The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.04.2012, 10:44
Jestem absolutnie za powiększeniem ekstraklasy do 18 zespołów. Więcej zespołów to więcej zawodników i więcej możliwości ogyrwania się młodych piłkarzy w najwyższej klasie rozgrywkowej. Nawet jeśli te dodatkowe drużyny nie byłyby zbyt mocne to i tak co pewien czas wybijałby się z nich jakiś nowy zawodnik. Poza tym Polska to duży kraj i 18 zespołów, w mojej opinii, to absolutne minimum. Sztuczne podwyższanie poziomu poprzez zmniejszanie liczby drużyn w lidze do niczego dobrego nie prowadzi. Tymczasem w 1 lidze pałęta się kilka klubów z dużych miast, które z powodzeniem mogłyby grać w Ekstraklasie (np. Pogoń, Zawisza, Arka, Piast, GKS, Polonia B.).
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 27.04.2012, 11:10
Matejas_ napisał(a):Wyświetl post
Kolejna ciekawostka... czyżby nikt nie poleciał w tym roku z ekstraklasy?

http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html
Na szczescie zle patrzyłes bo to nie chodzi o nastepny sezon. Ja na poczatku przed przeczytaniem tej informacji myslałem, ze juz sie zaczyna ratowanie Cracovii
Odpowiedz cytując
Matejas_
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 27.04.2012, 11:16
mitmichael napisał(a):Wyświetl post
Na szczescie zle patrzyłes bo to nie chodzi o nastepny sezon. Ja na poczatku przed przeczytaniem tej informacji myslałem, ze juz sie zaczyna ratowanie Cracovii
No tak... mój błąd. Przeoczyłem datę wiążąc to z machlojami Filipiaka.
Odpowiedz cytując
Vuko
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 27.04.2012, 12:40
Powiększenie do 18 drużyn nic nie zmieni (najwyżej uda się przepchnąć Craxę do ekstraklasy), natomiast błędem są podziały na grupę mistrzowską i spadkową. Prawie nikt nie gra tym systemem.

PS. w newsach jest mowa o sezonie 2013/2014, ale kto wie, czy nie udałoby się Profesorowi zorganizować to na sezon obecny.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 27.04.2012, 12:45
czy nic nie zmieni ?
Ja to bym sie cieszył jakby w tej lidze było wiecej spotkań, bo wiecej spotkań = mniej czasu na opierdalanie dla gwiazdorów.
Zapewne ktos podniesie larum że jak 18 druzyn bedzie to ze 2 będą mega słabe...no ale co z tego. W końcu kogoś by sie pyknęło 4 czy 5 do jaja :0
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 27.04.2012, 13:32
Zmniejszenie ekstraklasy dalo by wiecej kozysci. A tak Lks, podbeskidzia i inne tego typu kluby beda sie kopac po czolach i z komornikami bo kasy na nic nie ma.
Najpierw niech powstana stadiony, potem kluby finansowo niech beda stabilne, podniesie sie poziom sportowy to dopiero mozna zaczc myslec o podnisienu do 18 klubow.
,
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 27.04.2012, 13:32
Zwiekszenie ilosci spotkan jest wskazane, ilosc druzyn juz mniej ciekawa... Jednak podzial na grupy to juz chore...Nie tedy droga.
Tak poza tematem:
Przedluzone kontrakty o rok Ljuboji i Zewlakowa.
Tak mi sie przypomnialo jak prasa krzyczala ze Ljuboja przyjechal tutaj na spokojna emeryture i po latwe duze pieniadze. Wychodzi na to ze strzelac potrafi, a do tego zgodzil sie na obnizenie pensji o 25% w skali roku

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
paszczak
Member

Od: 10.2010

Stary 27.04.2012, 13:48
Ja się zastanawiam skąd wogóle biorą się piłkarscy specjaliści, którzy na poważnie biora pomysł stworzenia tych dwóch grup w ekstraklasie. Trzeba uczyć się na błędach raz to już nie wypaliło
Przecież tym się różni system ligowy od pucharowego, że gra każdy z każdym po równo. Jak sie nie podoba to zlikwidować ligę i zostawić sam PP...
Jedną z nielicznych zalet polskiej ligi są jej szlagiery - mecze "wielkiej trójki" pomimo,że piłkarsko rozczarowują to jednak tylko one potrafią przykuć większą uwagę (czy derby Śląska). Sprawienie,że w jednym roku taka Wisła np z Legią grałaby 7 razy (SP, 4 ligowe, 2 PP) gdzie jeszcze pewnie z 5 razy byłoby wspaniałe 0:0 odarło by polską ligę z tego nielicznego jej atutu jakim są takie mecze. Na trzeci mecz przyszlo by już tyle samo widzów co na Podbeskidzie - nastąpiła by dezawuacja takich hiciorów. Żeby coś było atrakcyjne musi być stosunkowo rzadko - ślązak czy krakus na derby powinien czekać miesiącami, a nie mieć je co 3 tygodnie
Powiększenie ligi biorę pod uwagę. 4 razy mniejsze Czechy czy Serbia mają 16 drużynowe ekstraklasy a sporo mniejsza Rumunia 18, która przecież klubowo prezentuje poziom tej samej skali co Polska (trochę lepszy,ale skala ta sama) Tu jest pole do dyskusji - czy zostawić szesnastke czy powiększyć. Ja bym powiększył, ale głupoty przeciwników tego rozwiązania nie porównałbym do głupoty zwlenników wariantu "grupowego"
Odpowiedz cytując
gizmowisla
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 27.04.2012, 13:53
jesli chodzi o zmiane ilosci druzyn w extrakklasie to osobiscie mam bardzo skrajne i niedobere dla wiekszosci przeplacanych nieudacznikow poglady : wg mnie tylko 9 - 10 druzyn i system 4 rund - czyli po 4 x z kazdym w sezonie ... przy tylu druzynach KAZDY mecz ligowy bylby meczem o zycie jesli chodzi o tytul i o spadek !!! trzeba by bylo WTEDY zapierdalac w KAZDYM meczu PRZEZ CALY ROK - nie tak jak teraz ....
Odpowiedz cytując
-ja123-
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 27.04.2012, 14:00
saklak1906 napisał(a):Wyświetl post
Tak bo sparingi i obozy sa grane takim samym tepem jak mecze w Anglii.
Co innego sobie pokopac na sparingu i obozie a co innego grac 90 min na pelnych obrotach o pkt.
Nie liczyłem obozów i sparingów. Zarówno przy Arsenalu jak i Wiśle czy Legii liczyłem tylko mecze w Ekstraklasie, pucharach krajowych, LM i LE. Jak wyraźnie zaznaczyłem, odliczyłem przerwę zimową.

saklak1906 napisał(a):Wyświetl post
A argument ze w Arsenalu jest czesta wymiennosc zawodnikow to sobie mozna w dupe wsadzic. Jak by nasi zagrali ze trzy meme w sezonie jak sie gra w Angli to by z boiska o wlasnych nogach nie zeszli i sole trzezwiace nie pomogly.
A argument, że w Arsenalu mają lepszą odnowę biologiczną też? Zresztą, głównie w tym wątku chodzi mi o to, że piłkarze Wisły i Legii mają prawo czuć się w końcówce sezonu zmęczeni. Zagrali o 1/3 więcej meczów niż co roku i o 1/3 więcej meczów niż ich rywale w lidze. Z mojej strony EOT. Już nie chce mi się ciągnąć tego wątku.

PS.Czytałem wywiad z rok? temu z gościem, który pracował w firmie, obsługującej te systemy, które mierzą wszystkie parametry udziału piłkarzy i zespołów w meczu. Twierdził on, że np. polscy piłkarze przebiegają podobny dystans w czasie meczu co niemieccy. Różnice są minimalne. Największa różnica jest w ilości sprintów, tu przewaga jest widoczna.
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 27.04.2012, 14:25
kreseq napisał(a):Wyświetl post
Zwiekszenie ilosci spotkan jest wskazane, ilosc druzyn juz mniej ciekawa... Jednak podzial na grupy to juz chore...Nie tedy droga.
Tak poza tematem:
Przedluzone kontrakty o rok Ljuboji i Zewlakowa.
Tak mi sie przypomnialo jak prasa krzyczala ze Ljuboja przyjechal tutaj na spokojna emeryture i po latwe duze pieniadze. Wychodzi na to ze strzelac potrafi, a do tego zgodzil sie na obnizenie pensji o 25% w skali roku
Ale co w tym dziwnego, że się zgodził na obniżkę pensji? W Legii się sprawdził (osobiście spodziewałem się niewypału jak zwykle, gdy wasz zarząd robi "hitowy" transfer, ale Serb okazał się pozytywnym wyjątkiem), ale czasu nie da się oszukać, lepszy już nie będzie, a wiosną trochę obniżył loty. Więcej by raczej nigdzie nie dostał.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
jendrus
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 27.04.2012, 15:32
Matejas_ napisał(a):Wyświetl post
Kolejna ciekawostka... czyżby nikt nie poleciał w tym roku z ekstraklasy?

http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html

powinni zrobic jak w Szkocji podnisł by sie poziom...
lks Termalica Bruk-Bet Nieciecza - legła W-wa 3:0
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 27.04.2012, 15:37
Po co zwiekszac liczbe druzyn jak poziom jest tak ....*wy ,że zęby bolą jak sie to ogląda
Odpowiedz cytując
Acima
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 27.04.2012, 19:44
jendrus napisał(a):Wyświetl post
powinni zrobic jak w Szkocji podnisł by sie poziom...

Liga szkocka czy austriacka liczą niewiele drużyn, ponieważ są to niewielkie kraje. W Szkocji są 4 miasta powyżej 100 tys. mieszkańców, w Austrii 5, a w Polsce 40... Według mnie liga powinna zostać powiekszona do 18 zespołów, a w przyszłości może nawet o kolejne 2 ekipy.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 27.04.2012, 19:57
Acima napisał(a):Wyświetl post
Liga szkocka czy austriacka liczą niewiele drużyn, ponieważ są to niewielkie kraje. W Szkocji są 4 miasta powyżej 100 tys. mieszkańców, w Austrii 5, a w Polsce 40... Według mnie liga powinna zostać powiekszona do 18 zespołów, a w przyszłości może nawet o kolejne 2 ekipy.
A kiedy w trakcie sezonu 1/3 klubów w takiej ekstraklasie będzie finansowo bankrutować to reszcie, którzy jeszcze z nimi nie zagrali będzie się doliczać walkowery.
Odpowiedz cytując
upr
Junior Member

Od: 11.2010

Stary 27.04.2012, 19:57
Moim zdaniem najlepsze byłoby zmniejszenie ligi do 10 drużyn. Ma to swoje wielkie plusy. Podniósł by się poziom, a każdy z każdym grałby po 4 razy przez co mielibyśmy 36 kolejek tak jak w Niemczech i prawie tyle co w Anglii, Hiszpanii... W związku z tym odpowiednio skróciłoby się przerwę zimową. Stadiony mamy już całkiem całkiem toteż granie zimą nie powinno stanowić problemu. Częściej odbywały by się szlagiery, większe zainteresowanie sponsorów, taka elita zrobiłaby dobrze polskiej piłce
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 27.04.2012, 20:07
upr napisał(a):Wyświetl post
Moim zdaniem najlepsze byłoby zmniejszenie ligi do 10 drużyn. Ma to swoje wielkie plusy. Podniósł by się poziom, a każdy z każdym grałby po 4 razy przez co mielibyśmy 36 kolejek tak jak w Niemczech i prawie tyle co w Anglii, Hiszpanii... W związku z tym odpowiednio skróciłoby się przerwę zimową. Stadiony mamy już całkiem całkiem toteż granie zimą nie powinno stanowić problemu. Częściej odbywały by się szlagiery, większe zainteresowanie sponsorów, taka elita zrobiłaby dobrze polskiej piłce
Nasi ligowcy przy 40 meczach w sezonie to okolo 30 kolejki by chyba zaczęli się czołgać z wyczerpania
Odpowiedz cytując
fcb4
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 27.04.2012, 21:50
Po 30 meczach podzielic tebelę na 2 grupy mistrzowska i spadkową co da na dodatkowych 14 meczów i po kłopocie. Jakis prezes Gks Bełchatów gadał ze to dobry interes ale może zrujnowac kasę klubu bo za zwyciestwo zawodnicy maja premie. To niech obnizą premie meczowe zeby za 40 meczy wygranych max mogli tyle dostac co za 30 meczy i po kłopocie a wejscówki zlikowidowac. Mysle ze to nie jest głupi pomysł. A nasi niech graja jak najwiecej moze po 44 meczach w sezonie cut lepiej beda kopac piłke i beda przyzwyczaic sie do standardów zagraniczych bo nasza liga jest sielankowa pod wzgledem kolejek meczowych 30 to mało za mało.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 27.04.2012, 21:53
fcb4 napisał(a):Wyświetl post
Po 30 meczach podzielic tebelę na 2 grupy mistrzowska i spadkową co da na dodatkowych 14 meczów i po kłopocie. Jakis prezes Gks Bełchatów gadał ze to dobry interes ale może zrujnowac kasę klubu bo za zwyciestwo zawodnicy maja premie. To niech obnizą premie meczowe zeby za 40 meczy wygranych max mogli tyle dostac co za 30 meczy i po kłopocie a wejscówki zlikowidowac. Mysle ze to nie jest głupi pomysł. A nasi niech graja jak najwiecej moze po 44 meczach w sezonie cut lepiej beda kopac piłke i beda przyzwyczaic sie do standardów zagraniczych bo nasza liga jest sielankowa pod wzgledem kolejek meczowych 30 to mało za mało.
To jego wina jak ustala premie za poszczególne mecze. Powinien ustalić premię za dany sukces. Pomysł świetny, aby w ten sposób zorganizować nasze rozgrywki.

Można też na wzór austriacki. 10 drużyn i każdy gra z każdym 4 mecze.
Odpowiedz cytując
skttrbrain
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 27.04.2012, 23:16
Taka dygresja po meczu KKSu mi się nasunęła, kto widział studio w C+ sam to może ocenić.
Jak dla mnie, to jak Ubiparip mówi po polsku po roku pobytu w naszym kraju, jest niesamowite. Tzn że się da i dlatego coraz mniej mam tolerancji dla tych wszystkich leniów, którzy nie chcą się nauczyć niczego, choć grają latami tutaj. U Was w tym bryluje Kirm z tego co słyszałem (też Bałkany, więc powinien mieć łatwiej z językiem), w każdej drużynie paru obiboków by się znalazło. Imo, to jednak pokazuje trochę stosunek do zawodu i profesjonalizm. Potem zaskoczenie, że grupki, że ktoś się nie aklimatyzuje, że nie ma atmosfery w drużynie. A jak ma być, skoro część nie kuma tego, co wokoło mówią? Sam pracuję w stosunkowo egzotycznym językowo kraju i wiem jak było, kiedy nie umiesz na początku prawie nic powiedzieć. Dziwię się w sumie, że chyba w żadnym z polskich klubów nie ma tak naprawdę przymusu uczenia się podstaw języka polskiego.

No i gdyby wszystkowiedzący prezes Rutkowski wywalił Kopernika na zbity pysk zimą, jak się wszyscy ogarnięci domagali, to Lech w tej chwili grałby o mistrza. Ale i tak jest cudnie )
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 27.04.2012, 23:17
^^^

Przecież i tak gra o Mistrza...

Trzeba to (niechętnie bo niechętnie) przyznać.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
skttrbrain
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 27.04.2012, 23:46
Chyba jednak nie, bo nawet co do pucharów nie ma pewności, jeśli Śląsk i Korona wygrają w tej kolejce.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 28.04.2012, 06:38
Beda legionisci niezlymi frajerami jak oddadza Mistrzostwo na rzecz Amiki. Nas juz to niestety spotkało
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 28.04.2012, 07:43
A my 7 punktów do Śląska w 3 meczach -0%! Szans.
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 28.04.2012, 08:50
Mnie by to nie zdziwilo jakby Legia sie potkenal. To chimeryczna druzyna. Amika zasluguje naprawde na pochwaly. Skreslili ja wszyscy po meczu 1/4 PP z Wisla a tutaj prosze. Pelen respekt!
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Od: 07.2009

Stary 28.04.2012, 08:54
skttrbrain napisał(a):Wyświetl post
Taka dygresja po meczu KKSu mi się nasunęła, kto widział studio w C+ sam to może ocenić.
Jak dla mnie, to jak Ubiparip mówi po polsku po roku pobytu w naszym kraju, jest niesamowite. Tzn że się da i dlatego coraz mniej mam tolerancji dla tych wszystkich leniów, którzy nie chcą się nauczyć niczego, choć grają latami tutaj. U Was w tym bryluje Kirm z tego co słyszałem (też Bałkany, więc powinien mieć łatwiej z językiem), w każdej drużynie paru obiboków by się znalazło. Imo, to jednak pokazuje trochę stosunek do zawodu i profesjonalizm. Potem zaskoczenie, że grupki, że ktoś się nie aklimatyzuje, że nie ma atmosfery w drużynie. A jak ma być, skoro część nie kuma tego, co wokoło mówią? Sam pracuję w stosunkowo egzotycznym językowo kraju i wiem jak było, kiedy nie umiesz na początku prawie nic powiedzieć. Dziwię się w sumie, że chyba w żadnym z polskich klubów nie ma tak naprawdę przymusu uczenia się podstaw języka polskiego.

No i gdyby wszystkowiedzący prezes Rutkowski wywalił Kopernika na zbity pysk zimą, jak się wszyscy ogarnięci domagali, to Lech w tej chwili grałby o mistrza. Ale i tak jest cudnie )
Przypomnij mi ile wasz Analboleda siedzi w Polsce? 6-7 lat? A jak pięknie władał językiem polskim w Cafe Futbol. Genkov i Pareiko grają w Ekstraklasie tyle ile Ubiparip, a równie dobrze mówią po naszemu, A Jovanicia nie idzie czasem poznań, że to obcokrajowiec.

Widzę, że od niepamiętnych czasów zaczęło wychodzić klubowi spod znaku nauki jazdy i zwolennikom sprzętu AGD to zaczęli się panoszyć i wymądrzać na forum Wisły. Cieszcie się cieszcie. Ale do czasu!
Odpowiedz cytując
sq
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 28.04.2012, 09:52
Jessssu mały no wyluzuj, przecież @skttrbrain napisał "w każdej drużynie paru obiboków by się znalazło". W Wiśle Kirm w Lechu Arboleda, itd.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 28.04.2012, 10:27
Leszek sie rozpedzil i wykorzystuje frajerstwo reszty czlapiacych po MP. Coz, nie mozna miec do nich o to pretensji

Byl Ruch i Legia, Slask przystopowal no to sie Lech wlaczyl do walki i moim zdaniem to super sprawa ( abstrahujac od wiadomych animozji miedzy danymi kibicami ).

Co do obibokow to zgadzam sie w 100%. W Bundeslidze takie opierdalanie sie w nauce jezyka nie przechodzi.
Siedzi taki rok czy dwa w naszej lidze i jedyne co umie powiedziec to &*&#&# albo *@&#@#

Wywiad z JW : http://sport.tvp.pl/pilka-nozna/ekst...tkowej/7197385
Ostatnio edytowane przez kreseq : 28.04.2012 o godz. 10:40.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 28.04.2012, 11:02
Acima napisał(a):Wyświetl post
Liga powinna mieć tyle zespołów ile jest w stanie spełnić warunki licencyjne. Coś tak jak w NBA czy inny NHL.
Zaś jednym z warunków powinno być zaplecze treningowe i szkolenie młodzieży.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 28.04.2012, 11:05
domin_czyzyny napisał(a):Wyświetl post
A my 7 punktów do Śląska w 3 meczach -0%! Szans.
Musieliby z Zagłębiem i Jagiellonią u siebie zdobyć maksymalnie 2 punkty. Rzeczywiście wydaje się to niemożliwe.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów