The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.04.2012, 12:15
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
kolego emj10,
Rozmawialiśmy już na ten temat jakis czas temu i jednoznacznie: przez rząd PiS (nie wiem skąd ty wziąłeś Polaczka podpisującego mowę) została podpisana nie ta umowa. Umowa negocjowana przez Pawlaka z Gazpromem to zupełnie inna umowa (inne ilości, okres obowiązywania, cena itp). Tylko dzięki PiS (ich akcji w Sejmie) i UE udało się wyeliminować część spośród jej najbardziej nikorzystnych zapisów (jak choćby ilość i czas trwania). Pawlak broniąc się przed krytyką za jej podpisanie (pisano wprost o tym że przechandlował dostawy gazu za możliwość zwiększenia na rynek rosyjski dostaw produktów rolniczych) próbował ubrać choć w części winą za jej podpisanie poprzedni rząd (który w rzeczy samej podpisał z Rosją mowę ale na zupełnie innych zasadach niż te które wynegocjował Pawlak). Przecież doskonale o tym wiesz bo pisaliśmy tutaj na ten temat. Nie rozumiem dlaczego próbujesz wprowadzić pozostałych użytkowników w błąd
to nie ten temat, więc może przenieśmy rozmowę do polityki. Odpowiedz na moje już w politycznym temacie. Umowa rządowa PO-PSL jest mało korzystna, ale trzeba paniętać że za rządów PiS także "wykazano sie" z podpisaniem umowy gazowej z Rosją. Pamiętacie Jasińskiego, co to zatwierdził do podpisania umowę z podwyżką o 10%? I gdy tłumaczył sie póxniej, że nie miał czasu zapoznać się z umową, ale musiał dać odpowiedź?

Przypomnieć trzeba też wypowiedź Hoffmana: Rzeczywiście umowa która podpisaliśmy jest niekorzystna, ale ta podpisana przez Tuska jest jeszcze bardziej niekorzystna. Więc co, jednych mamy gloryfikować za bubel, a drugich linczować?
Odpowiedz cytując
pelek
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 05.04.2012, 12:19
Kocur widzę że troszkę masz problemy z poprawną pisownią
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 05.04.2012, 12:25
Kosmici proszeni sa o wyjscie z tematu ktory ich drazni/smieszy (niepotrzebne skreslic) i nie zawracanie dupy ludziom ktorzy chca rozmawiac. Spamujecie tylko i przy okazji wystawiacie kibicom Wisly kiepskie swiadectwo. Nie jestesmy analfabatemi ani frajerami, a Wy niestety ten obraz zaburzacie swoimi tekstami.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 05.04.2012, 12:37
Szpen napisał(a):Wyświetl post
to nie ten temat, więc może przenieśmy rozmowę do polityki. Odpowiedz na moje już w politycznym temacie. Umowa rządowa PO-PSL jest mało korzystna, ale trzeba paniętać że za rządów PiS także "wykazano sie" z podpisaniem umowy gazowej z Rosją. Pamiętacie Jasińskiego, co to zatwierdził do podpisania umowę z podwyżką o 10%? I gdy tłumaczył sie póxniej, że nie miał czasu zapoznać się z umową, ale musiał dać odpowiedź?

Przypomnieć trzeba też wypowiedź Hoffmana: Rzeczywiście umowa która podpisaliśmy jest niekorzystna, ale ta podpisana przez Tuska jest jeszcze bardziej niekorzystna. Więc co, jednych mamy gloryfikować za bubel, a drugich linczować?
Mój post dotyczył konkretnej i niepradziwej wypowiedzi emj10 zamieszczonej jako argument w tej dyskusji (motyw ewentualnego zamachu na śp. prezydenta). Jeśli masz ochotę dyskutować na temat umów gazowych to serdecznie zapraszam do przeglądnięcia tematu politycznego gdyż tak jak pisałem: prowadziliśmy swego czasu z kolega emj10 dość intensywną polemikę w tym obszarze. Jeśli zapoznasz się z nią (a padły tam argumenty rozwiewające zgłoszone przez Ciebie tutaj wątpliwości) i będziesz miał nadal ochotę dyskutować na ten temat zapraszam do tematu politycznego, ale z kopią konkretnego postu którego treść budzi Twoje wątpliwości.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 05.04.2012, 12:45
pelek napisał(a):Wyświetl post
Kocur widzę że troszkę masz problemy z poprawną pisownią
Napisał w języku zrozumiałym dla młodych, wykształconych, z duzych miast, w takim jakim na codzień używa ich prezydent Ból Komorowski czyli stylistycznie i ortograficznie. Ale trudno wymagać byś zrozumiał.
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 05.04.2012, 12:55
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Napisał w języku zrozumiałym dla młodych, wykształconych, z duzych miast, w takim jakim na codzień używa ich prezydent Ból Komorowski czyli stylistycznie i ortograficznie. Ale trudno wymagać byś zrozumiał.
Co prawda jestem dyslektykiem ale wydawało mi sie że nasz prezydent to Bul Komorowski .
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 05.04.2012, 13:17
Off top:

jak widać wszyscy oprócz pelka zrozumieli ironię w pisowni co raz jeszcze dowodzi, że kosmici nie są tu mile widziani.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 05.04.2012, 14:30
archi33 napisał(a):Wyświetl post
Dlatego jestesmy zasciankiem europy.Nie liczymy sie dla nikogo.Niektorzy nawet nie wiedza gdzie leży Polska. Moze cos tam utrudniali,ale sadze ze byl nacisk na ladowanie bo czas naglil.Wstyd by bylo sie spoznic na taka uroczystosc. co do rzadow,to musimy sobie uswiadomic kto sie nie dorwie do koryta,to beda w tym walki.
Jesteśmy zaściankiem Europy bo mamy bo mamy w Polsce takich yntelygentów jak Ty. Pieprzących coś o jakimś nacisku i wstydzie, kiedy co raz więcej faktów świadczy że ktoś wysadził samolot w powietrze. A nie dlatego ze ktoś nie wie gdzie jest Polska. To że ktoś tego nie wie normalny szanujący sie Polak ma w dupie. Bo świadczy to o prostactwie Europejczyków a nie o zaściankowości Polski. Bez Polski nie było by Europy bo Turcy mieli ochotę tam wjechać od kilkuset lat i tylko dzięki Nam im się nie udało nie wiesz tego?

Przyznajesz się ze jesteś Polak za granicą czy się wstydzisz?

archi33 napisał(a):Wyświetl post
Tym samolotem nie lecieli tylko pisowcy,ale ludzie związani z innymi partjami,badz stowarzyszeniami.Prawda jest za taki lot nie powinien sie wogole odbyc.Byl zorganizowany,na szybkiego z pominieciem procedur.Przypomniec Ci Gruzje i co spotkalo pilota za odmowe ladowania?
A dlaczego był zorganizowany na szybkiego? Czy może nie dlatego ze cudak i jego banda przy wsparciu sprzedajnych mediów i ruskiej ambasady robili wszystko żeby do tej wizyty nie doszło? Jeżeli zapomniałeś to przypomnij sobie ze była to wizyta Prezydenta Polski czyli przedstawiciela wszystkich Polaków w 70 rocznice zbrodni na Polskim narodzie w miejscu gdzie tej zbrodni dokonano, a przynajmniej gdzie spoczywają pomordowani. Tylko całkowity ignorant może nie dostrzegać powagi i znaczenia tej wizyty. To że lemingom wmówiono ze skoro Tusk spotkał sie z Putinem to wizyta Prezydenta jest niepotrzebna nie znaczy że tak jest. O jakich procedurach Ty mówisz? Od kiedy było wiadomo kiedy przypada 70 rocznica mordu? Dlaczego Tuski i jego przydupasy procedur nie dopełnili? Do kogo masz pretensje?

ps. Co spotkało pilota który bał się wylądować w Tbilisi? Bo ja słyszałem ze został odznaczony. Dodam ze tego samego dna w Tbilisi lądował francuski samolot z dyplomatami i nikt go nie zestrzelił.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 05.04.2012 o godz. 14:53.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
darksun
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 05.04.2012, 14:39
To ja dołożę kolejny off top; często operuje się (również tutaj) pojęciem "zaścianek"... Czy aby poprawnie? To tak btw...
Powód: ""
Ostatnio edytowane przez darksun : 05.04.2012 o godz. 14:40.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 05.04.2012, 14:59
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
archi - poruszasz tematy, które były dyskutowane w tym temacie pińcet miljonuw razy. Przeszukaj choćby ostatnie kilkanaście stron, a poznasz opinię na te kwestie wszystkich bywalców tego tematu (moją też zresztą). Nie ma sensu po raz nie wiadomo który gadać o tym samym. Bez sensu. Było już kilku(nastu) podobnych do Ciebie. Każdy używał po kolei dokładnie tych samym, podsuwanych przez media, argumentów. Druga strona też już jest wytrenowana w zbijaniu tych wściekle nudnych i powtarzalnych kwestii. Więc daj sobie spokój lepiej.
Właśnie miałem to samo napisać. Dodam tylko od siebie że dyskusja z każdym delikwentem z niezła precyzją pojawiającym sie co kilka miesięcy wygląda jak niniejszy wywiad Gugały z Brudzińskim : mniej więcej tak :
G: wiadomo że w kokpicie był Błasik tylko nie ma dowodów na naciski B: Instytut Sehna w Krakowie stwierdził że głosu Blasika nie zidentyfikowano w kokpicie i nie ma dowodu na jego obecnośc
G: ale to że go nie słychac nie znaczy że go nie bylo !
G: skrzydło bylo badane przez polskich specjalistów i czytałem opinie polskich specjalistów
B: których specjalistów?
G: polskich
B: konkretnie z nazwiska proszę podać
G: prosze Pana ....nawet polscy dziennikarze śledczy byli w Smoleńsku weszli na nia i zmierzyli tą brzozę.Ma 160 cm szerokości , upsss znaczy obwodu i 44 cm średnicy .Więc wiadomo że skrzydlo sie musiało urwać,
B: Jak to wiadomo? Kto to zbadał że mogło sie urwać? Kto zbadal skrzydło....?
G: czyli Pan twierdzi że był zamach?
B: nie ja ale prof.Binienda,prof.Nowaczyk czy prof.Czachor twierdzą na podstawie badań które mogli przeprowadzić że skrzydło nie moglo sie urwać a samolot nie mógł rozpasć się na tysiące kawałków
itp,itp

calośc - warto dotrwać do końca rzecznik Anodiny w pelnej krasie ; http://vod.gazetapolska.pl/1458-jest-dziennikarstwo
Jestem strasznie ciekawy co z tego wyniknie. Jednego jestem pewien: w najbliższych miesiącach może w ciągu roku będzie gruba akcja służb żeby uciszyć Jarosława i Antoniego a naukowcy z UW i PAN którzy stworzyli zespólł badawczy bedą mieć niemałe problemy
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
Szpen
Senior Member

Stary 05.04.2012, 15:01
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Przyznajesz się ze jesteś Polak za granicą czy się wstydzisz?
Jakbym szedł z Toba obok po Baker Street, to spalałbym się ze wstydu... Czy Ty Drozd, musisz każdemu jechać? To, że ktoś ma inne zdanie, nie znaczy że musisz go obrażać. Watek ten i polityczny, wyglądałyby zupełnie inaczej, gdybyś postarał się wyjaśniać w normalnych słowach swoje poglądy.

Tak jak napisałem wcześniej - komisja badająca tylko i wyłacznie sama przyczynę katastrofy ok. Jestem przeciw komisji międzynarodowej badającej całą otoczkę i organizacjyjno-procesowy wątek. I niech wreszcie znajdą tą jebaną walizkę z czerwonym guzikiem, którego użył Donek żeby wysadzić samolot ;P
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 05.04.2012, 15:10

A dlaczego był zorganizowany na szybkiego? Czy może nie dlatego ze cudak i jego banda przy wsparciu sprzedajnych mediów i ruskiej ambasady robili wszystko żeby do tej wizyty nie doszło? Jeżeli zapomniałeś to przypomnij sobie ze była to wizyta Prezydenta Polski czyli przedstawiciela wszystkich Polaków w 70 rocznice zbrodni na Polskim narodzie w miejscu gdzie tej zbrodni dokonano, a przynajmniej gdzie spoczywają pomordowani. Tylko całkowity ignorant może nie dostrzegać powagi i znaczenia tej wizyty. To że lemingom wmówiono ze skoro Tusk spotkał sie z Putinem to wizyta Prezydenta jest niepotrzebna nie znaczy że tak jest. O jakich procedurach Ty mówisz? Od kiedy było wiadomo kiedy przypada 70 rocznica mordu? Dlaczego Tuski i jego przydupasy procedur nie dopełnili? Do kogo masz pretensje?

ps. Co spotkało pilota który bał się wylądować w Tbilisi? Bo ja słyszałem ze został odznaczony. Dodam ze tego samego dna w Tbilisi lądował francuski samolot z dyplomatami i nikt go nie zestrzelił.
Pompujesz i pompujesz ten balonik , a to czy Kaczyński leciał z okazji rocznicy Mordu Katyńskiego czy by leciał z okazji np . Dożynek nie ma żadnego znaczenia . Rozbili sie (mowie to juz po raz tysieczny ) z powodu ,że się nie ląduje w takich warunkach samolotem na jakims gównianym lotnisku. Pewnie jakby Kaczyński leciał 7-mego a Tusk 10-tego ,to tez zapewne nie zachowano by żadnych procedur ani zdrowego rozsądku i Tusk by sie rozpi*rdolil tym samolotem.
Chyba raczysz kpić ,wmawiając że Tusk jest odpowiedzialny za formułę i dopełnienie procedur. Ciekawe jakby to miał zrobić ,jak wtedy od 2 lat trwał błazeński medialny konflikt miedzy prezydentem i premierem ,który sie sprowadzał do kłótni o krzesło czy pieczatke na dokumencie. Z tej przyczyny sadze ,że Tusk nawet gdyby chciał instrouwać Kaczynskiego w kwestii jak ma wygladac wizyta czy kogo zabrać na poklad miałby gówno do gadania bo i tak by Lesiu zrobił na przekór po swojemu. Pozatym Kaczyński miał swój niemały dwór doradców i urzędników ,które brał ciężkie pięniadze i takie kwestie jak zorganizowanie bezpiecznego lotu powinno być dla nich prostą sprawą
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 05.04.2012, 15:11
Jakbym szedł z Toba obok po Baker Street, to spalałbym się ze wstydu... Czy Ty Drozd, musisz każdemu jechać? To, że ktoś ma inne zdanie, nie znaczy że musisz go obrażać. Watek ten i polityczny, wyglądałyby zupełnie inaczej, gdybyś postarał się wyjaśniać w normalnych słowach swoje poglądy.
Czepiasz sie , po prostu z pianą na ustach tłumaczy że nie jest zaściankiem
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 05.04.2012, 15:24
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Pompujesz i pompujesz ten balonik , a to czy Kaczyński leciał z okazji rocznicy Mordu Katyńskiego czy by leciał z okazji np . Dożynek nie ma żadnego znaczenia . Rozbili sie (mowie to juz po raz tysieczny ) z powodu ,że się nie ląduje w takich warunkach samolotem na jakims gównianym lotnisku. Pewnie jakby Kaczyński leciał 7-mego a Tusk 10-tego ,to tez zapewne nie zachowano by żadnych procedur ani zdrowego rozsądku i Tusk by sie rozpi*rdolil tym samolotem.
Gugało tego forum : nawet RZĄDOWY raport imć Millera stwierdził że samolot nie lądował. Ile razy trzeba to niektorym tłumaczyć

Chyba raczysz kpić ,wmawiając że Tusk jest odpowiedzialny za formułę i dopełnienie procedur. Ciekawe jakby to miał zrobić ,jak wtedy od 2 lat trwał błazeński medialny konflikt miedzy prezydentem i premierem ,który sie sprowadzał do kłótni o krzesło czy pieczatke na dokumencie. Z tej przyczyny sadze ,że Tusk nawet gdyby chciał instrouwać Kaczynskiego w kwestii jak ma wygladac wizyta czy kogo zabrać na poklad miałby gówno do gadania bo i tak by Lesiu zrobił na przekór po swojemu. Pozatym Kaczyński miał swój niemały dwór doradców i urzędników ,które brał ciężkie pięniadze i takie kwestie jak zorganizowanie bezpiecznego lotu powinno być dla nich prostą sprawą
Konflikt zapoczątkowany i przez tygodnie podsycany przez gabinet Tuska będący dysponentem samolotów. Ale o tym szaaaa....
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 05.04.2012, 15:32
Jasne ze nie ma znaczenia, bo to przecież była "prywatna wycieczka" mam rację lemingu?

Kto odpowiada za bezpieczeństwo Prezydenta? BOR ! Komu podlega BOR? Premierowi ! Kto niestety był wtedy premierem? Tusk ! Więc to nie ja kpię. Tylko Ty tradycyjnie się ośmieszasz. Tusk nie ma decydować co ma robić Prezydent, Tusk ma działania które prezydent podejmie zabezpieczać i ułatwiać. Ma Prezydentowi POMAGAĆ a nie PRZESZKADZAĆ. To jego KONSTYTUCYJNY OBOWIĄZEK. Za lekceważenie, którego cudak jeszcze beknie.

Jeżeli czujesz się zaściankowo, wstydzisz się polskości jak Tusk, wiarę masz w dupie, masz kompleksy itd. to jedź do Rosji tam wszystko jest najlepsze i największe. .

Tak jak napisałem wcześniej - komisja badająca tylko i wyłacznie sama przyczynę katastrofy ok. Jestem przeciw komisji międzynarodowej badającej całą otoczkę i organizacjyjno-procesowy wątek. I niech wreszcie znajdą tą jebaną walizkę z czerwonym guzikiem, którego użył Donek żeby wysadzić samolot ;P
Super. A jak sam idziesz to się nie spalasz? Przecież jesteś "zaściankowym polaczkiem".

A komu ja jadę? Jak ktoś za przeproszeniem p...li od rzeczy to co to za różnica czy te pierdoły to jego własne zdanie czy tylko powielony kretynizm. Zrozum że własne zdanie dla bredni nie jest wytłumaczeniem. To że jakiś debil nie wie gdzie są Niemcy świadczy że Niemcy są zaściankiem? Żałosne. Które moje słowa są nienormalne? Otrząśnij się.

Donek jadąc do Katynia trzy dni przed oficjalną Polską delegacją, "uzbroił detonator". To przecież oczywiste

ps. Dla "postempowego" zaścianek to tylko i wyłącznie synonim zacofania i ciemnoty. Choć oczywiście tak jednoznacznie pejoratywnie odbierać tego określenia nie należy.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 05.04.2012 o godz. 15:56.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 05.04.2012, 15:36
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Gugało tego forum : nawet RZĄDOWY raport imć Millera stwierdził że samolot nie lądował. Ile razy trzeba to niektorym tłumaczyć

Konflikt zapoczątkowany i przez tygodnie podsycany przez gabinet Tuska będący dysponentem samolotów. Ale o tym szaaaa....
8:32:55,8 – dowódca statku powietrznego – Podchodzimy do lądowania. W przypadku nieudanego podejścia, odchodzimy w automacie.
8:39:22 - nawigator – Podwozie.
8:39:22,4 - inżynier pokładowy - „Wypuszczone”.
8:40:46,6 - TAWS - TERRAIN AHEAD, TERRAIN AHEAD.

Człowieku błagam Cie , jakby nie chcieli lądować to by polecieli po zobaczeniu takich warunków atmosferycznych do Witebska czy Mińska tam gdzie były te lotniska zapasowe ,a nie mówili ,że beda ladowac wysuwac podwozie...

Już przyjmijmy ,że błazeński konflikt Kaczyńskiego z Tuskiem był obopólny 50% - 50% . Tusk nie chciał Kaczynskiemu dać krzesła w Brukseli a Kaczyński w rewanzu np przesłuchiwał Sikorskiego w szklanej klatce . Moze byc ?
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 05.04.2012, 15:45
Jasne ze nie ma znaczenia, bo to przecież była "prywatna wycieczka" mam rację lemingu?

Kto odpowiada za bezpieczeństwo Prezydenta? BOR ! Komu podlega BOR? Premierowi ! Kto niestety był wtedy premierem? Tusk ! Więc to nie ja kpię. Tylko Ty tradycyjnie się ośmieszasz. Tusk osiołku nie ma decydować co ma robić Prezydent, Tusk ma działania które prezydent podejmie zabezpieczać i ułatwiać. Ma Prezydentowi POMAGAĆ a nie PRZESZKADZAĆ. To jego KONSTYTUCYJNY OBOWIĄZEK. Za lekceważenie, którego cudak jeszcze beknie.

Jeżeli czujesz się zaściankowo, wstydzisz się polskości jak Tusk, wiarę masz w dupie, masz kompleksy itd. to jedź do Rosji tam wszystko jest najlepsze i największe. .
Jak piszesz do mnie lemingu , moge do ciebie pisac per "oszołomie" ?

Wiem prezydent wział na pokład wszystkich ważnych oficjeli ,którzy pewnie myśleli ,że są w Szkole Podstawowej i z plecakami pełnymi kanapek jada na wycieczke szkolna..
BOR siedział za sterami samolotu ,wysuwał podwozie i podchodził do ladowania...

Kompleks to ty masz Rosji ,dlatego Macierewicze i Kaczyńscy moga snuć dalej te smoleńskie bzdury . Zawsze trafia na podatny grunt ,bo są tacy jak ty dla kogo patriotyzm w pierwszym rżedzie = rusofobia ( o innych fobiach nei wspominajac)
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 05.04.2012, 15:53
8:32:55,8 – dowódca statku powietrznego – Podchodzimy do lądowania. W przypadku nieudanego podejścia, odchodzimy w automacie.
8:39:22 - nawigator – Podwozie.
8:39:22,4 - inżynier pokładowy - „Wypuszczone”.
8:40:46,6 - TAWS - TERRAIN AHEAD, TERRAIN AHEAD.

Człowieku błagam Cie , jakby nie chcieli lądować to by polecieli po zobaczeniu takich warunków atmosferycznych do Witebska czy Mińska tam gdzie były te lotniska zapasowe ,a nie mówili ,że beda ladowac wysuwac podwozie...
Ile razy mozna wykazywac twoja niewiedzę? Odp.wiele razy . W sumie "szacunek" - inny tyle razy ośmieszany dałby spokój.

Cytat:

Jak skonfigurowany jest samolot zajmujący wysokość decyzji?

- Na ścieżce schodzenia wykonywane są wszystkie czynności związane z przygotowaniem samolotu do lądowania i maszyna na wysokości decyzji jest gotowa do lądowania. Ma wypuszczone podwozie, "pełne klapy" i trzymana jest prędkość przewidziana dla tej konfiguracji. To takie lotnicze abecadło. Nie ma tak, że na podejściu nie wypuszcza się podwozia albo ustawia się klapy na niższy kąt. W przypadku lądowania po przejściu wysokości decyzji nie ma już czasu na konfigurowanie samolotu. Gdyby dopiero w tym momencie wypuszczać podwozie, to należałoby "nadrabiać" prędkość i stabilizować lot, bo opór samolotu nagle by się zwiększył. Dlatego trzeba wcześniej być przygotowanym na lądowanie, bez względu na to, czy ono nastąpi, czy też nie. Nawet robiąc loty szkolne z planowanym wcześniej przejściem na drugi krąg, samolot jest w pełnej konfiguracji do lądowania, dochodzi się do wysokości decyzji i odchodzi.

Może Pan opisać proces podejścia samolotu do lądowania?

- W zależności od lotniska i klasy samolotu wyprowadza się statek powietrzny np. na 8., 10. czy 12. milę na wysokość 500, 600 metrów. Samolot ustawia się tak, by będąc już na ścieżce schodzenia, miał cały czas jednakowy gradient zniżania (ok. 3-5 m/s). Wiadomo, że większy samolot potrzebuje więcej czasu, by się ustabilizować, wytracić prędkość itd. Mniejsze maszyny podprowadza się krócej. Samolot, wychodząc na tę prostą, wypuszcza podwozie, klapy. Na tym etapie kontroluje się prędkość samolotu, by nie przekraczała 260-300 km/h (w zależności od samolotu). W ten sposób samolot dochodzi do wysokości decyzji. Ta wysokość jest punktem dla pilota, o którego zbliżaniu załoga powinna być powiadomiona przez kontrolera. Zajmując tę wysokość, pilot może podjąć decyzję o kontynuowaniu zniżania lub odejściu. Jeżeli warunki pogodowe są bardzo dobre, a widoczność sięga 10 km i więcej, to pilot może zajść z tzw. widzialnością. W tym momencie kontroler podaje tylko odległość samolotu do lotniska i nakazuje zgłoszenie się na krótkiej prostej, tj. w granicach 2-3 km przed lądowaniem. Taki manewr można wykonać, jeśli nie koliduje on z ruchem innych samolotów. W ten sposób można wylądować szybciej, a także spalić mniej paliwa. Tak robi się na całym świecie.

Wypuszczone podwozie oznacza, że samolot wyląduje?

- Wypuszczenie podwozia o niczym jeszcze nie świadczy. Przy każdym podejściu do lądowania wypuszcza się podwozie, klapy, przestawia się statecznik, tak jak jest to w Tu-154M. Wykonuje się wszystkie czynności tak jak do lądowania, ale to nie musi zakończyć się lądowaniem. Wypuszczenie podwozia na pewno nie jest dowodem na to, że załoga już zdecydowała się na lądowanie. To są tylko czynności przygotowawcze i jeśli coś zaczyna się dziać, załoga w każdym momencie może odejść. 10 kwietnia 2010 r. na 100 m padła komenda "odchodzimy", została ona potwierdzona przez drugiego pilota. To są dla mnie jako pilota dwie komendy bardzo oczywiste. W tym momencie piloci zaczęli robić wszystko, by odejść. Nie było mowy o lądowaniu. Pozostaje pytanie, co się stało, że manewr zakończył się katastrofą. Dlatego ten moment - od wydania pierwszej komendy na odejście - powinien być z FDR i CVR rozpisany z maksymalną dokładnością i sprawdzony krok po kroku, co naprawdę się działo z samolotem. Wiemy - nawet z raportu MAK - że piloci podejmowali czynności, żeby odejść. To na pewno nie było lądowanie.
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 05.04.2012 o godz. 15:59.
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 05.04.2012, 15:56
Ile razy mozna wykazywac twoja niewiedzę? Odp.wiele razy . W sumie szacunek - inny tyle razy ośmieszany dałby spokój.
Dlatego też dziekuje za dalsza rozmowe , bede sie przygladal Macierewiczowi, Gosiewskiej i Kaczyńskiemu czy dadzą rady ciagnąć te spiskowe teorie do nastepnych wyborów. Jakis czas temu wydawalo sie to malo prawdopodbne ale widać ich nie docenilem i czesci polskiego spoleczenstwa.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 05.04.2012, 16:14
Dlatego też dziekuje za dalsza rozmowe , bede sie przygladal Macierewiczowi, Gosiewskiej i Kaczyńskiemu czy dadzą rady ciagnąć te spiskowe teorie do nastepnych wyborów. Jakis czas temu wydawalo sie to malo prawdopodbne ale widać ich nie docenilem i czesci polskiego spoleczenstwa.
Rozumiem że uważasz powyższą procedurę podejścia do wysokości decyzji za manipulacje Kaczora albo Macierewicza -spreparowaną dla potrzeb wyjaśnienia katastrofy? Trudno zrozumieć ludzi którzy dostając tyle dowodów że "coś" jest nie tak ze śledztwem i jego wynikami nadal powtarzają jak mantre że wiadomo że błąd pilotów, wiadomo że brzoza, wiadomo że naciski - a wszelkie wątpliwości zbywają teoriami spiskowymi.
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 05.04.2012, 16:52
Arapaho Cię wypunktował, to "dziękujesz za rozmowę". Jak zwykle. Czemu nie odpowiedz na jego kontrargumenty? Udowodnij, że samolot lądował, przecież to oczywiste!

Akurat tutaj wypunktowanie Cię było banalne i wręcz się o to prosiłeś. Miliony razy było już mówione, że podejście do lądowania != lądowanie, a niektórzy nadal nie potrafią tego załapać.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 05.04.2012, 16:58
Jeszcze o potencjalnych wybuchach: http://www.dziennikpolski24.pl/pl/ak...olenskiem.html
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 05.04.2012, 17:06
Jak piszesz do mnie lemingu , moge do ciebie pisac per "oszołomie" ?

Wiem prezydent wział na pokład wszystkich ważnych oficjeli ,którzy pewnie myśleli ,że są w Szkole Podstawowej i z plecakami pełnymi kanapek jada na wycieczke szkolna..
BOR siedział za sterami samolotu ,wysuwał podwozie i podchodził do ladowania...

patriotyzm w pierwszym rżedzie = rusofobia ( o innych fobiach nei wspominajac)
Tylko leming może wypisywać takie brednie jak Twoje. A robi to z braku argumentów. Nie zachowuj sie jak leming to nie będę Cię tak nazywał.

Wiesz co to jest fobia? Strach lemingu. Dostrzegasz niedorzeczność swojego wpisu? Ale i tak do rekordu Ci brakuje

Cytat:
Nie zdziwię się, jeśli za pół roku czy za rok okaże się, że 70%. społeczeństwa wierzy w te wszystkie bzdury, które są nam serwowane - w ten sposób Janina Paradowska w TOK FM odniosła się do rewelacji dot. katastrofy smoleńskiej omawianych przez "Nasz Dziennik".
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...wiadomosc.html
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 05.04.2012, 17:08
Rozumiem że uważasz powyższą procedurę podejścia do wysokości decyzji za manipulacje Kaczora albo Macierewicza -spreparowaną dla potrzeb wyjaśnienia katastrofy? Trudno zrozumieć ludzi którzy dostając tyle dowodów że "coś" jest nie tak ze śledztwem i jego wynikami nadal powtarzają jak mantre że wiadomo że błąd pilotów, wiadomo że brzoza, wiadomo że naciski - a wszelkie wątpliwości zbywają teoriami spiskowymi.
Arapaho masz u mnie duze piwo za cierpliwosc
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 05.04.2012, 17:38
Kurcze - to ciekawe jest. Kilka razy powymieniałem zdanie z AS-em na SB... I całkiem przyjemnie się klikało. Co się z chłopem dzieje jak przyjdzie pogadać na tematy poważniejsze? Nie wiem...

Dlatego jeszcze raz proszę o nie cytowanie AS-a przynajmniej w tym i politycznym temacie
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 05.04.2012, 18:00
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
kolego emj10,
Rozmawialiśmy już na ten temat jakis czas temu i jednoznacznie: przez rząd PiS (nie wiem skąd ty wziąłeś Polaczka podpisującego mowę) została podpisana nie ta umowa. Umowa negocjowana przez Pawlaka z Gazpromem to zupełnie inna umowa (inne ilości, okres obowiązywania, cena itp). Tylko dzięki PiS (ich akcji w Sejmie) i UE udało się wyeliminować część spośród jej najbardziej nikorzystnych zapisów (jak choćby ilość i czas trwania). Pawlak broniąc się przed krytyką za jej podpisanie (pisano wprost o tym że przechandlował dostawy gazu za możliwość zwiększenia na rynek rosyjski dostaw produktów rolniczych) próbował ubrać choć w części winą za jej podpisanie poprzedni rząd (który w rzeczy samej podpisał z Rosją mowę ale na zupełnie innych zasadach niż te które wynegocjował Pawlak). Przecież doskonale o tym wiesz bo pisaliśmy tutaj na ten temat. Nie rozumiem dlaczego próbujesz wprowadzić pozostałych użytkowników w błąd
Przecież jednoznacznie wyszło wtedy na moje, a polemika się zakończyła moją victorią. Kto tu kogo wprowadza w błąd?
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 05.04.2012, 19:39
yarow napisał(a):Wyświetl post
Jeszcze o potencjalnych wybuchach: http://www.dziennikpolski24.pl/pl/ak...olenskiem.html

Na tą chwile można stwierdzić że wybuchy były możliwe.Nic więcej i proponuje żeby nie ciągnąć tego wątku bo wyjdzie jak z chlapnięciem o helu i w razie nie potwierdzenia się tej wersji da argumenty obsesyjnym przeciwnikom Macierewicza do kolejnych jazd po nim. Od możliwości wybuchu do faktu o tym jest daleka droga i w sumie się dziwie że już teraz wypuszczają newsy które jak sami mówią wymagają potwierdzenia badaniami które teraz są nie możliwe do wykonania z "oczywistych" (brak zgody Putina) powodów
Odpowiedz cytując
Szpen
Senior Member

Stary 05.04.2012, 20:21
A komu ja jadę?

p...li
debil
Żałosne
Otrząśnij się
a to tylko Twój jeden post. Odpocznij od forum, dobrze Ci to zrobi. A najlepiej pojedź na wakacje, zapomnij o polityce, bo nie zdziwie sę jak masz moczenie i koszmary nocne.

Na tą chwile można stwierdzić że wybuchy były możliwe.Nic więcej i proponuje żeby nie ciągnąć tego wątku bo wyjdzie jak z chlapnięciem o helu i w razie nie potwierdzenia się tej wersji da argumenty obsesyjnym przeciwnikom Macierewicza do kolejnych jazd po nim. Od możliwości wybuchu do faktu o tym jest daleka droga i w sumie się dziwie że już teraz wypuszczają newsy które jak sami mówią wymagają potwierdzenia badaniami które teraz są nie możliwe do wykonania z "oczywistych" (brak zgody Putina) powodów
Dr inż. Grzegorz Szuladziński, ekspert parlamentarnego zespołu ds. katastrofy smoleńskiej napisał(a):
Obraz dewastacji jest dużo gruntow- niejszy niż mogło spowodować awaryjne lądowanie zarówno w zakresie przestrzeni, jak i natury uszkodzeń. Są dziesiątki części dużych i setki małych. Mechaniczne uderzenie nie uzasadnia takiego rozczłonkowania konstrukcji - przekonywał.
to próbował lądować czy nie?
A teraz pomyślmy ... 100 ton + prędkość 250 km/h = ?
Ostatnio edytowane przez Szpen : 05.04.2012 o godz. 20:28.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 05.04.2012, 20:39
A teraz pomyślmy ... 100 ton + prędkość 250 km/h = ?
Tu nie ma co myśleć tylko w dobie obecnej techniki robi sie symulację cyfrowe w obecności ekspertów z zagranicy i ma się wyniki nie do podważenia. Sugerujesz żebyśmy zamiast naukowych,komputerowych i niezależnych badań zakończyli je prostym stwierdzeniem pomyślmy ?
Zresztą odbijam piłeczkę : pomyślmy komu zależy ŻEBY NIE POWSTAŁY KOMISJE MIĘDZYNARODOWE i SYMULACJE CYFROWE OSTATNICH CHWIL LOTU i KATASTROFy? KOMU TO SZKODZI ŻE NIE CHCE UCISZYĆ PUBLIKI i ZAKOŃCZYĆ TEMATU. Pomyślmy,pomyślmy...
Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Stary 05.04.2012, 20:51
Tu nie ma co myśleć tylko w dobie obecnej techniki robi sie symulację cyfrowe w obecności ekspertów z zagranicy i ma się wyniki nie do podważenia. Sugerujesz żebyśmy zamiast naukowych,komputerowych i niezależnych badań zakończyli je prostym stwierdzeniem pomyślmy ?
Zresztą odbijam piłeczkę : pomyślmy komu zależy ŻEBY NIE POWSTAŁY KOMISJE MIĘDZYNARODOWE i SYMULACJE CYFROWE OSTATNICH CHWIL LOTU i KATASTROFy? KOMU TO SZKODZI ŻE NIE CHCE UCISZYĆ PUBLIKI i ZAKOŃCZYĆ TEMATU. Pomyślmy,pomyślmy...
Dołożyłbym jeszcze komu to przeszkadzało i w czym, żeby światowej klasy patomorfolog prof. Biden mógł wziąć udział w powtórnej sekcji zwłok śp. Przemysława Gosiewskiego i śp. Janusza Kurtyki (czego domagały się Rodziny Obu ofiar tejże katastrofy)

P.S. Arapaho opróżnij skrzynkę.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów