The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.04.2012, 10:18
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
A co wspólnego z ustalaniem programu TVP ma Jan Dworak - Przewodniczący KRRiTV - podobno ciała niezależnego
To na serio pytanie?

Podpowiem tylko tyle, żebyś zobaczył jak wygląda procedura wyboru prezesa TVP.
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 13.04.2012, 10:56
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Zrób jeszcze postój na każdej wiosze na trasie Kraków - Warszawa to pociag bedzie jechał 12 godzin
Nie sprowadzaj tego do absurdu.
Potem zaproponujesz, skład ciągnący sie od Krakowa do Warszawy - jakies 50 tys wagonów - pociąg bedzie jednoczesnie w Krakowie i w Warszawie czyli czas podróży bedzie wynosił 0 minut?

1. Ekspres zatrzymuje się dzieki Gosiewskiemu we Włoszczowej, co okazało się bardzo ważne dla regionu i dla mieszkających tam ludzi. A PKP ma być dla ludzi, prawda?
2. We Włoszczowej nie zatrzymują sie wszystkie ekspresy na tej trasie, tylko niektóre
Sprawdź sobie na pkp.pl
AS82 napisał(a):Wyświetl post
PS Pytam juz drugi raz czy jak do mnie piszesz ty czy Drozd lemingu moge do was pisac per "oszołom"?
Nie napisałem do Ciebie "lemingu", ale "piszesz jak leming". Większość Ci to wykazuje. Jesli wykażesz, ze piszę jak "oszołom" (co to znaczy, zdefiniuj pojęcie) mozesz tak do mnie się zwracać. Nie wczesniej
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 13.04.2012, 11:08
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Przecież to już się stało. Nowe prawe UE właśnie wymusiło na Polsce, aby dostęp do gazociągu jamalskiego miały wszystkie strony. Pora się obudzić.
Nie wspominając o tym jak Bułgaria (członek UE) oddał większość suwerenności energetycznej za obniżkę ceny gazy i wybudowanie elektrowni przez Rosję.
Miło że kolega spośród pięciu punktów postanowił odnieść sie do części jednego (i do tego okrasić ten minimalizm wezwaniem do pobudki ). Nie miło że kolega nie rozróżnia pojecia infrastruktury tranzytowej (np: Jamał) od infrastruktury dystrybucyjnej. Pora się obudzić. Akurat wymuszenie na Rosjanach dostępu do rury jamalskiej jest dla Polski błogosławieństwem. Oznacz tyle że w celach przesyłowych rura może być wykorzystywana nie tylko przez Gazprom ale również przez innych kontrahentów (np: przy imporcie gazu z Niemiec do Polski). Coś koledze te wrzutki z gazem nie wychodzą .
wislak68
Senior Member

Stary 13.04.2012, 11:11
To na serio pytanie?

Podpowiem tylko tyle, żebyś zobaczył jak wygląda procedura wyboru prezesa TVP.
A więc Twoim zdaniem wybiera go przewodniczący . Kolego emj10, jesteś dziś w wyjątkowo słabej formie.
emj10
Senior Member

Stary 13.04.2012, 11:20
Hehe widzę, że jednak w święta nie skorzystałeś z moich rad i nie wróciłeś do podstawówki. Czytanie ze zrozumieniem proponuję ponownie zacząć od elementarza
wislak68
Senior Member

Stary 13.04.2012, 11:46
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
wislak68
Ludzie, ale z Ciebie natret! Dwa razy juz przypieprzyles sie do moich postow, co wywolalo dwie dyskusje. W obu przypadkach twoje pozniejsze posty w owych dyskusjach to bylo tzw. mowa trawa. Malo w nich bylo rzeczywistych argumentow, ktore rzeczywiscie odnosily sie do tematu dyskusji.
Malo tego, w obu dyskusjach notorycznie omijales wiele zadawanych przeze mnie pytan (czesto dotyczacych bezposrednio tego co napisales!). W obu przypadkach w momencie w ktorym zaczynalem domagac sie (!) odpowiedzi na moje pytanie (tyczy sie to szczegolnie drugiej dyskusji) oznajmiales ze tak naprawde konczysz dyskusje bo i tak nie zrozumiem
Sorry, ale nie mam zamiaru przerabiac tego samego. Zieeew. Odniose sie takze tylko krociotko do twojej "zaczepki".
P.S
Ewidentie masz jakis problem ze mna. To ten "Oknoplast" jeszcze Ci lezy na sercu?

1. Konkrety prosze a nie mowe trawe. Czasy saskie a czasy obecne. Ja nie widze wielkiego podobienstwa, ty zakladam ze tak. Gdzie sa te podobienstwa? Konkrety.

2.To samo co potrzasanie. Wojne z III Rzesza. Potrzasac to sobie mozna, ale jak sie ma argumenty. Odnoszac sie do owych czasow saskich, siedzienie pod kloszem Katarzyny skonczylo sie, koniec koncow, niewola. Wystawianie dumnie piersi cos by zmienilo? Nieee, niewola takze by przyszla.
P.S
Potrzasanie szabelka to nie wojna czy tez zawieranie sojuszy. To napinanie miesni.

3. Nie zalozylem ze koniecznie musi byc Berlin, Moskwa, lub Bruksela. Zwykle przyklady.
Ale to ze "cos" musi byc co bedzie wyznaczalo kierunek naszej polityki to jasne. Inaczej bedzie chaos. Musi byc jakas okreslona koncepcja. Gdzie chcemy zmierzac, jak to chcemy osiagnac, itd.
Oczywiscie owe koncepcje sa dynamiczne a nie stale. Mowiac inaczej, to ze teraz nam sie oplaca byc "przyjacielem" Niemiec, to wcale nie musi oznaczac ze tak bedzie za lat 50. Wiec jesli o to chodzi to sie z toba zgadzam.
A jak mamy niby to pilnowac by nikt za bardzo nie urosl? Rosja czy Niemcy urosly ponad nami ze ho ho. Co proponujesz?
Bat na Ruskich? Na trzecia armie swiata, i drugi arsenal nuklearny swiata? Wsparcie wojskowe i technologiczne?! Od kogo? Nie bardzo to widze. Rosja to nie Iran czy Irak. Na dodatek nie robi ostatnio nic czego by nie robila 5 czy 7 lat temu. Zadnego bata nie bedzie.
Ja to widze inaczej. Coraz wieksza i nieunikniona prepotencja kolosow "poza europejskich" (USA, Rosja, Chiny, Indie, Brazylia, Kanada) postawi europe przed wyborem. Albo dalej bedzie kazdy ciagnal wozek w swoja strone skazujac nas na "karzelkowatosc", albo... w koncu pojdziemy po rozum do glowy i zafundujemy sobie swoiste "Stany Zjednoczone Europy". Na dzis dzien to utopia, ale... kto wie co bedzie za lat 50 czy 70...
Ale ja takze nie chce szukac zadnego protektoratu Rosji czy Niemiec.

Dobra, to byloby tyle z mojego udzialu w tej dyskusji. Tak jak powiedzialem; trzeci raz tego samego, choc innego koloru, walkowac mi sie nie chce.

Pozdrawiam
No cóż Bobku, padło na Ciebie jako przedstwiciela palikotyzmu stosowanego. Tak jak pisałem już wcześniej uważam że polemika z Tobą z definicji nie prowadzi do sensownych konkluzji. Twoje posty doskonale jednak nadają się na atrapę za pomocą której można tym mniej zorientowanym wskazywać pułapki palikotyzmu. Co niniejszym staram się robić.
1. Oczywiscie nie zaskoczyłeś mnie brakiem zrozumienia analogii z "czasami saskimi". Jednak jak wspomniałem wcześniej: tłumaczenie akurat Tobie spraw podstawowych uważam za strate czasu. Natomiast jeśli jednak ktoś z zainteresowanych nie dostrzegał by analogii pomiędzy okresami oczywiście służę szczegółowym wyjasnieniem (zresztą jak widzę koledzy częściowo już mnie wyręczyli).
2. Jeśli zdaniem Bobka machanie szabelką dało nam efekt taki sam jak brak tego machania (co oczywiście samo w sobie jest nieprawdą, ale tak jak w przypadku punktu 1 dla zainteresowanych a niedostrzegających tego wyjaśnienia wg życzenia) to kompletną bzdura jest czynienie zarzutu Beckowi z tytułu tego że machał.
3. Jak widzę część argumentów trafiła nawet do Bobka. Jeśli chodzi o rzekomą niemożność wpływania na to aby ktoś w regionie za bardzo "nie urósł" (i w tym kontekście rzekoma omnipotencja Rosji): we współczsnym świecie istnieje mnóstwo środków pozamilitarnych za pomoca których można wpływać na zbyt silnych sąsiadów. Zeby trzymać się przykładu Rosji: pomoc dla Gruzji, wspomaganie Ukrainy, bazy amerykańskie w Polsce, tarcza antyrakieowa, współpraca energetyczna z Pribałtykiem itp, itd. Jest to polityka którą starał sie prowadzić (z sukcesami) śp. pamięci prezydent i która (oczywiscie na miarę naszych możliwości) realizowała idee pilnowania aby sąsiad za bardzo "nie urósł".
Podobnie błędna wydaje sie być koncepcja "Stanów Zjednoczonych Europy". Bezwarunkowe przyjęcie tej koncepcji oznacza ni mniej ni więcej jak tylko zgodę na protektorat niemiecki. To własni ten kraj jest głównym motorem Unii i wygląda na to że z upływem czasu jego znaczenie będzie coraz bardziej rosnąć. Jeśli dodamy do tego ogromną niepewność co do przyszłości samej Unii (już w tej chwili widac jak ogromne napięcia wystepuja pomiędzy poszczegolnymi krajami) i stawiane nam żądania (pomimo tego że jesteśmy jednym z biedniejszych krajów Unii) partycypacji w finansowaniu strat poniesionych przez banki francuskie i niemieckie to widać bardzo wyraźnie ze ten pomysł w najlepszym razie może doprowadzić do tego że Polska stanie się bezwolnym zapleczem surowcowo-roboczym dla państw z "jądra Unii" (głównie z Niemiec). I tym sposobem Berlin zrealizuje swoją koncepcje Mitteleuropy.
PS: Chciałem juz Bobkowi odpuścić ale jak widze takie perełki jak ta: najpierw pytanie: "Co proponujesz"? a potem stwierdzenie: "trzeci raz tego samego, choc innego koloru, walkowac mi sie nie chce" nie sposób odpuścić. Czy ktoś chce sie załozyć że Bobek jednak zmieni zdanie
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 13.04.2012 o godz. 12:05.
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 13.04.2012, 11:49
Kto napisał, że bardzo dobra?

Wczoraj.
TVP 1
22.10 - Dziewczyna z plakatu (dokument)
22.45 - Szerokie Tory (reportaż sekcie Putina)

TVP 2
21.40 - Rewers (niezły film Lankosza - premiera)
23.30 - Łowcy pedofilów (dokument)

TVP INFO
22.30 - Pospieszalski
24.00 - Bitwa o Haiti (dokument)

Nie ma różnicy względem tego co było ostatnio gdzie w tygodniu śpiewali, jeździli i jeszcze tańczyli w TVP? Proponuję poszukać w gazetach jakiegoś programu sprzed kilku lat (np. późny Kwiatkowski).

Oczywiście piszę o audycjach w normalnych porach, a nie o godz. 8-20 kiedy ludzie są w pracy.
Nie no stary - dokumenty po godz.22 czy 23 to zdarzały się zawsze. Ba nawet z 3-4 lata temu był świetny dokument o mjr Ogniu -a że o godz.0.30 i zobaczyło go 0,1% widzów to nic. Wybrałeś czwartek - coś sie fatycznie w nocy pojawiło (czy musi być w nocy kiedy 70% ludzi śpi?), patrze piątek nic,sobota nic,niedziela nic (no Torbicka ma program ,dalej mi się nie chce sprawdzać)
Od rana do 21 lecą mydlane opery i programy dla normalnych inaczej.Nawet za komuny było lepiej w tygodniu - programy dla dzieciaków (Matplaneta czy jakoś tak), Adam Słodowy, czy naukowy Kamińskiego.
Jedyny okres kiedy zaszły znaczące zmiany to czas Wildstaina który zmienił TVP3 w TVInfo z prawdziwego zdarzenia i jeszcze od czasu do czasu na tym kanale coś można ciekawego zobaczyć
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
wislak68
Senior Member

Stary 13.04.2012, 12:00
Hehe widzę, że jednak w święta nie skorzystałeś z moich rad i nie wróciłeś do podstawówki. Czytanie ze zrozumieniem proponuję ponownie zacząć od elementarza
Skorzystałem. Wróciłem. Ale powiedzieli mi tam że aby zrozumieć posty emj10 trzeba cofnąć sie do przedszkola. A na to nie miałem już czasu. Może w następne święta
emj10
Senior Member

Stary 13.04.2012, 12:39
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Nie no stary - dokumenty po godz.22 czy 23 to zdarzały się zawsze. Ba nawet z 3-4 lata temu był świetny dokument o mjr Ogniu -a że o godz.0.30 i zobaczyło go 0,1% widzów to nic. Wybrałeś czwartek - coś sie fatycznie w nocy pojawiło (czy musi być w nocy kiedy 70% ludzi śpi?), patrze piątek nic,sobota nic,niedziela nic (no Torbicka ma program ,dalej mi się nie chce sprawdzać)
Od rana do 21 lecą mydlane opery i programy dla normalnych inaczej.Nawet za komuny było lepiej w tygodniu - programy dla dzieciaków (Matplaneta czy jakoś tak), Adam Słodowy, czy naukowy Kamińskiego.
Jedyny okres kiedy zaszły znaczące zmiany to czas Wildstaina który zmienił TVP3 w TVInfo z prawdziwego zdarzenia i jeszcze od czasu do czasu na tym kanale coś można ciekawego zobaczyć
Kilka lat temu nawet tego nie było, a dokumenty leciały od północy do rana. Nie uważam tych zmian za rewolucyjne, ale na pewno jakość się trochę podniosła. Głównie telewizję oglądam w godz. 21+ jak wrócę z roboty, więc tylko na godziny wieczorne zwracam uwagę.
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 13.04.2012, 15:41
Arapho
1) Tak, ale sam ten fakt, pomijajac przy okazji okolicznosci jednej i drugiej epoki, to za malo by stwierdzic ze obecna epoka jest podobno do epokii saskiej. W kwestii obronnej...
2) Rozumiem w takim razie ze rzad PiS takze jest wliczany do owej nowej epokii saskiej?
3) Zadne opowiedzenie sie po stronie obcych mocarstw, tylko polska "kultura" polityczna. Czyli wszelkie chwyty dozwolone, nawet te wsiurskie. PiS wykorzystujac politycznie katastrofe Smolenska, wcale lepszy nie jest. Juszczenke to zdaje sie ze PiS i Kaczynski takze popierali. I ja to akurat rozumiem, im mniej zalezna od Rosji Ukraina tym lepiej dla Polski. Ze malo moralne? Ot, polityka.
4) Widzisz to co chcesz widziec. Porownanie zwiazku PO- PiS,itd... ze zwiazkiem Poniatowska Katarzyna- Konf. Barska to jakas abstrakcja. I paranoja w jednym.

Malo nie, stronniczo i demogogicznie tak.

Drozd
1) Oczekuje troche bardziej powaznej analizy. Szczegolnie gdy rzucane jest takie oskarzenie.
2) Sugerujesz ze sytuacja w 39 byla taka jak w 33? Wyraznie zwrocilem uwage ze machanie szabelka jest daremne gdy sie nie ma argumentow. Nie ze jest daremne wogole....
3) Ale to nie jest moja koncepcja. Moja koncepcja to Stany Zjednoczone Europy (z wylaczeniem Rosji), a nie Stany Zjednoczone Europy Srodkowo-Wschodniej. Co ciekawe, i paradoksalne, na dzis dzien (i dzien w ktorym Kaczynski byl prezydentem) obie koncepcje sa tak samo utopijne.
Nie mitologizuj juz tak Kaczynskiego. Czyn byl szlachetny (troche tez nierozwazny), ale za jego rzadow Polska nie byla bardziej powazana. Co najwyzej bardziej slyszalna, a to roznica.

wislaku68, przedstawicielu PiSyzmu stosowanego, z toba jak juz wczesniej rzeklem dyskutowac nie mam zamiaru. Odpowiesz na wszystkie zagadnienia z poprzednich dyskusji ktore zes bezczelnie pominal, to wtedy moze sie zastanowie. Poki co, trolluj gdzie indziej.
Przerost formy nad trescia to twe imie
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 13.04.2012 o godz. 19:24.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 13.04.2012, 15:44
Cytat:
obie koncepcje sa tak samo utopijne.
Nie tak samo.
Koncepcja federacji państw środkowo(-wschodnio)europejskich jest bardziej utopijna

Ale wciąż niektórzy bujający w obłokach nie chcą zauważyć , ze w regionie nie ma siły która by spoiła niektóre z części (potencjalnej) fedracji przed przyciąganiem bardziej masywnych ciał.
Nie ma też siły pieniądza która by ogładziła regionalne waśnie między poszczególnymi elementami tego piłsudskiego międzymorza.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 13.04.2012 o godz. 16:11.
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 13.04.2012, 15:49
Mareq
Hmm... jestem gotow przyznac Ci racje
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 13.04.2012, 16:11
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Nie tak samo.
Koncepcja federacji państw środkowo(-wschodnio)europejskich jest bardziej utopijna

Ale wciąż żyją fantaści którzy nie chcą zauważyć , ze w regionie nie ma siły która by spoiła niektóre z części (potencjalnej) federacji przed przyciąganiem bardziej masywnych ciał.
Unia Polski z Litwą też wydawała się swojego czasu utopijna.
Tradycje Trójkąta czy Czworokąta Wyszehradzkiego nie muszą być z góry skazane na niepowodzenie.

Może jeśli chodzi o wschód Europy ( zwłaszcza o Ukrainę bo taka na przykład Gruzja nie ma nic przeciwko ) to masz rację, ale ... spójrz na Węgry. Pewne tendencje się tam zmieniły.
Cytat:
Nie ma też siły pieniądza która by ogładziła regionalne waśnie między poszczególnymi elementami tego piłsudskiego międzymorza.
Szwecja.
Już od jakiegoś czasu są sygnaly, że Szwedom hegemonia pewnych mocarstw w Unii i Europie w ogóle nie do konca jest na rękę. Ich też marginalizują.
Mogliby być ważnym i co najważniejsze bogatym spoiwem tego sojuszu - federacji.
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 13.04.2012, 16:23
Puchatek napisał(a):Wyświetl post
Nie oszukujmy się ale TV w Polsce stoi na żałośnie niskim poziomie. Czy TVN24, Polsat Info, TVP Info to program informacyjne z całego świata ? Te programy mają poziom Superekspresu i Faktu. Już lepiej włączyć sobie BBC czy CNN. Ja bym z chęcią zapłacił te 20zł miesięcznie ale musi być za co bo za gówniane usługi nie będę płacił.
Kolega wie co pisze? mam te programy na co dzien plus w robocie SKYnews i jest tam jeszcze wiekszy chlam jak u nas.
Stacje informacyjne pokazuja wszystko co moga aby przyciagnac widza, a co sie najlepiej sprzedaje chlam.
Ze dwa dni temu z anglikiem z pracy rozmawialem to mowil ze nie wlancza informacyjnych bo depresji dostaje od .........nia glupot pseldo fachowcow i politykow.
,
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 13.04.2012, 16:43
Cytat:
Unia Polski z Litwą też wydawała się swojego czasu utopijna.
Czasy są inne , sposób formowania też nie do przełożenia na obecną rzeczywistość no i to mimo wszystko były dwa kraje a nie naście , czyli tyle ile przewiduje koncepcja międzymorza. Nie wiem też czy była traktowana jako utopijna , bo nie zapoznałem się z ówczesnymi dyskusjami na ten temat

Cytat:
Tradycje Trójkąta czy Czworokąta Wyszehradzkiego nie muszą być z góry skazane na niepowodzenie.
Z góry nie muszą być skazane , ale osiągnięć też się próżno dopatrywać.
Czesi sobie w swoich pragmatyzmie balansują między Niemcami i Rosją , Słowacja jest praktycznie zawsze prorosyjska a Węgrzy najpewniejsi z tego grona , ale teraz możemy się z nimi dogadywać a przyjdą być może kiedyś czasy , że wrócą do władzy ichniejsi postkomuniści i znów zacznie się wpatrywanie we wschód.
Nie jestem w stanie dostrzec ani jakiejś trwałej strategii grupy wyszehradzkiej w przeszłości ani kreowania takowej na przyszłość.
Myślę , że dobrym przykładem może być wspomniana przeze mnie poniżej Rada Nordycka. Nie chce udawać znawcy , bo nie wiem jak jest i było na pewno , ale wydaje mi się , że niezależnie od tego kto rządził w poszczególnych krajach polityka dotycząca tej organizacji regionalnej była w miarę stała.

Cytat:
Szwecja.
Już od jakiegoś czasu są sygnaly, że Szwedom hegemonia pewnych mocarstw w Unii i Europie w ogóle nie do konca jest na rękę. Ich też marginalizują.
Mogliby być ważnym i co najważniejsze bogatym spoiwem tego sojuszu - federacji.
Szwecja ma swoją Radę Nordycką i zupełnie nie widzi mi się by miała interes pakować się w coś leżącego dalej od naszych południowych granic.
Owszem jakiś sojusz wojskowy o obrębie morza bałtyckiego by ich pewnie interesował(ponoć były nawet propozycje) , ale właśnie trzeba odróżnić sojusz w konkretnej sprawie(i wiadomo , że wymierzony w konkretnego przeciwnika ; ) ) od budowania federacji , która zakłada wspólność wielu spraw.

Oczywiście Szwecja jest silnym państwem , ale mimo wszystko to zdecydowanie nie ta sama półka co Francja i Niemcy , czyli państwa bez których udziału spojenie obecnej Unii Europejskiej nie byłoby możliwe.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 13.04.2012 o godz. 17:01.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 13.04.2012, 17:24
Litwini mają do nas żal o Możejki bo Orlen zwolnił 500 pracowników z elektrowni.Na Wschodzie jest bardziej bym powiedział tęsknota za ZSRR niż za Nami
http://www.youtube.com/watch?v=SI6iKqvM3iI
emj10
Senior Member

Stary 13.04.2012, 18:01
AYALA napisał(a):Wyświetl post
Litwini mają do nas żal o Możejki bo Orlen zwolnił 500 pracowników z elektrowni.Na Wschodzie jest bardziej bym powiedział tęsknota za ZSRR niż za Nami
http://www.youtube.com/watch?v=SI6iKqvM3iI
W Wilnie Litwinki wylaszczyły się niczym Rosjanki w Moskwie, więc powiew wschodu jest widoczny tej wiosny
wislak68
Senior Member

Stary 13.04.2012, 21:50
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Nie tak samo.

Ale wciąż niektórzy bujający w obłokach nie chcą zauważyć , ze w regionie nie ma siły która by spoiła niektóre z części (potencjalnej) fedracji przed przyciąganiem bardziej masywnych ciał.
Jeśli koncepcja federacji państw środkowo(wschodnio) europejskich jest bardziej utopijna od federacji państw europejskich to naprawdę niewiele bardziej.
Natomiast jeśli mówimy o perspektywach utworzenia federacji/konfederacji państw środkowo(wschodnio)europejskich to trudno się nie zgodzić że na chwile obecną jest to political fiction. Pozostaje natomiast cała ogromna sfera współpracy politycznej która może wyjść z korzyścią dla państw regionu.
Wizard
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 14.04.2012, 11:41
Wywiad z Antonim Mężydło.
http://www.polskatimes.pl/artykul/55...2,id,t,sa.html

Te wypowiedzi stoją na tak niskim poziomie intelektualno-logicznym, że aż smutek ogarnia człowieka jacy amatorzy nami rządzą. To jest k**** niepojęte.
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
Arapaho
Senior Member

Stary 15.04.2012, 18:02
Kilka lat temu nawet tego nie było, a dokumenty leciały od północy do rana. Nie uważam tych zmian za rewolucyjne, ale na pewno jakość się trochę podniosła. Głównie telewizję oglądam w godz. 21+ jak wrócę z roboty, więc tylko na godziny wieczorne zwracam uwagę.
Leciały od północy do rana powiadasz

Cytat:
W poniedziałek 16 kwietnia 2012 r., po wielu perturbacjach Telewizja Polska wyemituje w programie 2 film dokumentalny w reżyserii Roberta Kaczmarka na podstawie scenariusza Piotra Gontarczyka pt. "Betar".
Obraz ten opowiada o historii przedwojennej organizacji żydowskich radykałów, którzy powojnie zostali wymazani z historii Polski. Betarczycy, których w Polsce było ponad 50 tysięcy, swojego przywódcę Włodzimierza Żabotyńskiego nazywali "wodzem" i ubierali się w brązowe koszule.
Tradycyjnie najbliższe kontakty łączyły ich z Włochami Benito Mussoliniego, a przez Wojsko Polskie byli szkoleni do walki o przyszłe żydowskie państwo w Palestynie.
Film jest znakomicie udokumentowany: prezentowane są w nim liczne fotografie, dokumenty organizacyjne oraz prasa żydowskich narodowych radykałów. O swojej działalności w w przedwojennym "Betarze" opowiadają ostatni żyjący świadkowie.
Niestety, ze względu na specyficzny, powszechnie znany stosunek władz TVP do swojej misji publicznej, film zostanie pokazany o godzinie 0.45.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
emj10
Senior Member

Stary 15.04.2012, 18:14
Jeszcze znośna godzina. Jak jest o 2.30 to dopiero można się zastanawiać, czy coś jest nie tak
Akurat po Lisie i premierowej komedii na TVP, więc jak najbardziej znajdzie amatorów.

Ostatnio nawet "Eugenikę" puścili ze 2 razy koło północy, więc naprawdę się zmienia na lepsze.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 15.04.2012 o godz. 18:17.
Arapaho
Senior Member

Stary 15.04.2012, 18:23
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
Arapho
1) Tak, ale sam ten fakt, pomijajac przy okazji okolicznosci jednej i drugiej epoki, to za malo by stwierdzic ze obecna epoka jest podobno do epokii saskiej. W kwestii obronnej...
2) Rozumiem w takim razie ze rzad PiS takze jest wliczany do owej nowej epokii saskiej?
3) Zadne opowiedzenie sie po stronie obcych mocarstw, tylko polska "kultura" polityczna. Czyli wszelkie chwyty dozwolone, nawet te wsiurskie. PiS wykorzystujac politycznie katastrofe Smolenska, wcale lepszy nie jest. Juszczenke to zdaje sie ze PiS i Kaczynski takze popierali. I ja to akurat rozumiem, im mniej zalezna od Rosji Ukraina tym lepiej dla Polski. Ze malo moralne? Ot, polityka.
4) Widzisz to co chcesz widziec. Porownanie zwiazku PO- PiS,itd... ze zwiazkiem Poniatowska Katarzyna- Konf. Barska to jakas abstrakcja. I paranoja w jednym.

Malo nie, stronniczo i demogogicznie tak.

ad.1 porównania do epoki saskiej nie robię na podstawie jednego argumentu tj.militarnego więc spłycasz moją wypowiedz
ad.2. jako jedną ze stron - oczywiście że wliczam
ad.3.nie zachowuj się jak hipokryta .W Smoleńsku zginęli politycy i sprawa zawsze była , jest i będzie polityczna.A że do tego to prawa narodowa i honorowa to druga kwestia. Jeśli nie dostrzegasz wielu,wielu wypowiedzi i czynów polityków z grupy PO/SLD - działających ewidentnie na niekorzyśc Polski a interesie obcych państw to wybacz ale czas wybrać się do okulisty(gazociąg,oferowanie akcji firm paliwowych, ułatwienia wizowe dla obwodu kaliningradzkiego-pikuś ale jednak,daleko idące ustępstwa dla Rosji w sprawie Smoleńskiej,w sprawie umowy gazowej, w sprawie Katynia (walczą o to tylko rodziny)- to tylko wierzchołek jesli chodzi o polityków i akcja propagandowa w gazetach francuskich,włoskich,niemieckich,rosyjskich mająca dyskredytować rząd PIS-u i Lecha Kaczyńskiego, sprowadzanie bojówek niemieckich na polskie święta,, wymazywanie lub marginalizowanie polskich bohaterów narodowych przy gloryfikowanie wrogów lub zdrajców - np.prokuratorów i sędziów stalinowskich, rosyjskich ale też wielu innych- środowisko gazety wyborczej i krytyki politycznej)
ad.4.i vice versa . Z drobnym sprostowaniem mi nie chodzi o "pojedynek" PO-PIS- bo tylko ludzie kompletnie niekumaci myśla że tu przechodzi front. Batalia jest pomiędzy obozem układowiczów z okrągłego stołu więc PO/SLD/PSL i Palikotem (wiadomo że to wypucha Urbana i Kiszczaka) a szeroko rozumianą prawicą niepodległościową z PISem (czy sie to komuś podoba czy nie) na czele.Jeśli dla ciebie to tylko bitewka pomiedzy JK i DT to mylisz się grubo.
Arapaho
Senior Member

Stary 15.04.2012, 18:27
Jeszcze znośna godzina. Jak jest o 2.30 to dopiero można się zastanawiać, czy coś jest nie tak
Akurat po Lisie i premierowej komedii na TVP, więc jak najbardziej znajdzie amatorów.

Ostatnio nawet "Eugenikę" puścili ze 2 razy koło północy, więc naprawdę się zmienia na lepsze.
Rozumiem że żartujesz bo akurat dokumenty po 24-tej były zawsze i nic się nie zmieniło w ciągu ostatnich lat czy miesięcy ale przyjmuję że chcesz myśleć że coś się zmienia za rządów Platformy na lepsze więc nie będę cię na siłę wyprowadzał z błędu - jeśli nie chcesz
emj10
Senior Member

Stary 15.04.2012, 18:32
Przecież mi nie chodzi o żadne rządy Platformy. Patrzę na swoją kieszeń, bo płacę abonament za RTV na dwa domy i chcę wiedzieć co mogę obejrzeć za te moje pieniążki. Jako, że oglądam głównie tv w godzinach 21-1 w nocy (czasem dłużej) to odczułem w ostatnim momencie pewne zmiany na moją korzyść. Bywały kiedyś momenty, że TVP oglądałem raz na ruski rok, a teraz zdarza mi się to kilka razy w tygodniu, bo zaczęli oferować niezłe dokumenty na światowym poziomie. Szkoda trochę publicystyki, ale co poradzisz, że serwują ludziom Lisa i Pospieszalskiego.
Arapaho
Senior Member

Stary 15.04.2012, 19:34
Kilka razy w tygodniu dokumenty na światowym poziomie ? Gdzie Ty to widzisz? Ale cóż ja zmiany na lepsze widziałem w ostatnim 10 leciu tylko za Wildstaina - częściowo za Urbańskiego . Nieważne.
Właściwie chciałem wkleić rzadko spotykany przypadek szczerości :
Cytat:

Sprzedawaliśmy głupotę na masową skalę i teraz mamy odbiorców wychowanych na tej głupocie
- tak o ostatnich 20-latach w polskich mediach mówi “Polityce” Wojciech Jagielski, były reporter “Gazety Wyborczej”.
emj10
Senior Member

Stary 15.04.2012, 19:43
Rozumiem, PiS-owskie zmiany? Na czym one polegały? Czyżby nie na tym, że zrobiono taką samą czystkę z dziennikarzami innej opcji jak miało to miejsce gdy wchodził Kwiatkowski, czy ostatnio po przejęciu władzy przez SLD?

Programowo nie widziałem wtedy zmian na lepsze. Programy Wildsteina, czy Lisa nie prezentowały i nie prezentują zbyt wysokiego poziomu. Pospieszalski wiemy jaki jest i jak w pewnym momencie prowadził programy, a Misja Specjalna miała wtedy jasno określoną "misję"

PS. Dopiero ostatnio się dowiedziałem, choć nowina jest ponoć stara skąd Gargas i Hejke miały wtedy w "MS" takie świetne materiały. W tamtym momencie ta druga żonatka baraszkowała z prezesem IPN (nazwiska ze wzgląd na pewne fakty nie wymienię, choć i tak każdy wie o co biega).

A z dokumentów tylko jutro są 3: "Nieznana Białoruś", "Betar" i "Archimandryta". W końcu mam w czym wybierać
Ostatnio edytowane przez emj10 : 15.04.2012 o godz. 20:28.
JEDREK76
konserwa

Stary 15.04.2012, 20:47
[...]

PS. Dopiero ostatnio się dowiedziałem, choć nowina jest ponoć stara skąd Gargas i Hejke miały wtedy w "MS" takie świetne materiały. W tamtym momencie ta druga żonatka baraszkowała z prezesem IPN (nazwiska ze wzgląd na pewne fakty nie wymienię, choć i tak każdy wie o co biega)[...]
Słuchaj do tej pory jakoś dało się znosić twoje propagandowe zacięcie starego ZSL-owca (nawiasem mowiąc jak tam raport o stanie dróg i autostrad?), ale tym tekstem pojechałeś niczym hiena z najgorszego brukowca. Dowody jakieś masz na tego typu pomówienia? Mąż Hejke wraz z Wybiórczą wysuwał tego typu oskarżenia pod adresem śp. Kurtyki, sprawę sprawdzała prokuratura i wszystko okazało się pomówieniami chorego na umyśle człowieka. S.k.u.r.w.y.s.y.ń.s.t.w.o to łagodne określenie na to co w tej chwili zrobiłeś.
emj10
Senior Member

Stary 15.04.2012, 21:40
Pudelkowe sensacje mnie naprawdę nie obchodzą, a o sprawie dowiedziałem się na dniach. Z tego co znalazłem to prokuratura umorzyła sprawę dotyczącą kwitów z IPN na Wielgusa, a nie rzekomych pomówień męża Hejke w całości. Chodziło wyłącznie o źródło z jakiego korzystała "MS".
JEDREK76
konserwa

Stary 15.04.2012, 21:58
Pudelkowe sensacje mnie naprawdę nie obchodzą, a o sprawie dowiedziałem się na dniach. Z tego co znalazłem to prokuratura umorzyła sprawę dotyczącą kwitów z IPN na Wielgusa, a nie rzekomych pomówień męża Hejke w całości. Chodziło wyłącznie o źródło z jakiego korzystała "MS".
....a człowieku znałem tego Gościa, mieszkał od urodzenia na sąsiednim osiedlu. Działał w NZS-ie> To uczciwy i porządny Człowiek zawsze Był. Znam Ludzi, którzy byli bardzo blisko zarówno z Nim, jak i z Jego małżonką, którzy znają Ich Rodzinę. Szczęśliwą i Kochającą się Rodzinę. Jakim ch..m trzeba być, żeby obrzucać takim gównem człowieka którego nie znałeś Żeby rozsiewać kłamstwa które nie znalazły żadnego potwierdzenia w rzeczywistości
Prokuratura umorzyła sprawę, bo jej nie było, zarzuty Hejkego okazały się być bezpodstawne (o czym gówno wybiórcze rzecz jasna nie napisało, pewnie dlatego i ty g...o wiesz) a sam Hejke okazał się być psychicznie chorym paranoikiem, który próbował oczerniać swoją Małżonkę przed sprawą rozwodową.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 15.04.2012 o godz. 22:00.
emj10
Senior Member

Stary 15.04.2012, 22:03
Ciągnąć tego nie będę, bo oczywiście wiesz lepiej...

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów