The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Co zrobić gdy kanary wejdą do autobusu?
Uciekać gdzie pieprz rośnie 224 29,20%
Udawać Cudzoziemca 176 22,95%
Wdawac się w przepychanki 153 19,95%
Przyjąć karę jak mężczyzna i poprostu zapłaćić 214 27,90%
Głosujących: 767. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
P.e.c.h
Senior Member

Od: 07.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.04.2012, 11:15
Po 1 bilety powinny być tańsze.
Komunikacja miejska, jeżeli ma być dobra nigdy nie będzie się zwracać wprost. KM ma za zadanie przynosić przede wszystkim inne korzyści - mniejsze korki, mniejsze zanieczyszczenie, mniejsze zniszczenie infrastrultury itp. Żeby tak było musi być wygodna i tania. Teraz nie jest ani szczególnie wygodnie, a już na pewno nie tanio.

Po 2 kary za brak biletu powinny być odpowiednie. Wielokrotne złapanie powinno mieć wpływ na wysokość kary. Powinny być też większe zniżki dla ukaranych uczciwych - np. zapłacenie w ciagu 24h - 80% zniżki, 48h - 60% itd, żeby się nikomu nie opłacało dawać w łape tym mendom kanarom.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 26.04.2012, 11:52
Arkas napisał(a):Wyświetl post
To miałeś jakiegoś farta bo ja w żółtych autobusach rzadko zastawałem klimatyzacje jak jeszcze autobusami jeździłem. Najczęściej to te Mercedesy miały włączoną.

A co do kar za jeżdżenie na gapę powinny być takie, że złapany raz już do końca życia będzie miał zapas biletów w portfelu.
Każdy chce nowe autobusy itd ale kupować biletu to ciężko, a jeśli się nie podoba to jest jeszcze rower albo spacer.
A jak nie masz pieniedzy, to wpierdalaj kamienie lub oddaj organy, by inni mogli życ godniej od Ciebie.Skoncz szefie z takimi mądrościami.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 26.04.2012, 12:00
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
A jak nie masz pieniedzy, to wpierdalaj kamienie lub oddaj organy, by inni mogli życ godniej od Ciebie.Skoncz szefie z takimi mądrościami.
Najbiedniejsi powinny mieć jakieś zniżki, tak aby każdego było stać. Ale to jest temat rzeka, my tu popiszemy, powymieniamy swoje poglądy a nasi rządzący podwyższą ceny i dyskutować wielce raczej nad tym nie będą niestety.
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP.
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 26.04.2012, 15:09
P.e.c.h napisał(a):Wyświetl post
Po 2 kary za brak biletu powinny być odpowiednie. Wielokrotne złapanie powinno mieć wpływ na wysokość kary. Powinny być też większe zniżki dla ukaranych uczciwych - np. zapłacenie w ciagu 24h - 80% zniżki, 48h - 60% itd, żeby się nikomu nie opłacało dawać w łape tym mendom kanarom.
Brawo! Genialne! Nikomu nie bedzie sie oplacalo kupowac karty miejskiej, skoro zapłaci kanarowi (o ile go złapie 20% mandatu, np 30zł ze 150zł), wyjdzie taniej niż kupowanie karty miejskiej... Karta dla dorosłych 90zł, a tu 30
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
P.e.c.h
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 26.04.2012, 15:17
No, a za drugim razem 60, za trzecim 120 itd

Zresztą, kara ma wynosic 240zł.

A ten system byłby ok dla ludzi którym się karta skończyła i nie zauważyli albo sie im faktycznie zapomniało skasować, dla recydywisty biletowego suma sumarum byłoby kiepsko

Ale najważniejsze żeby bilety były tanie
Ostatnio edytowane przez P.e.c.h : 26.04.2012 o godz. 15:20.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 26.04.2012, 16:51
P.e.c.h napisał(a):Wyświetl post
No, a za drugim razem 60, za trzecim 120 itd

Zresztą, kara ma wynosic 240zł.

A ten system byłby ok dla ludzi którym się karta skończyła i nie zauważyli albo sie im faktycznie zapomniało skasować, dla recydywisty biletowego suma sumarum byłoby kiepsko

Ale najważniejsze żeby bilety były tanie
Akurat jak się karta kończy to piszesz do MPK że cały czas miałeś kartę i wczoraj wykupić zapomniałeś i płacisz 5 zł

A tutaj zbór cenników z różnych miast:
http://www.wroclaw.pl/nowe_ceny_biletow_mpk.dhtml
http://ztm.poznan.pl/bilety/cennik2010/
http://ztm.poznan.pl/bilety/cennik2010/
http://www.ztm.waw.pl/?c=110&l=1
http://www.berlin.vel.pl/Cennik-komunikacji-miejskiej

Gdyby nie było problemów z pieniędzmi to nikt by żadnych cen biletów nie podnosił! A jesli ktoś uważa że 2 zł na dojazd do pracy to za dużo to niech sobie pieszo chodzi. Poza tym jest jeszcze coś takiego jak bilet na 2 linie który kosztuje 64 zł.
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 26.04.2012 o godz. 17:05.
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 26.04.2012, 21:50
Pablo84, a za mieszkanie płacisz czy nie bo też uważasz, że powinno być darmowe? W końcu dach nad głową powinien mieć każdy, no nie ? I to najlepiej za darmo bo po co deweloperom nabijać sakiewkę. Przecież podobnie jak 99% Polaków też mogą mieszkać w M3.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 30.04.2012, 12:09
Od początku maja w 12 autobusach MPK SA: sześciu Solarisach przegubowych i sześciu Solarisach 12-metrowych dostępna będzie usługa bezpłatnego Internetu bezprzewodowego.

Cytat:
Jest on częścią kampanii reklamowej banku ING, który zainstalował i sfinansował tę usługę. Autobusy z bezpłatnym dostępem do internetu będzie można rozpoznać po pomarańczowym kolorze i informacji "Tu masz darmowy internet od ING". Aby skorzystać z internetu, wystarczy po prostu spośród dostępnych sieci połączyć się z "ING Autobus WIFI".
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
tarantulaw2
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 30.04.2012, 12:30
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Od początku maja w 12 autobusach MPK SA: sześciu Solarisach przegubowych i sześciu Solarisach 12-metrowych dostępna będzie usługa bezpłatnego Internetu bezprzewodowego.
Już wczoraj na linii 138 jeździł jeden z Solarków z Wi-Fi
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 14.06.2012, 08:53
Wczoraj musiałem się gęsto tłumaczyć że mam prawo jechać jeden przystanek dalej niż sięga moja karta na inną linię. W końcu się odpieprzyli.

Chyba zacznę wozić wydrukowanego maila od rzecznika MPK gdzie mi potwierdził że taka możliwość jest.

Edit: wieczorem jak nie zapomnę
Ostatnio edytowane przez Kocur : 14.06.2012 o godz. 09:09.
Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Stary 14.06.2012, 08:57
Kocur mógłbyś podrzucić tutaj tego maila?
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 14.06.2012, 10:42
Wczoraj musiałem się gęsto tłumaczyć że mam prawo jechać jeden przystanek dalej niż sięga moja karta na inną linię. W końcu się odpieprzyli.

Chyba zacznę wozić wydrukowanego maila od rzecznika MPK gdzie mi potwierdził że taka możliwość jest.

Edit: wieczorem jak nie zapomnę
Dla kolegi snyrting link do uchwały z 6 lipca 2011.

http://www.mpk.krakow.pl/pl/bilety2/...iasta-krakowa/

Par. 6 ust. 6.

Kocur, a czy linia, którą odbiłeś jeden przystanek pokrywa się minimum na jednym odcinku (między dwoma przystankami) z linią, na którą masz kartę ?
Bo chyba jest taki wymóg, jeśli dobrze interpretuję uchwałę. Samo skrzyżowanie tras nie wystarczy chyba, może o to sie pluli.
A jeśli nie o to, to i tak warto pamiętać o tym wyjątku
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 14.06.2012, 10:45
Jeśli dobrze rozumiem to tak

Linia 152 - a podjechałem sobie tramwajką pod Pocztę Główną z Dworca - nie pierwszy raz zresztą.
Więc między Rondem Mogilskim a Dworcem 152 i tramwaje jadą na ten samej trasie.
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Stary 14.06.2012, 11:18
Jeśli dobrze rozumiem to tak

Linia 152 - a podjechałem sobie tramwajką pod Pocztę Główną z Dworca - nie pierwszy raz zresztą.
Więc między Rondem Mogilskim a Dworcem 152 i tramwaje jadą na ten samej trasie.
To na 100% miałeś rację, a kanar był lekko niedouczony....
Problem mógłby być, gdybyś pod Pocztę podjechał tramwajem, który jedzie Westerplatte i Pawią. Bo nie ma wspólnej trasy z twom autobusem.

Ja do tej pory raz w życiu byłem kontrolowany przez kanara po "odbiciu" z trasy, na którą miałem kartę. Problemu nie było.
Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Stary 14.06.2012, 11:19
Cytat:
Pasażer korzystający z biletu okresowego na określoną linię lub dwie linie komunikacyjne jes uprawniony
do przejazdów po trasie tej/tych linii (od przystanku poprzedzającego rozpoczęcie wspólnej trasy do pierwszego
przystanku po ustaniu wspólnej trasy) pojazdami każdej innej linii dziennej i nocnej. Przyjmuje się, że „wspólną
trasę” mają linie, których przebieg w określonym kierunku na długości co najmniej jednego odcinka
międzyprzystankowego jes wspólny. Rozpoczęcie/ustanie wspólnej trasy następuje na przystankach o tej samej
nazwie, rozpoczynających (lub kończących) wspólny odcinek.
Z tego nie wynika uprawnienie, o którym pisał kocur.

Czekam na maila ;]
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Stary 14.06.2012, 11:52
snyrting napisał(a):Wyświetl post
Z tego nie wynika uprawnienie, o którym pisał kocur.

Czekam na maila ;]
A jak Ty rozumiesz ten zapis w takim razie?
Odpowiedz cytując
michu-k
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 14.06.2012, 11:57
Zakładamy, że mamy bilet okresowy na jedną linię. W tym wypadku tą linią jest tramwaj numer 13.

Jedziemy natomiast tramwajem numer 3, bo musimy się dostać na Pędzichów. A że mieszkamy gdzie mieszkamy i od domu trasy obydwu linii się pokrywają, to zajebiście. No więc jedziemy.

Kolor czerwony - trasa 13
Kolor żółty - trasa 3
Kolor biały - przystanki

1 - przystanek 1 wspólny
2 - przystanek 2 wspólny
3- Pędzichów
13- Bagatela

Pierwszym przystankiem wspólnym (na obrazku), w rozumieniu zapisu regulaminu, jest Dworzec Główny (1). Drugim przystankiem wspólnym (na obrazku) jest Basztowa LOT (2).

Basztowa Lot jest zarazem ostatnim przystankiem wspólnym. Trasy 3 i 13 rozchodzą się w dwóch różnych kierunkach.

Cytat:
Pasażer korzystający z biletu okresowego na określoną linię lub dwie linie komunikacyjne jes uprawniony
do przejazdów po trasie tej/tych linii (od przystanku poprzedzającego rozpoczęcie wspólnej trasy do pierwszego
przystanku po ustaniu wspólnej trasy
.
Zgodnie z powyżej pogrubionym zdaniem, mamy prawo dojechać na przystanek numer 3 (Pędzichów), gdyż jest to pierwszy przystanek po ustaniu wspólnej trasy. Każdy kolejny przystanek po trasie 3 na który będziemy chcieli dojechać, nie będzie już "pierwszym przystankiem po ustaniu wspólnej trasy", w związku z tym jazda taka będzie niezgodna z przepisami.

Cytat:
Od przystanku poprzedzającego rozpoczęcie wspólnej trasy
Wracając tramwajem z Pędzichowa na Bieżanów, możemy wsiąść w tramwaj numer 3 już na Pędzichowie. Nie musimy zapierdalać na Basztową.

Wydrukujcie to sobie, pokażcie kanarowi

Dziękuję za udostępnienie mapy serwisowi Zumi. Przepraszam za rozciągnięcie strony.
Ostatnio edytowane przez michu-k : 14.06.2012 o godz. 12:24.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 14.06.2012, 13:56
Dokładnie jak powyżej - przepis jest jasny i klarowny.

Maila i tak mogę wkleić wieczorem ale właśnie taki przykład opisałem rzecznikowi.
Odpowiedz cytując
maciekTSW
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 14.06.2012, 14:18
Ale rozumiem, że w 2 stronę już to nie działa. Np. Wsiadając na Pędzichowie i posiadając kartę na nr. 13.
Hristov:
" Nie chciałem iść do Cracovii, chciałem grać dla wielkiego klubu, takiego jak Wisła "
Odpowiedz cytując
michu-k
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 14.06.2012, 14:27
maciekTSW napisał(a):Wyświetl post
Ale rozumiem, że w 2 stronę już to nie działa. Np. Wsiadając na Pędzichowie i posiadając kartę na nr. 13.
Oczywiście działa:

Cytat:
od przystanku poprzedzającego rozpoczęcie wspólnej trasy do pierwszego
przystanku po ustaniu wspólnej trasy.
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Stary 14.06.2012, 14:28
maciekTSW napisał(a):Wyświetl post

Dlaczego ma nie działać?
Działa.
Oczywiście nie możesz jechać pod Kleparz

Ja czekam na wypowiedź snyrtinga. Zabrzmiał w poprzednim poście stanowczo, jak osoba pewna swojego zdania. Zaskoczył mnie, bo dotąd wersja, którą tu potwierdza już kilka osób była dla mnie oczywista.
Ostatnio edytowane przez felipe : 14.06.2012 o godz. 14:30.
Odpowiedz cytując
maciekTSW
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 14.06.2012, 14:45
Od dzięki! W takim razie teraz wystarczy mi 1 linia.
Hristov:
" Nie chciałem iść do Cracovii, chciałem grać dla wielkiego klubu, takiego jak Wisła "
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 14.06.2012, 19:03
Mail - ale już chyba wszystko zostało wyjaśnione:

Cytat:
From: Gancarczyk Marek [mailto:[email protected]]
Sent: Monday, December 19, 2011 3:31 PM
To:
Subject: RE: Zasady jazdy na bilecie imiennym

Witam,
Tak, zgodnie z obowiązującymi przepisami ma Pan taką możliwość.
Pozdrawiam.

Marek Gancarczyk
Rzecznik Prasowy MPK SA w Krakowie
[email protected]
Tel. 12 254 11 04

From:
Sent: Sunday, December 18, 2011 5:01 PM
To: Gancarczyk Marek
Subject: Zasady jazdy na bilecie imiennym

Witam serdecznie,

Mam pytanie gdyż ostatnio przeczytałem fragment dotyczący zasad jazdy na podstawie biletu imiennego:

„Zgodnie z uchwałą Rady Miasta Krakowa pasażer korzystający z biletu okresowego na określona linię lub dwie linie komunikacyjne jest uprawniony do przejazdów po trasie tej/tych linii (od przystanku poprzedzającego rozpoczęcie wspólnej trasy do pierwszego przystanku po ustaniu wspólnej trasy) pojazdami każdej innej linii dziennej i nocnej. Jak czytamy dalej w tej uchwale, przyjmuje się, że wspólną trasę mają linie, których przebieg w określonym kierunku na długości co najmniej jednego odcinka międzyprzystankowego jest wspólny. Rozpoczęcie/ustanie wspólnej trasy następuje na przystanku o tej samej nazwie, rozpoczynających (lub kończących) wspólny odcinek.”

Mam pytanie w związku z powyższym – czy to można interpretować w następujący sposób:

- Mam bilet miesięczne na linię 152 – czy mogę przejechać autobusem linii 125 do Ronda Grzegórzeckiego czyli jeden przystanek dalej niż wspólna trasa (kończąca się na Rondzie Mogilskim)?

Z góry dziękuję za odpowiedź,

Pozdrawiam.
Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 09.02.2013, 17:46
Jest sens w jakiś sposób się odwoływać? Wczoraj kartta mi sie skończyła, dzisiaj mnie złapali. Próbować załatwiąć sobie jakiś bilet czasowy na ten okres i powiedzieć że się zawieruszył czy co? Ktoś się odwoływał? Może podać że włąśnie jechałem kupić czy że np. oficjalnie dopiero pierwszy raz mnie złapali?
Odpowiedz cytując
Karamazow
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 09.02.2013, 18:05
Ja na twoim miejscu bym powiedział, że po prostu zapomniałeś przedłużyć bo miałeś ostatnio dużo na głowie a jak kupujesz miesiąc w miesiąc kartę to powinien ci odpuścić i wlepić 10 zeta kary.
...And Justice For All
Odpowiedz cytując
jakkfk
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 09.02.2013, 18:23
LanceTS napisał(a):Wyświetl post
Jest sens w jakiś sposób się odwoływać? Wczoraj kartta mi sie skończyła, dzisiaj mnie złapali. Próbować załatwiąć sobie jakiś bilet czasowy na ten okres i powiedzieć że się zawieruszył czy co? Ktoś się odwoływał? Może podać że włąśnie jechałem kupić czy że np. oficjalnie dopiero pierwszy raz mnie złapali?
Kiedyś okazało się, że miałem nie ten ulgowy miesięczny, pojechałem na Wawrzyńca, pogadałem z gościem i umowa była taka - ja kupuje miesięczny z właściwą ulgą, on anuluje kare. Pojedź i pogadaj
Cytat:
(...)Mój Boże, każdy z nas wie o sobie, że umrze, a jednak to mu nie przeszkadza pracować dla siebie, zdobywać sobie majątku, stanowiska, wpływów itd. Naszym zadaniem jako członków narodu nie jest zapewnienie mu wiecznego istnienia, ale tylko wydobycie z niego jak największych sił, wywalczenie mu jak najszerszego, najbogatszego, pod każdym względem najpełniejszego życia.
Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Stary 09.02.2013, 18:55
Napisalem maila do nich, że pierwszy raz mnie złapali, że karta do wczoraj i zapomniałem przedłużyć bo sesja. Do tego student więc kasy brak (jak się uda anulowac kare to kasa pójdzie na jakis wyjazd), i że dzisiaj już kupiłem nową. Jak się nie uda przez neta, to pójde na miejsce i tam będe kombinował.

A swoja drogą do jakiego stopnia kanar może mnie trzymać w tramwaju? Tzn wiem że może jakoś siły użyć, ale w jakim stopniu? Tylko żeby drogą zasłonić czy może złapać np. za kurtke?

I po jakim czasie kara się przedawnia?
Odpowiedz cytując
jaszczur90
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 09.02.2013, 19:32
LanceTS napisał(a):Wyświetl post
Mój ojciec miał taką samą sytuację około rok temu. Bilet okresowy skończył mu się w piątek. W poniedziałek jadąc do pracy zapomniał, że jedzie na gapę i go złapali. Poszedł się odwołać od kary na Brożka/Wawrzyńca ( nie pamięta już gdzie ) i po sprawdzeniu ojca, że doładowuje regularnie co miesiąc to tylko zapłacił jakieś koszta "operacyjne" czy cuś takiego w kwocie 10 zł. Karę anulowano i nawet odrazu mógł sobie doładować na miejscu gdzie był.
Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Stary 11.02.2013, 12:49
Dzięki za pomoc, mam wysłać skan zakupu nowej karty i wtedy będe miał karę obniżoną do 10+1,9zł.
Odpowiedz cytując
Natkan
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 23.02.2013, 23:49
Ej pomóżcie sprawa wygląda tak. Wsiadłem do tramwaju kupiłem bilet w automacie wsiadłem i mysle pojade bez kasowania. Jakiś gościu mi się przyglądał 2 przystanki na 3-cim ruszył do przodu i skasowalem w momencie jak mowil zeby zablokować. Powiedział mi że go nie uznaje nawet nie spojrzał bo mi się przyglądał. Bilet został skasowany. Czy idzie to jakoś odwołać ten mandat co dostałem Proszę o szybką odpowiedź
Second Place is for Losers
Jazda Jazda Jazda Biała Gwiazda
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów