|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
A4 Katowice - Kraków też na początku była elegancka
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Online |
|
|
a kto wybiera zwycięzce przetargu? Przypominam, to nie superpuchar.
nawiasem mówiąc, te wszystkie rozwiązana jakie zaproponował dwa dni temu ten niby minister we Wrocławiu, że wprowadzi się obowiązek zapłacenia podwykonawcom, przed ostatecznym rozliczeniem się z głównym wykonawca, to od dawna są normalne wymogi przy prywatnych inwestycjach. Kiedy chcesz byc podwykonawca na budowie hipermamrketu prowadzonej przez zagranicznego inwestora i głónego wykonawce z kapitalem z zagranicy to wiesz, że jako podwykonawca musisz byc zaakceptowany i co miesiąc skłądasz deklaracje do inwestora, że główny wykonawca nic ci nie zlaega, a jesli ty jako podwykonawca, masz kolejnego podwykonawcę, to musisz od niego otrzymac takie potwierdzenie, że nic mu nie zalegasz, zanim tobie zapłacą. A nagle państwowy inwestor zdaje się odkrywac hamerykę |
|
|
|
Member
Od: 12.2011
Offline |
|
kilkakrotnie to nie ale dwukrotnie tak. Teraz nie ma co porównywać kosztów autostrad z Niemcami, Austrią bo oni już ich nie budują tylko modernizują stare. Niemcy budują 6 pasmowe autostrady więc nie ma co porównywać. W 2007r Polacy płacili za kilometr autostrady 43mln zł zaś Niemcy 28mln zł. W 2010r Niemcy budowali za 36,7mln zł zaś w Polsce za 58,4 mln zł. Ta sama analogia jest z opłatami za przejazd biorąc pod uwagę PKB obu krajów tyle że my płacimy kilkadziesiąt razy więcej jak Niemcy.
Ostatnio edytowane przez Puchatek : 19.05.2012 o godz. 18:39.
![]() W nas wiara siła i natchnienie! Szeregi rosną nasze wciąż! Niesiemy Polsce odrodzenie! My, nowe pokolenie!
|
|
|
|
konserwa
Od: 06.2004
Offline |
|
![]() ![]() Już Ci ktoś powyżej napisał w jaki sposób otrzymało zlecenie DSS. Firma, która nawet nie została sprawdzona i po dwóch czy trzech miesiącach okazuje się, że jest w stanie upadłości. Ogólnie mam wrażenie, że nie masz pojęcia o czym piszesz, żeby przetargi były w Polsce uczciwe to musi być sprawne CBA z takim bezkompromisowym Kamińskim na czele. Sposób "wyjaśniania" afery hazardowej, pozbycie się Kamińskiego pokazuje, że wróciły czasy kiedy "kręcenie lodów" jest w praktyce bezkarne. Siwy widzę, że jesteś w doskonałym humorze. gratuluję może podzielisz się swoimi przemyśleniami z Człowiekiem, któremu przez wasze machloje zbankrutowała firma http://www.youtube.com/watch?v=2s_WpRWo-h8 Macie k...a najlepszy okres w historii tych dwudziestu kilku lat, największe pieniądze na inwestycje i... Naprawdę pogratulować dobrego humoru. |
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Ty nalezysz do grona czarnowdzów ,już o tym pisałem wcześniej . Rząd oddał do użytku 9000 km dróg: gminnych,powiatowych, ekspresowych i autostrad ,a ty widzisz tylko ,że nie oddał 20 km pod Warszawą . Co do tych wielkich pieniedzy ,to ciesze sie ze doceniłes role UE ,ale to nie jest tak ,że placa w 100% za kazda inwestycje , tylko trzeba mieć swój wkład własny ,póki co Polska do grona bogaczy nie należy ,więc na drogi przeznaczyli tyle ile mieli , niektóry zarzucaja nawet ze za duzo wlozyli w infrastrukture drogową ,traktujac po macoszemu kolej ,ale to już jest inna bajka .
|
|
|
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Polska do grona bogaczy nie należy i nic nie wskazuje na to by kiedykolwiek miała doń należeć.
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Odpowie CI, że był przetarg a firma spaljtowała w przeciągu jednego dnia i to najlepiej już po kontroli NIK'u
![]() ![]()
"Mnie na razie czekać będzie siedzenie na ławce. Ale oczywiście nie będę chciał długo na niej siedzieć, zamierzam powalczyć o miejsce na boisku." - Tomáš Jirsák (1906 % szacunku)
"Gwiazdkom" bez ambicji - STOP ! ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Online |
|
Zakład kolego już wtopiłeś, bo wiadomo że choćby A4 do granicy z Ukrainą nie będzie. Zapytaj proszę po co nam autostrada do granicy z Ukrainą na euro. Co z A1? co z A2? Schowaj sie lepiej pod kamień na kolejny rok bo front walczący o cudaka i jego bandę na prawdę nic nie zmieni.I nie zasłaniaj sie emj10 bo jego arbitraż jest zupełnie niepotrzebny, w sytuacji kiedy ogladać autostrady cudak lata helikopterem. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
"Schubert: Towaru nie będzie, traktor się zepsuł Laskowik: - Nie traktor się zepsuł, tylko koło się zepsuło. S: - Jak koło jest zepsute, to cały traktor jest... L.: - Bolek, przestań szerzyć defetyzm. Ile traktor ma kół? S.: - Cztery. L.: - Ile jest zepsutych? S.: - Jedno. L.: - To ile jest dobrych? S.: - Trzy. L.: - To nie można powiedzieć, że trzy są dobre?! S.: - Przecież to to samo. L.: - Ale jak brzmi! TRZY DOBRE." Co ciekawe w naszym wypadku raczej pasuje stwierdzenie że nawet korpusu traktora nie będzie : - miało być 2100 km dróg ekspresowych i 900 km autostrad - będzie 600 km dróg ekspresowych i 230 km autostrad Dodatkowo nie ma kluczowych odcinków na Euro : ani A2 ani A4 na Ukrainę. Obronę rządu PO można tylko porównać do obrony szwagra Heńka który miał wyremontować kibel i łazienkę przed przyjazdem rodziny z zagranicy, ale niestety nie działa ani kibel ani umywalka ani prysznic, ale za to Heniek zdołał ułożyć większość płytek i przykręcić lustro. I taki AS82 go broni: "to i tak więcej płytek ułożonych niż przez ostatnich kilka lat, to naprawdę duży wyczyn". Poza tym rodzina zostanie przecież sprawnie (cytat ministra Nowaka) "rozprowadzona" do fontanny celem kąpieli i w krzaki celem załatwienia innych potrzeb, więc czemu uprawiać czarnowidztwo? ![]()
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
|
|
|
|
konserwa
Offline |
|
|
Sądziłem, że to wiadomo wszystkim (poza ASem82), że DSS dostał to zlecenie poza procedurą przetargową.
http://www.rynekinfrastruktury.pl/ar...-tygodnia.html I to jest skandal, że przekazując budowę odcinka tej autostrady bez przetargu rząd PO-PSL nawet nie pofatygował się sprawdzić firmy, której dał pieniądze, a która po kilku miesiącach zbankrutowała pozostawiając na lodzie wielu podwykonawców. Co do AS82, chłopcze z każdym swoim stwierdzeniem się kompromitujesz. Rozumiem, że to w ramach odwrócenia uwagi od swojej kolejnej wpadki pt. "przetargi", zarzucasz propagandówką w stylu "[...] Rząd oddał do użytku 9000 km dróg: gminnych,powiatowych, ekspresowych i autostrad [...]" sądząc, że nikt Cię o szczegóły tych wyliczeń nie zapyta? Więc ja pytam na czym oparte są te twoje 9000 km dróg? Czy wliczone są tutaj drogi dojazdowe do garażu posłów/senatorów/samorządowców Platformy? |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
Drozd i Arapaho. Naprawdę nie wiem, jak z wami rozmawiać.
Przesunięcie terminu oddania = przerwana budowa. Miazga. I to niby ci za PO są lemingami. PS. Rozumiem, że Niemcy też teraz przerwali budowę nowego lotniska w Berlinie? I jakbym się założył, że nie przerwą jego budowy to bym przegrał?
A tak w ogóle, to takie porównywanie nie ma sensu. Budowa budowie nie równa ;-)
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 20.05.2012 o godz. 12:49.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Robi sie trochę zamieszania z moim zakładem z kolegą Siwym. W dużej części to wina kolegi emj10 który wygląda na to że wystornował się z funcji arbitra
. Szczerze mówiąc to za bardzo nie wiem co a tym fantem zrobić i pewnie najlepiej by było gdybyśmy sprawę załatwili na priv z kolegą Siwym. Bardzo byłbym ciekaw jego zdania w tej sprawie. Póki co moja stanowisko jest takie:1. Co prawda przeglądając zapis ze strony 379 nigdzie nie zostało powiedziane że emj10 został naszym arbitrem i że to on ma roztrzygać zakład (ustaliliśmy tylko że sporządza okresowe raporty) ale jak rozumiem obie strony milcząco założyły że oprócz raportów to właśnie emj10 będzie rozstrzygał wątpliwości. I ja respektuje to "milczące" postanowienie. 2. Sentencja zakładu brzmiała tak: "W sumie 74 odcinki dróg, które aktualnie są w budowie. Jeśli przerwą budowę na trzech odcinkach z powodu braku środków, to wygrałeś, ok?" Dodatkow emj10 dodał warunek: "Proponowałbym ustalenie jeszcze ram czasowych zakładu np. 3 miesiące po ostatnim terminie oddania odcinka do użytku" Jak rozumiem chodzi mu o to że w momencie gdy przekroczenie przewidzianego pierwotną umową terminu oddania przekroczy 3 miesiące mamy równiez do czynienia z przypadkiem "defaultu" (co ma sens bo w przeciwnym razi mozna by w nieskończoność argumentować że pomimo tego iż odcinek buduje się kilka lat powyżej przewidzianego terminu to ponieważ nie nastąpiło fromalne "przerwanie prac" w związku z tym "defaultu" nie było). 3. I teraz moje zdanie (nie jestem pewien czy powinienem wyrazać je tu publicznie bo wolałbym uniknąć rozstrzgania zakładu "w trybie powszechnym" wychodząc z założenia że nie służy to jakości rozstrzygnięcia; jeśli kolega Siwy ma podobne zdanie to myślę że tytułem repliki może zająć stanowisko na forum w sprawie sugerowanego przeze mnie rozstrzygnięcia zakładu, po czym powinniśmy wyjaśnić sobie resztę na priv; nie wiem czy odpowiada Ci taka forma?): zakład wygrałem gdyż: a) Nastąpiło "przerwanie prac na trzech odcinkach z powodu braku środków": -A2 Stryków - Konotopa, odcinek A .............. 29,2 km.....09/2010 - 05/2012 .. China Overseas Engineering Group Co. Ltd -A2 Stryków - Konotopa, odcinek C .............. 20,0 km.....10/2010 - 05/2012 .. China Overseas Engineering Group Co. Ltd -A4 Brzesko - Wierzchosławice .................... 20,8 km.....02/2010 - 02/2012 .......... NDI SA Sopot, SB Granit SA Skopje Wymieniam tylko te odcinki o których wiem że wykonawcy zostali odsunęci od wykonywania robót co było związane z przerwaniam prac. We wszystkich trzech przypadkach wykownawcy wydali oświadczenia w ktorych za problemy z relalizacją obciążali opóźnienia w przekazywaniu środków z GDDKiA. Jak rozumiem Ty powołujesz się na oświadczenia GDDKiA która winę zwala na wykonawców. Ponieważ nie dysponujemy dostępem do szczegółowych danych trudno jest na rozstrzygnąć kto ponosi w tym wypadku winę. Pośrednim dowodem na to że leży ona po stronie GDDKiA jest to że nie było ono w stanie wykorzystać gwarancji bankowych wystawionych przez wykonawców. Nawet nie wchodząc jednak szczegółowo w określenie podmiotu który spowodował przerwę moim zdaniem jest bezsprzecznym że spowodowana ona została "brakiem środków". b) Zgodnie z moją wiedzą ne nie możliwości aby w ciągu trzech najbliższych miesięcy zakończyły się nastepujace prace: -A4 Szarów - Brzesko ............................... 23,1 km.....12/2009 - 12/2011 ... Polimex-Mostostal, Doprastav, Metrostav http://www.a4szarow-krzyz.pl -A4 Brzesko - Wierzchosławice .................... 20,8 km.....02/2010 - 02/2012 .......... NDI SA Sopot, SB Granit SA Skopje http://www.a4szarow-krzyz.pl -A4 Wierzchosławice - Krzyż ....................... 13,0 km.....01/2010 - 01/2012 ............................................ Dragados http://www.a4szarow-krzyz.pl -A4 Krzyż - Dębica Pustynia ....................... 34,8 km.....07/2010 - 06/2012 ... SIAC CONSTRUCTION Ltd., PBG S.A., APRIVIA S.A. i HYDROBUDOWA POLSKA www.a4tarnow-rzeszow.krzem.pl/ -A4 Dębica Pustynia - Rzeszów Zachodni ...... 32,8 km.....05/2010 - 06/2012 ......................................... Budimex SA. www.a4tarnow-rzeszow.krzem.pl/ -A4 Rzeszów Zachód – Rzeszów Centralny ...... 3,5 km.....04/2010 - 10/2011 .. Radko, Autostrada Wschodnia, PUNJ LLOYD LTD http://www.a4-s19rzeszow-zachod-swilcza.pl/ -A4 Rzeszów Centralny - Rzeszów Wschód ...... 6,9 km.....02/2010 - 08/2011 ................. Mostostal Warszawa, Acciona http://www.a4rzeszow-centralny-wschod.pl/ -A4 Rzeszów Wschód - Jarosław .................. 41,2 km.....09/2010 - 05/2012 ............... Polimex Mostostal, DOPRASTAV www.a4rzeszow-jaroslaw.pl -A4 Jarosław, w. Wierzbna - Radymno ........... 25,0 km.....07/2010 - 04/2012 . Budimex Dromex SA / Ferrovial Agroman SA http://www.a4jaroslaw-korczowa.pl/ -A4 Radymno – Korczowa ............................ 22,0 km....12/2009 - 04/2012 ............................................... J&P AVAX http://www.a4jaroslaw-korczowa.pl/ I znowu: piszę tylko o A4 nie odwołujac się do innych odcinków choć wiadomo już teraz że ten odcinek: A2 Stryków - Konotopa, odcinek C .............. 20,0 km.....10/2010 - 05/2012 będzie opóźniony więcej niż 3 miesiące.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 20.05.2012 o godz. 14:51.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
wislak68. Poniżej dokładne warunki zakładu, które przesłał nam emj10, jak jeszcze był zaangażowany. Jest on naszym arbitrem, gdyż na kolejnych stronach zwróciłeś mi nawet uwagę, bym nie wpływał na jego decyzje.
§1.1 Zakład polega na tym, aby wśród wskazanych 74 odcinków drogowych zaistniała sytuacja przerwania budowy z braku środków na co najmniej 3 odcinkach. §1.2 Znaczenie ww. treści zakładu jest takie, że jeśli zostanie przerwanych od 0 do 2 odcinków to zwycięzcą zakładu zostaje Siwy_89. Jeśli jednak przerwanych zostanie 3 lub więcej odcinków to zwycięstwo przypada userowi wislak68. §2.1 Lista 74 odcinków z komentarza usera Siwy_89 z 30.12.2010, 00:48 jest ostateczna i wiążąca. §2.2 Każdy odcinek traktowany jest jako jedność i przerwanie jednego odcinka oznaczonego konkretną liczbą kilometrów oznacza spełnienie 1/3 warunków zakładu. §3.1 Odcinek zostaje uznany za przerwany z braku środków, gdy jednocześnie spełnione zostaną dwa warunki: konieczny i dostateczny. §3.2 Warunkiem koniecznym jest przerwanie budowy odcinka na czas nieokreślony, konieczność wybrania nowego wykonawcy robót i niemożność skończenia odcinka w bliżej określonej przyszłości zgodnej, bądź bliskiej informacjom zawartym w §2.1 §3.3 Warunkiem koniecznym jest przerwanie budowy odcinka, gdzie główną przyczyną jest braku środków po stronie GDDKiA, bądź wykonawcy robót. Inne przyczyny nie są brane pod uwagę. §4.1 Arbiter rozstrzyga wszystkie spory i nieporozumienia w trakcie trwania zakładu. §4.2 Każdy z uczestników może złożyć w dowolnym momencie zażalenie ws. danej decyzji arbitra. Czas rozpatrzenia zażalenia wynosi 7 dni. Nie ma od niego odwołania. §4.3 Arbiter wskazuje ostatecznego zwycięzcę zakładu. Od tego werdyktu nie przysługuje żadnej ze stron odwołanie. Na tym kończy się funkcja arbitra. Moim zdaniem zakład trwa ponieważ: -A2 Stryków - Konotopa, odcinek A .............. 29,2 km.....09/2010 - 05/2012 .. China Overseas Engineering Group Co. Ltd -A2 Stryków - Konotopa, odcinek C .............. 20,0 km.....10/2010 - 05/2012 .. China Overseas Engineering Group Co. Ltd W obu tych przypadkach budowa zostanie oddana w terminie bardzo zbliżonym pierwotnemu. Punkt 3.2 zakładu. -A4 Brzesko - Wierzchosławice .................... 20,8 km.....02/2010 - 02/2012 .......... NDI SA Sopot, SB Granit SA Skopje W tym przypadku budowę przerwali. Wybrano nowego wykonawcę i termin przesunięto o rok. Tutaj pierwszą kwestią jest interpretacja "niemożności skończenia w terminie bliżej określonym". Druga kwestia to powód przerwania budowy. GDDKiA w swoich oświadczeniach zaprzecza, by istniały jakiekolwiek zatory finansowe. Wybrali nowego wykonawcę. Póki co nie słyszałem, by nowy wykonawca narzekał na problemy z płatnościami. Typowy przykłada przerywania budów z powodu braku środków nastąpił u naszych południowych sąsiadów - Czechów. "W obecnej dramatycznej sytuacji budżetowej konieczne jest wstrzymanie szeregu budów. Moim pierwszym strategicznym krokiem, abyśmy mogli lepiej gospodarować, jest decyzja, że będą budowali tylko ci, którzy zaoferują wystarczająco duże obniżki" kosztów - podkreślił minister w niedzielnej rozmowie z czeską telewizją publiczną. pozdrawiam PS. Geneza zakładu jest stronę wcześniej. Drozd zaczął wrzucać newsy, że rząd nie ma kasy i przerwie budowy. Ja odpowiadałem w ten sposób (post 11337): "Wszystkie inwestycje, które są realizowane, a jest ich mnóstwo, zostaną dokończone. Dokładnie 1400 km." i ""Cięcia dotyczą inwestycji, na które nie ogłoszono jeszcze przetargów (obwodnica Skawiny?) i w pewnym procencie na te, na które przetarg trwa (S7 w Krakowie). Budowa 1400 km dróg szybkiego ruchu jest niezagrożona, choć widziałem już w TV mapkę, na której wykreślona z planów rządowych była budowa odcinka, który pół roku temu oddano do użytku". Wszystko czarno na białym. Ani słowa o Euro. Cały czas bredzenie Drozda o przerywaniu budów, bo w Gazecie Prawnej Drozd przeczytał, że nie ma kasy i Donald nie będzie płacił. Teraz, kiedy się okazało, że kasy na wszystkie budowane odcinki starczyło Drozd i Arapaho bedą bredzić, że przesunięcie terminu = przerwanie budowy. Jednocześnie twierdząc, że PO to lemingi
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 20.05.2012 o godz. 14:31.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Dodałem edycje do wczesniejszego postu. Sprawdź. 1. Kolega emj10 proponował warunki takie jak wkleiłes z tym że ja zgłosiłem do nich zastrzeżenia (nie trudno zauważyć że są niepełne: nie nakreślają żadnych ram czasowych tzn wykonawca może realizować projekt nawet kilka lat dłużej lat niż przewiduje to umowa a tak długo jak nie zostanie ona "przerwana" warunki zakładu i tak nie są spełnione). Zwróciłem na to uwagę emj10 niestety nie ustosunkował się on do tego problemu. W związku z tym zamieszczone przez Ciebie warunki można w najlepszym razie traktować jako propozycję a nie ustalone warunki. 2. Twoim zdaniem przesunięcie terminu o rok nie stanowi o "niemożności skończenia w terminie bliżej określonym". Moim zdaniem zdecydowanie stanowi i powołam sie tutaj na dwa zdania emj10: "....niemożność skończenia odcinka w bliżej określonej przyszłości zgodnej, bądź bliskiej informacjom zawartym w §2.1" (w tym wypadku mam na myśli terminy oddania poszczególnych odcinków zamieszczone w Twojej liście) oraz to zdanie ze strony 379 "Proponowałbym ustalenie jeszcze ram czasowych zakładu np. 3 miesiące po ostatnim terminie oddania odcinka do użytku". Jak widać on sam uważa że "bliskie informacjom zawartym w liście" są trzy miesiące a nie jeden rok (z czym się zgadzam). Biorąc pod uwagę powyższe conajmniej dwa odcinki spośród wymienionych spełniają ten warunek: -A2 Stryków - Konotopa, odcinek C .............. 20,0 km.....10/2010 - 05/2012 .. China Overseas Engineering Group Co. Ltd (już wiadomo że ostateczny odbiór będzie po sierpniu) -A4 Brzesko - Wierzchosławice .................... 20,8 km.....02/2010 - 02/2012 .......... NDI SA Sopot, SB Granit SA Skopje Te dwa na bank. Dodatkowo można do nich spokojnie doliczyć trzeci odcinek (A) realizowany wcześniej przez COVEC który co prawda będzie "przejezdny" w czerwcu ale jego odbiór nastąpi raczej napewno po sierpniu. 3. Wydaje mi się że ten argument podniesiony przez Ciebie: "Druga kwestia to powód przerwania budowy. GDDKiA w swoich oświadczeniach zaprzecza, by istniały jakiekolwiek zatory finansowe. Wybrali nowego wykonawcę. Póki co nie słyszałem, by nowy wykonawca narzekał na problemy z płatnościami." w kontekście tego punktu zaproponowanego przez emj10: "Warunkiem koniecznym jest przerwanie budowy odcinka, gdzie główną przyczyną jest braku środków po stronie GDDKiA, bądź wykonawcy robót" traci jakąkolwiek rację bytu. Emj10 interpretuje "brak środków" szerzej niż Ty (i moim zdaniem ma rację). 4. Biorąc pod uwagę tylko punkty 2 i3 powyżej sądzę że wygrałem zakład (aczkolwiek respektuje nasze "milczące" założenie że powinno to zostać potwierdzone przez naszego arbitra). I to wszystko przy założeniu że stosujemy się literalnie do tego co zaproponował emj10. Jednak jak napisałem w punkcie 1: praktycznie wszystkie odcinki A4 zostaną oddane (to wiemy juz napewno) po terminie dłuższym niż 3 miesiące od terminu podanego na Twojej liście. Moim zdaniem (choć ten element nie został uwzględniony w propozycji emj10; do czego złożyłem zastrzeżenie) jest ewidentne że roboty na tych odcinkach zostały "spowolnione" z powodu braku środków na realizację tak szerokiego frontu robót. Absolutnie powinny być wliczone jako "defaulty". A jeśli chodzi o to: "Typowy przykłada przerywania budów z powodu braku środków nastąpił u naszych południowych sąsiadów - Czechów. "W obecnej dramatycznej sytuacji budżetowej konieczne jest wstrzymanie szeregu budów. Moim pierwszym strategicznym krokiem, abyśmy mogli lepiej gospodarować, jest decyzja, że będą budowali tylko ci, którzy zaoferują wystarczająco duże obniżki" kosztów - podkreślił minister w niedzielnej rozmowie z czeską telewizją publiczną." to wyrażam graniczące z pewnością przekonanie że w Czechach, przy ich dramatycznej sytuacji budżetowej wybuduje się i tak znacznie więcej niż na naszej "zielonej wyspie" pod rządami ryżego knechta i Sławka piękniśka
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 20.05.2012 o godz. 16:07.
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
Dla Siwego przesunięcie terminu nie jest równoznaczne z przerwaniem budowy, bo to tylko zenek będzie taczkami wolniej jeździł i dlatego termin się przesunie. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez AS82 : 20.05.2012 o godz. 16:09.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Sprawdziłem poprzedniego posta. Zakład, który miałby polegać na tym, że wszystkie odcinki mają być oddane z max 3 miesięcznym opóźnieniem, nie miałby z mojej perspektywy sensu. Autostrady to jest dość duża inwestycja. Jeśli chcesz, to mogę znaleźć Ci posty, w których piszę, że niektóre odcinki zostaną oddane pół roku później, a niektóre pół roku wcześniej. Zawsze twierdziłem, że to zależy od rzetelności wybranych w przetargach wykonawców. Najważniejsze zawsze dla mnie było to, że te drogi powstaną i jak widać powstają. Czarnowidztwo zwolenników PiS i ich mediów jakoby budowy miały zostać przerwane nie sprawdziły się. Podsumowując. Przy następnym zakładzie trzeba znacznie bardziej szczegółowo ustalać warunki zakładu. Np. "Do końca roku 2012 ma zostać oddanych minimum 500 km autostrad". Z dokładnym terminem i określoną ilością dróg. Wtedy nie będzie wątpliwości. Twierdzenie, że Czesi w ostatnich latach budują więcej autostrad niż Polacy uznam jako żart. pozdrawiam
![]() To samo ze stadionami. W ciągu ostatnich 6 lat zbudowano lub unowocześniono w Polsce 65 aren. Dla Drozda pewnie to nie ma znaczenia. Dla niego ważne jest to, że w Białymstoku mają rok opóźnienia Ale wiadomo. Typowy PiSowiec wszystko widzi w czarnych barwach ;-)
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 20.05.2012 o godz. 17:00.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
1. Szczerze mówiąc mało mnie ineresują Twoje posty w których piszesz że: "niektóre odcinki zostaną oddane pół roku później, a niektóre pół roku wcześniej". Powołałeś sie na propozycje warunków zakładu zaproponowanych przez emj10 (którą ja zakwestionowałem) stwierdzającą wyraźnie o: "niemożność skończenia odcinka w bliżej określonej przyszłości zgodnej, bądź bliskiej informacjom zawartym w §2.1". Zacytowałem Ci jednocześnie kolegę emj10 który w postach bezpośrednio ustalajacych warunki zakładu daje jednoznaczną wykładnię że "bliżej określona przyszłość" to dla niego 3 miesiące. I ma to sens bo inaczej można by w nieskończoność argumentować że pomimo tego iż odcinek buduje się kilka lat powyżej przewidzianego terminu to ponieważ nie nastąpiło fromalne "przerwanie prac" w związku z tym "defaultu" nie było 2. Argument o tym że: "Zakład, który miałby polegać na tym, że wszystkie odcinki mają być oddane z max 3 miesięcznym opóźnieniem, nie miałby z mojej perspektywy sensu" odbieram w najlepszym wypadku jako niepoważny. To mnie więcej tak jak bym ja napisał że: "Zakład, który miałby polegać na tym, że odcinki mogą być oddane z opóźnieniem wiekszym niż 3 miesiące, nie miałby z mojej perspektywy sensu". Powiem krótko: widziały gały co brały. Jeśli teraz zaczniesz sie powoływać na to że inaczej rozumiałeś warunki zakładu to napiszę: nie mam czasu na dyskusje z gówniarzem. Tym bardziej że jeśli prześledzisz genezę zawarcie zakładu to zauważysz z pewnością że kilka razy już Ci w temacie ustalenia warunków zakładu ustąpiłem. 3. Myślę że możesz ze spokojnym sumiemien przyznać że zakładając 3 miesięczny okres "bliżej określonej przyszłości" zakład przegrałeś. Mam nadzieję że zachowasz się honorowo. A jeśli chodzi o Czechy to sprecyzuj proszę co masz na myśli piszac o "ostatnich latach" bo pachnie mi to bardzo tanią demagogią. Naprawdę żenującą. Podsumowując: Czarnowidztwo zwolenników PiS i ich mediów jakoby budowy miały zostać przerwane sprawdziły się. Ze względu na brak środków praktycznie stanęła praca na autostradzie A4 i bardzo kiepsko wygladają perspektywy jej dokończenia. W tym kontekście pisanie o "powstąjcych drogach" wygląda na wjątkowo kiepski żart. Taki na poziomie Tuska wizytującego budowę autostrad z helikoptera. I na koniec kolego Siwy: nikt nie bedzie podejmował z Tobą następnych zakładów jeśli nie zachowasz się honorowo w przypadku tego o którym rozmawiamy obecnie.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 20.05.2012 o godz. 18:39.
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
Kto je wybuduje? Myślisz ze po akcjach z nie wypłacaniem kasy znajdzie się jakiś frajer? Nie wydaje mi się. Oczywiście lemingi będą pitolić o czarnowidztwie i kłodach pod nogami, powodziach, suszach, gradobiciach i PiSowskich dywersantach, którzy zamiast zap.... za darmo jak trzeba, to domagają się zapłaty za robotę. A przecież ze 100 mld przeznaczonych na drogi 85 mld już banda cudaka wydała. Czym jeszcze się bezczelnie chwali. Pogratuluj Siwy tym pajacom, dróg nie ma ale przynajmniej kasa wydana.Kto te stadiony wyremontował? Cudak Tusk z Nowakiem? Za ile to zrobili? Też jedynie dwa razy drożej niż w Niemczech? Brawo POmatołki, brawo lemingi. 65 aren buchachacha. Zobaczysz jeszcze co będzie z najważniejszymi stadionami, Wrocław nie ma odbioru na przykład. Ale wiadomo typowy POwiec nie czuje gówna nawet jak w nie wdepnie. A jak już się nie da udawać głupa bo zostają cuchnące ślady, to zawsze można powiedzieć że to PiS nocą buty w gównie unóżał, dla bezmózgiego leminga będzie to oczywiste wytłumaczenie. Siwy potwierdzi. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
.Nie odwracaj kota ogonem bo doskonale wiesz że pisałem : " Pośrednio przerwanie budowy to niedotrzymanie terminu". Tak niewiele a jednak inaczej brzmi i zmienia sens.Że przerwy były głównie spwodowane brakiem kasy to chyba jasne.![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A Tu jeszcze coś świeżego o A4 z pozdrowieniami dla kolegi Siwy (co prawda z GWale czego sie nie robi dla prawdy): http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,444...strady_A4.html
i jeszcze coś o jednym z liderów konsorcjum budującym A4 koło Rzeszowa (firma Radko): http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,472...dotrzymac.html To efekt 3 minutowych poszukiwań. Gdybym poświęcił na to minut 15 znalazł bym pewnie z tuzin takich newsów. Realizowany przez PO program "budowy dróg" to absolutna katastrofa. Chaos, zamieszanie, brak komptencji, łapówki, prywata, lewe interesy, brak kontroli, źle przygotowane projekty, skandaliczna jakość, zawyżane koszty.Jednym słowem jak za Gierka. I skończy sie dokładnie tak samo. Toż to już chyba nawet leming widzi że projekty leżą i chyba tylko teczkowy Sławusia pięknisia może twierdzić że jest inaczej. edycja: Akurat było o Sławusiu: http://fakty.interia.pl/swiat/news/n...a-euro,1799275 z ciekawszych rzeczy: "Polskie drogi, koleje i lotniska są przygotowane na przyjazd kibiców na rozgrywki Euro 2012 - zapewnił minister infrastruktury Sławomir Nowak" ; "Mogę zagwarantować, że Niemcy, którzy do nas przyjadą, nie będą mieć problemów" (co ciekawe w następnym zdaniu: "radzi on by kibice, którzy chcą dotrzeć do polskich miast na Euro 2012, w miarę możliwości wybierali transport lotniczy." ); dowiadujemy się też co było "fundamentem inwestycji": "Według Nowaka "absolutnie fundamentalne" jest wsparcie polskich projektów infrastrukturalnych ze środków europejskiego funduszu spójności. - W ramach bieżących planów finansowych do 2013 roku Polska ma otrzymać z tego funduszu około 67 mld euro" . Coż można do tego dodać
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 21.05.2012 o godz. 12:38.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
A Serbia idzie swoją drogą, nie pcha się ciemno i bezmyślnie w ramiona Eurosojuzu. Z drugiej strony po takiej pacyfikacji jaka miała miejsce w Serbii i takim osłabieniu tego kraju, mało kogo interesuje ich los. W sumie nic nie mają a co cenniejsze jest w posiadaniu innych,dawnych krajów byłej Jugosławii. Więc niech sobie wygrywa tam największy nacjonalista lub ktoś w tym guście. Kogo to .
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- A w Kraju Mlekiem i Miodem Płynącym, gdzie wszystko jest jak należy, okazuje się iż nagle nie ma komu mieszkań kupować. Co za zaskoczenie! Ciekawe co jest tego powodem,bo przecież kraj się rozwija, z UE idzie masę kasy na drogi, autostrady,infrastrukturę, jeseśmy istotnym graczem na arenie międzynarodowej także jesteśmy liczącym się państwem w UE, ludzie wybierają między ofertami pracy a tu taki zong. Chyba rzeczywiście wszyscy latają na zakupy do Londynu czy Dubaju i tam szastają na lewo i prawo zarobioną kasą a domy, rzecz jasna jako lokaty kapitału, kupują w Chorwacji czy Seszelach. Może tutaj jest przyczyna spadku popytu na nowe mieszkania ? Hmmm Polska jest krajem High Tech, i każdy kto uważa inaczej jest Pisowcem i oszołomem rzecz jasna. Zreszta, jedno z drugiego wynika.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 21.05.2012 o godz. 12:41.
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|||
|
Zupełnie inaczej interpretuje słowa emj: "Proponowałbym ustalenie jeszcze ram czasowych zakładu np. 3 miesiące po ostatnim terminie oddania odcinka do użytku".
Czym innym jest chyba ustalenie ram czasowych zakładu samego w sobie, a czym innym jego zasady? Jeśli emj10 interpretuje "bliższą przyszłość" jako 3 miesiące, to czemu nie uwzględnił tego w przesłanych szczegółowych zasadach? W związku z tym nie mogę się z Tobą zgodzić. Ja interpretuje "bliższą przyszłość" inaczej niż ty. Wątpliwości może rozstrzygnąć tylko wybrany przez nas arbiter. Jeśli potwierdzi, że dla niego taka przyszłość to zaledwie trzy miesiące to oczywiście przyznam Ci rację. Oczywiście w przypadku gdy dwa odcinki A2, na których przerwano prace, zostaną oddane po sierpniu. Przypominam, że zakład polega na tym, aby wśród wskazanych 74 odcinków drogowych zaistniała sytuacja przerwania budowy z braku środków na co najmniej 3 odcinkach" a nie na tym, że "wśród 74 odcinków zaistniała sytuacja spowolnienia budowy o minimum trzy miesiące". pozdrawiam Ps. Czarne wizje się nie sprawdziły. One dotyczyły przerwania budów, a nie spowolnienia prac na części odcinków. Na stronie 378-379 możecie sobie zobaczyć, że pisaliście o przerywaniu budów i ogólnej katastrofie, a nie o przesuwaniu terminów na niektórych trasach. Czarna wizja się nie sprawdziła, bo w tej chwili prace trwają na wszystkich odcinkach. Niektóre oczywiście zostały już oddane do użytku. Gdzie tu ta czarna wizja, że rząd nie ma kasy na drogi? Ale czego wymagać od partii, której prezes mówi, że na Euro "nie ma niczego". Takim malkontenctwem nigdy wyborów nie wygra. PS.2 Za PiS nie było opóźnień, bo nie było inwestycji. PS.3 Czechy. Okres rządów "slawka pięknisia i rudego knechta". Konkretniej się nie da.
![]() Ale wiem. Tobie nawet budowa gazoportu przez Tuska się nie podoba, bo "za drogo".
2. Przyznasz w końcu rację, że zakład nie miał nic wspólnego z Euro, czy za miesiąc znów przeczytam twój post "co z zakładem o drogach na Euro?". 3. Widzisz różnicę pomiędzy okresem, gdzie budowano 2 km autostrad rocznie, a okresem gdzie autostrad i ekspresów buduje się za jednym zamachem ponad 1000 z tym, że część z nich odda się szybciej a część z pewnym opóźnieniem? Wielu ludzi wybiera ten drugi okres, dlatego bredzenie Kaczyńskiego, że w Polsce "nie ma niczego" nikogo nie przekonuje.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 21.05.2012 o godz. 15:08.
|
|||
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Gazoport POwski propagandzisto w 2012 miał być gotowy. A co mamy? To co na drogach wielkie G. Choćbyś zaczął hymny śpiewać wszyscy widzą jaki jest wszędzie burdel.
Siwy nie wiesz czasem ile za rządów cudaka wybudowano drewnianych przydomowych wychodków? Bo słyszałem że takiego skoku cywilizacyjnego wszyscy nam zazdroszczą. No i w każdym jest uchwyt na papier toaletowy. W dodatku wyszło bardzo tanio tylko dwa razy drożej niż taki kibelek kosztuje w Niemczech ale u nas zadbano o normy środowiskowe. Gdyby nie PiS nie byłoby Euro w Polsce. Wiem że dla lemingów Euro to bardzo duży problem, trzeba coś robić, a wiadomo że POwiec od roboty jak najdalej. Lepiej robić z siebie kretyna z uśmiechem na ustach. Tylko że śmichy się skończą. Możesz zadowolony lemingu powiedzieć, które polskie miasta są połączone drogami szybkiego ruchu? Pięć lat czasu i wydane 85 mld. Licząc 20 mln/kilometr powinno być 50*85=4250 km. Myślisz że ludzie nie potrafią liczyć? ps. Bycie debilem, a udawanie debila to chyba nie to samo
Ostatnio edytowane przez Drozd : 21.05.2012 o godz. 15:44.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W 2012 to gotowy miał być może według tych, którzy planowali, a g*wno robili
Przyłączenie terminalu LNG do sieci przesyłowej zaplanowano na 2013 rok. Oddanie do eksploatacji obiektu ma nastąpić do 30 czerwca 2014 roku.
![]() Co do autostrad w Niemczech. Nadal nikt nie podał danych, na podstawie których wyszłoby, że budują autostrady dwa razy taniej. Jeden stwierdził, że kilkakrotnie taniej budują, ale po otrzymaniu konkretnych liczb stwierdził "i tak uważam, że budujemy za drogo" a drugi pojawił się, by stwierdzić, że "Niemcy nie budują autostrad, a remontują". To jak to w końcu jest? Budują czy nie budują? A jak budują, to za ile?
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 21.05.2012 o godz. 15:46.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|