|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Swoim inteligentnym tekstem osiągnął efekt odwrotny od zamierzonego.Ludziom powoli puszczają nerwy
![]() ![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2006
Offline |
||
|
GUS napisał(a):
Sprawdzilem lata 2005, 2006 i tam tez jest zachowana ta prawidłowośc że wpływy podatkowe przewyzszaja wzrost sredniej. GUS napisał(a):
To zawsze był cham i prostak, a teraz jak czeka na niego ciepła posadka w eurokomisji to juz w ogóle zlewa na ludzi Powód: P84
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 04.07.2012 o godz. 15:25.
|
||
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Cytat:
co to k.urwa jest ? 1 kwietnia? ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Widocznie uznali, że kraj na tyle opanowany, iż można powolutku z takimi inicjatywami wychodzić. A takiemu Sierakowskiemu się zbiera...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Trochę przespałeś na stronie 911 masz opis i zdjęcia .
A teraz kolejny news - partia Swoboda chce wcielenia do Ukrainy części ziem m.in Polski. Zabrali Lwów i Stanisławów,Chocim i wciąż im mało . Cytat:
![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Widzę, ze kolega nie czyta linków:
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artyk...kim-obywatelem Takich jak ten "transferów" odbywa się dzień w dzień, ile fabryka daje w ambasadzie w Jerozolimie (i jie tylko tam). Kiedyś pisali o tym, że nie nadążają z wydawaniem paszportów taki jest przemiał .Radzio Apelbaum Sikorski zwiększył moce przerobowe. |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Nie wiem jak mogłem to przeoczyć.
To jest tak chore że się rzuca w oczy z kilometra. Szkoda że jak zwykle rząd i parta rządząca bez jaj (oprócz jednej ale ta sobie wycięła dawno temu), bo za takie coś powinni oficjalnie zaprotestować na arenie międzynarodowej. To jest wprost działanie na szkodę danego państwa - powinno być ścigane z urzędu. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Nie można tego nazwać newsem i nie chodzi mi tu o to, że taki pogląd to żadna nowość u ukraińskich nacjonalistów. Wiadomość, którą wrzuciłeś, pochodzi zapewne od ks. Isakowicza-Zaleskiego, któremu coś się kilka dni temu pomyliło, bo umieścił na blogu link do informacji sprzed niemal półtora roku twierdząc, że to coś, co wydarzyło się pod koniec czerwca tego roku. We wrzuconej przez Ciebie informacji napisane jest, że te słowa padły 27 czerwca na wiecu z okazji Dnia Jedności Ukrainy. Trochę dziwne by było, gdyby wówczas się on odbył, bo Dzień Jedności Ukrainy obchodzony jest 22 stycznia.
![]()
.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
. Gdybym decydował o przetargach nigdy w życiu nie sfromułowałbym ich warunków w taki sposób aby mogła je wygrać firma która: "ma kasy tylko na 3 miesiące czynszu" . Głupim jest nie ten kto naciąga ale ten który daje się naciągnąć. A PO jest w tym aspekcie niezrównane (jak wszystko wskazuje nie bezinteresownie).
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.07.2012 o godz. 09:00.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Wydaje mi się że dość wyczerpująco wyjasniłem dlaczego GDP jest lepsze od średniej krajowej (zresztą nawet zacytowana definicja to dodatkowo potwierdza). W geście dobrej woli podam dodatkowy przykład: wyobraź sobie że bezrobocie spada o 50% i zatrudnieni bezroborni uzyskują wynagrodzenie na poziomie średniej krajowej. Jeśli weźmiesz wtedy relację średniej (powiedzmy że nie zmieniła się w okresie) do podatków (również bez zmian) to Twoj wspołczynnik się nie zmieni. A prawda jest taka że do społewczeństwa trafiło znacznie więcej środków (różnica pomiedzy zasiłkiem a średnią pomnożona przez ilość zatrudnionych bezrobotnych). Jeśli również on Cię nie przekonuje będziemy musieli pozostać przy swoich zdaniach. ad2 Naprawdę tego nie rozumiesz
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 04.07.2012 o godz. 23:59.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
No sorry ale twoje argumenty sa niepowazne. Mam wziazc pod uwage tylko jeden wspolczynnik ktory troche spadl do PKB ktore poszlo do gory. Tak jakby przecietny Kowalski byl zwolniony z wszystkich innych danin. Pewnie dlug publiczny ktory gwaltownie podskoczyl nastepnego roku tez mam zignorowac? To rzeczywiscie nie ma sensu, ja ci daje konkretne liczby a ty mi jakies teorie w ktore tylko ty chyba wierzysz. I kto tu uprawia demagogie? Najlepiej przeslij mi linka do jakiegos powaznego opracowania ktore potwierdzalo by twoje tezy bo mnie sie po prostu to kupy nie trzyma.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
. Bo mnie wygląda to raczej na próbę doczepienia się do PiS za wszelką cenę. Wydaje mi się że w poprzednich postach dość szczegółowo wyjaśniłem dlaczego proponowany przez Ciebie współczynnik zarówno w liczniku jak i w mianowniku (pomijając już niedopasowanie okresów) nie przekazuje absolutnie żadnych informacji. Samo powoływanie się na podanie "konkretnych liczb" przy pominięciu ich ekonomicznego sensu to sprawa dość zabawna. Równie dobrze mógłbyś średnie pogłowie trzody chlewnej podzielić przez wydatki inwestycyjne energetyki i twierdzić że wynika z tego obniżenie poziomu życia hydraulików. Bez sensu? To mniej więcej tak jak Twój współczynnik.W rzeczy samej przeciętny Kowalski ponosi bezpośrednio tylko koszty PIT i ZUS. CIT nie płaci a VAT może poniekąd "regulować" za pomocą ilość czynionych zakupów. I w rzeczy samej redukcja obciązeń z tytułu PIT i ZUS wpływa na zwiększenie zakupów (a co za tym idzie przychodów z tytułu VAT) poprzez pozostawienie przez państwo do dyspozycji przeciętnemu Kowalskiemu większej ilości gotówki. Nie chciałbym aby wyglądało to na odbijanie piłeczki ale byłbym ciekaw w oparciu o jakie to "poważne opracowania" twierdzisz że podany przez Ciebie wpółczynnik pokazuje własciwie zmianę obciązeń podatkowych. Wyjaśniam że przy jego krytyce oparłem się tylko i wyłącznie o zdrowy rozsądek i znajomość sposobu kalkulacji wielkości które proponujesz zastosować przy obliczaniu współczynnika. "Pewnie dlug publiczny ktory gwaltownie podskoczyl nastepnego roku tez mam zignorowac" - jak rozumiem to jakiś żart
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.07.2012 o godz. 08:55.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
I specjalnie coś dla Szpenia twierdzącego że przyznając koncesję na multiplex KRRiT działała w oparciu o " merytoryczne kryteria":
http://fakty.interia.pl/polska/news/...ydzyka,1818558
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.07.2012 o godz. 09:02.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
||
Ostatnio edytowane przez Szpen : 05.07.2012 o godz. 09:08.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Wygląda na to Szpenio że po raz kolejny chcesz wyjść na "nieogarniętego" ad2 Tak merytoryczne i transparentne że wybrane przez KRRiT firmy nie są w stanie opłacić opłaty licencyjnej a NIK oskarża ją o narażenie budżetu na straty . Jeśli tak dla Ciebie Szpeniu wygląda "merytoryczność i transparentność" to już nie dziwie ie dlaczego tak bardzo podoba Ci się PO. Są zaje... merytoryczni i transparentni .
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.07.2012 o godz. 09:30.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
||
Już sam początek twojej aktywności zaskakująco cofa sie w ocenach pięć lat, aż do rządów PiS, dlaczego nie analizujesz tego co zmajstrował Tusk mając nieporównywalnie do Kaczyńskiego mocniejszy mandat. Dlaczego nie zastanawiasz sie nad niemal corocznie 100 mld deficytem w okresie rządów cudaka. Piszesz ze PiS nic nie zrobił, co jest oczywiście totalną bzdurą, a nie zastanowisz się co zrobiła i dalej robi PO. Reżimowa skłonność do krytykowania opozycji jest kolego bardzo symptomatyczna. Jeżeli wyjaśnienia wiślaka do ciebie nie trafiają to z dużym prawdopodobieństwem nic rozsądnego do ciebie nie trafi. Chyba że zdejmiesz klapy z oczu. ps. PiS załatwił też Tuskowi 70 mld euro dotacji na lata 2007-13 i przyznany turniej finałowy Euro 2012 jaki motywację. Jakie są efekty widać dokładnie.
NIK zarzuca Radzie, iż jej decyzja naraża na straty budżet państwa. NIK, która zbadała finanse KRRiT za 2011 roku, mówi o "niegospodarnym rozkładaniu niektórym nadawcom opłat koncesyjnych na raty". Łaskawość Rady dotyczy nadawców, którzy dostali miejsca na MUX-1. Spółkom Stavka i Lemon Records Rada opłatę koncesyjną w wysokości 10 milionów 800 tysięcy złotych na 114 rat. Wnioski NIK pokrywają się z zarzutami podnoszonymi przez Lux Veritatis, która koncesji cyfrowej nie otrzymała. " Szpeniu myślisz ze wszyscy mają takie echo w głowie jak Ty?
Ostatnio edytowane przez Drozd : 05.07.2012 o godz. 10:07.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
I znowu seria linków o budownictwie:
http://biznes.interia.pl/budownictwo...e,1817950,4212 przedstawiciele branży podają przyczyny które ich zdaniem doprowadziły do zapaści. A tutaj informacja w jaki sposób "liberalny" rząd chce rozwiązać problem branży budowlanej za pomocą pieniędzy podatników: http://biznes.interia.pl/budownictwo...k,1818411,4212 I na koniec prawdziwa perełka: http://biznes.interia.pl/wiadomosci/...ictwie,1817772 i cytat: "Tymczasem Puls Biznesu podaje, że o pomoc finansową z ARP zabiega szereg spółek, w tym Polimex-Mostostal i PLL LOT. W przypadku Polimeksu ARP miałaby kupić akcje lub obligacje wyemitowane przez spółkę. Konrad Jaskóła, prezes Polimeksu, poinformował, że traktuje ARP, jak partnera biznesowego" Nie chciałem podawać tego na forum ale nazwa padła: Polimex-Mostostal. Następna firma która jest praktycznie bankrutem. Jednocześnie wiadomo że Jaskóła jest "człowiekiem" PSL i osobistym przyjacielem Pawlaka. Byłem bardzo ciekaw w jaki sposób big boss będzie ratował kolesia i oto mamy: z pieniędzy podatników. Mało się sku... nakradły przy autostradach.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.07.2012 o godz. 10:24.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
||
Dług publiczny to nie żart. Chyba ktoś musi za niego odpowiadac, nie wział sie z niczego.
2) No za PO to dopiero słupki skaczą konkretnie.I nie żebym był zwolennikiem rudego bo *uja nie trawie za podporzadkowanie Polski UE, machlojki i kretactwo. 3) Możesz sprawdzic i 10 lat wstecz. I zobaczysz ze z budzetu na budzet płacimy corac wiecej wszekilej masci podatkow, zobowiazan a mimo to dług publiczny powieksza sie coraz bardziej. i Stopien jego wzarostu nie zalezy za bardzo od koloru partii wladzy. 3) A gdzie ja napisalem ze PO robi cos dobrze dla zwyklych ludzi. I jednym i drugim nalezy sie solidny plaster na opamietanie za robienie z nas kolejnego PIIGSa |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Dług publiczny to nie żart. Natomiast z pewnością żartem jest przypisywanie winy za wzrost długu publicznego w 2008 rządowi który nie rządził od roku czasu. Sprawdź że akurat za rządów PiS spadał zarówno deficyt jak i dług publiczny jako procent GDP (bo to jest właściwa miara poziomu zadłużenia kraju a nie sam dług w ujęciu bezwzględnym który absolutnie nic Ci nie mówi). |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
jakim trzeba być ignorantem, aby nie widzieć połączenia między deficytem a inwestycjami? bez tego mielibyśmy przez ostatnie 3 lata PKB na minusie. Chcecie mieć pracę? Chcecie mieć wzrost? Chcecie mieć inwestycje współfinansowane z Unii? Hipokryzja i ignorancja odróżnia trzeźwo myślących od klęczących socjalistów.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Bo tobie sie wydajeze ze obnika PIT rzeczywiscie zstymulowala wzrost PKB do takich rozmiarów. No sorki ale prawda jest taka ze to tani kredyt jest za to odpowiedzialny a to juz "zasługa" banków a to raczej ogólnoswiatowy trend a nie robota blicniaków. PiSowi co najwyzej mozna podziekowac ze zamiast zbytecznmi ingerencjami w gospodarke zajal sie walka poltyczna przez co udalo mu sie niewiele zepsuc, a pola do popisu mieli troche co mozna było zauwazyc na przykladzie nastepnej ekipy.
Co do realnego zadłuzenia daj mi czas po weekendzie to odpowiem jak zdobete troche glebsza wiedze.
A potem Grecja i budzimy sie z reka w nocniku. No szczerze....Powód: ignorancja
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 05.07.2012 o godz. 14:42.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
W tym kontekście dodatkowo nowego wymiaru nabiera to: Przypomnieć, jak to PiS chciał zwiększać deficyt, aby wyjść z kryzysu? Bylibyśmy w czarnej dupie jak Grecja. Okazuję że gdy PiS proponuje ograniczone wydatki inwestycyjne jako metodę walki z kryzysem to mamy do czynienia z "czarną dupą". Ale gdy to samo robi rząd PO to wtedy: "trzeba być ignorantem, aby nie widzieć połączenia między deficytem a inwestycjami". Szpenio przechodzisz dziś sam siebie A przy okazji jak Ci idzie poszukiwanie planowanego i faktycznego deficytu w roku 2008 oraz kwoty proponowanych przez PiS inwestycji |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Z opiniami na temat tego czy czy bliźniacy coś zepsuli w gospodarce czy nie radził bym Ci również poczekać do momentu aż "zdobedziesz troche glebsza wiedze" ![]()
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.07.2012 o godz. 14:48.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
||||
|
Specjalnie dla Szpenia i AS82. Bajka o tym jak to w Polsce nie ma układów a juz napewno nie ma do wśród ludzi z PO
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 05.07.2012 o godz. 16:14.
![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
||||
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
2. Taa, a najbardziej skoczył słupek deficytu, zaraz o nim długu. 3. Nie zależy ? Jak sie ma klapy na oczach to nie zależy. ![]() 4. Nie napisałeś, ale zrównywanie bandy oszustów z uczciwymi oddanymi Polsce ludźmi jest jeszcze większym debilizmem. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
I znowu kilka linków o drogach:
http://motoryzacja.interia.pl/raport...owe-s2,1819045 http://motoryzacja.interia.pl/raport...eszowa,1818319 Ten drugi dotyczy bezpośrednio mojego zakładu z kolegą Siwym Zgodnie z harmonogramem obie drogi miały zostać oddane w październiku 2011. Biorąc pod uwagę czas trwania przetargu i podpisania umowy (zakładam że minimum 3 miesiące) plus 8 miesięczy termin wykonania okazuje sie że odcinki zostaną oddane najwcześniej w czerwcu 2013. A więc mamy 20 miesięcy opóźnienia (na 18 miesięcznym projekcie) a po drodze bankructwo generalnego wykonawcy. Kolego Siwy mam nadzieję że tym razem nie będziesz kwestionował tego że w tym wypadku warunki zakładu zostały spełnione |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
Ostatecznie deficyt wzrósł w trakcie roku budżetowego od planowanego o kilka mld zł więcej niż to proponował PiS. A teraz odpowiedz na pytanie: Czy jeżeli wydajesz zaplanowane środki (ten zwiększony deficyt) na początku roku to będzie to lepsze niż zmienianie deficytu w trakcie roku i wydawanie środków w drugiej połowie roku ![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|