The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy Michał Probierz jest w stanie jeszcze wycisnąć z Wisły coś pozytywnego?
Tak 98 28,00%
Nie 98 28,00%
Tu nawet Mourinho nie pomoże... 154 44,00%
Głosujących: 350. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.04.2012, 17:01
s1mone napisał(a):Wyświetl post
Daleko mi od zakładania różowych okularów.

Popatrz na to obiektywnie - jakbyśmy w każdym meczu w Ekstraklasie strzelali po 3 gole, to jak można to nazwać jak nie dominacją? Myślisz, że ktoś by nam podskoczył? Pokaż mi średniaka ligowego co w każdym meczu strzela po 3 bramki.

Śmieszne to jest.
Śmieszne to jest doszukiwanie się dominacji i sukcesu trenereskiego tam gdzie go nie było i być nie mogło . Strzelamy trzy bramki koszmarnie słabemu beniaminkow/spadkowiczowi, a potem bronimy się rozpaczliwie przez pół godziny.
Z drugim beniaminkiem męczymy sie okrutnie przez 70 minut, by potem skorzystać z kontuzji gracza który trzymał całą obronę.
Każdy widzi co chce. Ja tam żadnej naszej dominacji nie widziałem. Widziałem tylko nieco lepszą grę zespołu. A czy to zasługa trenera czy otrząśnięcie się drużyny po przejściach, któż to wie.

Ja tam większych pretensji do Probierza nie mam. Strażakiem okazał się marnym, ale też tylko szaleniec mógł sie spodziewać czegoś innego.

Natomiast na podstawie jego dotychczasowej kariery cudów się nie spodziewam. Do zredukowanych celów jest OK. Życzę mu jak najlepiej. Dopóki jest trenerem Wisły.
Nie pasuje mi ta redukcja celów, ale nie ja o tym decyduje.

Co do Maaskanta i jego gry. Po co wykład. Wystarczy oglądnąc równolegle mecz polskiej ligi i ligi nieco lepszej od naszej. Nawet laik pojmie o co chodzi (oczywiście biorąc pod uwage różnicę klasy graczy, chodzi głównie o sposób gry). To, że Maaskant był średnim trenerem (sam byłem bardzo krytyczny wobec jego błedów), to nie znaczy, ze droga którą prowadził była zła. Trzeba było iść drogą zapoczątkowaną przez duet Stan/Maaskant. Wymienić Maaskanta na lepszy model (w miarę możliwości cenowych). Zastąpić bez rewolucji słabych zawodników innymi i ciągnąć ten wózek dalej.

A tak mamy redukcje celów. Chociaż oczywiście marketing bedzie nam wpierał przed sprzedażą karnetów, że znów mamy podbić świat.
Ostatnio edytowane przez Elefant : 23.04.2012 o godz. 17:04.
Odpowiedz cytując
Tasio1906
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 23.04.2012, 17:09
FraMat DERBY RZECZ ŚWIĘTA i nie pisz że porażki z pasiastymi były wkalkulowane bo coś tam.
Czy wygrywasz Czy nie ja i tak Kocham Cię w sercu moim WISŁA i na dobre i na złe!!!!!
Ajax napisał(a):Wyświetl post
Nam potrzeba równowagi pomiędzy różnymi typami gracze, muszą być tacy od zapieprzania, tacy od grania, kilku młodych kilku doświadczonych. kilku z Polski kilku z zagranicy.

Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 23.04.2012, 17:13
Tasio1906 napisał(a):Wyświetl post
FraMat DERBY RZECZ ŚWIĘTA i nie pisz że porażki z pasiastymi były wkalkulowane bo coś tam.
Piszę, ze porażki ze słabiakami były wkalkulowane w procesie budowy drużyny. Fakt, nie powinniśmy byli tego meczu przegrać, ale uważam też, że nie ma co tego rozpamiętywać przez lata. Za tydzień wygrać i zapomnieć, co było jesienią.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 23.04.2012, 17:16
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Ale nie zakończyliśmy. W przeciwieństwie do Jagi Probierza
Przypomnę że oceniasz Probierza na podstawie tego czy ktoś trafi do pustej z kilku metrów czy nie, czy uda się jego zawodnikom wykorzystać jedną z 5 setek czy nie. Mógłbym go ewentualnie objechać np za to że drużyna odstawała fizycznie czy byli źle ustawieni, ale na litość boską nie za to że ktoś nie potrafi dołożyć stopy czy nie wyskoczył do głowy przy stałym fragmencie gry. On po prostu innych zawodników tam nie miał, na takich zawodników ten klub było stać. Różnice to może robić zawodnik za milion euro a nie zbieranina z klubów polskiej ligi.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 23.04.2012 o godz. 17:22.
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 23.04.2012, 18:16
Zwolennikiem Probierz nie jestem, ale nikogo lepszego w Polsce nie ma.
I pragnę zwrócić uwagę na drugi aspekt - walka o mistrza diametralnie różni się od walki od środek tabeli/utrzymanie. Dlatego też wielu trenerów z średnich zespołów kompletnie się nie odnajduje w lepszych ekipach, gdy ich zespoły muszą kreować grę. Probierz za swoich najlepszych czasów w Jadze miał idealną kadrę do kontry i to się idealnie układało. Tak samo jak Kasperczak w swoim najlepszym okresie w Wiśle miał kapitalną kadrę i dobrał do tego kapitalną taktykę. To działało. Pamiętajcie, że trener i zawodnicy to naczynia połączone. Nie zawsze dobry trener + dobrzy zawodnicy dadzą dobry zespół. Rolą trenera jest wyciągnąć z tego max. To wg mnie idealnie robił Maaskant. I w sumie od tego "zginął". Że chciał grać piłką. Poszło kilka kontr. Dodatkowo trafił na pechowy moment, kontuzje czołowych zawodników. I to wszystko spowodowało katastrofę.

Co do meczu z Podbeskidziem, nie ten temat, ale dotyczy też Probierza - mecz w naszym wykonaniu kapitalny. Nie pamiętam, kiedy ostatni raz w taki sposób zdominowaliśmy rywala. Nie wiem jaka w tym zasługa Podbeskidzia, które wyraźnie spuściło z tonu, ale mecz świetny.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 23.04.2012, 18:54
Tasio1906 napisał(a):Wyświetl post
Przypominam, że Maaskant dwa razy wygrał derby. Wtedy jego osoba, styl gry i obcokrajowcy jakoś Ci nie przeszkadzały.

Maaskant wycisnął z obecnej drużyny 200%. Tak ustawił wszystko z Valckxem, że wreszcie po latach nie było kompromitacji w pucharach. Dla mnie to jest jedno z jego bardzo realnych osiągnięć, którego nie zamierzam deprecjonować z powodu jesiennej porażki z "Pasami", czy kryzysu wywołanego kontuzjami kluczowych zawodników.

Te umowne 200% z obecnej drużyny pokazują, że jak na polskie warunki był znakomitym trenerem.

Wisła od nowego sezonu znów potrzebuje porządnego trenera, nawet mimo planowanej redukcji budżetu. Nie Probierza. On nie jest żadnym zbawcą, co pokazuje nieustannie.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 23.04.2012, 19:09
Markus napisał(a):Wyświetl post
Te umowne 200% z obecnej drużyny pokazują, że jak na polskie warunki był znakomitym trenerem.
Zero z przodu, a z tyłu zawsze coś wpadnie.

Wyleciał Melikson, Sobolewski i Małecki i Maaskantowi się plan rozpadł, bo drużyna nie potrafiła narzucić swojego stylu gry. Dlatego mieliśmy ciamciaramcia podawanie piłki, bo o klepaniu i gonieniu rywala mowy być nie mogło.

W eliminacjach do LM graliśmy względnie mądrze - uważnie z tyłu i wyprowadzaliśmy kontry. Rzecz jasna, nie było to idealne.

W LE przejechało się po nas Twente i Fulham, a rywal, po którym my powinniśmy się przewieźć, sklepał nas na własnym boisku.

Wiadomo, że nie grało wielu Polaków i podawaliśmy sobie piłkę, co byłoby fetowane nawet w trzeciej lidze, ale dla mnie jakoś liczy się to, żeby tych frajerów i kelnerów trochę pogonić.
Odpowiedz cytując
DarekW
Member

Od: 09.2008

Stary 23.04.2012, 19:22
Markus ... blad!! Probierz to jest trener ktorego potrzebujemy! To trener ktory jest porzadny!!

Jak mozna ocenic Probierza jako "nie porzadnego"

Kto od Probierza jest "porzadniejszy"?!

Zielinski? Fornalik? Nawalka? ... oh ok Smuda?!! a moze Kazik Moskal " rusz Kazika i zginiesz!!"

Maciej Skorza byl najbardziej utalentowanym trenerem ktory pracowal w Wisle. Hnryk Kaseprczak byl trafieniem w "10" za czasow swej pierwszej kadencji.

Kto w tej chwili w Polsce jest lepszy od Probierza? Kto? Slucham ...
Odpowiedz cytując
Tasio1906
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 23.04.2012, 19:27
Przypominam, że Maaskant dwa razy wygrał derby. Wtedy jego osoba, styl gry i obcokrajowcy jakoś Ci nie przeszkadzały.

Maaskant wycisnął z obecnej drużyny 200%. Tak ustawił wszystko z Valckxem, że wreszcie po latach nie było kompromitacji w pucharach. Dla mnie to jest jedno z jego bardzo realnych osiągnięć, którego nie zamierzam deprecjonować z powodu jesiennej porażki z "Pasami", czy kryzysu wywołanego kontuzjami kluczowych zawodników.

Wisła od nowego sezonu znów potrzebuje porządnego trenera, nawet mimo planowanej redukcji budżetu. Nie Probierza. On nie jest żadnym zbawcą, co pokazuje nieustannie.
nie przeszkadzał mi był skuteczny diabelnie skuteczny, ale byłem i jestem daleki od gloryfikowania taktyki i stylu "Maskaantowej" Wisły bardziej już odpowiadała mi Kaziowa krakowska piłka tylko brakowało w jego układance w istotnych aspektów ostatniego podania i wykończenia, więc piłkarskiego abecadła
Czy wygrywasz Czy nie ja i tak Kocham Cię w sercu moim WISŁA i na dobre i na złe!!!!!
Ajax napisał(a):Wyświetl post
Nam potrzeba równowagi pomiędzy różnymi typami gracze, muszą być tacy od zapieprzania, tacy od grania, kilku młodych kilku doświadczonych. kilku z Polski kilku z zagranicy.

Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 23.04.2012, 19:29
DarekW napisał(a):Wyświetl post
Kto w tej chwili w Polsce jest lepszy od Probierza? Kto? Slucham ...
odwróćmy:
Kto w tej chwili w Polsce ( w ekstraklasie) jest gorszy od Probierza? Kto? Slucham ...
a poważnie:
co takiego osiągnął Probierz czego nie osiągneli: Michniewicz, Zieliński, Skorża, Lenczyk, Smuda, Kasperczak? Kolejnośc przypadkowa. Lista niepełna.

Chodzi o to, że Probierz NICZYM nie wyróżnia się od trenerów, ktorzy i tak nie spełniają dzisiejszych oczekiwań Wisły?

Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 23.04.2012, 19:53
odwróćmy:
Kto w tej chwili w Polsce ( w ekstraklasie) jest gorszy od Probierza? Kto? Slucham ...
a poważnie:
co takiego osiągnął Probierz czego nie osiągneli: Michniewicz, Zieliński, Skorża, Lenczyk, Smuda, Kasperczak? Kolejnośc przypadkowa. Lista niepełna.

Chodzi o to, że Probierz NICZYM nie wyróżnia się od trenerów, ktorzy i tak nie spełniają dzisiejszych oczekiwań Wisły?
Ma porównywalne osiągnięcia do tamtych trenerów, ale w przeciwieństwie do ostatnich czterech trenerów nie pracował wcześniej u nas. W przeciwieństwie do pierwszych czterech prowadził w kilku meczach klub z lepszej piłkarsko ligi. Siegnął po puchar i superpuchar Polski, ma podobne osiągnięcia do Skorży, gdy ten obejmował nasz zespół. Wymień pozostałych trenerów bo domyślam się, że pozostali zaczynają się i kończą się na nazwisku Smudy...

Ja uważam, że Moskala wypadało zostawić. I tak już było wiadomo, że latem tej drużyny nie będzie. Jeżeli teraz zwolni się Probierza to i zastąpi trenerem z PMSz to będzie to błąd. Jeżeli ma przyjść doświadczony trener zza granicy z sukcesami to proszę bardzo. Jednak pewnie obracamy się wśród nazwisk z PMSz, więc nie opłaca się zwalniać Probierza.
Odpowiedz cytując
DarekW
Member

Od: 09.2008

Stary 23.04.2012, 20:03
FraMat ...

Probierz pracowal za granica ... wiekszosc nazwisk z Twojej listy nie mialy takiej okazji.

Jakie oczekiwania ma Wisla? Kto moglby spelnic te oczekiwania? Probierz wedlug Ciebie oczywiscie nie - moze Pepe Guardiola by sie nadawal? ... hmm - ja mysle ze Pepe byl by super ...

Wiec FraMat ktory trener spelnia dzisiejsze wymagania Wisly Krakow ... a ktorego z tych trenerow mamy szanse zobaczyc za sterami Wisleki?
Odpowiedz cytując
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 23.04.2012, 20:18
FraMat ...

Probierz pracowal za granica ... wiekszosc nazwisk z Twojej listy nie mialy takiej okazji.

Jakie oczekiwania ma Wisla? Kto moglby spelnic te oczekiwania? Probierz wedlug Ciebie oczywiscie nie - moze Pepe Guardiola by sie nadawal? ... hmm - ja mysle ze Pepe byl by super ...

Wiec FraMat ktory trener spelnia dzisiejsze wymagania Wisly Krakow ... a ktorego z tych trenerow mamy szanse zobaczyc za sterami Wisleki?
Myślę, że Guardiola czeka na ofertę Wisły bo wie, że to klub wyjątkowy. Myślicie, że dlaczego nie przedłużył jeszcze swojego kontraktu z Barcą ?
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 23.04.2012, 20:32
FraMat ...

Probierz pracowal za granica ...
całe dwa miesiące...nie wiem nawet czy zdążył rozpakowac walizki
Poza tym, co to za osiągnięcie: praca za granicą? Zdobył tam jakiś tytuł, puchar czy coś takiego?

FraMat ...

jakikolwiek trener z zachodu nie skażony PMS i taki, który prowadzil już conajmniej jeden cały sezon (nie dwa miesiące) jakś pierwszoligową drużynę w ktorejś z zachodnich lig. I nie ma na koncie samych porażek w tej lidze. To minimum.

Odpowiedz cytując
wyar
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 23.04.2012, 21:22
Po prostu Wiślak napisał(a):Wyświetl post
Czyli Probierz jest świetnym trenerem i basta, bo tak twierdzi Saganowski? Ten sam, który niegdyś podobnie wypowiadał się np: o Trzeciaku, że jest świetnym dyrektorem sportowym? A Wieszczycki chwalił niegdyś Liczke, podobnie jak Koźmiński - i oni automatycznie mieli racje, a nie np: krytykujący go kibice z forum? Jasne. Są zawodnicy, którzy do dziś pochlebnie wypowiadają się np: o Łazarku, Motyce, Urbanie, Bobo Kaczmarku itd. - skoro tak, to są genialni trenerzy? Co tam w końcu wiedzą zwykli kibice, a już zwłaszcza piszący na forum...

Ale pieprzysz.

Też uwielbiam to forum - bo zawsze znajdzie się tu ktoś gotów podważyć nawet największą oczywistość tylko dlatego, że mówią o niej ludzie, których nie lubi. Bo jak wiadomo kibice nie mają prawa nic oceniać, nic widzieć i mieć czasem rację.
Z reguły nie odpowiadam nadgorliwym neofitom i innym wyznawcom Wielkich Forumowych Opluwaczy,zwanych szumnie przez Ciebie,niepieprzeńcu,zwykłymi kibicami. Już tezy,jakie wysnułeś z mojego postu każą widzieć Cię dokładnie w roli,jaką mi przypisałeś - ale mniejsza o to,zwykle szkoda mi czasu,by odpowiadać,bo i po co ? Tym razem łaskawie zrobię wyjątek,przed oczyma mając obraz
z piany i ,jaka zapewne toczysz za każdym razem,kiedy mi odpowiadasz - nie pierwszy to raz,prawda ?

Problem polega na tym,że można podać setki przykładów,jak to "zwykli kibice" chcieli wyrzucać najlepszych trenerów na świecie w trakcie ich słabych okresów (lub też okresów budowania czy przebudowywania przez nich drużyny) - po których nadchodziło pasmo sukcesów. Kiedy zestawisz różnego rodzaju "analizy" produkowane najpierw "przeciwko",a później "za" tym trenerem,nauczysz się pobłażliwiej traktować "mądrości" forumowych bożków - a może Ty nie nauczysz się nigdy ? Zawsze jednak jest nadzieja...

Kwestie "lubienia" adwersarzy nie ma żadnego znaczenia - Markus jest dla mnie takim samym nickiem,jak wyar dla Markusa - nigdy nie widziałem człowieka na oczy,dlaczegóż miałbym go lubić czy nie lubić ? Natomiast zgadza się - śmieszy mnie czasem,czasem oburza miałkość jego niektórych argumentów i dezynwoltura,z jaka stara się on przeprowadzać swoje wywody o tym,jak to On wie,jak zbudować Prawdziwy Sukces w Klubie. Także w bezkrytyczny niemal sposób, w jaki oceniał holenderski duet,z drugiej strony pozwalając sobie na lapsusy typu "nie wiem tylko,czy Valckx to widzi" - chodziło bodaj o jakieś uzupełnienie składu. Kiedy to wyśmiałem (gdyż oczywiste dla mnie jest,że wszystko w Wiśle widzi jedynie Markus !!!) - facet skasował mojego posta.I to tyle w temacie Gromowładnego.
A teraz ty,Hermesie...
Tak,są zawodnicy,którzy do dzisiaj pochlebnie wypowiadają się o Górskim,Piechniczku,Bobby'm Robsonie - i co z tego ? Z drugiej strony sa tacy którzy pochlebnie wypowiadają się o Villasie Boasie - i po tym,że nie powiodło mu się w Chelsea (przyczyny były różne...) - mamy ich wyśmiać i powiedzieć,ze to kiepski trener ? Czekaj,użyję tego To lubisz,i ja też.
Natomiast ostatnie zdanie kompromituje Twoje wywody ostatecznie- naprawdę nie oszczędzaj na lekarstwach. Tylko,jeśli będziesz zażywał je regularnie,zrozumiesz,że pomimo,iż czasem pasażerowie samolotu mieliby ochotę polatać,i mimo,iż maja prawo oceniać, widzieć i mieć czasem rację - jakoś ufniej się czujemy,kiedy za sterami samolotu siada pilot.Jakoś ufniej...
Ostatnio edytowane przez wyar : 23.04.2012 o godz. 21:30.
You'll never know...
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 23.04.2012, 21:29
Poza tym, co to za osiągnięcie: praca za granicą? Zdobył tam jakiś tytuł, puchar czy coś takiego?
Jednak zobacz ilu naszych trenerów w ostatnim czasie pracowało za granicą i to w lepszej lidze niż Polska. Poza tym w tym Arisie chyba źle go nie wspominają. Masz jednak sporo racji mówiąc o jego osiągnięciach. Jednak zauważ, że ma identyczne sukcesy jak Skorża, gdy do nas przychodził. Można wiele mówić o Maćku, ale ja go wspominam dobrze. Poukładał drużynę i tchnął w nią nowego "ducha". Inna sprawa, że puchary w wykonaniu jego zawodników to pasmo porażek poza dwumeczem z Beitarem i prestiżowym rewanżem z Barceloną, która grała o nic. Jednak te dwa mecze zostaną w historii i będziemy je wspominać jeszcze wiele lat. Bo kiedy Wisła rozbiła mistrza ligi o porównywalnym potencjale 5:0?

jakikolwiek trener z zachodu nie skażony PMS i taki, który prowadzil już conajmniej jeden cały sezon (nie dwa miesiące) jakś pierwszoligową drużynę w ktorejś z zachodnich lig. I nie ma na koncie samych porażek w tej lidze. To minimum.
No dobra, tutaj masz rację. Jednak obawiam się, że obracamy się aktualnie wśród półek tylko z produktami polskiej myśli szkoleniowej. Na tych półkach to najlepszy trener jakiego możemy mieć. Jimenez, Lucescu, Jovanović, Petrescu to wiadomo, że trenerzy lepsi. Jednak nikt u nas chyba nie zapłaci żadnemu trenerowi sumy pensji Lameya, Jaliensa, Ilieva i Nuneza. Swoją drogą lepiej płacić prawdziwemu fachowcowi nawet rekordowy 1 mln euro, a reszcie zawodników góra 200 tysięcy euro niż płacić kontrakty 400 tysięcy euro piłkarzom, którzy najlepsze lata gry mają za sobą. Chociaż mam wrażenie, że stać nas na takiego Gonczarenko. Tylko czy by sobie poradził w naszej lidze? Bo BATE mimo, że budżet ma pewnie mniejszy niż Wisła to ma profesjonalną bazę sportową.
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 23.04.2012, 21:32

Sorry że się wtrącam, ale...
Znaczy to, że został doceniony w lidze zagranicznej i to nie w byle jakiej nie od dawna wiadomo, że liga grecka do słabych nie należy. Ilu polskim trenerom w ostatnim czasie się to udało? W Arisie za same wyniki został zresztą doceniony, bo dosyć dużo ugrał zważając na fakt w jakich warunkach przyszło mu pracować.

W Jagiellonii Puchar Polski, Superpuchar i ogólnie szybkie wyciągnięcie Jagi z trudnej sytuacji, kiedy przed sezonem 2009/2010 zostali ukarani minus 9 punktami na starcie rozgrywek. W ŁKS-ie zdecydowanie najlepszy bilans z wszystkich pracujących tam trenerów jeśli zostałby nieco dłużej w zespole pewnie nie bronili by się teraz przed spadkiem. Ciągle narzekacie, że Probierz nie ma sukcesów, nic tak naprawdę nie osiągnął (mimo Pucharu Polski, Superpucharu z Jagiellonią), ale tak naprawdę Wisła jest pierwszym "poważnym" klubem Probierza - od lat, przed każdym sezonem w gronie pretendentów do zdobycia tytułu.

Powinniśmy dać szansę, bo w poprzednich zespołach, kiedy miał sam do przepracowania okres przygotowawczy potrafił stworzyć fajny zespół grający dobrą piłkę i tworzący kolektyw. Jeśli w następnym sezonie będziemy budowali zespól opierający się na polakach trener - polak taki jak Probierz jest najlepszą z możliwych opcji, a pomysł ma co pokazuje w ostatnich trzech meczach...
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 23.04.2012, 22:49
Co z tego, że Probierz zdobył PP? Klasa jego drużyny wyszła gdzies na stepach Azji Środkowej. Pogonili ją pasterze i wiesniacy.
Co z tego, że Maaskant przegrał z Cracovią a Moskal z Koroną. Prawdziwa klasa ich druzyny wyszła w spotkaniach o znacznie wyższą stawkę. Mecze z Apoelem, Fulham czy Twente, per saldo przegraliśmy, ale widac było w tych meczach, że drużyna gra w piłkę a nie w kopanke na podwórku.
Wierutne bzdury.

Probierz przegrał dwumecz w beznadziejnym stylu - fakt.

Maskaant za to miał ogromnego farta w dwumeczu z Litexem, gdzie wcale nie byliśmy lepsi. Również w grupie PUEFA zagraliśmy idealnie na 3 pozycję. Mieliśmy gorszy bilans bezpośredni zarówno z Fulham jak i Twente, w tym dwa razy przyjęliśmy po 4 gole na klatę. Tyle szczęścia, że Fulham przywiozło do nas rezerwy bo im sie dupy w Premiership paliły, a Twente miało już pewny awans i też mogło trochę pomieszać składem i ogólnie się nie spinać.

W dodatku awans wywalczyliśmy po tym, jak jak Fulham frajersko straciło bramkę w 90 minucie.

Obecny sezon w europejskich pucharach był olbrzymim sukcesem - tak, ale nie było tak, że po prostu byliśmy lepsi jak wtedy gdy jechaliśmy równo z zespołami typu Lazio czy Parma. Mieliśmy po prostu dużo szczęścia - wiadomo w piłce go też potrzeba. Było super i jestem dumny z drużyny, ale nie ma co na podstawie tego gloryfikować trenerów, bo gra już nie była taka dobra. W piłce nożnej jak lepsza drużyna gra z gorszą, ale nie ma ogromnych różnic w jakości tylko są one 'średnie' to na 10 meczów 7 razy pewnie wygra lepszy a kolejne trzy przegra bądź zremisuje. TAKA JEST PIŁKA.

Z resztą w teoriach jest tak, że wystarczy wykazać jeden wyjątek i teoria bierze w łeb.

Ja przedstawiam swoj : MACIEJ SKORŻA.

Haniebny dwumecz z Levadią.
Legia w 1/16 Ligi Europy.
Ten sam trener.

To co, Wuefista czy profesjonalny trener z prawdziwego zdarzenia?

Podsumowując, bredzisz. Zwyczajnie bredzisz. Piłka nożna i wyniki w niej osiągane to nie tylko suma umięjetności poszczególnych piłkarzy, nie tylko ich zgranie, nie sama jakość gry czy dobry trener na ławce ale także szczęście. Zespół Probierza się sfrajeżył gdzieś na wy....owie swojego czasu (mimo, że w przekroju tych spotkań grał lepszą piłkę - ale tak czy siak był to obciach), co nie znaczy, że trenowana przez niego Wisła zrobi to samo. Może nawet mieć farta i wyeliminować zespół potencjalnie lepszy, wystarczy że szczęście dopisze. Tak jak dopisało Kaziowi z awansem last minute. Powinno się patrzeć przede wszystkim na grę. Na to czy stwarzamy sytuacje i czy pozwalamy je stwarzać przeciwnikowi. Na to czy jesteśmy skuteczni. Na to czy gra pod wpływem któregoś trenera się zmienia na lepsze, czy na gorsze.

Jeśli uważasz, że istnieje jakaś śmieszna teoria dobrego trenera i wuefisty ze względu tylko i wyłącznie na wyniki w europejskich pucharach- to sorry jesteś gorszy niż laik. Aż się dziwię, że ktoś z tak niedorzecznymi poglądami jest tutaj modem. Chyba, że po prostu nie lubisz Probierza i dopasowujesz rzeczywistość do swoich sympatii. Nie byłbyś pierwszą osobą na tym forum, która tak robi.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 23.04.2012 o godz. 23:21.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 23.04.2012, 22:57
s1mone napisał(a):Wyświetl post
Maskaant za to miał ogromnego farta w dwumeczu z Litexem, gdzie wcale nie byliśmy lepsi. Również w grupie PUEFA zagraliśmy idealnie na 3 pozycję. Mieliśmy gorszy bilans bezpośredni zarówno z Fulham jak i Twente, w tym dwa razy przyjęliśmy po 4 gole na klatę. Tyle szczęścia, że Fulham przywiozło do nas rezerwy bo im sie dupy w Premiership paliły, a Twente miało już pewny awans i też mogło trochę pomieszać składem i ogólnie się nie spinać.
Z Odense też mieliśmy gorszy bilans. W ogóle, czy ktoś wcześniej wyszedł z grupy europucharów mając z każdym przeciwnikiem gorszy bilans co implikuje ujemny bilans bramkowy?
Odpowiedz cytując
wyar
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 23.04.2012, 23:31
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Z Odense też mieliśmy gorszy bilans. W ogóle, czy ktoś wcześniej wyszedł z grupy europucharów mając z każdym przeciwnikiem gorszy bilans co implikuje ujemny bilans bramkowy?
Obawiam się,że bezcześcisz Maaskanta,i to forum Ci tego nie wybaczy ;-)
Robert Maaskant - grupa K LE - 4 mecze,3 punkty stosunek bramek 4:11...
Legendarny dorobek...
You'll never know...
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 24.04.2012, 07:22
wyar napisał(a):Wyświetl post
Legendarny dorobek...
Trener jak na polskie warunki znakomity, niedościgniony ideał.
Wzorzec z Sevres.
Odpowiedz cytując
jerry.lii.lewis
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 24.04.2012, 07:28
Jak pomyślę o kilku ostatnich meczach Wisły - raz gramy beznadziejnie, podwórkową kopaninę bez zaangażowania i pomysłu i przegrywamy albo szczęśliwie remisujemy, a za tydzień, w kolejnym meczu (dwóch !!!) pakujemy po 3 gole grając o niebo lepiej (co nie znaczy, że świetnie, ale składnie z elementami pressingu) i taka "plecionka" raz po raz. Zaczynam myśleć, że Probierz nie ma wpływu na tę drużynę najmniejszego, a gra i wynik jest efektem lepszego dnia albo kaprysu piłkarzy.
Odpowiedz cytując
Nehiar
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 24.04.2012, 07:40
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html
No to jedziemy ! Franek Smuda czyni cuda !
A serio to naprawdę mam nadzieje, że Dyzma nie wyląduje u nas ...
Odpowiedz cytując
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 24.04.2012, 07:44
Nehiar napisał(a):Wyświetl post
No ja myślę, że Smuda będzie miał problemy z prokuraturą jak mu na EURO nie pójdzie, a zadba o to Janek Tomaszewski.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 24.04.2012, 07:52
Nehiar napisał(a):Wyświetl post
Bednarz nie ma nic do gadania jesli Boguś zdecyduje sie na Dyzme.Probierz poleci pewnie jak nie zdobędzie przynajmniej 6 pkt w 3 ostatnich spotkaniach.Szkoda mi najbardziej że zbyt pochopnie Skorże zwolniono 2 lata temu mimo wszytsko...
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Stary 24.04.2012, 07:52
wyar napisał(a):Wyświetl post
Obawiam się,że bezcześcisz Maaskanta,i to forum Ci tego nie wybaczy ;-)
Legendarny dorobek...
Maaskant był trenerską wydmuszką. Jedyne, co mu wychodziło, to autopromocja. Robienie z niego jakiegoś trenerskiego guru, któremu wszyscy przeszkodzili wprowadzić nas na salony, graniczy z chorobą psychiczną.

Maaskant swoich przeciwników miał. Pewnie byli i tacy, którzy chodzili za Cupiałem i holendrowi bruździli. Nie mam co to tego wątpliwości. Co nie zmienia faktu, że trenerem był przeciętnym.

Podobnie jak Moskal, Probierz i cała reszta przedstawicieli PMS. PMS zatrzymała się na Piechniczku. Polscy trenerzy są w większości leniwi i bez ambicji. Nie mają ciągu do samokształcenia, nie mają kasy na staże, nie mają dostępu do najnowszej metodyki szkoleniowej. I im się nie chcę bo i tak wiedzą, że prędzej czy później, nawet jak z karuzeli spadną, to na krótko. Zaraz na nią wskoczą. Takie są realia.

Naszym ratunkiem jest doświadczony, zagraniczny trener, z udokumentowanymi sukcesami. Nie wymagam kogoś, kto wygrał LM bo wiadomo, że nie mamy na to kasy. Ale kogoś, kto w LM grał, kto coś osiągnął. Kto potrafił z przeciętnym klubem awansować do LM i nie dostać w niej batów. Kto przepracował w zagranicznej ekstraklasie kilka lat z tym samym klubem.

Nie zgadzam się, że nas nie stać na takiego trenera. To wierutna bzdura. Nie stać to nas na słabego trenera. Straty wynikające z zatrudniania co pół roku trenerskich patałachów są większe, niż koszty utrzymania dobrego trenera. Wolę zapłacić trenerowi tę kasę, którą zarabiają niektóre nasze pseudo-gwiazdy w postaci choćby Garguły i dać mu 3-4 lata na budowę drużyny według jego wizji. Powoli i etapami wymieniając co rundę jednego - dwóch zawodników. Na znacznie lepszych jakościowo.

Odbudowa Wisły powinna zacząć się od sztabu trenerskiego, budując jednocześnie boiska treningowe. I niech turlamy się przez najbliższe dwa lata w środku tabeli, mam to gdzieś, jeśli będę widział, że klub jest budowany z wizją i głową.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 24.04.2012, 08:34
Ale nie zakończyliśmy. W przeciwieństwie do Jagi Probierza
Tamtą Jagiellonię wypaliła wizja sukcesu zdecydowanie ponad stan, za bardzo psychicznie nastawili się na mistrza i potem balon pękł z hukiem, gdy wróciła rzeczywistość, prysło to nastawienie psychiczne, które mieli jesienią i na początku wiosny tamtego sezonu. Wiadomo było, że po tamtym sezonie pomóc tam może tylko efekt nowej miotły, że ktoś musi dać drużynie nowy impuls do działania, że Probierz wyciągnął z tej ekipy wszystko to, co było do wyciągnięcia i więcej z tą drużyną nie osiągnie, zdawali sobie z tego sprawę zawodnicy, zdawał sobie również z tego sprawę sam Probierz, który już wcześniej chciał opuścić klub.

Teraz jednak ma do dyspozycji mimo wszystko zupełnie inny materiał piłkarski, jest w klubie z zupełnie innymi ambicjami, więc nie sądzę, że taka sytuacja się powtórzy - dla Wisły analogią do sytuacji Jagiellonii by było przykładowo to, że rok po roku klub wchodzi do Fazy Grupowej LM i tam dwukrotnie zajmuje czwarte miejsce i balon większych oczekiwań pęka, gdy wszyscy powoli zdają sobie sprawę, że Wisła w tym stanie, bez większych inwestycji (na które się nie zanosi) nie jest w stanie wyciągnąć w LM lepszego wyniku, niż sam awans. Daj więc Boże, żeby był z Probierzem kiedyś taki problem.

Natomiast czas pokaże, czy Probierz jest adekwatnym trenerem dla ambicji Wisły. Na ten moment moim zdaniem nie ma racji ani "obóz zwolenników Probierza", ani "obóz przeciwników Probierza". Jedni i drudzy teraz ze swoją opinią mniej czy bardziej "strzelają", bo na ten moment rozkład szans powodzenia tego szkoleniowca w Wiśle jest 50% na 50%. A że ktoś musi trafić w jedną z tych opcji, to za pół roku, rok czy dwa będzie mówił "widzicie, miałem rację". Prawda jest jednak taka, że w tym momencie NIKT z tutaj piszących nie jest w stanie obiektywnie stwierdzić, czy Probierz jest tą osobą, która tu zostanie na lata i wejdzie do legendy klubu, czy wyleci na początku następnego sezonu.

O, to jest dobry przykład ślepego zapatrzenia "obozu przeciwników Probierza" we wszelkiego rodzaju myśl zagraniczną - czyli Maaskant wyciąga z Wisły 200% i jest znakomitym trenerem, Probierz wyciąga z Jagiellonii 200% procent, ale niestety trenerem jest żenująco beznadziejnym, obaj ocenieni w równej skali, czyli "jak na polskie warunki" of kors.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 24.04.2012 o godz. 08:43.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 24.04.2012, 09:01
Cytat:
jakikolwiek trener z zachodu nie skażony PMS
Nie róbmy z kogoś idioty tylko dlatego, że jest Polakiem i pracuje w Polsce. W czasach kiedy są dostępne różne starze dla trenerów, można sobie swobodnie pojechać na każdy mecz jak i zarówno obejrzeć go w domku w jakość HD, jeśli ktoś jest głodny wiedzy, a uważam, że Probierz jest to jest wstanie wzbogacić swój warsztat na tyle aby podejmować dobre dla klubu decyzje. Chciałbym aby w klubie pracowali ludzie z manią dążenia do doskonałości w każdym elemencie, Probierz coś takiego w sobie ma.

Wołałbym abyśmy niwelowali przepaść pomiędzy nami, a resztą świata budując boiska, stawiają na szkolenie, ściągając co raz to lepszych zawodników niż płacić krocie terenorwi zzagraniacy który będzie wyróżniał się tym że mówi na konferencji po angielsku czy hiszpańsku.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 24.04.2012 o godz. 09:43.
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Od: 07.2010

Stary 24.04.2012, 09:18
Jak chcecie miec dobrego trenera, lepszego niz Probierz odpowiedzcie sobie na pytanie czy takowy przyjdzie do klubu gdzie:

1. Nie ma systemu szkolenia
2. Budzet na transfery jest jak wlasciciel ma takie widzimisie.
3. Nie ma planu rozwoju druzyny.
4. Pracujesz w systemie saperskim.
5. Wymagania sa ponad stan.

I jak Probierz nie wydaje sie juz taki kiepski?
Odpowiedz cytując
-Goral-
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 24.04.2012, 11:16
willow napisał(a):Wyświetl post
Maaskant był trenerską wydmuszką. Jedyne, co mu wychodziło, to autopromocja. Robienie z niego jakiegoś trenerskiego guru, któremu wszyscy przeszkodzili wprowadzić nas na salony, graniczy z chorobą psychiczną.

Maaskant swoich przeciwników miał. Pewnie byli i tacy, którzy chodzili za Cupiałem i holendrowi bruździli. Nie mam co to tego wątpliwości. Co nie zmienia faktu, że trenerem był przeciętnym.

Podobnie jak Moskal, Probierz i cała reszta przedstawicieli PMS. PMS zatrzymała się na Piechniczku. Polscy trenerzy są w większości leniwi i bez ambicji. Nie mają ciągu do samokształcenia, nie mają kasy na staże, nie mają dostępu do najnowszej metodyki szkoleniowej. I im się nie chcę bo i tak wiedzą, że prędzej czy później, nawet jak z karuzeli spadną, to na krótko. Zaraz na nią wskoczą. Takie są realia.

Naszym ratunkiem jest doświadczony, zagraniczny trener, z udokumentowanymi sukcesami. Nie wymagam kogoś, kto wygrał LM bo wiadomo, że nie mamy na to kasy. Ale kogoś, kto w LM grał, kto coś osiągnął. Kto potrafił z przeciętnym klubem awansować do LM i nie dostać w niej batów. Kto przepracował w zagranicznej ekstraklasie kilka lat z tym samym klubem.

Nie zgadzam się, że nas nie stać na takiego trenera. To wierutna bzdura. Nie stać to nas na słabego trenera. Straty wynikające z zatrudniania co pół roku trenerskich patałachów są większe, niż koszty utrzymania dobrego trenera. Wolę zapłacić trenerowi tę kasę, którą zarabiają niektóre nasze pseudo-gwiazdy w postaci choćby Garguły i dać mu 3-4 lata na budowę drużyny według jego wizji. Powoli i etapami wymieniając co rundę jednego - dwóch zawodników. Na znacznie lepszych jakościowo.

Odbudowa Wisły powinna zacząć się od sztabu trenerskiego, budując jednocześnie boiska treningowe. I niech turlamy się przez najbliższe dwa lata w środku tabeli, mam to gdzieś, jeśli będę widział, że klub jest budowany z wizją i głową.

Probierz to taki sam przedstawiciel PMS jak Kasperczak.
Probierz wyjechał do Niemiec, tam grał, tam robił kursy trenerskie.

Probierz to nasz atut. Z polskich trenerów podobną klasę reprezentuje tylko Skorża, choć zalety i wady obu z nich są różne.

Fornalik, Lenczyk, Ojrzyński, Zieliński, Nawałka, Smuda - to półka niżej, choć niektórzy widziani są przez różowe okulary bo im ten sezon wyszedł. Maaskanta zaliczyłbym do tej grupy. To nie są źli trenerzy, potrafią od czasu do czasu coś ugrać.

Są jeszcze młodzi jak Rumak, Hajto i dopiero przyszłość pokaże co z nimi.

Reszta to PMS to są trenerzy słabi,albo są leniwi(Janas), albo brak im charyzmy(Michniewicz) albo jedno i drugie(Pasieka). Przyszłości przed drużynami przez nich prowadzonymi nie ma żadnej.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów