|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Hehe widzę, że jednak w święta nie skorzystałeś z moich rad i nie wróciłeś do podstawówki. Czytanie ze zrozumieniem proponuję ponownie zacząć od elementarza
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
1. Oczywiscie nie zaskoczyłeś mnie brakiem zrozumienia analogii z "czasami saskimi". Jednak jak wspomniałem wcześniej: tłumaczenie akurat Tobie spraw podstawowych uważam za strate czasu. Natomiast jeśli jednak ktoś z zainteresowanych nie dostrzegał by analogii pomiędzy okresami oczywiście służę szczegółowym wyjasnieniem (zresztą jak widzę koledzy częściowo już mnie wyręczyli). 2. Jeśli zdaniem Bobka machanie szabelką dało nam efekt taki sam jak brak tego machania (co oczywiście samo w sobie jest nieprawdą, ale tak jak w przypadku punktu 1 dla zainteresowanych a niedostrzegających tego wyjaśnienia wg życzenia) to kompletną bzdura jest czynienie zarzutu Beckowi z tytułu tego że machał. 3. Jak widzę część argumentów trafiła nawet do Bobka. Jeśli chodzi o rzekomą niemożność wpływania na to aby ktoś w regionie za bardzo "nie urósł" (i w tym kontekście rzekoma omnipotencja Rosji): we współczsnym świecie istnieje mnóstwo środków pozamilitarnych za pomoca których można wpływać na zbyt silnych sąsiadów. Zeby trzymać się przykładu Rosji: pomoc dla Gruzji, wspomaganie Ukrainy, bazy amerykańskie w Polsce, tarcza antyrakieowa, współpraca energetyczna z Pribałtykiem itp, itd. Jest to polityka którą starał sie prowadzić (z sukcesami) śp. pamięci prezydent i która (oczywiscie na miarę naszych możliwości) realizowała idee pilnowania aby sąsiad za bardzo "nie urósł". Podobnie błędna wydaje sie być koncepcja "Stanów Zjednoczonych Europy". Bezwarunkowe przyjęcie tej koncepcji oznacza ni mniej ni więcej jak tylko zgodę na protektorat niemiecki. To własni ten kraj jest głównym motorem Unii i wygląda na to że z upływem czasu jego znaczenie będzie coraz bardziej rosnąć. Jeśli dodamy do tego ogromną niepewność co do przyszłości samej Unii (już w tej chwili widac jak ogromne napięcia wystepuja pomiędzy poszczegolnymi krajami) i stawiane nam żądania (pomimo tego że jesteśmy jednym z biedniejszych krajów Unii) partycypacji w finansowaniu strat poniesionych przez banki francuskie i niemieckie to widać bardzo wyraźnie ze ten pomysł w najlepszym razie może doprowadzić do tego że Polska stanie się bezwolnym zapleczem surowcowo-roboczym dla państw z "jądra Unii" (głównie z Niemiec). I tym sposobem Berlin zrealizuje swoją koncepcje Mitteleuropy. PS: Chciałem juz Bobkowi odpuścić ale jak widze takie perełki jak ta: najpierw pytanie: "Co proponujesz"? a potem stwierdzenie: "trzeci raz tego samego, choc innego koloru, walkowac mi sie nie chce" nie sposób odpuścić. Czy ktoś chce sie załozyć że Bobek jednak zmieni zdanie
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 13.04.2012 o godz. 12:05.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
,dalej mi się nie chce sprawdzać)Od rana do 21 lecą mydlane opery i programy dla normalnych inaczej.Nawet za komuny było lepiej w tygodniu - programy dla dzieciaków (Matplaneta czy jakoś tak), Adam Słodowy, czy naukowy Kamińskiego. Jedyny okres kiedy zaszły znaczące zmiany to czas Wildstaina który zmienił TVP3 w TVInfo z prawdziwego zdarzenia i jeszcze od czasu do czasu na tym kanale coś można ciekawego zobaczyć ![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
|
Arapho
1) Tak, ale sam ten fakt, pomijajac przy okazji okolicznosci jednej i drugiej epoki, to za malo by stwierdzic ze obecna epoka jest podobno do epokii saskiej. W kwestii obronnej... 2) Rozumiem w takim razie ze rzad PiS takze jest wliczany do owej nowej epokii saskiej? 3) Zadne opowiedzenie sie po stronie obcych mocarstw, tylko polska "kultura" polityczna. Czyli wszelkie chwyty dozwolone, nawet te wsiurskie. PiS wykorzystujac politycznie katastrofe Smolenska, wcale lepszy nie jest. Juszczenke to zdaje sie ze PiS i Kaczynski takze popierali. I ja to akurat rozumiem, im mniej zalezna od Rosji Ukraina tym lepiej dla Polski. Ze malo moralne? Ot, polityka. 4) Widzisz to co chcesz widziec. Porownanie zwiazku PO- PiS,itd... ze zwiazkiem Poniatowska Katarzyna- Konf. Barska to jakas abstrakcja. I paranoja w jednym. Malo nie, stronniczo i demogogicznie tak. Drozd 1) Oczekuje troche bardziej powaznej analizy. Szczegolnie gdy rzucane jest takie oskarzenie. 2) Sugerujesz ze sytuacja w 39 byla taka jak w 33? Wyraznie zwrocilem uwage ze machanie szabelka jest daremne gdy sie nie ma argumentow. Nie ze jest daremne wogole.... 3) Ale to nie jest moja koncepcja. Moja koncepcja to Stany Zjednoczone Europy (z wylaczeniem Rosji), a nie Stany Zjednoczone Europy Srodkowo-Wschodniej. Co ciekawe, i paradoksalne, na dzis dzien (i dzien w ktorym Kaczynski byl prezydentem) obie koncepcje sa tak samo utopijne. Nie mitologizuj juz tak Kaczynskiego. Czyn byl szlachetny (troche tez nierozwazny), ale za jego rzadow Polska nie byla bardziej powazana. Co najwyzej bardziej slyszalna, a to roznica. wislaku68, przedstawicielu PiSyzmu stosowanego, z toba jak juz wczesniej rzeklem dyskutowac nie mam zamiaru. Odpowiesz na wszystkie zagadnienia z poprzednich dyskusji ktore zes bezczelnie pominal, to wtedy moze sie zastanowie. Poki co, trolluj gdzie indziej. Przerost formy nad trescia to twe imie ![]()
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 13.04.2012 o godz. 19:24.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Cytat:
Koncepcja federacji państw środkowo(-wschodnio)europejskich jest bardziej utopijna ![]() Ale wciąż niektórzy bujający w obłokach nie chcą zauważyć , ze w regionie nie ma siły która by spoiła niektóre z części (potencjalnej) fedracji przed przyciąganiem bardziej masywnych ciał. Nie ma też siły pieniądza która by ogładziła regionalne waśnie między poszczególnymi elementami tego piłsudskiego międzymorza.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 13.04.2012 o godz. 16:11.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
|
Mareq
Hmm... jestem gotow przyznac Ci racje ![]() |
|
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
||
Tradycje Trójkąta czy Czworokąta Wyszehradzkiego nie muszą być z góry skazane na niepowodzenie. Może jeśli chodzi o wschód Europy ( zwłaszcza o Ukrainę bo taka na przykład Gruzja nie ma nic przeciwko ) to masz rację, ale ... spójrz na Węgry. Pewne tendencje się tam zmieniły. Cytat:
Już od jakiegoś czasu są sygnaly, że Szwedom hegemonia pewnych mocarstw w Unii i Europie w ogóle nie do konca jest na rękę. Ich też marginalizują. Mogliby być ważnym i co najważniejsze bogatym spoiwem tego sojuszu - federacji. |
||
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
Stacje informacyjne pokazuja wszystko co moga aby przyciagnac widza, a co sie najlepiej sprzedaje chlam. Ze dwa dni temu z anglikiem z pracy rozmawialem to mowil ze nie wlancza informacyjnych bo depresji dostaje od .........nia glupot pseldo fachowcow i politykow. ![]() ,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|||
|
Cytat:
Cytat:
Czesi sobie w swoich pragmatyzmie balansują między Niemcami i Rosją , Słowacja jest praktycznie zawsze prorosyjska a Węgrzy najpewniejsi z tego grona , ale teraz możemy się z nimi dogadywać a przyjdą być może kiedyś czasy , że wrócą do władzy ichniejsi postkomuniści i znów zacznie się wpatrywanie we wschód. Nie jestem w stanie dostrzec ani jakiejś trwałej strategii grupy wyszehradzkiej w przeszłości ani kreowania takowej na przyszłość. Myślę , że dobrym przykładem może być wspomniana przeze mnie poniżej Rada Nordycka. Nie chce udawać znawcy , bo nie wiem jak jest i było na pewno , ale wydaje mi się , że niezależnie od tego kto rządził w poszczególnych krajach polityka dotycząca tej organizacji regionalnej była w miarę stała. Cytat:
Owszem jakiś sojusz wojskowy o obrębie morza bałtyckiego by ich pewnie interesował(ponoć były nawet propozycje) , ale właśnie trzeba odróżnić sojusz w konkretnej sprawie(i wiadomo , że wymierzony w konkretnego przeciwnika ; ) ) od budowania federacji , która zakłada wspólność wielu spraw. Oczywiście Szwecja jest silnym państwem , ale mimo wszystko to zdecydowanie nie ta sama półka co Francja i Niemcy , czyli państwa bez których udziału spojenie obecnej Unii Europejskiej nie byłoby możliwe.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 13.04.2012 o godz. 17:01.
![]()
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Litwini mają do nas żal o Możejki bo Orlen zwolnił 500 pracowników z elektrowni.Na Wschodzie jest bardziej bym powiedział tęsknota za ZSRR niż za Nami
http://www.youtube.com/watch?v=SI6iKqvM3iI |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Natomiast jeśli mówimy o perspektywach utworzenia federacji/konfederacji państw środkowo(wschodnio)europejskich to trudno się nie zgodzić że na chwile obecną jest to political fiction. Pozostaje natomiast cała ogromna sfera współpracy politycznej która może wyjść z korzyścią dla państw regionu. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Wywiad z Antonim Mężydło.
http://www.polskatimes.pl/artykul/55...2,id,t,sa.html Te wypowiedzi stoją na tak niskim poziomie intelektualno-logicznym, że aż smutek ogarnia człowieka jacy amatorzy nami rządzą. To jest k**** niepojęte. ![]()
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
![]() Cytat:
![]()
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jeszcze znośna godzina. Jak jest o 2.30 to dopiero można się zastanawiać, czy coś jest nie tak
Akurat po Lisie i premierowej komedii na TVP, więc jak najbardziej znajdzie amatorów. Ostatnio nawet "Eugenikę" puścili ze 2 razy koło północy, więc naprawdę się zmienia na lepsze.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 15.04.2012 o godz. 18:17.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
ad.2. jako jedną ze stron - oczywiście że wliczam ad.3.nie zachowuj się jak hipokryta .W Smoleńsku zginęli politycy i sprawa zawsze była , jest i będzie polityczna.A że do tego to prawa narodowa i honorowa to druga kwestia. Jeśli nie dostrzegasz wielu,wielu wypowiedzi i czynów polityków z grupy PO/SLD - działających ewidentnie na niekorzyśc Polski a interesie obcych państw to wybacz ale czas wybrać się do okulisty(gazociąg,oferowanie akcji firm paliwowych, ułatwienia wizowe dla obwodu kaliningradzkiego-pikuś ale jednak,daleko idące ustępstwa dla Rosji w sprawie Smoleńskiej,w sprawie umowy gazowej, w sprawie Katynia (walczą o to tylko rodziny)- to tylko wierzchołek jesli chodzi o polityków i akcja propagandowa w gazetach francuskich,włoskich,niemieckich,rosyjskich mająca dyskredytować rząd PIS-u i Lecha Kaczyńskiego, sprowadzanie bojówek niemieckich na polskie święta,, wymazywanie lub marginalizowanie polskich bohaterów narodowych przy gloryfikowanie wrogów lub zdrajców - np.prokuratorów i sędziów stalinowskich, rosyjskich ale też wielu innych- środowisko gazety wyborczej i krytyki politycznej) ad.4.i vice versa . Z drobnym sprostowaniem mi nie chodzi o "pojedynek" PO-PIS- bo tylko ludzie kompletnie niekumaci myśla że tu przechodzi front. Batalia jest pomiędzy obozem układowiczów z okrągłego stołu więc PO/SLD/PSL i Palikotem (wiadomo że to wypucha Urbana i Kiszczaka) a szeroko rozumianą prawicą niepodległościową z PISem (czy sie to komuś podoba czy nie) na czele.Jeśli dla ciebie to tylko bitewka pomiedzy JK i DT to mylisz się grubo. ![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przecież mi nie chodzi o żadne rządy Platformy. Patrzę na swoją kieszeń, bo płacę abonament za RTV na dwa domy i chcę wiedzieć co mogę obejrzeć za te moje pieniążki. Jako, że oglądam głównie tv w godzinach 21-1 w nocy (czasem dłużej) to odczułem w ostatnim momencie pewne zmiany na moją korzyść. Bywały kiedyś momenty, że TVP oglądałem raz na ruski rok, a teraz zdarza mi się to kilka razy w tygodniu, bo zaczęli oferować niezłe dokumenty na światowym poziomie. Szkoda trochę publicystyki, ale co poradzisz, że serwują ludziom Lisa i Pospieszalskiego.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kilka razy w tygodniu dokumenty na światowym poziomie ? Gdzie Ty to widzisz? Ale cóż ja zmiany na lepsze widziałem w ostatnim 10 leciu tylko za Wildstaina - częściowo za Urbańskiego . Nieważne.
Właściwie chciałem wkleić rzadko spotykany przypadek szczerości : Cytat:
![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Rozumiem, PiS-owskie zmiany? Na czym one polegały? Czyżby nie na tym, że zrobiono taką samą czystkę z dziennikarzami innej opcji jak miało to miejsce gdy wchodził Kwiatkowski, czy ostatnio po przejęciu władzy przez SLD?
Programowo nie widziałem wtedy zmian na lepsze. Programy Wildsteina, czy Lisa nie prezentowały i nie prezentują zbyt wysokiego poziomu. Pospieszalski wiemy jaki jest i jak w pewnym momencie prowadził programy, a Misja Specjalna miała wtedy jasno określoną "misję" PS. Dopiero ostatnio się dowiedziałem, choć nowina jest ponoć stara skąd Gargas i Hejke miały wtedy w "MS" takie świetne materiały. W tamtym momencie ta druga żonatka baraszkowała z prezesem IPN (nazwiska ze wzgląd na pewne fakty nie wymienię, choć i tak każdy wie o co biega). A z dokumentów tylko jutro są 3: "Nieznana Białoruś", "Betar" i "Archimandryta". W końcu mam w czym wybierać ![]()
Ostatnio edytowane przez emj10 : 15.04.2012 o godz. 20:28.
|
|
|
|
konserwa
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pudelkowe sensacje mnie naprawdę nie obchodzą, a o sprawie dowiedziałem się na dniach. Z tego co znalazłem to prokuratura umorzyła sprawę dotyczącą kwitów z IPN na Wielgusa, a nie rzekomych pomówień męża Hejke w całości. Chodziło wyłącznie o źródło z jakiego korzystała "MS".
|
|
|
|
konserwa
Offline |
|
Prokuratura umorzyła sprawę, bo jej nie było, zarzuty Hejkego okazały się być bezpodstawne (o czym gówno wybiórcze rzecz jasna nie napisało, pewnie dlatego i ty g...o wiesz) a sam Hejke okazał się być psychicznie chorym paranoikiem, który próbował oczerniać swoją Małżonkę przed sprawą rozwodową.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 15.04.2012 o godz. 22:00.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ciągnąć tego nie będę, bo oczywiście wiesz lepiej...
|
|
|