The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.08.2012, 12:50
Właśnie o to chodzi, żeby Surmy, Rachwały i inne dziady nie zarabiały setek tysięcy złotych, które mogłyby być przeznaczone np. na "dobrych technicznie , szybkich gości z upadających klubów greckiej ligi".
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
blanco
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 03.08.2012, 12:58
Arked napisał(a):Wyświetl post
Właśnie o to chodzi, żeby Surmy, Rachwały i inne dziady nie zarabiały setek tysięcy złotych, które mogłyby być przeznaczone np. na "dobrych technicznie , szybkich gości z upadających klubów greckiej ligi".
Oczywiście też to miałem na myśli , tylko źle to ująłem .
Mowiąc, że kasa jest konieczna chodziło mi o to , że trzeba płacić grube pięniadze dobrym obcokrajowcom, bo inaczej nie da się ich przekonać . Jeśli oczywiście jakiś Polak będzie to świetny to także nie ma przeciwwskazań , ale do tego jest potrzebna solidarność klubów .
Należę do Socios Wisła Kraków od 11/2018
Odpowiedz cytując
Krzysiek Grabski
Member

Od: 04.2010

Stary 04.08.2012, 13:17
Dariook napisał(a):Wyświetl post
Przecież on go nie skreślił tylko trafnie podsumował ! Ps: Nie spinaj się tak bo ci elka pęknie
O tak,amatorska trafność podsumowań tychże kibiców na pstrym koniu jeździ.
Nie spinam się i nie ulegnę twojej prowokacji.
Kibic Legii Warszawa.
Odpowiedz cytując
Kociewiak
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 07.08.2012, 09:33
W poniedziałek późnym wieczorem w Gdańsku wylądował obrońca Piotr Brożek. Zawodnik przejdzie testy medyczne.

Brożek był ostatnio zawodnikiem tureckiego Trabzonsporu, z którym rozwiązał kontrakt. W końcowym okresie w Turcji Piotr przede wszystkim borykał się z kontuzjami. 5-krotny reprezentant Polski większość kariery spędził jednak w Wiśle Kraków. Lechia wciąż poszukuje natomiast alternatywy na pozycję lewego obrońcy.
- Chciałbym jak najszybciej znów grać w piłkę na wysokim poziomie – powiedział Brożek zapytany o przylot do Gdańska. - W najbliższym czasie przejdę testy medyczne i czeka nas też rozmowa o ewentualnym kontrakcie. Wisła, Śląsk i właśnie Lechia to dla mnie jedyne kluby w Polsce, w których mogę zagrać.
We wtorek Brożek będzie trenował indywidualnie, a w kolejnych dniach przejdzie specjalistyczne badania medyczne. Dopiero po nich zostanie podjęta ostateczna decyzja o jego przyszłości.
Piotr Brożek w polskiej ekstraklasie rozegrał dotychczas 178 spotkań, strzelając 14 goli.

http://lechia.pl/28514
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 13.08.2012, 08:47
Pareiko w dzisiejszym wywiadzie dla PS mówi że nasza liga jest najbardziej siłową w Europie.No cóż, Siergiej ma napewno racje, skoro naszym grajkom brakuje umiejętności to trzeba je powerem nadrabiac
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 13.08.2012, 12:13
AYALA napisał(a):Wyświetl post
Pareiko w dzisiejszym wywiadzie dla PS mówi że nasza liga jest najbardziej siłową w Europie.No cóż, Siergiej ma napewno racje, skoro naszym grajkom brakuje umiejętności to trzeba je powerem nadrabiac
Biorąc pod uwagę że chłop jak do tej pory grał w chyba trzech (estońska, rosyjska i polska) to jego opinia w tym względzie jest zapewne bardzo miarodajna.
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 13.08.2012, 15:02
Wygląda, jakby ta opinia Was dziwiła.. Nie wierzę Panowie, że jest to dla Was jakiekolwiek odkrycie. Przecież wiadomo, że nasi kopacze to nie żadni wirtuozi, a jedynie "biegacze za piłką"

Nie oglądając się na nasze problemy (brak efektownych transferów), drużyny walczące o MP nie wyglądają jakby miały nam bardzo uciec. Śląsk, Ruch, Amica... Legia pewnie do końca będzie walczyła bo skład ma wystarczający na zdobycie pierwszego miejsca, a Urban jest zdolny do tego osiągnięcia.

Tak więc przy odrobinie szczęścia mamy szanse na powalczenia o kolejne MP. Tylko niestety w takiej sytuacji, będzie to po raz kolejny mylnie obrazowało naszą "siłę", a BC i zarząd łatwo odrzucą pomysł szkolenia młodzieży, profesjonalizacji klubu etc. No ale na razie martwmy się bieżącymi sprawami
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 13.08.2012, 17:25
To, że nie ma innych zalet niż siła to jasne. Pytanie tylko czy ta siła jest rzeczywiście faktem. Tekst, że jesteśmy najbardziej siłową ligą europy to jakiś kosmiczny żart, biorąc pod uwagę jak przygotowane są drużyny z Anglii, Skandynawii, Francji i 10 czy 20 innych lig Europy oraz to jak się w naszej lidze człapie.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
ziz99
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 13.08.2012, 21:41
Zapowiada się jeden z najsłabszych sezonów ligowych od lat. Eliminacje do LM i LE brutalnie zweryfikowały poziom "naszej kopanej". Z resztą z polskim sportem nie jest dobrze, co widać po medalach i wynikach na IO.

Pierwsze zawirowania na ławkach trenerskich mogą być bardzo szybko, bo zarówno w Lechu i Śląsku przebąkuje się coś o zwalnianiu trenerów. Do tego wszędzie zmiany, brak realnych wzmocnień, słaba ekonomia itp. Właściwie nie wiadomo czego po kim się spodziewać, poza tym że będzie to w miernym wykonaniu.
Odpowiedz cytując
Jose
Banita

Od: 04.2012

Stary 13.08.2012, 22:24
Jeszcze nie zweryfikowały bo jeżeli Legia awansuje do grupy LE to sezon Polski w pucharach udany. Przed sezonem 08/09 mogliśmy tylko o tym pomarzyć. Jakieś jednostki tylko grały raz na jakiś czas. A tak by był kolejny już raz ze rzędu polski klub w grupie.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 13.08.2012, 22:44
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Biorąc pod uwagę że chłop jak do tej pory grał w chyba trzech (estońska, rosyjska i polska) to jego opinia w tym względzie jest zapewne bardzo miarodajna.

Siłowa

dobre sobie Siergiej

wiekszosc pilkarzy wyglada jakby nie dojadali,a zamiast cos cwiczyc no to wiadomo sa inne zajecia typu Bonarka

pozatym nasi oddychaja rekawami juz tak od 65 minuty meczu,wiec o czym my tu wogole piszemy
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Krav
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 14.08.2012, 12:22
Co do przyszłego sezonu, to dla mnie oprócz Wisły i Legii do rangi największego faworyta do MP urasta...Jagiellonia. Na prawdę mają niezłą ekipą (przynajmniej na papierze), i jak tylko Franek będzie zdrowy a Hajto poprawi żenująca grę na wyjeździe to śmiem twierdzić, że to Jaga może w nadchodzącym sezonie święcić sukcesy.
Wzmocnili defensywę (Modelski, Pazdan i Ukach), ofensywa jest lepiej niż niezła, jedyne mankamenty jakie widzę, to obsada bramki pod nieobecność Sandomierskiego i ew. II napastnik po Franku, bo jak jego zabraknie to ciężko powiedzieć co "zmalować" może Zahorski czy Plizga (podejrzewam, że niedużo).
„Wiślaku - nie pytaj, co Wisła dała Tobie, pytaj, co Ty dałeś Wiśle”
Odpowiedz cytując
montypajton
Senior Member

Od: 12.2010

Stary 14.08.2012, 14:23
Nie wiem czy była o tym mowa, ale tygodnik Piłka Nożna donosi, już po raz drugi, że nadchodzący sezon może być ostatnim rozgrywanym według dotychczasowych reguł tzn formuła każdy z każdym w domu i na wyjeździe.

Oto tzw włodarze spółki Ekstrklasa S.A, pragnąc zwiększyć liczbę rozgrywanych meczów w sezonie, planują od sezonu 2013/14 po sezonie zasadniczym (30kolejek) podzielić tabelę na 2 ośmio-zespołowe grupy mistrzowską i spadkową, które ponownie rozegrają między sobą po 2 mecze. W sumie będziemy mieli 44 kolejki. Wg PN, prace nad projektem na tym etapie są już dość zaawansowane, byłby już konsultacje z PZPN i klubami i do końca roku mają zapaść decyzje.

Co o tym sądzicie? Dla mnie to jest pomysł trochę abstrakcyjny, ale wiele wskazuje na to że te zmiany wejdą za 2 sezony. Od razu przepraszam jeśli była o tym mowa.
Odpowiedz cytując
DysoN
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 14.08.2012, 14:30
Ja w tym sezonie tak ogolnie oczekuje jeszcze wiekszej pyty niz rok temu.
Jesli chodzi o Wisle to sa szanse w tym marazmie odzyskac tytul MP ale nie bedzie to latwe. Nie dlatego ze przeciwnicy jakos wymagajacy ale dlatego ze przy obecnym poziomie pyty o tytule bedzie decydowac ktorym pilkarzom sie bedzie mniej nie chcialo, kto uniknie kontuzji i bedzie mial troche szczescia...

Co do zmieny formuly rozgrywek na 2 fazy to nie uwazam zeby to cokolwiek mialo poprawic. Od mieszania lyzka herbata sie nie zrobi slodsza. Cwiczylsmy ten model jakies 10 lat temu i dosc szybko sie z nim pozegnano. Tamte argumenty wroca a ja sadze ze jedyny cel takich zmian to wprowadzenie ruchawki by sprawic wrazenie sie cos robi by w gruncie rzeczy nie robic nic. Problemem sa podstawy szkolenia mlodziezy i lesne dziadki nie rozumiejace jak szybko zmienia sie swiat. Cala reszta jest pochodna tych kwestii oraz statusu nieruszalnosci PZPN pod grozba dyskwalifikacji przez UEFA/FIFA.
Ostatnio edytowane przez DysoN : 14.08.2012 o godz. 14:34.
DysoN
Odpowiedz cytując
montypajton
Senior Member

Od: 12.2010

Stary 14.08.2012, 14:49
DysoN napisał(a):Wyświetl post

Co do zmieny formuly rozgrywek na 2 fazy to nie uwazam zeby to cokolwiek mialo poprawic. Od mieszania lyzka herbata sie nie zrobi slodsza. Cwiczylsmy ten model jakies 10 lat temu i dosc szybko sie z nim pozegnano. Tamte argumenty wroca a ja sadze ze jedyny cel takich zmian to wprowadzenie ruchawki by sprawic wrazenie sie cos robi by w gruncie rzeczy nie robic nic. Problemem sa podstawy szkolenia mlodziezy i lesne dziadki nie rozumiejace jak szybko zmienia sie swiat. Cala reszta jest pochodna tych kwestii oraz statusu nieruszalnosci PZPN pod grozba dyskwalifikacji przez UEFA/FIFA.
Też się nad tym zastanawiałem, bo ten model był już testowany. Przy czym wtedy sezon zasadniczy trwał jedna rundę a nie 2 z tego co pamiętam. Generalnie, Ektraklasa SA wyjaśnia chęć przeprowadzenia reform tym, że największa część przychodów polskich klubów pochodzi z dnia meczu, więc trzeba dążyć aby liczbę tych dni zwiększyć (inna sprawa że wraz ze wzrostem liczby meczów, wzrastają koszta ich organizacji, które ponoszą kluby).

Ponadto padają takie argumenty, że obecnie marnujemy najlepsze miesiące do gry w piłkę (z czym akurat się zgadzam w 100%), że zespoły będą musiały mieć szersze kadry co stworzy szanse dla młodzieży, i że prawa z transmisji będą droższe bo będzie więcej meczy na sprzedaż (co jest akurat wątpliwe, przynajmniej wg mnie).
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 14.08.2012, 15:16
montypajton napisał(a):Wyświetl post
Też się nad tym zastanawiałem, bo ten model był już testowany. Przy czym wtedy sezon zasadniczy trwał jedna rundę a nie 2 z tego co pamiętam. Generalnie, Ektraklasa SA wyjaśnia chęć przeprowadzenia reform tym, że największa część przychodów polskich klubów pochodzi z dnia meczu, więc trzeba dążyć aby liczbę tych dni zwiększyć (inna sprawa że wraz ze wzrostem liczby meczów, wzrastają koszta ich organizacji, które ponoszą kluby).
14 kolejek więcej tego syfu
Kto to będzie oglądał ? Dajcie ludziom żyć
Ciekawe czy z meczu o superpuchar były takie duże przychody - myślę, ze jak zobaczą frekwencje w tym sezonie to się trochę zdziwią
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 14.08.2012, 15:29
Może i syf, ale nie grając i siedząc bezczynnie tym bardziej zespoły nie podniosą swojego poziomu gry. Mniej głupkowatych zgrupowań, forma wyrabiana spotkaniami o stawkę. Tego nam wbrew pozorom bardzo brakuje.
Marnujemy bardzo dużo roku, w którym akurat mozna grać w fajnych warunkach.
..
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Stary 14.08.2012, 15:43
Czy gdzies jeszcze w Europie gra sie wedlug takiego idiotycznego systemu? Oprocz Malty i San Marino.
Jesli juz sztucznie wydluzac sezon to tylko poprzez Puchar Polski systemem grupowym.
Odpowiedz cytując
matysiuk
Member

Od: 05.2011

Stary 14.08.2012, 15:51
Nie jestem pewien ale podobne systemy stosowane są też w Belgi i Szkocji.
Odpowiedz cytując
Junior_Battle
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 14.08.2012, 16:02
Rosja, Turcja... takie "leszcze" pierwsze z brzegu
Odpowiedz cytując
Kociewiak
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 14.08.2012, 16:09
Rosja z tego chyba rezygnuje ale pewny na 100% nie jestem.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 14.08.2012, 16:17
Generalnie, Ektraklasa SA wyjaśnia chęć przeprowadzenia reform tym, że największa część przychodów polskich klubów pochodzi z dnia meczu, więc trzeba dążyć aby liczbę tych dni zwiększyć (inna sprawa że wraz ze wzrostem liczby meczów, wzrastają koszta ich organizacji, które ponoszą kluby).
Chyba nie największa. Ósma strona.
Z perspektywy finansów ten pomysł rzeczywiście jest ciekawy. To dobra okazja na zwiększenie przychodów. Pod względem sportowym raczej nic by się drastycznie nie zmieniło. Może skończyłyby się wymówki, że podchodzimy do pucharów bez rytmu meczowego?
Rozbrajają mnie komentarze, że system jest zły, bo żadna poważna liga tak nie gra. Sądzę, że aspekty sportowe i finansowe są znacznie ważniejsze niż ewentualna 'obciachowość' nowego systemu.
Odpowiedz cytując
RAFi89
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 14.08.2012, 17:08
Junior_Battle napisał(a):Wyświetl post
Rosja, Turcja... takie "leszcze" pierwsze z brzegu
W Rosji w tym sezonie był tylko taki podział ze względu na zmianę systemu rozgrywek. W Turcji z tego co czytałem zrezygnowali po jednym sezonie z tego typu urozmaiceń.
Odpowiedz cytując
-ja123-
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 14.08.2012, 19:33
Nie rozumiem poparcia ekstraklasy dla tego pomysłu. W poprzednim sezonie byli piłkarze Legii i Wisły, którzy zagrali około 50 spotkań (Wawrzyniak ponad 50). Teraz dodajcie dodatkowych 14 kolejek. Przy te reformie składy powinny być wzmocnione, by zespoły miały w miarę równorzędne dwie jedenastki. Przy obcinaniu budżetów, jak ma to miejsce teraz, to jest mrzonka.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 14.08.2012, 20:16
-ja123- napisał(a):Wyświetl post
Nie rozumiem poparcia ekstraklasy dla tego pomysłu. W poprzednim sezonie byli piłkarze Legii i Wisły, którzy zagrali około 50 spotkań (Wawrzyniak ponad 50). Teraz dodajcie dodatkowych 14 kolejek. Przy te reformie składy powinny być wzmocnione, by zespoły miały w miarę równorzędne dwie jedenastki. Przy obcinaniu budżetów, jak ma to miejsce teraz, to jest mrzonka.
To byłby problem raptem kilku klubów, a w wariancie oszczędnościowym można by go rozwiązać po prostu korzystając z rezerwowych i chłopaków z ME w szerszym zakresie. Większości zawodników nie grożą powołania do reprezentacji lub występy w grupach europejskich pucharów, stąd niewielu dobijałoby do 50tki. Spojrzałem sobie na dane z 90minut.pl i w takim Górniku, Koronie czy innym LKSie w ostatnim sezonie ledwo po 2-3 zawodników zaliczyło po 30 lub więcej występów.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 14.08.2012, 20:28
Nie wiem czy była o tym mowa, ale tygodnik Piłka Nożna donosi, już po raz drugi, że nadchodzący sezon może być ostatnim rozgrywanym według dotychczasowych reguł tzn formuła każdy z każdym w domu i na wyjeździe.

Oto tzw włodarze spółki Ekstrklasa S.A, pragnąc zwiększyć liczbę rozgrywanych meczów w sezonie, planują od sezonu 2013/14 po sezonie zasadniczym (30kolejek) podzielić tabelę na 2 ośmio-zespołowe grupy mistrzowską i spadkową, które ponownie rozegrają między sobą po 2 mecze. W sumie będziemy mieli 44 kolejki. Wg PN, prace nad projektem na tym etapie są już dość zaawansowane, byłby już konsultacje z PZPN i klubami i do końca roku mają zapaść decyzje.

Co o tym sądzicie? Dla mnie to jest pomysł trochę abstrakcyjny, ale wiele wskazuje na to że te zmiany wejdą za 2 sezony. Od razu przepraszam jeśli była o tym mowa.
Tj. no właśnie... monty pajton
Jakby było tak ze 36 kolejek to ok, ale 44? Skąd kluby wezmą kasę na poszerzenie kadr? Kto na trybunach będzie oglądał mecze do połowy grudnia i od 1 lutego (albo nawet połowy stycznia)?
To nie ma prawa się sprawdzić u nas w tym momencie.
Odpowiedz cytując
Jose
Banita

Od: 04.2012

Stary 14.08.2012, 21:19
Kolejorz idzie na majstra
http://kkslech.com/2012/08/14/w-piat...omment-page-1/

Te gwiazdki z Rudnevem, Stillicem i resztą miały tylko 5 i 4 miejsce to ten osłabiony ma być lepszy?
Ostatnio edytowane przez Jose : 14.08.2012 o godz. 21:29.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Stary 14.08.2012, 22:13
Jose napisał(a):Wyświetl post
Kolejorz idzie na majstra
http://kkslech.com/2012/08/14/w-piat...omment-page-1/

Te gwiazdki z Rudnevem, Stillicem i resztą miały tylko 5 i 4 miejsce to ten osłabiony ma być lepszy?
Przepraszam o co? Środek tabeli to maks co może z nich być w tym sezonie.Bez napastnika daleko nie zajadą.
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 14.08.2012, 22:25
brylant17 napisał(a):Wyświetl post
Przepraszam o co? Środek tabeli to maks co może z nich być w tym sezonie.Bez napastnika daleko nie zajadą.

Ludzie a skad wy to wiecie?

w tej lidze nic tak naprawde nie potrzeba oprocz ambicjii i szczescia.

Amika napewno aspiruje wysoko,no i maja Rumka ktory ma duze ambicje ,ja bym ich nie skreslał .
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
qqq_b
Banita

Od: 07.2011

Stary 14.08.2012, 22:55
Liga 20 zespołowa. Puchar Polski w systemie grupowym. Wartosciowy Puchar Ligi. W sumie dałoby to zespołom słabym i "srodka tabeli" ok. 50 meczy w sezonie. Mocnym ( wystepy w Europie - oby ) ok. 60 meczy. W sam raz.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów