The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.08.2012, 21:53
Pisałem, że Szpeniu jest przemęczony. Zamiast go wysłąć na urlop to trzymają go na forum a on goni resztkami sił. I tak trzeba przyznać, ze bronienie tak beznadziejnej sprawy wykańcza psychicznie
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 08.08.2012, 22:07
Cytat:

Marta Brzezińska: We wrześniu premiera Pańskiej solowej płyty „Siła i honor”. Podobno duże rozgłośnie radiowe nie są nią w ogóle zainteresowane.

Paweł Kukiz: Z informacji, jakie otrzymałem od Wydawcy mojej płyty wynika, że wszystkie ogólnopolskie rozgłośnie radiowe odmówiły patronatu medialnego. O ile w przypadku Radia ZET czy RMF FM szczególnie mnie to nie dziwi, bo muzyka na krążku „Siła i Honor” jest dosyć ciężka, gitarowa, nie mieści się w ich konwencji – nie oszukujmy się, to nie jest Tina Turner (śmiech), o tyle zastanawiające jest w przypadku rozgłośni, które nawet w nazwie mają dopełnienie „rock”, na przykład ESKA Rock, albo Antyradio (które wydawać by się mogło progresywną rozgłośnią, puszczającą każdy rodzaj muzyki).

Rozumiem jednak, że nie zamierza Pan z tego powodu targnąć się na swoje życie (śmiech).

Proszę mnie dobrze zrozumieć – to nie jest sprawa, która jakoś szczególnie mnie martwi albo załamuje. Wręcz przeciwnie – po raz kolejny upewniłem się w tym, że mamy do czynienia z taką poprawnością polityczną, o jakiej komuna mogła tylko pomarzyć. Tutaj nawet nie potrzeba ustawy. To wynika z wewnętrznego głosu, który podpowiada, że lepiej zachować ostrożność i mieć pracę, dzięki której można spłacić kredyt za mieszkanie, niż w jakikolwiek sposób się narażać. Przecież podobna sytuacja miała miejsce z ZAIKSEM.

Mówi Pan o ankiecie, której ZAIKS nie chciał opublikować?

To nie chodzi o to, że jestem 50-letnim chłopcem, który będzie się teraz skarżył, ale ja nie zauważyłem tam żadnych obraźliwych treści! Jednak dwudziestokilkuletnia pani z ZAIKS, która zaproponowała mi wypełnienie ankiety, prawdopodobnie stwierdziła, że ze względu na fakt, iż kilka egzemplarzy trafi do Kancelarii Premiera oraz Prezydenta, ktoś mógłby się obrazić. Dlatego pewnie na wszelki wypadek oni tego nie puścili.

Niezwykle silne poczucie autocenzury.

Jak już mówiłem - komuna po prostu mogła pomarzyć o takich sytuacjach. Wtedy była potrzebna ustawa o cenzurze, a w tej chwili autocenzura została wykształcona m.in. przez ten durny proporcjonalny system wyborczy. W efekcie tego ludzie mają zakodowaną wewnętrznie poprawność. Wszelkie działania (mówię w szczególności o mediach, choć zdarzają się wyjątki, które starają się być niezależnymi, jak na przykład wasza Fronda, która jest chyba jedynie od Pana Boga zależna, czy konkurencyjna Rebelya) są podporządkowane Państwu a ścislej - opcji, która w danym momencie Państwem zawiaduje. Proszę się nie gniewać, ale jednak stanowicie margines. W mediach największych, tzw. głównych, panuje poprawność wykształcona do granic absurdu. Im nawet nie potrzeba ustawy. Oni będą działali zgodnie z "zasadnicza linią" Państwa w każdej dziedzinie, z tego chociaż względu, by nie zostać pozbawionym koncesji.

To, co serwują główne media jest zatem dalekie od czystej informacji.

My w tej chwili nie mamy do czynienia z informacją, ale z propagandą. Nie masz miejsca na myślenie. Masz przetrawić przygotowaną przez daną opcję polityczną papkę i tyle. Dam przykład - rozmawiałem kiedyś z Wami (przy okazji Euro 2012) o SOWIECKIEJ symbolice. I o tym, że nakręcanie wówczas przez media potencjalnego konfliktu między kibicami Polski i Rosji MOŻE NOSIĆ ZNAMIONA PROWOKACJI. Wie Pani jaki "Gazeta pl." -streszczając moją wypowiedź - dała tytuł ? Potężnymi literami - obok mojego zdjęcia - napisano: " KUKIZ: ROSYJSKIE SYMBOLE W POLSCE ? TO PROWOKACJA ". Albo Pani z dolnośląskiej "Gazety Wyborczej" przy okazji recenzji rock opery "Krzyżacy" napisała: "Podobno do wzięcia udziału w rock operze przekonał Pawła Kukiza motyw krzyża na krzyżackim płaszczu"... Czy np. pan Frelich z opolskiego dodatku "GW", który napisał o mnie "sprzymierzeniec spadkobierców polskich faszystów"... A masa kupująca "GW" bezkrytycznie przyjmuje podaną papkę - bo to gazeta dla " młodych, wykształconych z dużych miast" napisała i durnieje z dnia na dzień. I o to chyba właśnie chodzi bo odnoszę wrażenie, że obecnie na rękę państwu jest to, by społeczeństwo składało się z idiotów. Raz - bo łatwo takich ustawić w każdej konfiguracji a dwa, że Unia już wkrótce dostanie tanią siłę roboczą "Made in Poland".

Rozmawiała Marta Brzezińska
Zawsze ceniłem bezpośredniość przekazu pana Kukiza. Może nawet Szpen zakuma.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 08.08.2012 o godz. 22:13.
Hej Nasz TS !!
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 08.08.2012, 23:26
Szpen napisał(a):Wyświetl post
kolejny co ma paranoje. po drozdzie i wislaku jest juz was trzech. to nie ja zyje w swiecie ubecko-oligarchicznym. to Ty i twoje lęki.
Oj żyjesz Szpeniu żyjesz. Tyle tylko że w swojej prostocie nie zdajesz sobie z tego sprawy. Będac wychowanym na małomiasteczkowych wzorcach wydaje Ci się normalnym że: syn premiera bierze drugą pensję za "doradzanie" firmie założonej przez oszusta, jego najbliższy współpracownik załatwia "interesy" na cmentarzu żeby nie podsłuchało go "KGB" a premier okrada naród i tworzy 120 tysięcy nowych stanowisk urzędniczych tylko po to aby robotę mieli krewni i znajomi Króliczka. Przecież u was sołtys robi tak samo od zawsze. Ale Szpeniu: to nie jest normalne! Poza matrixem w którym tkwisz istnieje prawdziwy świat.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 09.08.2012 o godz. 00:07.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 09.08.2012, 09:20
Może wróćmy jeszcze na krótko do obchodów rocznicy PW, może się coś Szpeniowi rozjaśni:

"Władza chce organizować rocznice. Będziecie patriotami - ale tak, jak władza Wam wskaże"

Tutaj link - http://wpolityce.pl/wydarzenia/33665...dza-wam-wskaze
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 09.08.2012, 10:24
kolejny co ma paranoje. po drozdzie i wislaku jest juz was trzech. to nie ja zyje w swiecie ubecko-oligarchicznym. to Ty i twoje lęki.

wpisałem kabaert donald tusk, dalem pierwszego linka i to powinno zamknac Ci ryjek. chcesz wiecej, to sobie poszukaj.
czuje się obrażony! a gdzie jestem ja , Gwiaździsty ,darksun czy yarow ?. Zaniżasz sondaże człowieku żyjący w iluzorycznym świecie demokracji i sprawiedliwości , hehe

p.s. jak ktoś jest zainteresowany działalnością patriotyczną w ramach TSW piszcie na priv - dzisiaj odbedzie się kolejne spotkanie grupy.
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 09.08.2012 o godz. 10:40.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 09.08.2012, 11:45
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
czuje się obrażony! a gdzie jestem ja , Gwiaździsty ,darksun czy yarow ?. Zaniżasz sondaże człowieku żyjący w iluzorycznym świecie demokracji i sprawiedliwości , hehe

p.s. jak ktoś jest zainteresowany działalnością patriotyczną w ramach TSW piszcie na priv - dzisiaj odbedzie się kolejne spotkanie grupy.
to, że na forum kibicowskim, na którym 99% uczestników ma silne poglądy prawicowe jestem w mniejszości, nie oznacza, że tak myśli całe społeczeństwo. Jak widać po wyborach i sondach, PiS nie ma szans na władzę w najbliższym czasie. Musiałoby nieźle pizgnąć w dół niczym w Grecji, aby mogli być brani pod uwagę. Ja rozumiem, że nawet tak chcielibyście, aby było. Ma pizgnąć, mamy się cofnąć w rozwoju 10 lat, aby tylko mieć władzę. Taka władza dla władzy. Na szczęście społeczeństwo inaczej odbiera świat.
darksun
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 09.08.2012, 12:00
Nieźle dziś się można zdziwić przeglądając onet czy interię... Pierwszą wiadomością jest... ekskluzywny wywiad z synem Bieruta! Nosz... Oczywiście tytuły mówią o "tajemniczej śmierci byłego prezydenta Polski"! Nic to, dalej wywiad traktuje o tym, że Bierut fajnym tatą był, ideologicznie czystym komunistą z zasadami (?), że Stalin był utalentowanym i mądrym przywódcą państwa radzieckiego... !! Jak dla mnie to świat stanął na głowie...
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 09.08.2012, 12:00
to, że na forum kibicowskim, na którym 99% uczestników ma silne poglądy prawicowe jestem w mniejszości, nie oznacza, że tak myśli całe społeczeństwo. Jak widać po wyborach i sondach, PiS nie ma szans na władzę w najbliższym czasie. Musiałoby nieźle pizgnąć w dół niczym w Grecji, aby mogli być brani pod uwagę. Ja rozumiem, że nawet tak chcielibyście, aby było. Ma pizgnąć, mamy się cofnąć w rozwoju 10 lat, aby tylko mieć władzę. Taka władza dla władzy. Na szczęście społeczeństwo inaczej odbiera świat.
miała byc druga Irlandia za rządów Twoich liberałów a jesteśmy na trzecim miejscu od końca pod względem zarobków.Co 4 dziecko głodne, a 700 tyś urzedasów za rządów liberałow przybyło,mnozą sie spółki jak króliki na łące gdzie zapewne wiesz jak duuuże są tam zarobki.Do tego dodac ogromny dług jaki narobiła Twoja ekipa...bedziemy go spłacac przez następne 20 lat
Ostatnio edytowane przez AYALA : 09.08.2012 o godz. 12:03.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 09.08.2012, 12:58
My tu gadu gadu a chłoPOki własnie sobie podwyżkę zafundowały :Aby żyło sie lepiej". Najwiecej oczywiście w resorcie siłowym, żeby nie mieli skrupułow zwalczać wrogów rządu Tuska i chetniej machac pałą, gdy za blisko podejdzie wzbużony tłum:

Cytat:
Duże podwyżki w ministerstwach. Zobacz, ile zarabiają!

Blisko 7 miliardów złotych rocznie idzie na pensje rządowej administracji. Dużą część tej kwoty stanowią zarobki cywilnych urzędników. Co ciekawe, mimo że zarobki urzędników są bardzo wysokie to wiele ministerstw zafundowało im podwyżki. Rekordzistą w tym względzie jest Ministerstwo Spraw Wewnętrznych, którego pracownicy dostali dodatkowe 800 złotych. Zobacz, ile zarabiają pracownicy poszczególnych ministerstw!

Według informacji podawanych w sprawozdaniu dotyczącym wynagrodzeń w ministerstwach, pracownicy MSW w 2010 zarabiali średnio 5628 zł, a w 2011 - 6428 zł. Podwyżki sięgnęły średnio 800 złotych!

Pracownicy Ministerstwa Środowiska w 2010 zarabiali średnio 5904 zł. W 2011 roku ich zarobki wzrosły średnio o 572 złote i wynoszą obecnie 6476 zł.

Nieco mniej zarabiają cywilni pracownicy Ministerstwa Skarbu. W 2010 ich średnie pensje wyniosły 4721 zł, a w 2011, po 514 zł podwyżki, 5235 zł.

Jak ktos chce przeczytać całośc to tutaj:
http://wiadomosci.onet.pl/wiadomosci...rtaz-maly.html
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 09.08.2012, 13:00
1. Nigdzie nie pisze że wypowiadamy się tutaj w imieniu całej polskiej spoleczności
2. Rozumiem że definiujesz poglądy prawicowe z patriotycznymi i pro polskim. I dobrze tak ma być. Tylko gdzie w tym wszystkim jesteś ty i twoje poglądy?
3.Trudno żeby PIS miało wielkie szanse na wygraną jeśli w tym wg.ciebie demokratycznym kraju wszystkie publicznie dostępne stacje TV , sondażownie , najważniejsze portale internetowe są w rękach ludzi w mniejszym bądz większym stopniu powiązanych z towarzystwem byłych słuzb komunistycznych które PIS chce rozgonić na cztery strony świata.
4. Rozumiem że boli cię fakt że ktos popiera opcję która ma małe szanse na wygraną? cóż niektórzy mają kohones którym brakuje innym ale cóż się dziwić w czasach grodzkiego i biedronia
4. Szkoda że w swojej przenikliwości i wiedzy ekonomicznej nie dostrzegasz że w Grecji np.....nęło - jak mówisz- ponieważ oni mieli i mają ! dużo wyższe dochody , socjale etc, etc. U nas nie może aż tak odczuwalnie spaść bo nie jedziemy na tak wysokim koniu jak oni Włosi czy Hiszpanie. Socjale są na żenującym poziomie i jeszcze często przyznawane osobom które papiery załatwiaja na lewo, a dochody czy emerytury to nawet nie połowa tego co mają Grecy.
5. Na czym opierasz opinię że dojście do władzy PIS-u to cofnięcie o 10 lat wstecz. Przerabialiśmy to już tu 100 razy i nigdy nie odniosłeś się do przykładów posunięć rządu Kaczyńskiego któreby coś takiego mogło spowodować. Za przeproszeniem pieprzysz jak red.Cichy w GW sugerujący że AK to faszyści którzy wywołali powstanie żeby niedopuszczając do przejęcia Warszawy przez bohaterskich żołnierzy radzieckich chcieli przy okazji wymordować żydów, a jak już ludzie Stalina wkroczyli to zapanowało ogólna euforia i radośc tak że nawet polskie kobiety oddawały się przygodnym mężczyznom - głównie radzieckim aby płodzić nowych synów komunistycznej Polski
6.A na koniec (w ostatnim swoim zdaniu) ty jako prorok wypowiadasz się w imieniu społeczeństwa - mimo że sam to zarzucasz innym. Stara -dobra -szkoła komunistyczna, hehe
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
wislak68
Senior Member

Stary 09.08.2012, 14:27
Jak widać Arapaho poczuł sie na tyle urażony faktem że nie zaliczyłeś go do grupy "paranoików" że postanowił mnie uprzedzić i poświęcić Ci chwilę czasu . Ze swojej strony zwrócę tylko uwagę na jeden fakt. Zastanawia mnie mianowicie dlaczego zakładając że "99% uczestników ma silne poglądy prawicowe" zadajesz sobie tyle trudu i raczysz nas codziennie swoim bełkotem? Ponieważ z założenia odrzucam opcje że robisz to z powodów ideowych (bo przecież nawet ktoś taki jak Ty rozumie chyba że wypisywanymi tu głupotami kompromitujesz dodatkowo i tak już wystarczająco skompromitowanych) to pozostają dwie opcję: dla pieniędzy (czemu zaprzeczasz na tyle gwałtownie że zaczynam w to wierzyć) albo dla odreagowania swoich problemów emocjonalnych (bo chyba tylko tak można wytłumaczyć oskarżanie o paranoje użytkowników o poglądach antyPOwskich na forum na którym "99% uczestników ma silne poglądy prawicowe"). Jak to z Tobą jest Szpeniu: jesteś sprzedajnym prowincjuszem czy tylko zwykłym frustratem?
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 09.08.2012 o godz. 14:54.
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 09.08.2012, 15:22
wsilak68 napisał(a):
Czy Twoim zdanie jest zatem normalne że firma która znajduje sie na "czarnej liście" KNF:
".... cieszy się uznaniem prezydenta miasta Pawła Adamowicza, jednego z założycieli Platformy Obywatelskiej. Właściciele firmy nie martwią się o przyszłość, mimo że należące do nich linie lotnicze OLT Express właśnie upadły. Niedługo przed krachem przewoźnika nabyli pałac z parkiem i folwarkiem wart wiele milionów złotych.
Amber Gold hojnie wspiera kulturę. Jest m.in. sponsorem filmu Andrzeja Wajdy o Lechu Wałęsie. Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz na konferencji prasowej 7 maja br. chwalił sponsorów: „Czujecie ten moment, czujecie innowacyjność. Wałęsa też był innowacyjny dla swoich czasów, bardzo Wam dziękuję”. Uznaniem prezydenta Gdańska Amber Gold szczyci się stale na swojej stronie internetowej."
I link: http://niezalezna.pl/31451-sponsor-%...D-w-tarapatach
Tym bardziej że:
"Założyciel Amber Gold ma wyrok za przywłaszczenie mienia. Prezes gdańskiej spółki był bowiem niegdyś pod nazwiskiem Stefański współwłaścicielem sieci punktów Multikasa, w których klienci mogli płacić za rachunki kuszeni niskimi prowizjami. Część pieniędzy, zamiast na konta zakładów energetycznych czy gazowni, trafiła jednak do kieszeni właściciela."
Czy Twoim zdaniem nie jest to przykład "czworokąta bermudzkiego" o którym pisałem w poprzednim poście?
edycja:
Okazuje się że młody rudzielec też pracował dla grupy Amber Gold:
http://praca.wp.pl/title,Tusk-pracow...l?ticaid=1ef03
Chłop jest na umowie zleceniu ale współpracuje z prezesem firmy i spotyka się z jej właścicielem . Ale papa Tusk był przeciwny . Saperzy rozbrajają minę.

Wszystko ładnie pięknie i nawet Wałęsa winny jest sprawy Amber Gold, prawda jest taka, że trzeba było mieć IQ poniżej 65 żeby inwestować w coś takiego.

To nie koledzy Tuska, ani prezesi czegoś-tam są odpowiedzialni za opiniowanie podmiotów obracających finansami w Polsce. Od lat jest to KNF i jeśli KNF mówi wyraźnie - nie inwestujcie. A ktoś mimo to inwestuję, cóż jego starta może się nauczy żeby nie dawać kasy wróżkom za numery lotto i Amber Gold. Czy rząd ma też ostrzegać przed oszustami, wróżkami, uzdrowicielami i innymi tego typu machlojami? Ktoś nie pomyślał stracił jego sprawa.

Zresztą na całej tej panice Amber Gold legalnie zarobiło kupę kasy. I może nawet uruchomią piramidę ponownie. Wcześniej wypłacą zyski tym co zostali. (Będą przy tym mówili, że kto został ten zarobił i o co ten cały szum). Pewnie ludzie znowu się nabiorą...

Jest to przykład "czworokąta" ale nie jedyny i nie ostatni. Większość wpływowych biznesmenów drobiło się na zamęcie i przewałach w czasie transformacji. Albo ten młodzian wyczarował tyle kasy z niczego w co mi sie wierzyć nie chce.

Cytat:
Obiecałem się odnieść.
Tłumaczyłem to już kilka razy ale wytłumaczę jeszcze raz: posty zapisuję stopniowo aby nie utracić tego co już napisałem (zdarzało mi się to wielokrotnie). Jeśli chcesz odnosić się do całego postu najlepiej poczekaj kilka godzin a będziesz miał pewność że tekst jest ostateczny.
Ad1
To co mówi minister Rostowski to moim zdaniem kompletne dyrdymały (co zademonstrował już wielokrotnie) dlatego jego opinia na temat perspektyw naszego dług jest dla mnie wyjątkowo mało wiarygodna.
Jeśli chodzi o wzrost (i potencjalny zakład) to z pewnym zdziwieniem zauważam że Twój deklarowany optymizm jest chyba nieco mniejszy niż ten faktyczny. O ile dobrze pamiętam to we wcześniejszych postach deklarowałeś się z opinią że recesji (spadku GDP) nie będzie. Teraz jako banchmark proponujesz -1%. Wyjaśnijmy sobie najpierw dwie sprawy: czy chodzi Ci o spadek w skali roku czy w skali jakiegoś innego okresu oraz o to według danych podawanych przez którą instytucję. Po ustaleniu tych dwóch elementów zastanowię się nad zakładem.
Ad2
Zdziwiłbyś się jak dużo ludzi i instytucji stawia pieniądze na kryzys w Polsce. Powiedziałbym wręcz że ten trend jest raczej dominujący.
Ad3
Na początek wątek poboczny: nie uważam aby na tle innych nacji poziom manipulacji medialnej tudzież naiwność /głupoty Polaków była jakoś szczególnie wyróżniający się. Myślę że wszędzie stosuje się mniej więcej tę samą socjotechnikę a zaryzykowałbym tezę że poziom wykształcenia w Polsce jest wyższy niż średnio w krajach Zachodnich. Na czym zatem polega problem? Na dramatycznej nierównowadze medialnej w naszym kraju. Dominacja mediów jednej ze stron dyskursu jest w Polsce w porównaniu z krajami rozwiniętymi wręcz dramatyczna. Zwróć proszę uwagę że gdy mówimy o „manipulacjach” praktycznie od razu myślimy o tych dokonywanych przez jedną ze stron konfliktu. Druga, nawet gdyby chciała postępować w ten sam sposób, nie ma po temu technicznych możliwości. To oczywiście nasuwa analogie z Rosją czy Białorusią gdzie teoretycznie istnieje wolność słowa i wolne wybory jednaj na wskutek dominacji jednej opcji stają się one zupełną fikcją. I to niestety jest również przypadek polski. Dlatego argumenty o dostosowaniu się do „poziomu kloacznego” przez PiS absolutnie mnie nie przekonują. Cokolwiek by PiS nie zrobił, jak bardzo merytoryczną akcję by nie przeprowadził i tak zostanie przedstawiony jako prymitywny agresor niszczący polską demokrację. Pozwolę sobie w tym miejscu wskazać chociażby na fakt że Ty sam krytykujesz PiS za brak „propozycji merytorycznych” nie wiedząc nawet o pracy koncepcyjnej wykonywanej przez tę partię (załączyłem Ci poprzednio link do jednej z takich inicjatyw, zapoznałeś się z nim?). To samo jeśli chodzi o emerytury: przywołujesz przykład awantury z Niesiołowskim a zapominasz o tym że w trakcie dyskusji PiS przedstawił bardzo ciekawą alternatywę: system kanadyjski. Podobnych przykładów można mnożyć. Konkluzja jest moim zdaniem taka że przy obecnej dominacji mediów postubeckich niezależnie od merytoryczności swojej pracy PiS zawsze przedstawiany będzie jako „czarny lud”. I właściwymi pytaniami zadawanymi w tym kontekście powinny być te: dlaczego tak się stało i co zrobić aby to zmienić?
I tym sposobem przechodzimy do części właściwej. Temat ma oczywiście swoją literaturę (polecam chociażby prace Zybertowicza) ale dla potrzeb tej dyskusji pozwolę sie odwołać do niedawnej publikacji FAZ. Otóż w kontekście ostatnich zawirowań w Rumunii pozwolili oni sobie na stwierdzenie że:
prezes PiS „dokonał interesującego odkrycia", którym był „czworokąt bermudzki”. Od trójkąta bermudzkiego różnił się nie tylko położeniem, ale też tym, że „definiowano go nie za pomocą geograficznych, a politycznych współrzędnych”. Niemiecki dziennik zwraca uwagę, że tworzyły go „kliki służb specjalnych, byli komuniści, którzy stali się socjaldemokratami, biznesmeni wywodzący się z dawnej nomenklatury oraz zorganizowana przestępczość”. W czworokącie bermudzkim Kaczyńskiego nie znikały samoloty i statki, ale - jego zdaniem - polska demokracja i bardzo dużo pieniędzy. Na ten gospodarczo-polityczny biotop Kaczyńscy zwrócili dużą część swojej energii, gdy jesienią 2005 roku wygrali wybory prezydenckie i parlamentarne. Ich zdeklarowanym celem było wysuszenie tego bagna i nadrobienie w ten sposób tego, co w ich mniemaniu zaniedbano po transformacji 1989 roku. Gazeta zauważa, że podobna sytuacja panuje aktualnie na Węgrzech, gdzie głównym powodem miażdżącego zwycięstwapartii Fidesz pod wodzą Viktora Orbana była złość narodu na kumoterstwo i samoobsługową mentalność socjalistów.Według „Frankfurter Allgemeine Zeitung” Celem Orbana, tak jak kilka lat temu Kaczyńskich w Polsce, jest dokończenie przełomu systemowego z 1989 roku, poprzez ostateczne złamanie władzy beneficjentów dyktatury oraz ich spadkobierców.
Ze swojej strony dodam że sytuacja którą FAZ opisuje w kontekście Rumunii (tu akurat okazało się że Niemcom nie podobają się działania służb postkomunistycznych, w przypadku krajów w których służby idą z nimi ręka w rękę jak np.: w Polsce, nie mają z tym problemu) oprócz Węgier i Polski jest widoczna praktycznie w całej postkomunistycznej Europie. Jeśli masz ochotę podyskutować na temat charakterystyki tego specyficznego sytemu oligarchicznego oczywiście jestem do dyspozycji. Zakładam jednak że nie kwestionujesz tego że ten system jest faktycznym systemem politycznym w naszym kraju oraz tego że z punktu widzenia rozwoju tego kraju jest to największy problem.
Dlatego na postawione przez Ciebie pytanie (w zamyśle jak zakładam retoryczne) „czy naprawę państwa powinno się zaczynać od walki z wiatrakami?” odpowiadam że sam sposób jego sformułowania sugeruje już odpowiedź. Odpowiedź moim zdaniem zdecydowanie błędną. Po pierwsze walka z postubecją nie jest „walką z wiatrakami” co pokazał niespełna dwuletni okres rządów PiS. Po drugie uważam że każdy rozsądny człowiek musi zgodzić się z tym że naprawę Państwa powinno się zdecydowanie zacząć od eliminacji postubecji. Natomiast zgadzam się co do metody: „należy zmienić system polityczno-prawny tak aby oni nie mieli rację bytu”. Przez co rozumiem między innymi: immunizację sytemu sądowniczego i prokuratury, odzyskanie przez Państwo kontroli nad służbami specjalnymi, rewitalizację CBA, odpowiednie regulacje dotyczące przetargów państwowych, regulacje antykorupcyjne, wzmocnienie kontroli nad jednostkami samorządowymi, lustrację itp., itd. Wydaje mi się że dopiero po podjęciu takich działań hydra o której piszesz mogła by stracić swoją głowę. Problem polega na tym że po obecnie rządzących tego typu działań spodziewać się nie możemy z tej prostej przyczyny że ich korzenie są organicznie splecione ze wspomnianym powyżej „czworokątem bermudzkim”. Są bieżącą twarzą postubeckiego układu. Odwołując się do zadanych przez Ciebie pytań: „Jak myślisz ilu z nich ma się świetnie dzięki głębokiemu syfowi w ZUS? A ilu by straciło gdyby dokonano dobrej reformy całego tego systemu?” odpowiadam z graniczącym z pewnością przekonaniem: w obecnym układzie reformy ZUS spowodowałyby tylko zwiększenie środków dzięki którym „ci którzy mają się świetnie” mieliby się jeszcze „świetniej”. Natomiast za lat dziesięć okazałoby się że konieczne są następne „reformy”. Oczywiście wiadomo kto byłby ich głównym beneficjentem. Reforma Państwa realizowana z „oligarchią” jest nonsensem z tej prostej przyczyny że „oligarchia” nie jest zainteresowana żadną reformą. Ich interesuje obecny stan bezwładu w którym można „łowić swoje ryby”. Każdy kto będzie próbował ten stan zmienić z założenia stanie się ich wrogiem. Wydaje mi się że dość zgrabnie ujął to „wódz Jarosław”:
„To już nie jest kapitalizm polityczny, tylko korupcja. Nazwijmy rzecz po imieniu: to rak korupcji, tej najcięższej choroby systemów życia publicznego i gospodarczego. Są systemy, którym to nie przeszkadza w rozwoju, potrafią jakoś ją zaabsorbować, jak np. kiedyś Japonia czy Turcja. W polskim typie kultury, jeśli chcemy się szybko rozwijać, musimy okiełznać korupcję, a to oznacza konieczność przeprowadzenia daleko idących zmian w establishmencie i to od szczebla powiatowego po najwyższy. System zawłaszczania państwa jest tak rozbudowany, że paraliżuje wielkie przedsięwzięcia zbiorowe – budowa autostrad to najlepszy tego przykład, ale paraliżuje praktycznie wszystko. Tak spektakularne ujawnienie tego, jak w przypadku taśm PSL-u, świadczy jednak też o tym, że system władzy znalazł się w kryzysie. I ta erozja powinna się pogłębiać. Tu ogromnie dużo zależy także od naszej strony, tzn. od umiejętności właściwego rozegrania tego kryzysu władzy, nawiązania kontaktu z dużą częścią opinii publicznej, z którą w tej chwili kontaktu w istocie nie mamy. Musimy tę blokadę przełamać.”
I pod tym się podpisuję.
Ad.2
wislak68 napisał(a):
(przypomnę że oficjalnie jesteśmy poniżej tego progu w zwiazku z tym nie podjęto żadnych działań wymaganych przez prawo)
Twierdziłeś, że Rostowski propaguje informacje, że mamy relację dług/pkb poniżej 50%. Pokazałem Ci, że jest inaczej.

Krótkoterminowy spadek może być. W skali dwóch lat w sumie spadku nie będzie.

Ad.3

Badań wiarygodnych na temat podatności ludzi na prostą manipulację nie ma. Poziom wykształcenia nic niestety nie gwarantuję. W porównaniu do USA na pewno jesteśmy lepiej wykształceni. Ale mi chodzi o pewną mentalność i uwielbienie dla upraszczania życia do podziału czarne/białe.

W naszym kraju aktualnie bardzo wyraźnie to widać.

- Frakcja PO (PO to mniejsze zło, PiS zje wasze dzieci, jest super jest super więc o co Ci chodzi, PiS = mohery = Rydzyk etc etc)

- Frakcja PiS (PiS to jedyny ratunek dla Polski, tylko my wiemy kto jest prawdziwym Polakiem/patriotą katolikiem, Smoleński!!!, spiski mgły i Bóg wie co)

Często przy próbie dyskusji od ręki jestem przyporządkowany to jednej z tych grup. Zależy to tylko wyłącznie od tematu dyskusji i mojego poglądu na daną sprawę/światopogląd.

Każda z tych frakcji obraża w pewien prosty i wcześniej z góry ustalony sposób swoich przeciwników. (Lemingi, Mohery)

Ogólny trendy wygląda troszkę jak scena z filmu "Dzień Świra" moja prawda jest najmojsza,,,
Media są sterowane ale daleko nam jeszcze do Białorusi czy Ukrainy.
Możesz podać o który link chodzi było ich kilka z Twojej strony.

Owszem o propozycji Kanadyjskiej słyszałem, jest to rozwiązanie dalece gorsze od tego co mamy teraz. Kolejny system rozdawnictwa na którym zarobią nieroby a pracujący uczciwie człowiek będzie ich musiał utrzymywać i ze swojej składki i z podatków. Była by to kopia aktualnego systemu. Tylko, że teraz płacimy za mundurówki i inne badziewia ze składek i z podatków. A w kanadyjski płacilibyśmy cwaniakom którym uda się ominąć system i nie płacąc nic pobierać emeryturę. Znowu mamy wybór pomiędzy dżumą a cholerą

System ten ma przewagę nad aktualnym - niższą składkę emerytalną ale dalej daje pole do popisów starym układom i umożliwia wyprowadzanie kasy z systemu przez "górę". A tego chyba chciałbyś uniknąć?

Niemniej muszę przyznać, że we wcześniejszej dyskusji o tym nie wspomniałem. Mea Culpa.

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem państwa opiekuńczego - coś takiego powoduję, że zbyt wielu ludzi bimbie sobie na wszystko udając pokrzywdzonych.

Przykład - osoba z mojej najbliższej rodziny koordynowała budowę dużej firmy w Polsce. Kapitał w 100% niemiecki. Niemcy zażyczyli sobie aby firmę umieścić w gminie z dużym bezrobociem. Myślenie logiczne ale zupełnie nie na Polskie warunki. Otóż okazało się że przy wielkim bezrobociu (urzędzie pracy zawalonym "bezrobotnymi" ciągnącymi wszelakie pomoce zasiłki i Bóg wiec co) na kilkaset ofert pracy zgłosiło się kilkanaście osób...

Trzeba było ściągać ludzi z całej Polski.

Każdego bezrobotnego z tamtego UP który nie pojawił się na rozmowę o pracę powinno się pozbawić dożywotnia prawa do zasiłków, mieszkań socjlanych itp itd.

Dodam tylko, że nie mogli znaleźć ani sprzątaczek ani ochroniarzy ani bardziej wykwalifikowanej kadry. W końcu oferowali nawet darmowe szkolenia dla ludzi bez doświadczenia w danej dziedzinie.

Każdy system który płaci ludziom za nic nie robienie będzie produkował zawodowych bezrobotnych.

Twierdzisz, że nie da się zreformować systemu emerytalnego aby "góra" nie miała racji bytu.
Jest to dość proste każdy pracuje na swoją emeryturę. Obliczamy koszt zamknięcia tego systemu i część składek otwarcie idzie na aktualnych emerytów lub ludzi którzy byli długo w tym systemie. Wiadomo że jeśli komuś zostało 10 lat do emerytury to teraz nie wyrobi sobie kapitału. A i tak z naszych składek emerytury w przyszłości żadnych nie zobaczymy. Bo ktoś ZUSem za długo będzie łatał budżet.

Reszta robi z nadmiarem pieniędzy co im się chce. Jeśli przepili zamiast inwestować ich wybór ich starta.

Korupcji i układów w naszym systemie politycznym są gigantyczne ilości. Niestety PiS również nie jest od nich wolny. W swoich czasach obsadzali stanowiska swoimi, przyszła PO zaczęła robić to samo.

Były jasne punkty. Takie jak prof. Religa który miał dobry i sensowy pomysł na reformę służby zdrowia. Były też kłamstwa w żywe oczy na potrzeby zbijania kapitału politycznego. Becikowe i reforma edukacji to klęski na sporą skalę.
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 09.08.2012, 16:19
wislak68
Cytat:
Zastanawia mnie mianowicie dlaczego zakładając że "99% uczestników ma silne poglądy prawicowe" zadajesz sobie tyle trudu i raczysz nas codziennie swoim bełkotem? Ponieważ z założenia odrzucam opcje że robisz to z powodów ideowych (bo przecież nawet ktoś taki jak Ty rozumie chyba że wypisywanymi tu głupotami kompromitujesz dodatkowo i tak już wystarczająco skompromitowanych) to pozostają dwie opcję: dla pieniędzy (czemu zaprzeczasz na tyle gwałtownie że zaczynam w to wierzyć) albo dla odreagowania swoich problemów emocjonalnych (bo chyba tylko tak można wytłumaczyć oskarżanie o paranoje użytkowników o poglądach antyPOwskich na forum na którym "99% uczestników ma silne poglądy prawicowe").
Nie baw sie w psychologa jak nim nie jestes.

Moze poprostu nudzi go gadanie z osobami o tych samych pogladach? Po co sie wirtualnie lizac po jajach ("Ty tez tak uwazasz? No super bo ja tez!")? To jeeest nudne. A rozmawiajac z inna "strona mocy" mozna duzo rzeczy sie o niej dowiedziec. Wiecej niz rozmawiajac we wlasnym gronie.

Zeby nie byc goloslownym, ja, choc komunistow nie lubie, zarejestrowalem sie kiedys na forum komunistyczne (nie polskim, dosc duze, kilka tysiecy uzytkownikow) zeby pogadac.
Ze czesto, z racji wielkich roznic, byly to rozmowy irytujace i konczyly sie wyzwiskami? Jasne ze byly. Ale przynajmniej nie byly nudne. A i sam sie sporo dowiedzialem o dzisiejszych komunistach. Duzo wiecej, niz moglbym sie dowiedziec gadajac o nich np. tu na forum.
wislak68
Senior Member

Stary 09.08.2012, 16:49
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
wislak68

Nie baw sie w psychologa jak nim nie jestes.

Moze poprostu nudzi go gadanie z osobami o tych samych pogladach? Po co sie wirtualnie lizac po jajach ("Ty tez tak uwazasz? No super bo ja tez!")? To jeeest nudne. A rozmawiajac z inna "strona mocy" mozna duzo rzeczy sie o niej dowiedziec. Wiecej niz rozmawiajac we wlasnym gronie.

Zeby nie byc goloslownym, ja, choc komunistow nie lubie, zarejestrowalem sie kiedys na forum komunistyczne (nie polskim, dosc duze, kilka tysiecy uzytkownikow) zeby pogadac.
Ze czesto, z racji wielkich roznic, byly to rozmowy irytujace i konczyly sie wyzwiskami? Jasne ze byly. Ale przynajmniej nie byly nudne. A i sam sie sporo dowiedzialem o dzisiejszych komunistach. Duzo wiecej, niz moglbym sie dowiedziec gadajac o nich np. tu na forum.
W takim razie czy będzie nieuprzjmością zapytać czy Ty jesteś psychologiem? Bo jeśli nie to: "Nie baw sie w psychologa jak nim nie jestes"
Ale przyznam szczerze że o tym że Szpenio przychodzi tu aby czegoś się nauczyć nie pomyślałem . Chyba dlatego że wyjątkowo ciężko mu to idzie. Żadnych postępów. To jak Szpeniu: przychodzisz tutaj aby uczyć się od "paranoików"
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 09.08.2012, 17:14
A i sam sie sporo dowiedzialem o dzisiejszych komunistach. Duzo wiecej, niz moglbym sie dowiedziec gadajac o nich np. tu na forum.

Zapewne, że to bardzo mili ludzie, których jedynym celem w zyciu jest uszczęsliwienie całej ludzkości
wislak68
Senior Member

Stary 09.08.2012, 17:19
Ajax napisał(a):Wyświetl post
I
Wszystko ładnie pięknie i nawet Wałęsa winny jest sprawy Amber Gold, prawda jest taka, że trzeba było mieć IQ poniżej 65 żeby inwestować w coś takiego.
To nie koledzy Tuska, ani prezesi czegoś-tam są odpowiedzialni za opiniowanie podmiotów obracających finansami w Polsce. Od lat jest to KNF i jeśli KNF mówi wyraźnie - nie inwestujcie. A ktoś mimo to inwestuję, cóż jego starta może się nauczy żeby nie dawać kasy wróżkom za numery lotto i Amber Gold. Czy rząd ma też ostrzegać przed oszustami, wróżkami, uzdrowicielami i innymi tego typu machlojami? Ktoś nie pomyślał stracił jego sprawa.
Zresztą na całej tej panice Amber Gold legalnie zarobiło kupę kasy. I może nawet uruchomią piramidę ponownie. Wcześniej wypłacą zyski tym co zostali. (Będą przy tym mówili, że kto został ten zarobił i o co ten cały szum). Pewnie ludzie znowu się nabiorą...
Jest to przykład "czworokąta" ale nie jedyny i nie ostatni. Większość wpływowych biznesmenów drobiło się na zamęcie i przewałach w czasie transformacji. Albo ten młodzian wyczarował tyle kasy z niczego w co mi sie wierzyć nie chce.
II
Ad.2 Twierdziłeś, że Rostowski propaguje informacje, że mamy relację dług/pkb poniżej 50%. Pokazałem Ci, że jest inaczej.
Krótkoterminowy spadek może być. W skali dwóch lat w sumie spadku nie będzie.
Ad.3
Badań wiarygodnych na temat podatności ludzi na prostą manipulację nie ma. Poziom wykształcenia nic niestety nie gwarantuję. W porównaniu do USA na pewno jesteśmy lepiej wykształceni. Ale mi chodzi o pewną mentalność i uwielbienie dla upraszczania życia do podziału czarne/białe.
W naszym kraju aktualnie bardzo wyraźnie to widać.
- Frakcja PO (PO to mniejsze zło, PiS zje wasze dzieci, jest super jest super więc o co Ci chodzi, PiS = mohery = Rydzyk etc etc)
- Frakcja PiS (PiS to jedyny ratunek dla Polski, tylko my wiemy kto jest prawdziwym Polakiem/patriotą katolikiem, Smoleński!!!, spiski mgły i Bóg wie co)
Często przy próbie dyskusji od ręki jestem przyporządkowany to jednej z tych grup. Zależy to tylko wyłącznie od tematu dyskusji i mojego poglądu na daną sprawę/światopogląd.
Każda z tych frakcji obraża w pewien prosty i wcześniej z góry ustalony sposób swoich przeciwników. (Lemingi, Mohery)
Ogólny trendy wygląda troszkę jak scena z filmu "Dzień Świra" moja prawda jest najmojsza,,,
Media są sterowane ale daleko nam jeszcze do Białorusi czy Ukrainy.
Możesz podać o który link chodzi było ich kilka z Twojej strony.
Owszem o propozycji Kanadyjskiej słyszałem, jest to rozwiązanie dalece gorsze od tego co mamy teraz. Kolejny system rozdawnictwa na którym zarobią nieroby a pracujący uczciwie człowiek będzie ich musiał utrzymywać i ze swojej składki i z podatków. Była by to kopia aktualnego systemu. Tylko, że teraz płacimy za mundurówki i inne badziewia ze składek i z podatków. A w kanadyjski płacilibyśmy cwaniakom którym uda się ominąć system i nie płacąc nic pobierać emeryturę. Znowu mamy wybór pomiędzy dżumą a cholerą
System ten ma przewagę nad aktualnym - niższą składkę emerytalną ale dalej daje pole do popisów starym układom i umożliwia wyprowadzanie kasy z systemu przez "górę". A tego chyba chciałbyś uniknąć?
Niemniej muszę przyznać, że we wcześniejszej dyskusji o tym nie wspomniałem. Mea Culpa.
Jestem zdecydowanym przeciwnikiem państwa opiekuńczego - coś takiego powoduję, że zbyt wielu ludzi bimbie sobie na wszystko udając pokrzywdzonych.
Przykład - osoba z mojej najbliższej rodziny koordynowała budowę dużej firmy w Polsce. Kapitał w 100% niemiecki. Niemcy zażyczyli sobie aby firmę umieścić w gminie z dużym bezrobociem. Myślenie logiczne ale zupełnie nie na Polskie warunki. Otóż okazało się że przy wielkim bezrobociu (urzędzie pracy zawalonym "bezrobotnymi" ciągnącymi wszelakie pomoce zasiłki i Bóg wiec co) na kilkaset ofert pracy zgłosiło się kilkanaście osób...
Trzeba było ściągać ludzi z całej Polski.
Każdego bezrobotnego z tamtego UP który nie pojawił się na rozmowę o pracę powinno się pozbawić dożywotnia prawa do zasiłków, mieszkań socjlanych itp itd.
Dodam tylko, że nie mogli znaleźć ani sprzątaczek ani ochroniarzy ani bardziej wykwalifikowanej kadry. W końcu oferowali nawet darmowe szkolenia dla ludzi bez doświadczenia w danej dziedzinie.
Każdy system który płaci ludziom za nic nie robienie będzie produkował zawodowych bezrobotnych.
Twierdzisz, że nie da się zreformować systemu emerytalnego aby "góra" nie miała racji bytu.
Jest to dość proste każdy pracuje na swoją emeryturę. Obliczamy koszt zamknięcia tego systemu i część składek otwarcie idzie na aktualnych emerytów lub ludzi którzy byli długo w tym systemie. Wiadomo że jeśli komuś zostało 10 lat do emerytury to teraz nie wyrobi sobie kapitału. A i tak z naszych składek emerytury w przyszłości żadnych nie zobaczymy. Bo ktoś ZUSem za długo będzie łatał budżet.
Reszta robi z nadmiarem pieniędzy co im się chce. Jeśli przepili zamiast inwestować ich wybór ich starta.
Korupcji i układów w naszym systemie politycznym są gigantyczne ilości. Niestety PiS również nie jest od nich wolny. W swoich czasach obsadzali stanowiska swoimi, przyszła PO zaczęła robić to samo.
Były jasne punkty. Takie jak prof. Religa który miał dobry i sensowy pomysł na reformę służby zdrowia. Były też kłamstwa w żywe oczy na potrzeby zbijania kapitału politycznego. Becikowe i reforma edukacji to klęski na sporą skalę.
I
Odnosze wrażenie że nie zrozumiałeś na czym polega problem z AG. Nie chodzi o to że firma działała i jak działała. Chodzi o to że pomimo tego iż wiadomo było że:
1. Jej właściciel jest osobą skazaną za oszustwo
2. KNF umieścił ją na "czarnej liście"
3. Prowadzono wobec niej postępowanie prokuratorskie i sądowe
to:
1. Pełnymi garściami brała od niej pieniądze firma producencka zajmująca się produkcją filmu o Wałęsie
2. Prezydent Gdańska (przy okazji jeden z liderów PO) zaprasza ją na oficjalne biby i nazywa ją "promotorem innowacyjności"
3. Syn premiera dostaje od nich 5,5k PLN miesięcznie za wykonywanie po godzinach "nikomu niepotrzebnych prac"
Czytając Twoją konkluzję mam wrażenie że z jednej strony bagatelizujesz ten przypadek a z drugie potwierdzasz że jest to przykład "czworokąta". Dlatego nie jestem do końca pewien czy zgadzasz się z tym że łamie to podstawowe zasady przyzwoitości których mamy prawo oczekiwać od rządzących. Sprawa jest tym bardziej bulwersująca że okazuje się iż KNF zgłosił sprawę do prokuratury już w 2009 a ta poprosiła ABW o podjęcie działań dopiero 2 lipca 2012 (dwa dni po zakończeniu zdjęć do filmu o Wałęsie). Przez 2,5 roku AG była "chroniona" w zamian za co opłacała się politykom i ich rodzinom (wiemy o finansowaniu produkcji filmu o Wałęsie i "zleceniach" dla Tuska, podobno takich cudów jest znacznie więcej). To pokazuje sposób działania "czworokąta": dostajesz "ochronę od działania prawa" ale w zamian musisz odpalić swoją działkę. Ja rozumiem że dla takiego Szpenia to "fobie i paranoje" ale mam nadzieję ze Ty nie jesteś z tej szkoły.
Masz abslotuną rację gdy piszesz że nie jest to jedyny i ostatni przykład działania "czworokąta". Takich przypadków jest mnóstwo. Zatrzymuję się nad nim bardziej szczegółowo tylko dlatego że jest najbardziej aktualny i pokazuje mechnizm funkcjonowania tego systemu. Podkreślę jednak jeszcze jedną rzecz, oprócz tego że jak piszesz ( i z czym się zgadzam): "większość wpływowych biznesmenów drobiło się na zamęcie i przewałach w czasie transformacji" łączy ich jeszcze jedna wspólna cecha (przynajmniej tych z pierwszej dziesiątki Wprost): każdy z nich miał związek ze służbami. Co każe domniemywać że sposób drobiania się na zamęcie i przewałach w czasie transformacji nie był i nie jest tak przypadkowy i chaotyczny jakby wydawało się to być na pierwszy rzut oka.
II
Ad2
Sorry być może mi to umknęło ale nie pamiętam abyś dał jakiś link w którym Rostowski przyznaje że dług za rok ubiegły przekroczył 50%. W rzeczy samej jeśli masz coś takiego byłbym wdzięczny za ponowne załączenie.
Jeśli chodzi o recesję: zaproponuj w takim razie sformułowanie warunków zakładu (o ile się nie mylę to właśnie dzisiaj MF zredukowało swoje prognozy wzrostu).
Ad3
Powiem szczerze że nie do końca odpowiada mi kierunek w którym zmierza nasz dyskusja. Nie ukrywam że moją intencją było podyskutowanie na temat tego dlaczego PO i PiS bynajmniej nie są „równie skompromitowane” i dlaczego (takie jest moje zdanie) to właśnie PiS jest jedyną realną alternatywą która może pchnąć ten kraj do przodu. Zauważam jednak że dyskusja zmierza w kierunku kilku bardzo szczegółowych zagadnień pomijając zupełnie to co moim zdaniem jest w tym wszystkim najważniejsze: diagnozę problemów gnębiących nasz kraj oraz sposoby walczenia z nimi. Dlatego odpowiadając spróbuję najpierw odnieść się bardzo ogólnie do poruszonych przez Ciebie zagadnień a na koniec nawiąże do tego co moim zdaniem jest w tym wszystkim najważniejsze. I tak:
1. Media
O ile dobrze rozumiem to Twoim problemem jest niechęć do nadmiernej według Ciebie polaryzacji opinii. Postrzegasz to jako dychotomię PO-PiS. Wydaje mi się że kluczem do zrozumienia tego zjawiska jest to napisałem w poprzednim poście, a mianowicie dramatyczna dominacja w mediach jednej ze stron dyskursu. Zwróć proszę uwagę ze sposób prowadzenia dyskusji jest zawsze narzucany przez stronę która dominuje w mediach (co wynika poniekąd z definicji). PiS nawet gdyby chciał z jakiś powodów stonować nawet nieco temperaturę dyskusji nie ma po temu środków. W sposób oczywisty musi dostosować się do strategii/taktyki drugiej strony. A druga strona celowo dąży do maksymalnej polaryzacji. Nie mając za sobą praktycznie żadnych argumentów merytorycznych siłą rzeczy jest skazana na strategię „straszenia wyborców Pisem”. Świetne było to widać chociażby w trakcie ostatniej kampanii wyborczej kiedy to w momencie gdy na dwa tygodnie przed wyborami sondaże zaczęły wskazywać na przewagę PiS media zaczęły być nagle pełne: kiboli (oczywiście popierających PiS), „fanatyków” sprzed Pałacu Namiestnikowskiego (tak samo) tudzież JK wywołującego wojnę z Niemcami za pomocą cytatu z książki Merkel. Dla człowieka racjonalnego kompletny bezsens. Ale dla homo sovieticusa jasna wskazówka: być może jesteśmy do bani ale ci z PiS to dopiero.... I tak to działa. Przykładów z czasów wcześniejszych można by mnożyć. Dlatego gdy wyrażasz swoją dezaprobatę dla nadmiernej twoim zdaniem polaryzacji opinii spróbuj proszę choć przez chwile zastanowić się jaka jest jej przyczyna i jakie działania należy podjąć aby temu zaradzić. Jeśli chodzi o „odległość” naszych mediów od Białorusi czy Rosji (bo o niej pisałem a nie o Ukrainie, akurat tam dysproporcja pomiędzy stronami jest znacznie mniejsza niż w Polsce) to jestem odmiennego zdania.
I proszę linki:
http://www.sobieski.org.pl/ tu masz link do Instytutu Sobieskiego
http://wielkiprojekt.sobieski.org.pl/main a tu bardziej szczegółowy na temat konferencji "Polska Wielki Projekt". Jeśli któryś z tematów konferencji Cię zainteresuje w sieci znajdziesz materiały.
Zapoznaj się. Sądzę że zmienisz zdanie na temat tego że PiS nie wykonuje żadnej pracy koncepcyjnej.
2. System emerytalny
Jak widzę jest to Twój „konik” i bardzo mocno podkreślasz akurat te elementy dyskusji które dotyczą właśnie tego zagadnienia. Oczywiście jestem otwarty na dyskusję również i w tej sprawie ale tak jak pisałem: moim zdaniem jest to zagadnienie poniekąd wtórne. Wraz z rozwiązaniem problemów podstawowych okaże się że problemy systemu emerytalnego są do ogarnięcia. Dlatego dla potrzeb tej dyskusje zwrócę uwagę tylko na dwie sprawy: po pierwsze nie ma w tym miejscu zamiaru dowodzić przewagi sytemu kanadyjskiego nad jakimkolwiek innym. Zwróciłem tylko Twoją uwagę że wbrew temu co piszesz w trakcie dyskusji nad zmianą ustawy PiS zgłosił merytoryczne propozycje. A że w Twojej pamięci pozostało tylko zdarzenie z posłem Niesiołowski to patrz punkt 1 powyżej. Po drugie: chyba nie zrozumiałeś do końca moich zastrzeżeń. Ja bynajmniej nie twierdzę że z przyczyn merytorycznych: „nie da się zreformować systemu emerytalnego aby "góra" nie miała racji bytu” . Ja twierdze że właśnie dlatego że można to przeprowadzić to wszyscy ci którzy mają swój interes w tym aby tego nie robić zrobią wszystko aby to się nie udało. I zapewniam Cię że w istniejącym systemie politycznym uda się im to zablokować. Tak to działa.
3. Państwo opiekuńcze
Myślę że chyba każdy jest przeciwnikiem „państwa opiekuńczego” podanego w Twoim przykładzie. Możesz mi wierzyć lub nie ale chyba najbardziej PiS. To stwierdzenie: „Każdy system który płaci ludziom za nic nie robienie będzie produkował zawodowych bezrobotnych” jest jak najbardziej prawdziwe. I chodzi właśnie o to aby eliminować takie patologie. Patologie które w sposób oczywisty są związane z: korupcją, nepotyzmem i kolesiostwem. Być może już o tym nie pamiętasz ale to właśnie za czasów PiS podjęto działania które zaczęły dyscyplinować lekarzy wypisujących lewe zwolnienia. Wydaje mi się być tak oczywistym że aż nie wymagającym wyjaśnienia że wszelkie działania które usprawniają działanie Państwa (usprawnienie sądownictwa, administracji, transparentności itp.) siłą rzeczy wpływają na marginalizację patologii opisanych przez Ciebie.
4. Konkluzja
Wydaje mi się że odniosłem się do wszystkich zgłaszanych przez Ciebie zagadnień (z konieczności dość oględnie). Dlatego mam nadzieję że nie będziesz miał nic przeciwko gdy spróbuję nawiązać do sprawy według mnie najważniejszej: zmiany sytemu. Uważam że tak długo jak zmianie nie ulegnie funkcjonujący u nas system oligarchiczny tak długo wszelkie próby reform cząstkowych skazane będą na niepowodzenie. We wszystkich spośród wymienionych przez Ciebie zagadnień pierwotnym źródłem problemów jest uwikłanie w postubeckie układy. Tak długo jak nie uda nam się z tym zerwać i przeprowadzić daleko idących zmian w establishmencie tak długo będziemy tkwić w tym dziadostwie w którym jesteśmy. System zawłaszczania państwa jest tak rozbudowany że paraliżuje praktycznie wszystko. Tak jak zupełnym nonsensem były próby tzw: „reformowania socjalizmu” tak samo bezsensowne są reformy „sytemu oligarchicznego”. W praktyce sprowadzają się one do transferowania coraz większych środków od ludności (poprzez podatki, opłaty i inne daniny) do niewydolnego i coraz bardziej nieefektywnego establishmentu, który bynajmniej nie jest zainteresowany w podnoszeniu swojej operatywności, ale raczej w stałym zwiększaniu transferowanych środków. Siłą rzeczy prowadzi to do coraz większych dysproporcji w poziomie bogactwa poszczególnych grup społecznych, wzrostu zacofania cywilizacyjnego oraz ogólnej pauperyzacji. I z tym właśnie mamy obecnie do czynienia. Drogą do zmiany tej sytuacji nie jest reformowanie istniejącego sytemu ale jego całkowita zmiana.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 10.08.2012 o godz. 01:57.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 09.08.2012, 17:41
Kolejne biuro podrózy upadło (juz 9 ) . Kolejny biznesmen przerobił ludzi i wytransferował ich pieniadze w sobie znane miejsce. Państwo rzadzone przez PO jak zwykle bezradne. Koszty jak zwykle poniosą podatnicy:

Cytat:
Biuro podróży Summerelse bankrutuje
Upada kolejne biuro podróży. Warszawska firma Summerelse przesłała do mazowieckiego urzędu marszałkowskiego pismo, w którym informuje, że ma kłopoty finansowe. Za granicą przebywa obecnie około 600 jego klientów.

Summerelse jest dziewiątym polskim biurem podróży, które zbankrutowało tego lata (fot. PAP/Andrzej Grygiel)
RaportUpadki biur podróży Podziel się: Share on email Share on facebookShare on wykopShare on twitterShare on naszaklasaMore Sharing ServicesWięcej
Biuro prasowe urzędu marszałkowskiego zaznaczyło, że oświadczenie touroperatora nie jest wnioskiem o upadłość, ani oświadczeniem o niewypłacalności. – To na razie nie jest żadne prawnie wiążące pismo, które by mówiło nam, że biuro faktycznie upadło i że można uruchomić gwarancję ubezpieczeniową – wyjaśniło biuro prasowe urzędu mazowieckiego.
Biuro Summerelse poinformowało, że nie widzi możliwości dalszego rzetelnego świadczenia usług. – Dowiedzieliśmy się, że od czwartku zaprzestają działalności – zaznaczył przedstawiciel urzędu. Jeżeli biuro jeszcze w czwartek złoży oświadczenie o niewypłacalności, to urząd marszałkowski będzie mógł uruchomić gwarancję ubezpieczeniową, wynoszącą 396 tys. 220 zł.
Anna Groszyk-Książak z biura prasowego urzędu poinformowała, że – według informacji urzędu – za granicami kraju przebywa ok. 600 turystów. Turyści są w Grecji, Turcji, Egipcie, Bułgarii i w Hiszpanii (na Majorce).
Groszyk-Książak podkreśliła, że urząd jest w kontakcie z biurem Summerelse. – Teraz czekamy na informację i dokładną listę osób, które przebywają za granicą – dodała. Z nieoficjalnych informacji wynika, że na czwartek nie było zaplanowanych powrotów do Polski klientów biura. W piątek mają powrócić turyści z Majorki i Hurghady. Klienci biura mogą uzyskać informacje pod warszawskim numerem telefonu: (22) 59 79 544.
Summerelse to międzynarodowy organizator wczasów, który na polskim rynku działa od października 2011 roku. W tym sezonie tour operator wysyłał turystów do Bułgarii, Egiptu (Hurghada i Sharm el Sheikh), Grecji (Kreta oraz Rodos), Hiszpanii (Majorka) i Turcji.
Summerelse jest dziewiątym polskim biurem podróży, które zbankrutowało tego lata.
Aby zyło sie lepiej ! Zielona Wyspa, 2 Irlandia !

10 % dla Platformy !!!
http://vod.gazetapolska.pl/2196-10-dla-platformy
Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 09.08.2012 o godz. 18:12.
Bobek90
Senior Member

Stary 09.08.2012, 18:59
wislak68
Masz racje, tez sie niepotrzenie pobawilem.

Cytat:
Ale przyznam szczerze że o tym że Szpenio przychodzi tu aby czegoś się nauczyć nie pomyślałem . Chyba dlatego że wyjątkowo ciężko mu to idzie. Żadnych postępów. To jak Szpeniu: przychodzisz tutaj aby uczyć się od "paranoików"
Nie chodzilo mi o nauke madrosci PiS-owskiej

Ale mniejsza o to, to jest, jak juz wiemy, zabawa w psychologa. Niemniej sugerowanie ze Szpen pisze tutaj dla pieniedzy to juz paranoja i to ciezka. Szpenie, pisz gdzie trzeba sie zgloscic, sam chetnie zarobie
Pisanie natomiast ze Szpen robi to z powodow problemow psychicznych tez, delikatnie mowiac, nie wskazuje na rzezki intelekt autora, czyli Ciebie.

No, to by bylo na tyle. Kloccie sie dalej, ja sie juz w to nie mieszam
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 09.08.2012, 19:43
Ktoś mi właśnie o tym przypomniał więc chętnie zacytuję:

"Obowiązkiem każdego patrioty, jest obrona swojego kraju przed jego rządem".

Thomas Paine

[Jeden z Ojców założycieli Stanów Zjednoczonych Ameryki].
Ostatnio edytowane przez yarow : 09.08.2012 o godz. 19:47.
Pablo84
Senior Member

Stary 09.08.2012, 19:48
Cytat:
Wierzę w jednego Tuska, Ojca Wszech-uwielbianego, Stworzyciela Stadionów i Autostrad, wszystkich dotacji z Unii widzialnych i niewidzialnych. I w jednego Pana Rostowskiego, doradcę Tuska prawdomównego, który z Putina jest zrodzony przed wszystkimi długami. Tusk z Tuska, Europejskość z Europejskości, Fakty prawdziwe z TVNu prawdziwego. Przez Lisa stworzone, mówione. Współistotne
Tuskowi, a przez Niego wszystko się stało. On to dla nas lemingów i dla naszego ogłupienia zstąpił z Kremla. I za sprawą Putina Wielkiego przyjął miliardy z Unii i stał się komuchem. Pomógł Grecji również za nas, pod namową Angeli został poklepany i pochwalony. I ponownie wybrany dnia trzeciego, jak oznajmia OBOP. I wstąpił do Rządu; siedzi po prawicy Bronka. I powtórnie przyjdzie w chwale na następną kadencję, a Kurestwu Jego nie będzie końca. Wierzę w pancerną brzozę, Sikorskiego, jej Ożywiciela, który od Tuska i Rostowskiego pochodzi. Który z Tuskiem i Bronkiem wspólnie odbiera uwielbienie i chwałę który mówił przez Olejnik i Durczoka. Wierzę w jeden, wielki, powszechny i europejski kryzys. Wyznaję brak emerytury na odpuszczenie grzechów. I oczekuję kromki chleba, szklanki wody i nowej edycji Tańca z Gwiazdami w TVN.
Modlitwa Tuskoluba.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
wislak68
Senior Member

Stary 09.08.2012, 22:53
wislak68
Masz racje, tez sie niepotrzenie pobawilem.
Nie chodzilo mi o nauke madrosci PiS-owskiej
Ale mniejsza o to, to jest, jak juz wiemy, zabawa w psychologa. Niemniej sugerowanie ze Szpen pisze tutaj dla pieniedzy to juz paranoja i to ciezka. Szpenie, pisz gdzie trzeba sie zgloscic, sam chetnie zarobie
Pisanie natomiast ze Szpen robi to z powodow problemow psychicznych tez, delikatnie mowiac, nie wskazuje na rzezki intelekt autora, czyli Ciebie.
No, to by bylo na tyle. Kloccie sie dalej, ja sie juz w to nie mieszam
No to już naprawdę nie wiem. Nie chodziło o psychologię. Nie chodzi o pieniądze. Nie chodzi o problemy psychiczne. O naukę okazuję się że też nie chodzi (bo pisowska). W takim razie bobku drogi o co Ci chodziło? Bo wygląda na to że wpadłeś tu ot tak pogadać sobie. Miło z Twojej strony ale będziemy Cię trzymać za słowo: nie masz nic do powiedzenia to lepiej się nie mieszaj.
PS: jeśli chodzi o pisanie za pieniądze to zgłoś się do najbliższego oddziału młodzieżówki PO. Robotę masz jak w banku.
Bobek90
Senior Member

Stary 10.08.2012, 00:04
Ale placa w rublach czy w euro (niemieckich)?

Dobra, to byl taki maly zarcik. Nie moglem sie powstrzymac. Teraz juz dotrzymam slowa
wislak68
Senior Member

Stary 10.08.2012, 02:13
Ale placa w rublach czy w euro (niemieckich)?
Dobra, to byl taki maly zarcik. Nie moglem sie powstrzymac. Teraz juz dotrzymam slowa
Skoro uznałeś że jest to aż tak zabawne.... Każdy orze jak może.
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 10.08.2012, 08:34
W Polsce są dwa typy mediów: sprzedajny lewacki mainstream chodzący na pasku rządu i zagranicy oraz uczciwe, niezależne i niepokorne bardzo polskie gazety, radia telewizje i portale, reprezentująca najczęściej - zupełnie przypadkiem przecież - treści konserwatywne. Obywatelu (specjalnie dla prawicy - towarzyszu?): jeśli przypadkiem czytasz tytuły z pierwszej grupy, a co gorsza, jeśli nawet w najmniejszym stopniu się z nimi zgadzasz - jesteś lemingiem. Życie twoje jest już stracone.

Zacny cytat z Wprost. Myślę, że kółko wzajemnej adoracji, które tutaj urzęduje zgodzi się z nim bez mrugnięcia okiem.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 10.08.2012, 09:09
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
PS: jeśli chodzi o pisanie za pieniądze to zgłoś się do najbliższego oddziału młodzieżówki PO. Robotę masz jak w banku.
piszesz to na bazie swoich doświadczeń z młodzieżówki PiS?

St@chu napisał(a):Wyświetl post
W Polsce są dwa typy mediów: sprzedajny lewacki mainstream chodzący na pasku rządu i zagranicy oraz uczciwe, niezależne i niepokorne bardzo polskie gazety, radia telewizje i portale, reprezentująca najczęściej - zupełnie przypadkiem przecież - treści konserwatywne. Obywatelu (specjalnie dla prawicy - towarzyszu?): jeśli przypadkiem czytasz tytuły z pierwszej grupy, a co gorsza, jeśli nawet w najmniejszym stopniu się z nimi zgadzasz - jesteś lemingiem. Życie twoje jest już stracone.

Zacny cytat z Wprost. Myślę, że kółko wzajemnej adoracji, które tutaj urzęduje zgodzi się z nim bez mrugnięcia okiem.
amen.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 10.08.2012, 09:30

Najogólniej trafiłeś w sedno. Jest stanowiący około 90 % przestrzeni medialnej mainstream który w zamian za kasę z reklam i przychylność przy udzielaniu koncesji propagandowo i fałszywie opisuje rzeczywistość tak aby obraz włazy dochodzący do zwykłego obywatela był nieskazitelny. Natomiast obraz przeciwników władzy w demokracji zwanych opozycją był jak najgorszy. Nie trzeba być błyskotliwym żeby tą, sprzeczną z podstawowymi zasadami demokracji, prawidłowość dostrzec. Wtedy kiedy się już zna mechanizm trudno zgadzać się z propagandą, Niestety duża część młodych wykształconych z dużych miast mechanizmu nie stara się zauważyć nie potrafi zgadzać się z czymś lub nie zwyczajnie to co powiedzą w TVN albo napiszą w GW przyjmuje za pewnik, no bo to są przecie media opiniotwórcze, nie jakieś tam tabloidy. I to są właśnie lemingi, dla nich przestawienie argumentu to podanie cytatu z mainstreamu i nic więcej nie trzeba. Nic to że cytat jest najczystszej postaci debilizmem jak ten że "brzoza urwała skrzyło", lemingowi on wystarcza. Matematyka, analizy, wyliczenia nie mają znaczenia, w GW napisali i koniec kto twierdzi inaczej to zacofany oszołom. Czy życie takich zawieszonych intelektualnie jest już stracone? Pewnie nie wystarczy wcisnąć reset. Poprzez podanie rzeczowej rzetelnej informacji, bez tłumaczenia co wypowiadający się miał na myśli, bez wyjaśniania co "tak naprawę" chciał powiedzieć, bez montowania i wycinania wypowiedzi itd. Wielu taki reset przeżyło po katastrofie, kiedy nagle jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki Lech Kaczyński z karła, kartofla, zawistnika, wstydu na cały świat stał się normalnym Polakiem prezydentem który dbał o polskie sprawy. Wystarczył tydzień, bo dużo nie trzeba, ziarno prawdy potrafi szybko kiełkować. Dlatego teraz jest taki strach przed Trwam. Oglądałeś kiedyś wiadomości na tv Trwam St@chu? Pooglądaj, najlepiej w porównaniu z TVN to pogadamy.

amen.
Ty Szpeniu i "amen"? Zwolennik aborcji, zabijania zapłonionych zarodków, zdeklarowany wróg kościoła, nowoczesny europejczyk i "amen".

Jak stary komuch...

" Oczywiście towarzyszu wiadomo ze Boga nie ma, ale jakby się nie daj Boże okazało ze jednak Bóg jest, to niech nas ręka boska broni"
Ostatnio edytowane przez Drozd : 10.08.2012 o godz. 09:39.
Hej Nasz TS !!
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 10.08.2012, 09:36

Chociaz raz to pisemko postlisowe napisało prawdę.

Cytat:
sprzedajny lewacki mainstream chodzący na pasku rządu i zagranicy
Dokładnie tak, utrzymywane przez rząd, poprzez reklamy spółek Skarbu Państwa. I tak, właśnie zagranicy, wystarczy zobaczyć skład własnościowy wielu gazet i tygodników w Polsce aby o tym wiedzieć. Leming zazwyczaj nie dociera do takiej informacji bo uznaje, ze skoro udaje mu się przeczytać po polsku to jest to gazeta ....polska.

Cytat:
oraz uczciwe, niezależne i niepokorne bardzo polskie gazety, radia telewizje i portale, reprezentująca najczęściej - zupełnie przypadkiem przecież - treści konserwatywne
Wystarczy, że założone za polskie pieniądze, często wspierane datkami, powstałe od podstaw a nie po rozebraniu i przejęciu przez komuchów za darmo, czołowych tytułow dawnego RSW Prasa Ruch.
Radia, telewizje (?) w liczbie mnogiej ?. Coś się temu propagandyście lekko w głowce poj...ło. Raptem na całą POlskę jest jedno nie kontrolowane radio i jedna telewizja, którą postkomunistyczna hołota zwalcza środkami administracyjnymi.

Cytat:
Obywatelu (specjalnie dla prawicy - towarzyszu?): jeśli przypadkiem czytasz tytuły z pierwszej grupy, a co gorsza, jeśli nawet w najmniejszym stopniu się z nimi zgadzasz - jesteś lemingiem. Życie twoje jest już stracone
Nawet do tego szmatławca i jego pracowników dotarła świadomość, że piszą dla idiotów . Dlatego starą ubecką metodą czyli ośmieszeniem prawdy, starają się uspokoić swoich wyznawców.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 10.08.2012, 09:47

Ja z innej troszkę strony - naprawdę uważasz, że to "zacny cytat"? Przecież takiego gniota to 13 latek jest w stanie wymyślić. Pozamieniaj kolejność mediów, dodaj kilka przymiotników a na koniec dopisz "jesteś moherem - życie Twoje jest już stracone". Przecież to żenada a nie "zacny" cytat...
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 10.08.2012, 10:06
Chciałem coś napisać w tym temacie, ale po lekturze ostatnich kilku stron stwierdziłem że to nie ma sensu...

Jedno pytanie jednak zadam: Jak można połączyć poglądy wolno rynkowe z krytyką "afery" Amber Gold (albo tych upadających biur podróży - piękny temat na sezon ogórkowy)? Jeżeli jest się przeciwnikiem socjalizmu to jak można wymagać opieki państwa i prowadzenia społeczeństwa za rączkę przez życie.
c.d.n.
wislak68
Senior Member

Stary 10.08.2012, 10:56

Jak rozumiem w założeniu miało to być sarkastyczne. Wyszło jak wyszło. Koledzy się już odnieśli. Mnie natomiast bardziej interesowałoby czy Ty zgadzasz się Tą opinią. A jeśli tak to dlaczego?

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów