|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
Ale po kolei: ZP mógł w oparciu o informacje ogólnodostępne sformułować pewne hipotezy natomiast bez dostępu do informacji źródłowych nie ma szans na ich weryfikację. Nie mam pojęcia ile kosztuje "zagraniczny ekspert" (mogę szacować że parę mln USD rocznie) zwracam jednak uwagę że w swoim poprzednim poście pisałem o" budżecie śledztwa" (żaden ekspert nie zgodzi się prowadzić badań jeśli nie ma zapewnionego źródła finansowania tych badań). Post kolegi BBudowniczy potwierdza że mówimy o dziesiątkach jesli nie setkach milionów PLN (sfinansowanie tego ze zbiórek to fikcja). Jestem przekonany że jak to nazywasz "mglistość oskarżeń" raportu przygotowanego przez "zagranicznego eksperta" jak i tego napisanego przez zespół Macierewicza była by zdaniem prokuratury dokładnie taka sama. Jeśli chodzi o "znalezienie odpowiedniego człowieka" to pozwalam sobie wyjaśnić że jego osoba nie tyle powstrzymałaby nagonkę prasową co raczej nagonka prasowa uniemożliwiłaby zatrudnienie "odpowiedniego człowieka". 2. Odpowiadam: czuję. I od razu wyjaśniam że biorąc pod uwagę skalę emocji z tym związanych uważam to poniekąd za naturalne. I właśnie dlatego proponuję aby dla celów naszej dyskusji skoncentrować się na dokumentach. 3. Zauważam że bardzo mocno starasz sie postawić w sytuacji postronnego obserwatora obserwującego "szarżę dwóch stron". Problem polega na tym że, moim zdaniem, z obawy przed tym aby nie stracić swojej "niezależności" boisz się przyznać że w danym sporze jedna ze stron ma zwyczajnie rację. Postaram się to wyjasnić na przykładzie. Ponieważ mamy dziś 1 września posłużę się tą analogią: moim zdaniem zachowujesz się jak ktoś kto krytykuje władze II RP za to że podjęły wojnę z Niemcami w 1939. Uważa że wystawiło to Polskę na rozbiór, utratę niepodległości i straty biologiczne i materialna. I wszystko to jest prawdą. Tyle tylko że jakie były inne opcje? Porozumienie z Niemcami to prawdopodobnie jeszcze większe straty dla kraju, sojusz z Sowietami to samo. Dobrego rozwiązania nie było. Wybrano jak sądze to które pomimo ogromnych kosztów generowało i tak najmniejsze straty. I dokładnie tak samo jest z pracami ZP. Rozwiązanie proponowane przez Ciebie ("zagraniczny ekspert") to fantasmagoria. Nie ma szans na to aby zrealizować takie dochodzenie poza budżetem i bez dostępu do gwarantowanych prawem możliwości prokuratorkich. Odpuszczenie tematu: to przyznanie że katastrofę spowodowała "pancerna brzoza". Jedyna realna opcja to wariant pośredni w którym wykazuje sie że raport Milera to hucpa i próbuje sie przekonać opinię publiczną że należy wznowić badanie. Natomiast Twoja postawa "postronnego" to takie "i chciałabym i boję się". Z jednej strony przyznajesz że rząd kłamie i mataczy ale z drugiej nie podoba Ci się że ktoś kto wskazuje na te matactwa robi to w sposób "mało estetyczny". Od siebie dodam że mając taką przewagę w mediach absolutnie każdy sposób obalania tez KM został by zaprezentowany w ten sposób, z "zagranicznym ekspertem" czy bez niego. 5. Patrz 1 i 3
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 01.09.2012 o godz. 13:44.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2003
Offline |
|
2. Dziękuję za odpowiedź. Z tego samego powodu co Ty nie chce tu roztrząsać tych spraw aby nie zaciemnić obrazu sytuacji. 3. Analogia doi 1939 roku ciekawa i widzę, że masz sporo podstaw aby ją wystawić. Jest jedna różnica dziś możemy ocenić kto w 1939 roku miał rację. W przypadku naszej dyskusji nie wiemy co będzie w przyszłości i jak się to skończy. W żaden sposób tego Ci nie udowodnię, jednak da się mnie przekonać do swoich racji. Zwróć uwagę na naszą dyskusję w wątku politycznym kilkukrotnie musiałem Ci przyznać rację. Bo uznałem wyższość Twoich argumentów. Równie dobrze można by przyrównać aktualną sytuację do operacji Market Garden. W tamtym przypadku wygrali zwolennicy szybkiego i ostrego działania. Co summa summarum zwróciło się przeciwko aliantom i poniesiono niepotrzebne straty. Tym razem ludzie którzy oponowali, za przemyśleniem i zmianą działań mieli rację. Tu nie chodzi o estetykę ale skuteczność lub jej brak. Widzę jakie są realia w kraju i moim zdaniem w ten sposób nic nie zostanie osiągnięte. Odpuszczenie tematu: Czas pokaże (jak w przypadku przyszłego kryzysu) kto miał rację ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
1. Czyli jak rozumiem wracamy do sytuacji która funkcjonuje w chwili obecnej (zespół parlamentarny) z dodatkiem "zagranicznego eksperta". Jeśli napiszę że "zagraniczni eksperci" już funkcjonują w zespole to czy naprawdę sądzisz że dodanie do niego ludzi z niepolskimi nazwiskami (zakładając, w co nie wierzę, że zgodziliby się pracować w takich warunkach) zmieniło by odbiór tego co robi ZP? Moim zdaniem zupełnie by nie zmieniło. Mogliby stawiać hipotezy których i tak nie mieliby możności zweryfikować. Robota Syzyfa. 2. No to jest konsensus. 3. Gdybyśmy wiedzieli jak zakończy się ta historia to nie spieralibyśmy się o to która droga do jej rozwiązania jest najlepsza. To samo z MG, analogia o tyle chybiona że wówczas alianci nie byli zmuszeni do jej przeprowadzenia (zresztą gdyby przeprowadzili ją lepiej, gdyby była lepsza pogoda itp) w sytuacji 1 września i tej z komisją Macierewicza takiego komfortu nie ma. Praktycznie każda decyzja jest zła i chodzi raczej o to aby minimalizować koszty niż realizować nadwyżki. Moim zdaniem, biorąc pod uwagę realia o których wspomniałeś, Macierewiczowi udało się zrealizować zaskakująco dużo. Uważam że lepszej drogi zwyczajnie nie było.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 01.09.2012 o godz. 16:16.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2003
Offline |
|
![]() 2. Jest 3. Nie zgodzę, co do MG. Pamiętaj, że aliantom zależało na jak najszybszym zakończeniu wojny i zminimalizowaniu strat. Realizacja MG przyniosła zgoła odmienny skutek. Ale to nie ten temat, a ja w końcu jadę na zasłużony urlop Co do odpuszczenia tematu, myślę, że tak ja już nic nowego nie wymyślę. Dowiedziałem się kilku ciekawych spraw. Myślę, że dalsza dyskusją byłą by już tylko zwykłym powtórzeniem. Czego osobiście bardzo nie lubię. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Ajaxie - czytałem dostępne dokumenty w całości. Co do reszty tak jak mówisz - szkoda się powtarzać. Wszystko zostało napisane.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Super, to na koniec może jakieś konkluzje? Kto i co powinien teraz zrobić żeby za pięć lat można było z dużym prawdopodobieństwem prawdziwe wydarzenia, opisywać dzieciom w szkołach. Kto i co?
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Na stronie internetowej http://smolenskzespol.sejm.gov.pl pojawił się raport z dotychczasowych ustaleń Zespołu Parlamentarnego Macierewicza pt " 28 miesięcy po Smoleńsku" :.
http://smolenskzespol.sejm.gov.pl/28.pdf ![]()
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
"Najbardziej prawdopodobną przyczyną katastrofy z 10 kwietnia 2010 r. były eksplozje, które zniszczyły samolot w powietrzu - taką tezę zawiera raport z prac parlamentarnego zespołu smoleńskiego, który od poniedziałku jest dostępny w internecie."
http://fakty.interia.pl/raport/lech-...e,1840873,6911 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak ktoś ma czas.To polecam przeczytania fragmentów tego utalenia- bardzo wymowne i bezsprzeczny jest rozdział 2.
Ciekawie jest od 2.3 Tego co tam jest nie da się zwalić na karb fantazji Macierewicza, bo za fantazje jest odpowiedzialność karna a rozmowy są zapisywane. ![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
Dobra, to niech mi teraz ktoś napisze w jakiś racjonalny sposób, w czym Baden mógł by zaszkodzić śledztwu (jeśli przyjmujemy, że jest ono prowadzone w sposób bezstronny)?
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 11.09.2012 o godz. 12:04.
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dopiero wczoraj wieczorem znalazłem trochę czasu by przeczytać w calości raport z prac komisji Macierewicza. Jest to naprawdę druzgocący raport zarówno dla działań rządu Tuska przed i po katastrofie, jak i dla dotychczasowych ustaleń Komisji Millera. Z raportem naprawdę ciężko dyskutować - na poparcie większości zarzutów znalazły się bowiem fragmenty konkretnych dokumentów i zeznań. Pewnie dlatego zastosowano taktykę na przemilczenie - bo trudno jest walczyć z faktami, lepiej je przemilczeć. W każdym normalnym kraju raport wywołałby burzę i ogólnopubliczną debatę, u nas o nim ani widu ani słychu. Polecam do przeczytania każdemu - w szczególności osobom które wiedzę o katastrofie czerpały dotychczas z Giewu i TVN.
A może AS82, Szpen lub inny zwolennik MAK-u ma jakieś zdanie na ten temat? ![]()
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
I już wiadomo dlaczego nie dopuszczono Badena do sekcji zwłok śp. Walentynowicz.
"Opiniujący w niniejszej sprawie zespół biegłych specjalistów z zakresu medycyny sądowej, posiadających udokumentowany poziom wiedzy fachowej, w ocenie tutejszej Prokuratury, gwarantuje rzetelność opiniowania, zarówno w zakresie wiedzy specjalistycznej, jak i obiektywizmu i w ocenie tutejszej Prokuratury w pełni kompetentny do przeprowadzenia czynności ekshumacji i badania zwłok" W szczególności zapewne dotyczy to P.Świątek, która oglosiła niedawno wszem i wobec że "że śmierci Stanisława Pyjasa winny jest on sam… bo spadł ze schodów." Ale najważniejsze jest to co dalej. "Istotnym pozostaje także fakt, iż powołany zespół wykonał już sekcję zwłok trzech ofiar katastrofy samolotu Tu154 z 10 kwietnia 2010 r., posiada więc także pożądane w tym wypadku doświadczenie w badaniu ofiar tej tragedii". Faktycznie, do badania TEJ tragedii potrzebne jest specyficzne doświadczenie (ciekawe na czym polegające - na mataczeniu?). Ręce opadają. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
http://wpolityce.pl/wydarzenia/36684...ych-do-tu154-m
Cytat:
![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
rządowe media boją sie prawdy o Smoleńsku jak ognia, omijają jak mogą temat podmienionych zwłok,bagatelizują,ośmieszają....
Ostatnio edytowane przez AYALA : 20.09.2012 o godz. 21:49.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wczorajszy program u Pospieszalskiego ws ekshumacji Śp. Anny Walentynowicz. Proponuję w szczególności przyjrzeć się argumentacji Pana Smiłowicza z Wprost "Chodzi mi o to, że mamy taką prokuraturę jaką mamy, mamy takie państwo jakie mamy, które działą tak jak działa i musimy się z tym pogodzić." Nikt lepiej nie podsumowal o co chodzi opniotwórczym mediom.
http://www.tvp.pl/vod/audycje/public...2-2230/8398358 ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czy mi się wydawało, że ten program kiedyś by w ramówce TVP1 lub 2?
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Oficialnie:
NPW: Ciało Anny Walentynowicz zostało zamienione http://fakty.interia.pl/polska/news/...ione,1846046,3 ![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
http://www.sfora.pl/Smolenski-burdel...-innego-a47825
ten portalik przechodzi sam siebie. Patrzcie na tytuł. ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przekaz dnia PO na jutro
Cytat:
![]()
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
konserwa
Offline |
|
|
Wywiad Cezarego Gmyza z Anną Walentynowicz. Warto posłuchać co legendarna Anna Solidarność miała do powiedzenia na temat otaczającej nas od lat postpeerelowskiej rzeczywistości. Jakże trafne są Jej spostrzeżenia odnośnie obecnie rządzących. Hańbą dla Polski, jest to, że pozwalamy na takie bezkarne traktowanie Naszych Bohaterów, jak potraktowano Ją po śmierci.
Ktoś gdzieś wrzucił kawałek TSA, którym dość trafnie (choć łagodnie) "opisał" obecną sytuację obnażającą zakłamanie ekipy zarządzającej Naszym parapaństwem. |
|
|
|
konserwa
Offline |
|
|
Chyba już runął kamień, który wzbudzi lawinę.
Coś w co do niedawna bym nie uwierzył - wywiad we "Wprost" z Joanną Racewicz, dziennikarką TVP, prezenterką "Panoramy", wdową po śp. kpt. Pawle Janeczku, funkcjonariuszu (czy raczej po 1990 żołnierzu) BOR, poległym w katastrofie smoleńskiej - gdzie m.in. wdowa wprost oskarża o kłamstwa przedstawicieli tuskowego rządu i nie odrzuca od siebie wersji "zamachowej". Parę cytatów "[...] Niby tam byłam i mogę być w tak zwanej grupie (biorę to w ogromny cudzysłów) szczęśliwców, którzy mają prawo nosić w sobie przekonanie, że wszystkiego dopilnowali. Że kiedy idę na Powązki - idę na grób męża. A tak naprawdę ostatnio wszystko runęło. […] Syn Anny Walentynowicz też był przy mamie, też ją rozpoznał. […] Przecież usłyszeliśmy od prokuratora generalnego, że to rodziny ofiar ponoszą odpowiedzialność za pomyłki, za zamiany ciał… […]" "[...] A z drugiej strony, ja też pewnie kiedyś będę leżeć w tym grobie. I chciałabym mieć pewność, że będę leżeć obok swojego męża, a nie jakiegoś innego człowieka. […]" [o minister Kopacz] "Pamiętam takie spotkania, takie przekazy wtedy w Moskwie: proszę państwa, proszę się dobrze zastanowić, bo w Polsce nie będzie już szans na otwieranie trumien. Bo takie są procedury, takie są przepisy sanitarne. [...] Nie pamiętam czy ona czy minister Arabski czy któryś z polskich konsuli, ale takie zdanie padło. […] I teraz, kiedy słyszymy, że przecież nikt nam nie zabraniał otwierania trumien w Polsce czuję się okłamana. […] Nie wiem dlaczego tak długo kazano nam wierzyć w godz. 8.56. W pierwszym tomie akt znajdują się zeznania pana porucznika z wieży kontroli lotów na Okęciu. O 8.42 dostał sygnał od pilotów z JAKA, że TU- 154M spadł. Wiedzieliśmy o tym minutę po zdarzeniu. Dlaczego mówiono więc, że samolot spadł o 8.56. Chcę wierzyć, że to tylko czyjeś roztargnienie, zaniedbanie. […] Nie znam się na mechanice, ale destrukcja tego samolotu, nie zgadza się z siłami, które tam działały. On spadł z kilku metrów. Byłam tam. Wygląda jak ściśnięta puszka po coli. […]" Jeżeli Ktoś ma dostęp do całego wywiadu i mógłby go udostępnić to polecam się serdecznie, mimo wszystko nie zamierzam dofinansowywać p. Kobosko. Ciekawe także, jak długo p. Joanna utrzyma się w pracy w TVP, po takim wywiadzie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
JEDREK76 ale wiesz o co chodzi ? O to że lemingom nawet jak udowodnisz że był zamach , że TuSSk to złodziej i lobbysta to oni ci odpowiedzą " I CO Z TEGO" i na tym się kończy dyskusja i to jest najgorszę że wychowali sobie bezmózgie stadko które jedynie co wymaga to kolejnego "szoł" w stylu Tańca z Gwiazdami i kolejnej mydlanej opery w stylu " M jak Miłość".
Co do Racewiczowej to trudno jej wspołczuć jak przez ponad 2 lata była takim samym lemingiem jak reszta i obym sie mylił ale szybko ją "wyprostują" odpowiedni funkcjonariusze reżimowi ![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Ciekawe czy szpenia już zdemobilizowali, bo coś znacząco nieobecny. Skoro już POwskim kukłom nawet w radiu się język plącze to pewnie szpenio tym bardziej nie dostał wytycznych.
A jak się leming zapyta "co z tego" odpowiedź jest prosta. Przez dwa lata robiono się w ch... i będzie tak dalej to z tego. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
konserwa
Offline |
|
Mam jednak nadzieję, że to, jak po śmierci potraktowano legendę "Solidarności", śp. Annę Walentynowicz będzie dla ludzi impulsem do wybudzenia się z tego letargu obojętności. Niezależnie od tego czy to była tylko katastrofa, czy awaria samolotu, czy zamach, sposób w jaki "polskie" władze zachowywały się przed i po katastrofie jest po prostu zbrodnią za którą Tusk, Kopacz, Arabski, Klich etc. powinni odpowiedzieć przed Trybunałem Stanu. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
p.s. we wczorajszym lisowym programiku kompromitował się syn Komorowskiego - to co ten facet wygadywał w stylu " zamiana ciał to była drobna pomyłka", " Rosjanie i Kopacz działali wspaniale a częśc rodzin przyjechała do Moskwy z tezą ", " błędy przy sekcjach mogą zdarzyć się każdemu" to woła o pomstę do nieba. ![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 02.10.2012 o godz. 10:35.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cóż, Macierewicz chyba zdaje sobie z odpowiedzialności karnej za to co mówi.Zobaczymy.Nadchodzące dni będą bardzo ciekawe.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ciekawy artykuł przypominający czasy 2010 r. i wrzutek dla debili, mających wskazać że winnym katastrofy był Kaczyński wywołujący presję.
![]() Ciekawy jestem co na to Szpen, AS82 i cała reszta która wówczas wypruwała żyły na tym forum by udowodnić winę pilotów, pijanego Błasika i tworzącego presję Kaczyńskiego? http://wpolityce.pl/artykuly/37571-a...-zanim-skasuja ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Jak współuczestniczyłem w przestępstwie:
http://fakty.interia.pl/raport/lech-...yForm-54838100 I epilog: to tylko ... błąd rodzin. Winne są rodziny ... http://fakty.interia.pl/raport/lech-...a,1848704,6911
Ostatnio edytowane przez yarow : 07.10.2012 o godz. 17:48.
|
|
|