The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
fresh.cie
Senior Member

Od: 09.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.04.2012, 07:48
Wszołek, Dvalishvili i Jodłowiec to najciekawsze nazwiska z Polonii.
Odpowiedz cytując
Romuald
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 21.04.2012, 08:20
fresh.cie napisał(a):Wyświetl post
Wszołek, Dvalishvili i Jodłowiec to najciekawsze nazwiska z Polonii.

Tylko kto da kase na ich zakup...? Wojciechowski nie jest takim idiotą w biznesie aby mogli rozwiązać kontrakty i odejść,pewnie wyrówna zaległości i zacznie sprzedawać a Wisły nie stać na takie wydatki... Można pomyśleć o Baszczyńskim.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 21.04.2012, 09:44
Romuald napisał(a):Wyświetl post
Tylko kto da kase na ich zakup...? Wojciechowski nie jest takim idiotą w biznesie aby mogli rozwiązać kontrakty i odejść,pewnie wyrówna zaległości i zacznie sprzedawać a Wisły nie stać na takie wydatki... Można pomyśleć o Baszczyńskim.
Jeżeli okazałoby się prawdą, że wstrzymał wypłaty to zawodnicy po jakimś czasie mają możliwość złożenia wniosku o rozwiązanie kontraktu z winy klubu. Ile to musi być? 3 miesiące? 6 miesięcy?
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 21.04.2012, 10:35
Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd, ale wydaje mi się, że 3 miesiące.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
Kamil_mchw
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 21.04.2012, 11:49
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd, ale wydaje mi się, że 3 miesiące.
tak... 3 miesiące...(ktoś ostatnio zamieścił link z sytuacją Dudu z Widzewa, gdzie to było opisane) ale do momentu rozwiązania umowy dalej grają do Polonii Wawa. rozpatrzenie wniosku, zbadanie sytuacji, ponaglenia w stosunku do klubu o uregulowanie zaległości itp. itd. i robi się 6 miesięcy...
Odpowiedz cytując
mazak
Junior Member

Od: 06.2010

Stary 21.04.2012, 15:39
Karherop napisał(a):Wyświetl post
chyba ze znajdzie fra... inwestora który wyłoży kasę na /za klub

swoją drogą nie zdziwiłbym sie gdyby Wojciechowski jednak zmienił zdanie. W końcu nie robiłby tego pierwszy raz .

najcenniejsze polskie (młode) kąski w Polonii to Teodorczyk i Wszołek.

No a taki Kokoszka sobie zamknął dawno drogę powrotu . Co do reszty się nie wypowiadam .
Może by jeszcze ten cały Bruno coś ogarnął...
Odpowiedz cytując
Acapelo
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 21.04.2012, 16:22
z tego co podliczyłem to na pensje powinniśmy wydawać koło 10milionów po odejściu kończących kontrakty więc nie jest to jakaś wielka suma i pewnie byłoby nas stać na parę fajnych uzupełnień żeby powalczyć o mistrzostwo, no może 12... tak czy inaczej jeszcze zapas chyba jest
Ostatnio edytowane przez Acapelo : 21.04.2012 o godz. 16:28.
Odpowiedz cytując
aphroditeN
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 21.04.2012, 16:29
Wszołek jest mierny.. w dodatku stylizuje się na swojego idola CR7 i często widać na boku boiska jak chciałby zaskoczyć rywala sztuczką techniczną ala ronaldo, no tylko że techniki to on nie ma za bardzo.
Wg mnie Baszczu, dwaiszwili i bruno to najlepszi piłkarze poloni. Dwaiszwili gra bardzo podobnie do Piecha lecz jest znacznie lepszy technicznie
Odpowiedz cytując
Po prostu Wiślak
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 21.04.2012, 16:39
Polityka stawiania na "wyróżniających się" polskich zawodników, przepłacania ich, jak widać po raz kolejny srodze zawiodła, tym razem Wojciechowskiego. Ale to było do przewidzenia, reguła.

W Legii również Ci tak promowani i reklamowani młodzi Polacy nie są w stanie pociągnąć zespołu do pewnego kroczenia po tytuł. W bardzo wielu meczach zawodzą, nie wytrzymują kondycyjnie, presji. A gdy słabszy dzień ma Luboja, nikt tam nie jest w stanie zapewnić punktów.

Bardzo żałuję, że Valckx nie zostanie z nami dłużej. W tym całym naszym krajowym burdelu był jedynym człowiekiem z wizją i odpowiednią wiedzą. Ale u nas zamiast być cierpliwym, wygodniej słuchać przy pierwszym kryzysie jadowitych podszeptów "Kapkopodobnych".
Odpowiedz cytując
ociec Ciemka
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 21.04.2012, 20:54
Lysy napisał(a):Wyświetl post
Dla mnie gość jest tak słaby, że nawet za darmo bym go nie zatrzymywał. Krzyżyk na drogę i niech wraca do argentyny, gdzie najwyraźniej się na nim poznali.
Dla mnie ma umiejętności, żeby być lepszym defensywnym pomocnikiem od Cantoro. Ale we łbie ma nawalone i nie wiem czy Probierz (albo inna Smuda sobie z nim poradzi). Sam potencjał to mało i nie będę plakał jak odejdzie.
Panie, co wszystko wiedzą, w skrócie wszystkowiedźmy..
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 21.04.2012, 21:02
Młody jest, z czasem mu to przejdzie, nabierze doświadczenia.
Szkoda, że nas na niego nie stać.
Odpowiedz cytując
ociec Ciemka
Senior Member

Stary 21.04.2012, 21:30
JrQ- napisał(a):Wyświetl post
Młody jest, z czasem mu to przejdzie, nabierze doświadczenia.
Szkoda, że nas na niego nie stać.
Gdybym był pewny, że mu przejdzie też bym żałował Ma potencjał.
Panie, co wszystko wiedzą, w skrócie wszystkowiedźmy..
Odpowiedz cytując
Acapelo
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 22.04.2012, 05:53
nunez niech spada, niech wszyscy spadają, niech zostanie Melikson
już nawet Kirma zniosę jak zostanie Melikson, choć dobrze by go było wymienić na Pawłowskiego
niech jakoś wypędzą Gargułę z jego śmieszną grą na ścianę, na która wrzuca po kolei wszystkich piłkarzy grając niecelne piłki

Pareiko Jovanovic/Jirsak/Burliga Głowacki/Czekaj/Nalepa/Bunoza Pi.Brożek/Dudu Wilk/Jirsak/Garguła/Pazdan/Sobol/Chrapek Melikson/Iliev/Małecki/Kirm (jak się sprzeda to Pawłowski) Brożek/Genkov

Pareiko-Jovanovic Głowacki Czekaj Pi.Brożek- Wilk Pazdan- Melikson Iliev - Brożek Genkov

i wystarczy na ligę, reszta niech spada, Boguski na wypożyczenie nie ma się co pieścić, mistrzostwo można zdobyć takim składem, tylko trzeba grać dobrze taktycznie
można pomyśleć o Traore z Lechii do rywalizacji z Pazdanem
mam nadzieję, że nie będzie 28 letnich wynalazków typu Pietruszka itp...
za rok rozwiązać kontrakt z Gargułą, odejdzie Iliev, Sobol i w ich miejsce sprowadzi się kogoś nowego
Ostatnio edytowane przez Acapelo : 22.04.2012 o godz. 08:10.
Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 22.04.2012, 12:36
Kołtoń dziś wymienił pięciu zawodników w lidze z najwyższymi kontraktami: (Ljuboja, Novo, Blanco, Arboleda, Dwaliszvili). Czyli żadnego Wiślaka. Dalej nie mogę pojąć jakim cudem jest u nas taka dziura budżetowa skoro nie mamy najdroższych piłkarzy na utrzymaniu, a przychody ze względów pucharowych będziemy mieli najwyższe. W tej chwili Lech, Legia, Polonia jest w stanie nas znacznie przebić jeśli chodzi o kontrakty.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 22.04.2012, 12:54
Baala napisał(a):Wyświetl post
Kołtoń dziś wymienił pięciu zawodników w lidze z najwyższymi kontraktami: (Ljuboja, Novo, Blanco, Arboleda, Dwaliszvili). Czyli żadnego Wiślaka. Dalej nie mogę pojąć jakim cudem jest u nas taka dziura budżetowa skoro nie mamy najdroższych piłkarzy na utrzymaniu, a przychody ze względów pucharowych będziemy mieli najwyższe. W tej chwili Lech, Legia, Polonia jest w stanie nas znacznie przebić jeśli chodzi o kontrakty.
Żaden dziennikarz nie posiada raczej wiarygodnych danych na temat kontraktów zawodników więc nie przywiązywałbym dużej wagi do tego co mówi Kołtoń. Inna sprawa, że wielka dziura budżetowa Wisły to moim zdaniem w duzym stopniu ściema i gra medialna klubu. A jeśli już o niej mówimy to nie jest do końca spowodowana kontraktami zawodników i "wielimi" transferami, co żenująco próbuje się nam wmówić i usprawiedliwić czystki oraz degradacje sportową klubu, ale także wieloma innymi czynnikami (stadion, rozliczenia pomiędzy Wisłą i Telefoniką, problemy z uzyskanie pieniędzy od UEFA).

I jeszcze odnośnie obecnej sytuacji. Trochę przykre jest, że w momencie kiedy drużyna zaczyna grać i wreszcie powstaje zespół mamy świadomość, że po sezonie zostanie to zniszczone i znowu przez pół roku albo więcej będziemy mordować się z bezładnym zlepkiem piłkarzy. Tym bardziej, że prawie na pewno będą słabsi od obecnych. Mówi się przecież o pozbyciu nie tylko niepotrzebnych i przeciętnych zawodników ale także trzonów zespołu, który wreszcie po wielu zawirowaniach zaczyna funkcjonować, co jest dla mnie ponurym żartem. Dokąd ten klub zmierza... ?
Ostatnio edytowane przez Arked : 22.04.2012 o godz. 12:59.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 22.04.2012, 13:09
A wymienił ile zarabiają? Bo nie znajduję tu żadnej sprzeczności.

http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32286,t...l?ticaid=1e515
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html
http://legionisci.com/news/43391_Lju...straklasy.html

Źródła jak źródła, pominę, czy można im ufać, ale to by znaczyło:
1. Dwaliszvili - 625 tys.euro
2. Ljuboja - ~500 tys. euro
3. Manuel Arboleda - 420 tys.euro
4. Nacho Novo - ~400 tys. euro (?)
5. Ismael Blanco - ~400 tys. euro (?)

Możliwe, iż w Legii są kominy płacowe, Polonii i Lechu też, a u nas nie ma, a mimo to są zawodnicy zarabiający 300-350 tysięcy euro, więc reszta musi zarabiać niewiele mniej. Bardziej mnie interesuje średnia zarobków danej drużyny niż największe zarobki. Poza tym nikt nie zaprzecza temu, że Legia ma dwa razy większy dług wewnętrzny niż Wisła. Z kolei nie chce mi się wierzyć, że do Polonii się nie dokłada. Lech z kolei ma sam zarabiać na siebie. Zresztą Lech stara się wytransferować od jakiegoś czasu Arboledę.
Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Stary 22.04.2012, 13:12
Arked napisał(a):Wyświetl post
I jeszcze odnośnie obecnej sytuacji. Trochę przykre jest, że w momencie kiedy drużyna zaczyna grać i wreszcie powstaje zespół mamy świadomość, że po sezonie zostanie to zniszczone i znowu przez pół roku albo więcej będziemy mordować się z bezładnym zlepkiem piłkarzy. Tym bardziej, że prawie na pewno będą słabsi od obecnych. Mówi się przecież o pozbyciu nie tylko niepotrzebnych i przeciętnych zawodników ale także trzonów zespołu, który wreszcie po wielu zawirowaniach zaczyna funkcjonować, co jest dla mnie ponurym żartem. Dokąd ten klub zmierza... ?
Kogo masz na myśli pisząc "trzon zespołu" ? Jeśli Kirma, Jirsaka, Nuneza, Jaliensa - to wybacz, ale to trzon starczający co najwyżej na środek tabeli.
Odpowiedz cytując
wyar
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 22.04.2012, 13:35
Żaden dziennikarz nie posiada raczej wiarygodnych danych na temat kontraktów zawodników więc nie przywiązywałbym dużej wagi do tego co mówi Kołtoń. Inna sprawa, że wielka dziura budżetowa Wisły to moim zdaniem w duzym stopniu ściema i gra medialna klubu. A jeśli już o niej mówimy to nie jest do końca spowodowana kontraktami zawodników i "wielimi" transferami, co żenująco próbuje się nam wmówić i usprawiedliwić czystki oraz degradacje sportową klubu, ale także wieloma innymi czynnikami (stadion, rozliczenia pomiędzy Wisłą i Telefoniką, problemy z uzyskanie pieniędzy od UEFA).

Czekaj czekaj - skoro żaden dziennikarz nie ma wiarygodnych danych co do wielkości kontraktu ( a sa to ludzie bądź co bądź mający większe kontakty w tzw. "środowisku piłkarskim") - to SKĄD Ty wiesz,czy wielka dziura budżetowa to "ściema i w dużym stopniu gra medialna" ? Jakie są podstawy Twojej wiedzy - lot ptaków,fusy herbaciane,trzy nogi pajęcze zmieszane z liściem ogorzałki wełnistej podczas nowiu księżyca rwanego ?
Logika Twojej wypowiedzi powala...
You'll never know...
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 22.04.2012, 13:47
Hmm, ciekawe kadry...tyle tylko, ze chyba nie biorace pod uwage slow Bednarza i nowej polityki klubu. Wyraznie jest zapowiedziane ciecie kontraktow, czyli zegnamy Ilieva, Genkova, Jaliensa i prawdopodobnie Meliksona...nie wspominajac o tych, ktorym koncza sie umowy i o wypozyczonych. Wisla ma sie opierac na Czekaju, Urydze, Brudzie, Wilku, itd, przytaczajac slowa czlowieka, ktory ma tutaj "posprzatac".
Odpowiedz cytując
omega
Member

Od: 02.2012

Stary 22.04.2012, 13:55

Legia słono płaci ale i też sporo więcej zarabia...

bilety droższe, frekwencja wyższa, a do tego PEPSI arena, Active Jet. ITI, Borysiuk, Komorowski, Rybus...
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 22.04.2012, 14:20
Lysy napisał(a):Wyświetl post
Kogo masz na myśli pisząc "trzon zespołu" ? Jeśli Kirma, Jirsaka, Nuneza, Jaliensa - to wybacz, ale to trzon starczający co najwyżej na środek tabeli.
Mam na myśli Meliksona i Genkova głównie.

wyar napisał(a):
Czekaj czekaj - skoro żaden dziennikarz nie ma wiarygodnych danych co do wielkości kontraktu ( a sa to ludzie bądź co bądź mający większe kontakty w tzw. "środowisku piłkarskim") - to SKĄD Ty wiesz,czy wielka dziura budżetowa to "ściema i w dużym stopniu gra medialna" ? Jakie są podstawy Twojej wiedzy - lot ptaków,fusy herbaciane,trzy nogi pajęcze zmieszane z liściem ogorzałki wełnistej podczas nowiu księżyca rwanego ?
Wnioskuje to na "widzimisię". Witamy na forum Jeśli to co mówił przez ostatnie tygodnie Bednarz i fala artykułów prasowych o tym jak dobry Cupiał znowu ratuje biedną Wisłę to nie jest gra medialna to nie wiem co nią jest. Nie neguję, że klub może być w tarapatach finansowych ale jeśli załatwiły nas ostatnie "wielkie" transfery i pensje zawodników to może dajmy sobie spokój z poważną piką.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 22.04.2012, 14:34
wyar napisał(a):Wyświetl post
No dokładnie, raz się bierze informacje z tego samego źródła a innym razem mówi, że to "ściema". Klub nie ujawnia oficjalnych kwot, za które zawodnicy zostali kupieni bądź sprzedani. Tak samo nie ujawnia zarobków poszczególnych piłkarzy. Ujawniana jest tylko suma zarobków wszystkich pracowników Wisły z sprawozdaniach finansowych. Jak się nie mylę to wielu tutaj miało nie najlepszy stosunek do Przeglądu Sportowego za czasów, w których Kołtoń był redaktorem naczelnym. Teraz ten sam Kołtoń pracuje w Polsacie i jego informacja jest przyjmowana w zupełnie inny sposób niż przedtem.

To, że Polonia ma kasę nie oznacza, że sama ją generuje. Klub środka tabeli, który płaci znacznie większe sumy transferowe i kontraktowe. Do tego nie zarabiający zbyt wiele na sponsorach i stadionie. Bez JW ten klub by sam nie udźwignął takiej kasy. Nie można mieć do Cupiała pretensji, że nie chce dokładać gigantycznych pieniędzy do Wisły. Ten dług wewnętrzny to forma finansowania Wisły. Jak już ktoś kiedyś to ocenił prawdopodobnie jedna z najkorzystniejszych dla obydwu stron.

Skąd Wisła ma bez sprzedaży zawodników domykać budżet. Kiedy płaciliśmy mniejsze sumy piłkarzom i to jest na zasadzie kontraktów motywacyjnych musieliśmy sprzedać piłkarza za 2-3 mln euro, aby domknąć budżet. Od roku nie dość, że nikogo nie sprzedaliśmy to jeszcze ściągnęliśmy piłkarzy z lepszym CV niż dawniej. Już wiele razy pisałem, że warto przeprowadzić symulację wpływów Wisły i jej wydatków. Taki "budżet" stworzony przez forumowiczów. Z sum, które pojawiały się w mediach wydawało mi się to zdumiewające, że Wisła pozwoliła sobie na nie sprzedanie kogokolwiek w letnim okienku transferowym za 2-3 mln euro.

O Legii mówi się, że ma większy dług względem właścicieli od nas dwukrotnie. To zobaczcie kiedy Legia została przejęta przez ITI, a kiedy Wisła przez TF. 8-9 lat później do Legii wkroczyło ITI jak się nie mylę. Nie chce mi się teraz szukać informacji. Na transferach od tego czasu więcej zarobiła Legia, a jednak to ona ma większy dług wewnętrzny. Ostatnio pojawiają się informacje o tym, że ta Legia może zostać sprzedana.

Na piłce nożnej w Polsce ciężko zarobić. Gdyby było inaczej to pewnie miasto Wrocław nie musiałoby udzielać pożyczki Śląskowi. A Śląsk ma bogatego współwłaściciela. Jeżeli ten współwłaściciel po dość krótkim czasie nie ma entuzjazmu do inwestycji w klub to jest to chyba dość idealny przykład tego, że na polskiej piłce ciężko zarobić.

Mam na myśli Meliksona i Genkova głównie.
Jeżeli Melikson chce u nas zostać do końca kariery to nie ma problemu. Jednak jeżeli chce odejść to niech odejdzie. W przyszłym sezonie możemy zakwalifikować się do pucharów, a nawet zdobyć mistrzostwo bez zawodnika na tym poziomie. Konieczny był najwcześniej za rok i kilka miesięcy.
Ostatnio edytowane przez kacpaw91 : 22.04.2012 o godz. 14:37.
Odpowiedz cytując
Po prostu Wiślak
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 22.04.2012, 14:48
Rw88 napisał(a):
Zawiodła? Jego wybór, że wybrał kilka milionów euro zysku z transferów wychodzących zamiast wysokiej pozycji w tabeli. Gdyby skład wyglądał w ten sposób...
Zawiodła, bo nie dała oczekiwanych rezultatów. Wojciechowski ściągał prawie wszystkich najlepszych Polaków, jakich w ostatnich latach dało się ściągnąć, płacąc za nich krocie. Nie mógł, nikt nie mógłby, kupić każdego, dowolnego. Cześć próbował wypromować i odsprzedać z zyskiem – czyli starał się prowadzić politykę taką, jaką wielu tutaj „ekspertów” od stawiania na polskich zawodników chciało prowadzić. Efekty widzimy. Trzon drużyny oparty na polskich graczach nie dał mu wyników i pieniędzy. Bardzo go rozczarował. Nie pierwszy i nie ostatni raz.

Rw88 napisał(a):
O czym Ty mówisz? Kolejna dziwna teoria. Pierwsza sprawa - swoich najlepszych młodych Polaków pozbyli się w tym okienku transferowym za blisko PIĘĆ MILIONÓW EURO, jeden miał bodaj osiem ligowych asyst i jakieś tam bramki, drugi trzymał ich grę w środku pola,
Z nimi w składzie Legia po rundzie jesiennej była jeszcze niżej w tabeli. To jest rzeczywistość. Jakkolwiek by na to nie patrzeć, żaden młody zawodnik Legii nie był w stanie wnieść do składu na tyle dużo, by dziś zapewnić jej pewne kroczenie do tytułu mistrzowskiego, bez licznych potknięć. Młodzież Legii nie jest na tyle dobra, wytrzymała i odporna psychicznie, by odstawić od składu Novo, Żewłakowa (gdy był zdrowy), Wawrzyniaka, Radovica itd. Sami kibice Legii mówiąc o najważniejszych i najwartościowszych zawodnikach swojego zespołu, bynajmniej nie wskazują na Wolskiego, Kucharczyka, czy Żyrę, ale Luboję, Kuciaka, Radovica, Vrodjaka. Gdzie jest ta kosmiczna przewaga sportowa Legii bazująca na sportowej sile młodych? Nie ma jej.

Rw88 napisał(a):
Skoro to młodzi Polacy, czy w ogóle Polacy, są problemem Legii Warszawa to ja się pytam, gdzie jest ten przerastający o klasę Polaków Ljuboja? Gdzie jest była gwiazda Rangersów Novo? Gdzie jest kapitan Dinama Zagrzeb Vrdoljak? Gdzie jest Radovic? Gdzie jest król strzelców ligi greckiej Blanco
Na boisku, w przeciwieństwie do większości z młodych Polaków. Dla mnie oznacza to, że na chwilę obecną niemal wszyscy Ci młodzi przegrywają rywalizację o miejsce, bo Skorża przy wszystkich swoich wadach na pewno nie jest samobójcą, wystawiającym w kluczowym momencie zawodników słabszych zamiast lepszych.

wyar napisał(a):Wyświetl post
Kibice nie kwestionują możliwości istnienia dziury budżetowej. Kwestionują bzdurne, bezmyślne, chamskie i propagandowe tłumaczenie jej powstania transferami dokonanymi przez Valckxa. Zresztą, nawet Bednarz nie powiedział: mamy dziurę budżetową przez działania Holendrów. Więc oskarżanie o to akurat ich to też "wróżenie z fusów i lotu ptaków".

Tym bardziej, że wszyscy wiedzą o problemach z frekwencją, blokadą środków z UEFA, oraz o zapisach w oficjalnych dokumentach klubu z minionych lat, mówiących o spłacie zadłużenia powstałego wówczas właśnie w obecnym okresie - były one niegdyś publikowane także na forum.

Kibice kwestionują też, moim zdaniem słusznie, strategię przełamania trudności przedstawioną przez Bednarza. Mają do tego prawo.
Ostatnio edytowane przez Po prostu Wiślak : 22.04.2012 o godz. 15:23.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 22.04.2012, 17:57
mam wrażenie (no nie wiem.... może się mylę?), że rozważania o Wojciechowskim mają bardzo niewiele wspólnego z tematem wątku
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 23.04.2012, 09:52
Jeśli ktoś tam wierzy w Polskich piłkarzy, niech sobie wierzy.Na szczęście nie ma decydującego głosu.
Tymczasem fakty są takie, że w prawie 40 mln kraju w centrum Europy mamy 5 piłkarzy na światowym poziomie a resztę kopaczy,nasza młodzieżowa reprezentacja przegrywa co jest do przegrania -jeszcze nie dawno z takimi tuzami jak rep Liechtensteinu - czyli Państwa które ma tyle mieszkańców co np osiedle Kurdwanów, nasza młoda Wisła na 16 miejsc jest 12 a repra seniorska ma jedno z najgorszych miesc w historii.
Wiadomo, fajnie by było mieć wychowanków, czy chociażby jakiegoś Polaka, jednak dopóki polską ligą będzie rządzić klitka menadżerska ze swoją zmową cenową i ludźmi, którzy będa przeplacać za młodego człowieka, który potrafi 2 razy kopnąć piłkę, to lepiej nie będzie.
Tak jak pisałem wcześniej o Polonii i Wojciechowskim, by się nie podniecać ich zakupami, bo pisałem o tym, że to może być klub- meteor, jest i zaraz go nie ma.
Po raz setny trzeba napisać, że jeśli mieć Polaków w składzie, to trzeba stworzyć od podstaw własną akademię, szkółkę z profesjonalnym programem szkoleniowym dostosowanym do wieku.Inaczej nas nie stać, zwłaszcza na Polskich kopaczy, którym niestety mają popsute głowy od wody sodowej.To, że ktoś jest Polakiem nie oznacza tego, że będzie chciał umierać za nasz klub.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
xanti1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 23.04.2012, 11:25
To, że ktoś jest Polakiem nie oznacza tego, że będzie chciał umierać za nasz klub.
Dokładnie, podejrzewam że jakby młody Cleber wszedł na boisko to by zapierdzielał aż miło, a wystarczy na Gargułę popatrzyć.
Myślę, że nie chodzi o grupy Polacy i Obcokrajowcy, tylko o indywidualne podejście i mentalność. Jasne, że Polacy mają większą świadomość tego co to jest Wisła, ale przede wszystkim ta mentalność, którą ma np Pareiko, Jovanović, Wilk, Sobolewski - po nich to najbardziej widać.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 23.04.2012, 11:32
Jeśli ktoś tam wierzy w Polskich piłkarzy, niech sobie wierzy.Na szczęście nie ma decydującego głosu.
Druga strona też nie ma. Jesteśmy zdani aktualnie na politykę transferową autorstwa Bednarza i Probierza. Co to przyniesie to się dopiero okaże. Pewnie będzie jak zawsze, czyli odzyskamy mistrzostwo Polski i odpadniemy w sierpniu z europejskich pucharów.

Tymczasem fakty są takie, że w prawie 40 mln kraju w centrum Europy mamy 5 piłkarzy na światowym poziomie a resztę kopaczy,nasza młodzieżowa reprezentacja przegrywa co jest do przegrania -jeszcze nie dawno z takimi tuzami jak rep Liechtensteinu - czyli Państwa które ma tyle mieszkańców co np osiedle Kurdwanów, nasza młoda Wisła na 16 miejsc jest 12 a repra seniorska ma jedno z najgorszych miesc w historii.
W piłce młodzieżowej wynik nie jest istotny! Co z tego, że Brożek i spółka byli mistrzami Europy? Sprawdź jeszcze inne nazwiska, które zdobyły medal. Gdzie dziś są? Ilu z nich jeszcze gra w piłkę? Ile w reprezentacji młodzieżowej osiągnęło tych "5 piłkarzy na światowym poziomie"? Zresztą fani talentu Meliksona zapominają, że przyszedł z klubu dolnych rejonów tabeli ligi izraelskiej. Według takich wniosków jakie tutaj są wyciągane ("słabe miejsce drużyny w tabeli - dowód na brak nawet kilku dobrych piłkarzy") nie powinien on nigdy do Wisły trafić. Jak on grał w wieku Chrapka, albo Urygi? Piłka nożna to gra zespołowa. Zespół wygrywa, zespół przegrywa. Nie przegrywa sam Jaliens, ale przegrywa razem z Meliksonem. Zresztą co do naszej drużyny MESA to warto zauważyć, że grają od jakiegoś czasu bez nominalnych obrońców. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie, ale ani Uryga, ani Arian, ani Stanek są nominalnymi pomocnikami.

Wiadomo, fajnie by było mieć wychowanków, czy chociażby jakiegoś Polaka, jednak dopóki polską ligą będzie rządzić klitka menadżerska ze swoją zmową cenową i ludźmi, którzy będa przeplacać za młodego człowieka, który potrafi 2 razy kopnąć piłkę, to lepiej nie będzie.
Jest to problem. Kreowanie gwiazd po kilku meczach. Z drugiej strony sami oczekujemy takiego czegoś za transfer Meliksona na przykład. A co on pokazał? Kilka niezłych zagraniach i meczy z słabszymi drużynami naszej Ekstraklasy + dwumecz z Litexem i już został Messim polskiej Ekstraklasy. Pokazał coś z Lechem, Legią, albo silniejszymi przeciwnikami? Chcemy kupować za bezcen, a sprzedawać za 200% wartości. Jaga dyktuje 1 mln euro za Kupisza i wszyscy są zdumieni, ale to jest cena, którą warto wydać. Jeżeli jest przepłacona to ile wart jest Melikson?

Tak jak pisałem wcześniej o Polonii i Wojciechowskim, by się nie podniecać ich zakupami, bo pisałem o tym, że to może być klub- meteor, jest i zaraz go nie ma.
Na razie jeszcze się JW nie wycofał, a w tabeli są przed nami. Jednak atmosfera w klubie i sprzedaż Sobiecha, czy Ebiego spowodowały, że stracił najlepszą z możliwych szans walki o mistrzostwo Polski. Gdyby JW miał więcej cierpliwości to by w tym sezonie świętował MP.

Po raz setny trzeba napisać, że jeśli mieć Polaków w składzie, to trzeba stworzyć od podstaw własną akademię, szkółkę z profesjonalnym programem szkoleniowym dostosowanym do wieku.
Mówisz o 5 piłkarzach, którzy są na światowym poziomie. Czy poza Szczęsnym skorzystali z dobrobytu tego profesjonalnego szkolenia? Owszem, takie szkolenie zwiększa kilkunastokrotnie szanse na oszlifowanie potencjalnego talentu, ale i bez niego da się ściągnąć piłkarzy, którzy byliby wzmocnieniem dla Wisły. Legia ściągnęła Wolskiego nie w wieku 10 lat, ale w wieku 16 lat. Ile w jego grze jest efektów profesjonalnego szkolenia?

Inaczej nas nie stać, zwłaszcza na Polskich kopaczy, którym niestety mają popsute głowy od wody sodowej.To, że ktoś jest Polakiem nie oznacza tego, że będzie chciał umierać za nasz klub.
Wiesz, to samo mogę powiedzieć o stanierich patrząc na ich zaangażowanie w wielu meczach. Dla wielu z nich Wisła to tymczasowe miejsce pracy. W poprzednich sezonach "machający rękoma" i "zwalniający trenerów" kopacze wykazywali większe zaangażowanie niż większość naszych gwiazdek w tym sezonie. Nie można jednak wrzucać wszystkich do jednego wora, bo w każdej z tych grup zdarzają się tacy co walczą za Wisłę i tacy co "przybijają piątki".
Ostatnio edytowane przez kacpaw91 : 23.04.2012 o godz. 11:34.
Odpowiedz cytując
Tasio1906
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 23.04.2012, 14:58
A wy jak zwykle ze skrajności w skrajność. Polacy owszem, ale nie na poziomie Pietruszki ale Brożki czy Głowa to już odpowiednia półka
Czy wygrywasz Czy nie ja i tak Kocham Cię w sercu moim WISŁA i na dobre i na złe!!!!!
Ajax napisał(a):Wyświetl post
Nam potrzeba równowagi pomiędzy różnymi typami gracze, muszą być tacy od zapieprzania, tacy od grania, kilku młodych kilku doświadczonych. kilku z Polski kilku z zagranicy.

Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 23.04.2012, 15:08
Tasio1906 napisał(a):Wyświetl post
A wy jak zwykle ze skrajności w skrajność. Polacy owszem, ale nie na poziomie Pietruszki ale Brożki czy Głowa to już odpowiednia półka
Ale nikt tu nie chce Pietruszki, odnoszę wrażenie, że to jakiś dziennikarz wymyślił jego temat gry w Wiśle. Mam nadzieję tylko, że temat tego Gajosa jest realny. Wygląda na ciekawego zawodnika, Kuba go poleca, kosztować dużo nie powinien, więc zaryzykować można.
Odpowiedz cytując
Tasio1906
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 23.04.2012, 15:12
jak zapowiadają biedowanie to postawić na naszych: Chrapka, Nalepę, Urygę, Pulkę, Szewczyka itp... I dobrać kogoś za darmo
Czy wygrywasz Czy nie ja i tak Kocham Cię w sercu moim WISŁA i na dobre i na złe!!!!!
Ajax napisał(a):Wyświetl post
Nam potrzeba równowagi pomiędzy różnymi typami gracze, muszą być tacy od zapieprzania, tacy od grania, kilku młodych kilku doświadczonych. kilku z Polski kilku z zagranicy.

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów