The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.08.2012, 14:16
[
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
Krajowy Rejestr Karny
Krajowy RejestrSądowy

to własnie działa w sądach w systemie informatycznym, tylko trzeba chcieć sprawdzić.
sprawdzić to jedno, ale nadrzędną funkcją powinna być stała kontrola.

nigdy nie miałem sprawy w sadach, wiec nie wiem jak nasz wymiar sprawiedliwości działa. Skoro jest narzędzie to trackowania, to nie widzę usprawiedliwienia dla sądów. Jednak abstrahując od tego, państwo jako organizacja dało dupy i powstaje teraz pytanie, czy odpowiedzialne osoby nie dopełniły obowiązków, czy tez zostały skorumpowane.
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 21.08.2012, 14:21
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
To Michał Tusk doprowadził do zatrzymania w Gdańsku jedynego samolotu należącego do OLT Express

http://fakty.interia.pl/prasa/w_kraj...xpress,1834246

Bohater!
Ponieważ Tusk ma cały czas ważną umowę z OLT Plichta powinien go podac do sądu za działanie na szkodę spółki.
wislak68
Senior Member

Stary 21.08.2012, 14:24
Szpen napisał(a):Wyświetl post
[

sprawdzić to jedno, ale nadrzędną funkcją powinna być stała kontrola.

nigdy nie miałem sprawy w sadach, wiec nie wiem jak nasz wymiar sprawiedliwości działa. Skoro jest narzędzie to trackowania, to nie widzę usprawiedliwienia dla sądów. Jednak abstrahując od tego, państwo jako organizacja dało dupy i powstaje teraz pytanie, czy odpowiedzialne osoby nie dopełniły obowiązków, czy tez zostały skorumpowane.
Pragnę tylko zwrócic Twoją uwagę że powoli zaczynasz popadać w fobie i obsesje.
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 21.08.2012, 14:42
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Pragnę tylko zwrócic Twoją uwagę że powoli zaczynasz popadać w fobie i obsesje.
Szpen juz jest blisko tego, by zacząć mówic o układzie.
No... no
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 21.08.2012, 14:43
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
A że sie tak zapytam. Jaka partia rządzi Krakowem, czy czasem nie ta co całą Polską ?
CDU znaczy się ?

A tak swoją drogą, Kraków zadłużony po uszy co prawda, ale czy dało się tego uniknąć ? Przecież trzeba było budować, że tak powiem na wczoraj. Nie uważam, żeby to co powstało było super mega, bo to jest minimum, które musiało powstać. A tak naprawdę na nic lepszego nas nie stać. I tak zastanawiam się czy Ci co tak głośno krzyczą o zadłużeniu Krakowa, potrafiliby zbudować to samo ale taniej ? Czy to czasem nie jest prymitywny oręż polityczny.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 21.08.2012 o godz. 14:54.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 21.08.2012, 14:45
I
Odnosze wrażenie że nie zrozumiałeś na czym polega problem z AG. Nie chodzi o to że firma działała i jak działała. Chodzi o to że pomimo tego iż wiadomo było że:
1. Jej właściciel jest osobą skazaną za oszustwo
2. KNF umieścił ją na "czarnej liście"
3. Prowadzono wobec niej postępowanie prokuratorskie i sądowe
to:
1. Pełnymi garściami brała od niej pieniądze firma producencka zajmująca się produkcją filmu o Wałęsie
2. Prezydent Gdańska (przy okazji jeden z liderów PO) zaprasza ją na oficjalne biby i nazywa ją "promotorem innowacyjności"
3. Syn premiera dostaje od nich 5,5k PLN miesięcznie za wykonywanie po godzinach "nikomu niepotrzebnych prac"
Czytając Twoją konkluzję mam wrażenie że z jednej strony bagatelizujesz ten przypadek a z drugie potwierdzasz że jest to przykład "czworokąta". Dlatego nie jestem do końca pewien czy zgadzasz się z tym że łamie to podstawowe zasady przyzwoitości których mamy prawo oczekiwać od rządzących. Sprawa jest tym bardziej bulwersująca że okazuje się iż KNF zgłosił sprawę do prokuratury już w 2009 a ta poprosiła ABW o podjęcie działań dopiero 2 lipca 2012 (dwa dni po zakończeniu zdjęć do filmu o Wałęsie). Przez 2,5 roku AG była "chroniona" w zamian za co opłacała się politykom i ich rodzinom (wiemy o finansowaniu produkcji filmu o Wałęsie i "zleceniach" dla Tuska, podobno takich cudów jest znacznie więcej). To pokazuje sposób działania "czworokąta": dostajesz "ochronę od działania prawa" ale w zamian musisz odpalić swoją działkę. Ja rozumiem że dla takiego Szpenia to "fobie i paranoje" ale mam nadzieję ze Ty nie jesteś z tej szkoły.
Masz abslotuną rację gdy piszesz że nie jest to jedyny i ostatni przykład działania "czworokąta". Takich przypadków jest mnóstwo. Zatrzymuję się nad nim bardziej szczegółowo tylko dlatego że jest najbardziej aktualny i pokazuje mechnizm funkcjonowania tego systemu. Podkreślę jednak jeszcze jedną rzecz, oprócz tego że jak piszesz ( i z czym się zgadzam): "większość wpływowych biznesmenów drobiło się na zamęcie i przewałach w czasie transformacji" łączy ich jeszcze jedna wspólna cecha (przynajmniej tych z pierwszej dziesiątki Wprost): każdy z nich miał związek ze służbami. Co każe domniemywać że sposób drobiania się na zamęcie i przewałach w czasie transformacji nie był i nie jest tak przypadkowy i chaotyczny jakby wydawało się to być na pierwszy rzut oka.
II
Ad2
Sorry być może mi to umknęło ale nie pamiętam abyś dał jakiś link w którym Rostowski przyznaje że dług za rok ubiegły przekroczył 50%. W rzeczy samej jeśli masz coś takiego byłbym wdzięczny za ponowne załączenie.
Jeśli chodzi o recesję: zaproponuj w takim razie sformułowanie warunków zakładu (o ile się nie mylę to właśnie dzisiaj MF zredukowało swoje prognozy wzrostu).
Ad3
Powiem szczerze że nie do końca odpowiada mi kierunek w którym zmierza nasz dyskusja. Nie ukrywam że moją intencją było podyskutowanie na temat tego dlaczego PO i PiS bynajmniej nie są „równie skompromitowane” i dlaczego (takie jest moje zdanie) to właśnie PiS jest jedyną realną alternatywą która może pchnąć ten kraj do przodu. Zauważam jednak że dyskusja zmierza w kierunku kilku bardzo szczegółowych zagadnień pomijając zupełnie to co moim zdaniem jest w tym wszystkim najważniejsze: diagnozę problemów gnębiących nasz kraj oraz sposoby walczenia z nimi. Dlatego odpowiadając spróbuję najpierw odnieść się bardzo ogólnie do poruszonych przez Ciebie zagadnień a na koniec nawiąże do tego co moim zdaniem jest w tym wszystkim najważniejsze. I tak:
1. Media
O ile dobrze rozumiem to Twoim problemem jest niechęć do nadmiernej według Ciebie polaryzacji opinii. Postrzegasz to jako dychotomię PO-PiS. Wydaje mi się że kluczem do zrozumienia tego zjawiska jest to napisałem w poprzednim poście, a mianowicie dramatyczna dominacja w mediach jednej ze stron dyskursu. Zwróć proszę uwagę ze sposób prowadzenia dyskusji jest zawsze narzucany przez stronę która dominuje w mediach (co wynika poniekąd z definicji). PiS nawet gdyby chciał z jakiś powodów stonować nawet nieco temperaturę dyskusji nie ma po temu środków. W sposób oczywisty musi dostosować się do strategii/taktyki drugiej strony. A druga strona celowo dąży do maksymalnej polaryzacji. Nie mając za sobą praktycznie żadnych argumentów merytorycznych siłą rzeczy jest skazana na strategię „straszenia wyborców Pisem”. Świetne było to widać chociażby w trakcie ostatniej kampanii wyborczej kiedy to w momencie gdy na dwa tygodnie przed wyborami sondaże zaczęły wskazywać na przewagę PiS media zaczęły być nagle pełne: kiboli (oczywiście popierających PiS), „fanatyków” sprzed Pałacu Namiestnikowskiego (tak samo) tudzież JK wywołującego wojnę z Niemcami za pomocą cytatu z książki Merkel. Dla człowieka racjonalnego kompletny bezsens. Ale dla homo sovieticusa jasna wskazówka: być może jesteśmy do bani ale ci z PiS to dopiero.... I tak to działa. Przykładów z czasów wcześniejszych można by mnożyć. Dlatego gdy wyrażasz swoją dezaprobatę dla nadmiernej twoim zdaniem polaryzacji opinii spróbuj proszę choć przez chwile zastanowić się jaka jest jej przyczyna i jakie działania należy podjąć aby temu zaradzić. Jeśli chodzi o „odległość” naszych mediów od Białorusi czy Rosji (bo o niej pisałem a nie o Ukrainie, akurat tam dysproporcja pomiędzy stronami jest znacznie mniejsza niż w Polsce) to jestem odmiennego zdania.
I proszę linki:
http://www.sobieski.org.pl/ tu masz link do Instytutu Sobieskiego
http://wielkiprojekt.sobieski.org.pl/main a tu bardziej szczegółowy na temat konferencji "Polska Wielki Projekt". Jeśli któryś z tematów konferencji Cię zainteresuje w sieci znajdziesz materiały.
Zapoznaj się. Sądzę że zmienisz zdanie na temat tego że PiS nie wykonuje żadnej pracy koncepcyjnej.
2. System emerytalny
Jak widzę jest to Twój „konik” i bardzo mocno podkreślasz akurat te elementy dyskusji które dotyczą właśnie tego zagadnienia. Oczywiście jestem otwarty na dyskusję również i w tej sprawie ale tak jak pisałem: moim zdaniem jest to zagadnienie poniekąd wtórne. Wraz z rozwiązaniem problemów podstawowych okaże się że problemy systemu emerytalnego są do ogarnięcia. Dlatego dla potrzeb tej dyskusje zwrócę uwagę tylko na dwie sprawy: po pierwsze nie ma w tym miejscu zamiaru dowodzić przewagi sytemu kanadyjskiego nad jakimkolwiek innym. Zwróciłem tylko Twoją uwagę że wbrew temu co piszesz w trakcie dyskusji nad zmianą ustawy PiS zgłosił merytoryczne propozycje. A że w Twojej pamięci pozostało tylko zdarzenie z posłem Niesiołowski to patrz punkt 1 powyżej. Po drugie: chyba nie zrozumiałeś do końca moich zastrzeżeń. Ja bynajmniej nie twierdzę że z przyczyn merytorycznych: „nie da się zreformować systemu emerytalnego aby "góra" nie miała racji bytu” . Ja twierdze że właśnie dlatego że można to przeprowadzić to wszyscy ci którzy mają swój interes w tym aby tego nie robić zrobią wszystko aby to się nie udało. I zapewniam Cię że w istniejącym systemie politycznym uda się im to zablokować. Tak to działa.
3. Państwo opiekuńcze
Myślę że chyba każdy jest przeciwnikiem „państwa opiekuńczego” podanego w Twoim przykładzie. Możesz mi wierzyć lub nie ale chyba najbardziej PiS. To stwierdzenie: „Każdy system który płaci ludziom za nic nie robienie będzie produkował zawodowych bezrobotnych” jest jak najbardziej prawdziwe. I chodzi właśnie o to aby eliminować takie patologie. Patologie które w sposób oczywisty są związane z: korupcją, nepotyzmem i kolesiostwem. Być może już o tym nie pamiętasz ale to właśnie za czasów PiS podjęto działania które zaczęły dyscyplinować lekarzy wypisujących lewe zwolnienia. Wydaje mi się być tak oczywistym że aż nie wymagającym wyjaśnienia że wszelkie działania które usprawniają działanie Państwa (usprawnienie sądownictwa, administracji, transparentności itp.) siłą rzeczy wpływają na marginalizację patologii opisanych przez Ciebie.
4. Konkluzja
Wydaje mi się że odniosłem się do wszystkich zgłaszanych przez Ciebie zagadnień (z konieczności dość oględnie). Dlatego mam nadzieję że nie będziesz miał nic przeciwko gdy spróbuję nawiązać do sprawy według mnie najważniejszej: zmiany sytemu. Uważam że tak długo jak zmianie nie ulegnie funkcjonujący u nas system oligarchiczny tak długo wszelkie próby reform cząstkowych skazane będą na niepowodzenie. We wszystkich spośród wymienionych przez Ciebie zagadnień pierwotnym źródłem problemów jest uwikłanie w postubeckie układy. Tak długo jak nie uda nam się z tym zerwać i przeprowadzić daleko idących zmian w establishmencie tak długo będziemy tkwić w tym dziadostwie w którym jesteśmy. System zawłaszczania państwa jest tak rozbudowany że paraliżuje praktycznie wszystko. Tak jak zupełnym nonsensem były próby tzw: „reformowania socjalizmu” tak samo bezsensowne są reformy „sytemu oligarchicznego”. W praktyce sprowadzają się one do transferowania coraz większych środków od ludności (poprzez podatki, opłaty i inne daniny) do niewydolnego i coraz bardziej nieefektywnego establishmentu, który bynajmniej nie jest zainteresowany w podnoszeniu swojej operatywności, ale raczej w stałym zwiększaniu transferowanych środków. Siłą rzeczy prowadzi to do coraz większych dysproporcji w poziomie bogactwa poszczególnych grup społecznych, wzrostu zacofania cywilizacyjnego oraz ogólnej pauperyzacji. I z tym właśnie mamy obecnie do czynienia. Drogą do zmiany tej sytuacji nie jest reformowanie istniejącego sytemu ale jego całkowita zmiana.

Chwilkę człowiek nie czyta Politycznego, a tu już sto nowych stron

Ad1. Każda tego typu instytucja bierze kasę od sponsorów i nie bardzo się zastanawia kto je daję. Dobry przykładem są media które, jednocześnie mówią, że to był przekręt a brały kasę od AB za reklamy szerokim sumieniem.

Zauważ, że kasa oddana na film o Wałęsie dobrowolną decyzją producenta została oddana do dyspozycji sądu rozpatrującego sprawę AB. Podobnie chyba postąpiło ZOO, instytucje kościelne z tego co wiem kasę zatrzymały dla siebie.

Syn premiera jest dużym chłopcem i może robić co chce.

ad2. Już się do linka nie dokopie, ale podałem Ci w jednym ze wcześniejszych postów cytat Rostowskiego z kwietnia tego roku w którym mówi, że celem na ten rok jest zmniejszenie relacji dług/PKB do 50%. Jeśli chcesz poszukam tego jeszcze. Zresztą sama UE liczy nam dług powyżej 50%.

ad3. 1. Media. Przyczynę polaryzacji i uproszczenia widzę w ogłupieniu i lenistwie społeczeństwa. Najłatwiej i najszybciej sprzedają się proste i mocno spolaryzowane slogany. Nie ma miejsca w mediach na debatę. Media pokazują to na czym najwięcej zarabiają. Gdyby ludzie tak chętnie nie czytali/oglądali takich wiadomości i zwrócili by się w stronę bardziej merytorycznych mediów. Naturalnie by się ta tendencja odmieniła. Niestety zapotrzebowanie na takie media zarówno w frakcji PO i PiS jest bardzo niskie, Nie wspominając już o największej frakcji - tych którzy nie głosują. Tak samo jak bezsensem były słowa Kaczyńskiego o tym, że Euro to totalna klęska. Jakoś nie widzę dużej różnicy pomiędzy bzdurami Kaczyńskiego a Tuska. Cała sprawa Smoleńska itp. Jedni i drudzy opowiadają takie dyrdymały, że głowa małą. A pewna część społeczeństwa radośnie to łyka.

System emerytalny jest bardzo dobrym przykładem jak źle działa cały system parlamentarny w naszym kraju. Niestety PO zanim doszło do władzy też miała wiele dobrych pomysłów. Które gdyby zostały wprowadzone zrobiły by nam naprawdę dobrze. Gdyby do urn poszli ludzie wiedzący na kogo głosują. Wybrali by partię, która ma realne szanse coś zmienić dało by się moim zdaniem to zmienić. Niestety tak naprawdę jest to dyskusja czysto akademicka. Wiemy natomiast, że PIS wcale jakichś wielkich zwycięstw z systemem nie odniósł w czasie sprawowania władzy w kraju. Jeśli system zostanie zmieniony na prywatne dobrowolne ubezpieczenia emerytalne. Zostanie zakręcony kurek całej rzeszy pijawek - ja tak to widzę.

3. Przy okazji słynnej afery z lekarzami. Wtedy była moda na zamykanie i wielu niewinnych lekarzy siedziało w aresztach bez postawionych zarzutów. (osobiście znam jeden przykład). Nie widzę w takiej formie działania jakiegoś szczególnego uzdrowienia chorego systemu. Nie łatwiej postawić na prywatne dobrowolne ubezpieczenie medyczne? Twoje pieniądze pójdą tam gdzie Cię najlepiej obsłużą. Nie trudno zauważyć ogromną dysproporcję w obsłudze w szpitalach NFZ a w prywatnych klinikach. Znowu całą rzesza pijawek została by odcięta od źródeł dochodu. 3

Co do konkluzji w dalszym ciągu wydaje mi się, że najlepszy sposobem jest odcięcie pijawek od źródełka, żeby same wyzdychały/przeszły na emeryturę. Niestety większość z tych ludzi jest zupełnie nietykalna. Nie widzę także szans na to aby PIS po dojściu do władzy ich pozamykał. A nawet jeśli to zrobi w dalszym ciągu zabraknie nam rozwiązań systemowych. Mi również nie chodzi o reformę części systemu. Potrzeba jest całkowita zmiana systemu na inny w który zaradność życiowa Polaków zamiast być skierowana na walkę z US, ZUSem itp itd. Została uwolniona w stronę generowania dochodów.

Niestety prawdę powiedział niezbyt lubiany przeze mnie dziennikarz "Pseudo obywatele nigdy nie stworzą prawdziwego państwa" To my głosujemy przy urnach, głosujemy czasem przed TV/internetem, my głosujemy naszymi pieniędzmi. Góra jest niestety (oczywiście moim zdaniem) odbiciem tego co się dzieję na dole.

Niestety na dzień dzisiejszy silne jest przekonanie, że co nie moje to wszystkich więc mogę to niszczyć czy wyciągać kasę z systemu bo i tak inni wyciągają.

Niestety zdaję sobie sprawę, że zmiana mentalności Polaków długo jeszcze pozostanie w sferze marzeń.
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 21.08.2012, 15:06
St@chu napisał(a):Wyświetl post
MF zmieniło górną granicę, ale podatki podnosi już miasto Kraków, a nie MF, więc pretensje należy raczej tam kierować... Swoją drogą ciężko się dziwić podwyżkom w Krakowie patrząc, jakie zadłużenie ma miasto, ale oczywiście najpierw się zadłużamy do woli, a dopiero potem szukamy źródeł finansowania...
Odwieczne pytanie : czy zbrodniarzem jest ten co rozdaje za darmo broń i wskazuje kogo można odstrzelić czy ten który pociaga za cyngiel. A że w gruncie rzeczy zarówno w większości samorządów jak w w Sejmie rządzą ci sami (prosze nie pisz że Majchrowski jest niezależny ) to nawet to powyżej nie ma znaczenia.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Arapaho
Senior Member

Stary 21.08.2012, 15:13
To Michał Tusk doprowadził do zatrzymania w Gdańsku jedynego samolotu należącego do OLT Express

http://fakty.interia.pl/prasa/w_kraj...xpress,1834246

Bohater!
On bohater czekac tylko na artykuł gada Lisa ale ci pracownicy Portu którzy nie potrafią rozpoznać samolotu z napisem OLT Express to Sherlockami nie będą .
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
jakkfk
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 21.08.2012, 15:19
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
CDU znaczy się ?

A tak swoją drogą, Kraków zadłużony po uszy co prawda, ale czy dało się tego uniknąć ? Przecież trzeba było budować, że tak powiem na wczoraj. Nie uważam, żeby to co powstało było super mega, bo to jest minimum, które musiało powstać. A tak naprawdę na nic lepszego nas nie stać. I tak zastanawiam się czy Ci co tak głośno krzyczą o zadłużeniu Krakowa, potrafiliby zbudować to samo ale taniej ? Czy to czasem nie jest prymitywny oręż polityczny.
Wystarczyło nie budować ekranów przy trasie na Ruczaj - już jest oszczędność. Ale nie, konieczne były.
Cytat:
(...)Mój Boże, każdy z nas wie o sobie, że umrze, a jednak to mu nie przeszkadza pracować dla siebie, zdobywać sobie majątku, stanowiska, wpływów itd. Naszym zadaniem jako członków narodu nie jest zapewnienie mu wiecznego istnienia, ale tylko wydobycie z niego jak największych sił, wywalczenie mu jak najszerszego, najbogatszego, pod każdym względem najpełniejszego życia.
Szpen
Senior Member

Stary 21.08.2012, 15:20
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Szpen juz jest blisko tego, by zacząć mówic o układzie.
No... no
układ? to chyba jednak za daleko ... ;P

jak świat światem życiem rządzi pieniądz. Każdy, kto miałby szansę na szybką kasę w niezbyt legalny sposób, gdzieś tam z tyłu głowy o tym pomyśli. Jedni się skuszą, inni nie. Takie przypadku są na porządku dziennym i nie da się tego wyplenić. Rolą Państwa w tym względzie jest minimalizowanie tego typu działań.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 21.08.2012, 15:31
Rolą Państwa w tym względzie jest minimalizowanie tego typu działań.
A Ty oczywiście nie zauważasz, że od jakiegoś czasu nasze Panstwo działa w tym względzie jakby na odwrót?
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 21.08.2012 o godz. 15:58.
Szpen
Senior Member

Stary 21.08.2012, 15:55
A Ty oczywiście nie zauważasz, że od jakiegoś czasu nasze Pastwo działa w tym względzie jakby na odwrót?
zauważam, tylko tym się różnię od Ciebie, że nie od jakiegoś czasu, tylko od zawsze.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 21.08.2012, 16:03
zauważam, tylko tym się różnię od Ciebie, że nie od jakiegoś czasu, tylko od zawsze.
No ale jak to? Przecież za rządów PiS-u "Panstwo Policyjne" brało za mordę cwaniaczków - czyż nie? A nie, przepraszam - to byli niewinni ludzie, szkalowani i szykanowani przez wstrętne Kaczory i szalonego Zbigniewa...
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 21.08.2012, 16:19
Wiadomo wszyscy są tacy sami. Lipiec który poszedł siedzieć bo wynajął na lewo kumplowi salę gimnastyczną i Plichta który naciągał ludzi na miliony ale nikt się go nie czepiał bo, nie wiadomo co? Jedni mówią, że błąd ludzki inni, że to skuteczny PR niejakiego Tuska.

Zrozum szpeniu że "wszyscy kradną" to usprawiedliwienie złodzieja? Co mnie obchodzi co było zawsze? Przypomnę że psy PO szukały tropu całą poprzednią kadencję i znalazły dorsza za 8.20 pln. Więc może zawsze ale nie za rządów uczciwych ludzi.
Hej Nasz TS !!
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 21.08.2012, 16:23
Dzięki za odpowiedź. Odnosze jednak wrażenie że nie do końca odniosłeś się do problemu. Pytanie nie brzmiało: dlaczego w obwodach mazowieckich liczba głosów nieważnych jest wysoka ale dlaczego liczba błądów polegająca na "podwójnym krzyżyku" jest w nich dramatycznie wyższa niż średnia dla kraju?
Nie odpowiedziałem wprost, bo nie wiem, raczej jest to oczywiste, że wszyscy możemy tylko gdybać. Dlatego moja analiza poszła w poszukiwanie korelacji z wyborami wcześniejszymi i takie są. Więc to nie jest wszystko takie jednoznaczne.
Cytat:
Jeśli chodzi o Twoją konkluzję dotyczącą najbardziej dogodnego poziomu fałszerstwa wyborczego to wydaje mi się bardzo dużym uproszczeniem przenoszenie Twoich doświadczeń z jak sądzę komisji krakowskich na komisje wiejskie zlokalizowane w rejonach gdzie "każdy każdego zna". W miastach anomalii nie stwierdzono.
Tu Ci przyznam rację, faktycznie chyba za bardzo uprościłem w tym przypadku zagadnienie - wszak w komisjach wiejskich nie ma możliwości, by każdy komitet wystawił swojego kandydata na członka komisji, jak ma to miejsce w miastach. Ale i tak jest sens ujawniać kulisy pracy komisji wyborczych, gdyż spora część społeczeństwa nie ma o nich bladego pojęcia i rozpowszechnia np. teorie o fałszerstwach, których dopuszczają się członkowie komisji. Nawet na tym forum czytałem już takie brednie, niepoparte jakąkolwiek wiedzą w temacie...
Pablo84
Senior Member

Stary 21.08.2012, 17:17
http://niezalezna.pl/32089-za-ten-sk...owiada-premier

Co wy kurvvy robicie z tym Państwem....

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
wislak68
Senior Member

Stary 21.08.2012, 18:00
felipe napisał(a):Wyświetl post
Nie odpowiedziałem wprost, bo nie wiem, raczej jest to oczywiste, że wszyscy możemy tylko gdybać. Dlatego moja analiza poszła w poszukiwanie korelacji z wyborami wcześniejszymi i takie są. Więc to nie jest wszystko takie jednoznaczne.
Jedynym co nasuwa mi się po wysłuchaniu takiego argumentu to pytanie czy stwierdzona korelacja pomiędzy dwoma kolejnymi wyborami nie wynika z dokładnie tych samych przyczyn, a mianowicie: "błędu podwójnego krzyżyka"? Bo jeśli tak to wracamy do pytania numer jeden: czym wytłumaczyć tę niezrozumiale dużą ilość "podwójnych krzyżyków" akurat w województwie mazowieckim?
wislak68
Senior Member

Stary 21.08.2012, 18:05
Szpeniu, to "od zawsze" to tak od Mieszka, Stasia, Marszałka, Wiesława, Generała, Lecha czy może od Jarka?
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 21.08.2012, 19:11
POstkomunistyczne ścierwo likwiduje IPN metodą "na bezdomnego" :

http://niezalezna.pl/32089-sedzia-jo...owiada-premier
Szpen
Senior Member

Stary 21.08.2012, 19:52
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
POstkomunistyczne ścierwo likwiduje IPN metodą "na bezdomnego" :

http://niezalezna.pl/32089-sedzia-jo...owiada-premier
kolejne spłycanie. obecny premier rządzi od 2007 roku, a już od 2000 roku nie płacą za budynek. za te wcześniejsze lata też winny Tusk? Co w takim razie z Kaczyńskim, Belką itd? Też winni czy już nie?
Drozd
Senior Member

Stary 21.08.2012, 21:20
kolejne spłycanie. obecny premier rządzi od 2007 roku, a już od 2000 roku nie płacą za budynek. za te wcześniejsze lata też winny Tusk? Co w takim razie z Kaczyńskim, Belką itd? Też winni czy już nie?
Czy ty składac literek nie potrafisz? IPN to państwowa instytucja komu ma płacić lemingu? Sama sobie? Chyba że jak każdy komuch uważasz że IPN jest niepotrzebny to powiedz, a nie kombinuj fałszywcu bo się rzygać chce.

Spłycenie? Co za .......

Wypisuje taki kretynizmy, których czytać sie nie da, a jak wychodzi na idiotę to koniec tematu i nowy kretynizm. Nie tykajcie cduaka bo przed nim też kręcilii więc jemu wolno. Szpeniu w doopie mam co było przed 2007 rokiem. Pamiętam ze po 2007 zamiast "cudu gospodarczego" mamy syf którego w 2007 nikt się nie spodziewał i to dzięki takim jak Ty pogniewanym z rozumem.Wydawało by sie. Ale jak sie bliżej przyjrzeć to dobrze tak napychać kabzę kosztem innych ludzi? Co Szpeniu? Trzeba tylko być znajomym albo dobrze lizać obcas, bo nie znajduję innego wytłumaczenia dla samo ośmieszającego zachowania które od dawna prezentujesz. Nie od dziś wiadomo że ku..wy dobrze zarabiaja, co tam że 80% zgarnia alfons. On taki nowoczesny, europejski i nagrody ostaje.

ps. Użytkowniku "kim ty ku.wa jesteś" Szpenie. Może słówko na temat gen Ścibora? Bo coś urwałeś temat. Czekam niecierpliwie. Tak jak inni na raport o drogach.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 21.08.2012 o godz. 21:53.
Hej Nasz TS !!
Pablo84
Senior Member

Stary 21.08.2012, 21:23
W sumie znajomy zadał pytanie.To czemu nie rozwiązano sprawy za Kaczyńskiego.I powiem szczerze, że też mnie to zastanawia.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Drozd
Senior Member

Stary 21.08.2012, 21:47
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
W sumie znajomy zadał pytanie.To czemu nie rozwiązano sprawy za Kaczyńskiego.I powiem szczerze, że też mnie to zastanawia.
Cytat:
W 2000 roku zawarto porozumienia między Instytutem Pamięci Narodowej a Skarbem Państwa, z którego SP nie wywiązał się. IPN wielokrotnie monitował, ale w ministerstwie nikt nie reagował. Poza tym kuriozalna jest sytuacja, gdy Skarb Państwa przekazuje spółce z udziałem Skarbu Państwa nieruchomość, a później chce ją odkupić.

Za Kaczyńskiego nie było problemu bo nikt nie myślał o wyprzedawaniu wszystkiego jak leci, IPN użytkował budynek i wszystko grało. Sprawy nie rozwiązano bo jej nie było, dopóki Polską rządzili odpowiedzialni ludzie. Powiedz koledze że od pięciu lat rządzi TUSK i to jest przyczyną lawiny problemów których w normalnych państwach nie ma. Dlatego za Kaczyńskiego też ich nie było.
Hej Nasz TS !!
JEDREK76
konserwa

Stary 22.08.2012, 00:20
Pablo jak Drozd już wcześniej napisał, większościowym właścicielem (posiadaczem 56% akcji) do VIII 2010 r. był Skarb Państwa, więc budynek był także niejako własnością Skarbu Państwa. To wina ministrów Grada (obecnego bonza z pensją ponad 100 tys. miesięcznie) oraz Rostowskiego, że pomimo monitów ze strony IPN-u przed prywatyzacją Ruchu nic z własnością budynku nie poczyniono. I w tym przypadku zmarnotrawiono kolejnych ok. 20 mln zł.

Warto przeczytać informację na ten temat rzecznika prasowego IPN zamieszczoną na blogu prof. Dudka
http://antoni.dudek.salon24.pl/442135,ipn-w-tarapatach

Ciekawa dyskusja wywiązała się także w komentarzach pod tym wpisem. Część z osób niechętnych IPN-owi wysuwała zarzut pod adresem śp. Janusza Kurtyki ówczesnego Prezesa IPN, o niegospodarność, stwierdzając, że marnotrawił fundusze łożąc na budynek nie będący własnością IPN. Zarzuty te skwitował prof. Dudek wartą zacytowania notką.

"W czasach kiedy dwaj prezesi IPN (Kieres i Kurtyka) inwestowali w budynek przy Towarowej Ruch był spółką skarbu państwa. Mogli zatem zakładać, że IPN otrzyma budynek przed prywatyzacją, bo to było logiczne rozwiązanie. Z pewnością lepiej byłoby gdyby od razu, w 2000 r., to uczyniono, ale rząd Buzka (konkretnie minister Kamela-Sowińska) nie był tym zainteresowany, a później władze przejął SLD. To co IPN miał robić? Siedzieć dziesięc lat w ruderze, którą mu łaskawie dano w 2000 r, nic nie robić i czekać na urzedowe decyzje?"

Nawiasem mówiąc ciekawe, że zawsze u nas jest tak, jak w przysłowiu "kowal zawinił, Cygana powiesili"... Rząd premiera Buzka zaniedbał dopełnienia spraw własnościowych przy wyznaczeniu na siedzibę IPN budynku przy Towarowej, rząd Tuska (a dokładnie jego dwaj ministrowie) zawalił przy przekształceniu własnościowym... znowu winny, bądź co najmniej współwinny jest Kaczyński. Największe nakłady na dostosowanie budynku do potrzeb Instytutu poniesione zostały za czasów pierwszego prezesa IPN (obecnego senatora PO) prof. Kieresa... znowu oskarżenia padają wobec "niechętnego" michnikowszczyźnie Prezesa Kurtyki. Wot, ciekawostka.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 22.08.2012 o godz. 00:39.
wislak68
Senior Member

Stary 22.08.2012, 00:48
Bardzo precyzyjna odpowiedź Jedrka dlatego tylko tytułem uzupełnienia:
1. Zakup budynku przez IPN wymagał ujęcia środków na ten wydatek w budżecie centralnym (Ruch nie mógł zwyczajnie przekazać budynku IPN).
2. PiS przygotował samodzielny budżet dopiero na rok 2007 (budżet na rok 2006 został oddziedziczony po SLD). I wtedy mógł ująć środki na wykupienie przez IPN budynku od Ruchu.
3. Nie zrobiono tego z dwóch powodów: o ile dobrze pamiętasz był to okres lustracji a SLD do spóły z PO rozpętało wtedy burzę wokół "darmozjadów z IPN marnotrawiących państwowe pieniądze". Podtekst był oczywiście polityczny i chodziło o to aby utrącić lustrację. Po to aby ją ochronić przed taką demagogią starano się maksymalnie przyciąć wydatki IPN i nie realizować transakcji (takich jak zakup budynku) które mogłyby dostarczać przeciwnikom lustracji dodatkowych argumentów. Drugi powód był taki jak ten wskazany przez Jedrka: Ruch był kontrolowany przez SP w związku z tym nie widziano potrzeby natychmiastowych działań licząc że sprawę załatwi się wtedy gdy szum wokół lustracji nieco już przycichnie.
4. Nikomu nie przyszłoby wtedy do głowy że ubecja będzie na tyle bezczelna aby za pięć lat opchnąć funduszom Ruch razem z IPN. Sam fakt że Grad opchnął firmę razem z siedzibą instytucji państwowej jest absolutnie skandaliczny i wskazujący na nieprawdopodobny brak profesjonalizmu ówczesnego MPW (co zresztą było widoczne również przy szeregu innych transakcji realizowanych przez MPW Grada). Jednak sytuacja w której Skarb Państwa poniesie z tego tytułu straty (zmarnowano bowiem pieniądze wydane przez instytucję państwową na adaptacje i remonty budynku) to już zwykła prokuratura. Ciekawe czy minister Gowin zajęty AG znajdzie chwilę czasu na to aby dopilnować prokuratorów przy śledztwie w sprawie marnotrawienia publicznych pieniędzy przez Grada?
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 22.08.2012 o godz. 01:15.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 22.08.2012, 03:34
po 10.04.10 częśc co ważniejszych teczek z IPN-u pewnie i tak już "wsiąkła",no to teraz przychodzi czas na zwijanie interesu
Ostatnio edytowane przez AYALA : 22.08.2012 o godz. 07:17.
Szpen
Senior Member

Stary 22.08.2012, 08:30
Drozd napisał(a):Wyświetl post

ps. Użytkowniku "kim ty ku.wa jesteś" Szpenie. Może słówko na temat gen Ścibora? Bo coś urwałeś temat. Czekam niecierpliwie. Tak jak inni na raport o drogach.
i co się tak podniecasz?
od 2000 roku mozna bylo cos z ta sytuacja zrobic, nikt nie ruszyl palcem. zarowno wczesniejsze rzady jak i obecny sa winne sytuacji. szczegoły opisal Jedrek, dywagacje Wislaka sobie odpusc bo to populizm.

O Sciborze się wypowiedziałem. Nie widzę połączenia między wieśniackim piskiem i okrzykami w miejscu świętym, do tego że Ścibor został TW.
A raport o drogach to chyba nie do mnie. kto inny ma zaklad i kto inny jest strona.
misieq
Member

Od: 11.2002

Stary 22.08.2012, 08:57
Miszczak szczery do bólu, w TVN nie wolno śmiać się z PO.
http://wpolityce.pl/wydarzenia/34543...-tego-nie-chca
Drozd
Senior Member

Stary 22.08.2012, 09:12
i co się tak podniecasz?
od 2000 roku mozna bylo cos z ta sytuacja zrobic, nikt nie ruszyl palcem. zarowno wczesniejsze rzady jak i obecny sa winne sytuacji. szczegoły opisal Jedrek, dywagacje Wislaka sobie odpusc bo to populizm.

O Sciborze się wypowiedziałem. Nie widzę połączenia między wieśniackim piskiem i okrzykami w miejscu świętym, do tego że Ścibor został TW.
A raport o drogach to chyba nie do mnie. kto inny ma zaklad i kto inny jest strona.
Szpeniu nie pi....ol za przeproszeniem kolejny raz jak POpaprany propagandzista. Który rząd sprzedał Ruch razem z IPNem? POwski Szpeniu nie żaden inny. Więc chyba nie ma wątpliwości który jet winny. Czyim prezydentem jest HGW mająca zgonie z zawartą umową przekazać Ruchowi inny budynek w zamian za siedzibę IPN. POwskim Szpeniu po prostu gdzie sie ta banda pojawi tam złodziejstwo, oszustwa i działanie na szkodę Polski i Polaków, a całe zastępy sprzedajnych kurew tłumaczą lemingom że to nie PO tylko "wszyscy".

A rozumiesz już dlaczego Ścibor nie widział wokół siebie komuchów? Rozumiałeś szpeniu od początku tylko służba nie drużba. Kloaka Szpeniu, wygodnie Ci?
Hej Nasz TS !!
TSWojtas
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 22.08.2012, 09:25
misieq napisał(a):Wyświetl post
Miszczak szczery do bólu, w TVN nie wolno śmiać się z PO.
http://wpolityce.pl/wydarzenia/34543...-tego-nie-chca
I co sie dziwić Szpeniowi - PO prostu nie może

aleksander buksa - prostytutka bez Honoru

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów