|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
||
Tak jest najłatwiej - jak Cie złapią za rękę to krzycz, że manipulacja. Dzisiaj zastanawiałem się, jakim piłkarzem byłby Brud gdyby urodził się w Holandii - tak mnie coś naszło. Bardzo możliwe, że całkiem niezłym. Gdyby zamiast biegać po kartofliskach mógł grać na równych jak stół boiskach, gdyby był pod nieustanną opieką specjalistów, gdyby... Miał pecha, że urodził się w Polsce. Niestety, są tępe strzały które uważają, że wystarczy takiego chłopaka zakisić w ME a potem voila - mamy wychowanka. Żaden wpierdól nie jest za wysoki, żadna kompromitacja zbyt dotkliwa - będą bronić patologii, bo to "nasza" patologia. Tacy ludzie jak Ty Grantar - przerażają mnie. Przez ludzi z taką mentalnością jak Twoja nasz futbol kona. I szczerze mówiąc - w dupie mam jakie przesłanki tobą kierują. Bronisz i wspierasz patologię. Na szczęście pojawiają się jasne punkty: Legia, Amica, Lubin. Niewiele to, ale nie od razu Kraków zbudowano. Chociaż nie - u nas nie buduje się piłkarsko nic.
W skrócie: 14 drużyn juniorskich w każdej kategorii wiekowej, 30 trenerów szkolących młodzież, skauting wśród drużyn juniorskich regionu, boiska. Ogólnie - nie wiem jakim trzeba być ignorantem żeby nie znać różnicy między szkoleniem i bazą w Czechach a naszą. Nie wiem Grantar, czy masz nas za idiotów, czy może... No nic, pewnie znowu zmanipulowałem. Znów nie zrozumiałem Twoich głębokich przemyśleń. Ale wiesz co - to pewnie dlatego, że bredzisz. Majaczysz. Łączysz różne fakty ignorując uwarunkowania które za nimi stoją. Czesi mieli lepsze szkolenie i dziesięć lat temu, wtedy nawet więcej znaczyli niż teraz. I nagle Grantar odkrył Amerykę - w Czechach nie kupują na potęgę zagranicznych piłkarzy! No żesz ....a mać! Przyszło Ci do głowy, że nie muszą, bo od kilkunastu lat szkolą na wysokim poziomie własnych?! A my nie. I nawet gdybyśmy teraz zaczęli (Jacuś twierdzi, że się nie opłaca, ale kij), to na efekty trzeba będzie poczekać przynajmniej kilka lat. Może dłużej. :facepalm:
Ostatnio edytowane przez wolfy : 04.08.2012 o godz. 22:26.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
||
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
Odpowiem Ci niestety tak - przeczytaj parę książek o Czechach, ich mentalności. To są urodzeni fighterzy. Bardzo solidni ludzie. Mają taką mentalność. To ich wrodzona cecha charakteru. Można się z tego śmiać, ale tak jest. Po drugie Czesi są od nas znacznie bliżej zachodu - tam funkcjonują szkółki piłkarskie na o wiele bardziej rozwiniętym poziomie niż u nas. Musisz Grantar zrozumieć pewną rzecz - Polacy niestety solidni nie są. Gdyby tak było, od dawna mielibyśmy sukces w piłce nożnej. Bo to nasz narodowy sport. I wszelkie statystyki przemawiają na niekorzyść Bednarza. Jak dla mnie to on jest odpowiedzialny za obecną stagnację w klubie. I przez to dzisiaj, czy nawet już od dwóch lat przez brak solidnych następców "złotej jedenastki" Kasperczaka przeżywamy piekło. Niech mi ktoś odpowie - jaki to właściwie pomysł na Wisłę ma Bednarz? Był już tutaj przez pewnie ponad 3 lata, więc ktoś mi musi na to pytanie wyczerpująco odpowiedzieć. Taką wypowiedź pozostawię bez komentarza... mam inne zdanie na temat 1939 w wykonaniu Czechów... Po prostu jak się nie znasz, to nie dogryzaj.
Ostatnio edytowane przez bonawentura : 04.08.2012 o godz. 22:55.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Śmieszy mnie,że większośc z Was dzieli koncepcje budowy Wisly na polską i zachodnią,polski szkoleniowiec i polscy piłkarze,albo na odwrót.Ja wam powiem tak,obojętnie kto będzie trenerem,czy Maskaant,co prowadził kilka klubów holenderskich bez specjalnych sukcesów czy Probierz co pracował w Jagiellonii,ŁKS i Arisie - jeżeli nie pojawią się poważne pieniądze to o kant dupy rozbic Wasze rozważania. No bo litości,nie zawojujemy Europy zawodnikami sprowadzamymi za darmo,czy to będzie Jaliens i Lamey czy inny Sikorski. Dopóki w polskiej piłce nie pojawią się poważne pieniądze jak w Rosji,na Ukrainie czy w Turcji, dopóty będziemy europejskim zaściankiem i będziemy drżeli o wynik z każdym rywalem w Europie. AMEN.
Ostatnio edytowane przez BiałaGwiazda : 04.08.2012 o godz. 22:23.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
||||
W ogóle nie odnosiłem się do tego co mówił Bednarz a do tego co powiedział Cupiał. A on ponoć powiedział że nie będzie inwestował w szkółkę jeśli nie będzie miał pewności że wyszkolony młodzian nie będzie związany kontraktem z Wisła do 24 roku życia. Bonawentura napisał że jak się młodemu pokaże karierę w Wiśle to on tu zastanie ..Ja napisałem że nie zostanie jak mu taką karierę pokaże ktoś z klubu zachodniego. Tyle. Reszta to twoje wytwory wyobraźni bo cię coś "naszło"
Z tego bełkotu wynika, że nie da się nauczyć grać w piłkę jak trawa jest nierówna. Co do tego że w Holandii są lepsze możliwości rozwoju nie dyskutuje ale co z tego ? Wszyscy na zachód
Pokaż mi gdzie ja napisałem że szkółka nie jest potrzebna. Jest i to każdy wie. Wymyśl mądralo jak to sfinansować. Wciąłeś się w moją dyskusję: " dlaczego jej nie chce finansować Cupiał" a nie przeczytałeś że akurat tu spodobał mi się pomysł chyba Bonawentury aby szkółki wymuszał PZP przy dawaniu licencji do ekstraklasy. Jak zwykle
Ostatnio edytowane przez Grantar : 04.08.2012 o godz. 22:49.
![]()
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
|
||||
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
||
|
wolfy, nie ma sensu. Takim nie przegadasz. Jesli caly cywilizowany pilkarski swiat go nie przekonuje to... nic go nie przekona.
Szkolenie, scauting... to sa wszystko fundamenty. Niektorzy zamiast tego wola sie taplac w swoim czysto polskim, piechniczkowo-kapkowym, bagienku. I potem dziwota ze jako klub czekamy 9 lat na dobry wystep w pucharach... Cytat:
Grantar Cytat:
Lewandowski zostal sprzedany w wieku 22 lat. Lech zgarnal 4 banki euro, a sam Lewandowski przez dwa sezony dawal mu sporo pilkarskiej jakosci. Rozumiem ze Cupialowi nie oplacalo by sie wychowanie takiego Lewandowskiego (tak wiem, to nie wychowanek Lecha), bo ten nie poczekalby do 24 roku zycia? To sa zwykle wymowki. Cupial niechce w szkolenie inwestowac, wiec wymysla takie historyjki o niewiernej mlodziezy, a Piechniczek mu wtoruje. Jedyne co mnie dziwi to to, ze znajduja sie tacy na forum (podobno kibice Wisly) ktorze tez takiemu mysleniu wtoruja. Popieraja stagnacje jednym slowem mowiac... P.S A czy Cupial dawalby kontrakty do 24 roku zycia wszystkim wychowankom, czy tylko tym dobrym? Bo jesli tylko tym dobrym to cos tu nie gra. Z jednej strony oczekiwalby wiernosci, z drugiej kopalby w dupsko tych co by nie byli mu przydatni...
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 04.08.2012 o godz. 22:49.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
||
Musiałeś o łysym ? .... ![]()
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
Nie trzeba być mądralą. Ani Polakiem, Holendrem czy Eskimosem. Trzeba po prostu myśleć. Edit: zresztą, w sumie, to była taka droga 50-50. Holenderska i polska. Holenderski był zdecydowanie pomysł i zamiar. Ale podejście i wykonanie już typowo polskie - na hurra, na być albo nie być, ja z synowcem na czele i jakoś to będzie. Ale nie było. Podpowiedź: podejścia i wykonania nie wymyślił Holender.
Ostatnio edytowane przez Watts : 04.08.2012 o godz. 22:53.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jak Cupiała nie przekonał Valckx to kto go przekona ? ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
Myślę że B.C. to wszystko wie, ale traktuje naszą Wisłę jako drogą zabawkę, a nie jak poważną biznesową inwestycje. Ot lubi karać, nagradzać, wyrzucać, przywracać do łask, taki folwark do którego nie chce dopłacać, a zarobić na nim w dłuższej perspektywie chyba nawet nie planuje, a polityka transferowa jest tego tylko pochodną, niczym więcej. Co do nowego sezonu w naszej marnej lidze, to skład na nią nie mamy taki zły, więc może damy radę (cóż rola kibica, tak właśnie wygląda), szkoda jedynie że będzie trzeba czekać do kolejnego przesilenia w naszym klubie , zanim pojawi się nowa nadzieja na budowę normalnego klubu, choć w części podobnego do tych zachodnich, a biorąc pod uwagę szkolenie i infrastrukturę do choćby do tych za naszą południową granicą. Hmm, dobrze że choć dzięki Euro2012, mamy nowe stadiony. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
To właśnie odróżnia prawdziwych przedsiębiorców od handlarzy farbą na straganie.
A przekonać może go tylko ktoś inny z tej samej branży. Jak podpatrzy, że Zdenek z Pragi albo Cosmin z Klużu włożył, poczekał 5 lat i wyjął dziesięć razy tyle, zostawiając wszystkich na stanowisku i dając im pracować, to może zmieni zdanie. Chociaż wątpię, bo z wiekiem wydaje się dziwaczeć i zamykać. Wisła będzie go coraz mniej obchodziła oprócz pobudek autorytarnych. Ręka mu się poparzyła, to co będzie wsadzał drugą, choćby mu papież powiedział, że woda ostygła od tego czasu. Nie będzie mu tu jakiś Valckx, ani jakikolwiek Smith albo Muller w przyszłości bredził o planach dłuższych niż rok albo dwa lata spokojnego budowania zespołu na lata. Ja jestem bogaty, ślachcic, daję już - ma być już. W 1997 tak zrobił, po 2 latach wygraliśmy polskie poletko, rywale poszli do przodu a on dalej siedzi w tych swoich latach 90. i myśli, że nawet jak włoży połowę swojego majątku, to za rok będziemy grali w LM i utrzymywali się sami z sukcesów sportowych.
Ostatnio edytowane przez Watts : 04.08.2012 o godz. 23:15.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A Standard? To była kompromitacja na poziomie Karabachu. Belgowie bez 6 czy 7 podstawowych piłkarzy a Wisła "goni wynik" oddając strzał w 70 minucie... Niecelny.... litości.
Ostatnio edytowane przez thechris : 04.08.2012 o godz. 23:52.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Warto troszkę wgłębić się w temat, nie tylko ten, zanim coś się napisze. Tylko tak na marginesie...
Czechosłowacja byłaby w stanie i walczyć i bronić się bardzo długo, gdyby nie układ monachijski, mimo że po odliczeniu ponad 3 milionów niemców miała 3x mniej ludności niż Rzeczpospolita. 29 września 1938 roku w Monachium spotkali się szefowie: Włoch - Benito Mussolini, Francji - Édouard Daladier, Wielkiej Brytanii - Neville Chamberlain i Niemiec - Adolf Hitler. Do rozmów nie był zaproszony przedstawiciel Czechosłowacji. Politycy podpisali układ monachijski pozwalający Niemcom na zajęcie Sudetów, czyli właściwie dokonano tam rozbioru. Czechosłowacja oddając Niemcom Kraj Sudecki, pozbawiła się większości swoich umocnień granicznych i osłabiła swoje szanse na obronę.
Ostatnio edytowane przez Kurz : 04.08.2012 o godz. 23:56.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wiem , zawsze byś wolał widzieć porażki Wisły, a tu takie nieszczęście i Wisła po zdobyciu MP2011 , zagrała udanie w LE, to czy innym zależało to widać po minie trenera Fulham, po końcowym gwizdku w meczu z Odense, otóż zależało. http://www.youtube.com/watch?v=Po3VxY2M1Os&feature=related . Twente zagrało z nami rezerwami mając pewny awans , tyle że tak samo grał PSV z Legia, jednak Legia przegrała 0-3, Wisła zaś pokonała Twente 2-1. Doprawdy żenujące jest to ciągłe deprecjonowanie gry wiosną Wisły Kraków w europejskich pucharach przez jej niby-kibiców, mnie na szczęście fakt spotkania się ze Standardem cieszy, ale widać niektórych martwi, ich problem.
____ Kurz, racjonalnie rzecz biorąc masz rację, ale ..u nas dzieją się rzeczy których przewidzieć nie sposób, więc jako kibic, wierny, naiwnie może też wierzę , że jak zmiany to tylko na lepsze kiedyś będą. Sorry, co robić, tak mam. Może w lidze nie będzie tak, źle, a zimą będą jakieś roszady personalne, aby bardziej perspektywicznie patrzyć na przyszłość. J.B. był zatrudniony chyba tylko aby nie wydawać kasy, a do inwestycji potrzebni będą inni, tylko kiedy i czy w ogóle one w naszym klubie będą.. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ciągle myślisz po "staremu" i dramatyzujesz. Belgia i Azerbejdżan to nie to samo. Chyba jest jakaś różnica pomiędzy 13, a 37 miejscem w rankingu Uefa?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
![]() Czyli tak: kreuję się na specjalistę od wszystkiego ponieważ napisałem, że jestem dobrym programistą (jakiś tam życiowy przykład szedł). Ponieważ - jak wiadomo - programiści znają się na wszystkim i wszystko potrafią. A na koniec pada zarzut, że nie umiem czytać ze zrozumieniem. Zastanawiam się, jakie wnioski byś wyciągnął gdybym napisał, że jestem dobrym ślusarzem. Cóż, pewnie nigdy się tego nie dowiemy... Z perspektywy czasu stwierdzam, że znowu dałem się strollować i poważnie odpisałem na Twojego posta.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 05.08.2012 o godz. 01:15.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2012
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez MichaelMyers : 05.08.2012 o godz. 08:46.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Oczywiście jeśli chodzi moją uwagę co do Czechów to była mało delikatna. Nie uważam że Czechosłowacja zrobiła w 1939 r. źle. Postąpiła racjonalnie. U nich kultura bardziej niemiecka. No ale ja odpowiadałem na post w którym ktoś udawadniał że Polacy to do sportu się nie nadają a Czesi tak bo to urodzeni fighterzy i zwycięzcy.
Tak czy siak: nie powinienem .... ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zdajesz sobie sprawę, że 14.983 "punkta" jest nic nie warte jak się zajmuje 7. miesjce w polskiej Ekstraklasie? Jakbyśmy zdobili 25 "punkta" to bylibyśmy dokładnie w takiej samej sytuacji... Jakbyśmy przeszli tragiczny, beznadziejny i słabszy od Litexu Standard Liege a później niewiele lepszy Hannover to dalej bylibyśmy w dupie. Bo bez stylu wygrywasz przypadkiem i w konsekwencji zajmujesz 7. miejsce. Przypadek taki jak wyjście z grupy skończył się na Belgach... co za pech. Doszlibyśmy do ćwierćfinału w LE i co z tego jak dostajemy łomot od Górnika bo nadal gramy bez stylu?
A ze Standardem przegraliśmy w dwumeczu. Gadka, że musieliśmy walczyć w 10 na 11 w obydwu meczach jest żałosnym tłumaczeniem. Nie musieliśmy grać w 10 na 11 w żadnym z tych spotkań bo kto kazał Wiślakom faulować? Kartki wynikały z fauli a faule wynikały ze słabości drużyny, które je popełniła. Granie 10 na 11 w obydwu meczach nie jest oznaką heroizmu tylko oznaką słabości - pochodna braku stylu o którym wspominałem również w poprzednim poście. Statystyki strzałów Standard - Wisła strzeły celne 3:0 strzały ogólnie 8:4 Tak nie wyglądają statystyki meczu w którym przyjezdni chcieli odrabiać starty z pierwszego spotkania. A to, że mecze wyglądały na wyrównane? Standard od początku rywalizacji prowadził i pilnował wyniku. Dla jednych to "mecze wyrównane" dla mnie to była kompromitacja bo Standard robił co chciał a to, że dowiózł zwycięstwo w dwumeczu z minimalnym wysiłkiem do końca to jego wybór. Fulham i Twente robiło co chciało i rozbiło Wisłę w pył po 4:1. Ale nie trzeba wygrywać kilkoma bramkami, żeby kogoś upokorzyć. Czasem wystarczy jedna bramka różnicy a czasem nawet można upokorzyć remisem.
Ostatnio edytowane przez thechris : 05.08.2012 o godz. 09:32.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
Jednak znacznie bardziej irytująca jest informacja o tym, że Smuda będzie czekał na potknięcia Probierza, by zająć jego miejsce: http://www.sport.pl/pilka/1,65037,12255693,Pilka_nozna__Gdzie_praca_dla_Smud y__Chiny__Wisla___.html Mam nadzieję, że to tylko plotka i Pan Cupiał kiedyś przestanie być porywczym człowiekiem.
Ostatnio edytowane przez bonawentura : 05.08.2012 o godz. 14:22.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 01.2012
Offline |
|
|
thechris - dopiero co twierdziles, ze Fulham gralo w 10 i przez to wygralismy,a jak podaje ci odwrotny przyklad, to uwazasz, ze to nie ma znaczenia.Co to wina Nuneza, ze glupi czarnuch macha rekami zamiast grac w pilke?Dembele byl glupi, i Nunez to wykorzystal z pozytkiem dla Wisly.
dla ciebie zwyciestwo ze slabym Beitarem bylo cenniejsze niz ze slabym Litexem tak? tylko co ugralismy przejsciem Bulgarow, a co Zydow? za eliminacje sie zadnych punktow do rankingu nie dostaje dla klubu, tylko do krajowego jakies dziesiatki punktow, punktuje sie w dopiero od fazy grupowej, dlatego zdecydoiwanie bardziej cenie to z ubieglego sezonu.Nie wiem jak ty sobie to wyobrazales, ze Wisla i pilkarzami z karta na reku zatrudnionymi przez Valcxa, ktoremu nie dali kasy przed LM bedzie grala jak rownym z rownym z jednym z najsilniejszych klubow w Holandii czy sredniakiem premiership? nie czarujmy sie Valcx zrobil z rozsprzedanej mega slabej druzyny, ktora zasluzenie przegrala z Karabachem, zespol ktory zdobyl MP i awansowal do 1/16 LE to byl maks co z tej druzyny mozna bylo wyciagnac.valckx bez tej kasy przynajmniej zalatwil Bitona czy Ilieva, taki Bednarz by sprowadzil Patejuka czy innego drwala.Cupiala i 90% kibicow pogielo jezeli spodziewali sie LM z takimi nakladami, bo to byly grosze nawet na poziom LE minimum, kazdy realnie myslacy to wie.A co do ligi to dla mnie jest ch.. warta moge sie emocjonowac meczami z Legia, Lechem a reszta wisi mi czy ogrywamy amatorow po 5:0 czy 1:0, rozegrajmy te 30 meczow zdabadzmy MP i mozemy myslec o powaznej pilce.Wszystkie transfery oceniam pod katem poziomu pucharow a nie ligi, i dlatego jest dla mnie karygodne, ze Sikorski czy inny szrot zakladaja koszulke Wisly.
Ostatnio edytowane przez MichaelMyers : 05.08.2012 o godz. 14:38.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
___ Do postu poniżej, autor: syryls. W PSV Valckx potrafił przez 4 lata pracy kupić piłkarzy za łączną kwotę 51 mln a sprzedać za 83 mln Euro, tyle że to były 4 lata, a u nas raptem 2 okienka, co ciekawe już w drugim zaczęło się sprowadzenie piłkarzy takich jak Diaz, gdzie udział w tym Stana był dość ograniczony, zamiast transferów, były już tylko opcje rezerwowe, klasyczne łatanie dziur. Z transferów z innych klubów (którym musieliśmy zapłacić) o czym już wiele razy wspominałem mamy tylko Meliksona, Genkowa i Jovanovicia i wszyscy mają dłuższe kontrakty i na każdym, dziś tak to wygląda, możemy zarobić w przyszłości. Hmm 4 lata .., a nie tylko 2 okienka transferowe. Nadal aktualne pytanie czy kiedyś w końcu boss zatrudni kogoś o podobnym poziomie profesjonalizmu i da mu popracować te 3, 4 lata. Haa, that is the question.
Ostatnio edytowane przez milosz : 05.08.2012 o godz. 17:40.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2011
Offline |
|
|
W tym okienku gdyby dać Valckxowi kasę, powiedzieć mu kup młodych to można by sporo zarobić z samych transferów, z tego co słyszałem ma smykałkę to kupna a potem sprzedaży z zyskiem
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Z tego co wnioskuje z wypowiedzi Probierza,to jutro(góra kilka dni) powinien pojawic sie ten Brazylijczyk.
![]()
Bednarz=Landryna=......
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zgadzam się Miłosz: że żeby ocenić działania sztabu trzeba poczekać 3-4 lata.
Niech wiec Probierz i Bednarz tyle dostaną. ![]() A żeby was panowie z klubu adoracji wzajemnej i Stana Valcxa trochę rano pobudzić stawiam tezę że odpuszczenie braci Maków przez Wisłę w tamtym roku to typowy przykład "stawiania na młodzież i rozwój Wisły" prezentowany przez profesjonalnych Holendrów. Piszę to w kontekście dwóch bramek strzelonych przez braci w sparingu GKS-u .... ![]()
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|