczni eksperci" już funkcjonują w zespole to czy naprawdę sądzisz że dodanie do niego ludzi z niepolskimi nazwiskami (zakładając, w co nie wierzę, że zgodziliby się pracować w takich warunkach) zmieniło by odbiór tego co robi ZP? Moim zdaniem zupełnie by nie zmieniło. Mogliby stawiać hipotezy których i tak nie mieliby możności zweryfikować. Robota Syzyfa.
2. No to jest konsensus.
3. Gdybyśmy wiedzieli jak zakończy się ta historia to nie spieralibyśmy się o to która droga do jej rozwiązania jest najlepsza. To samo z MG, analogia o tyle chybiona że wówczas alianci nie byli zmuszeni do jej przeprowadzenia (zresztą gdyby przeprowadzili ją lepiej, gdyby była lepsza pogoda itp) w sytuacji 1 września i tej z komisją Macierewicza takiego komfortu nie ma. Praktycznie każda decyzja jest zła i chodzi raczej o to aby minimalizować koszty niż realizować nadwyżki. Moim zdaniem, biorąc pod uwagę realia o których wspomniałeś, Macierewiczowi udało się zrealizować zaskakująco dużo. Uważam że lepszej drogi zwyczajnie nie było.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 01.09.2012 o godz. 16:16.
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 01.09.2012, 17:09
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Nie jestem pewien czy to: Odpuszczenie tematu: "Czas pokaże (jak w przypadku przyszłego kryzysu) kto miał rację" oznacza że stornujesz się już z tej dyskusji? Jeśli tak to tylko bardzo krótko tytułem repliki:
1. Czyli jak rozumiem wracamy do sytuacji która funkcjonuje w chwili obecnej (zespół parlamentarny) z dodatkiem "zagranicznego eksperta". Jeśli napiszę że "zagraniczni eksperci" już funkcjonują w zespole to czy naprawdę sądzisz że dodanie do niego ludzi z niepolskimi nazwiskami (zakładając, w co nie wierzę, że zgodziliby się pracować w takich warunkach) zmieniło by odbiór tego co robi ZP? Moim zdaniem zupełnie by nie zmieniło. Mogliby stawiać hipotezy których i tak nie mieliby możności zweryfikować. Robota Syzyfa.
2. No to jest konsensus.
3. Gdybyśmy wiedzieli jak zakończy się ta historia to nie spieralibyśmy się o to która droga do jej rozwiązania jest najlepsza. To samo z MG, analogia o tyle chybiona że wówczas alianci nie byli zmuszeni do jej przeprowadzenia (zresztą gdyby przeprowadzili ją lepiej, gdyby była lepsza pogoda itp) w sytuacji 1 września i tej z komisją Macierewicza takiego komfortu nie ma. Praktycznie każda decyzja jest zła i chodzi raczej o to aby minimalizować koszty niż realizować nadwyżki. Moim zdaniem, biorąc pod uwagę realia o których wspomniałeś, Macierewiczowi udało się zrealizować zaskakująco dużo. Uważam że lepszej drogi zwyczajnie nie było.
1. Rozumiem i mam odmienne zdanie
2. Jest
3. Nie zgodzę, co do MG. Pamiętaj, że aliantom zależało na jak najszybszym zakończeniu wojny i zminimalizowaniu strat. Realizacja MG przyniosła zgoła odmienny skutek. Ale to nie ten temat, a ja w końcu jadę na zasłużony urlop

Co do odpuszczenia tematu, myślę, że tak ja już nic nowego nie wymyślę. Dowiedziałem się kilku ciekawych spraw. Myślę, że dalsza dyskusją byłą by już tylko zwykłym powtórzeniem. Czego osobiście bardzo nie lubię.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 02.09.2012, 12:59
Ajaxie - czytałem dostępne dokumenty w całości. Co do reszty tak jak mówisz - szkoda się powtarzać. Wszystko zostało napisane.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 02.09.2012, 13:31

Co do odpuszczenia tematu, myślę, że tak ja już nic nowego nie wymyślę. Dowiedziałem się kilku ciekawych spraw. Myślę, że dalsza dyskusją byłą by już tylko zwykłym powtórzeniem. Czego osobiście bardzo nie lubię.
Super, to na koniec może jakieś konkluzje? Kto i co powinien teraz zrobić żeby za pięć lat można było z dużym prawdopodobieństwem prawdziwe wydarzenia, opisywać dzieciom w szkołach. Kto i co?
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 10.09.2012, 12:09
Na stronie internetowej http://smolenskzespol.sejm.gov.pl pojawił się raport z dotychczasowych ustaleń Zespołu Parlamentarnego Macierewicza pt " 28 miesięcy po Smoleńsku" :.

http://smolenskzespol.sejm.gov.pl/28.pdf
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 10.09.2012, 12:09
"Najbardziej prawdopodobną przyczyną katastrofy z 10 kwietnia 2010 r. były eksplozje, które zniszczyły samolot w powietrzu - taką tezę zawiera raport z prac parlamentarnego zespołu smoleńskiego, który od poniedziałku jest dostępny w internecie."

http://fakty.interia.pl/raport/lech-...e,1840873,6911
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 10.09.2012, 15:20
Jak ktoś ma czas.To polecam przeczytania fragmentów tego utalenia- bardzo wymowne i bezsprzeczny jest rozdział 2.

Ciekawie jest od 2.3

Tego co tam jest nie da się zwalić na karb fantazji Macierewicza, bo za fantazje jest odpowiedzialność karna a rozmowy są zapisywane.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 11.09.2012, 11:26
Cytat:
Po raz kolejny światowej sławy patologowi odmówiono udziału w ekshumacji i sekcji zwłok ofiar katastrofy smoleńskiej.

Z ustaleń portalu Niezależna.pl i „Gazety Polskiej Codziennie” wynika, że Prokuratura Wojskowa odmówiła powołania dr. Michaela Badena w charakterze biegłego i dopuszczenia go do udziału w ekshumacji i sekcji zwłok ofiar katastrofy smoleńskiej.

Prokuratura Wojskowa uznała, że ani teraz, ani w najbliższej przyszłości nie przewiduje konieczności poszerzania składu biegłych.

Wniosek o powołanie dr. Badena w charakterze biegłego złożył w Prokuraturze Wojskowej mec. Stefan Hambura, który zwracał uwagę, praca dr. Badena może pomóc skutecznie i ostatecznie podważyć ustalenia dokumentów sporządzonych na terenie Federacji Rosyjskiej, a stanowiących dowód w postępowaniu dotyczącym katastrofy smoleńskiej.

Dr. Michael Baden to amerykański naukowiec, który brał udział m.in. w badaniach zwłok prezydenta Johna F. Kennedy’ego oraz szczątków cara Mikołaja II. Światowej sławy patolog już wcześniej wyraził gotowość wzięcia udziału w badaniach ciał ofiar smoleńskiej katastrofy, ale nie wyrażono na to zgody.

Więcej na temat skandalicznej decyzji Prokuratury Wojskowej w jutrzejszym wydaniu „Gazety Polskiej Codziennie”.
...
Dobra, to niech mi teraz ktoś napisze w jakiś racjonalny sposób, w czym Baden mógł by zaszkodzić śledztwu (jeśli przyjmujemy, że jest ono prowadzone w sposób bezstronny)?
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 11.09.2012 o godz. 12:04.

Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Stary 12.09.2012, 08:07
Dopiero wczoraj wieczorem znalazłem trochę czasu by przeczytać w calości raport z prac komisji Macierewicza. Jest to naprawdę druzgocący raport zarówno dla działań rządu Tuska przed i po katastrofie, jak i dla dotychczasowych ustaleń Komisji Millera. Z raportem naprawdę ciężko dyskutować - na poparcie większości zarzutów znalazły się bowiem fragmenty konkretnych dokumentów i zeznań. Pewnie dlatego zastosowano taktykę na przemilczenie - bo trudno jest walczyć z faktami, lepiej je przemilczeć. W każdym normalnym kraju raport wywołałby burzę i ogólnopubliczną debatę, u nas o nim ani widu ani słychu. Polecam do przeczytania każdemu - w szczególności osobom które wiedzę o katastrofie czerpały dotychczas z Giewu i TVN.

Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
...
Dobra, to niech mi teraz ktoś napisze w jakiś racjonalny sposób, w czym Baden mógł by zaszkodzić śledztwu (jeśli przyjmujemy, że jest ono prowadzone w sposób bezstronny)?
Postępowanie prokuratury jest jak najbardziej racjonalne z ich punktu widzenia - bo po co ktoś z zewnątrz ma widzieć i oceniać jaką prowizorką jest dotychczasowe śledztwo.Decyzja prokuratury świadczy też, że śledztwo nie jest prowadzone w sposób bezstronny. Cytując wcześniejszą wypowiedź Badena : "Nawet rządy Zimbabwe i Izraela, kiedy Palestyńczycy ginęli na Zachodnim Brzegu czy w Strefie Gazy, nie odmówiły mi udziału w ekshumacjach ofiar katastrof, jakie przeprowadzałem na prośbę rodzin".
A może AS82, Szpen lub inny zwolennik MAK-u ma jakieś zdanie na ten temat?
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Stary 12.09.2012, 20:23
I już wiadomo dlaczego nie dopuszczono Badena do sekcji zwłok śp. Walentynowicz.

"Opiniujący w niniejszej sprawie zespół biegłych specjalistów z zakresu medycyny sądowej, posiadających udokumentowany poziom wiedzy fachowej, w ocenie tutejszej Prokuratury, gwarantuje rzetelność opiniowania, zarówno w zakresie wiedzy specjalistycznej, jak i obiektywizmu i w ocenie tutejszej Prokuratury w pełni kompetentny do przeprowadzenia czynności ekshumacji i badania zwłok"

W szczególności zapewne dotyczy to P.Świątek, która oglosiła niedawno wszem i wobec że "że śmierci Stanisława Pyjasa winny jest on sam… bo spadł ze schodów."

Ale najważniejsze jest to co dalej. "Istotnym pozostaje także fakt, iż powołany zespół wykonał już sekcję zwłok trzech ofiar katastrofy samolotu Tu154 z 10 kwietnia 2010 r., posiada więc także pożądane w tym wypadku doświadczenie w badaniu ofiar tej tragedii".

Faktycznie, do badania TEJ tragedii potrzebne jest specyficzne doświadczenie (ciekawe na czym polegające - na mataczeniu?). Ręce opadają.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 20.09.2012, 16:49
http://wpolityce.pl/wydarzenia/36684...ych-do-tu154-m

Cytat:
Sporo komentarzy wywołał opublikowany w Internecie film brytyjskiej telewizji Channel 4, która przeprowadziła eksperyment pokazujący, co dzieje się z samolotem i pasażerami po uderzeniu w ziemię w warunkach podobnych do tych, w których lądował TU154-M. Według portalu "Obserwator" kierowanego przez Stanisława Janeckiego, Brytyjczycy wydali na ten cel ok. 5 milionów złotych, poświęcając je m.in. na kupno Boeinga 727, będącego prototypem rządowego tupolewa.Portal sugerował także, że eksperyment może pomóc wyjaśnić przyczyny katastrofy w Smoleńsku. To ze względu na bliźniaczą konstrukcję Boeinga, podobne warunki w jakich oba samoloty spadały oraz to, że maszyna uczestnicząca w eksperymencie Brytyjczyków była wypełniona po brzegi aparaturą i sprzętem badającym wszystkie parametry istotne dla poprawy bezpieczeństwa lotów.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 20.09.2012, 21:42
rządowe media boją sie prawdy o Smoleńsku jak ognia, omijają jak mogą temat podmienionych zwłok,bagatelizują,ośmieszają....
Ostatnio edytowane przez AYALA : 20.09.2012 o godz. 21:49.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 20.09.2012, 22:31
Cytat:
Organizing Committee Chairman

Prof. Dr hab. inż. Piotr Witakowski, AGH University of Science and Technology, Poland

Organizing Committee

Dr. eng. Wojciech Biliński, Politechnika Krakowska, Poland
Prof. Dr inż. Chris J. Cieszewski, University of Georgia, Athens, GA, Poland
Prof. Pawel Staszewski, Politechnika Warszawska, Wydzial Elektryczny, Instytut Maszyn Elektrycznych, Poland
Prof. Dr hab. Jerzy Urbanowicz, Instytut Matematyczny PAN, Poland
Prof. Andrzej Wisniewski, Instytut Fizyki Polskiej Akademii Nauk, Poland
Prof. Dr hab. inż. Piotr Witakowski, AGH University of Science and Technology, Poland

Scientific Committee Chairman

Prof. zw. dr hab. inż. Tadeusz Kaczorek, Politechnika Białostocka, Poland

Scientific Committee Vice-Chairman

Prof. Jacek Rońda, AGH, Wydział Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej, Poland

Scientific Committee Presidium

Prof. Jacek Rońda, AGH, Wydział Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej, Poland
Prof. Kazimierz Flaga, Politechnika Krakowska, Wydzial Inzynierii Ladowej, Poland
Prof. Robert Galazka, Instytut Fizyki Polskiej Akademii Nauk, Poland
Prof. Lucjan Piela, Uniwersytet Warszawski, Wydzial Chemii, Poland

Scientific Committee

Prof. Kazimierz Flaga, Politechnika Krakowska, Wydzial Inzynierii Ladowej, Poland
Prof. Janusz Turowski, Politechnika lodzka, Instytut Mechatroniki i Systemow Informatycznych, Poland
Prof. dr hab. inż. Kazimierz Andrzej Zakrzewski, Politechnika Łódzka, Instytut Mechatroniki i Systemów Informatycznych, Poland
Prof. Kazimierz Bodek, Uniwersytet Jagiellonski, Wydzial Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej; Instytut Fizyki, Poland
Prof. Marek Czachor, Politechnika Gdanska, Wydzial Fizyki Technicznej i Matematyki Stosowanej, Poland
Prof. Zbigniew Jacyna-Onyszkiewicz, Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydzial Fizyki, Poland
Prof. Dr Kazimierz Nowaczyk, University of Maryland School of Medicine, United States
Prof. Andrzej M Oles, Uniwersytet Jagiellonski, Wydzial Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej, Poland
Prof. Dr hab. inż. Andrzej Truty, Politechnika Krakowska, United States
Prof. Grzegorz Jemielita, Politechnika Warszawska, Wydzial Inzynierii Ladowej, Poland
Prof. Jan Obrebski, Politechnika Warszawska, Wydzial Inzynierii Ladowej, Poland
Prof. Zdzislaw Jozef Sloderbach, Politechnika Opolska, Wydzial Inzynierii Produkcji i Logistyki, Katedra Zastosowan Chemii i Mechaniki., Poland
Prof. Dr hab. Witold Kosiński, Polsko-Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych, Poland
Prof. Andrzej Stepnowski, Politechnika Gdanska, Wydzial Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki, Poland
Prof. Jan Weglarz, Politechnika Poznanska; Wydzial Informatyki; Instytut Informatyki, Poland
prof. zw. dr hab. inz. Jacek F Gieras, University of Technology and Life Sciences, Bydgoszcz, Poland
Prof. Slawomir Szymanski, Instytut Chemii Organicznej PAN, Poland
Prof. Krzysztof Wozniak, Uniwersytet Warszawski Wydzial Chemii, Poland
Prof. Wieslaw K Binienda, The University of Akron, Civil Engineering Department, United States
Prof. Zdzislaw Gosiewski, Politechnika Bialostocka, Wydzial Mechaniczny, Kierownik Katedry Automatyki i Robotyki, Poland

Inspirational and Advisory Committee (partial list)

Prof. Lech Baczewski, Instytut Fizyki Polskiej Akademii Nauk, Poland
Prof. Witold Bardyszewski, Uniwersytet Warszawski, Wydzial Fizyki, Poland
Prof. Jarosław Henryk Bauer, Uniwersytet Łódzki, Wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej, Poland
Prof. Marek Berkowski, Instytut Fizyki Polskiej Akademii Nauk, Poland
Prof. Wieslaw K Binienda, The University of Akron, Civil Engineering Department, United States
Prof. Kazimierz Bodek, Uniwersytet Jagiellonski, Wydzial Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej; Instytut Fizyki, Poland
Prof. Piotr Boguslawski, Instytut Fizyki Polskiej Akademii Nauk,
Prof. Wladyslaw Borgiel, Uniwersytet slaski, Wydzial Matematyki Fizyki i Chemii, Zaklad Fizyki Teoretycznej,
Prof. Jan Burcan, Politechnika lodzka,
Prof. Dr inż. Chris J. Cieszewski, University of Georgia, Athens, GA, Poland
Prof. Zygmunt Ciesla, Instytut Biochemii i Biofizyki PAN,
Prof. Marek Czachor, Politechnika Gdanska, Wydzial Fizyki Technicznej i Matematyki Stosowanej, Poland
Prof. Zbigniew Czarnocki, Uniwersytet Warszawski, Wydzial Chemii,
Prof. Witold Dobrowolski, Instytut Fizyki Polskiej Akademii Nauk,
Prof. Ludwik Dobrzynski, Uniwersytet Kardynala Stefana Wyszynskiego. Wydzial Matematyczno-Przyrodniczy,
Prof. Jan Tadeusz Duda, Akademia Gorniczo-Hutnicza, Wydzial Zarzadzania,
Prof. Wladyslaw Dybczynski, Politechnika Bialostocka, Wydzial Elektryczny,
Dr hab. inż. Wojciech Fabianowski, Politechnika Warszawska, Wydzial Chemiczny, Poland
Prof. Andrzej Flaga, Politechnika Krakowska, Instytut Mechaniki Budowli, Laboratorium Inzynierii Wiatrowej, Poland
Prof. Wit Forys, Uniwersytet Jagiellonski, Instytut Informatyki,
Prof. Zbigniew Gajek, Instytut Niskich Temperatur i Badan Strukturalnych Polskiej Akademii Nauk,
prof. zw. dr hab. inz. Jacek F Gieras, University of Technology and Life Sciences, Bydgoszcz, Poland
Prof. Grzegorz Gladyszewski, Politechnika Lubelska, Wydzial Podstaw Techniki, Poland
Prof. Jerzy Gluch, Politechnika Gdanska, Wydzial Oceanotechniki i Okretownictwa,
Prof. Zdzislaw Gosiewski, Politechnika Bialostocka, Wydzial Mechaniczny, Kierownik Katedry Automatyki i Robotyki, Poland
Prof. Marek Gutowski, Instytut Fizyki Polskiej Akademii Nauk,
Prof. Tadeusz Iwaniec, Syracuse University (USA),
Prof. Zbigniew Jacyna-Onyszkiewicz, Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydzial Fizyki, Poland
Prof. Maria Jaworska, Uniwersytet slaski, Instytut Chemii,
Prof. Grzegorz Jemielita, Politechnika Warszawska, Wydzial Inzynierii Ladowej, Poland
Prof. Lukasz Szymon Kaczmarek, Pharmaceutical Research Institute
Prof. Krystyna Kamienska-Trela, Instytut Chemii Organicznej Polskiej Akademii Nauk,
Prof. Janusz Kawecki, Politechnika Krakowska, Poland
Prof. Jerzy Konior, Uniwersytet Jagiellonski, Instytut Fizyki,
Prof. Robert Kosinski, Politechnika Warszawska, Wydzial Fizyki,
Prof. Piotr Kossacki, Uniwersytet Warszawski, Wydzial Fizyki,
Dr hab. Tomasz Krzysztoń, Instytut Niskich Temperatur i Badań Strukturalnych Polskiej Akademii Nauk, Poland
Prof. Marek Lagoda, Instytut Badawczy Drog i Mostow, Politechnika Lubelska, Wydzial Budownictwa i Architektury
Prof. Romuald Lemanski, Instytut Niskich Temperatur i Badan Strukturalnych Polskiej Akademii Nauk,
Prof. Andrzej Lusakowski, Instytut Fizyki Polskiej Akademii Nauk
Prof. Jan Maksymiuk, Politechnika Warszawska, Wydzial Elektryczny, Instytut Elektroenergetyki,
Prof. Edward Malec, Uniwersytet Jagiellonski, , Wydzial Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej, Instytut Fizyki,
Prof. Piotr Maloszewski, Helmholtz Zentrum München Deutsches Forschungszentrum für Gesundheit und Umwelt GmbH,
Prof. Janina Marciak-Kozlowska, Instytut Technologii Elektronowej,
Prof. Maciej Maśka, Uniwersytet Śląski, Instytut Fizyki
Prof. Janina Milewska-Duda, Akademia Gorniczo-Hutnicza, Wydzial Energetyki i Paliw,
Prof. Anna Mitkowska, Politechnika Krakowska, Wydzial Architektury,
Prof. Jozef Medard Namyslowski, Uniwersytet Warszawski, Wydzial Fizyki,
Prof. Andrzej Niemunis, Karlsruher Institut fur Technologie,
Prof. Jan Obrebski, Politechnika Warszawska, Wydzial Inzynierii Ladowej, Poland
Prof. Adam Obtulowicz, Instytut Matematyczny Polskiej Akademii Nauk,
Prof. Andrzej Oles, Akademia Gorniczo-Hutnicza, Poland
Prof. Andrzej M Oles, Uniwersytet Jagiellonski, Wydzial Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej, Poland
Prof. Boleslaw Orlowski, Instytut Historii Nauki PAN, Kierownik Sekcji Historii Nauk scislych i Techniki,, Poland
Prof. Jan Pawlikowski, Politechnika Warszawska,
Prof. Krystyna Pekala, Politechnika Warszawska, Wydzial Fizyki,
Prof. Marek Pekala, Uniwersytet Warszawski, Wydzial Chemii,
Prof. Andrzej Pfitzner, Politechnika Warszawska, Wydzial Elektroniki i Technik Informacyjnych,
Prof. Zbigniew Pilkowski, Politechnika Czestochowska,
Prof. Jan Pluta, Politechnika Warszawska, Wydzial Fizyki
Prof. Wlodzimierz Przyborowski, Politechnika Warszawska, Wydzial Elektryczny, Instytut Maszyn Elektrycznych,
Prof. Tomasz Radozycki, Uniwersytet Kardynala Stefana Wyszynskiego, Wydzial Matematyczno-Przyrodniczy,
Prof. Jakub Rembielinski, Uniwersytet lodzki, Uniwersytet lodzki; Wydzial Fizyki i Informatyki Stosowanej; Katedra Fizyki Teoretycznej,
Prof. Mieczyslaw Ronkowski, Politechnika Gdanska, Wydzial Elektrotechniki i Automatyki,
Prof. Zbigniew Rudy, Uniwersytet Jagiellonski, Wydzial Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej,
Prof. Malgorzata Samsel-Czekala, Instytut Niskich Temperatur i Badan Strukturalnych Polskiej Akademii Nauk,
Prof. Rafal Sicinski, Uniwersytet Warszawski, Wydzial Chemii,
Prof. Zofia Sokolowska, Instytut Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk,
Prof. Stefan Tadausz Sokolowski, Department for the Modelling of Physico-Chemical Processes, Maria Curie-Sklodowska University, Lublin, Poland, Poland
Prof. Stanislaw Spiez, Instytut Matematyczny PAN,
Prof. Pawel Staszewski, Politechnika Warszawska, Wydzial Elektryczny, Instytut Maszyn Elektrycznych, Poland
Prof. Andrzej Stepnowski, Politechnika Gdanska, Wydzial Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki, Poland
Dr hab. Leszek Z Stolarczyk, Uniwersytet Warszawski, Wydzial Chemii, Poland
Prof. Andrzej Szewczyk, Instytut Fizyki Polskiej Akademii Nauk,
Prof. Slawomir Szymanski, Instytut Chemii Organicznej PAN, Poland
Prof. Zdzislaw Jozef Sloderbach, Politechnika Opolska, Wydzial Inzynierii Produkcji i Logistyki, Katedra Zastosowan Chemii i Mechaniki., Poland
Prof. Stefan Edmund Taczanowski, Akademia Gorniczo Hutnicza, Wydzial Energetyki i Paliw,
Prof. Piotr Tomczak, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, Wydzial Fizyki,
Prof. Janusz Turowski, Politechnika lodzka, Instytut Mechatroniki i Systemow Informatycznych, Poland
Prof. Andrzej Wawro, Instytut Fizyki Polskiej Akademii Nauk,
Prof. Wlodzimierz Wawszczak, Politechnika lodzka, Wydzial Mechaniczny
Prof. Jan Weglarz, Politechnika Poznanska; Wydzial Informatyki; Instytut Informatyki, Poland
Dr. Jerzy Wojewoda, University of Aberdeen,
Prof. Marek Wolf, Uniwersytet Kardynala Stefana Wyszynskiego, Wydzial Matematyczno-Przyrodniczy,
Prof. Krzysztof Wozniak, Uniwersytet Warszawski Wydzial Chemii, Poland
dr hab. inż. Andrzej Grzegorz Ziolkowski, Instytut Podstawowych Problemow Techniki PAN, Poland
Prof. Jerzy Zuranski, Instytut Techniki Budowlanej
Zobaczymy co ci Panowie będą mieć do powiedzenia już za miesiąc.

Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Stary 21.09.2012, 12:40
Wczorajszy program u Pospieszalskiego ws ekshumacji Śp. Anny Walentynowicz. Proponuję w szczególności przyjrzeć się argumentacji Pana Smiłowicza z Wprost "Chodzi mi o to, że mamy taką prokuraturę jaką mamy, mamy takie państwo jakie mamy, które działą tak jak działa i musimy się z tym pogodzić." Nikt lepiej nie podsumowal o co chodzi opniotwórczym mediom.

http://www.tvp.pl/vod/audycje/public...2-2230/8398358
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 21.09.2012, 20:29
Czy mi się wydawało, że ten program kiedyś by w ramówce TVP1 lub 2?

Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 25.09.2012, 12:17
Oficialnie:
NPW: Ciało Anny Walentynowicz zostało zamienione
http://fakty.interia.pl/polska/news/...ione,1846046,3

Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 25.09.2012, 12:35
http://www.sfora.pl/Smolenski-burdel...-innego-a47825

ten portalik przechodzi sam siebie. Patrzcie na tytuł.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 25.09.2012, 22:02
Przekaz dnia PO na jutro

Cytat:
Dzień zaczyna Paweł Olszewski: To wszystko wina PiS!

Andrzej Halicki: To jakieś dyrdymały, ta zamiana, PiSowska propaganda!

Ewa Kopacz: tam wtedy, PiS robił taki rumor, takie zamieszanie, ludzie chcieli dobrze, chcieli zrobić wszystko fachowo, ale PiS tak naciskał i się stało. To wszystko wina PiSowców, wina Kaczyńskiego, wina tych rządów w latach 2005-2007!

Kazimierz Kutz: Ja to myślę, że to wina Kaczyńskiego…

Małgorzata Kidawa-Błońska: Mój mąż nakręci o tym film. To niebywałe, jak PiS wykorzystuje to zajście politycznie…

Stefan Niesiołowski (ostatnio mało widoczny): PiSowskie gnidy, chamy, buce, wszystko zrobią, pewnie to ich robota! Bierz Pan tą kamerę, bo w ryj dam!

Ewa Kopacz wieczorem- ale proszę mnie już o to nie pytać. Tam siedzi w ministerstwie gość, ten Arłukowicz, jego pytajcie. On wie wszystko.

Grzegorz Schetyna: To całe smoleńskie bagno mnie przerasta. Dajmy temu spokój. Ale trochę premier tu zawinił prawda?

Rafał Grupiński: Trybunał Stanu dla Kaczyńskiego i Ziobry jest gotowy!

Joanna Mucha: łooooaaaa!!!

HGW: To nie wina PO, czy pRRemiera. To wina PiS.

Sławomir Nowak: Panie, ja mam drogi do budowania. Ty, fajny zegarek?

Cezary Grabarczyk: Ktoś tu widzi problem? Przecież to wina tych z PiSu. PiS szkodzi wszystkim, każda sprawa jest spartolona.

Jarosław Gowin: w nosie mam te wszystkie przepisy!

John Godson: Panie, dzieci mam, kredyt do spłacenia, nic się nie wypowiadam.

Radek Sikorski: dorżnięta wataha… została dorżnięta…

Ireneusz Raś: Dobra, no zamienili ciała. No, już, koniec. Idziemy kopać piłkę?

I na koniec Pan Premier: Obiecuję, że sprawę wyjaśnimy. Żarty się skończyły!
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Stary 27.09.2012, 00:39
Wywiad Cezarego Gmyza z Anną Walentynowicz. Warto posłuchać co legendarna Anna Solidarność miała do powiedzenia na temat otaczającej nas od lat postpeerelowskiej rzeczywistości. Jakże trafne są Jej spostrzeżenia odnośnie obecnie rządzących. Hańbą dla Polski, jest to, że pozwalamy na takie bezkarne traktowanie Naszych Bohaterów, jak potraktowano Ją po śmierci.

Ktoś gdzieś wrzucił kawałek TSA, którym dość trafnie (choć łagodnie) "opisał" obecną sytuację obnażającą zakłamanie ekipy zarządzającej Naszym parapaństwem.
Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Stary 30.09.2012, 20:12
Chyba już runął kamień, który wzbudzi lawinę.

Coś w co do niedawna bym nie uwierzył - wywiad we "Wprost" z Joanną Racewicz, dziennikarką TVP, prezenterką "Panoramy", wdową po śp. kpt. Pawle Janeczku, funkcjonariuszu (czy raczej po 1990 żołnierzu) BOR, poległym w katastrofie smoleńskiej - gdzie m.in. wdowa wprost oskarża o kłamstwa przedstawicieli tuskowego rządu i nie odrzuca od siebie wersji "zamachowej". Parę cytatów

"[...] Niby tam byłam i mogę być w tak zwanej grupie (biorę to w ogromny cudzysłów) szczęśliwców, którzy mają prawo nosić w sobie przekonanie, że wszystkiego dopilnowali. Że kiedy idę na Powązki - idę na grób męża. A tak naprawdę ostatnio wszystko runęło. […] Syn Anny Walentynowicz też był przy mamie, też ją rozpoznał. […] Przecież usłyszeliśmy od prokuratora generalnego, że to rodziny ofiar ponoszą odpowiedzialność za pomyłki, za zamiany ciał… […]"

"[...] A z drugiej strony, ja też pewnie kiedyś będę leżeć w tym grobie. I chciałabym mieć pewność, że będę leżeć obok swojego męża, a nie jakiegoś innego człowieka. […]"

[o minister Kopacz] "Pamiętam takie spotkania, takie przekazy wtedy w Moskwie: proszę państwa, proszę się dobrze zastanowić, bo w Polsce nie będzie już szans na otwieranie trumien. Bo takie są procedury, takie są przepisy sanitarne. [...] Nie pamiętam czy ona czy minister Arabski czy któryś z polskich konsuli, ale takie zdanie padło. […] I teraz, kiedy słyszymy, że przecież nikt nam nie zabraniał otwierania trumien w Polsce czuję się okłamana. […] Nie wiem dlaczego tak długo kazano nam wierzyć w godz. 8.56. W pierwszym tomie akt znajdują się zeznania pana porucznika z wieży kontroli lotów na Okęciu. O 8.42 dostał sygnał od pilotów z JAKA, że TU- 154M spadł. Wiedzieliśmy o tym minutę po zdarzeniu. Dlaczego mówiono więc, że samolot spadł o 8.56. Chcę wierzyć, że to tylko czyjeś roztargnienie, zaniedbanie. […] Nie znam się na mechanice, ale destrukcja tego samolotu, nie zgadza się z siłami, które tam działały. On spadł z kilku metrów. Byłam tam. Wygląda jak ściśnięta puszka po coli. […]"

Jeżeli Ktoś ma dostęp do całego wywiadu i mógłby go udostępnić to polecam się serdecznie, mimo wszystko nie zamierzam dofinansowywać p. Kobosko.
Ciekawe także, jak długo p. Joanna utrzyma się w pracy w TVP, po takim wywiadzie.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 01.10.2012, 07:56
JEDREK76 ale wiesz o co chodzi ? O to że lemingom nawet jak udowodnisz że był zamach , że TuSSk to złodziej i lobbysta to oni ci odpowiedzą " I CO Z TEGO" i na tym się kończy dyskusja i to jest najgorszę że wychowali sobie bezmózgie stadko które jedynie co wymaga to kolejnego "szoł" w stylu Tańca z Gwiazdami i kolejnej mydlanej opery w stylu " M jak Miłość".
Co do Racewiczowej to trudno jej wspołczuć jak przez ponad 2 lata była takim samym lemingiem jak reszta i obym sie mylił ale szybko ją "wyprostują" odpowiedni funkcjonariusze reżimowi
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 01.10.2012, 09:57
Ciekawe czy szpenia już zdemobilizowali, bo coś znacząco nieobecny. Skoro już POwskim kukłom nawet w radiu się język plącze to pewnie szpenio tym bardziej nie dostał wytycznych.

A jak się leming zapyta "co z tego" odpowiedź jest prosta. Przez dwa lata robiono się w ch... i będzie tak dalej to z tego.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Stary 01.10.2012, 10:14
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
JEDREK76 ale wiesz o co chodzi ? O to że lemingom nawet jak udowodnisz że był zamach , że TuSSk to złodziej i lobbysta to oni ci odpowiedzą " I CO Z TEGO" i na tym się kończy dyskusja i to jest najgorszę że wychowali sobie bezmózgie stadko które jedynie co wymaga to kolejnego "szoł" w stylu Tańca z Gwiazdami i kolejnej mydlanej opery w stylu " M jak Miłość".
Co do Racewiczowej to trudno jej wspołczuć jak przez ponad 2 lata była takim samym lemingiem jak reszta i obym sie mylił ale szybko ją "wyprostują" odpowiedni funkcjonariusze reżimowi
Z lemingami prawda, ale mam nadzieję, że to jednak mniejszość, a większość jest po prostu "uśpiona" jak p. Racewicz, która z tego co pamiętam do tej pory po prostu się nie wypowiadała na temat katastrofy, w przeciwieństwie choćby do takiego Deresza, który po wszech TV chodzi obsobaczając Rodziny dążące do poznania prawdy o tejże katastrofie.
Mam jednak nadzieję, że to, jak po śmierci potraktowano legendę "Solidarności", śp. Annę Walentynowicz będzie dla ludzi impulsem do wybudzenia się z tego letargu obojętności. Niezależnie od tego czy to była tylko katastrofa, czy awaria samolotu, czy zamach, sposób w jaki "polskie" władze zachowywały się przed i po katastrofie jest po prostu zbrodnią za którą Tusk, Kopacz, Arabski, Klich etc. powinni odpowiedzieć przed Trybunałem Stanu.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 02.10.2012, 08:12
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Z lemingami prawda, ale mam nadzieję, że to jednak mniejszość, a większość jest po prostu "uśpiona" jak p. Racewicz, która z tego co pamiętam do tej pory po prostu się nie wypowiadała na temat katastrofy, w przeciwieństwie choćby do takiego Deresza, który po wszech TV chodzi obsobaczając Rodziny dążące do poznania prawdy o tejże katastrofie.
Mam jednak nadzieję, że to, jak po śmierci potraktowano legendę "Solidarności", śp. Annę Walentynowicz będzie dla ludzi impulsem do wybudzenia się z tego letargu obojętności. Niezależnie od tego czy to była tylko katastrofa, czy awaria samolotu, czy zamach, sposób w jaki "polskie" władze zachowywały się przed i po katastrofie jest po prostu zbrodnią za którą Tusk, Kopacz, Arabski, Klich etc. powinni odpowiedzieć przed Trybunałem Stanu.
Oczywiście że tak ale właśnie dlatego tusk będzie się trzymał stołka do samego końca i będzie wykorzystywał każdą możliwosć żeby niedopuścić Kaczyńskiego do władzy. Jestem w 100% pewny że w najbliższych miesiącach /roku będą wyciągali różne haki i włączali służby żeby ubić lub skompromitować JK.
p.s. we wczorajszym lisowym programiku kompromitował się syn Komorowskiego - to co ten facet wygadywał w stylu " zamiana ciał to była drobna pomyłka", " Rosjanie i Kopacz działali wspaniale a częśc rodzin przyjechała do Moskwy z tezą ", " błędy przy sekcjach mogą zdarzyć się każdemu" to woła o pomstę do nieba.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 02.10.2012, 08:36
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Oczywiście że tak ale właśnie dlatego tusk będzie się trzymał stołka do samego końca i będzie wykorzystywał każdą możliwosć żeby niedopuścić Kaczyńskiego do władzy. Jestem w 100% pewny że w najbliższych miesiącach /roku będą wyciągali różne haki i włączali służby żeby ubić lub skompromitować JK.
p.s. we wczorajszym lisowym programiku kompromitował się syn Komorowskiego - to co ten facet wygadywał w stylu " zamiana ciał to była drobna pomyłka", " Rosjanie i Kopacz działali wspaniale a częśc rodzin przyjechała do Moskwy z tezą ", " błędy przy sekcjach mogą zdarzyć się każdemu" to woła o pomstę do nieba.
Najlepsze jest to, że chcę się opini publicznej wmówić, że wszystkie ciała--hm..były w takim stanie, że się nie dało identyfikować- a to kompletnie nie ma znaczenia w przypadku np Pani Anny Walentynowicz.Już niezliczoną ilość razy wypowiadała się i rodzina Pani Walewskiej oraz syn i wnuk Pani Ani, że bez problemowo ją zidentyfikowano, ze względu na to, że obrażenia były minimalne, no ale nic, w zaparte powtarza się o kawałkach, częściach, rozkawałkowaniu.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 02.10.2012 o godz. 10:35.

Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 02.10.2012, 17:31
Cóż, Macierewicz chyba zdaje sobie z odpowiedzialności karnej za to co mówi.Zobaczymy.Nadchodzące dni będą bardzo ciekawe.

Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Stary 03.10.2012, 08:11
Ciekawy artykuł przypominający czasy 2010 r. i wrzutek dla debili, mających wskazać że winnym katastrofy był Kaczyński wywołujący presję.

Ciekawy jestem co na to Szpen, AS82 i cała reszta która wówczas wypruwała żyły na tym forum by udowodnić winę pilotów, pijanego Błasika i tworzącego presję Kaczyńskiego?

http://wpolityce.pl/artykuly/37571-a...-zanim-skasuja
Odpowiedz cytując
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 07.10.2012, 15:39
Jak współuczestniczyłem w przestępstwie:

http://fakty.interia.pl/raport/lech-...yForm-54838100

I epilog: to tylko ... błąd rodzin. Winne są rodziny ... http://fakty.interia.pl/raport/lech-...a,1848704,6911
Ostatnio edytowane przez yarow : 07.10.2012 o godz. 17:48.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów