The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy Michał Probierz jest w stanie jeszcze wycisnąć z Wisły coś pozytywnego?
Tak 98 28,00%
Nie 98 28,00%
Tu nawet Mourinho nie pomoże... 154 44,00%
Głosujących: 350. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.04.2012, 08:01
Chyba ostatnio różowe okulary rozdają na Wiśle.

Gramy jak za najlepszych czasów, to znaczy do której Wisły mam porównywać ta mizerie co oglądam teraz. Do tej z 78 roku, czy do Kasperczaka, czy moze tej jednej rundy Skorży z Kosowskim ?

Maaskant był trenerem średnim, zapominał, że istnieje coś takiego jak stałe fragmenty gry itd. Była już o tym mowa. Ale przynajmniej starał sie tu zaszczepić (inna sprawa, że czasem niezbyt udolnie) nowoczesną piłkę.

Moskalowi nie dano szansy, a według mnie mogło by coś z tego wyjść.

A Probierz to dobrze pasujący trener do naszych obecnych/przyszłych celów. Średniak ligowy oparty zgodnie z życzeniem na tanich polskich zawodnikach.
Wisła kogoś zdominowała w ostatnich trzech meczach ? Kogo ?
Beznadziejny ŁKS z obroną na poziomie trzeciej ligi ? Ten ŁKS co gniótł nas okrutnie przez pół godziny.
Podbeskidzie ? Mieliśmy przewagę przez pół godziny. Przewagę, nie dominacje. Gdyby nie znieśli ich stopera pewnie skonczyłoby się na remisie.
Widzicie nowe rozwiązania taktyczne ? To gratuluje, bo ja widzę tylko chaos.

Ale niech Probierz zostanie. Tak jak napisałem, dobrze pasuje do nowego taniego wizerunku Wisły. Nikogo lepszego i tak nie zakontraktujemy. Może nawet uda mu sie coś ugrać.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 22.04.2012, 10:17
Daleko mi od zakładania różowych okularów.

Popatrz na to obiektywnie - jakbyśmy w każdym meczu w Ekstraklasie strzelali po 3 gole, to jak można to nazwać jak nie dominacją? Myślisz, że ktoś by nam podskoczył? Pokaż mi średniaka ligowego co w każdym meczu strzela po 3 bramki.

Śmieszne to jest.

Możliwe, że to jest przypadek, o czym napisałem w moim poprzednim poście - ale jeśli tak nie będzie to zwolnienie trenera po sezonie będzie głupotą. Także poczekamy, zobaczymy.

Nie rozumiem też o jakiej nowoczesnej piłce mowa w przypadku Maskaanta. Chodzi o to, że graliśmy 4-5-1? Za Probierza też tak gramy. A może o to, żeby nie stwarzać sobie sytuacji? Jak mnie śmieszą takie banały w stylu 'nowoczesna piłka', 'nowoczesne rozwiązania taktyczne' - czyli co dokładnie? W czym różni się nowoczesna piłka od tej "probierzowskiej"? Wyjaśnij.

Chodzi o stałe fragmenty? O wymienność pozycji? Pressing na całej długości boiska? Granie krótką piłką? Granie z kontry? Atak pozycyjny? Częste wykorzystywanie bocznych obrońców w akcjach ofensywnych?
No czekam na wyjaśnienia, bo takie banały jak nowoczesna piłka czy nowoczesne rozwiązania taktyczne to demagogia w stylu Markusa. Jak brak argumentów z sensem to odwołuje się do profesjonalnych, nowoczesnych, super taktycznych i ten teges. To samo robicie Wy. Także napiszcie do czego się ten hipernowoczesny profesjonalny turbo taktyczny kozaczyzm odwołuje, bo 'ja ne rozume'.

Wg mnie w ostatnich trzech meczach gramy lepiej niż w tym i nawet w poprzednim mistrzowskim sezonie. Świetnie wykorzystujemy stałe fragmenty gry, jest gra z klepy, wymienność pozycji, boczni obrońcy częściej się włączają. Potrafimy rozegrać atak pozycyjny tak, żeby stworzyć zagrożenie a nie tylko czekać na kontrę. Pressing jest - nie na całej długości ale w kluczowych momentach w środkowej strefie, kiedy można szybko wykorzystać błąd przeciwnika i przejść do kontraataku.

To były 3 mecze. Może się okazać, że teraz kolejne trzy będzie chała - wcale bym się nie zdziwił. Ja po prostu trzymam kciuki, że jednak Probierz znalazł sposób na naszą grę, a nie że był to przypadek. Teraz czas na Derby i żeby wpakować Cracovii ze trzy bramki i przypieczętować ich spadek. Byłbym bardzo szczęśliwy jakby się to udało.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 22.04.2012 o godz. 10:30.
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 22.04.2012, 10:25
Nie rozumiem obecnego zachwytu nad Fornalikiem. Gość na budowę drużyny dostał TRZY LATA ! W Wiśle tyle czasu nie dostanie NIGDY za kadencji Cupiała. Dlatego Probierz to właściwy człowiek na właściwym miejscu. Pożegnanie z Nunezem i Kirmem będzie istnym wybawieniem.
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 22.04.2012, 11:02
WiślakMyślenice napisał(a):Wyświetl post
Nie rozumiem obecnego zachwytu nad Fornalikiem. Gość na budowę drużyny dostał TRZY LATA ! W Wiśle tyle czasu nie dostanie NIGDY za kadencji Cupiała. Dlatego Probierz to właściwy człowiek na właściwym miejscu. Pożegnanie z Nunezem i Kirmem będzie istnym wybawieniem.
Ee to chyba nie całkiem tak.
Ogólnie to gość od tych 3 lat pracuje w warunkach braku kasy, jak zrobi jakiś lepszy wynik to musi sprzedawać, żeby zarobić na premie za ten sukces. Brak kasy = konieczność oszlifowania młodych chłopaków z 2-3-4 ligi (Sobiech, Sadlok, Jankowski) lub odbudowy przegranych gości (Niedzielan, Zieniu) plus jak kogoś gdzieś wypatrzą i kosztuje zero albo czapkę gruszek (Grodzicki, Stawarczyk, Piech itp.) to go biorą i próbują robić piłkarza. Trzeba przyznać, że jak na takie warunki to wyniki są godne szacunku, przynajmniej dla mnie.
2010 - sukces - 3 miejsce i trzeba się pożegnać z Niedzielanem, Sobiechem i Sadlokiem bo nie ma kasy.
Więc kolejny sezon, a zwłaszcza jesień cienka bo skład słabszy, a dodatkowo trzeba zagrać 6(?) meczów w el. le.
2011/2012
Coraz lepsi Piech i Jankowski, dobry Zieniu, reszta daje radę - nieco szcześliwy finał PP i realne szanse na MP na 3 kolejki przed końcem. Puchary mają praktycznie w kieszeni.
A my z budżetem 50 baniek i graczami po przeszło 300tys euro na rok gdzie jesteśmy.
Szacunek ode mnie dla WF co nie znaczy, że w Wiśle, Legii, Amice itp. poszłoby Mu równie fajnie.
W Ruchu jest u siebie - swój klub, swoje - ślunskie środowisko itd.
Odpowiedz cytując
wyar
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 22.04.2012, 12:27
s1mone napisał(a):Wyświetl post

Nie rozumiem też o jakiej nowoczesnej piłce mowa w przypadku Maskaanta. Chodzi o to, że graliśmy 4-5-1? Za Probierza też tak gramy. A może o to, żeby nie stwarzać sobie sytuacji? Jak mnie śmieszą takie banały w stylu 'nowoczesna piłka', 'nowoczesne rozwiązania taktyczne' - czyli co dokładnie? W czym różni się nowoczesna piłka od tej "probierzowskiej"? Wyjaśnij.

Chodzi o stałe fragmenty? O wymienność pozycji? Pressing na całej długości boiska? Granie krótką piłką? Granie z kontry? Atak pozycyjny? Częste wykorzystywanie bocznych obrońców w akcjach ofensywnych?
No czekam na wyjaśnienia, bo takie banały jak nowoczesna piłka czy nowoczesne rozwiązania taktyczne to demagogia w stylu Markusa. Jak brak argumentów z sensem to odwołuje się do profesjonalnych, nowoczesnych, super taktycznych i ten teges. To samo robicie Wy. Także napiszcie do czego się ten hipernowoczesny profesjonalny turbo taktyczny kozaczyzm odwołuje, bo 'ja ne rozume'.

.
No widzisz,nie rozumiesz,znakiem tego nie będziesz debeściakiem na tym forum,gdybyś rozumiał,i przyjmował nauki jaśnie oświeconych tutejszych debeściaków,dostałbyś moda,mógłbyś kasować niewygodne wpisy,banować,słowem używać czego tylko dusza zapragnie,za wyłączeniem jasnych argumentów.
Oczywiscie Probierz to kolejny trener do dupy,tak tylko np. Saganowski wypowiada się o nim w samych superlatywach (no tak,facet mniej widział od Markusa) jako o super profesjonaliście. Jest oczywiste,że facet nie jest praktykiem,w przeciwieństwie do tutejszych forumowych - O Jezu ! - "ekspertów".
Swoja drogą zauważ,jak to potrafi być zabawne - kiedy Maaskant pracował,było oczywiste,że za słabe wyniki odpowiada brak zakupów klasowych piłkarzy,kiedy zaczyna pracować jakikolwiek inny trener,za brak wyników odpowiedzialny jest on sam.
Jak jestem wściekły,to poprawiam sobie humor zaglądając na to forum i czytając wpisy o tym,jaki to Cupiał nie jest beznadziejny - to wprawia mnie w w jeszcze lepszy nastrój,nż czytanie o kolejnej trenerskiej łazędze,którą zatrudniła Wisła.
You'll never know...
Odpowiedz cytując
Po prostu Wiślak
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 22.04.2012, 15:18
wyar napisał(a):Wyświetl post
No widzisz,nie rozumiesz,znakiem tego nie będziesz debeściakiem na tym forum,gdybyś rozumiał,i przyjmował nauki jaśnie oświeconych tutejszych debeściaków,dostałbyś moda,mógłbyś kasować niewygodne wpisy,banować,słowem używać czego tylko dusza zapragnie,za wyłączeniem jasnych argumentów.
Oczywiscie Probierz to kolejny trener do dupy,tak tylko np. Saganowski wypowiada się o nim w samych superlatywach (no tak,facet mniej widział od Markusa) jako o super profesjonaliście. Jest oczywiste,że facet nie jest praktykiem,w przeciwieństwie do tutejszych forumowych - O Jezu ! - "ekspertów".
Swoja drogą zauważ,jak to potrafi być zabawne - kiedy Maaskant pracował,było oczywiste,że za słabe wyniki odpowiada brak zakupów klasowych piłkarzy,kiedy zaczyna pracować jakikolwiek inny trener,za brak wyników odpowiedzialny jest on sam.
Jak jestem wściekły,to poprawiam sobie humor zaglądając na to forum i czytając wpisy o tym,jaki to Cupiał nie jest beznadziejny - to wprawia mnie w w jeszcze lepszy nastrój,nż czytanie o kolejnej trenerskiej łazędze,którą zatrudniła Wisła.
Czyli Probierz jest świetnym trenerem i basta, bo tak twierdzi Saganowski? Ten sam, który niegdyś podobnie wypowiadał się np: o Trzeciaku, że jest świetnym dyrektorem sportowym? A Wieszczycki chwalił niegdyś Liczke, podobnie jak Koźmiński - i oni automatycznie mieli racje, a nie np: krytykujący go kibice z forum? Jasne. Są zawodnicy, którzy do dziś pochlebnie wypowiadają się np: o Łazarku, Motyce, Urbanie, Bobo Kaczmarku itd. - skoro tak, to są genialni trenerzy? Co tam w końcu wiedzą zwykli kibice, a już zwłaszcza piszący na forum...

Ale pieprzysz.

Też uwielbiam to forum - bo zawsze znajdzie się tu ktoś gotów podważyć nawet największą oczywistość tylko dlatego, że mówią o niej ludzie, których nie lubi. Bo jak wiadomo kibice nie mają prawa nic oceniać, nic widzieć i mieć czasem rację.
Odpowiedz cytując
SlawekS
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 23.04.2012, 08:57
Weźcie jeszcze jedno pod uwagę oceniając Probierza. Maaskant miał możliwość dobrania sobie zawodników do stylu gry jaki miał zamiar wprowadzić. Oczywiście miał ograniczenia, ale przecież każdy gracz który przyszedł miał jego akceptację.Miał też do dyspozycji kilka okresów przygotowawczych - miał czas żeby ustawić drużynę - również fizycznie - po swojemu.
Kaziu Moskal był przy drużynie przez lata, znał zawodników od podszewki i też mia jeden okres przygotowawczy dla siebie.
Probierz wszedł w Wisłę "z marszu", mecz za meczem i dopiero ostatnio cieszył się, że miał TYDZIEŃ czasu na to by z drużyną normalnie popracować. Abstrahuję od faktu, że wszedł w ekipę z kontuzjami, często wykartkowaną i zdemotywowaną. A jednak widać jego efekty pracy. Pewnie jeszcze nie takie jakich sam by sobie życzył, ale zdecydowanie wolę oglądać Wisłę Probierza niż tę z jesieni czy z początku wiosny
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Od: 07.2010

Stary 23.04.2012, 10:31
Ktos napisal ze jesli chodzi o taktyke to Probierz orłem nie jest. Prosze skupmy sie na faktach. Trener mocno podkresla, ze pierwszy raz mial tydzien, ktory mogl przepracowac z pilkarzami a wczesniej treningi byly mocno ograniczone przez kontuzje(takiego wysypu juz dawno nie bylo) i terminarz. Kiedy mial wprowadzic nowe schematy i ta wspomniana taktyke. Jako kibic laik powiem tak 3 mecze 9 bramek. Sporo takze straconych ale jak trzeba tak rotowac obrona moze sie zdarzyc. U nas zawsze kreci sie nosem ale:

1. Kiedy przed Probierzem strzelilismy 3 bramki w meczu?
2. Kiedy przed probierzem mielismy serie 3 meczow gdzie strzelilismy 3 bramki?
3. Kiedy ostatni raz wygralismy 3 mecze z rzedu?

Oczywiscie wsrod 3 meczow jest Podbeskidzie i ŁKS ale Podbeskiedzie pokonalismy 1 raz w 4 meczach, poprzedni mecz z ŁKS wygrał nam sędzia tak dla odświeżenia.

Nadal jestem za Probierzem w Wiśle a ostatnie wyniki tylko umacniają to przekonanie. Czasu i cierpliwoś i myślę, że będzie dobrze. Jak Probierz wygra derby zostanie(zmiana trenera byla by strzalem w stope). 3majmy kciuki.

Pareiko - Jovanovic - Chavez - Czekaj - (LO) - Iliev - Melikson* - Wilk - (SP) - (PP) - Genkov

Oprocz Pareiki gdzie wydaje sie, ze go podpisza wszyscy powyzej maja ważne kontrakty. Odstawmy bajki o gigantycznym dlugu(dlug na zamkniecie 2011 byc musial bo kasy z UEFA nadal nie ma, ale bedzie w budzecie 2012), uzupelniamy 1 sklad o 3 pilkarzy:
LO - Dudu moze byc do wziecia za darmo.
SP - wierze ze za darmo lub w rozsadnych pieniadzach kogos lepszego niż Jirsak znajdziemy. (ale w najgorszym wypadku trudno niech zostanie).
PP -jestem pewien ze za darmo lub w rozsadnych pieniadzach kogos lepszego niż KIrm znajdziemy.

Lawke uzupelnijmy mlodymi pilkarzami z T-ME lub nizszych lig, moze cos po Stanie upolujemy takze za granica.

Koniecznie trzeba sie skupic na pozbyciu KIrma, Jaliensa, Garguły, Jovanica(Kurto rownie dobrze a taniej podgrzewa lawke)Boguskiego - o ile to mozliwe. (ostatni to juz znaku zycia nie daje nawet).

Nam nie trzeba rewolucji i krwawej rozprawy jak twierdzi Bednarz, trzeba wytrzymac rok nie rowalac wszystkiego i moze byc dobrze, uzupelniajac madrze sklad mistrzostwo 2013 jest bardzo realne.

* sprzedac jesli kasa bedzie naprawde dobra > 3 mln EUR, jesli nie przytrzymac jeszcze runde chlop sie odbuduje. Dodatkowo do przemyslenia ile bedzie nas kosztowala alternatywa o podobnych umiejetnosciach.

Naprawde moze nie byc tak zle, juz w kolejnym sezonie.
Ostatnio edytowane przez borys : 23.04.2012 o godz. 11:01.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 23.04.2012, 10:45
Bardzo fajnie, ale Melikson musi grać jako Of Pomocnik.Na skrzydkle moim zdaniem traci 50% swojej kreatynwości.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 23.04.2012, 13:03
Po prostu Wiślak napisał(a):Wyświetl post
Czyli Probierz jest świetnym trenerem i basta, bo tak twierdzi Saganowski? Ten sam, który niegdyś podobnie wypowiadał się np: o Trzeciaku, że jest świetnym dyrektorem sportowym? A Wieszczycki chwalił niegdyś Liczke, podobnie jak Koźmiński - i oni automatycznie mieli racje, a nie np: krytykujący go kibice z forum? Jasne. Są zawodnicy, którzy do dziś pochlebnie wypowiadają się np: o Łazarku, Motyce, Urbanie, Bobo Kaczmarku itd. - skoro tak, to są genialni trenerzy? Co tam w końcu wiedzą zwykli kibice, a już zwłaszcza piszący na forum...

Ale pieprzysz.

Też uwielbiam to forum - bo zawsze znajdzie się tu ktoś gotów podważyć nawet największą oczywistość tylko dlatego, że mówią o niej ludzie, których nie lubi. Bo jak wiadomo kibice nie mają prawa nic oceniać, nic widzieć i mieć czasem rację.
Nie nie jest świetny jest wręcz tragiczny, nie nadaje się na trenera Wisły, w ogóle powinien się zając zawodowo tarciem chrzanu!!!
Ale zanim zmieni profesje niech jeszcze z rok potrenuje Białą Gwiazdę, bo jak dzień dzisiejszy wyniki zaczynają go bronic. Tak tak ŁKS i Podbeskidzie ale ... po 3 bramki strzelone, no kurcze no to prawie tyle ile razem w lidze za pięknego Roberta.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 23.04.2012, 13:28
cfa napisał(a):Wyświetl post
Nie nie jest świetny jest wręcz tragiczny, nie nadaje się na trenera Wisły, w ogóle powinien się zając zawodowo tarciem chrzanu!!!
Ale zanim zmieni profesje niech jeszcze z rok potrenuje Białą Gwiazdę, bo jak dzień dzisiejszy wyniki zaczynają go bronic. Tak tak ŁKS i Podbeskidzie ale ... po 3 bramki strzelone, no kurcze no to prawie tyle ile razem w lidze za pięknego Roberta.
Wytłuszczenie moje...
Uważam, że rok pracy (nie trenowania bo Probierz jest dla wuefistą a nie trenerem) Probierza w Wiśle będzie rokiem straconym. Tak samo jak następny rok pracy Maaskanta czy Moskala byłyby latami budowania umiejetności zespołowej gry na poziomie europejskim.
Wyniki go bronią?
Z tego, co wiemy miał za zadanie uratować sezon, a przegrał (sportowo) wszystko, co można było przegrać. Zwycięskie potyczki z tuzami polskiego futbolu (ŁKS czy Podbeskidzie) tego nie zmieniają.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Tasio1906
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 23.04.2012, 13:34
Ja bym prosił o wstrzymanie opinii czy Probierz się nadaje, czy też nie. Kurcze tacy z większości specjaliści? Składać CV ekstraklasa czy pierwsza liga czeka na utalentowanych dyrektorów sportowych, a skoro wydajecie osądy( i niemal żądacie zwolnienia) o trenerze, który w ciągu niecałych miesięcy prowadził zespół w 8 meczach ligowych (zespół ugrał w nich 12 pkt) oraz 4 meczach pucharu Polski (3 zwycięstwa). Dajcie Probierzowi 2 (słownie dwa) okresy przygotowawcze na wykazanie się warsztatem trenerskim.

FraMat przypomnij mi jakie wyniki osiągał grolifikowany przez coraz więcej forumowiczów Robert Maskaant z takimi tuzami europejskiej piłki jak: Lechia, Podbeskidzie, cracovia w jakich okolicznościach wygraliśmy z ŁKSem?
Powód: FraMat
Ostatnio edytowane przez Tasio1906 : 23.04.2012 o godz. 13:44.
Czy wygrywasz Czy nie ja i tak Kocham Cię w sercu moim WISŁA i na dobre i na złe!!!!!
Ajax napisał(a):Wyświetl post
Nam potrzeba równowagi pomiędzy różnymi typami gracze, muszą być tacy od zapieprzania, tacy od grania, kilku młodych kilku doświadczonych. kilku z Polski kilku z zagranicy.

Odpowiedz cytując
borys
Banita

Stary 23.04.2012, 13:57
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Wytłuszczenie moje...
Uważam, że rok pracy (nie trenowania bo Probierz jest dla wuefistą a nie trenerem) Probierza w Wiśle będzie rokiem straconym. Tak samo jak następny rok pracy Maaskanta czy Moskala byłyby latami budowania umiejetności zespołowej gry na poziomie europejskim.
Wyniki go bronią?
Z tego, co wiemy miał za zadanie uratować sezon, a przegrał (sportowo) wszystko, co można było przegrać. Zwycięskie potyczki z tuzami polskiego futbolu (ŁKS czy Podbeskidzie) tego nie zmieniają.
FraMat z calym szacunkiem ale na jakiej podstawie tak oceniasz Probierza - wuefista - konkrety? Zakladam ze jestes laikiem tak jak 99% forum, ale moze jestem w bledzie. Jesli nie ja i Ty mozemy oceniac tak naprawde wyniki i to czy sie nam gra podoba bo o reszcie, przynajmniej ja ma pojecie ala CM.
Co takiego mial Moskal i maaskant, ze tymi wuefistami nie byli? Jeszcze za wczesnie wyrokowac ale wyglada na to, ze druzyna odpaliła, NARESZCIE.

Z tego co pamietam to na 1 konferencji Probierz powiedział że nie jest magikiem i pucharów nie obieca, czy cos w tym sensie.

Druga sprawa, ze wzial zespol, przygotowany do rundy przez innego szkoleniowca, z zawodnikami dobieranymi jeszcze przez jego poprzednika. Zespol gral mecze co 3 dni do tego posypaly sie kontuzje jak. Gdzie czas na wprowadzanie swoich rozwiazan? Ubiegly tydzien byl pierwszym przeznaczonym na prace. To bardzo niewiele.

Mysle ze wiele wskazuje, ze moze wart jest inwestycji w niego(ostatnia... ,tak mozna to juz nazwac - seria). Natomiast napewno nie powiedzialbym, ze Probierz to wuefista.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 23.04.2012, 14:10
borys.Można odwrócić pytanie.Dlaczego uważasz, że trzeba dać mu szansę.Jakie ma argumenty, by prowdzić taką drużynę jak Wisła.Miał być strażakiem i póki co ma marną szansę na puchary.
Moim zdaniem, jeśli mu się uda, to trzeba mu ładnie podziękować i budować drużynę na nowych fundamentach, to samo jak mu się nie uda.
Wiśle trzeba prawdziwego doświaczonego trenera pokroju Jimeneza -tak wiem to abstrakcja, a nie kogoś na dorobku i to jeszcze takiego, dla którego Wisła jest największym wyzwaniem w swojej karierze.Mam nadzieję, że nie dojdzie do wprowadzania "jego rozwiązań w Wiśle.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Stary 23.04.2012, 14:21
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
borys.Można odwrócić pytanie.Dlaczego uważasz, że trzeba dać mu szansę.Jakie ma argumenty, by prowdzić taką drużynę jak Wisła.Miał być strażakiem i póki co ma marną szansę na puchary.
Moim zdaniem, jeśli mu się uda, to trzeba mu ładnie podziękować i budować drużynę na nowych fundamentach, to samo jak mu się nie uda.
Wiśle trzeba prawdziwego doświaczonego trenera pokroju Jimeneza -tak wiem to abstrakcja, a nie kogoś na dorobku i to jeszcze takiego, dla którego Wisła jest największym wyzwaniem w swojej karierze.Mam nadzieję, że nie dojdzie do wprowadzania "jego rozwiązań w Wiśle.
Przypomnij sobie casus Macieja Skorży, dla którego Wisła była największym wyzwaniem w swojej karierze w owym czasie.
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Stary 23.04.2012, 14:33
Ok ale trzeba zauwazyc w jakim kregu trenerskim sie poruszamy teraz: Probierz, Smuda, Urban. O zagranicznym trenerze mozna myslec za rok jak sie koncepcja znow zmieni. Do tego czasu zostawilbym Probierza, nawet tylko z tego wzgledu, ze nie ma nikogo lepszego, który byłby zgodny z linią partii. Nie twierdze, ze on jest naszym zbawca ale jest najlepszym z najgorszych jakich mozemy miec (PMS).

Co do dania szansy - dlatego, ze trenera nie zatrudnia sie na x meczow ale na x lat. Bedziemy zmieniac co pol rundy to niedosc, ze bedziemy posmiewiskiem to jeszcze bedziemy spogladac na czub tabeli z dolu. Tak sie nie da.

Czy naprawde potrzebujemy trenera zagranicznego? po co przeplacac? my nie mamy strategi rozwoju, kilka meczow i go nie ma. Po co przeplacac. Wyolbrzymiam, ale nie az tak bardzo. NASZ PROBLEMEM TO NIE TRENER TYLKO ZARZADZANIE. CO Z TEGO, ZE MAY SWIETNYCH DOWODCOW SKORO GENERAL(Cupiał) NIE OGARNIA.
Odpowiedz cytując
Tasio1906
Senior Member

Stary 23.04.2012, 14:37
Doświadczeni z sukcesami: Smuda, Kasperczak, Janas, Schafer (czy jakoś tak; siwowłosy Niemiec o którym kiedyś plotkowano).[COLOR=#000000] vs Gonczarenko, Fink, Ojrzyński (tak tak Leszek Ojrzyński z zespołu skazywanego na pożarcie zrobił solidnego ligowca)
Czy wygrywasz Czy nie ja i tak Kocham Cię w sercu moim WISŁA i na dobre i na złe!!!!!
Nam potrzeba równowagi pomiędzy różnymi typami gracze, muszą być tacy od zapieprzania, tacy od grania, kilku młodych kilku doświadczonych. kilku z Polski kilku z zagranicy.

Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Stary 23.04.2012, 14:41
Cytat:
Ok ale trzeba zauwazyc w jakim kregu trenerskim sie poruszamy teraz: Probierz, Smuda, Urban. O zagranicznym trenerze mozna myslec za rok jak sie koncepcja znow zmieni. Do tego czasu zostawilbym Probierza, nawet tylko z tego wzgledu, ze nie ma nikogo lepszego, który byłby zgodny z linią partii. Nie twierdze, ze on jest naszym zbawca ale jest najlepszym z najgorszych jakich mozemy miec (PMS).
Bardziej mu do niemieckiej myśli szkoleniowej niż polskiej. Nie wiem czy się nie mylę, ale jeżeli kończyłeś jedynie kurs zagranicą, do prowadzenia drużyny potrzebujesz również kursu krajowego.

Weźcie się odpier(d)olcie z Probierzem i pms, bo to brednie.
Ostatnio edytowane przez WiślakMyślenice : 23.04.2012 o godz. 14:43.
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 23.04.2012, 14:51
Ocenianie Probierza za brak pucharów po tym co w klubie zaczął wyprawiać Bednarz jest dla mnie śmieszne, szczególnie chyba po meczu ligowym z Ruchem, który nie wyszedł całej drużynie Bednarz zaczął wymachiwać rewolwerem stwierdził że kula może trafić każdego prócz Czekaja oraz Bruda, zasadniczo dał do zrozumienia że większość już może się pakować. Łysy jest znany z tego że lubi ingerować w skład i pewnie były podszepty w stylu aby posadził kogoś na ławie bo go nie kupimy itp

Wiem, że Probierz jest bezpośrednio odpowiedzialny za wyniki i skład jednak on jest tu ciągle nowy jemu potrzebne było wsparcie i nadal jest.

Cytat:
Wiśle trzeba prawdziwego doświaczonego trenera
Łatwo jest napisać coś w tym stylu gorzej z podaniem sposobu realizacji bo kto ma za to zapłacić. Rozumiem, że sugestia jest taka żeby zapłacił Cupiał. Podstawowa sprawa jest taka, że żaden trener z doświadczeniem i sukcesami z zagranicy do nas nie przyjdzie ze względu na różnice w zarobkach. Druga kwestia czy trener wychowany w innej kulturze gdzie piłkarze nie mają problemów z przyjęciem piłki odnajdzie się w tutejszych realiach ? W jakim języku do nich dotrze np Jimenez ? Myślisz że jak Jimenez powiedziałby do Kirma że ma wrzucić piłkę na Genkova, a nie w kolana pierwszego obrońcy to on to zrealizuje ? Jak Jimenez spuści Sargosse z ligi to być może będzie szukał takich frajerów, dziwi mnie takie rozsyłanie CV wszędzie gdzie popadnie i patrzenie tylko na cyferki.

Jestem za tym aby dać Probierzowi czas i prawdziwą szanse bo pamiętam jeszcze czasy w który 90% kibiców pisało że słabiutka Jaga spadnie bo ma minus 10 punktów i słabych zawodników, tymczasem ta drużyna nie dość że się utrzymała to wywalczyła puchary, w następnym sezonie grała o mistrza. Ok potem się gdzieś trochę to wszystko rozsypało między innymi dlatego, że Probierz w Białymstoku nie miał nawet kawałka trawy. Wiadomo że tam panują trochę inne warunki klimatyczne.

Nie róbmy sobie jaj z tym że Probierz to wuefista a Robert był super bo tak nie było. Robert zaczął pod koniec odpier zajebiste show, że nawet ja który jeździ z reguły po zawodnikach zaczęłam wątpić w jego umiejętności trenerskie.

Jestem zbudowany tym, że mimo iż ta drużyna praktycznie nie gra o nic, że mimo iż Bednarz głośno przedstawił swoją wizję, ta drużyna nadal jest zmotywowana do grania i wygrywania.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 23.04.2012 o godz. 15:21.
Odpowiedz cytując
cfa
Senior Member

Stary 23.04.2012, 15:25
Tasio1906 napisał(a):Wyświetl post
Doświadczeni z sukcesami: Smuda, Kasperczak, Janas, Schafer (czy jakoś tak; siwowłosy Niemiec o którym kiedyś plotkowano).[COLOR=#000000] vs Gonczarenko, Fink, Ojrzyński (tak tak Leszek Ojrzyński z zespołu skazywanego na pożarcie zrobił solidnego ligowca)
Jezu przypomnę Ci, że Probierz dwa sezony temu miał z Jagą na starcie sezonu 10 pktów na minusie, on z zespołu skazanego na absolutną degradację zrobił zespół który skończył w górze tabeli i wywalczył Puchar Polski. No proszę Cię, nie stawiaj Ojrzyńskiego tutaj, teraz (może za dwa lata jak zagra z Koroną w pucharach) Wg mnie większe szanse na jakiś sukces ma Probierz.
Odpowiedz cytując
Tasio1906
Senior Member

Stary 23.04.2012, 15:32
Jezu przypomnę Ci, że Probierz dwa sezony temu miał z Jagą na starcie sezonu 10 pktów na minusie, on z zespołu skazanego na absolutną degradację zrobił zespół który skończył w górze tabeli i wywalczył Puchar Polski. No proszę Cię, nie stawiaj Ojrzyńskiego tutaj, teraz (może za dwa lata jak zagra z Koroną w pucharach) Wg mnie większe szanse na jakiś sukces ma Probierz.
nie chodzii mi o to, że Ojrzyński zrobił postęp bo ktoś na niego postawił!

Odpowiedz cytując
cfa
Senior Member

Stary 23.04.2012, 15:34
nie chodzii mi o to, że Ojrzyński zrobił postęp bo ktoś na niego postawił!
No to jest miłe, że ktoś się decyduje na trenerów bez nazwiska. W końcu pojawiają się nowi ludzie w tym cyrku zwanym extraklasą, tylko nie do końca pewnie się to podoba Piechniczkom i Łajzarkom chociaż na polaków psioczyć nie będą głośno.
Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 23.04.2012, 15:59
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post

Chroń nas Boże przed takimi trenerami! To taki Bakero bis, zresztą jego wyniki świadczą same za siebie. Niedługo Manolo będzie musiał szukać pracy w krajach gdzie go jeszcze dobrze nie poznali i oby trafił do Legii czy innej Polonii, a nie do nas.
Odpowiedz cytując
Po prostu Wiślak
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 23.04.2012, 16:11
Jezu przypomnę Ci, że Probierz dwa sezony temu miał z Jagą na starcie sezonu 10 pktów na minusie, on z zespołu skazanego na absolutną degradację zrobił zespół który skończył w górze tabeli i wywalczył Puchar Polski.
I co z tego? Jaka to jest rekomendacja i miara trenerskiej wartości, zdobycie krajowego pucharu w Polsce i jednosezonowe uplasowanie się w górnej połówce tabeli? To ma być jakaś gwarancja warsztatu?

Probierz w swojej dotychczasowej karierze nie ma żadnych wartościowych osiągnięć. Nie zrobił nic, co upoważniałoby do traktowania go jako wartościowego trenera. A ostatnie błędy (np: w meczu z ŁKS, które omal nie skończyły się remisem, wcześniej Lechem w lidze, Legią i Ruchem w PP) pokazują, że nie czuje drużyny i podejmuje regularnie złe decyzje. Na razie przegrał, a nie wygrał rundę wiosenną. Nie sprawdził się w roli "strażaka", choć tu akurat bardziej przysłużył się skandalicznie postępujący Bednarz.
Odpowiedz cytując
cfa
Senior Member

Stary 23.04.2012, 16:19
Po prostu Wiślak napisał(a):Wyświetl post
I co z tego? Jaka to jest rekomendacja i miara trenerskiej wartości, zdobycie krajowego pucharu w Polsce i jednosezonowe uplasowanie się w górnej połówce tabeli? To ma być jakaś gwarancja warsztatu?

Probierz w swojej dotychczasowej karierze nie ma żadnych wartościowych osiągnięć. Nie zrobił nic, co upoważniałoby do traktowania go jako wartościowego trenera. A ostatnie błędy (np: w meczu z ŁKS, które omal nie skończyły się remisem, wcześniej Lechem w lidze, Legią i Ruchem w PP) pokazują, że nie czuje drużyny i podejmuje regularnie złe decyzje. Na razie przegrał, a nie wygrał rundę wiosenną. Nie sprawdził się w roli "strażaka", choć tu akurat bardziej przysłużył się skandalicznie postępujący Bednarz.
Skorża miał to samo i co ? Największy jego problem nazywał się Jacek B. drugi brak odpowiednich transferów. I tak jestem zdania, że nie ma sensu teraz zmieniać trenera. Każdemu się zdarzają pomyłki w dobrze składu vide Guardiola w Gran Derbi.
Nie możemy bez końca zmieniać trenerów przecież to bezsensu, niech już jeden dostanie szansę przynajmniej 1,5 roku jak dostał piękny Robert.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 23.04.2012, 16:39
FraMat przypomnij mi jakie wyniki osiągał grolifikowany przez coraz więcej forumowiczów Robert Maskaant z takimi tuzami europejskiej piłki jak: Lechia, Podbeskidzie, cracovia w jakich okolicznościach wygraliśmy z ŁKSem?
Jestem tego samego zdaniam, co Po prostu Wislak:
jakikolwiek "sukces" w polskiej lidze ma się nijak do gry w piłkę nożną na poziomie europejskim. W ogóle do gry w piłkę nożną.
Dlatego tak jak nie interesują mnie "sukcesy" Probierza w meczch z ŁKS czy Podbeskidziem, tak samo nie interesują mnie "porażki" Maaskanta czy Moskala w meczach z tymże Podbeskidziem, Koroną, Lechią czy Cracovią.
Wynik w polskiej lidze o niczym nie świadczy. Trzeba przyjrzeć się jeszcze jaka gra towarzyszy temu wynikowi. Niezależnie od tego czy wynik był pozytywny czy negatywny, zwyciestwo czy wstydliwa porażka.
Co z tego, że Probierz zdobył PP? Klasa jego drużyny wyszła gdzies na stepach Azji Środkowej. Pogonili ją pasterze i wiesniacy.
Co z tego, że Maaskant przegrał z Cracovią a Moskal z Koroną. Prawdziwa klasa ich druzyny wyszła w spotkaniach o znacznie wyższą stawkę. Mecze z Apoelem, Fulham czy Twente, per saldo przegraliśmy, ale widac było w tych meczach, że drużyna gra w piłkę a nie w kopanke na podwórku.

Dlatego jakiekolwiek porównania wyników na naszym podwórku nie dają niczego. Ja zresztą nie porównuje wyniki, lecz grę, lecz styl i organizacją taktyczną.
Czy sądzisz, że Ruch (jesli zdobędzie MP) bedzie najlepszą polską drużyną, ktora godnie będzie nas reprezentować w eliminacjach do LM? Bo ja sobie tego nie wyobrażam.
W okresie budowania organizacji taktycznej na wyższym niż podwórkowa liga i kopanina, poziomie, porażki z tuzami jak Cracovia czy Podbeskidzie są wkalkulowane w ryzyko. I ten etap trzeba przejść.
Jest tez inna droga: Probierza - organizacja gry dopasowana pod polska ligę, nadrobienie -10 punktów straty i oklep od pastuchów w walce o stawkę poza TMobileEkstraklasą.

Ja wolę wkalkulowane porażki wynikajace z pecha w spotkaniu z Koroną, Cracovią czy Podbeskidziem niż iluzję swietnej ekipie po zwycięstwach wynikających jedynie z biegania a nie z taktyki z tymi samymi tuzami. Bo w Europie już samym bieganiem nie da rady

Odpowiedz cytując
Tasio1906
Senior Member

Stary 23.04.2012, 16:49
na temat tego co piszesz o porażkach z Cracovią nawet się nie wypowiadam. Jaka organizacja gry za boskiego Roberta? Taka "skorżowska" dzida na Bitona, bądź Kazkowe ja do Ciebie Ty do mnie (Czekaj z Diazem) i posiadanie jest.
Ostatnio edytowane przez Tasio1906 : 23.04.2012 o godz. 16:52.

Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 23.04.2012, 16:52
FraMat napisał(a):Wyświetl post

Ja wolę wkalkulowane porażki wynikajace z pecha w spotkaniu z Koroną, Cracovią czy Podbeskidziem niż iluzję swietnej ekipie po zwycięstwach wynikających jedynie z biegania a nie z taktyki z tymi samymi tuzami. Bo w Europie już samym bieganiem nie da rady
A czy nasza postawa w LE takiej iluzji nie stworzyła?
No chyba ze dalej sa ludzie uwazajacy ze to MY wywalczyliśmy awans swoimi umiejętnościami to gratuluje.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 23.04.2012, 16:53
Cytat:
Mecze z Apoelem, Fulham czy Twente, per saldo przegraliśmy, ale widac było w tych meczach, że drużyna gra w piłkę a nie w kopanke na podwórku.
Mam duży szacunek do naszych osiągnięć pucharowych. Natomiast my te puchary równie dobrze mogliśmy zakończyć na stepach w Łoweczu gdzie pomagała nam poprzeczka i słupki a nasi zawodnicy bezradnie wykopywali piłkę w kierunki Meliksona, nie potrafiąc wymienić 3 podań.
Drugi mecz z Litexem bardzo dobry i kolejny z APOELEm świetnie rozegrany. To są dwa dobre mecze w pucharach bo ja naprawdę nie mam zamiaru liczyć tych kiedy trener Fulham dał do zrozumienia że ma wyj na ten mecz bo czeka ich ważne spotkanie ligowe i dał odpocząć kilku podstawowym zawodnikom, przyjechali sobie na lajcie bez żadnego pressingu i motywacji, a drugi mecz to ten w którym drużyna Twente przyjechała na wycieczkę, trudno było skleić jeszcze gorszą obroną niż nasza ale udało im się wygrzebać z rezerw takich piłkarzy do tego grali bez bramkarza bo wyjść do bramki po wykopie Pareiki i odbicie strzału Garguły było elementarnymi zasadnymi gry na tej pozycji. Jeszcze raz podkreślę DWA dobre mecze w pucharach z czego przejście Litexu każdy z nas traktował jako obowiązek.

Cytat:
tak samo nie interesują mnie "porażki" Maaskanta czy Moskala w meczach z tymże Podbeskidziem, Koroną, Lechią czy Cracovią.
Przypominam że w niektórych z tych meczach nie potrafiliśmy wyjść z własnej połowy, tak wyglądała nasza gra pod pressingiem. Tutaj jakieś argumenty typu " bo się cofnęli i kopal po nogach" do mnie całkowicie nie docierają.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 23.04.2012 o godz. 17:01.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 23.04.2012, 17:00
na temat tego co piszesz o porażkach z Cracovią nawet się nie wypowiadam.
Naprawdę nie musisz. Jak dla mnie, im bardziej te porażkę przeżywamy, tym bardziej ci z drugiej strony Błoń się cieszą. Dla mnie była ona wypadkiem przy pracy i żadnej chluby pasiakom nie przynosi. Gnietliśmy ich praktycznie przez cały mecz i byliśmy zdecydowanie lepsi. Szkoda, że nic nie wpadło. Ale nie dam pasiakom powodu do zadowolenia martwiąc się ta porażką bardziej niż trzeba.
Jak dla mnie może koniec OT?

szprotson napisał(a):Wyświetl post
A czy nasza postawa w LE takiej iluzji nie stworzyła?
No chyba ze dalej sa ludzie uwazajacy ze to MY wywalczyliśmy awans swoimi umiejętnościami to gratuluje.
Moze i stworzyła. W głowach, co poniektórych.
Przecież od samego początku naszej gry w grupie LE pisałem, że to okres nauki dla Wisły Maaskanta w troche wyższej szkole niż polska liga. Dlatego nie przejmowałem się wynikami, ale patrzyłem, co Maaskant robi z drużyną, jej organizacją gry i taktyką. I wiele rzeczy wzbudzało podziw. Mimo porażek.

westersyl napisał(a):Wyświetl post
Mam duży szacunek do naszych osiągnięć pucharowych. Natomiast my te puchary równie dobrze mogliśmy zakończyć na stepach w Łoweczu gdzie pomagała nam poprzeczka i słupki a nasi zawodnicy bezradnie wykopywali piłkę w kierunki Meliksona.
Ale nie zakończyliśmy. W przeciwieństwie do Jagi Probierza

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów