The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.07.2012, 13:29
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
"Niespotykana wcześniej skala inwestycji nie tylko nie przełożyła się na dużą skalę zysków branży, ale wywołała proporcjonalnie odwrotne, niespotykane wcześniej problemy z płynnością nawet największych spółek budowlanych- mówi Tomasz Starus."
]
a ja zwracam szczególną uwagę na:
Cytat:
Już od połowy ubiegłego roku otrzymywaliśmy większą ilość zleceń windykacyjnych, będących efektem rosnących opóźnień płatności w sektorze mniejszych, a potem średnich firm budowlanych (a w ślad za tym częstsze też były ich bankructwa), które nie zdawały sobie zapewne sprawy, iż uczestnictwo w dużych projektach infrastrukturalnych to w pierwszym rzędzie nie zwiększone przychody (bo te są dosyć odległe), ale przede wszystkim zwiększone wydatki na paliwo, maszyny, płace i podatki... Ich zleceniodawcy - główni wykonawcy - nie płacili im z zasady z własnych środków, nawet jeśli mogli sobie na to pozwolić, rozliczając się z partnerami dopiero po rozliczeniu danego etapu przez inwestora publicznego. Następowało to z reguły rzadko - zazwyczaj po zakończeniu danego etapu prac, a nie systematycznie, według stopnia jego zaawansowania.
jak ktoś nie ma zapewnionego finansowania to niech nie bierze się za biznes. Wiślaku, otworzyłbyś sklep, mając kasy tylko na 3 miesiące czynszu i nie wiedząc jak będzie szedł interes? Nie musisz odpowiadać.
Tak mieliśmy z generalnymi. Opóźnione budowy, przez co nie rozliczone etapy odbiły się czkawką w całym łańcuchu.
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 04.07.2012, 14:47
Swoim inteligentnym tekstem osiągnął efekt odwrotny od zamierzonego.Ludziom powoli puszczają nerwy

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2006

Stary 04.07.2012, 15:22
GUS napisał(a):
Przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto

Average monthly gross wages and salaries

Definicja
Stosunek sumy wynagrodzeń osobowych brutto, honorariów wypłaconych niektórym grupom pracowników za prace wynikające z umowy o pracę, wypłat z tytułu udziału w zysku lub w nadwyżce bilansowej w spółdzielniach oraz dodatkowych wynagrodzeń rocznych dla pracowników jednostek sfery budżetowej do przeciętnej liczby zatrudnionych w danym okresie; po wyeliminowaniu osób wykonujących pracę nakładczą oraz zatrudnionych za granicą.
Jakas wykładnia musi byc. A szara strefa tak czy siak do budzetu sie nie liczy.
Sprawdzilem lata 2005, 2006 i tam tez jest zachowana ta prawidłowośc że wpływy podatkowe przewyzszaja wzrost sredniej.
GUS napisał(a):
Dochody podatkowe budżetu państwa

Domestic revenue of the state budget

Definicja
Kategoria dochodów budżetu państwa obejmująca: podatki pośrednie (podatek od towarów i usług, podatek akcyzowy, podatek od gier) i podatki bezpośrednie (podatek dochodowy od osób prawnych, podatek dochodowy od osób fizycznych).
Poza tym nie rozumiem czemu miałbym rozdzielac PIT od VAT czy CIT. Podatek to podatek. Danina/haracz na rzecz państwa jakkolwiek by nie był nazwany dalej bedzie skutkował odprowadzeniem kasy od podatnika do rzadu.

Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Swoim inteligentnym tekstem osiągnął efekt odwrotny od zamierzonego.Ludziom powoli puszczają nerwy
To zawsze był cham i prostak, a teraz jak czeka na niego ciepła posadka w eurokomisji to juz w ogóle zlewa na ludzi
Powód: P84
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 04.07.2012 o godz. 15:25.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 04.07.2012, 15:54
Cytat:
W Berlinie odbył się pierwszy kongres Ruchu Odrodzenia Żydowskiego w Polsce, organizacji, która postuluje powrót do Polski trzech milionów Żydów i ustanowienie hebrajskiego drugim językiem urzędowym. Ruch powstał w ramach działalności izraelskiej artystki Yael Bartana, zaczyna jednak wykraczać w sferę realnej polityki – ustalił portal tvp.info.

co to k.urwa jest ? 1 kwietnia?
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 04.07.2012, 15:59
Widocznie uznali, że kraj na tyle opanowany, iż można powolutku z takimi inicjatywami wychodzić. A takiemu Sierakowskiemu się zbiera...
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 04.07.2012, 16:17
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Oczywiście żadna z obecnych partii parlamentarnych się nie zająknie ani trochę na ten temat. Ale powiedzmy sobie szczerze - w wielu kluczowych kwestiach różnic między nimi po prostu nie ma lub są one bez większego znaczenia (patrz ZUS).
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 04.07.2012, 16:52
Trochę przespałeś na stronie 911 masz opis i zdjęcia .

A teraz kolejny news - partia Swoboda chce wcielenia do Ukrainy części ziem m.in Polski. Zabrali Lwów i Stanisławów,Chocim i wciąż im mało .

Cytat:
Ci, którzy mieli nadzieję, że Euro 2012 poprawi wzajemne relacje Polski i Ukrainy, srodze się zawiedli.

Jeszcze kibice piłkarscy nie zdążyli wyjechać ze Lwowa, a już tamtejsi faszyści z partii Swoboda, finansowanej swojego czasu przez służby specjalne, wywołali kolejny skandal. Tym razem była nim wypowiedź b. deputowanego rady obwodowej Rostysława Nowożenca, znanego ze swoich antypolskich i antysemickich działań. 27 czerwca, w czasie wiecu z okazji Dnia Jedności Ukrainy, wezwał on do oderwania od kilku państw Europy Środkowej i Wschodniej ich terytoriów przygranicznych, które miałyby być włączone do Ukrainy. Wypowiedzi tej wtórował Jurij Szuchewycz, syn dowódcy UPA, Romana Szuchewycza, kata Wołynia i Podola. Wymienione zostały następujące ziemie, które według mówców są od strony etnicznej jakoby czysto ukraińskie: okolice Brześcia i Homla (Białoruś) Naddniestrze (Mołdowa), południowa Bukowina (Rumunia), Kubań (Rosja) oraz ziemie chełmska, sanocka i przemyska oraz część Podlasia, czyli pas 19 południowo-wschodnich powiatów należących od wieków do Polski.

Warto dodać, że Nowożenec szefuje obecnie fundacji Ukraina–Ruś, która dwa lata przed mistrzostwami piłkarskimi Euro 2012 wydała przewodnik po Polsce. Znalazło się w nim m.in. twierdzenie, że poeta Juliusz Słowacki oraz królowie Zygmunt August i Stanisław August Poniatowski byli Ukraińcami, a także że Kraków jest „staroukraińskim grodem”. Tenże sam polityk wystąpił z inicjatywą, by stadion we Lwowie nosił imię Stepana Bandery. Z kolei w 2009 r. wraz z innymi aktywistami Swobody atakował rodziny pomordowanych Polaków, które przybyły w pielgrzymce na miejsce zrównanej z ziemią wsi Huta Pieniacka k. Brodów, wymordowanej przez ukraińskich kolaborantów z SS. Nowożenec był również inicjatorem ustanowienia pomnika ofiar „polskich szowinistów”.

Co na to polski MSZ? Oczywiście, jak zwykle milczy i bagatelizuje sprawę. Czy jednak Radosław Sikorski też milczałby, gdyby neofaszyści z Niemiec domagali się „powrotu do macierzy” Dolnego Śląska i Pomorza albo gdyby komuniści rosyjscy domagali się przyłączania Warmii i Mazur do okręgu kaliningradzkiego na zasadzie „scalania” dawnych Prus Wschodnich, zdobytych przez Armię Czerwoną? W przypadku utopijnej polityki wschodniej III RP idealnie się sprawdza powiedzenie: „Na pochyłe drzewo każda koza wlezie”.

W tym kontekście pragnę przypomnieć, że 11 lipca przypada kolejna, 69. rocznica Krwawej Niedzieli na Wołyniu, kiedy to formacje OUN–UPA, wspierane przez tzw. siekierników, czyli podjudzonych chłopów ukraińskich (niestety, także przez niektórych duchownych prawosławnych), wymordowały w czasie nabożeństw w kościołach rzymskokatolickich tysiące Polaków. Zginęło też wielu księży obrządku łacińskiego. W następnych miesiącach fala zbrodni ogarnęła województwa stanisławowskie, tarnopolskie, lwowskie i lubelskie. Tutaj także banderowców wspierali okoliczni chłopi i niestety niektórzy duchowni, tym razem z Cerkwi greckokatolickiej, o czym ukraińscy hierarchowie z Kijowa i Lwowa czy Przemyśla i Wrocławia pamiętać nie chcą.

W tym roku uroczystości ku czci pomordowanych polskich księży i wiernych świeckich rozpoczną się 7 bm. o g. 11 w Oświęcimiu. Najpierw będzie odprawiona msza św. w kościele pw. NMP, a następnie zostanie wmurowana pamiątkowa tablica na cmentarzu parafialnym. Z kolei 11 bm. odbędą się uroczystości pod pomnikami – o g. 10 w Niemodlinie i o g. 11 na cmentarzu Rakowickim w Krakowie (do pomnika Męczenników Kresów należy skręcić w lewo przed grobowcem Jana Matejki). Będą też uroczystości w innych miejscowościach, a informacje o tych wydarzeniach są na mojej stronie internetowej. Oczywiście jak co roku zachęcam Czytelników, aby w tym dniu zapalili znicze we wszystkich miejscach pamięci narodowej. Przy okazji gratuluję organizatorom czerwcowych Dni Kresowych w Kędzierzynie-Koźlu, Kłodzku i Dzierżoniowie oraz tamtejszym samorządom, a szczególnie uczniom gimnazjum w Łagiewnikach i chórowi „Canzona” w Olesznej za wzruszający spektakl pt. „Kresowe epizody”.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 04.07.2012, 17:33
Widzę, ze kolega nie czyta linków:
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artyk...kim-obywatelem

Takich jak ten "transferów" odbywa się dzień w dzień, ile fabryka daje w ambasadzie w Jerozolimie (i jie tylko tam). Kiedyś pisali o tym, że nie nadążają z wydawaniem paszportów taki jest przemiał .
Radzio Apelbaum Sikorski zwiększył moce przerobowe.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 04.07.2012, 18:14
Nie wiem jak mogłem to przeoczyć.
To jest tak chore że się rzuca w oczy z kilometra.

Szkoda że jak zwykle rząd i parta rządząca bez jaj (oprócz jednej ale ta sobie wycięła dawno temu), bo za takie coś powinni oficjalnie zaprotestować na arenie międzynarodowej.
To jest wprost działanie na szkodę danego państwa - powinno być ścigane z urzędu.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
korred
Member

Od: 11.2006

Stary 04.07.2012, 18:52
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
A teraz kolejny news - partia Swoboda chce wcielenia do Ukrainy części ziem m.in Polski. Zabrali Lwów i Stanisławów,Chocim i wciąż im mało .
Nie można tego nazwać newsem i nie chodzi mi tu o to, że taki pogląd to żadna nowość u ukraińskich nacjonalistów. Wiadomość, którą wrzuciłeś, pochodzi zapewne od ks. Isakowicza-Zaleskiego, któremu coś się kilka dni temu pomyliło, bo umieścił na blogu link do informacji sprzed niemal półtora roku twierdząc, że to coś, co wydarzyło się pod koniec czerwca tego roku. We wrzuconej przez Ciebie informacji napisane jest, że te słowa padły 27 czerwca na wiecu z okazji Dnia Jedności Ukrainy. Trochę dziwne by było, gdyby wówczas się on odbył, bo Dzień Jedności Ukrainy obchodzony jest 22 stycznia.
.
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 04.07.2012, 22:54
Szpen napisał(a):Wyświetl post
jak ktoś nie ma zapewnionego finansowania to niech nie bierze się za biznes. Wiślaku, otworzyłbyś sklep, mając kasy tylko na 3 miesiące czynszu i nie wiedząc jak będzie szedł interes? Nie musisz odpowiadać.
Tak mieliśmy z generalnymi. Opóźnione budowy, przez co nie rozliczone etapy odbiły się czkawką w całym łańcuchu.
Nie muszę ale odpowiem . Gdybym decydował o przetargach nigdy w życiu nie sfromułowałbym ich warunków w taki sposób aby mogła je wygrać firma która: "ma kasy tylko na 3 miesiące czynszu" . Głupim jest nie ten kto naciąga ale ten który daje się naciągnąć. A PO jest w tym aspekcie niezrównane (jak wszystko wskazuje nie bezinteresownie).
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.07.2012 o godz. 09:00.
wislak68
Senior Member

Stary 04.07.2012, 23:10
sanderuss napisał(a):Wyświetl post
1. Jakas wykładnia musi byc. A szara strefa tak czy siak do budzetu sie nie liczy. Sprawdzilem lata 2005, 2006 i tam tez jest zachowana ta prawidłowośc że wpływy podatkowe przewyzszaja wzrost sredniej.
2. Poza tym nie rozumiem czemu miałbym rozdzielac PIT od VAT czy CIT. Podatek to podatek. Danina/haracz na rzecz państwa jakkolwiek by nie był nazwany dalej bedzie skutkował odprowadzeniem kasy od podatnika do rzadu.
ad1
Wydaje mi się że dość wyczerpująco wyjasniłem dlaczego GDP jest lepsze od średniej krajowej (zresztą nawet zacytowana definicja to dodatkowo potwierdza). W geście dobrej woli podam dodatkowy przykład: wyobraź sobie że bezrobocie spada o 50% i zatrudnieni bezroborni uzyskują wynagrodzenie na poziomie średniej krajowej. Jeśli weźmiesz wtedy relację średniej (powiedzmy że nie zmieniła się w okresie) do podatków (również bez zmian) to Twoj wspołczynnik się nie zmieni. A prawda jest taka że do społewczeństwa trafiło znacznie więcej środków (różnica pomiedzy zasiłkiem a średnią pomnożona przez ilość zatrudnionych bezrobotnych). Jeśli również on Cię nie przekonuje będziemy musieli pozostać przy swoich zdaniach.
ad2
Naprawdę tego nie rozumiesz Zmiana całego systemu podatkowego (VAT, CIT, PIT, ZUS) w ciągu niecałych dwóch lat nie jest możliwa. W ciągu niecałych dwóch lat swoich rządów PiS dał ludziom partycypację (poprzez redukcję PIT i ZUS) w efekcie wzrostu gospodarczego. Co dodatkowo uchroniło nas jak dotychczas przed recesją. Czynienie PiS zarzutów z tego że w ciągu dwóch lat udało mu się zredukować tylko PIT i ZUS to moim zdaniem demagogia. Uważam że w ciągu tych dwóch lat dali ludziom max tego co było do dania w postaci redukcji podatków.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 04.07.2012 o godz. 23:59.
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Stary 05.07.2012, 06:15
No sorry ale twoje argumenty sa niepowazne. Mam wziazc pod uwage tylko jeden wspolczynnik ktory troche spadl do PKB ktore poszlo do gory. Tak jakby przecietny Kowalski byl zwolniony z wszystkich innych danin. Pewnie dlug publiczny ktory gwaltownie podskoczyl nastepnego roku tez mam zignorowac? To rzeczywiscie nie ma sensu, ja ci daje konkretne liczby a ty mi jakies teorie w ktore tylko ty chyba wierzysz. I kto tu uprawia demagogie? Najlepiej przeslij mi linka do jakiegos powaznego opracowania ktore potwierdzalo by twoje tezy bo mnie sie po prostu to kupy nie trzyma.
wislak68
Senior Member

Stary 05.07.2012, 07:43
No sorry ale twoje argumenty sa niepowazne. Mam wziazc pod uwage tylko jeden wspolczynnik ktory troche spadl do PKB ktore poszlo do gory. Tak jakby przecietny Kowalski byl zwolniony z wszystkich innych danin. Pewnie dlug publiczny ktory gwaltownie podskoczyl nastepnego roku tez mam zignorowac? To rzeczywiscie nie ma sensu, ja ci daje konkretne liczby a ty mi jakies teorie w ktore tylko ty chyba wierzysz. I kto tu uprawia demagogie? Najlepiej przeslij mi linka do jakiegos powaznego opracowania ktore potwierdzalo by twoje tezy bo mnie sie po prostu to kupy nie trzyma.
Jednym słowem zarzucasz mi że moje argumenty są niepoważne bo biorę pod uwagę tylko jeden współczynnik który akurat spadł (nawet tego nie sprawdzałem) samemu proponując również jeden współczynnik który akurat wzrósł I Twoim zdaniem ma to być logiczny argument . Bo mnie wygląda to raczej na próbę doczepienia się do PiS za wszelką cenę. Wydaje mi się że w poprzednich postach dość szczegółowo wyjaśniłem dlaczego proponowany przez Ciebie współczynnik zarówno w liczniku jak i w mianowniku (pomijając już niedopasowanie okresów) nie przekazuje absolutnie żadnych informacji. Samo powoływanie się na podanie "konkretnych liczb" przy pominięciu ich ekonomicznego sensu to sprawa dość zabawna. Równie dobrze mógłbyś średnie pogłowie trzody chlewnej podzielić przez wydatki inwestycyjne energetyki i twierdzić że wynika z tego obniżenie poziomu życia hydraulików. Bez sensu? To mniej więcej tak jak Twój współczynnik.
W rzeczy samej przeciętny Kowalski ponosi bezpośrednio tylko koszty PIT i ZUS. CIT nie płaci a VAT może poniekąd "regulować" za pomocą ilość czynionych zakupów. I w rzeczy samej redukcja obciązeń z tytułu PIT i ZUS wpływa na zwiększenie zakupów (a co za tym idzie przychodów z tytułu VAT) poprzez pozostawienie przez państwo do dyspozycji przeciętnemu Kowalskiemu większej ilości gotówki.
Nie chciałbym aby wyglądało to na odbijanie piłeczki ale byłbym ciekaw w oparciu o jakie to "poważne opracowania" twierdzisz że podany przez Ciebie wpółczynnik pokazuje własciwie zmianę obciązeń podatkowych. Wyjaśniam że przy jego krytyce oparłem się tylko i wyłącznie o zdrowy rozsądek i znajomość sposobu kalkulacji wielkości które proponujesz zastosować przy obliczaniu współczynnika.
"Pewnie dlug publiczny ktory gwaltownie podskoczyl nastepnego roku tez mam zignorowac" - jak rozumiem to jakiś żart Bo chyba nie chcesz obwiniać PiS o wzrost długu publicznego w 2008 a więc pod rządami PO
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.07.2012 o godz. 08:55.
wislak68
Senior Member

Stary 05.07.2012, 08:58
I specjalnie coś dla Szpenia twierdzącego że przyznając koncesję na multiplex KRRiT działała w oparciu o " merytoryczne kryteria":
http://fakty.interia.pl/polska/news/...ydzyka,1818558
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.07.2012 o godz. 09:02.
Szpen
Senior Member

Stary 05.07.2012, 09:01
"Pewnie dlug publiczny ktory gwaltownie podskoczyl nastepnego roku tez mam zignorowac" - jak rozumiem to jakiś żart Bo chyba nie chcesz obwiniać PiS o wzrost długu publicznego w 2008 a więc pod rządami PO
PO przejęło budżet na 2008 rok po PiS, a także mieliśmy od 2008 roku i nadal mamy największy kryzys finansowy na świecie od lat 30 XX wieku. Ktoś tu o czymś zapomina. Przypomnieć, jak to PiS chciał zwiększać deficyt, aby wyjść z kryzysu? Bylibyśmy w czarnej dupie jak Grecja.

I specjalnie coś dla Szpenia twierdzącego że przyznając koncesję na multiplex KRRiT działała w oparciu o " merytoryczne kryteria":
http://fakty.interia.pl/polska/news/...ydzyka,1818558
merytoryczne i transparentne. Trzeba było pokazać księgi, pokazać finansowanie. Z własnej winy nie dostali. Hipokryzja.
Ostatnio edytowane przez Szpen : 05.07.2012 o godz. 09:08.
wislak68
Senior Member

Stary 05.07.2012, 09:17
1. PO przejęło budżet na 2008 rok po PiS, a także mieliśmy od 2008 roku i nadal mamy największy kryzys finansowy na świecie od lat 30 XX wieku. Ktoś tu o czymś zapomina. Przypomnieć, jak to PiS chciał zwiększać deficyt, aby wyjść z kryzysu? Bylibyśmy w czarnej dupie jak Grecja.
2. merytoryczne i transparentne. Trzeba było pokazać księgi, pokazać finansowanie. Z własnej winy nie dostali. Hipokryzja.
ad1
Wygląda na to Szpenio że po raz kolejny chcesz wyjść na "nieogarniętego" . Sprawdź sobie jaki deficyt był planowany w budżecie przyjętym na 2008 przez PiS a jaki deficyt zrobił Vincent na koniec 2008. Jeśli będziesz już wiedział jaki deficyt zrobił Vincent to sprawdź prosze o ile, w reakcji na kryzys, proponował zwiększyć wydatki inwestycyjne budżetu PiS. Po zapoznaniu się z cyframi przeproś użytkowników forum że wprowadzasz ich w błąd.
ad2
Tak merytoryczne i transparentne że wybrane przez KRRiT firmy nie są w stanie opłacić opłaty licencyjnej a NIK oskarża ją o narażenie budżetu na straty . Jeśli tak dla Ciebie Szpeniu wygląda "merytoryczność i transparentność" to już nie dziwie ie dlaczego tak bardzo podoba Ci się PO. Są zaje... merytoryczni i transparentni .
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.07.2012 o godz. 09:30.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 05.07.2012, 09:19
Długo wytrzymywałem ale kolego przeginasz. Opracowanie Ci się marzy? A sam masz jakieś opracowanie? Wiadome jest że PiS realnie obniżył podatki chyba z 13 do 7%składkę zdrowotną. Przez cały okres miał wzrost PKB nieosiągalny dla PO. Po 2007 roku Tuskowi zostało 5 mld oszczędności, ogólnie wyniki gospodarki były najlepsze od 20 lat. Każdy obiektywny z odrobiną rozumu to wie. To że po dojściu do władzy cudaka deficyt się potroił też nie powinno nikogo dziwić. 100 000 nowych urzędników nie będzie przecież tyrać za darmo.

Już sam początek twojej aktywności zaskakująco cofa sie w ocenach pięć lat, aż do rządów PiS, dlaczego nie analizujesz tego co zmajstrował Tusk mając nieporównywalnie do Kaczyńskiego mocniejszy mandat. Dlaczego nie zastanawiasz sie nad niemal corocznie 100 mld deficytem w okresie rządów cudaka. Piszesz ze PiS nic nie zrobił, co jest oczywiście totalną bzdurą, a nie zastanowisz się co zrobiła i dalej robi PO. Reżimowa skłonność do krytykowania opozycji jest kolego bardzo symptomatyczna. Jeżeli wyjaśnienia wiślaka do ciebie nie trafiają to z dużym prawdopodobieństwem nic rozsądnego do ciebie nie trafi. Chyba że zdejmiesz klapy z oczu.

ps. PiS załatwił też Tuskowi 70 mld euro dotacji na lata 2007-13 i przyznany turniej finałowy Euro 2012 jaki motywację. Jakie są efekty widać dokładnie.

merytoryczne i transparentne. Trzeba było pokazać księgi, pokazać finansowanie. Z własnej winy nie dostali. Hipokryzja.
"Nadawcy, którzy otrzymali koncesje na pierwszy multipleks (MUX-1), mieli być, według Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, w lepszej kondycji finansowej niż fundacja Lux Veritatis, właściciel telewizji Trwam. Jednak tuż po tym, gdy otrzymali koncesje, okazało się, że nie stać ich nawet na opłaty koncesyjne. KRRiT zgodziła się rozłożyć je na raty.
NIK zarzuca Radzie, iż jej decyzja naraża na straty budżet państwa. NIK, która zbadała finanse KRRiT za 2011 roku, mówi o "niegospodarnym rozkładaniu niektórym nadawcom opłat koncesyjnych na raty". Łaskawość Rady dotyczy nadawców, którzy dostali miejsca na MUX-1. Spółkom Stavka i Lemon Records Rada opłatę koncesyjną w wysokości 10 milionów 800 tysięcy złotych na 114 rat. Wnioski NIK pokrywają się z zarzutami podnoszonymi przez Lux Veritatis, która koncesji cyfrowej nie otrzymała. "

Szpeniu myślisz ze wszyscy mają takie echo w głowie jak Ty?
Ostatnio edytowane przez Drozd : 05.07.2012 o godz. 10:07.
Hej Nasz TS !!
wislak68
Senior Member

Stary 05.07.2012, 10:15
I znowu seria linków o budownictwie:
http://biznes.interia.pl/budownictwo...e,1817950,4212 przedstawiciele branży podają przyczyny które ich zdaniem doprowadziły do zapaści.
A tutaj informacja w jaki sposób "liberalny" rząd chce rozwiązać problem branży budowlanej za pomocą pieniędzy podatników:
http://biznes.interia.pl/budownictwo...k,1818411,4212
I na koniec prawdziwa perełka:
http://biznes.interia.pl/wiadomosci/...ictwie,1817772
i cytat:
"Tymczasem Puls Biznesu podaje, że o pomoc finansową z ARP zabiega szereg spółek, w tym Polimex-Mostostal i PLL LOT. W przypadku Polimeksu ARP miałaby kupić akcje lub obligacje wyemitowane przez spółkę. Konrad Jaskóła, prezes Polimeksu, poinformował, że traktuje ARP, jak partnera biznesowego"
Nie chciałem podawać tego na forum ale nazwa padła: Polimex-Mostostal. Następna firma która jest praktycznie bankrutem. Jednocześnie wiadomo że Jaskóła jest "człowiekiem" PSL i osobistym przyjacielem Pawlaka. Byłem bardzo ciekaw w jaki sposób big boss będzie ratował kolesia i oto mamy: z pieniędzy podatników. Mało się sku... nakradły przy autostradach.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.07.2012 o godz. 10:24.
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Stary 05.07.2012, 10:40
Nie chciałbym aby wyglądało to na odbijanie piłeczki ale byłbym ciekaw w oparciu o jakie to "poważne opracowania" twierdzisz że podany przez Ciebie wpółczynnik pokazuje własciwie zmianę obciązeń podatkowych. Wyjaśniam że przy jego krytyce oparłem się tylko i wyłącznie o zdrowy rozsądek i znajomość sposobu kalkulacji wielkości które proponujesz zastosować przy obliczaniu współczynnika.
No to mi wyslij linka dlaczegóz to zaleznosc PITu od PKB jest bardziej miarodajna niz moj pomysl. Bo ja tez sie kierowalem zdrowym rozsadkiem i matematyka. Jak jest jakas teoria ekonomii ktora moglbys sie posluzyc to prosze bardzo z przyjemnoscia sie zapoznam, na nauke nigdy za późno.
Dług publiczny to nie żart. Chyba ktoś musi za niego odpowiadac, nie wział sie z niczego.
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Długo wytrzymywałem ale kolego przeginasz. Opracowanie Ci się marzy? A sam masz jakieś opracowanie? Wiadome jest że PiS realnie obniżył podatki chyba z 13 do 7%składkę zdrowotną. Przez cały okres miał wzrost PKB nieosiągalny dla PO. Po 2007 roku Tuskowi zostało 5 mld oszczędności, ogólnie wyniki gospodarki były najlepsze od 20 lat. Każdy obiektywny z odrobiną rozumu to wie. To że po dojściu do władzy cudaka deficyt się potroił też nie powinno nikogo dziwić. 100 000 nowych urzędników nie będzie przecież tyrać za darmo.

Już sam początek twojej aktywności zaskakująco cofa sie w ocenach pięć lat, aż do rządów PiS, dlaczego nie analizujesz tego co zmajstrował Tusk mając nieporównywalnie do Kaczyńskiego mocniejszy mandat. Dlaczego nie zastanawiasz sie nad niemal corocznie 100 mld deficytem w okresie rządów cudaka. Piszesz ze PiS nic nie zrobił, co jest oczywiście totalną bzdurą, a nie zastanowisz się co zrobiła i dalej robi PO. Reżimowa skłonność do krytykowania opozycji jest kolego bardzo symptomatyczna. Jeżeli wyjaśnienia wiślaka do ciebie nie trafiają to z dużym prawdopodobieństwem nic rozsądnego do ciebie nie trafi. Chyba że zdejmiesz klapy z oczu.

ps. PiS załatwił też Tuskowi 70 mld euro dotacji na lata 2007-13 i przyznany turniej finałowy Euro 2012 jaki motywację. Jakie są efekty widać dokładnie.
1) 5mld osczednosci?To mi przeslij linka gdzie to moge znalezc. Bo w analizie budżetu o tym ani słowa.
2) No za PO to dopiero słupki skaczą konkretnie.I nie żebym był zwolennikiem rudego bo *uja nie trawie za podporzadkowanie Polski UE, machlojki i kretactwo.
3) Możesz sprawdzic i 10 lat wstecz. I zobaczysz ze z budzetu na budzet płacimy corac wiecej wszekilej masci podatkow, zobowiazan a mimo to dług publiczny powieksza sie coraz bardziej. i Stopien jego wzarostu nie zalezy za bardzo od koloru partii wladzy.
3) A gdzie ja napisalem ze PO robi cos dobrze dla zwyklych ludzi. I jednym i drugim nalezy sie solidny plaster na opamietanie za robienie z nas kolejnego PIIGSa
wislak68
Senior Member

Stary 05.07.2012, 12:00
No to mi wyslij linka dlaczegóz to zaleznosc PITu od PKB jest bardziej miarodajna niz moj pomysl. Bo ja tez sie kierowalem zdrowym rozsadkiem i matematyka. Jak jest jakas teoria ekonomii ktora moglbys sie posluzyc to prosze bardzo z przyjemnoscia sie zapoznam, na nauke nigdy za późno.
Dług publiczny to nie żart. Chyba ktoś musi za niego odpowiadac, nie wział sie z niczego.
Tłumaczyłem to w postach 18374 i 18388. Przeczytaj je jeszcze raz, zastanów się nad nimi. Jeśli będziesz uważał że napisałem coś nie tak wyjaśnij precyzyjnie do czego konkretnie masz zastrzeżenia a wtedy odniosę się do nich.
Dług publiczny to nie żart. Natomiast z pewnością żartem jest przypisywanie winy za wzrost długu publicznego w 2008 rządowi który nie rządził od roku czasu. Sprawdź że akurat za rządów PiS spadał zarówno deficyt jak i dług publiczny jako procent GDP (bo to jest właściwa miara poziomu zadłużenia kraju a nie sam dług w ujęciu bezwzględnym który absolutnie nic Ci nie mówi).
Szpen
Senior Member

Stary 05.07.2012, 14:19
jakim trzeba być ignorantem, aby nie widzieć połączenia między deficytem a inwestycjami? bez tego mielibyśmy przez ostatnie 3 lata PKB na minusie. Chcecie mieć pracę? Chcecie mieć wzrost? Chcecie mieć inwestycje współfinansowane z Unii? Hipokryzja i ignorancja odróżnia trzeźwo myślących od klęczących socjalistów.
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Stary 05.07.2012, 14:33
.
Bo tobie sie wydajeze ze obnika PIT rzeczywiscie zstymulowala wzrost PKB do takich rozmiarów. No sorki ale prawda jest taka ze to tani kredyt jest za to odpowiedzialny a to juz "zasługa" banków a to raczej ogólnoswiatowy trend a nie robota blicniaków. PiSowi co najwyzej mozna podziekowac ze zamiast zbytecznmi ingerencjami w gospodarke zajal sie walka poltyczna przez co udalo mu sie niewiele zepsuc, a pola do popisu mieli troche co mozna było zauwazyc na przykladzie nastepnej ekipy.
Co do realnego zadłuzenia daj mi czas po weekendzie to odpowiem jak zdobete troche glebsza wiedze.

jakim trzeba być ignorantem, aby nie widzieć połączenia między deficytem a inwestycjami? bez tego mielibyśmy przez ostatnie 3 lata PKB na minusie. Chcecie mieć pracę? Chcecie mieć wzrost? Chcecie mieć inwestycje współfinansowane z Unii? Hipokryzja i ignorancja odróżnia trzeźwo myślących od klęczących socjalistów.
Tak jest szpeniu zycie ponad stan za wszelka cene, .....i, koks, tajski boks A potem Grecja i budzimy sie z reka w nocniku. No szczerze....
Powód: ignorancja
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 05.07.2012 o godz. 14:42.
wislak68
Senior Member

Stary 05.07.2012, 14:34
A jakim ignorantem trzeba być aby nie widzieć powiązania pomiędzy inwestycjami a wpływami budżetowymi Zdecydowanie trzeba być klęczącym socjalistą albo wyznawcą "merytorycznej i transparentnej" KRRiT .
W tym kontekście dodatkowo nowego wymiaru nabiera to: Przypomnieć, jak to PiS chciał zwiększać deficyt, aby wyjść z kryzysu? Bylibyśmy w czarnej dupie jak Grecja. Okazuję że gdy PiS proponuje ograniczone wydatki inwestycyjne jako metodę walki z kryzysem to mamy do czynienia z "czarną dupą". Ale gdy to samo robi rząd PO to wtedy: "trzeba być ignorantem, aby nie widzieć połączenia między deficytem a inwestycjami". Szpenio przechodzisz dziś sam siebie
A przy okazji jak Ci idzie poszukiwanie planowanego i faktycznego deficytu w roku 2008 oraz kwoty proponowanych przez PiS inwestycji
wislak68
Senior Member

Stary 05.07.2012, 14:46
Bo tobie sie wydajeze ze obnika PIT rzeczywiscie zstymulowala wzrost PKB do takich rozmiarów. No sorki ale prawda jest taka ze to tani kredyt jest za to odpowiedzialny a to juz "zasługa" banków a to raczej ogólnoswiatowy trend a nie robota blicniaków. PiSowi co najwyzej mozna podziekowac ze zamiast zbytecznmi ingerencjami w gospodarke zajal sie walka poltyczna przez co udalo mu sie niewiele zepsuc, a pola do popisu mieli troche co mozna było zauwazyc na przykladzie nastepnej ekipy.
Co do realnego zadłuzenia daj mi czas po weekendzie to odpowiem jak zdobete troche glebsza wiedze.
Jeśli powyższe odnosi się do mnie (bo nie jestem pewien z kontekstu) to oczywiście nie jest tak że tylko obniżka PIT i przede wszystkim ZUS zdecydowała o wzroście. Była jednak zdecydowanie jednym z ważniejszych czynników do niego się przyczyniających. Na rynek wpuszczono rocznie około 30 mld PLN co razem z efektem mnożnikowy znacznie wzmocniło popyt wewnętrzny (i nawet Vincent przyznał że byl to najważniejszy czynnik ratujący nas od recesji). Inne czynniki to dotacje unijne i związany z tym początek boomu na inwestycje strukturalne oraz bardzo dynamiczny eksport. Zupełnie nie zgadzam się ze stwierdzeniem że w Polsce (inaczej niż na świecie) czynnikiem stymulującym wzrost była niska stopa procentowa. Po pierwsze akurat w Polsce wcale nie była ona specjalnie niska a po drugie boom na kredyty inwestycyjne zaczął się znacznie później.
Z opiniami na temat tego czy czy bliźniacy coś zepsuli w gospodarce czy nie radził bym Ci również poczekać do momentu aż "zdobedziesz troche glebsza wiedze"
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.07.2012 o godz. 14:48.
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 05.07.2012, 15:20
Specjalnie dla Szpenia i AS82. Bajka o tym jak to w Polsce nie ma układów a juz napewno nie ma do wśród ludzi z PO

Cytat:
Najnowszy raport NIK jest miażdżący dla KRRiT. Choć zgodnie z zapewnieniami Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji nadawcy, którzy otrzymali koncesje na pierwszy multipleks (MUX-1), mieli być w lepszej kondycji finansowej niż fundacja Lux Veritatis, właściciel telewizji Trwam, okazuje się, że nie stać ich na zapłacenie za koncesje.

Z raportu Izby, do którego dotarła „Rzeczpospolita", wynika, że zarzuca Radzie, iż jej decyzja naraża na straty budżet państwa. NIK, która zbadała finanse KRRiT za 2011 r., mówi o „niegospodarnym rozkładaniu niektórym nadawcom opłat koncesyjnych na raty". Wnioski z najnowszego raportu NIK są zbieżne z zarzutami kierowanymi pod adresem KRRiT przez fundację Lux Veritatis. Przedstawiciele fundacji zapowiadają, że wnioski z raportu zostaną wykorzystane w odwołaniu od decyzji KRRiT, który już wkrótce trafi do Naczelnego Sądu Administracyjnego.

„Rzeczpospolita” pisze, że łaskawość Rady dotyczy m.in. nadawców, którzy dosta.li miejsca na MUX-1. I tak spółkom Stavka (kanał rozrywkowo-publicystyczny TTV) i Lemon Records (kanał z muzyką disco polo Polo TV) Rada opłatę koncesyjną w wysokości 10,8 mln zł roz.łożyła aż na 114 rat, a spółce Eska (kanał muzyczny Eska TV) 7,3 mln zł na 93 raty. W uzasadnie.niu KRRiT tłumaczy, że uwzględniła ważny interes koncesjonariusza, „tj. trudną sytuację finanso.wą, uniemożliwiającą dokonanie jednorazowego wydatku (...)".

Wnioski NIK pokrywają się z zarzutami podnoszonymi przez Lux Veritatis, która koncesji cyfrowej nie otrzymała. Przez cały czas przewodniczący KRRiT Jan Dworak tłuma.czył, że fundacja miała niepewną sytuację finansową. Jan Dworak nie widzi w sprawie problemu.

„Nie naruszyliśmy prawa, a rozkładanie opłat koncesyjnych na raty to praktyka stoso.wana od dawna”

– mówi „Rz". Na pytanie, dlaczego nadawcom, który mieli być stabilni finansowo, Rada roz.kłada płatność na raty, Dworak odpowiada: tak wynikało z wnikliwej analizy sytuacji i interesu społecznego. Gdyby Lux Veritatis koncesję otrzymał, też mógłby złożyć wnio.sek o płatność ratalną.
i dalej

Cytat:
Od miesięcy trwają próby sprywatyzowania spółki Naftor, która ma kluczowe znaczenie w sektorze paliwowym. Według informacji „Gazety Polskiej Codziennie” chętnymi na jej zakup są m.in. dwie agencje ochrony utworzone przez funkcjonariuszy służb specjalnych PRL.

W procesie prywatyzacji spółki upłynął już termin składania ofert przez firmy zainteresowane jej wykupieniem – mówi prezes Naftoru Artur Wołczacki.

Kto zamierza kupić strategiczną spółkę? Oficjalnie nie wiadomo, ponieważ całość negocjacji została utajniona.

Według naszych informacji o wykup Naftoru zabiegają m.in. dwie firmy ochroniarskie, zdominowane przez funkcjonariuszy służb specjalnych PRL. Tymczasem prywatyzowana spółka specjalizuje się w zapewnianiu bezpieczeństwa baz paliwowych. Magazynowane są w nich krajowe rezerwy zasobów benzyny, ropy naftowej i oleju napędowego. Naftor podlega innej spółce – Operatorowi Logistycznemu Paliw Płynnych.

Wołczacki, mianowany prezesem spółki ponad rok temu, to skarbnik PO w dzielnicy Warszawa-Ochota. Wołczackiemu powierzono jednoosobowe kierowanie spółką, choć nie miał żadnego doświadczenia w zarządzaniu przedsiębiorstwami. Tymczasem ochraniany przez Naftor majątek sięga wartości miliardów złotych.

W radzie Naftoru był też wówczas Robert Soszyński, kolega partyjny Wołczackiego. Ten prominentny działacz PO jest członkiem Rady Krajowej partii i jej wiceszefem w Warszawie. Soszyński równocześnie pełnił do niedawna funkcję prezesa spółki PERN „Przyjaźń” (zarządzającej spółką OLPP). To jego podpis widnieje pod nominacją Wołczackiego na szefa Naftoru. W rozmowie z prezesem pytaliśmy o prywatyzację jego spółki. – Moja spółka tym się nie zajmuje. Za to odpowiada OLPP i proszę tam pytać – mówił Wołczacki. Dodał, że chętni na wykup Naftoru składali oferty w marcu. Prezes nie potrafił jednak podać nazw tych firm. Informacji takiej nie udziela też OLPP. „Niczego nie ujawniamy. Udziały w spółce Naftor nie zostały dotychczas sprzedane. Procedura prywatyzacyjna jest w toku” – odpisał na nasze pytania rzecznik OLPP Paweł Mazur.

Gdy w 2008 r. odwoływano zarząd spółki Naftor, nowym prezesem został Andrzej Madera, który urzędowanie zaczął od zwalniania z firmy osób mających związki z ustępującym prezesem Piotrem Woyciechowskim. Dodatkowo w imieniu spółki złożył doniesienie na poprzedników, sugerując nieprawidłowości w jej zarządzaniu. Śledczy Prokuratury Rejonowej Warszawa-Żoliborz nie podzielili tych podejrzeń. Postępowanie zostało prawomocnie umorzone.

W tym czasie trwał jednak medialny szum wokół spółki Naftor. Szczególnie za sprawą cyklu publikacji w „Dzienniku” Wojciecha Cieśli i Tomasza Butkiewicza. W nagonkę prasową włączyli się politycy rządzącej Platformy Obywatelskiej, m.in. minister skarbu Aleksander Grad i szef klubu PO Zbigniew Chlebowski. Sprawa trafiła do sądu – zakończyła się wygraną Piotra Woyciechowskiego i Tomasza Macierewicza, który był członkiem zarządu Naftoru.
Cytat:
Z powodu informacji o bombie w sądzie przerwane zostało posiedzenie w sprawie zażalenia na decyzję o tymczasowym aresztowaniu Piotra Staruchowicza. Przypomnijmy, że wroga publicznego numer jeden aresztowano przed Euro 2012 na podstawie pomówienia wypuszczonego z aresztu świadka koronnego.

Posiedzenie sądu wyznaczone było na 10.25., ale rozpoczęło się z godzinnym opóźnieniem. Przerwała je informacja w rzekomej bombie. – Sprawa jest typową prowokacją polityczną – mówi mecenas Krzysztof Wąsowski, obrońca Piotra Staruchowicza. Do dziś nie otrzymał on zgody prokuratora na dostęp do akt sprawy swojego klienta.

- Nawet prokuratura przyznaje, że Piotr Staruchowicz nie był członkiem zorganizowanej grupy przestępczej. Nie ma też żadnych przesłanek dla zastosowania wobec niego najostrzejszego środka zapobiegawczego. Trudno mówić o obawie o matactwo, skoro wszystkich podejrzanych zatrzymano – stwierdza.

„Staruch”, autor hasła „Donald matole twój rząd obalą kibole” miał zdaniem prokuratora sprzedać narkotyki „nieustalonego dnia”. – To zarzut absurdalny. Nie wiadomo, gdzie, kiedy ani komu. Cała sprawa oparta jest na pomówieniu – stwierdza adwokat.

– Wolność w Polsce jest dość tania – komentuje tę sytuację dr Piotr Kładoczny z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka. Jego zdaniem jeśli to ma być jedyny dowód, to bardzo niewiele, by podjąć decyzję o aresztowaniu: – Trzeba postawić pytanie, czy prokuratura nie liczy czasem, że to dzięki aresztowaniu zdobędzie nowe dowody. Izolacja jest czymś bardzo dotkliwym. Bywa przecież tak, że by opuścić areszt, ludzie przyznają się nawet do czynów niepopełnionych.

W jego winę nie wierzą kibice Legii, rodzina ani przyjaciele. – Zawsze trzymał się od takich spraw z daleka, strofował młodszych kibiców, którym zdarzało się być pod wpływem środków pobudzających – opowiada kibic Legii. Staruchowicz nie przyznał się do winy. – Uważa, że znalazł się w sytuacji kompletnie abstrakcyjnej – mówi adwokat Krzysztof Wąsowski.

Wczoraj „Starucha” zaatakował po raz kolejny na Twitterze minister spraw zagranicznych Radosław Sikorski: „Liderowi rosyjskich kibiców wyjaśnień powinien udzielić naczelny kibol RP, pan Staruch, który ‘polskie katownie’ zna z autopsji”.

Sikorskiemu odpowiedział ojciec kibica, dziennikarz Wojciech Staruchowicz: „Staruch siedzi pod absurdalnym zarzutem, więc zamiast niego: rok temu został skatowany przez policjantów. Ojciec Starucha”.
Co wypisuje jeden z liderow sondaży na swoim facebooku - zaznaczmy minister spraw zagranicznych

Cytat:
Radek Sikorski
Wczoraj przez: Advanced Tweets:

Liderowi rosyjskich kibiców wyjaśnień powinien udzielić naczelny kibol RP, pan Staruch, który 'polskie katownie' zna z autopsji.@sikorskiradek on Twitter · przez: Advanced Tweets:

Radek Sikorski udostępnił(a) link.
18 marca

Polecam @MUSEUMRAF gdzie w 2011 otworzyłem polską wystawę: http://www.radeksikorski.pl/aktualno...-muzeum-raf-u/ Moi synowie zachwyceni.

Radek Sikorski
7 czerwca przez: Advanced Tweets:

Gabinet królewski z widokiem na Kościół Mariacki, loggia Bony Sforzy, dama - czy raczej filigranowa dziewczyna - z gronostajem.@sikorskiradek on Twitter · przez: Advanced Tweets:
zdjęcie Natalii Siwiec na jego koncie było jeszcze wczoraj
czy musi w tym kraju spaść bomba atomowa żeby lemingi zobaczyły że okręt zwany Polską tonie?
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 05.07.2012 o godz. 16:14.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 06.07.2012, 08:00

1) 5mld osczednosci?To mi przeslij linka gdzie to moge znalezc. Bo w analizie budżetu o tym ani słowa.
2) No za PO to dopiero słupki skaczą konkretnie.I nie żebym był zwolennikiem rudego bo *uja nie trawie za podporzadkowanie Polski UE, machlojki i kretactwo.
3) Możesz sprawdzic i 10 lat wstecz. I zobaczysz ze z budzetu na budzet płacimy corac wiecej wszekilej masci podatkow, zobowiazan a mimo to dług publiczny powieksza sie coraz bardziej. i Stopien jego wzarostu nie zalezy za bardzo od koloru partii wladzy.
3) A gdzie ja napisalem ze PO robi cos dobrze dla zwyklych ludzi. I jednym i drugim nalezy sie solidny plaster na opamietanie za robienie z nas kolejnego PIIGSa
1. Nie udawaj wiesz kogo. Planowany deficyt na 2007 to 22 mld, rzeczywisty to 17 mld. Nie sądzę żeby mniej pożyczyli, raczej były większe wpływy, czyli 5 mld zostało w kieszeni. Łapiesz?

2. Taa, a najbardziej skoczył słupek deficytu, zaraz o nim długu.

3. Nie zależy ? Jak sie ma klapy na oczach to nie zależy.

4. Nie napisałeś, ale zrównywanie bandy oszustów z uczciwymi oddanymi Polsce ludźmi jest jeszcze większym debilizmem.
Hej Nasz TS !!
wislak68
Senior Member

Stary 06.07.2012, 08:41
I znowu kilka linków o drogach:
http://motoryzacja.interia.pl/raport...owe-s2,1819045
http://motoryzacja.interia.pl/raport...eszowa,1818319
Ten drugi dotyczy bezpośrednio mojego zakładu z kolegą Siwym
Zgodnie z harmonogramem obie drogi miały zostać oddane w październiku 2011. Biorąc pod uwagę czas trwania przetargu i podpisania umowy (zakładam że minimum 3 miesiące) plus 8 miesięczy termin wykonania okazuje sie że odcinki zostaną oddane najwcześniej w czerwcu 2013. A więc mamy 20 miesięcy opóźnienia (na 18 miesięcznym projekcie) a po drodze bankructwo generalnego wykonawcy. Kolego Siwy mam nadzieję że tym razem nie będziesz kwestionował tego że w tym wypadku warunki zakładu zostały spełnione
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 06.07.2012, 09:06
PO przejęło budżet na 2008 rok po PiS, a także mieliśmy od 2008 roku i nadal mamy największy kryzys finansowy na świecie od lat 30 XX wieku. Ktoś tu o czymś zapomina. Przypomnieć, jak to PiS chciał zwiększać deficyt, aby wyjść z kryzysu? Bylibyśmy w czarnej dupie jak Grecja.
Z tego co pamiętam, to na początku roku padła propozycja PiS o zwiększeniu deficytu budżetowego o jakieś 20 mld zł na wzmożenie inwestycji - wówczas Tusk i Rostowski stwierdzili, że takiej potrzeby nie ma, bo kryzysu w Polsce niet, a to co daleko od nas się dzieje do Polski nie dojdzie....

Ostatecznie deficyt wzrósł w trakcie roku budżetowego od planowanego o kilka mld zł więcej niż to proponował PiS.

A teraz odpowiedz na pytanie: Czy jeżeli wydajesz zaplanowane środki (ten zwiększony deficyt) na początku roku to będzie to lepsze niż zmienianie deficytu w trakcie roku i wydawanie środków w drugiej połowie roku ?
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów