|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Zupełnie się z tym nie zgadzam. Po pierwsze rankingi są obecnie bardziej miarodajne, bo zespoły średniej klasy grają między sobą nim wpadną na gigantów. 10 lat temu to, jak daleko klub zaszedł w pucharach i ile punktów rankingowych zdobył, było znacznie bardziej uzależnione od szczęścia, bo już w drugim dwumeczu można było trafić na kosmicznego rywala, z którym nie miało się żadnych szans. Ten, kto dłużej unikał gigantów, punktował lepiej.
Druga sprawa, że wtedy z klasą średnią radziliśmy sobie znacznie lepiej niż dziś. Z kim nasze kluby są w stanie wygrać w pucharach 4-5 bramkami? 10 lat temu rozbicie jakichś Litwinów, Słoweńców czy innych Macedończyków nie było niczym niezwykłym, a obecnie nasze kluby męczą się nawet z największymi leszczami. Na zespoły tej klasy nasze kluby wpadają znacznie rzadziej niż w latach 2000-2004. Bo w tamtym roku niesprawiedliwy, niemiarodajny system rozstawień działał na naszą korzyść i długo uniknęliśmy gigantów. W tych samych fazach Groclin grał z Herthą i Man City. Nie zauważyłem, że to był argument Pawelo84 Polscy piłkarze ogólnie byli mniej cenieni, a liga nie była tak dokładnie obserwowana. To, że stosunkowo późno zaczął grać na wysokim poziomie (25 lat), a w reprezentacji wyglądał dużo słabiej niż w klubie, też mu pewnie nie pomogło.
Ostatnio edytowane przez jova : 17.08.2012 o godz. 03:31.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
|
jova, no dobra, ale co sugerujesz? Sugerujesz ze polskie druzyny czesciej trafialy na silne zespoly i przez to nasza liga byla sklasyfikowana tak nisko?
Kilka przykladow z tego sezonu: F91 Dudelange - FC Salzburg 1:0 3:4 Slovan Liberec - Shaktyor Karaganda (Kaz) 1:0 1:1 Young Boys (Szwa) - Zimbru Chisinau (Mol) 1:0 0:1; 1:4 w karnych Rosenborg - Ordabasy Shymkent (Kaz) 2:2 2:1 Aarhus (Dan) - Dila Gori (Gru) 1:2 1:3 FC Fehervar (Weg) - AA Gent (Bel) 1:0 3:0 Jak widac, nie tylko my miewamy problemy z ogorkami. Chcialbym jeszcze dodac ze przyklady Cementarnicy, Ventspilsa czy Dinama Tbilisi raczej wskazuja na to ze kilka lat temu tez nie bylo zawsze rozowo z ogorkami. jova, obaj uwazamy Zurawskiego za dobrego napastnika, duzo lepszego od obecnych napadziorow Wisly. Byl dobry, ale nie rozumiem tej mitologizacji Zurawskiego. Na jakiej podstawie twierdzimy ze Zurawski byl lepszy od Lewandowskiego czy Rudnevsa? Na podstawie jednego udanego sezonu za granica (pierwszy sezon w Celticu), czy na podstawie goli w slabej ekstraklasie w czasie gdy Wisla miala zdecydowanie najlepszy sklad? Rudnevs tez ladowal bramke za bramko tak w lidze jak i w pucharach (5 goli dla Lecha). Teraz zobaczymy czy bedzie mial ten jeden udany sezon w europie. Tak, ja wiem ze Rudnevs to inny typ napastnika. I byc moze jest gorszy. Ale naprawde Zurawski przy Rudnevsie to taki "international level"? 24 letni Lewandowski w futbolu klubowym juz osiagnal wiecej niz Zurawski przez cala kariere, i to jest fakt.
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 17.08.2012 o godz. 05:27.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
po meczach z Schalke za Żurawia Spartak Moskwa dawał 5 mln € ale Pan Cupiał sie nie zgodził.Na tamte czasy Spartak grał co roku w LM i kupował Brazylijczyków za gruuube mln € czy $
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Dobrze pamiętam wypowiedzi choćby trenerów Realu Madryt , którzy zachodzili w głowę jak piłkarz z taką techniką , boiskową inteligencją i motoryką może grać jeszcze w polskiej lidze w takim wieku (27 czy 28 lat ).
To że ktoś osiągnął więcej za granicą nie oznacza że był lepszym piłkarzem . Żurawski był "więźniem" Wisły z korzyścią dla samego klubu , niekoniecznie dla zawodnika . Trzeba było śledzic jego poczynania od początku XXI wieku , gdzie praktycznie co kolejkę można się było zachwycać jego bramkami , asystami , zagraniami . http://www.youtube.com/watch?v=4p7f6...feature=fvwrel Równie dobrze można powiedzieć że Kuszczak był/jest jednym z najwybitniejszych bramkarzy i piłkarzy w historii naszej piłki , tyle mistrzostw Anglii , triumfy w lidze mistrzów . Połyka jednym tchem całą plejadę polskich bramkarzy z Borucem i Szczęsnym na czele.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 17.08.2012 o godz. 07:31.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
Ale coś tam mi świta, że Żuraw miał propozycje ale dośc często sam z nich nie chciał korzystac. Czekał cały czas na coś "specjalnego".
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
prawda leży po obu stronach , ale póki w trenował Wisłę Kasperczak to stawiał veto w sprawie każdego transferu czołowego gracza z klubu . Wyjątkiem był Kosowski , Kuźba którym wygasał kontrakt i Gorawski za niezłe pieniądze. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
[QUOTE=Bobek90;1269453]
Nasz liga jest zla. Jest tak samo zla jak byla 10 temu. /QUOTE] Czołowe drużyny są dzisiaj rzeczywiście słabsze, ale te z miejsc 5-16 silniejsze niż 10 lat temu. Co nie znaczy, ze liga nie jest zła. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Z tego co ja pamiętam była też oferta dla Żurawia z OL.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|||
Rudniev to bardziej nadaje się do porównania ze Svitlicą z 2003. Może, tak jak Lewandowski, jeszcze się rozwinie. Nie oceniam ich w ten sposób na podstawie jednego sezonu Żurawia w Celticu i nie na podstawie suchych statystyk. Biorę pod uwagę jak wiele zawodnik dawał zespołowi, ile wnosił do gry i przeciwko jakim rywalom. Statystyki nie oddają jak dobrą ktoś miał technikę, skuteczność, dynamikę, jak grał z pierwszej piłki lub jak się zastawiał. Na papierze, to może nam wyjść nawet to, że Scholes to w sumie ta sama klasa co Zidane. |
|||
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Są silniejsze tylko w statystykach. Obawiam się, że lęk przed korupcją spowodował stan rzeczy jaki jest obecnie - czyli bardziej wyrównane rozgrywki, bo każdy boi się sprzedawać spotkań, a wszystko odbywa się uczciwie. Spójrzmy prawdzie w oczy - czy w ciągu tych 10 lat zmieniła się infrastruktura czysto sportowa? Nie. Jak kluby nie miały baz treningowych tak do dzisiaj nie mają. Jak nie było szkółek, tak do dzisiaj ich nie ma. Poziom jest względnie ten sam, jest nawet gorzej niż kiedyś, bo z roku na rok, z sezonu na sezon w sporcie pojawiają się coraz większe pieniądze, które niekoniecznie powodują wzrost jakości, a dramatycznie podwyższają ceny za piłkarzy, za których nie powinno się wydawać nawet złamanego grosza.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
|
To jak sklasyfikujemy Legie Warszawe? Chyba przyznacie wszyscy ze Chibamba z Iwanskim to jednak nie level Ljuboji i Radovica, a Smolinski talent to jednak nie poziom Wolskiego?
Za bardzo uproszczacie sprawe. Nie ma sztucznej granicy ze czolowka slabsza, srodek i dol bez wyjatku lepszy. No chyba ze za czolowke sprzed 10 lat uznamy jeden klub... Wisle Krakow ![]() I powtarzam, niektorzy na bazie wyjatku chca ustalac regule. Jeden wyjatkowy sezon jednego klubu to warunek nie wystarczajacy by uznac ze 10 lat temu liga to byl wyzszy poziom. Idac tym tokiem na Cyprze moga uznac ze maja mocniejsza lige od tureckiej... Cytat:
Dzis jednak cos tam w Legii robia, cos tam w Lubinie robia, cos tam w Poznanu chca robic. Tak jak powiedzialem; wciaz dno, ale nie tak glebokie jak kilka lat temu. Cytat:
Ech, gdzie bylaby dzisiaj Wisla gdyby w 1997 Cupial wybudowal akademie z prawdziwego zdarzenia... Podejrzewam ze pilkarze takiej klasy jak Zurawski czy Szymkowiak nie byliby teraz jedynie milym wspomnieniem... |
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Bobek90 puknij zez ty sie w ten pusty leb! Zasmiecasz tylko ten watek...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dariook, widze ze uczysz sie na bledach. W kazdej powaznej dyskusji wrecz sie blaznisz, wiec teraz w dyskusje juz sie nie wdajesz. Ograniczasz sie jedynie do glupkowatych porad.
--------------------------------------- Jak lecial twoj ostatni hit? Mlodziez nie daje zadnej jakosci, a Legia przegrala mistrza bo sprzedala dwoch mlodych ![]() Czekamy na wiecej! Please! |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
![]() ![]()
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
|
|
|
|
Member
Od: 07.2012
Offline |
|
|
szkoda, że nie sprowadziliśmy Gajosa z Rakowa Częstochowy. Zobaczycie ile będzie wart za kilka lat, o ile nie złapie jakiejś poważnej kontuzji lub nie 'spali' go żaden trener.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
No i co z Brożkiem? Dawać go i na 2 lata mamy spokój z napastnikami! Nie chce mi się nawet komentować jak go nie pozyskamy. Genkov i Brożek gwarantują nam jakość w ataku za którą musielibyśmy sporo zapłacić. A młode talenty? Jakoś nie chce mi się w nie wierzyć. Oczywiście taki Romell ma talent, ale on spokojnie ma czas i w drużynie z aspiracjami musi szukać swojej szansy przez 45minut. Tak jak to robi teraz. Najszybszy napastnik w lidze (Brożek) i najlepiej grający głową (Genkov) czego chcieć więcej. Można by się nareszcie zająć odbudową naszej potęgi w pomocy przez 2 lata zamiast szukać kolejnych "talentów" do ataku. A za 2 lata się będziemy martwić
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Z tą szybkością Brożka już nie przesadzaj , to nie te czasy . Zresztą nawet w najświetniejszych dla siebie czasów Brożek nie należał do najszybszych napastników w lidze . Paulista czy Jeleń go wciągali nosem szybkością . Co nie znaczy że nie byłby teraz dla nas czołowym napastnikiem w lidze . Jestem na Tak jeśli chodzi o sprzedaż Brożka , ale Nie pod warunkiem sprzedaży Meliksona czy Genkova. A tak naprawdę dla zarządu może być to jedyny wyznacznik tego czy transfer będzie klepnięty . W prywatnego sponsora nie wierzę . Co do młodych talentów to jestem zdania że takowe mamy - Romell i Kamiński . Szczególnie temu drugiemu warto dać pograć po 15-20 minut przy pewnym wyniku. Co do Romella to jestem zdania że prędzej czy później będzie u nas grał w 1 składzie. Gdyby wszyscy byli zdrowi to mamy już na dzisiaj naprawdę ciekawą kadrę . |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2011
Offline |
|
|
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html
I co mamy ściągnąć Brożka - napastnika, w miejsce Kirma - skrzydłowego? Śmiechu warte, i wtedy mamy praktycznie 2 wartościowych skrzydłowych, z czego jeden na jedną połówkę. W obwodzie są jeszcze Szewczyk i ...? Quioto i Boguskiego wolałbym jednak widzieć w ataku bo pasują stylem pod Genkova. Jak tak się stanie, to będziemy wiedzieć, że w tym klubie lepiej by sobie poradził każdy kibic na miejscu Bednarza. Bo to widać, że skrzydłowy bardziej się przyda niż napastnik, tym bardziej jeśli opuści nas Andraż. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2011
Offline |
|
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Przynajmniej pozbyli byśmy się Kirma. I to za pieniądze...kto by pomyślał.
A Brożek całkiem nieźle sobie radzi na skrzydle, grał tak kilka razy w reprezentacji i nawet gola strzelił. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2011
Offline |
|
|
Nie wiem czy warto. Ja wiem że Kirm to jest jednak niedołęga, ale na skrzydle zostanie nam tylko Iliev, a Kirm mimo wszystko był pożyteczną zapchajdziurą, czasem gola strzelił czasem dobrze dośrodkował, kto wie czy pod dowództwem Probierza grał by lepiej(jak w sezonie 10/11 kiedy był najlepszym strzelcem drużyny, cena wtedy oscylowała w granicach 2-2,5 MLN EURO)
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Szkoda Kirma świetny zawodnik - Włosi zrobią interes życia a My ... Brak słów
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
Czasem mam takie wrażenie graniczące z pewnością że w naszej Wiśle robi się coś tylko po to żeby się coś działo ,jak w PGRże ........jak nie klęska urodzaju ,to klęska nieurodzaju . TERAZ WISŁA ZAGRA BEZ SKRZYDŁOWYCH .I JESZCZE TAKI SZCZEGÓŁ JEŚLI TAK SIĘ STANIE ...............CO Z RESZTĄ POTENCJALNYCH PIENIĘDZY ZA KIRMA.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
pewnie go opchną za czapkę gruszek jak to mają w zwyczaju...
![]()
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
Nie mam nic przeciwko powrotowi Brozia i wydaje się ,że mógłby stworzyć z Genkovem dobry duet napastników ale pytanie czy będzie mu się chciało . Umiejętności z pewnością ma wystarczające ale z chęciami różnie bywa . Trener Celticu zarzucał mu brak zaangażowania na treningach stąd tam Paweł za wiele murawy nie powąchał a przecież powinno mu zależeć ponieważ od tego miało zależeć czy pojedzie na Euro. W Trabzonsporze gdyby dawał z siebie wszystko też spokojnie miałby miejsce w ( w najgorszym wypadku) 18 i byłby jednym z pierwszych do wejścia . Przecież za Maskanta na początku przechodził obok meczów , stał w miejscu , machał rękami , próbował prawie za każdym kontaktem z piłką zagrań piętką z czego większość kończyła się stratami ( o dzieleniu szatni i tekstach "niech obcokrajowcy się tłumaczą " nie wspomnę ) , dopiero później zaczął grać na miarę swoich możliwości kiedy poczuł szansę na występ na Euro i widać wreszcie było zaangażowanie . Wg mnie w przypadku sprzedaży Kirma powinni zaproponować Brożkowi krótki kontrakt z opcją przedłużenia ( np. rok + dwa ewentualnie dwa + rok) ponieważ drugie podejście Pawła do Wisły będzie wielką niewiadomą i może okazać się po prostu klapą (oby nie ).
Ostatnio edytowane przez fanfan : 18.08.2012 o godz. 10:26.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
I Boguski może też grac na skrzydle.
![]()
Bednarz=Landryna=......
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
Brozek serio? Nam naprawde nie sa potrzebne wannabe gwiazdy ktore mysla ze sa legendami ale coz juz widze te transparenty "Witaj w domu".
Jak juz pchna Kirma to moze chociaz im przejdzie przez mysl ze moze Dwaliszwili to dobra opcja? ![]()
Malinowy król malowanych róż
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|