|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 09.2011
Offline |
|
|
Wszołek, Dvalishvili i Jodłowiec to najciekawsze nazwiska z Polonii.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd, ale wydaje mi się, że 3 miesiące.
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
z tego co podliczyłem to na pensje powinniśmy wydawać koło 10milionów po odejściu kończących kontrakty więc nie jest to jakaś wielka suma i pewnie byłoby nas stać na parę fajnych uzupełnień żeby powalczyć o mistrzostwo, no może 12... tak czy inaczej jeszcze zapas chyba jest
Ostatnio edytowane przez Acapelo : 21.04.2012 o godz. 16:28.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Wszołek jest mierny.. w dodatku stylizuje się na swojego idola CR7 i często widać na boku boiska jak chciałby zaskoczyć rywala sztuczką techniczną ala ronaldo, no tylko że techniki to on nie ma za bardzo.
Wg mnie Baszczu, dwaiszwili i bruno to najlepszi piłkarze poloni. Dwaiszwili gra bardzo podobnie do Piecha lecz jest znacznie lepszy technicznie |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Polityka stawiania na "wyróżniających się" polskich zawodników, przepłacania ich, jak widać po raz kolejny srodze zawiodła, tym razem Wojciechowskiego. Ale to było do przewidzenia, reguła.
W Legii również Ci tak promowani i reklamowani młodzi Polacy nie są w stanie pociągnąć zespołu do pewnego kroczenia po tytuł. W bardzo wielu meczach zawodzą, nie wytrzymują kondycyjnie, presji. A gdy słabszy dzień ma Luboja, nikt tam nie jest w stanie zapewnić punktów. Bardzo żałuję, że Valckx nie zostanie z nami dłużej. W tym całym naszym krajowym burdelu był jedynym człowiekiem z wizją i odpowiednią wiedzą. Ale u nas zamiast być cierpliwym, wygodniej słuchać przy pierwszym kryzysie jadowitych podszeptów "Kapkopodobnych". |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Dla mnie ma umiejętności, żeby być lepszym defensywnym pomocnikiem od Cantoro. Ale we łbie ma nawalone i nie wiem czy Probierz (albo inna Smuda sobie z nim poradzi). Sam potencjał to mało i nie będę plakał jak odejdzie.
![]()
Panie, co wszystko wiedzą, w skrócie wszystkowiedźmy..
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Młody jest, z czasem mu to przejdzie, nabierze doświadczenia.
Szkoda, że nas na niego nie stać. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ma potencjał.![]()
Panie, co wszystko wiedzą, w skrócie wszystkowiedźmy..
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
nunez niech spada, niech wszyscy spadają, niech zostanie Melikson
już nawet Kirma zniosę jak zostanie Melikson, choć dobrze by go było wymienić na Pawłowskiego niech jakoś wypędzą Gargułę z jego śmieszną grą na ścianę, na która wrzuca po kolei wszystkich piłkarzy grając niecelne piłki Pareiko Jovanovic/Jirsak/Burliga Głowacki/Czekaj/Nalepa/Bunoza Pi.Brożek/Dudu Wilk/Jirsak/Garguła/Pazdan/Sobol/Chrapek Melikson/Iliev/Małecki/Kirm (jak się sprzeda to Pawłowski) Brożek/Genkov Pareiko-Jovanovic Głowacki Czekaj Pi.Brożek- Wilk Pazdan- Melikson Iliev - Brożek Genkov i wystarczy na ligę, reszta niech spada, Boguski na wypożyczenie nie ma się co pieścić, mistrzostwo można zdobyć takim składem, tylko trzeba grać dobrze taktycznie można pomyśleć o Traore z Lechii do rywalizacji z Pazdanem mam nadzieję, że nie będzie 28 letnich wynalazków typu Pietruszka itp... za rok rozwiązać kontrakt z Gargułą, odejdzie Iliev, Sobol i w ich miejsce sprowadzi się kogoś nowego
Ostatnio edytowane przez Acapelo : 22.04.2012 o godz. 08:10.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Kołtoń dziś wymienił pięciu zawodników w lidze z najwyższymi kontraktami: (Ljuboja, Novo, Blanco, Arboleda, Dwaliszvili). Czyli żadnego Wiślaka. Dalej nie mogę pojąć jakim cudem jest u nas taka dziura budżetowa skoro nie mamy najdroższych piłkarzy na utrzymaniu, a przychody ze względów pucharowych będziemy mieli najwyższe. W tej chwili Lech, Legia, Polonia jest w stanie nas znacznie przebić jeśli chodzi o kontrakty.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
I jeszcze odnośnie obecnej sytuacji. Trochę przykre jest, że w momencie kiedy drużyna zaczyna grać i wreszcie powstaje zespół mamy świadomość, że po sezonie zostanie to zniszczone i znowu przez pół roku albo więcej będziemy mordować się z bezładnym zlepkiem piłkarzy. Tym bardziej, że prawie na pewno będą słabsi od obecnych. Mówi się przecież o pozbyciu nie tylko niepotrzebnych i przeciętnych zawodników ale także trzonów zespołu, który wreszcie po wielu zawirowaniach zaczyna funkcjonować, co jest dla mnie ponurym żartem. Dokąd ten klub zmierza... ?
Ostatnio edytowane przez Arked : 22.04.2012 o godz. 12:59.
![]()
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32286,t...l?ticaid=1e515 http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html http://legionisci.com/news/43391_Lju...straklasy.html Źródła jak źródła, pominę, czy można im ufać, ale to by znaczyło: 1. Dwaliszvili - 625 tys.euro 2. Ljuboja - ~500 tys. euro 3. Manuel Arboleda - 420 tys.euro 4. Nacho Novo - ~400 tys. euro (?) 5. Ismael Blanco - ~400 tys. euro (?) Możliwe, iż w Legii są kominy płacowe, Polonii i Lechu też, a u nas nie ma, a mimo to są zawodnicy zarabiający 300-350 tysięcy euro, więc reszta musi zarabiać niewiele mniej. Bardziej mnie interesuje średnia zarobków danej drużyny niż największe zarobki. Poza tym nikt nie zaprzecza temu, że Legia ma dwa razy większy dług wewnętrzny niż Wisła. Z kolei nie chce mi się wierzyć, że do Polonii się nie dokłada. Lech z kolei ma sam zarabiać na siebie. Zresztą Lech stara się wytransferować od jakiegoś czasu Arboledę. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
Logika Twojej wypowiedzi powala... ![]() ![]()
You'll never know...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Hmm, ciekawe kadry...tyle tylko, ze chyba nie biorace pod uwage slow Bednarza i nowej polityki klubu. Wyraznie jest zapowiedziane ciecie kontraktow, czyli zegnamy Ilieva, Genkova, Jaliensa i prawdopodobnie Meliksona...nie wspominajac o tych, ktorym koncza sie umowy i o wypozyczonych. Wisla ma sie opierac na Czekaju, Urydze, Brudzie, Wilku, itd, przytaczajac slowa czlowieka, ktory ma tutaj "posprzatac".
|
|
|
|
Member
Od: 02.2012
Offline |
|
Legia słono płaci ale i też sporo więcej zarabia... bilety droższe, frekwencja wyższa, a do tego PEPSI arena, Active Jet. ITI, Borysiuk, Komorowski, Rybus... |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
||
wyar napisał(a):
Jeśli to co mówił przez ostatnie tygodnie Bednarz i fala artykułów prasowych o tym jak dobry Cupiał znowu ratuje biedną Wisłę to nie jest gra medialna to nie wiem co nią jest. Nie neguję, że klub może być w tarapatach finansowych ale jeśli załatwiły nas ostatnie "wielkie" transfery i pensje zawodników to może dajmy sobie spokój z poważną piką.![]()
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
To, że Polonia ma kasę nie oznacza, że sama ją generuje. Klub środka tabeli, który płaci znacznie większe sumy transferowe i kontraktowe. Do tego nie zarabiający zbyt wiele na sponsorach i stadionie. Bez JW ten klub by sam nie udźwignął takiej kasy. Nie można mieć do Cupiała pretensji, że nie chce dokładać gigantycznych pieniędzy do Wisły. Ten dług wewnętrzny to forma finansowania Wisły. Jak już ktoś kiedyś to ocenił prawdopodobnie jedna z najkorzystniejszych dla obydwu stron. Skąd Wisła ma bez sprzedaży zawodników domykać budżet. Kiedy płaciliśmy mniejsze sumy piłkarzom i to jest na zasadzie kontraktów motywacyjnych musieliśmy sprzedać piłkarza za 2-3 mln euro, aby domknąć budżet. Od roku nie dość, że nikogo nie sprzedaliśmy to jeszcze ściągnęliśmy piłkarzy z lepszym CV niż dawniej. Już wiele razy pisałem, że warto przeprowadzić symulację wpływów Wisły i jej wydatków. Taki "budżet" stworzony przez forumowiczów. Z sum, które pojawiały się w mediach wydawało mi się to zdumiewające, że Wisła pozwoliła sobie na nie sprzedanie kogokolwiek w letnim okienku transferowym za 2-3 mln euro. O Legii mówi się, że ma większy dług względem właścicieli od nas dwukrotnie. To zobaczcie kiedy Legia została przejęta przez ITI, a kiedy Wisła przez TF. 8-9 lat później do Legii wkroczyło ITI jak się nie mylę. Nie chce mi się teraz szukać informacji. Na transferach od tego czasu więcej zarobiła Legia, a jednak to ona ma większy dług wewnętrzny. Ostatnio pojawiają się informacje o tym, że ta Legia może zostać sprzedana. Na piłce nożnej w Polsce ciężko zarobić. Gdyby było inaczej to pewnie miasto Wrocław nie musiałoby udzielać pożyczki Śląskowi. A Śląsk ma bogatego współwłaściciela. Jeżeli ten współwłaściciel po dość krótkim czasie nie ma entuzjazmu do inwestycji w klub to jest to chyba dość idealny przykład tego, że na polskiej piłce ciężko zarobić. Jeżeli Melikson chce u nas zostać do końca kariery to nie ma problemu. Jednak jeżeli chce odejść to niech odejdzie. W przyszłym sezonie możemy zakwalifikować się do pucharów, a nawet zdobyć mistrzostwo bez zawodnika na tym poziomie. Konieczny był najwcześniej za rok i kilka miesięcy.
Ostatnio edytowane przez kacpaw91 : 22.04.2012 o godz. 14:37.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
||||
|
Rw88 napisał(a):
Rw88 napisał(a):
Rw88 napisał(a):
Tym bardziej, że wszyscy wiedzą o problemach z frekwencją, blokadą środków z UEFA, oraz o zapisach w oficjalnych dokumentach klubu z minionych lat, mówiących o spłacie zadłużenia powstałego wówczas właśnie w obecnym okresie - były one niegdyś publikowane także na forum. Kibice kwestionują też, moim zdaniem słusznie, strategię przełamania trudności przedstawioną przez Bednarza. Mają do tego prawo.
Ostatnio edytowane przez Po prostu Wiślak : 22.04.2012 o godz. 15:23.
|
||||
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Online |
|
|
mam wrażenie (no nie wiem.... może się mylę?), że rozważania o Wojciechowskim mają bardzo niewiele wspólnego z tematem wątku
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Jeśli ktoś tam wierzy w Polskich piłkarzy, niech sobie wierzy.Na szczęście nie ma decydującego głosu.
Tymczasem fakty są takie, że w prawie 40 mln kraju w centrum Europy mamy 5 piłkarzy na światowym poziomie a resztę kopaczy,nasza młodzieżowa reprezentacja przegrywa co jest do przegrania -jeszcze nie dawno z takimi tuzami jak rep Liechtensteinu - czyli Państwa które ma tyle mieszkańców co np osiedle Kurdwanów, nasza młoda Wisła na 16 miejsc jest 12 a repra seniorska ma jedno z najgorszych miesc w historii. Wiadomo, fajnie by było mieć wychowanków, czy chociażby jakiegoś Polaka, jednak dopóki polską ligą będzie rządzić klitka menadżerska ze swoją zmową cenową i ludźmi, którzy będa przeplacać za młodego człowieka, który potrafi 2 razy kopnąć piłkę, to lepiej nie będzie. Tak jak pisałem wcześniej o Polonii i Wojciechowskim, by się nie podniecać ich zakupami, bo pisałem o tym, że to może być klub- meteor, jest i zaraz go nie ma. Po raz setny trzeba napisać, że jeśli mieć Polaków w składzie, to trzeba stworzyć od podstaw własną akademię, szkółkę z profesjonalnym programem szkoleniowym dostosowanym do wieku.Inaczej nas nie stać, zwłaszcza na Polskich kopaczy, którym niestety mają popsute głowy od wody sodowej.To, że ktoś jest Polakiem nie oznacza tego, że będzie chciał umierać za nasz klub. ![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
Myślę, że nie chodzi o grupy Polacy i Obcokrajowcy, tylko o indywidualne podejście i mentalność. Jasne, że Polacy mają większą świadomość tego co to jest Wisła, ale przede wszystkim ta mentalność, którą ma np Pareiko, Jovanović, Wilk, Sobolewski - po nich to najbardziej widać. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|||||
Wiesz, to samo mogę powiedzieć o stanierich patrząc na ich zaangażowanie w wielu meczach. Dla wielu z nich Wisła to tymczasowe miejsce pracy. W poprzednich sezonach "machający rękoma" i "zwalniający trenerów" kopacze wykazywali większe zaangażowanie niż większość naszych gwiazdek w tym sezonie. Nie można jednak wrzucać wszystkich do jednego wora, bo w każdej z tych grup zdarzają się tacy co walczą za Wisłę i tacy co "przybijają piątki".
Ostatnio edytowane przez kacpaw91 : 23.04.2012 o godz. 11:34.
|
|||||
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
A wy jak zwykle ze skrajności w skrajność. Polacy owszem, ale nie na poziomie Pietruszki ale Brożki czy Głowa to już odpowiednia półka
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale nikt tu nie chce Pietruszki, odnoszę wrażenie, że to jakiś dziennikarz wymyślił jego temat gry w Wiśle. Mam nadzieję tylko, że temat tego Gajosa jest realny. Wygląda na ciekawego zawodnika, Kuba go poleca, kosztować dużo nie powinien, więc zaryzykować można.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
jak zapowiadają biedowanie to postawić na naszych: Chrapka, Nalepę, Urygę, Pulkę, Szewczyka itp... I dobrać kogoś za darmo
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|