The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.05.2012, 00:31
szprotson napisał(a):Wyświetl post
przynajmniej jest młody, z takim łatwiej rozwiązać niski kontrakt niż horrendalne kontrakty odcinaczy kuponów Stava Vlaksa.
Zastanawia mnie, co skłania takich jak Ty kibiców do taklich nadużyć, do takiego Piechniczkowania .

Cytowany wcześniej przez Ciebie Baszczyński, osobiście opowiadał w Tv o Vackxie, chcącym z nim podpisać kontrakt i o czynnikach wyższych w Wiśle, anulujących ten kontrakt. Sam Valckx mówił o tym także w Tv i uzasadniał tym, zakontraktowanie na ostatnią chwilę, tuż przed końcem okienka - Lameya. I tutaj , dodam, że tylko na 1 ( JEDEN ROK ). Ku Twojemu zainteresowaniu "nadużyciami piłkarskimi" w Wiśle, poinformuje Cię, że Lamey, prawdopodobnie miał mniejszy kontrakt od innego piłkarza Wisły, sprowadzonego kilka lat temu do Wisły, na lat 5 ( PIĘĆ ) - przez chwalonego przez Ciebie, oszczędnego w/g Ciebie, Twojego bohaterskiego mecenasa Jacka Bednarza. Piłkarza, który za te kilka lat dał Wiśle mniej, niż wymieniany przez Ciebie Lamey. Z Jaliensem podpisano kontrakt na 2 ( DWA) lata, co i tak razem wzięte z Lameyem, jest mniejszą szkodą dla Wisły, niż ów jeden piłkarz, ktorego oby na szczęście odebrała nam prokuratura, jak najszybciej, podobnie jak innego milionera z Wisły, piłkarza również sprowadzonego przez Twojego mecenasa na 5 lat ( PIĘĆ ), który spadł ostatnio do 1 ligii, a wcześniej także wspomogła Wisłę prokuratura.

Nie ma ludzi nieomylnych i Valckx nim nie jest, podobnie jak Bednarz, ale nie porównuj go proszę do mecenasa" testera piłkarskiego". Bo Valckx i Basałaj zbudowali zaczątki skautingu w Wisle, które Twój mecenas właśnie likwiduje i dlatego dla mnie jest wart ZERO dla Wisły, gdyż uczestniczy w szopce Cupiała pt." nie mam gwarancji na zwrot kosztów". Nie obchodzi mnie ile Jacek jest wart dla narzekających na brak z nimi współpracy ze strony Basałaja, bo to z prawdziwym interesem Wisły nie ma nic wspólnego. Basałaj stawiał Cupiałowi warunek budowy szkółki i bazy. A Twoje i Bednarza słowa o braku potrzeby w Wiśle bazy i szkólki treningowej, pozwolisz, że pozostawie bez komentarza.

Żeby było jasne, mam gdzieś doraźne myślenie i transfery Cupiała z Bednarzem. Dla mnie mogą trafić lub nie z kolejnymi transferami, choć życzę im samych trafień oczywiście. Nie podniecam się kolejnym mistrzostwem i kolejną Levadią lub tym razem Irtyszem Pawłodar a nie Apoelem. Dla mnie przez kolejne kilka lat Wisła nie musi być mistrzowska non stop, choć nie mam nic przeciwko temu. Dla mnie ważne jest powstanie w klubie podstaw profesjonalnego funkcjonowania klubu, czego początki chciał stworzyć i tworzył Basałaj. Nie mieszaj tu Holendrów, bo oni byli wyborem Basałaja do realizacji jego wersji Wisły i to wyborem wobec odmowy Grześka Mielcarskiego, żądającego gwarancji w kontrakcie, a nie słownie przez Cupiała, powstania w Wiśle skautingu i szkółki oraz reinwestycji pieniędzy wypracowywanych przez Wisłę - pod kontrolą a nie nadzorem RN i TF. Jak wygląda słowo Cupiała, dane Basałajowi, widzą dziś wszyscy. Dla mnie skauting i baza szkoleniowa ze szkólką, to także gwarancja funkcjonowania Wisły w ekstraklasie, gdy Cupiał zabierze już ostatnią zabawkę ze swojej piaskownicy i odejdzie z Wisły. Uwierz mi, że wtedy Twój obecny idol Jacek, powie kibicom Wisły, takim jak Ty, że to Wasza wina, że nie zadbaliście wtedy o swój klub, tak jak powinniście i Wisła bez Cupiała, boryka się z utrzymaniem w ekstraklasie, nie mając budżetu na transfery i nie mając nawet własnych wychowanków czy wyszukanych przez skauting i wyszkolonych, tanich piłkarzy, zdolnych Wisle pomóc przetrwać do czasu nowego i oby zamożnego właściciela . Bednarz przecież tu tylko pracował i zarabiał na rachunki, a jego serce biło i bije dla innego klubu, nie tak jak kibiców Wisły, którzy powinni zrozumieć, że muszą właśnie teraz zadbać o przyszłość Wisły bez Cupiała, zwłaszcza, gdy lokalne społeczeństwo, zadbało o nowy stadion.

Dlatego uważam, że jeśli kibice Wisły, odpuszczą sprawę podstaw funkcjonowania klubu, takich jak skauting, baza i szkółka, to historia obnaży nas kiedyś mianem pokolenia niegodnego swojego ukochanego klubu. A już samonawoływanie do odpuszczenia sobie tych podstaw, trąci brakiem jakichkolwiek instynktów a nie tylko zdrowego rozsądku.
Ostatnio edytowane przez kot : 15.05.2012 o godz. 01:34.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
tas de fleia
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 15.05.2012, 08:01
JrQ- napisał(a):Wyświetl post
Nie liczcie na pozbycie się Garguły (choć sam na to liczę).

A Bednarz, co widać po pierwszych dniach, będzie chciał zatrzymać zawodników, których sam sprowadzał, czyli wielkich playmakerów za łączną kwotę ~2 mln euro czyli Jirsaka i Gułę.

I on ma wprowadzać wariant oszczędnościowy, skoro sam przepieprzył tyle kasy na zawodników słabych?
Ludzie opanujcie się trochę. Też nie jestem fanem Bednarza, ale kiedy podpisywał Gargułę, to to był wtedy prawdopodobnie najlepszy polski piłkarz. Raczej nie przewidział takich rzeczy jak kontuzja czy zaszyta w kolanie igła. Gorzej niż dzieci naprawdę.
Odpowiedz cytując
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 15.05.2012, 08:13
tas de fleia napisał(a):Wyświetl post
Ludzie opanujcie się trochę. Też nie jestem fanem Bednarza, ale kiedy podpisywał Gargułę, to to był wtedy prawdopodobnie najlepszy polski piłkarz. Raczej nie przewidział takich rzeczy jak kontuzja czy zaszyta w kolanie igła. Gorzej niż dzieci naprawdę.
Tutaj trzeba przyznac Ci rację, pamiętam euforie jaka towarzyszyła temu transferowy. W końcu znalazł się piłkarz który miał byc następcą Szymkowiaka, no ale błąd w sztuce lekarskiej ....
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Od: 07.2010

Stary 15.05.2012, 08:24
Bednarz potwierdza Quioto: ale bez testow ani rusz (w tym wypadku popieram)

za Gazeta Krakowska:

Bliski przenosin do Wisły Kraków jest Romell Quioto. 21-letni napastnik Club Deportivo y Social Vida ma zjawić się w Polsce. Sprawa nie wygląda jednak tak, że pozyskanie tego zawodnika przez Wisłę jest przesądzone. Będzie on jeszcze oglądany podczas treningów i meczów sparingowych i dopiero po tym czasie zostaną podjęte decyzje.

- Mogę oficjalnie potwierdzić, że jesteśmy bliscy pozyskania tego zawodnika - mówi wiceprezes ds. sportowych Wisły, Jacek Bednarz. - Ostateczna decyzja w jego sprawie zapadnie jednak po tym, jak zjawi się w Krakowie.

Dodajmy, że Quioto ma być wypożyczony do Wisły, a krakowski klub ma mieć opcję pierwokupu.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 15.05.2012, 10:02
Mnie niepokoi to że ten caly Quioto strzelił z 8-10 goli w lidze z czego widzieliśmy że jeden na wodzie, w kolejnym chciał przyjąć na klatę i piłka wpadła do bramki, w jednej sytuacji strzelił ale na farcie poprzedzonym fatalnym przyjęciem, jeszcze jeden na wodzie. Zachowań obrońców czy bramkarzy już tutaj nie chcę komentować.

Dobrze że tylko na testy i mam nadzieję że jeśli się nie sprawdzi to Probierz nie zawaha się go odesłać do domu. Ogólnie to że ma być jedynie wypożyczony oraz jest testowany świadczy o tym że Bednarz ma bardzo mgliste pojęcie na temat tego zawodnika. Rozumiem że testy nie wiele kosztują jednak wizerunek klubu na tym cierpi, świadczy to też o żałosnej pracy dyrektora sportowego który nie ma przygotowanych gotowych pewniaków do wzmocnienia kadry. Wisła Kraków to nie klub który ma przyjmować wszystkich zawodników który zarekomenduję zagraniczny manager, trzeba się szanować. Beto też miał występy w młodzieżowej kadrze Brazylii. Sytuacji jednak z tym ostatnim przeboleć jednak nie mogę bo Bednarz bronił go do samego końca twierdząc że idzie do Grecji i generalnie to nasza wielka pomyłka. Wszyscy wiemy że ten piłkarz nie potrafił nawet biegać był nawet gorszy od tych Brazylijczyków ściąganych prosto z plaży do Pogoni Szczecin.

Niech Bednarz zrobi oprócz Glowackiego i Brożka jakiś JEDEN normalny transfery a nie 5 słabych lub średnich.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 15.05.2012 o godz. 10:22.
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 15.05.2012, 10:03
tas de fleia napisał(a):Wyświetl post
Najlepszy polski piłkarz
LOL

Chłopie, może i był niezły, ale na pewno nie na 5 letni kontrakt za 350 tysięcy...
Od początku mowiłem, że przepłaciliśmy i tyle.
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 15.05.2012, 10:31
kot napisał(a):Wyświetl post
Dla mnie przez kolejne kilka lat Wisła nie musi być mistrzowska non stop, choć nie mam nic przeciwko temu. Dla mnie ważne jest powstanie w klubie podstaw profesjonalnego funkcjonowania klubu, czego początki chciał stworzyć i tworzył Basałaj.

Dlatego uważam, że jeśli kibice Wisły, odpuszczą sprawę podstaw funkcjonowania klubu, takich jak skauting, baza i szkółka, to historia obnaży nas kiedyś mianem pokolenia niegodnego swojego ukochanego klubu. A już samonawoływanie do odpuszczenia sobie tych podstaw, trąci brakiem jakichkolwiek instynktów a nie tylko zdrowego rozsądku.
Dokładnie, jak piszesz - dla Wisły, jak dla każdego poważnego klubu, który chce zdobywać MP wręcz niezbędne jest stworzenie szkółki piłkarskiej z prawdziwego zdarzenia. Owszem, jest to inwestycja, ale inwestycja względnie pewna, dzięki której będzie możliwość wzniesienia się ponad poziom za stosunkowo niewielkie pieniądze.

Jeżeli ja słyszę, że za rok będziemy mieli 44 kolejki spotkań(padł taki pomysł - w 100% popieram), to przy dobrej polityce marketingowej jesteśmy w stanie w sposób znaczący zwiększyć przychody z dnia meczu, a w konsekwencji więcej zarabiać - z tych pieniędzy śmiało można by stworzyć podstawy funkcjonowania takiej szkółki. Pytanie jednak, dlaczego nie zacząć robić tego teraz - im wcześniej tym lepiej, zwłaszcza, że za 2-3 sezony będziemy tego strasznie żałować, bo inne kluby, jak Legia, Lech czy Zagłębie, będą sprzedawać młodzież za granicę za olbrzymie pieniądze.

Powiem tyle - piłka nożna to biznes. Jeśli nie wypracujemy takiej polityki transferowej, która nie będzie dla nas stanowiła realnego źródła zarobkowania, to nie ma dla nas miejsca w w czołowych miejscach w lidze. Poważny klub musi taką szkółkę posiadać, by rozwijać młodych, zdolnych piłkarzy, wypromować ich, a następnie dobrze sprzedać. Pytam się - czy Borysiuk i Rybus to piłkarze, których "koszt obróbki" był ogromny? Czy zarabiali na kontraktach niebotyczne sumy? Wartość tych piłkarzy wyniosła rynkowo prawie 5 mln euro. Z tych pieniędzy zwrócił by się koszt budowy szkółki(ok.20-25 mln zł). A dodatkowo - teraz jest Wolski, który również, o ile nie okaże się "szklany", też pewnie zostanie sprzedany za ok. 3 mln euro. Czy nie warto inwestować w młodzież? Chyba odpowiedź jest prosta.

Również uważam, że organizacje kibicowskie, tj. fankluby, SKWK, powinny coś zdziałać, bo ich zadaniem powinno być chyba nie tylko organizowanie opraw meczów, ale interesowanie się rozwojem klubu. A tego rozwoju jak dotąd, przez 15 lat nigdy nie było.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 15.05.2012, 10:38
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Dobrze że tylko na testy i mam nadzieję że jeśli się nie sprawdzi to Probierz nie zawaha się go odesłać do domu. Ogólnie to że ma być jedynie wypożyczony oraz jest testowany świadczy o tym że Bednarz ma bardzo mgliste pojęcie na temat tego zawodnika. Rozumiem że testy nie wiele kosztują jednak wizerunek klubu na tym cierpi, świadczy to też o żałosnej pracy dyrektora sportowego który nie ma przygotowanych gotowych pewniaków do wzmocnienia kadry. Wisła Kraków to nie klub który ma przyjmować wszystkich zawodników który zarekomenduję zagraniczny manager, trzeba się szanować. Beto też miał występy w młodzieżowej kadrze Brazylii. Sytuacji jednak z tym ostatnim przeboleć jednak nie mogę bo Bednarz bronił go do samego końca twierdząc że idzie do Grecji i generalnie to nasza wielka pomyłka. Wszyscy wiemy że ten piłkarz nie potrafił nawet biegać był nawet gorszy od tych Brazylijczyków ściąganych prosto z plaży do Pogoni Szczecin.
Niech Bednarz zrobi oprócz Glowackiego i Brożka jakiś JEDEN normalny transfery a nie 5 słabych lub średnich.
Pewnie miał tylko RN mu już odrzuciła z dziesięciu
Z kolei Honduranin może też jest defensywnym napastnikiem jak Genkov i dlatego technicznie troszkę słabszy...
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Stary 15.05.2012, 11:25
Dajcie spokój z tym Honduraninem, ja rozumiem, że można obejrzeć sobie dobrą parodię gry w piłkę nożną na płytce CD, ale nie można ruszyć swoich zacnych czterech liter i obejrzeć kogoś na żywo choćby w drugiej lidze polskiej? Mam wrażenie, że ten Honduranin to jakieś totalne bagno, lepszy od tego Holendra z drugiej strony Błoń nie będzie. Jednym słowem, Jacek B. chce nas spuścić do pierwszej ligi takimi transferami.
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 15.05.2012, 11:39
bonawentura napisał(a):Wyświetl post
Jacek B. chce nas spuścić do pierwszej ligi takimi transferami.
Oczywiście, że tak. On - legionista z krwi i kości - jest pierwszym zainteresowanym aby tak się właśnie stało.

Odpowiedz cytując
Ma_niek
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 15.05.2012, 11:46
Wypożyczony i testy, nienawidze tych słów w kontekście Wisły. Jestem tylko ciekaw skąd wynaleźli tego Honduranina i czy przypadkiem jego menedzerem nie jest Heralta.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 15.05.2012, 11:52
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Dobrze że tylko na testy i mam nadzieję że jeśli się nie sprawdzi to Probierz nie zawaha się go odesłać do domu. Ogólnie to że ma być jedynie wypożyczony oraz jest testowany świadczy o tym że Bednarz ma bardzo mgliste pojęcie na temat tego zawodnika. Rozumiem że testy nie wiele kosztują jednak wizerunek klubu na tym cierpi, świadczy to też o żałosnej pracy dyrektora sportowego który nie ma przygotowanych gotowych pewniaków do wzmocnienia kadry.
Masz w domu jakiś kalendarz? Spójrz na datę. Połowa maja. MAJA! Czy nam kiedykolwiek udało się zrobić jakiś poważny transfer już w maju?
Zrozumiałbym taki post w sierpniu, ale teraz?! Ludzie, litości.
Ostatnio edytowane przez jova : 15.05.2012 o godz. 12:01.
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Stary 15.05.2012, 12:08
jova - westersyl o czym innym a Ty o czym innym. On napisał, że dyrektor sportowy, który ma blade pojęcie o swojej pracy, nie odstawia szopek z testowaniem zawodników na podstawie youtube'a, wróżki, snów i zasłyszanych odgłosów w lesie. To jest odstawianie szopki i nic innego. Termin podpisania kontraktu nie ma tu nic do rzeczy. Dlaczego nie mógłby być to maj? I co ma do rzeczy to, że nawet jeśli wcześniej nie podpisaliśmy żadnego kontraktu w tym miesiącu to nie można tego zrobić teraz? Jest dobry grajek, jest kasa, jest zgodna obydwu stron, to jest kontrakt i zgrywamy się. Im wcześniej tym lepiej. A nie takie pierd***nie o Szopenie, strata czasu i pozorowanie pracy oraz zabawa w "Mode Na Testowanie" odcinek 9524.
Ostatnio edytowane przez thechris : 15.05.2012 o godz. 12:11.
Odpowiedz cytując
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 15.05.2012, 12:20
jova napisał(a):Wyświetl post
Masz w domu jakiś kalendarz? Spójrz na datę. Połowa maja. MAJA! Czy nam kiedykolwiek udało się zrobić jakiś poważny transfer już w maju?
Zrozumiałbym taki post w sierpniu, ale teraz?! Ludzie, litości.
No w czerwcu będzie czas na nurkowanie, to nie można tracic czasu przecież.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 15.05.2012, 12:29
thechris napisał(a):Wyświetl post
jova - westersyl o czym innym a Ty o czym innym. On napisał, że dyrektor sportowy, który ma blade pojęcie o swojej pracy, nie odstawia szopek z testowaniem zawodników na podstawie youtube'a, wróżki, snów i zasłyszanych odgłosów w lesie. To jest odstawianie szopki i nic innego. Termin podpisania kontraktu nie ma tu nic do rzeczy. Dlaczego nie mógłby być to maj? I co ma do rzeczy to, że nawet jeśli wcześniej nie podpisaliśmy żadnego kontraktu w tym miesiącu to nie można tego zrobić teraz? Jest dobry grajek, jest kasa, jest zgodna obydwu stron, to jest kontrakt i zgrywamy się. Im wcześniej tym lepiej. A nie takie pierd***nie o Szopenie i zabawa w "Mode Na Testowanie" odcinek 9524.
Termin podpisania jest ważny, bo transfery, to nie jest coś, co załatwia się w 24 godziny. Kluby negocjują, zmieniają warunki, czekają na lepsze oferty, rozmawiają z innymi zawodnikami, którym kończą się kontrakty, itd. itp.

To nie przypadek, że w poprzednich latach, nawet gdy mieliśmy najlepszego dyrektora sportowego we wszechświecie, mieliśmy problemy z szybkim dopięciem transakcji. To musi potrwać. Brak potwierdzonych transferów w połowie maja nie jest dziwny, nie jest objawem nieudolności Bednarza. Jest jak najbardziej normalny.

Jeśli idzie o testowanie, to ono jest problemem, gdy jest podstawą polityki transferowej klubu, a nie kiedy w ten sposób szuka się uzupełnień składu. Niech sprawdzą tego chłopaka. Dużo nie ryzykują, bo w grę przecież wchodzi tylko wypożyczenie z pierwokupem. Co możemy na tym stracić?
I niech nikt nie pieprzy, że poważne kluby nie testują. Poważne kluby mają poważne pieniądze na poważne transfery. My kombinujemy.

PS
Znaleźć na tubie filmik zawodnika X - 3 minuty.
Ocenić podczas oglądania filmiku umiejętności zawodnika - 5 minut.
Napisać post krytykujący dyrektorów sportowych oceniających graczy na podstawie filmików z tuby - 1 minuta
Hipokryzja i głupota - BEZCENNE!
Odpowiedz cytując
Qmkwat
Junior Member

Od: 03.2012

Stary 15.05.2012, 13:02
Co do Quioto jako kolejnego piłkarza sprowadzanego z YT, to powiem wam że to bezsens ocenianie gościa na podstawie pierwszych lepszych materiałów z YT, czy też przesłanych przez menedżera. Dla przykładu powiedzmy że jesteśmy swoistym łysym jakiegoś ukraińskiego pierwszoligowca szukającego w tym przypadku bramkarza na YT, bo po co robić scouting, a jeździć samemu też się nie chce, przecież rybki w Chorwacji są takie zajebiste... I trafiamy na coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=ZccVCMDgclM
Dosłownie Bóg futbolu, do reprezentacji już za niedługo go będą itp. brać więc trzeba brać szybciutko! Tylko nie mamy jak go obejrzeć na żywo, ale co tam zaprosimy na tygodniowe testy, jak pokaże choć pół z tego to będzie fajnie. Tylko nie natrafimy na coś takiego jak to bo nie chce nam się sięgnąć po odpowiednik słowa błąd, nie trafia z 2 metrów itp. po ukraińsku (http://www.youtube.com/watch?v=bTkxqsF8h5Q) i nie znamy prawdziwego potencjału naszego łapacza. I dostajemy szrot, prawie jak zawsze, bo jakimś cudem udało się z Marcelo.
ps: co do Mario on jest dalej w formie
http://www.youtube.com/watch?v=hKIx1cO5yio
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Stary 15.05.2012, 13:36
jova napisał(a):Wyświetl post
Jeśli idzie o testowanie, to ono jest problemem, gdy jest podstawą polityki transferowej klubu, a nie kiedy w ten sposób szuka się uzupełnień składu. Niech sprawdzą tego chłopaka. Dużo nie ryzykują, bo w grę przecież wchodzi tylko wypożyczenie z pierwokupem. Co możemy na tym stracić?
I niech nikt nie pieprzy, że poważne kluby nie testują. Poważne kluby mają poważne pieniądze na poważne transfery. My kombinujemy.

PS
Znaleźć na tubie filmik zawodnika X - 3 minuty.
Ocenić podczas oglądania filmiku umiejętności zawodnika - 5 minut.
Napisać post krytykujący dyrektorów sportowych oceniających graczy na podstawie filmików z tuby - 1 minuta
Hipokryzja i głupota - BEZCENNE!
A co my jesteśmy tak biedni, że nie stać nas na pensję grajka z powiedzmy drugiej ligi polskiej? Nie możemy takich piłkarzy przetestować? Co - nadzieja Honduraskiej piłki nożnej będzie tu grała za kilogram ziemniaków co miesiąc? Nie wierzę. Po prostu to są działania, układy, układziki między menedżerami, których wcale nie trzeba, wręcz nie można tolerować.
Odpowiedz cytując
PlacekTSW
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 15.05.2012, 13:47
Ja się zastanawiam jaką opcją może być ten testowany bramkarz Miśkiewicz - czy za Kurto, Jovanica, czy broń Boże Pareike.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 15.05.2012, 14:12
bonawentura napisał(a):Wyświetl post
A co my jesteśmy tak biedni, że nie stać nas na pensję grajka z powiedzmy drugiej ligi polskiej? Nie możemy takich piłkarzy przetestować? Co - nadzieja Honduraskiej piłki nożnej będzie tu grała za kilogram ziemniaków co miesiąc? Nie wierzę. Po prostu to są działania, układy, układziki między menedżerami, których wcale nie trzeba, wręcz nie można tolerować.
Może testy krajowych graczy będą? W tej chwili trudno testować graczy z niższych krajowych lig, skoro ani pierwsza, ani druga, ani trzecia liga jeszcze nie zakończyły rozgrywek...
Może testujemy zagranicznych, bo krajowych często oglądaliśmy?
Może i tego chłopaka z Hondurasu oglądaliśmy, ale chcemy mu się przyjrzeć bliżej, zobaczyć czy pasuje do zespołu?
Może chcemy go przetestować, bo Chavez go poleca?
Cholera wie. Doszukiwanie się w tej chwili układu moim zdaniem podpada pod paranoję. Chcą go sprawdzić, zobaczyć co sobą prezentuje, jak zachowuje się w nowym otoczeniu. Bardziej podejrzane byłoby danie mu od ręki kontraktu. W obecnej sytuacji grupa ludzi, która będzie go oceniać, rośnie, a ryzyko popełnienia błędu maleje.

W przeszłości zdecydowana większość testowanych zawodników nie dostawała kontraktu, choć za każdym razem forum płakało, że zatrudniamy jakiegoś nieznanego kopacza.
Powód: stylistyka
Ostatnio edytowane przez jova : 15.05.2012 o godz. 14:52.
Odpowiedz cytując
fan1988
Banita

Od: 04.2012

Stary 15.05.2012, 14:18
Głowacki wraca do Wisły. Miśkiewicz i Quioto na testach
http://.................../viewtopic.php?t=10744
Odpowiedz cytując
vote-for-mikey
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 15.05.2012, 14:19
Zibero napisał(a):Wyświetl post
Przedstawiam moją propozycję kadry Wisły na przyszły sezon, uważam, że klub byłby w stanie zakontraktować piłkarzy, sporo Polaków, mix doświadczenia z młodzieżą, wychowankowie, gracze perspektywiczni w przyszłości na "sprzedaż" itd.

BR: Pareiko
O: Celeban, Czekaj, Glowacki P.Brożek,
P: Małecki,Melikson,Sobolewski,Kupisz
N: Genkov, Brozek

2 sklad

BR: Skorupski
O: Broź, Bunoza, Madera, Dudu
P: Iliev, Uryga, Wilk,Patejuk
N: Wozniak, Milik

+ młodzież

co Wy na to?
1. Nie ten temat.
2. Celeban za wysoka pensja
3. Skorupski za drogi, zainteresowanie z Budnesligi
4. Madera już w tym okienku zmienił klub.
5. Woźniaka nie puszczą.
6. Milik taka sama sytuacja jak Skorupski.
.
Odpowiedz cytując
Merkury
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 15.05.2012, 14:42
Dla mnie jest niezrozumiałe by stawiać po raz n-ty na zawodników, którzy w przeszłości uczestniczyli w największych blamażach w europejskich pucharach. Świadczy to tylko o jednym o totalnym braku pomysłu względem polityki transferowej jak i zarządzania klubem. To wygląda jakby decydenci po najniższej linii oporu klecili coś by nam kibicom przedstawić nową chciałoby się rzec starą Wisłę. Jak można mówić o rewolucji czy ewolucji kiedy przedłuża się kontrakty, przyjmuje z powrotem graczy biorących udział w niezapomnianych spektaklach począwszy od Tibilisi kończąc na Qarabachu. Rozumiem, że to ma być ta nowa jakość - powiew świeżości. Przechodząc do testów - jaki szanujący się zawodnik o jakieś tam marce poddaje się nim - młodych Polaków z klubów Ekstraklasy, Wisła nie wyciągnie bo ma za mało kasy, jeżeli już to możemy starać się o znalezienie kogoś w niższych ligach ale to też nie na zasadzie hurtowego zakupu materiału najczęściej marnej jakości a góra 1-2 rzeczywiście utalentowanych chłopaków - w młodym wieku, mających jakiś zapas do rozwoju.
Co do gościa z Hondurasu to przyjedzie i szybko będzie musiał wracać do ojczyzny tak jak 99% grajków sprowadzanych do nas na testy.
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Od: 07.2010

Stary 15.05.2012, 14:48
Mozemy po kilka razy wracac do tych samych dyrektorow, prezesow to i pilkarzy tez. Tuptamy w miejscu i juz zaczynamy widziec wlasny ogon.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 15.05.2012, 16:16
Merkury napisał(a):Wyświetl post
Dla mnie jest niezrozumiałe by stawiać po raz n-ty na zawodników, którzy w przeszłości uczestniczyli w największych blamażach w europejskich pucharach.
Jestem tego samego zdania.
Stawianie na Brożka czy Głowackiego to krok w tył, dodany do kroku w tył jakim było najprawdopodobniej zatrudnienie Bednarza i cała polityka sportowa Wisły obecnie.

Nie przekonują mnie argumenty, że skoro Żewłakow dał jakość obronie Legii to Głowacki da jakość obronie Wisły. Żewłakow jednak grał w Europie i dopiero przyjechał do Polski. Głowacki (którego cenię) najlepsze lata spędził w Polsce, w Krakowie a pobyt w Trabzonie i całkiem udana runda nie wystarczą na budowę wielkiej Wisły.
...
No chyba, że nie zamierzamy budoać wielkiej Wisły tylko popierdółki. Wtedy Głowacji i Brożek welcome
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
SharksiK
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 15.05.2012, 17:05
Jako że nie należę do towarzystwa wzajemnej adoracji, nie jestem także działaczem klubowym wiec nie muszę robić dobrej miny do złej gry.
Powiem to wprost, jako kibic Wisły ... Ten Honduranin to zwykły ogór jest i tyle.

Wiem że na futbolu się nie znam i obce też mi są tajniki taktyczne dlatego mam nadzieję że się mylę.
Bo dość mam już oglądania napastników wspaniale grających tyłem do bramki. Jeszcze niech usłyszę że dobrze się zastawia i haruje dla drużyny to obawiam się że kolejnego sezonu mogę nie dokończyć.

Bednarz ty łysa pało ! ... dawaj mi do Wisły jakiegoś samolubnego sku...... Niech ładuje na bramę kiedy tylko uzna za stosowne. Niech konczy sezon z 25 bramami ! Wtedy się serce kibica raduje!

Ale jak już wspomniałem, na nowoczesnym futbolu to ja się nie znam a do Bednarza to jestem uprzedzony.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 15.05.2012, 17:08
KOALIK napisał(a):
Takich wysokich prowizji jakie zarabiał Valckx ze spółką na Jaliensie, Lameyu, Ilievie, Nunezie i na innych też nigdy nie było. Plus zarobki - Bednarz nie zarabia ponad 300 tys. euro jak Valckx. Wynalazki Bednarza przynajmniej będą zarabiać po 100-150 tys. euro max, a nie tak jak u Valckxa, że zawodnicy z ligi rezerw z Anglii, z drugiej ligi belgijskiej, czy z drugiej ligi argentyńskiej mają kontrakty w okolicach 300 tys. euro i więcej, a prowizje, że szkoda gadać.
Tak? A więc bardzo proszę wymień jakież to horrendalne prowizje płaciła Wisła za Jaliensa, Lameya itd. Konkretnie. Ile wyniosły, czy były większe niż przewidziane w oficjalnych regulacjach UEFA? Tudzież przedstaw dowody, że Valckx wydawał jakiekolwiek klubowe pieniądze poza wiedzą i pełną akceptacją RN i Cupiała? Pokaż też jakikolwiek dowód na to, że „zawodnicy z ligi rezerw z Anglii, z drugiej ligi belgijskiej, czy z drugiej ligi argentyńskiej mają kontrakty w okolicach 300 tys. euro i więcej”. Chętnie się z nim zapoznam. I skąd wiesz, ile będą ostatecznie zarabiać „wynalazki Bednarza” oraz za ile zostaną sprowadzone?

Albo po prostu skończ fantazjować. Już Ci się bowiem całkiem wszystko „pozajączkowało”.

Jova napisał(a):
Doszukiwanie się w tej chwili układu moim zdaniem podpada pod paranoję
Jeśli menadżerem Honduranina jest Paralta ,lub osoba bądź agencja z nim związana, o żadnej paranoi nie ma mowy. Chyba nawet Tobie nie będę musiał tłumaczyć dlaczego.

Jak pokazuje doświadczenie i informacje także te nieoficjalne, Bednarz i Kapka są specjalistami od przeprowadzania transferów oraz testów o uzasadnieniu daleko „poza sportowym”.

Cytat:
oczywiscie zamiast testowac mogli by podpisać dwóch Lameyow i Jaliensow zjadajacych połowe budżetu. W końcu CV fajne...wiec po co testować co nie?
Zamiast testować i ratować interesy powiązanym z sobą menadżerom mogliby np.: nie likwidować stworzonego przez Valckxa scoutingu – ale niestety, owym „menadżerom” byłoby to nie na rękę. Bednarz i Kapka od dawna specjalizują się w pilnowaniu, aby patologie w Wiśle kwitły. Eliminowanie scoutingu i konieczności strukturalnej poprawy szkolenia jest szaloną patologią.

Nie istnieje wybór albo testy, albo sprowadzenie „dwóch zawodników zjadających połowę budżetu”. To zdanie jest zwykłą, paskudną manipulacją.

Zamiast testować piłkarskie odpady (bo przeważnie takich graczy Wisła zwykle testowała za Bednarza, co najlepiej pokazują bramkarze), co kosztuje też sporo, zwłaszcza jeśli testy są zjawiskiem masowym, mogliby spróbować zakontraktować zawodnika, który rzeczywiście może coś wnieść do drużyny. Ale znów, wielu byłoby to nie na rękę.

Cytat:
Jakby zamiast Lameya był prawdziwy piłkarz to może byśmy oglądali coś wiecej niż LE.
Wskaż zatem piłkarza, którego mógłby wówczas realnie sprowadzić Valcxks, spełniającego te „kryteria”.

Cytat:
To źle, że grą w pucharach zarobiliśmy na umowę dla Lameya, bo płace powinno się pokrywać z wpływów komercyjnych, a nie z zysków z gry w pucharach.
Kto odpowiadał za konstruowanie i realizowanie budżetu w SA Wisła Kraków? Valckx czy Basałaj z RN?
Ostatnio edytowane przez Markus : 15.05.2012 o godz. 17:11.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 15.05.2012, 17:22
Cytat:
Nie przekonują mnie argumenty, że skoro Żewłakow dał jakość obronie Legii to Głowacki da jakość obronie Wisły. Żewłakow jednak grał w Europie i dopiero przyjechał do Polski. Głowacki (którego cenię) najlepsze lata spędził w Polsce, w Krakowie a pobyt w Trabzonie i całkiem udana runda nie wystarczą na budowę wielkiej Wisły.
Z tym że Głowacki był bardzo ceniony w Trabzonie (zespole lepszym od tego w którym grał Żewłkow, grał w LM) zresztą sam to sprawdziłem oglądając jego mecze. Jaliens mógłby się od niego nauczyć profesjonalizmu oraz zaangażowania niejednokrotnie przypłaconego zdrowiem. Niektórzy fruwają chyba mocno nad ziemią skoro nie chcą Głowackiego zważywszy na to że w składzie mamy tak słabych w porównaniu z nim zawodników jak Bunoza, Czekaj, Chavez Jaliens itp.

Rozumiem też podałby mi się transfery Valckxa natomiast ani Genkov ani Jaliens który pozyskaliśmy za grubę pieniądze nie są lepsi od Głowackiego oraz Brożka. Pokuszę się nawet o stwierdzenie że są dużo gorsi. Żeby sprowadzić dobrego zagranicznego zawodnika do Polski trzeba naprawdę dysponować konkretnymi środkami który polska piłka nie ma. Niech mi się już nawet pisać tych wszystkich oczywistościach,i że dobry zagraniczny zawodnik przyjdzie do polski jak nie uda mu się dostać angażu w 9 innych ligach a zawodnicy pokroju Kirma czekają do ostatnich dni okienka na inna ofertę.

Ja osobiście nie zachłysnąłem się wyeliminowaniem Litexu Łowecz bo to należy uznać za nasz sukces w puchach, jednak uważam że sprawcy porażki z Levadią również byliby wstanie ich ograć tak jak pokanli rok wcześniej Beitar 5:0 zabrakło po prostu profesjonalizmu w całym klubie oraz wszyscy wiemy ze Maciek przyznał się. że przygotował zespól ale na następną rundę.

Piszecie że Głowacki oraz Brożek to krok wstecz, dla mnie krok wstecz to był jednak Jaliens oraz Genkov. Z tym że zrekompensowane to zostało jednym z najlepszych piłkarzy w Erze Cupiała Meliksonem dzięki któremu zrobiliśmy dwa kroki do przodu.
edit:
Cytat:
Przez Litex to Wisła się prześlizgnęła. W Łoweczu było 1:2 a równie dobrze mogło być 5:2. W rewanżu Wisła dostała też karnego z kapelusza co dodatkowo zaciemniło obraz tego dwumeczu. Mecz wyglądał trochę jak Borussia - Bayern tylko Litex strzelał po poprzeczkach. Wisła w Bułgarii długimi okresami nie istniała na boisku.
To jeden z nielicznych Twoich postów z którym się zgadzam. Nie chodzi o to że mogło być 5:2. Głownie chodzi o pierwszy mecz gdzie mogło by być nie wesoło gdyby oni nas tam napoczęli. Mieli naprawdę kilku świetnych piłkarzy przede wszystko boki obrony Zanev Berberovic oraz skrzydłowy Milłanov i ten który dał się we znaki Diazowi, Tom. Mieliśmy farta ii trzeba się z tego cieszyć bo gdybyśmy my wcieli się w drużynę atakująca w tym meczu mogłoby być nie wesoło.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 15.05.2012 o godz. 18:00.
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Stary 15.05.2012, 17:38
Przez Litex to Wisła się prześlizgnęła. W Łoweczu było 1:2 a równie dobrze mogło być 5:2. W rewanżu Wisła dostała też karnego z kapelusza co dodatkowo zaciemniło obraz tego dwumeczu. Mecz wyglądał trochę jak Borussia - Bayern tylko Litex strzelał po poprzeczkach. Wisła w Bułgarii długimi okresami nie istniała na boisku.
Odpowiedz cytując
aphroditeN
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 15.05.2012, 17:56
zamilcz znawco fify
Odpowiedz cytując
anthony09
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 15.05.2012, 18:07
My cały ostatni sezon graliśmy padakę! Baa... to była pornografia !
Wizja Bednarza opiera się na:
* zwiększeniu Polaków w drużynie "+"
* pozyskaniu starych ligowych wyjadaczy (Głowacki, Brożek) "+" Piotr Brożek "-"
* pozostawieniu w kadrze takich przeciętniaków jak Burliga, Brud, Boguski itp."-"
* testowanie "-"
* ściąganiu przeciętniaków z ligi polskiej.

Stan zrobił szeroką kadrę, Jacek ją pewnie zawęzi, zatrudni szrotowców.
Zobaczymy co z tego Quioto wyjdzie.

Nie rozumiem dlaczego nasz klub nie próbuje ściągać młodych, perspektywicznych graczy z innych lig jak Lech (Stilic, Tonev)
Zapewne teraz zalejemy się masą przeciętnych grajków i będziemy zamieniać "siekierkę na kijek" za Lameya - Burliga (pierwszy był słaby, drugi jeszcze gorszy) za Bitona Quioto czy jak mu to tam ...
Dlaczego nie możemy ściągać młode talenty z gorszych lig europejskich ? Z Chorwacji, Bułgari (Tonev), Bośni (Stilic), Serbii, ? To powinien być nasz kierunek, kupować, młodych do ogrania, wypromowania!
Przede wszystkim to powinniśmy szukać! I to nie tylko w Polsce, Europie ale też w Ameryce Płd/ Afryce (wiadomo tam jest pełno scout-ów z Portugalii/Francji i Priorytet dla nich to te kraje ale żeby coś
mieć trzeba chcieć
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
-
1906 poparcia ikon Wisły Kraków
S.A.
Arek Głowacki
za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy
Tomasz Frankowski
za 253 występy / 156 bramek
Paweł Brożek za 246/ 110 bramek
Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź