The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
rps16
Member

Od: 07.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.08.2012, 23:47
grupowy puchar + jeszcze puchar ligi to by byla przesada, juz teraz jak ktos gra w LE w grupie to mu sie to czkawka w lidze odbija, ale fakt ze przydaloby sie ogolnie wiecej grania
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 15.08.2012, 00:07
Cytat:
Liga 20 zespołowa. Puchar Polski w systemie grupowym. Wartosciowy Puchar Ligi. W sumie dałoby to zespołom słabym i "srodka tabeli" ok. 50 meczy w sezonie. Mocnym ( wystepy w Europie - oby ) ok. 60 meczy. W sam raz.
W sam raz to to jest na lige Hiszpanska, włoska, angielska, niemiecka czy francuska gdzie przerwa zimowa trwa 2 tygodnie czy miesiac, gdzie rzadko kiedy sie zdarza, ze trzeba przelozyc kolejke ligowa z powodu pogody, gdzie nie musza kibice przy minus 15 czy 20 stopniach przyjsc na mecz, gdzie pilka jest na poziomie wiec trybuny sie zapelnia (czy ktos co tydzien bedzie jezdzil na wyjazd? czy ktos co tydzien bedzie przychodzil na mecze u siebie, a wlasciwie wiecej, bo jak dojdzie do tego PP i LM/LE to juz w ogole bylyby maratony kibicowskie), gdzie kluby maja kase i po 2 rowne sklady a nie tak jak u nas. Nie wiem czy ktos wytrzymalby az tak duza dawke naszej ligowej kopaniny, ciagle wyjazdy i mecze na szczycie, przeciez caly smaczek jest w tym, ze z Legia czy Amica gramy 2 mecze, a w tym nowym systemie w sezonie moglibysmy z nimi grac 6 razy (4 razy liga, 2 razy PP - z czego te 5 meczow (2 wiosna w PP, runda wiosenna - 1 mecz, i grupa mistrzowska/spadkowa 2 mecze na wiosne) bylyby rozgrywane wiosna, w krotkim odstepie czasu - kogos taka wizja podnieca? U nas za dlugo musi trwac przerwa zimowa dlatego bez sensu jest porownywanie sie do Anglii czy innej Hiszpanii. Oni tam sobie graja w zime i im sie te 50 czy 150 meczow, ktore graja rozkladaja w czasie a u nas byloby granie 2 razy w tygodniu. Lepiej by bylo lige powiekszyc o 2 zespoly i grac 34 mecze

A w przypadku sezonu, w ktorym bylyby ME/MŚ to juz nawet nie chce myslec co by sie dzialo. mielibysmy rozegrac te wszystkie mecze do poczatku maja, absurd. No ale madre glowy niech mysla. Wszak kase zarabiaja (na karaniu klubow) to na pewno cos dobrego wymysla
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Jose
Banita

Od: 04.2012

Stary 15.08.2012, 01:05
Ale po co dodatkowo 2 drużyny skoro co roku kluby mają problemy z otrzymaniem licencji. Więcej drużyn to większe prawdopodobieństwo ustalenia następnego składu sezonu przy zielonym stoliku jeżeli ten system licencyjny byl by rozpatrywany tak jak należy to praktycznie co roku nie powinno być walki o utrzymanie tylko licencje by decydowały o awansach, spadkach. Lepiej zmniejszyć ligę do 14.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 15.08.2012, 01:59
Już bym wolał 12 zespołów w Lidze. Runda zasadnicza na jesień czyli 22 mecze.
Po przerwie zimowej faza play-off , 2 grupy po 6 zespołów czyli 10 meczy + puchar polski.
W taki sposób, praktycznie każda drużyna w grupie walczy o coś. Do pucharów wejdą 3 pierwsze a spadać będzie ostatnia a w barażach zagrają 10 i 11 . z 1 ligi awansuje 1 bezpośrednio a drużyny 2 i 5 oraz 3 i 4 rozegrają miedzy sobą mecz dwumecz by wyłonić uczestników baraży.

Daje to nam to mecze o stawkę do ostatniej kolejki. A zaczynając lige z początkiem lipca nie będzie problemów z trybem meczowym w pucharach. Ważne żeby każda z faz kończyła się w jednej rundzie a nie jak to bywało ostatnio, ze 2 kolejki z wiosny rozgrywano jeszcze jesienia.
Powód jest bardzo błachy,mianowicie jest to nie do konca sprawiedliwe . Druzyna wzmacnia/osłabia sie w okienku a niestety 2 przeciwników ma odklepanych w starym składzie. Bywa że przeciwnicy na wiosnę grają z całkowicie inna druzyną niż te 2 druzyny co rozegrały mecze awansem jesienią.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 15.08.2012 o godz. 02:19.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 15.08.2012, 09:52
qqq_b napisał(a):Wyświetl post
Liga 20 zespołowa. Puchar Polski w systemie grupowym. Wartosciowy Puchar Ligi. W sumie dałoby to zespołom słabym i "srodka tabeli" ok. 50 meczy w sezonie. Mocnym ( wystepy w Europie - oby ) ok. 60 meczy. W sam raz.
To teraz jeszcze wymień 20 polskich drużyn, które wytrzymałyby to finansowo.
Pamiętaj, że więcej drużyn = mniej kasy z canalplus na jedną drużynę.
Poza tym już widzę te dziesiątki tysięcy kibiców na stadionach w grudniu czy w lutym.
Odpowiedz cytując
AntyMod
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 15.08.2012, 10:05
Zawsze twierdze ze naszej slabiutkiej lidze potrzeba ligi 10 zespolowiej - 4 rundy - 36 meczy ... i drastyczna ( dla niektorych ) koncowka - czyli spadek np. 3 druzyn - wtedy byloby o co grac 3 druzyny o puchary- 3 o spadek - malo by bylo miejsca do tzw. stalego i pewnego miejsca w srodku tabeli
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 15.08.2012, 12:20
Rokrocznie ta sama dyskusja, co powinni zrobić by nasz futbol uzdrowić ;] najlepiej zaorać stadiony na 10 lat, Anal+ lepiej by zrobił jakby zaczął inwestować te miliony w młodzież, z czego efekty przyszłyby za 10-15 lat, bo kolejna reforma rozgrywek i tak nam da wielkiego murzyńskiego chu..
Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 15.08.2012, 13:33
Dariook napisał(a):Wyświetl post
Już bym wolał 12 zespołów w Lidze. Runda zasadnicza na jesień czyli 22 mecze.
Po przerwie zimowej faza play-off , 2 grupy po 6 zespołów czyli 10 meczy + puchar polski.
W taki sposób, praktycznie każda drużyna w grupie walczy o coś. Do pucharów wejdą 3 pierwsze a spadać będzie ostatnia a w barażach zagrają 10 i 11 . z 1 ligi awansuje 1 bezpośrednio a drużyny 2 i 5 oraz 3 i 4 rozegrają miedzy sobą mecz dwumecz by wyłonić uczestników baraży.

Daje to nam to mecze o stawkę do ostatniej kolejki. A zaczynając lige z początkiem lipca nie będzie problemów z trybem meczowym w pucharach. Ważne żeby każda z faz kończyła się w jednej rundzie a nie jak to bywało ostatnio, ze 2 kolejki z wiosny rozgrywano jeszcze jesienia.
Powód jest bardzo błachy,mianowicie jest to nie do konca sprawiedliwe . Druzyna wzmacnia/osłabia sie w okienku a niestety 2 przeciwników ma odklepanych w starym składzie. Bywa że przeciwnicy na wiosnę grają z całkowicie inna druzyną niż te 2 druzyny co rozegrały mecze awansem jesienią.

Bardzo dobry post. Takie same przemyślenia mam od kilku lat. Ewentualine bym tylko baraże sobie zostawił bo nauczony poprzednimi latami w Polsce takie baraże pachnął wałkami. Niech spada z 12 osobowej ligi trzy drużyny bezpośrednio. No i ważne by po rundzie zasadniczej nie dzieliś punktów przez dwa (nigdy nie rozumiałem po cholere to robić).

Myśle, że i poziom sportowy przy takiej lidze sie podniósł i finansowy. Sportowy bo po przerwie zimowej właściwie każdy mecz w grupie mistrzowskiej jest o coś, bo bezpośrednim starciem można dużo nadrobić. Mistrza zdobywałaby zdecydowanie najsilniejsza drużyna, a nie ta co najmniej punktów straciła ze słabiakami kopiącymi po nogach.

Finansowy bo kase dzieliłoby sie na 12, a nie 16 drużyn, więc znacznie budżety klubów tych co grały by w Ekstraklasie poszły w górę. Dodatkowo myśle że i frekwencja poszła by do góry. Ludzi najbardziej na stadion przyciąga mocny przeciwnik. I nie przeszkadza mi że taka Legia czy Amika byłaby u nas dwa razy na sezon. Bądźmy szczerzy kogo w tamtym sezonie obchodziły mecze np. Podbeskidzie -Bełchatów, które o nic nie grały.

edit: nudziłem się więc zrobiłem tabelke jak by taka liga wyglądała gdyby grano ją 12-osobową po pierwszej rundzie (wziąłem pierwszych 12 drużyn z ligi czyli wyniki miedzy sobą bez czterech najsłabszych):

Ruch 38
Śląsk 37
Legia 36
Korona 33
Lech 33
Górnik 32
--------------
Widzew 29
Wisła 27
Polonia 26
Zagłębie 26
Podbeskidzie 23
Jagiellonia 22

Jak widać na wiosne dzielnie musielibyśmy walczyć przed spadkiem ;]
Ostatnio edytowane przez Baala : 15.08.2012 o godz. 14:19.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 16.08.2012, 10:42
Spoko tabelka, ale nie wiem czemu jestem przekonany, że w tym sezonie będzie ona raczej obrócona. Czyli Ruch i Śląsk pożegnają się z fartem i zaczną spisywać się na miarę swoich możliwości, czyli dużo poniżej tego co ugrali w zeszłym sezonie.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 16.08.2012, 13:06
Liga piłkarska dużego kraju, jakim jest Polska, powinna mieć przynajmniej 16-20 drużyn, nie żadne 10-12. Decyduje tu ilość dużych ośrodków miejskich i potencjalnych kibiców. Kluby z problemami finansowymi będą zawsze, nie ważne czy będzie 10 czy 20 zespołów. Trzeba by wprowadzić finansowe kryterium przyporządkowywania klubów do klas rozgrywkowych zamiast sportowego, żeby było inaczej. Wtedy Polonia Bytom czy ŁKS nigdy by do Ekstraklasy nie awansowały. Najwyższa klasa rozgrywkowa byłaby praktycznie zamknięta i ciągle grałyby w niej te same zespoły (coś w stylu profesjonalnych lig amerykańskich jak NBA, NHL, NFL). Tylko, że to mocno wypatrzyłoby sens sportowej rywalizacji.

Zmniejszanie ligi nie ma żadnego sensu i wcale nie podnosi poziomu sportowego. Sami już to przerabialiśmy, podobnie jak wiele innych lig i praktycznie wszyscy z tego pomysłu rezygnowali. Poronionym pomysłem są też wszelakie grupy mistrzowskie/spadkowe, które również były szybko porzucane. Nie bez powodu, żadna poważna liga nie gra w ten sposób.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
syryls
Senior Member

Od: 10.2011

Stary 16.08.2012, 13:10
@ up
A w LE będą grały jakieś Ruchy a niedługo jakieś Korony czy Podbeskidzia
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 16.08.2012, 13:13
Kolego, ten "jakiś" Ruch jest 14krotnym Mistrzem Kraju. Stawianie go w jednym rzędzie z Koroną czy Podbeskidziem jest krzywdzące.
Prędzej można by powiedzieć jakieś Amiki, bo to jest sezonowy klubik bez tradycji i historii.

Abstrahujemy od finansów oczywiście.

Edit:

Bobek, przeczytaj jeszcze raz mojego posta. W całości. Może doszukasz się odpowiedzi na swoje pytanie.
Ostatnio edytowane przez Proud : 16.08.2012 o godz. 13:21.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 16.08.2012, 13:19
Proud

Lol A co ma historia do aktualnego poziomu?

Edit: Nie znalazlem :O
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 16.08.2012 o godz. 14:21.
Odpowiedz cytując
syryls
Senior Member

Od: 10.2011

Stary 16.08.2012, 13:59
Proud napisał(a):Wyświetl post
Kolego, ten "jakiś" Ruch jest 14krotnym Mistrzem Kraju. Stawianie go w jednym rzędzie z Koroną czy Podbeskidziem jest krzywdzące.
Prędzej można by powiedzieć jakieś Amiki, bo to jest sezonowy klubik bez tradycji i historii.

Abstrahujemy od finansów oczywiście.

Edit:

Bobek, przeczytaj jeszcze raz mojego posta. W całości. Może doszukasz się odpowiedzi na swoje pytanie.
Przed wojną i niewiele po, Ruch był potegą i w tym czasie odnosił największe sukcesy. A od 30 lat to zwykły ligowy średniak, stwierdzam fakty
Odpowiedz cytując
Mahazel888
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 16.08.2012, 19:46
Wojtas napisał(a):Wyświetl post
Ludzie a skad wy to wiecie?

w tej lidze nic tak naprawde nie potrzeba oprocz ambicjii i szczescia.
Dodałbym jeszcze kondycji.Ćwiczenia z piłkami lekarskimi na salce i jesteś w środku tabeli, dodajesz do tego ambicję i grasz w pucharach + szczęście jesteś mistrzem.
Jak długo na Wawelu
gołębie będą srać,
tak długo Nasza Wisła
Cracovię będzie lać!
Odpowiedz cytując
dulli78
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 16.08.2012, 20:19
montypajton napisał(a):Wyświetl post

Oto tzw włodarze spółki Ekstrklasa S.A, pragnąc zwiększyć liczbę rozgrywanych meczów w sezonie, planują od sezonu 2013/14 po sezonie zasadniczym (30kolejek) podzielić tabelę na 2 ośmio-zespołowe grupy mistrzowską i spadkową, które ponownie rozegrają między sobą po 2 mecze. W sumie będziemy mieli 44 kolejki. Wg PN, prace nad projektem na tym etapie są już dość zaawansowane, byłby już konsultacje z PZPN i klubami i do końca roku mają zapaść decyzje.

Co o tym sądzicie? Dla mnie to jest pomysł trochę abstrakcyjny, ale wiele wskazuje na to że te zmiany wejdą za 2 sezony. Od razu przepraszam jeśli była o tym mowa.
Zostawić, tak jak jest. Zwiększyć ilość meczów w Pucharze Polski (rozgrywki grupowe) i podnieść rangę tych rozgrywek (konkretna kasa za przejście do kolejnej rundy - wiem, science - fiction, leśne dziady z pzpn na to nie pozwolą)

A za 5 lat pomyśleć nad poszerzeniem ligi do 18 zespołów, jak ucywilizuje się proces licencyjny (w co szczerze pisząc nie wierzę)
"Czuć się w klubie swoim, jak w domu ojczystym, oddychać pełną piersią, podkreślać na każdym kroku swój czysto-narodowy, a w czasach zaborczych także niepodległościowy charakter"

Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 17.08.2012, 06:31
Na obecna chwilę jaki taki poziom moze zagwarantować liga max 12 zespołow. Zobaczymy w jakim stanie liczbowym zakończą się rozgrywki w tym roku. Zobaczymy ile klubów będzie miało pieniadze na wypłaty dla zawodników ? Rozszerzanie ligi do 18 zespołow to czysta abstrakcja, chyba że będzie to polegać na doliczaniu innym walkowerów w trakcie rozgrywek.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 17.08.2012, 07:51
Póki liga nie ruszyła , symulacja szans na ten sezon

1. Wisła Kraków - zdobędziemy mistrzostwo po ciężkiej walce , ale wierzę że drużyna Probierza złapie dobrą formę
2. Legia Warszawa - będzie nam mocno deptać po piętach
3. Zagłębie Lubin - czarny koń rozgrywek , nie osłabił się , a wręcz przeciwnie
4. Śląsk Wrocław
5. Jagiellonia
6. Lech Poznań
7. Ruch Chorzów
8. Lechia Gdańsk
9. Górnik Zabrze.
10. Piast Gliwice
11.Korona Kielce
12.Polonia Warszawa
13.Widzew Łódź
14.Podbeskidzie B-B
15.Pogoń Szczecin
16.GKS Bełchatów
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 17.08.2012, 09:46
Ja bym Bełchatowa tak latwo nie skreślał
Kosowski, Wróbel, Bożok, Buzała Nowak, Baran, Wilusz, Lacic, bracia Mak, jeżeli mimo braku kasy bedzie im sie chciało grać to sie spokojnie utrzymaja
beznadziejnie kadrowo wygląda Widzew, Podbeskidzie też niespecjalnie, do tego zwykle w 2 sezonie konczy sie entuzjazm zwiazany z awansem i gra w wyzszej klasie,
dodatkowo beniaminkowie oraz moze Korona, ciekawe czy sa w stanie 2 sezon tylko na kopaniu po nogach zdobywac punkty
Co do czuba tabeli to dla mnie zdecydowany faworyt to Legia, potem My, Sląsk i Jaga no i pewnie ktos z drugiego szeregu tradycyjnie zaskoczy
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 17.08.2012, 09:51
Mój typ:

1. Wisła Kraków
2. Legia Warszawa
3. Jagiellonia
4. Zagłębie Lubin
5. Lech Poznań
6. Górnik Zabrze
7. Ruch Chorzów
8. Korona Kielce
9. Piast Gliwice
10. Śląsk Wrocław
11. Lechia Gdańsk
12. Polonia Warszawa
13. GKS Bełchatów
14. Pogoń Szczecin
15. Widzew Łódź
16. Podbeskidzie B-B
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Stary 17.08.2012, 11:32
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Na obecna chwilę jaki taki poziom moze zagwarantować liga max 12 zespołow. Zobaczymy w jakim stanie liczbowym zakończą się rozgrywki w tym roku. Zobaczymy ile klubów będzie miało pieniadze na wypłaty dla zawodników ? Rozszerzanie ligi do 18 zespołow to czysta abstrakcja, chyba że będzie to polegać na doliczaniu innym walkowerów w trakcie rozgrywek.
Jak chcesz wyłonić te 12 zespołów? Często koniec z końcem ledwo wiążą drużyny z czuba tabeli (grające ponad stan lub przeinwestowane). System licencyjny widocznie nie możę sobie z tym poradzić. Tym bardziej, że problemy często pojawiają sie w trakcie sezonu. Bankruci będą się zawsze trafiali, czy będzie w lidze 12 czy 18 zespołów.

Bawimy się w typowanie, więc moje typy:

1. Wisła Kraków - nie mógłbym dać inaczej. Zawsze wierzę, że nam się uda. Liczę na to, że 3 miesiące przygotowań dadzą nam zgranie i głód piłki, co zmieszane z kilkoma świetnymi indywidualnościami stworzy wybuchową mieszankę.
2. Legia Warszawa - obiektywnie patrząc, zdecydowany faworyt do tytułu.
3. Jagiellonia - mocny skład, trener z jajami, jeden z czarnych koni rozgrywek.
4. Zagłębie Lubin - dobry trener, dobry skład, drugi z czarnych koni rozgrywek
5. Lech Poznań - braki kadrowe będą nie do przeskoczenia, chytry dwa razy traci
6. Śląsk Wrocław - zmienią trenera, zaczną grać lepiej ale bez szału
7. Ruch Chorzów - to wciąż dobry zespół
8. Polonia Warszawa - bez ciśnienia, nadal sporo dobrych piłkarzy w kadrze
9. Pogoń Szczecin
10. Widzew Łódź
11. Górnik Zabrze
12. Lechia Gdańsk
13. Korona Kielce
14. Piast Gliwice - szału nie ma
15. Podbeskidzie B-B - skończył się dzień dziecka
16. GKS Bełchatów - słabizna pod każdym względem
Ostatnio edytowane przez Arked : 17.08.2012 o godz. 11:46.
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 17.08.2012, 11:34
Zamiast gadać o zwiększeniu liczby spotkań, należy porozmawiać o wprowadzeniu nowych rzeczy, które są bardziej potrzebne:

1.) Każdy klub grający w Ekstraklasie musi mieć kilka profesjonalnych boisk treningowych (z oświetleniem, z podgrzewaną płytą lub ze sztuczną nawierzchnią) - na którym trenowaliby trampkarze, juniorzy oraz pierwsza drużyna. Do tego musi być określona liczba dzieci/młodzieży, która trenuje. Te boiska oczywiście można wprowadzić w perspektywie dwóch, trzech lat, aby kluby znalazły pieniądze.

2) Wprowadzić kilka zasad pomiędzy prezesami poszczególnych klubów w Ekstraklasie:
- w każdym momencie meczu w Ekstraklasie w każdej drużynie musi być czterech zawodników w wieku do dwudziestu jeden lat,
- limity płacowe (Polski senior miałby zarabiać maksymalnie 80-100 tys. euro, aktualny reprezentant Polski mógłby zarabiać dwa razy więcej, gracz z zagranicy minimum 300 tys. euro - ograniczyłoby to w sposób znaczny pojawiania się na boiskach w Polsce niezliczonej liczby szrotu zagranicznego wziętego na polecenie znajomego menedżera, na podstawie filmików, a nie obserwacji),
- w Młodej Ekstraklasie mogliby grać tylko Polacy do dwudziestego trzeciego roku życia, plus zawodnik/zawodnicy (również z zagranicy), którzy wracają po kontuzjach - minimum po trzech tygodniach leczenia,
- od 1. ligi w dół byłby całkowity zakaz gry obcokrajowców.

Oczywiście, to nie przejdzie, bo łatwe pieniądze z transferów marnej jakości obcokrajowców nie będą wpadały do kieszeń dyrektorków, prezesików, itp. Na końcu okazuje się, że rozwój Polskiej piłki prawie nikomu nie jest potrzebny, ale do krytyki Ruchu, Śląska, kadry PZPN-u (za EURO, czy za środę) wszyscy są pierwsi.
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 17.08.2012 o godz. 11:37.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Stary 17.08.2012, 11:45
@KOALIK

Ad1. Do zrobienia przez licencje. Szczerze powiedziawszy myślałem, że jest już przepis w tym stylu (?).

Ad2.
- mocno przesadziłeś, taki przepis to tylko w niższych klasach rogrywkowych, to one są miejscem do ogrywania się dla młodych piłkarzy.
- to dobry pomysł ale praktycznie nie do zrealizowania (chyba niezgodny z prawem).
- ok.
- przepis niezgodny z prawem.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 17.08.2012, 13:06
w dzisiejszym PS pisza że najwyższy budżet ma Legia 80 mln zł na sezon, drugi Lech 45 mln zł , Wisła -40 mln zł,Zagłebie 35 mln zł,Śląsk 30 mln zł.Najmniejszy budżet ma Bełchatów - 8 mln zł.

Wydaje mi sie że najgorźniejszym naszym rywalem będzie Zagłebie,jesli bedą tak zdobywac punkty jak wiosną (co nie jest łatwe) to cięzko ich bedzie dogonic
Ostatnio edytowane przez AYALA : 17.08.2012 o godz. 13:10.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 17.08.2012, 13:29
Powraca liga paralityków kopiących się w czoło... Mierna,śmieszna ale swojska
Ciekawe kto zostanie Mistrzem tej paraolimpiady

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 17.08.2012, 14:09
AYALA napisał(a):Wyświetl post
w dzisiejszym PS pisza że najwyższy budżet ma Legia 80 mln zł na sezon, drugi Lech 45 mln zł , Wisła -40 mln zł,Zagłebie 35 mln zł,Śląsk 30 mln zł.Najmniejszy budżet ma Bełchatów - 8 mln zł.
Ta Legia, którą po rozegraniu jednego z najlepszych sezonow w pucharach i po wysprzedaży trzech podstawowych graczy za niezłe pieniądze stać było jedynie na sprowadzenie 33-letniego emeryta ze spadkowicza z ligi
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 17.08.2012, 14:14
dynek.pl napisał(a):Wyświetl post
Ta Legia, którą po rozegraniu jednego z najlepszych sezonow w pucharach i po wysprzedaży trzech podstawowych graczy za niezłe pieniądze stać było jedynie na sprowadzenie 33-letniego emeryta ze spadkowicza z ligi
Tak, ta Legia która nawet gdyby miała budżet 1000000000000000000000000 to i tak by dziadowała bo kasa idzie do kieszeni wlasciciela

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 17.08.2012, 16:05
Arked napisał(a):Wyświetl post
Jak chcesz wyłonić te 12 zespołów?
Administracyjnie. W danym sezonie spadają 3 druzyny, wchodzi 1. W nastepnym to samo i mamy 12 zespołow.

Cytat:
Bankruci będą się zawsze trafiali, czy będzie w lidze 12 czy 18 zespołów
Prędzej się znajdą w lidze 18 zespołowej niż przy 12 drużynach. Skróciłaby sie w lidze liczba zespołow tzw. środka tabeli, które na 5-6 kolejek przed końcem sa juz bezpieczne i wegetują lub handluja punktami.
Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 17.08.2012, 16:44
Arked napisał(a):Wyświetl post
Liga piłkarska dużego kraju, jakim jest Polska, powinna mieć przynajmniej 16-20 drużyn, nie żadne 10-12. Decyduje tu ilość dużych ośrodków miejskich i potencjalnych kibiców. Kluby z problemami finansowymi będą zawsze, nie ważne czy będzie 10 czy 20 zespołów. Trzeba by wprowadzić finansowe kryterium przyporządkowywania klubów do klas rozgrywkowych zamiast sportowego, żeby było inaczej. Wtedy Polonia Bytom czy ŁKS nigdy by do Ekstraklasy nie awansowały. Najwyższa klasa rozgrywkowa byłaby praktycznie zamknięta i ciągle grałyby w niej te same zespoły (coś w stylu profesjonalnych lig amerykańskich jak NBA, NHL, NFL). Tylko, że to mocno wypatrzyłoby sens sportowej rywalizacji.

Zmniejszanie ligi nie ma żadnego sensu i wcale nie podnosi poziomu sportowego. Sami już to przerabialiśmy, podobnie jak wiele innych lig i praktycznie wszyscy z tego pomysłu rezygnowali. Poronionym pomysłem są też wszelakie grupy mistrzowskie/spadkowe, które również były szybko porzucane. Nie bez powodu, żadna poważna liga nie gra w ten sposób.
1.Duże ośrodki bez piłki: W tej chwili przy 16 drużynach duże ośrodki też są bez piłki. To dla mnie żaden argument.
2. Problemy finansowe: w tej chwili każdy klub w Polsce ma problemy finansowe. Napisze to najprościej jak się da: jak ma sz 100 zł to lepiej je podzielić na 12 niż 16,18 czy 20. Przy mniejszej lidze nawet ktoś z problemami mógłby się odkuć utrzymując się w niej.
3. Poziom sportowy: Serio, czego Wisła może sie uczyć od drużyn które cały mecz sie murują całą jedenastką. Niedość że przy mniejszej lidze byłoby znacznie mniej meczy o nic, to jeszcze mecze z tymi najlepszymi byłyby grane częściej, piłkarze by się trochę otrzaskali z większymi widowiskami. Mniejsza liga to też odsiew słabszych piłkarzy.

Ktoś dobrze powiedział w tej chwili by być w czubie starczy trochę szczęścia do decyzji sędziowskich i ćwiczenia w salce z piłkami lekarskimi.
Odpowiedz cytując
arrosmay
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 17.08.2012, 17:52
19 strzałów oddanych, 4 celne - to jest to!
Ale w sumie dobre i to, że chociaż te strzały były, no bo jednak rzadko się tyle strzałów zdarza w jednej połowie w naszej lidze oO
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów