|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna? | |||
| Tak |
|
86 | 46,49% |
| Nie |
|
43 | 23,24% |
| Nie mam zdania. |
|
8 | 4,32% |
| To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. |
|
41 | 22,16% |
| Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. |
|
21 | 11,35% |
| Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
W sezonie 2008/09 też spadła....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Rozumiem twoje rozgoryczenie, ale na obecnym etapie rozwoju polskiej piłki przestrzeganie warunków licencyjnych powinno być priorytetowe. Oba kluby z Łodzi mają ogromne kłopoty finansowe i trzymanie ich na siłę w ekstraklasie szkodzi wizerunkowi rozgrywek.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
zgadza się, jak ktoś nie spełnia wymogów licencyjnych to niech spieprza z ligi, ale dlaczego do kur.wy nędzy znów zostaje klubik który nie utrzymał się w sportowej walce, a nie wchodzi ktoś nowy, kto mógłby dawać rękojmię chociaż jakiejkolwiek jakości. Jak te .....y mają co roku się w taki sposób utrzymywać, to może zróbmy lige jak w NBA gdzie jest sztywna liczba drużyn, nie ma spadków,awansów. Ja pier.dole co za absurd.
........e ide z Tobą, będzie większy efekt. To już nie jest śmieszne, to nawet nie jest żałosne. To jest po prostu ....a skandal. ![]()
„Wiślaku - nie pytaj, co Wisła dała Tobie, pytaj, co Ty dałeś Wiśle”
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
|
||
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Oczywiście że zespół np. z 3 miejsca z 1 ligi zasługuje 100x bardziej na ekstraklasę niż te żydy cholerne.
Dokładnie co to k.u.r.w.a. za liga z której spaść się nie da ?!?! ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Kasa nie powinna być wyznacznikiem tego czy klub powinien grać w ekstraklasie.
Jeśli np. Widzew ma długi, to jest to problem jego działaczy i zawodników. Piłkarze RTSu niech idą do sądu i sądzą się z klubem. Bedzie to przestroga dla innych kopaczy, aby nie podpisywać kontraktów z danym klubem. Tym samym taki rodzynek w kolejnym sezonie spadnie sportowo. Sprawa załatwiona. Amen. jżs Każdy ma prawo podpisać kontrakt z bankrutem. Jednak jeśli bankrut nie wywiązuje się z zobowiązań to jest to sprawa na lini klub - zawodnik. Tylko i wyłącznie. Nie rozumiem co ma do tego jakaś organizacja. Jeśli znajdzie się kolejnych 20 frajerów, którzy za wirtualną kase utrzymają sportowo Widzew, to jest to tylko ich kaprys.
Ostatnio edytowane przez Worcester : 12.05.2012 o godz. 13:31.
![]()
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym, gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły, jakież tu mogą być właściwie zmiany? Tu tylko szpiclom coraz większe uszy rosną, milicji — coraz dłuższe pałki, i coraz bardziej pustka rośnie w duszy, i coraz bardziej mózg się staje miałki. Tu tylko może prosperować gnida, cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ." Janusz Szpotański |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Zastanawiające jest jedno. Dlaczego zaczyna się przestrzegać aż tak wymogi licencyjne, akurat wtedy kiedy żydki mają spaść?. Chcesz mi powiedzieć, że przez te 3 lata wszystkie kluby ekstraklasy spełniały wymogi licencyjne w 100%? ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
Spadek a walka o utrzymanie to spora różnica. ![]()
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym, gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły, jakież tu mogą być właściwie zmiany? Tu tylko szpiclom coraz większe uszy rosną, milicji — coraz dłuższe pałki, i coraz bardziej pustka rośnie w duszy, i coraz bardziej mózg się staje miałki. Tu tylko może prosperować gnida, cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ." Janusz Szpotański |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Mówię o całej ekstraklasie, a nie o żydkach. Sezon 2008/09 licencji nie otrzymał ŁKS- cracovia na miejscu spadkowym (15- wystarczyło nie dać licencji jednemu zespołowi). Następne 2 sezony nagle okazuje się, że wszystkie kluby w tym bagienku, spełniają wymogi licencyjne. Nadchodzi sezon 2011/12. cracovia na ostatnim miejscu. Potrzeba 2 klubów które owej licencji nie dostaną. I co się dzieje? Dwa kluby licencji nie otrzymują.
Nadal wierzę, że Górnik dostanie, i żydy polecą tam gdzie ich miejsce (za wałki z licencjami, za sprzedany mecz z Zagłębiem L.- za który sraxa nadal nie została ukarana). |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez piotrek06 : 12.05.2012 o godz. 14:14.
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Jak żydy się utrzymają po raz drugi pod zielonym stołem to kibice klubów ekstraklasy (oczywiście oprócz Amici i Groclinu bo oni honoru też nie mają) powinni odpuścić mecze z nimi! Nie jeździć do nich oraz nie przychodzić u siebie na mecz z nimi! Przecież to jest s....ysyństwo jakich mało tak utrzymywać drużynę! Nie ma ktoślicencji to niech wejdzie 3 , 4 , 5 ....a 13 druzyna 1 ligi ale nie może być tak ,że by z ligi SPORTOWO NIKT NIE SPADŁ !
|
|
|
|
Banita
Od: 04.2012
Offline |
|
|
Dziwnym trafem tylko wtedy gdy spada Cracovia przestrzegane są restrykcyjnie wymogi licencyjne. Niektórzy muszą walczyć o utrzymanie a niektórzy utrzymują się na piękne oczy i nie muszą walczyć. Równi i równiejsi w naszej lidze.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
akurat o to możesz być spokojny, członków komisji licencyjnej chvja obchodzą "piękne oczy" judovii, gdzieś mają jej stadion i wypłacalność finansową klubu, oni po prostu mają rodziny które z racji zbliżających się wakacji liczą na bardzo bogate wczasy a że Filipiak to dziany i hojny człowiek...![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Online |
|
|
Chore pomysły wprowadzają.
Ciekawe jak znajda tyle terminów na ligę? http://pilkanozna.pl/index.php/Wydar...rzesdzona.html |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
![]()
"Not to touch the earth not to see the sun"
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Nieważne co zrobią - ważne żeby w ekstraklasie nie było parchów. Amen.
Im więcej gry tym lepiej - nie chrzańcie że człowiek nie może biegać 2x w tygodniu po 90 min - bez jaj - na WF w podstawówce się więcej biegało. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
17 kolejek: 1 sierpnia - 1 grudnia (trzy-cztery kolejki w środy - licząc margines na przerwy reprezentacyjne) 13 kolejek: 15 stycznia - 2 kwietnia (trzy-cztery kolejki w środy - licząc margines na przerwy reprezentacyjne) 14 kolejek (grupy mistrzowskie i spadkowe): 2 kwietnia - 18 czerwca (trzy-cztery kolejki w środy) Tylko kwestia jak będą wyglądały mecze w połowie stycznia pod względem sportowo-kibicowsko-organizacyjnym... No i w takim wypadku runda wiosenna kończy się 10 dni po pierwszym dniu wiosny. Nie wiem czy by to w naszych warunkach miałoby sens. IMHO lepszym jednak pomysłem byłoby zmniejszenie ligi do 10 zespołów i gra każdy z każdym 4 kolejki (2 mecze jako gospodarz i 2 jako gość). To daje nam 36 meczów. Innym pomysłem mógłby być powrót do systemu wiosna-jesień tak jak w Rosji i kilku innych krajach wschodnich. Paradoksalnie to mogłoby być handicapem do awansu do faz grupowych pucharów. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
kacpaw, a czemu nie możemy zacząć od 1 lipca i juz rozgrywamy 21-22 kolejki na jesień?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
A może w końcu zacznijmy ligę 1 lipca zamiast kopać się po czole w styczniu?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
||
Nie ma sensu grać w styczniu, to mija się z celem, w Polsce mamy wtedy takie warunki, że szkoda gadać, nawet jeśli udałoby się doprowadzić boiska i rozgrywać mecze to co z kibicami? Cytat:
|
||
|
|
Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
|
Member
Od: 10.2010
Offline |
|
|
Ten pomysł na reformę ligi fatalny. Obniży poziom i atrakcyjność ligi w każdym wymiarze
1. Zupełnie obedrze z prestiżu ligowe hity. Komu będzie się chciało oglądać Wisłe z Lechem czy Legią na 0:0 6-7 razy w sezonie? na taki 3-4 mecz przyjdzie z 14 tys. ludzi jak na Bełchatów jakiś 2.Ten system rozleniwia piłkarzy? To ta reforma dopiero rozleniwi. Aktualnie każdy mecz praktycznie jest o stawkę i decyduje o mistrzostwie/spadku. W nowym taki Kirm będzie sobie truchtał przez 30 spotkań, żeby na 5-6 miejscu dojechać do finału, bo i tak wszystko zdecyduje się wtedy. Nie wygra najlepsza drużyna w całym sezonie - tylko ta ktora z forma wystrzeli na te ostatnie 2 miesiące, czyli np taki Kuchenkorz w tym sezonie byłby mistrzem mimo fatalnej 2/3 sezonu. Albo nie...Zagłębie Lubin.fajny mistrz? Śląsk z Legią utrzymaliby się w lidze tylko dlatego,że znaleźli sie w grupie mistrzowskiej, żadnych pucharow we Wroclawiu czy Warszawie by nie było 3. Mi się żygać chce jak sobie pomyśle o czymś takim |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Zrobić 18 drużyn, 4 spadają i wystarczy, a nie jakieś grupy.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
2.Przecież tabela nie będzie 'zerowana', punkty z grupy mistrzowskiej/spadkowej będą dodawne do tych już zdobytych, wiec raczej nikt nie będzie odpuszczał sobie 30 pierwszych spotkań i liczył na to, że odrobi strate w ostanich 14. A jak ktoś jest 'rozleniwiony' to wyj3bać do klubu kokosa i po sprawie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2008
Offline |
|
|
Mam nadzieje, że spowoduje to zniknięcie przerwy zimowej. Przerwa zimowa to, moim zdaniem, jeden z największych problemów. Jeśli po rozdzieleniu tabeli ilość punktów pozostanie taka sam(tak chyba teraz jest w Rosji ?) to ja nie widzę największego problemu. Kibicuje temu pomysłowi !
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2007
Offline |
|
O tym samym pomyślałem. Na meczu z nimi puste trybuny a nieliczni obecni robią piknik jak na sparingu z byle kim. Jeżeli w przyszłym sezonie taki mecz odbędzie się w rozgrywkach eklasy to będzie jedyny mecz na który z własnego wyboru nie pójdę na stadion.
Ostatnio edytowane przez rafkur : 13.05.2012 o godz. 19:08.
|
|
|
|
Member
Od: 10.2010
Offline |
|
|
jasnyGwint pisząc 6-7 zsumowalem mecze z Legią i Lechem (w sumie 8) a dodaj sobie jeszcze PP to będzie 10. Ja też wole mecze z Legią jak Bełchatowem, ale rozmnożenie takich hitów obniży ich atrakcyjnośc to oczywiste. To już nie będzie nic na co sie czeka dłuższy czas. Spowszednieje
Nie wiem po co nam jakieś autorskie pomysły. Bierzmy przykład z lepszych od nas, a chyba nie ma takich, ktorzy by takie eksperymenty wcielali. 10 zespołowa liga to obciach dla 38 milionowego kraju z futbolem jako sportem nr 1. Takie rzeczy grają w Austriach czy Litwach gdzie nie ma żadnego potencjału ludzkiego. Jak by to wyglądało? Czechy 16, Rumunia 18 , a Polska...10 zespołów. Dajmy uczestniczyć w ekstraklasowym torcie regionom i prowincjom, a nie tylko 2 Warszawy, 2 Krakowy, 3 Śląsk i jakiś rodzynek z Kielc i Bełchatowa. Beznadziejne Jeśli punkty byłyby sumowane to już jakaś logika byłaby zachowana, jednak mimo wszystko jestem przeciw. Pamiętam,że jako były fan żużla czy koszykowki traciłem zainteresowanie tamtymi rozgrywkami uświadamiając sobie,że i tak play-offy zdecydują o wszystkim. Piłka na całym świecie wypracowala sprawdzony model ligowy każdy z każdym i tego bym się trzymał a nie zdziwiał |
|
|